Cytat:
pamiętaj, że jeśli chcesz sprzedać coś co jest nieznane ( NEWAG) to musisz dać upust względem cen tego co jest znane itd..
Jeśli jesteś skarbem państwa, który potrzebuje gotówki owszem. Jeśli jesteś prywatnym właścicielem, który nie potrzebuje na gwałt gotówki i nie sprzedaje ogródkowego grilla;) ani też firma nie ma wielkich potrzeb kapitałowych nie musisz sprzedawać z jakimkolwiek upustem akcji.
Twitter, czy FB to oczywiście inna branża - jednak rozsądnie porównując - czy Twitter był wart swojej ceny na dzień dzisiejszy ? Przecież to typowe "kupowanie przyszłości". Podobnie jest z Newagiem - cena jest wysoka ze względu na wysokie prognozy spółki, polityka dywidendowa, kontrakty i sprzyjające jej otoczenie.
Cytat:dla mnie NEWAG jest "normalną" spółką.. nie jest żadnym liderem itd..
W Polsce są dwie spółki w tej branży, które sobie radzą - Newag i Pesa.
Cytat: Grupa jest niekwestionowanym liderem na rynku lokomotyw spalinowych (100% udziału w rynku w 2013 r.) i elektrycznych (54% udziału w rynku w 2013 r.), posiada wiodącą pozycję w segmencie elektrycznych zespołów trakcyjnych (regionalne i podmiejskie pociągi elektryczne).
Oceń ile jest wart rynek, jakie są potrzeby PKP, DB czy MW i będziesz już sporo wiedział :).
Cytat:w mojej skromnej opinii PKP CARGO pod tym względem miało więcej atutów
Nie wiem jakie atuty w PKPC widzisz - bo chyba nie SP w akcjonariacie czy setki związków zawodowych w spółce ;) ?