Witam, pozwolę sobie na napisanie swojej opinii. Z przedstawionych wyników w analizie można wywnioskować, że przyjęte założenia są faktycznie dość rozbieżne (np. przyjęto wartość rat kapitałowych i odsetek 8 mln zł za 2011 rok, natomiast druga wskazana wartość jest dwukrotnie niższa - 4,2 mln zł) to może wpływać na błędną interpretację wskaźników. Fakt faktem, są to tylko założenia. Warto może jednak poczekać do opublikowania raportu rocznego i przeanalizować go już po uzyskaniu faktycznych danych. Z tego co mi wiadomo, dziś Spółka ma opublikować raport za I kwartał 2012 roku, wtedy również będzie można porównać wyniki, jak emisja obligacji wpłynęła na wskaźniki.
Co do ostatniego wpisu i całościowego wpływu pożyczek gotówkowych na społeczeństwo, moim zdaniem warto spojrzeć także na chłonność rynku i dalszy jego rozwój pod względem zapotrzebowania na oferowane produkty. Biorąc pod uwagę rozwój firmy faktem jest, że takie zapotrzebowanie istnieje. W dzisiejszych czasach ryzyko prowadzenia działalności przypisane do każdej firmy, a ja jako inwestor podejmując decyzję o inwestycji w obligacje zwracam uwagę na korzyści jakie mogę uzyskać (patrzę również na konkretne wyniki finansowe).
|