Proponuję ADMIRAL BOATS (ADM).
|
|
Ale dla papierów w publicznym obrocie (rynek Catalyst) ten obowiązek realizuje się poprzez publikację oficjalną drogą raportów okresowych (w tym rocznych) i bieżących.
A tu p. Olesińska i popierający(a) ją N3MO (domyślam się kto to może być) mówią o jakimś nieformalnym dostępie do dodatkowych informacji. Coraz bardziej irytujące są te wszystkie wypowiedzi.
|
|
N3mo napisał(a):Obligatariusze mają zagwarantowany przepisami dostęp do informacji, do których nie ma dostępu każdy anonim na forum. Ciekawe... A jak Spółka lub p. MKO rozpozna kto faktycznie jest obligatariuszem? Rejestr obligacji prowadzony jest w KDPW, a nie Spółce? A więc każdy może podać się za obligatariusza.
|
|
Cytat:Jeżeli ktoś z Panów jest obligatariuszem spółki, bardzo proszę o kontakt bezpośredni, ponieważ nie każda informacja może - lub powinna być - udostępniona na publicznym forum Równy dostęp do informacji?
|
|
Cytat z blogu p.Malińskiego o MWTrade: "Podpisany niedawno cykl umów na obsługę portfela wierzytelności pewnej jednostki medycznej o wartości przekraczającej 10% kapitałów własnych sprawia, że spółka posiada przed sobą bardzo interesującą (dochodową) przyszłość."
Kapitały MWTrade to 56 mln zł, a aktywa 450 mln zł. A więc każdy przypadek zawarcia w ostatnich 12 miesięcy umów na łączną kwotę przekraczającą 5,6 mln zł wymaga poinformowania rynku. A 5,6 mln zł to niewielka kwota w porówaniu do sumy aktywów. Dlatego większość umów generuje konieczność wypuszczenia komunikatu. Spółka wypuściła w ostatnich 3 miesiącach 11 komunikatów o znaczacych umowach - w tym aż 7 dotyczy pożyczek na okres do ok. 1 miesiąca np. pożyczka 4,5 mln zł udzielona 8 lipca za spłatą 16 lipca tj. 8 dni! To faktycznie "bardzo interesująca przyszłość" ...
A proszę nie zapominać o: - MWTrade to jedna z najbardziej zadłużonych spółek na giełdzie: kapitały 56mln zł, aktywa 450 mln zł - MWTrade cały czas emituje obligacje, co świadczy o tym, że nie ma zapewnionego pełnego finansowania z banku w grupie, a tym samym wzrost długu powoduje wzrost ryzyka płynności
Pytanie ile jeszcze może pożyczyć MWTrade przy takim zadłużeniu?
|
|
Dziś 1 mln akcji!
Taki obrót był ostatnio rok temu.
|
|
Cytat:Nie do końca też wiadomo jak główny akcjonariusz miałby na tym ewentualnie zarabiać. To jest akurat proste. Jak ktoś kupił akcje za 10 groszy, to wystarczy, że sprzeda kilka procent akcji po 2-3 zł i jest do przodu. Oglądam PMI naprawdę z wielką ciekawością. Albo jest to fenomen z genialnym biznesem albo unikalny w historii giełdy wałek. Po raporcie za I kwartał i wpisach ludzi z branży wątpiących w podane dane zapaliła mi się czerwona lampka. Jak to się mówi "Wszystko wygląda na zbyt piękne, aby było prawdziwe". Ale z drugiej strony może faktycznie to jest takie piękne
|
|
Jak wiara w K2internet po raporcie?
|
|
Temat:
COLIAN
Nie jestem technikiem i moja wiedza jest w tym zakresie mała. Zawsze dziwię się dyskusjom takim jak powyższa, gdy kilka osób widzi różne formacje. Ale tak na chłopski rozum, to trudno uznać coś w okresie 10-letnim za jakąś formację. W tym czasie była hossa, bessa i znowu hossa. A na Colianie nie ma czegoś takiego jak mocny trend.
Natomiast moje zrozumienie analizy technicznej jest takie, że jest ona sensowna wtedy, gdy inwestorzy (i to ci, kórzy wpływają na kurs) podejmują konkretne finansowe decyzje na podstawie tej analizy. Dlatego moim zdaniem musi to być formacja, którą powszechnie uznaje się za oczywistą.
A na marginesie kurs obecnie rośnie nie z powodów takiej czy innej formacji, ale dobrych wyników.
|
|
gratuluję
|
|
No to MSA1013 dzisiaj zanurkowało. Ciekawe dlaczego?
|
|
To jeszcze POLNA - rosnące przychody i zyski, niezłe wskaźniki finansowe (jak już KRS zarejestruje zmiany z ostatniego WZA)
|
|
dzięki "yayurek" za listę
Mam tylko 'ale' do pewnych pozycji - zbyt ryzykowne.
Ogólnie na szybko unikałbym tych, które notowane są poniżej 95, a te powyżej 101-102 zazwyczaj mają znacznie niższą rentowność rzeczywistą.
|
|
Kolejna obniżka stóp procentowych. Tak jak mówiłem na wstępie warto było wejść w obligi o stałej stopie. Niestety trzeba się przyzwyczajać, że sensowne papiery z rentownością brutto powyżej 10% to już przeszłość lub jednostkowe przypadki.
|
|
w DB PBC obecnie obligacje 0,14%, a akcje 0,19% - brak kosztów za przelewy, prowadzenie itp.
|
|
nie mogę - skaner jest płatny, a forum mam nadzieję, że dla wszystkich
|
|
Proszę o info, jakie obligacje o stałej stopie są dostępne i warto je kupić. Stopy spadają i zapewne jeszcze spadną. Dobrze byłoby mieć obligi ze stałą stopą.
|
|
Temat:
MWTRADE
addison napisał(a): na stronie 29 stoi: " ... Orzeczenie to uderzyło przede wszystkim w firmy konkurencyjne do M.W. Trade SA, które w swojej ofercie sprzedawały produkty poręczeniowo-faktoringowe oparte o umowy poręczenia. Spółka, ze względu na wątpliwości prawne (słuszne - jak pokazało rozstrzygnięcie SN), nie oferowała takiego produktu, toteż decyzja Sądu Najwyższego nie miała bezpośredniego wpływu negatywnego na sytuację Spółki."
Ciekawe jest to co, co znalazł 'addison'. Ale co można powiedzieć wobec tego o wymienionych w raporcie poręczeniach (pkt. 23 na str. 31 raportu)?
|
|
ciekawostka - po co oni kupuja grunty?
Zarząd Spółki informuje, że w dniu 29 września 2012 roku zawarł umowę nabycia udziału w nieruchomości o przeznaczeniu inwestycyjnym, położonej w Warszawie, gmina Ursynów, o łącznej powierzchni 972 m za cenę 828.000 zł netto. Nabyty udział w nieruchomości graniczy z nieruchomością zakupioną przez Spółkę 30.09.2011. Spółka w chwili obecnej posiada łącznie 2.981 metrów kwadratowych gruntu. Spółka zgodnie z założeniami z roku 2011 grunt ma w krótkim terminie stanowić zabezpieczenie pod finansowanie większych projektów informatycznych.
|
|
Na pierwszy rzut oka: - JHM rentowność działalności słaba, co ważniejsze generuje ujemne przepływy operacyjne i musi się zadłużać - zobowiązania w ciągu roku wzrosły o 64 mln zł, a kapitały o 2 mln zł. Spółkę (i spółki zależne) ratuje główny akcjonariusz MIRBUD - pożyczki na ponad 100 mln zł. Co będzie jak ten kranik wyschnie? A MIRBUD pod względem zadłużenia wygląda jeszcze gorzej ponad 500 mln zł zobowiązań przy 200mln kapitałach. Ja miałbym duże obawy o płynność tej całej grupy...
Rozumiem, że inwestycja typu - mocno przeceniona to się musi odbić?
Nadzieja w tym, że insiderzy kupują i w końcu deweloperzy ostatnio trochę odbijają w górę.
|
|
No tak - są dwie metody inwestowania w obligacje korporacyjne.
Pierwsza - kupowanie obligacji ze stopą kilkunastoprocentową, a najlepiej za cenę poniżej nominału i wtedy mamy emocje - padnie, czy nie padnie (ANTI, RELIGA itp.) Druga - obligacje ze stopą 8%-10% dobrych emitentów i śpimy spokojnie.
|
|
W zalewie obligacji śmieciowych na Catalyst te wydają się z wyższej półki, bo przy 60 mln zł ponad 90% objęły fundusze i banki, które muszą przeprowadzać analizę kredytową.
Z raportu rocznego (str.20): "Emisja obligacji skierowana została głównie do instytucji finansowych. Wśród tych, które objęły emisję znalazły się duże, renomowane fundusze, w tym głównie Otwarte Fundusze Emerytalne (OFE) i Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych (TFI), banki oraz pozostali inwestorzy."
I struktura /z wykresu w raporcie/:
OFE 55% TFI 30% Banki 10% Pozostali 5%
|
|
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na aspekt, który nie był uwzględniany w analizie tej spółki, a warto go wziąć pod uwagę. Spółka ta zajmuje się udzielaniem pożyczek gotówkowych. Abstrahując od ryzyka tej działalności w mojej ocenie całościowe skutki dla społeczeństwa nie są pozytywne. Z tego powodu pomimo kuszących ofert obligacji nie skorzystałem z nich. Niekiedy koszty dodatkowe mogą spowodować, że stopa rzeczywista pożyczki znacznie przekroczy czterokrotność stopy lombardowej NBP co jest szczególnie często spotykane w ofertach instytucji parabankowych przy udzielaniu tzw. „chwilówek”.http://pl.wikipedia.org/wiki/Lichwa
|
|
Temat:
POLMAN
Raport roczny za 2011 został opublikowany. Na pierwszy rzut oka - rośnie mocno zysk netto (super) 1,4 m vs. 1,0 m, ale niższe przychody ze sprzedaży i co ważniejsze zysk na sprzedaży tylko 190 tys. zł. O co chodzi? Wartość podatku (tylko 85 tys.) sugeruje, że zysk netto został uzyskany dzięki zabiegom księgowym. I po głębszej analizie sprawozdania odkrywam, że nastąpiło przeszacowanie wartości nieruchomości o 1,1m. Wszystko jasne. Rentowność podstawowego biznesu siadła, ale żeby Prezes mógł napisać "Z niemałą satysfakcją należy zauważyć, że rok 2011 był kolejnym rokiem, w którym spółka odnotowuje wzrost zysku netto" trzeba było gdzieś znaleźć dodatkowy milion przychodu. Ja tam takiej satysfakcji po tych wynikach nie mam.
|
|
Temat:
HELIO
Wynik za I półrocze (lipiec-grudzień 2011) 2,1 mln vs. 3,0 mln w analogicznym okresie poprzedniego roku. Słabo ...
Pocieszające jest to, że wpływ na to miały wysoka amortyzacja i koszty odsetkowe w związku z budową nowego zakładu w Brochowie. Niestety ta amortyzacja i koszty będą wysokie również w kolejnych kwartałach. Spółka ocenia pozytywnie sytuację w branży (rosnący rynek + EURO2012), ale martwi się niestabilnym rynkiem walutowym. Ostatnie umocnienie złotówki powinno jednak obniżyć koszt zakupu surowca.
Podsumowując ten rok obrotowy będzie zapewne gorszy od poprzedniego. Najlepszy kwartał przyniósł pogorszenie wyniku netto. W II półroczu roku obrotowego lepiej nie będzie - spółka raczej zanotuje stratę (sezonowość sprzedaży + wysoka amortyzacja i koszty odsetkowe).
|
|
Temat:
BLOOBER
|
|
No to ZPM Henryk Kania są już w IZNS "Spółka nabyła od Desariba Consulting Limited z siedzibą w Larnace, Republika Cypru ("Desariba") 109.096 (słownie: sto dziewięć tysięcy dziewięćdziesiąt sześć) imiennych akcji uprzywilejowanych serii B w spółce pod firmą Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kania Spółka Akcyjna z siedzibą w Pszczynie" www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
|
|
Skoro Stockwatch organizuje wyprawę na złoża KOV na Ukrainie, to może przy okazji odwiedziłby też inne spółki ukraińskie np. Agroligę i obejrzał nową instalację do oleju słonecznikowego ...
|
|