PARTNER SERWISU
onctoilz
1 2 3

MARKA (Catalyst)

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 21 kwietnia 2012 11:10:32
Hej,
Ostatnio na Catalyst weszła firma oferująca mikropożyczki na wysoki procent MARKA SA - coś ala Provident. Pierszy rzut oka na sprawozdania finansowe ukazuje zyskowny, regularnie rosnący biznes i wysokie zadłużenie, które wraz z rozliczeniami międzyokresowymi pasywnymi osiąga 80% sumy bilansowej przed emisją obligacji. Celem emisji jest wyposażenie oddziałów w środki trwałe i założenie trzech nowych oddziałów. Spółka działa na wschodzie Polski, główną siedzibę ma w Białymstoku. Co o tym sądzicie?
Edytowany: 21 lipca 2020 12:51

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 7 maja 2012 15:32:02
MRK0214: Analiza wypłacalności spółki MARKA S.A. na podstawie danych finansowych z raportu za IV kwartał 2011r oraz informacji ujawnionych w dokumencie informacyjnym

Marka S.A. z siedzibą w Białymstoku to notowana na rynku New Connect Spółka działająca w branży finansowej, specjalizująca się w udzielaniu szybkich pożyczek gotówkowych. W marcu b.r. Spółka wprowadziła również na rynek Catalyst swoje obligacje oznaczone symbolem MRK0214, które wyemitowała miesiąc wcześniej (dokładnie 17 lutego) w ramach emisji prywatnej. Emisja obejmowała 14.105 sztuk obligacji o wartości nominalnej 1.000 zł każda (tak więc łączna wartość emisji wyniosła 14,105 mln zł). Celem emisji było pozyskanie środków na zwiększenie portfela udzielanych pożyczek, rozwój sieci placówek oraz spłatę części zobowiązań oprocentowanych Emitenta. Oprocentowanie obligacji jest zmienne i stanowi sumę stopy bazowej równej stawce WIBOR6M oraz marży ustalonej przez emitenta na poziomie 8 pp. Wartość należnych odsetek jest obliczana na podstawie rzeczywistej liczby dni w okresie odsetkowym, przy założeniu 365 dni w roku, i płatna co pół roku – pierwszy okres odsetkowy kończy się 17-go sierpnia 2012r, a ostatni 16-go lutego 2014r (datę wykupu obligacji ustalono na 17 lutego 2014r). Warto również nadmienić, że emitowane obligacje nie są zabezpieczone oraz nie przewidują opcji przedterminowego wykupu przez Emitenta (w dokumencie informacyjnym w pkt. dotyczących przedterminowego wykupu wskazano jedynie, że może on nastąpić w przypadkach przewidzianych ustawą z dnia 29 czerwca 1995 roku o obligacjach, Dz.U. 01.120.1200 o obligacjach z woli Obligatariuszy). Dodatkowo należy także zauważyć, że Emitent zobowiązuje się, w okresie od daty emisji do daty wykupu obligacji, utrzymywać relację dług netto/kapitał własny na poziomie poniżej 2 (ogólnie rzecz biorąc w rozumieniu Emitenta „dług netto” oznacza wykazane w sprawozdaniu finansowym zadłużenie oprocentowane pomniejszone o środki pieniężne i ich ekwiwalenty). Obecnie, na podstawie danych z raportu za IV kwartał 2011r oraz z uwzględnieniem przeprowadzonej emisji obligacji, relacja ta wynosi 1,85.

Z uwagi na fakt, że Spółka w raporcie za IV kwartał 2011 roku nie podaje wszystkich danych finansowych istotnych z punktu widzenia analizy wypłacalności (brak jest sprawozdania z przepływów pieniężnych, i co za tym idzie m.in. danych o gotówce wygenerowanej z działalności operacyjnej oraz wartości płaconych odsetek od zadłużenia oprocentowanego i spłaconych rat kapitałowych; z kolei w bilansie nie wyróżniono konkretnie zobowiązań oprocentowanych), a w dokumencie informacyjnym w ogóle nie zamieszczono sprawozdań finansowych, toteż w przypadku danych potrzebnych do obliczeń poszczególnych wskaźników, dokonano pewnych uzupełnień proforma bazując na informacjach opisowych ujawnionych przez Zarząd Spółki w komentarzu do raportu za ostatni kwartał oraz dokumencie informacyjnym (dane te i wskaźniki oznaczono symbolem *), w tym w szczególności:
- zobowiązania (zarówno krótko jak i długookresowe) wykazywane w rocznym bilansie Spółki przyjęto jako oprocentowane i skorygowano je do kwoty podanej w dokumencie informacyjnym;
- za koszty odsetek przyjęto koszty finansowe wykazane w rocznym rachunku zysków i strat Spółki korygując je w dół o 620 tys. zł w związku z umową przelewu wierzytelności;
- za spłacone raty kapitałowe przyjęto wartość zobowiązań krótkoterminowych wykazanych w bilansie Spółki na koniec 2010r;
- przepływy operacyjne obliczono w przybliżeniu poprzez sumę zysku netto i amortyzacji z 2011r pomniejszoną o zmianę stanu należności oraz wzrost stanu zobowiązań nieoprocentowanych względem końca 2010r.

Dodatkowo, biorąc pod uwagę wyraźny wpływ emisji obligacji na ocenę sytuacji finansowej Spółki, co widać zwłaszcza po relacjach z obszaru poziomu zadłużenia i płynności, poszczególne wskaźniki i dane finansowe przedstawiono w wersji nie uwzględniającej emisji obligacji (2011) oraz z jej uwzględnieniem (2011 z EO).

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie raportu za ostatni kwartał roku 2011 i dokumentu informacyjnego opublikowanego przez Spółkę

Biorąc pod uwagę analizę danych finansowych za 2011 rok, z uwzględnieniem przyjętych założeń, można powiedzieć, że sytuacja finansowa Spółki Marka S.A. prezentuje się raczej dość przeciętnie.

Z punktu widzenia płynności finansowej sytuacja Spółki jest raczej dobra, choć można dostrzec również pewne mankamenty:
- dwa podstawowe likwidacyjne wskaźniki płynności (bieżący i szybki), z racji wynikającego z profilu działalności przedsiębiorstwa braku zapasów, przyjmują te same bezpieczne i zarazem korzystne wartości – w ujęciu bez emisji obligacji aktywa obrotowe jako całość w 141% pokrywają zobowiązania krótkoterminowe, a z jej uwzględnieniem 188%; natomiast z racji znikomej wartości gotówki w kasie trzeci z popularnych wskaźników likwidacyjnych – wskaźnik podwyższonej płynności finansowej – jest na poziomie bliskim zeru;
- korzystnie wypada ocena płynności Spółki w ujęciu strukturalnym – zarówno bez ujęcia emisji obligacji jak i z jej uwzględnieniem kapitał obrotowy netto przyjmuje wartości dodatnie, przy jednoczesnej sporej (ponad 100 dni) przewadze cyklu kapitału obrotowego nad cyklem środków pieniężnych; tak więc można powiedzieć, że Spółka ma tu spore rezerwy;
- z kolei bardzo słabo Spółka Marka S.A. prezentuje się pod względem płynności dochodowej – mimo coraz lepszych wyników finansowych, z przeprowadzonej zgodnie z przedstawionymi wcześniej założeniami symulacji wynika, że wygenerowana nadwyżka finansowa (zysk netto plus amortyzacja) w całości jest pochłaniana przez przyrost kapitału obrotowego netto (głównie udzielane pożyczki) i tym samym nic nie pozostaje na pokrycie zadłużenia krótkoterminowego.

Dość ryzykownie natomiast Spółka prezentuje się w obszarze poziomu zadłużenia:
- struktura finansowania aktywów jest co prawda więcej niż prawidłowa – majątek trwały jest z bezpieczną nadwyżką pokryty kapitałem stałym (w tym głównie kapitałami własnymi) – przy czym wynika do głównie z profilu działalności przedsiębiorstwa (niskie potrzeby w zakresie zasobów rzeczowych);
- z punktu widzenia najbardziej podstawowych wskaźników informujących o poziomie zadłużenia – wskaźnika ogólnego zadłużenia oraz wskaźnika zadłużenia kapitału własnego – i bez emisji obligacji były one już na poziomach uznawanych za dość ryzykowne – aktywa były zadłużone w 71%, a kapitały własne w 242%, a po jej przeprowadzeniu wyraźnie je podbiły (odpowiednio do 78% i 354%); niemniej jednak relacja długu netto do kapitału własnego na poziomie poniżej 2, którą zobowiązała się utrzymać Spółka w okresie „życia” obligacji, jest zachowana choć istotnie wzrosła względem ujęcia na koniec 2011r bez emisji obligacji – 0,73;
- biorąc pod uwagę termin zapadalności emitowanych obligacji, czasowa struktura długu, przy najmniej w bieżącym roku, zmieni się nieco na korzyść analizowanej Spółki, przy czym i tak zdecydowanie dominował będzie udział zadłużenia krótkoterminowego względem długoterminowego w zadłużeniu ogółem – na koniec grudnia 2011 wynosił on 97-3, a po uwzględnieniu emisji zmieniłby się na 66-34.

Jeśli natomiast chodzi o obsługę zadłużenia to sytuacja Spółki Marka S.A., mimo z roku na rok wyższych wyników finansowych, prezentuje się raczej słabo, przy czym pamiętać należy że ocena ta jest praktycznie w całości oparta na wymienionych wcześniej założeniach:
- jak widać przeprowadzona emisja obligacji wyraźnie negatywnie odbiła się na relacjach długu netto tak do wartości EBIT jak i EBITDA – relacje te są na dość wysokich poziomach (odpowiednio około 6-7 lat w przypadku zadłużenia oprocentowanego oraz ok. 9-10 lat dla zadłużenia ogółem) i znacznie odbiegają od normy bankowej, która wynosi zazwyczaj 3-4 lata;
- jeśli chodzi o pokrycie obciążeń odsetkowych to dotychczas Spółka nie miała z tym problemów (EBIT i EBITDA blisko trzykrotnie przewyższały koszty odsetek od zadłużenia oprocentowanego), przy czym już dużo gorzej sytuacja wyglądała jeśli by uwzględnić dodatkowo płatności rat kapitałowych – pokrycia nie zapewniała żadna kategoria dochodu (najbliżej – 0,66 – była EBITDA); jak widać emisja obligacji i wynikający z niej prognozowany wzrost kosztów obsługi zadłużenia przy obecnych poziomach generowanych dochodów wpłynął dodatkowo na istotne pogorszenie poszczególnych relacji.

W kontekście oceny zdolności Spółki do obsługi zadłużenia, warto zauważyć, że przy obecnym oprocentowaniu wyemitowanych obligacji (zgodnie z danymi ze strony www.gpwcatalyst.pl/instrumenty... wynosi ono 12,98%) koszty odsetkowe istotnie wzrosną (koszty odsetkowe z tytułu wyemitowanych obligacji w skali roku to ok. 1,83 mln zł) a i poziom zobowiązań krótkoterminowych na koniec 2011r jest nieco wyższy aniżeli w 2010r. W związku z powyższym, biorąc pod uwagę dotychczasowe założenia, oznacza to wyraźny wzrost kosztów odsetkowych i rat kapitałowych, jakie Spółka będzie musiała w bieżącym roku pokryć i niejako wymusza na niej wytężony wysiłek celem utrzymania równie istotnego co w ubiegłym roku przyrostu zysku operacyjnego (aby odpowiednie relacje pozostały na niezmienionym poziomie musiałby on być wyższy w skali 2012r o ponad 70%).

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Mimo nie najlepszych wniosków płynących z analizy wskaźnikowej, rating Spółki, bazujący na obliczanym w serwisie wskaźniku Altmana, wychodzi na względnie korzystnym poziomie BBB (a po uwzględnieniu emisji obligacji na poziom wyższym – AA-), czyli na pograniczu sytuacji bezpiecznej i ryzykownej. Jednakże należy podkreślić, że o ocenie tej przede wszystkim decyduje korzystna sytuacja w zakresie kapitału obrotowego oraz systematyczne, i co ważne coraz większe, zyski na poziomie operacyjnym. Jeśli wyniki Spółki nie utrzymałyby w b.r. dotychczasowego tempa wzrostu lub też zaszłyby jakieś obsunięcia w zakresie poziomu kapitału obrotowego mogłoby to bardzo poważnie wpłynąć in minus na serwisowy rating obligacji Marki S.A.
Edytowany: 8 maja 2012 17:34

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 7 maja 2012 16:52:13
Tomasz Nawrocki napisał(a):
Analiza wypłacalności spółki MARKA S.A. na podstawie danych finansowych z raportu rocznego za 2011r (...)

Mam pytanie techniczne - gdzie jest dostępny raport roczny spółki za 2011r.?

W EBI go nie znalazłem, a ostatnia informacja o terminach przekazywania raportów, którą widziałem mówi o terminie 14 czerwca 2012, stąd pytanie.
Edytowany: 7 maja 2012 17:05

wapkil
0
Wysłane: 8 maja 2012 13:41:04
Przeglądałem kiedyś dokumenty tej spółki, więc w oczekiwaniu na informację, gdzie można znaleźć raport roczny z wykorzystanymi tu danymi, podrzucę kilka uwag. Nie znam się na analizowaniu raportów, ale może te informacje się jednak przydadzą.

Dość ryzykownie natomiast Spółka prezentuje się w obszarze poziomu zadłużenia: (...) aktywa były zadłużone w 71%, a kapitały własne w 242%,

Chyba dosyć ważna może być tutaj struktura pasywów. Spółka ma w pasywach kolosalne rozliczenia międzyokresowe (przychody przyszłych okresów) - w 2011r. 18,3 mln. zł. w porównaniu do 9,3 mln. zł. zobowiązań oprocentowanych. Wydaje mi się, że skoro tych rozliczeń nie trzeba spłacać, może to istotnie rzutować na interpretację wskaźnika. Tego typu spółki chyba często tak specyficznie wyglądają - jeżeli nie z ogromnymi rozliczeniami międzyokresowymi, to dla odmiany z wielkimi rezerwami.

Jeśli natomiast chodzi o obsługę zadłużenia to sytuacja Spółki Marka S.A., mimo z roku na rok wyższych wyników finansowych, prezentuje się raczej słabo, przy czym pamiętać należy że ocena ta jest praktycznie w całości oparta na wymienionych wcześniej założeniach

Nie jestem pewien, czy te założenia nie rozmijają się z tym, co pokazywała spółka. O ile wiem, na przykład na 2012r. po emisji obligacji planowali mieć 20 mln. zł. zobowiązań oprocentowanych i 14,7 mln. zł oprocentowanego długu. Swoją drogą w 2011 pokazywali 9,3 mln. zł. zobowiązań oprocentowanych i 8,3 mln. zł oprocentowanego długu. Czy ktoś się orientuje, jak ten oprocentowany dług jest przez nich wyliczany?

Odnośnie planowanego EBIT można się zastanawiać, na ile uda się go podnieść. Możliwe więc, że faktycznie warto spojrzeć na rezultat przy bardzo konserwatywnym założeniu, że mimo znaczącego podniesienia aktywów, EBIT nie wzrośnie (choć spółka oczywiście przewiduje inaczej). Natomiast poziom zadłużenia spółka może chyba osiągnąć taki, jaki chce, skoro emisja obligacji przyniosła im znacząco więcej pieniędzy, niż całe ich dotychczasowe zadłużenie oprocentowane (14 mln. zl. do 9,3 mln. zł.), a większość tego zadłużenia powinna być spłacona w 2012 i większość była oprocentowana wyżej, niż oprocentowanie obligacji. Wydaje mi się więc, że mogą mieć planowane 20 mln. zł. zadłużenia oprocentowanego, nie 23,4 mln. zł. jak przyjęto w analizie, co zmieniłoby kilka wyliczeń.

Mam też wątpliwości odnośnie założeń co do rat kapitałowych i odsetek za 2011. Czy one powinny być widoczne w cash flow w wydatkach dla przepływów z działalności finansowej? Jeśli tak, to widziałem, że za 2011 całe te wydatki wyniosły 4,2 mln. zł, w tym 1,4 mln. zł. kosztów finansowych i 2,8 mln. zł. spłaty kredytów i pożyczek. To znacznie mniej niż prawie 8 mln. zł. przyjęte w założeniach.
Edytowany: 8 maja 2012 13:52

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wysłane: 8 maja 2012 15:56:04
Odpowiadając na zgłoszone uwagi:
- oczywiście dane do wyliczeń zostały wzięte z raportu za 4kw 2011 a nie rocznego, który dopiero zostanie opublikowany; zgłosiłem już to do korekty, żeby nie wprowadzało w błąd;
- co do interpretacji przywołanych wskaźników zadłużenia to oczywiście są one istotnie zniekształcone przez sporą wartość biernych rozliczeń międzyokresowych i z tego też względu do standardowego układu tabeli dodałem wskaźnik długu netto do kapitału własnego, który stanowi podstawę oceny poziomu zadłużenia w Spółce; z drugiej jednak strony nie można sobie ot tak tych rozliczeń pominąć przy obliczaniu wskaźników ogólnego zadłużenia i zadłużenia kapitału własnego, gdyż odpowiadają one określonym pozycjom aktywów; w każdym razie dzięki za uwagę, w przyszłości będę pamiętał żeby w podobnej sytuacji uwzględnić dodatkowy komentarz do wartości wskaźnika
- jeśli chodzi o obsługę długu, to tak jak napisałem na wstępie analizy, z racji braku w raporcie kwartalnym sprawozdania z przepływów pieniężnych praktycznie całośc opiera się na przyjętych założeniach; fakt założenia te są mocno konserwatywne, ale w sytuacji kiedy nie ma się konkretnych danych lepiej chyba przyjmować bardziej pesymistyczny scenariusz rozwoju wypadków niż optymistyczny; jak ukaże się raport roczny będzie można te dane i wskaźniki odpowiednio zaktualizować.

wapkil
0
Wysłane: 8 maja 2012 17:05:07
Dziękuję za odpowiedź.

Nie krytykowałem oczywiście przyjętej metody tworzenia założeń - przy braku dodatkowych informacji można taką przyjąć. Wydało mi się tylko, że metoda zakładając na przykład wzrost zadłużenia o całą kwotę emisji obligacji, brak zmiany EBIT i chyba wyższe niż faktyczne koszta obsługi zadłużenia, jest bardzo ostrożna. Szczególnie w kontekście lepszych niż w niej przyjęte liczb podawanych wcześniej przez spółkę, o których pisałem. Można więc chyba traktować te wyliczenia jako taki prawie worst-case scenario. Co naturalnie jest również cenne i może pozwolić na ciekawe porównanie z wnioskami z raportu rocznego, gdy ten się ukaże.

Raport roczny za 2010 był audytowany i zawierał cash flow, można więc przypuszczać, że raport za 2011 będzie podobny. Szczególnie, że spółka cash flow i tak liczy. Z drugiej strony, sposób i efekty wykorzystania środków z obligacji widoczne będą dopiero w raportach kwartalnych (i rocznym za 2012).

EDIT: widzę, że tytuł analizy został już zmieniony. Nie wiem, czy jest to planowane, ale chyba warto byłoby również w treści zmienić odwołania do raportu rocznego na odwołania do raportu kwartalnego.
Edytowany: 8 maja 2012 17:11

inwestor z sukcesami
0
Wpisów: 28
Wysłane: 10 maja 2012 11:09:22
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na aspekt, który nie był uwzględniany w analizie tej spółki, a warto go wziąć pod uwagę.
Spółka ta zajmuje się udzielaniem pożyczek gotówkowych. Abstrahując od ryzyka tej działalności w mojej ocenie całościowe skutki dla społeczeństwa nie są pozytywne. Z tego powodu pomimo kuszących ofert obligacji nie skorzystałem z nich.

Niekiedy koszty dodatkowe mogą spowodować, że stopa rzeczywista pożyczki znacznie przekroczy czterokrotność stopy lombardowej NBP co jest szczególnie często spotykane w ofertach instytucji parabankowych przy udzielaniu tzw. „chwilówek”.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lichwa

Inwestor anonim
0
Wpisów: 1
Wysłane: 14 maja 2012 10:18:38
Witam,
pozwolę sobie na napisanie swojej opinii.
Z przedstawionych wyników w analizie można wywnioskować, że przyjęte założenia są faktycznie dość rozbieżne (np. przyjęto wartość rat kapitałowych i odsetek 8 mln zł za 2011 rok, natomiast druga wskazana wartość jest dwukrotnie niższa - 4,2 mln zł) to może wpływać na błędną interpretację wskaźników. Fakt faktem, są to tylko założenia. Warto może jednak poczekać do opublikowania raportu rocznego i przeanalizować go już po uzyskaniu faktycznych danych.
Z tego co mi wiadomo, dziś Spółka ma opublikować raport za I kwartał 2012 roku, wtedy również będzie można porównać wyniki, jak emisja obligacji wpłynęła na wskaźniki.

Co do ostatniego wpisu i całościowego wpływu pożyczek gotówkowych na społeczeństwo, moim zdaniem warto spojrzeć także na chłonność rynku i dalszy jego rozwój pod względem zapotrzebowania na oferowane produkty. Biorąc pod uwagę rozwój firmy faktem jest, że takie zapotrzebowanie istnieje. W dzisiejszych czasach ryzyko prowadzenia działalności przypisane do każdej firmy, a ja jako inwestor podejmując decyzję o inwestycji w obligacje zwracam uwagę na korzyści jakie mogę uzyskać (patrzę również na konkretne wyniki finansowe).

AS2012
0
Wpisów: 1
Wysłane: 16 maja 2012 16:44:00
Moim zdaniem, z uwagi na charakterystykę firmy, przy wyliczaniu wskaźnika ogólnego zadłużenia do zobowiązań nie powinno się doliczać rozliczeń, które stanowią dla takich spółek przyszłe przychody. Wówczas aktywa tej firmy na koniec 2011 roku byłyby zadłużone w 28%, a nie jak podano we wcześniejszej analizie 78%, co stanowi znaczną różnicę. Niedawno ukazały się ich wyniki za I kwartał, z których wynika, że po emisji obligacji wskaźnik ten wzrósł jedynie do 40%, a nie do 78%.
Poza tym widać, że znacznie spadły im również zobowiązania krótkoterminowe w porównaniu do poprzedniego kwartału, co zapewne wynika z tego, że po emisji obligacji spłacili część zobowiązań wysokooprocentowanych, tak jak to zapowiadali przed emisją.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 20 maja 2012 08:38:38
Przeprowadziliśmy wywiad z prezesem spółki:

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 20 sierpnia 2012 09:37:54
zgodnie z tabelą, odsetki powinny wpłynąć w piątek, czy pokazały się komuś z Towarzystwa na koncie?

michalbender
0
Wpisów: 4
Wysłane: 20 sierpnia 2012 09:44:10
Nie wiem o jakiej tabeli piszesz ale wg informacji zamieszczonych na obligacje.pl/front/share/cartV... wypłata odsetek jest dzisiaj.

yayurek
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 09:49:58
chodzi mi o tabelę publikowaną na CARALYST, dzięki za informację

www.gpwcatalyst.pl/pub/files/t...

yayurek
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 09:55:25
przy okazji dzięki za namiary na nową strone dotyczącą obligacji, a dodam, że to już n-ta pomyłka, którą zauważyłem w tabeli odstekowej CATALYST, w tym chyba dwa razy pomyłka dotyczyła dnia ustalenia prawa do odsetek, ktoś kierujący się powyższą tabelą, mógłby popełnić kosztowną pomyłkę

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 20 sierpnia 2012 16:27:34
Odsetki już na koncie Dancing
(w bos-iu)

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 20 sierpnia 2012 16:42:54
dzisiaj się pojawiły, DM BOŚ

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wysłane: 28 września 2012 17:50:22
Analiza wypłacalności spółki MARKA S.A. na podstawie danych finansowych z raportu kwartalnego za 2kw 2012r

Mimo iż raportom kwartalnym Spółki nadal daleko do standardów z rynku regulowanego, to należy zauważyć, że pod względem przejrzystości informacyjnej na tle innych podmiotów z rynku New Connect prezentuje się ona całkiem korzystnie. W raporcie za 2kw mamy nawet sprawozdanie z przepływów pieniężnych, co, w zestawieniu z informacjami przedstawionymi w raporcie rocznym Spółki, pozwala na przeprowadzenie względnie kompletnej oceny jej wypłacalności krótko i długoterminowej bez konieczności czynienia założeń i oszacowań.

Na wstępie analizy rzut oka na ogólną sytuację w zakresie bilansu i rachunku wyników.

W przypadku bilansu (rysunki poniżej, jednostka – tys. zł), w ostatnich okresach sprawozdawczych widzimy systematyczny wzrost aktywów finansowanych głównie kapitałem obcym (wartość kapitału własnego co prawda także się poprawia, ale zadłużenie rośnie w szybszym tempie). Taki sposób finansowania jest typowy dla podmiotów branży finansowej, które zarabiają na różnicy między oprocentowaniem środków wypożyczanych swoim klientom a oprocentowaniem środków pozyskanych z zewnątrz. Z punktu widzenia struktury kapitałowo-majątkowej Spółki należy zauważyć, że jej aktywa trwałe są z dużą nadwyżką pokryte kapitałem własnym, co jest jednym z wyznaczników braku problemów z równowagą finansową.

Od strony wynikowej (rysunek poniżej; ujęcie narastające za 12m; jednostka – tys. zł) sytuacja Marki również jest korzystna. Spółka systematycznie poprawia sprzedaż oraz poszczególne kategorie wyników finansowych. Rentowność sprzedaży (zysk na sprzedaży/przychody), po okresie wcześniejszego wzrostu, utrzymuje się od dwóch okresów sprawozdawczych na poziomie ok. 40%. Nieco słabiej prezentuje się rentowność operacyjna (zysk operacyjny/przychody), która w następstwie odpisów aktualizujących uległa zmniejszeniu z 43% na koniec 2011r do 38% na koniec czerwca b.r.

Wskaźnikowo sytuacja płynnościowa i zadłużeniowa Spółki prezentuje się całkiem korzystnie:
- w odniesieniu do oceny płynności finansowej należy odnotować pełne pokrycie zobowiązań bieżących aktywami obrotowymi (wskaźnik bieżącej płynności finansowej wynosi 2,02); kapitał obrotowy jest dodatni (ok. 28,7 mln zł), choć jednocześnie dalece niewystarczający, aby sprostać zapotrzebowaniu Spółki – stąd konieczność uzupełnienia niedoboru oprocentowanym kapitałem obcym (obligacje + kredyty i pożyczki) – nie należy jednak poczytywać tego w kategoriach mankamentu, gdyż wynika to ze specyfiki działalności finansowej;
- w przypadku oceny zadłużenia Marki sytuacja również jest pod kontrolą – podstawowa dla Spółki w tym zakresie relacja – dług netto/kapitały własne –, zgodnie z warunkiem podanym w nocie informacyjnej obligacji, utrzymywana jest poniżej 2 (na koniec czerwca b.r. wyniosła 1,46); co prawda podstawowe wskaźniki poziomu zadłużenia, takie jak wskaźnik ogólnego zadłużenia, czy wskaźnik zadłużenia kapitału własnego, przyjmują bardzo wysokie wartości (odpowiednio 0,78 i 3,69), jednak pamiętać należy o sporym udziale w zadłużeniu ogółem międzyokresowych rozliczeń biernych (ok. 23 mln zł na koniec czerwca b.r.), bez ujmowania których wspomniane relacje byłyby dużo niższe; w ocenie poziomu zadłużenia nie można również pominąć sporego udziału długu oprocentowanego (ok. 50% zadłużenia ogółem), które stanowi spore obciążenie dla wyników finansowych Spółki;
- od strony zdolności do obsługi zadłużenia sytuacja Marki jest niejednoznaczna ze wskazaniem na korzystną – z jednej strony Spółka spokojnie pokrywa bieżące płatności odsetkowe wynikami EBIT i EBITDA (relacje w granicach 5-6) oraz cechuje się dość korzystną długością okresu spłaty długu netto (oprocentowanego) wymienionymi wynikami – odpowiednio 3,16 i 2,77, ale z drugiej bardzo różnie kształtują się relacje wiarygodności kredytowej (pokrycia rat kapitałowych i odsetek różnymi kategoriami wyników finansowych) – w przypadku wyniku EBITDA pokrycie jest pełne (1,06), podczas gdy dla EBIT i nadwyżki finansowej już nie (odpowiednio – 0,93 i 0,52).

Przedstawiona wyżej sytuacja finansowa Spółki Marka znajduje potwierdzenie również w obliczanym w serwisie wskaźniku Altmana, będącym syntetyczną miarą oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Utrzymuje się on nadal na dość wysokim poziomie i po danych za 2kw b.r. wskazuje na ocenę ratingową Spółki na poziomie AA-.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 28 września 2012 20:44

mindek
0
Wysłane: 22 stycznia 2013 16:00:37
Czy ta spółeczka bankrutuje? dzisiaj na obligacjach podaż stoi na 90%, na popycie ZERO.

Od pewnego czasu ceny spadły poniżej nominalnej i trochę to straszy, zmiana prognoz finansowych. Czyżby kolejny gniot na catalyst, a jeszcze w raporcie z 28 SW opisywał sytuację płynnościową i zadłużeniową spółki jako całkiem korzystną.

Tak szybko się posypała?

wapkil
0
Wysłane: 22 stycznia 2013 17:10:39
mindek napisał(a):
Czy ta spółeczka bankrutuje?

Ciężko powiedzieć, ale odwołanie z zarządu p. Grabowskiego, odwołanie prezesa Jaszczuka, wstępne wyniki za 2012 i zmiana prognoz na 2013-2014 na pewno dobrze nie wyglądają.

mindek
0
Wysłane: 22 stycznia 2013 17:33:21
Może uda się SW zrobić z nimi wywiad skąd odwołania, zmiany prognoz. Ewidentni coś skopali, ale może to tylko przejściowe problemy a wtedy obligi po 90% to była by okazja.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,393 sek.

kbeozhzr
vjnlcawi
odwnmdih
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
puzinsnm
gfhkdvlg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat