witam,
obecnie zajmuje sie pisaniem licencjatu o rentownosci obligacji skrabowych, srednio jest gdzie znalezc konkretna literature, dlatego zakladam temat. Jesli znacie ksiazki, ktore opisuja obligi, co wplywa na ich cene (wiadomo inflacja,stopy itd) ale w sposob taki zeby polepic z tego kilka stron na lice to chetnie przyjme, portale, strony itd tez mile widziane.
pozdrawiam
|
|
Temat:
GGE
Szkoda czasu, sytuacja pewnie taka sama będzie jak z Energą.
|
|
Temat:
ENERGA
3 rekomendacje dla Energi - kurs jakieś ~4% w górę
|
|
Temat:
VISTAL
Skąd pomysł na -10%?
|
|
Temat:
VISTAL
Wiadomo już na kiedy przydzielono datę debiutu?
|
|
Temat:
GORENJE
debiut na -9% Tak jak się spodziewałem, nie była to atrakcyjna oferta i minus nie powinien zaskoczyć...myślałem tylko, że będzie koło ~- 12%-15%
|
|
Temat:
ENERGA
Jeszcze nie ma daty wypłaty dywidendy racja?
|
|
Temat:
VISTAL
Redukcja 51%
|
|
Temat:
VISTAL
Skąd to info o prognozach etc? W prospekcie to zadłużenie nie jest jakoś mega wysokie ?
|
|
Temat:
PAGED
Jeszcze jedno pytanie mam, czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć gdzie znajdę prognozy przychodów dla Pageda na 2014,2015 rok + prognozy EBITDA ? Potrzebuję do projektu na studia?
pozdr
|
|
Temat:
PAGED
Cena mocno spada, przyczyny?
|
|
Temat:
VISTAL
Cena Vistala obniżona do 12zł
|
|
Temat:
VISTAL
Małe zainteresowanie bo pewnie połowa ma kapitał w Enerdze i czeka, aż im się zwróci zakup po cenie IPO Ale to dobrze, może nie będzie redukcji :D
|
|
Temat:
VISTAL
Witam, kolejny debiut na ten rok - Vistal Gdynia. Spółka oferuje różnorodne konstrukcje stalowe. Dystrybucja na Polskę jak i na świat. I pol 2013 I pol 2012 zmiana % Prychody 131757000 119513000 10,24% ZB ze sprzedaży 27027000 18851000 43,37% EBIT 12312000 5251000 134,47% EBITDA 17489000 10684000 63,69% ZN 6185000 3710000 66,71% zob. długotermin 93146000 41889000 122,36% aktywa razem 322079000 253571000 27,02% www.vistal.pl/wp-content/uploa...
|
|
Temat:
ENERGA
Pewnie obligacje :P
|
|
Temat:
GORENJE
Co sądzicie o Spółce ? Hajpu jak na newag raczej nie będzie, ale biorąc pod uwagę hossę to chyba warto się zapisać i zgarnąć te parę %? www.dmbzwbk.pl/rynek-pierwotny... -> info
|
|
Temat:
ENERGA
O Boże nie widziałem tego zapisu, kurdeee
|
|
Temat:
ENERGA
Ja mam pytanie, zapisałem się 1 raz na X liczbę akcji i rzeczywiście je dostałem tyle, że dostałem zwrot kasy za różnicę 20-17.. W piątek zapisałem się jeszcze raz na akcję bo wróciła kasa z newagu i żaden z tych zapisów nie został zrealizowany ogarnia ktoś dlaczego ?
|
|
Temat:
ENERGA
Skąd to info niby?
|
|
Temat:
ENERGA
Podwyższenie do 25% akcji dla detalicznych w moim odczuciu jest podobnym zabiegiem co zmniejszenie puli do instytucjonalnych przy debiucie PKP. Mniej akcji idzie dla instytucji co według mnie oznaczać będzie tyle, że będą one chciały skupić więcej na debiucie co zwiększy płynność.
|
|
Temat:
NEWAG
Jutro przecież..wszystko w prospekcie masz..
|
|
Temat:
NEWAG
Newag ma zamówienie dla Włoch ;] Na 155 milionów.
|
|
Temat:
ENERGA
z jakiego portalu info?
|
|
Temat:
ENERGA
Sorka mój błąd, 9.12 jest przydział akcji
|
|
Temat:
ENERGA
Dzisiaj się dowiesz ile masz akcji ;]
|
|
Temat:
ENERGA
Planowana redukcja według domów maklerskich nawet 50%. Zapisało się 60 000 indywidualnych inwestorów.
|
|
Temat:
ENERGA
Nie ma co porównywać 20 mln akcji newagu do 141,5 mln akcji energi moim zdaniem ;]
|
|
Temat:
ENERGA
Jest dużo spółek, owszem ale zauważcie jak wygląda struktura przychodów tych spółek.. Energa skupia się na dystrybucji w przeciwieństwie do Tauronów i spółki.. Poza tym inwestują w odnawialne źródła energii co myślę, że jest dobrym posunięciem ;] Ja przewiduje wzrost do 12%
|
|
Temat:
NEWAG
wiadomo, że cwany inaczej by się nie dorobił tego co ma ;p ja czytałem, że popyt został przewyższony 14x nic, miejmy nadzieję, że na Enerdze nie będzie takich cięć ;]
|
|
Temat:
NEWAG
teraz każdy mądry "co się dziwicie?" masakra ;] to jest na zasadzie "GDYBYM WIEDZIAŁ TO BYM KUPIŁ"
|
|
Temat:
NEWAG
Maaaasakra...nie spodziewałem się AŻ TAKIEJ REDUKCJI !
|
|
Temat:
ENERGA
To jest official strona Energi ;]
|
|
Temat:
NEWAG
Debiut i tak będzie udany, ale pewnie wszystko odbędzie się na zasadach takich jak debiut Mercatora.
|
|
Temat:
NEWAG
|
|
"7. Zakupił Pan/zakupiła Pani akcje, których kurs od kilkunastu dni rośnie. Proszę wskazać zdarzenie bardziej prawdopodobne:"
powinnaś bardziej sprecyzować niektóre pytania bo są one niedokładne i żadna z odpowiedzi nie będzie dobra moim zdaniem.. to tak jakbyś zapytała "wypadnie orzeł czy reszka" ?
|
|
Temat:
NEWAG
|
|
|
|
Temat:
ENERGA
Tak jak pisze Rince, potrzebujesz 3-ch dni na zaksięgowanie operacji w systemie. Po 3ch dniach jesteś posiadaczem akcji i przysługuje Ci prawo do dywidendy.
|
|
Temat:
GORENJE
Producent artykułów gospodarstwa domowego, jeden z największych w Europie, rozpoczął ofertę publiczną akcji w Słowenii i Polsce. Oferuje inwestorom 10,4 mln walorów nowej emisji (obecnie jego kapitał dzieli się na 18,2 mln akcji) po cenie 4,31 euro za sztukę (18 zł). Jeśli sprzeda wszystkie walory, pozyska 44 mln euro (184 mln zł). Oferta będzie przeprowadzona w dwóch turach. W pierwszej akcje zostaną zaoferowane dotychczasowym akcjonariuszom Gorenje. Walory, które nie zostaną objęte na tym etapie, zostaną zaoferowane w drugiej turze pracownikom spółki, a następnie nowym inwestorom. Zapisy w transzy indywidualnej w Polsce potrwają od 6 do 11 grudnia (dla potrzeb drobnych graczy cena zostanie wyrażona w złotych). Inwestorzy instytucjonalni w Polsce i zaproszeni inwestorzy w Słowenii będą składać zapisy od 12 do 17 grudnia. Debiut nowych akcji na GPW ma się odbyć 30 grudnia. Od 1997 r. Gorenje jest obecne na giełdzie w Lubljanie (na innych rynkach nie jest notowane). Jego obecna kapitalizacja sięga 76 mln euro (318 mln zł). Z pozyskanych środków 29 mln euro ma zostać wykorzystane na spłatę zadłużenia (na koniec czerwca dług netto wyniósł 431,6 mln euro). Pozostałe 15 mln euro ma zostać przeznaczone na badania i rozwój oraz nowe projekty (m.in. nową generację sprzętu marki ASKO i zwiększenie mocy produkcyjnych w kompleksie Valjevo). Pod koniec października grupa przedstawiła nową strategię na lata 2014–2018. Głównym celem pozostaje zmniejszenie zadłużenia, aby relacja długu netto do EBITDA nie przekraczała 3x, co ma nastąpić w 2015 r. Na koniec czerwca wskaźnik ten wyniósł 5x. W ostatnich latach Gorenje prowadziło restrukturyzację, m.in. przeniosło produkcję z fabryk w Szwecji i Finlandii do Słowenii, Serbii i Czech. Spółka zapewnia, że ten zabieg ma przynieść 20 mln euro oszczędności rocznie (począwszy od przyszłego roku). Teraz Gorenje chce się skupić na swojej podstawowej działalności, czyli na produkcji AGD (stanowi 86 proc. przychodów). Dlatego spółka sprzedała nierentowny segment produkcji mebli. – Chcemy, aby do 2018 r. podstawowa działalność stanowiła ponad 90 proc. przychodów grupy – zapowiada Aleksander Uranc, dyrektor zarządzania markami w Gorenje. – Chcemy się skupić na bardziej rentownych obszarach, takich jak sprzęt AGD do zabudowy, linie designerskie i segment premium. Celem strategicznym jest osiągnięcie 25-proc. udziału produktów premium w całości sprzedaży grupy w 2018 r. – dodaje Peter Groznik, członek zarządu i dyrektor finansowy Gorenje. Dlatego spółka będzie rozwijać kupione w 2008 r. holenderską markę ATAG i w 2010 r. szwedzką markę ASKO. Plan grupy zakłada różne scenariusze rozwoju w najbliższych latach: od 6 proc. średniorocznego wzrostu przychodów w wariancie optymistycznym, do 1 proc. w pesymistycznym. W lipcu Gorenje zawarło długoterminowe strategiczne porozumienie japońskim Panasonikiem, który objął prawie 10 mln akcji (po 4,31 euro). Po zakończeniu trwającej oferty 2,3 mln kolejnych walorów Gorenje zostanie skierowanych do wierzycieli spółki, dzięki czemu na akcje może zostać zamieniony dług o wartości 10 mln euro. Spółka prognozuje, że ten rok zakończy 8,8 mln euro straty netto. – Głównie z powodu bezgotówkowych odpisów m.in. na segment meblowy i na inwestycje finansowe – tłumaczy Groznik. Zysk operacyjny ma wynieść 39,5 mln euro, a przychody 1,27 mld euro Niepokoić może zadłużenie na tak wysokim poziomie "430 mln euro"..ogromna suma taka emisja nowych akcji znacznie go nie zmieni. Plusem jest to, że Spółka stara się ograniczyć koszty( przeniesienie fabryk, sprzedanie biznesu meblowego), ale czy rzeczywiście do 2015 uda im się zmniejszyć stosunek długu netto do EBITDA 3x? Mam tu wątpliwości
|
|
Temat:
NEWAG
zjk napisał(a):wak napisał(a):....
- Pieniadze uzyskane ze sprzedazy nie zasila spolki, a portfele wlascicieli.
...
I zadaje sobie nastepujace pytania
- czy caly ten szum medialny wokol spolki nie ma na celu podgrzania atmosfery i podniesienie ceny na jak najwyzsze poziomy?
- czy wlasciciele nie sprzedaja akcji bo wiedza, ze spolka najlepsze ma juz za soba?
pozdrawiam, Wystarczy prześledzić inne spółki które przeprowadzały podobny mechanizm wejscia na GPW bez zasilenia spółki nowym kapitałem (np. deweloper LCC, Alior Bank(?)). Wg mnie, generalnie głowny akcjonariusz ma pewien zysk; ci co kupią akcje wielką niewiadomą bo w spółce nic się nie zmieni na dobre z tej okazji. Spoko, ale NEWAG nie jest spółką, która potrzebuje takiego zastrzyku gotówki.. Jest dofinansowywana z UE oraz z przetargów posiada kasę na inwestycje, imo nie ma to dużego wpływu na wynik debiutu.
|
|
Temat:
ENERGA
Sam prezes Energi mówi, że kupi akcje Transza dla "Dużych Indywidualnych" rozeszła się mega szybko, jak widać zainteresowanie jest spore. Odbędzie się redukcja przydziałów na poziomie ~50%. (to dobrze, trzeba napompować bańkę przed debiutem  )
|
|
Temat:
GORENJE
Producent sprzętu AGD. "Spółka zamierza zaoferować do 10.440.835 akcji nowej emisji po cenie 4,31 EUR za sztukę. Tyle samo za jedną akcję zapłacił Panasonic Corporation podczas pierwszego podwyższenia kapitału zakładowego Gorenje. Spodziewane wpływy netto z oferty 44,3 mln EUR." więcej na: www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...
|
|
Temat:
NEWAG
"Skoro prywatny własciciel ani spólka nie potrzebuja kasy to po co sie pchaja na giełdę???"
Wybacz, ale wejście na giełdę nie oznacza jedynie pozyskania kapitału..inwestorzy patrzą inaczej na Spółki notowane na GPW, samo wejście jest też zabiegiem wzmacniającym pozycję oraz zwiększającym zaufanie..
|
|
Temat:
NEWAG
Kris1105 napisał(a):Obietnice wyników w 2014r. są mało wiarygodne. Właśnie dotarłem do artykułu na bankier.pl z września 2012r. Primo, Spółka ma bardzo duży potencjał, jej technologia jest na mega wysokim poziomie i przetargi, które wygrała też przyniosą spore zyski. Pomijając to, dotacje z UE maja się zwiększyć co w rezultacie będzie skutkować większymi zyskami i prognozy na 2014 nie są wyssane z palca. Wątpię, że ktoś odważyłby się pisać, że będzie w stanie w ciągu 2ch lat wypłacać dywidendy na poziomie 20/50mln zł startując od 9, nie mając pokrycia w tej informacji. Co do bankiera, to radzę nie sugerować się wszystkim co tam jest napisane, bo nie zawsze bankier przekazuje trafne informacje i można się na nich przejechać i to ostro.
|
|
Temat:
NEWAG
Moim zdaniem 2014 zapowiada się bardzo dobrze, i nie są to zmyślone liczby.. Wszystko jest zapisane w kontraktach, które Spółka ma rozpisane w prospekcie i na tej podstawie są takie a nie inne wyniki.
|
|
Temat:
ENERGA
Dziś zatwierdzono prospekt Energi !
"Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła prospekt emisyjny Energi. Inwestorzy będą mogli kupić od państwa do 34,18 proc. walorów gdańskiej spółki. Oferującym akcje spółki będzie DM PKO BP.
Jak informowała wcześniej Energa, do sprzedaży w IPO trafi 141,5 mln akcji zwykłych serii AA o wartości nominalnej 10,92 zł każda. Skarb Państwa będzie ubiegał się też o dopuszczenie i wprowadzenie do obrotu na warszawskiej giełdzie około 296 mln akcji zwykłych serii AA. Kapitał zakładowy Energi wynosi obecnie 4,5 mld zł i dzieli się na około 414 mln akcji. Skarb Państwa posiada dziś 84,18 proc. udziału w kapitale zakładowym Energi i 88,28 proc. głosów na jej walnym zgromadzeniu. Jeśli zapowiadana na najbliższe tygodnie oferta publiczna powiedzie się, rząd pozostanie właścicielem połowy akcji gdańskiej spółki. Zachowa też wszystkie papiery uprzywilejowane co do głosu. Ofertę publiczną spółki i jej debiut na warszawskiej giełdzie zaplanowano na ten rok." parkiet.com
|
|
Temat:
NEWAG
Cena maksymalna to 19zł..może będzie taniej..tak samo było z Cargo, gdzie cena spadła po book buildingu.
|
|
Temat:
ENERGA
|
|
Temat:
ENERGA
Warto dodać, że PGE chce wziąć udział w IPO i przymierza się do zakupu pakietu mniejszościowego.
|
|
Temat:
NEWAG
|
|
Temat:
MERCATOR
Zadłużenie jest dość spore, ale zmniejsza się z roku na rok. Posiada sprzedaż w sumie na cały świat oraz inwestuje w rynki dopiero wschodzące - Azja, więc chyba nie ma się o co martwić. http://scr.hu/1h5l/zd0v0
|
|
Temat:
MERCATOR
Medelin napisał(a):Wycena rzeczywiście dość kosmiczna... patrząc wskaźnikowo Martwić może też spore zadłużenie Zadłużenie z roku na rok się poprawia i to sporo, więc jednak to o czymś świadczy. Porównując rok 2010 - 2013 mamy różnicę -9,68% dla wskaźnika ogólnego zadłużenia oraz -121,19% dla zadłużenia kapitału własnego ogółem. Gdyby spółka źle prosperowała to zadłużenie by się raczej zwiększało. Fakt faktem, 66,49% UKO jest wysokim wskaźnikiem.
|
|
Temat:
ENERGA
Energa może być fajną opcją na długi termin.. Nie wyleci raczej jak CARGO 19% w górę podczas debiutu. Patrząc na historyczne debiuty, TAURON i ENEA przy otwarciach strasznie nie szalały, ale jak ktoś potrzymał 2/3 miesiące to mógł już liczyć pieniążki. Teraz powinno być podobnie, chociaż wyniki za 3 kwartały są obiecujące, więc kto wie :] http://scr.hu/1h5l/i1lmi
|
|