PARTNER SERWISU
vynqwbjw
michalbender

michalbender

Ostatnie 10 wpisów
Do Aliora odsetki za KRI 0116 nie wpłyneły, jak można sprawdzić czy zawinił DM czy sama spółka?

Nie wiem o jakiej tabeli piszesz ale wg informacji zamieszczonych na obligacje.pl/front/share/cartV... wypłata odsetek jest dzisiaj.

yayurek napisał(a):
ponieważ czasami na forum zagladają przedstawiciele banków, to w stosunku do ALIORA ośmielę się zgłosić wniosek racjonalizatorski, aby ew. rozpatrzono możliwość blokowania pieniędzy pod zlecenia na koncie oszczędnościowym, a nie tylko na maklerskim lub ROR, chyba nie tylko mnie zachęciłoby to do aktywniejszej działalności

Mogli by też dać możliwość blokowania jakiś płynnych aktywów jako zastaw pod OTP.

robertokot25 napisał(a):
Witam, mam takie pytanko można przenieść np, same obligacje z mbanku do KBC czy trzeba przenieś wszystkie posiadane papiery (akcje, obligacje, fundusze)? to jest jakaś skomplikowana operacja i jak bardzo kosztowna?

Przenosiłem z Mbanku do Aliora, można przenieść dowolną ilość papierów (np. połowę posiadanych akcji jednej spółki). Przeniesienie można zlecić telefonicznie, konsultant przed wykonaniem zlecenia policzył mi ile to będzie kosztować.

Witam,

Żona i ja, przed tym jak się poznaliśmy, zainwestowaliśmy jakieś tam pieniądze na giełdzie. Po ślubie postanowiliśmy połączyć nasze oszczędności i akcje. Z oszczędnościami nie było problemu. Przed połączeniem akcji byliśmy u doradcy podatkowego aby się upewnić, czy nikt nas za to nie będzie ścigał, opinia doradcy była taka, że żona powinna dać mi swoje akcje w ramach darowizny, gdyż zostały one nabyte przed zawarciem związku małżeńskiego.

Skontaktowaliśmy się z biurem maklerskim żony (i przy okazji moim).
Przy pierwszej rozmowie żona dowiedziała się, że coś takiego, czyli przekazanie akcji, jest w ogóle niemożliwe. Po tym ja zadzwoniłem do biura maklerskiego, gdzie konsultant powiedział, że nie ma żadnego problemu z transferem akcji.
Następnego dnia żona spróbowała przenieść akcje. Po rozmowie z kilkoma konsultantami okazało się, że jest to tak niestandardowy przypadek, że konsultant musi wysłać zapytanie do działu prawnego, jak mamy postąpić. Żona wspomniała o wizycie u doradcy podatkowego i o jego radzie odnośnie darowizny, na co konsultantka odpowiedziała, że w małżeństwie się darowizny raczej nie da zrobić.

Pierwsze pytanie, czy ktoś z Was wykonał czynność o której pisze powyżej i może coś doradzić? Zdziwiła mnie informacje, że jest to bardzo niestandardowe działanie skoro tyle osób ma konta maklerskie i zapewne kupuje akcje przed zawarciem związku małżeńskiego.
Druga sprawa, czy ktoś mógłby podpowiedzieć jaki urząd może wydać opinię, co mamy wykonać, aby nasze wszystkie akcje znalazły się na jednym koncie? KNF, KDPW czy jakiś inny?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 8 listopada 2013 07:39:06
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,212 sek.

drsdocpt
ovxdairf
xijiefrb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
udharxuv
wlgixkon
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat