PARTNER SERWISU
ujjhlxmj
Kris1105

Kris1105

Ostatnie 10 wpisów
Nie wiem co się dzieje z przyznanymi akcjami Newagu. Najpierw po przydziale miałem je zapisane na swoim rachunku maklerskim a teraz mam je jako zablokowane. Czy czasem Jakubas i s-ka nie chca nam ich ... odebrać??? Zgodnie z prospektem do 3-go grudnia mają taka możliwośc wycofania się z oferty i zwrotu środków na rachunek.
Ten cały cyrk wokoł Newagu zaczyna już być smieszny. Najpierw Jakubas i s-ka ograniczyli detalistom pule akcji bo chyba z chytrości wydawało im się ,że 19 zł to za tanio. A teraz ta dziwna blokada???

Powiem tak. Ustalone ceny sprzedaży i podział transz to dobra i zła wiadomość .
Dobra bo mamy 1,50 zł dyskonto w stosunku do instytucji ale z drugiej strony Jakubas i s-ka ograniczyli ilościowo ofertę więc jestem pewien,że przy cenie 20,50 zł nie mieli już wiecej chętnych ze strony instytucji. Czyli z tym popytem przy maksymalnej cenie z widełek nie było aż tak różowo.
Obniżyli pule dla instytucji bo nie było chętnych ale przy okazji obniżyli też dla indywidualnych bo nie chcieli więcej sprzedawać po 19 zł.
Ciekawy jestem redukcji dla indywidualnych i debiutu. Obawiam się,że zarobek będzie niewielki skoro instytucje nie chciały płacić po 20,50 zł/a i ograniczono ofertę. Juz 4-go grudnia wszystko bedzie wiadomo.

stefanek napisał(a):
Dzwoniłem do DM Alior Banku i taką informację mi przekazali. W ten sposób interpretują te zapisy, że skoro inwestor indywidualny zna cenę, to może zrezygnować, tylko gdy się ona zmieni:)

Dlatego ciekawy jestem, jak inne DM do tego podchodzą, jak będę miał czas, zadzwonię do DI BRE. Na razie czekam na zasilenie rachunku:)

Nie musisz dzwonic do DI BRE bo tam mozna się wycofać po ogłoszeniu ceny a jak przez mBank to poprzez mLinie.

I jeszcze jedno. Przecież Jakubas wpisując takie zdanie do prospektu musi się liczyć,ze zbyt wysoka cena może "spłoszyć" częśc indywidualnych inwestorów bo zostawił im furtkę.

A gdzie ty wyczytałes w prospekcie,że wycofac z zapisu się można jesli cena bedzie niższa niż maksymalna??? Nic takiego nie napisano. Ogłoszenie ceny sprzedaży, ilości akcji i podziału na transze będzie podane w poniedziałek aneksem więc do środy mozna zrobić anulację.Ten aneks odpowie nam na pytanie jakie jest zainteresowanie instytucji i wtedy każdy indywidualnie będzie mogł wyrobić sobie zdanie o atrakcyjności oferty. Ryzykuja i zapisuje się a myślał będę we...wtorek i środę.

Widzę,że tu sami optymisci. Społka droga jak cholera. I ten wysyp akcji: z oferty ponad 141 mln i ponad 65 mln pracownicze. A niby kto ma kupować te akcje? Skoro na giełdzie spółek energetycznych jest bez liku i fundusze sa juz napchane takimi akcjami.To nie jest gorący papier. No gdyby jeszcze było spore dyskonto ale jak narazie cena jest przynajmniej o 50% zbyt wysoka.

No to Jakubas sie doczekał. Dzisiejszy pożar Inspiro w metrze warszawskim to kara za jego...chciwość. Po takim czarnym PR musi mocno zejść z ceny bo tego nikt rozsądny nie kupi. Widać,że nawet siły wyższe się sprzysięgły przeciwko Newagowi. No i konkurencja w postaci Energi tez może przesłonic oferte Newagu. Tak wiec Jakubas ma o czym myśleć.

O jakim prestiżu z wejścia na giełde mowicie? Jakubas ma na wzgledzie tylko kasę. Nie udało się z inwestorem zagranicznym bo zapewne zbyt duzo chciał za akcje to teraz próbuje sprzedać akcję przez giełdę i ....wycyckac maluczkich.
W inny sposób na dziś nie może pozbyć sie akcji. A to jakie roztacza perspektywy przed społka i jakie zyski prognozuje to włos się jeży na głowie. Dwukrotny wzrost zysków, milionowe dywidendy itp itd. Tylko jestem ciekaw co za rok z tego wyjdzie.
Dlatego jedynymsposobem na poskromienie nadmiernych apetytów Jakubasa jest ostre zbicie ceny albo ...niech się nadal buja ze swoimi akcjami.
Chęć sprzedaży teraz prawie połowy akcji społki przy takich swietlanych perspektywach kojarzy się tylko z...przewałką i nalezy być b.ostroznym przy podejmowaniu decyzji.
Już w 2013r miał być zysk na poziomie 80 mln zł a bedzie "tylko" 37 mln wiec spółka ma juz doswiadczenie w niespełnianiu obietnic.

Wojetek napisał(a):
Cytat:

pamiętaj, że jeśli chcesz sprzedać coś co jest nieznane ( NEWAG) to musisz dać upust względem cen tego co jest znane itd..

Jeśli jesteś skarbem państwa, który potrzebuje gotówki owszem. Jeśli jesteś prywatnym właścicielem, który nie potrzebuje na gwałt gotówki i nie sprzedaje ogródkowego grilla;) ani też firma nie ma wielkich potrzeb kapitałowych nie musisz sprzedawać z jakimkolwiek upustem akcji.

Twitter, czy FB to oczywiście inna branża - jednak rozsądnie porównując - czy Twitter był wart swojej ceny na dzień dzisiejszy ? Przecież to typowe "kupowanie przyszłości". Podobnie jest z Newagiem - cena jest wysoka ze względu na wysokie prognozy spółki, polityka dywidendowa, kontrakty i sprzyjające jej otoczenie.

Cytat:
dla mnie NEWAG jest "normalną" spółką.. nie jest żadnym liderem itd..

W Polsce są dwie spółki w tej branży, które sobie radzą - Newag i Pesa.

Cytat:
Grupa jest niekwestionowanym liderem na rynku lokomotyw spalinowych (100% udziału w rynku w 2013 r.) i elektrycznych (54% udziału w rynku w 2013 r.), posiada wiodącą pozycję w segmencie elektrycznych zespołów trakcyjnych (regionalne i podmiejskie pociągi elektryczne).

Oceń ile jest wart rynek, jakie są potrzeby PKP, DB czy MW i będziesz już sporo wiedział :).

Cytat:
w mojej skromnej opinii PKP CARGO pod tym względem miało więcej atutów

Nie wiem jakie atuty w PKPC widzisz - bo chyba nie SP w akcjonariacie czy setki związków zawodowych w spółce ;) ?

Jeśli jesteś skarbem państwa, który potrzebuje gotówki owszem. Jeśli jesteś prywatnym właścicielem, który nie potrzebuje na gwałt gotówki i nie sprzedaje ogródkowego grilla;) ani też firma nie ma wielkich potrzeb kapitałowych nie musisz sprzedawać z jakimkolwiek upustem akcji.

Bajdurzysz chłopie. Skoro prywatny własciciel ani spólka nie potrzebuja kasy to po co sie pchaja na giełdę??? Wiele bardzo dobrych spółek funkcjonuje poza giełda i sobie to chwalą.Tak wiec . Nie wciskaj nam kitu bo odbieram to jakby Jakubas i s-ka robili nam łaske,że w ogole chca nam sprzedac akcje Newagu. A my szaraczki powinnismy zaplacic 19 zł i jeszcze pocałowac ich w reke.

Koledzy. Nie ma się co sprzeczać. Ja uwazam,że społka jest sprzedawana za drogo a prognozy sa mało wiarygodne. Ktoś inny może miec inny pogląd i twierdzić np. że informacje podane w 2012r, przez prezesa spolki na łamach bankier.pl są...nieprawdziwe a teraz z prospektu wynika ,że społka w 2014r zrobi skokowy wzrost w wyniku i to jest zgodne z prawdą.
Każdy na swój rozum i niech tak zostanie.
Tylko jest jedno ale. Skoro spółka w 2014r.ma mieć blisko 80mln zysku to taki Jakubas i s-ka już to skrupulatnie uwzglednili w wycenie.Jaki by mieli mieć interes w sprzedaży teraz akcji skoro za rok spółka podwoi zyski i mogliby jeszcze więcej zarobić? I nie wierzę,że Jakubas potrzebuje "na gwałt" pieniędzy na jakiś tam fundusz. Taka kwotę jaka zarobi z Newagu to ma zapewne...pod poduszką.
Tylko gdzie tu zarobek dla nowych akcjonariuszy??? Ja go nie widzę bo spółka sprzedaje sie po cenie jakby byla unikatową na rynku.
Cała nadzieja w funduszach,że zbiją cenę i nie bedą się kierować nazwiskiem i sympatią do Jakubasa a czystą ekonomią.
Zreszta wyczytałem w prospekcie,że po dokonaniu zapisu jest mozliwość wycofania się z niego w ciągu 2-ch dni od dnia ogłoszenia ceny sprzedaży.I wtedy będzie czas na ostateczne przemyślenie tej inwestycji.

Obietnice wyników w 2014r. są mało wiarygodne. Właśnie dotarłem do artykułu na bankier.pl z września 2012r. pt. Newag chce zarobić w przyszłym roku ok.80 mln. Czyli co? 80 mln zysku netto miał mieć Newag juz w 2013r. i...klapa. Jak dla mnie te ok 80 mln zysku netto śnią się prezesom po nocach i ciągle nie mogą tego osiągnąc. To jak króliczek, którego gonią i nie mogą dogonić. I dlaczego akurat w 2014r. ma się udać???
Cena akcji zdecydowanie za wysoka. Przy poziomie ok 12 zł/a można się poważnie zastanowić.

Może prognoza na 2014r. i jest optymistyczna ale zawsze to tylko prognoza a spółke kupuje się tu i teraz na podstawie bieżącej oceny działalności a nie... mżonek właścicieli. Papier wszystko zniesie . Nawet astronomiczne prognozy. Tylko co z tego skoro wiele prognoz się nie sprawdza bo są podrasowywane pod wejście na giełdę.
Czy ktoś może zna dolną granice widełek cenowych dla instytucji???

Spółka ciekawa ale b.droga. Cena na poziomie 10-12 zł byłaby akceptowalna. Wielki znak zapytania czy wchodzić szczególnie,ze sytuacja na giełdzie niespecjalna.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 5 grudnia 2013 10:27:15
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,758 sek.

pygngqnr
mfjlbesf
rkzccych
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xjcayqqn
gbnzudpi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat