Nataniel napisał(a):Cześć,
Kurs EEX od 2009 miał różne górki i dołki rósł do 7 złotych za akcję potem spadał do 4. Jak się wtedy zachowywałeś jeżeli mogę spytać, sprzedawałeś na górce i dokupywałeś na dołku czy trzymałeś od początku główną część akcji a potem tylko dokupywałeś na dołkach?
Z góry dzięki jak będziesz się mógł podzielić swoimi spostrzeżeniami:)
Zgodnie z zasadą Buffeta. Raz kupionej akcji nie oddałem nigdy.
Co prawda przy jego pakietach jakikolwiek ruch na akcjach (np. sprzedaż) mógłby wywołać panikę. Mnie byłoby łatwiej ale nie ruszałem akcji z wyjątkiem 100 czy 200 sztuk gdy brakowało do 1-go.
Zysk na EEX liczyłem od końca. Najpierw policzyłem do ilu PLN za akcję może dojść kurs a następnie zebrałem środki (trochę oszczędności ale zdecydowana większość to był kredyt) w takiej wartości, która zapewniłaby mi odpowiedni zysk na całości inwestycji. Kredyt był na długi termin w takiej wysokości żebym był go w stanie spłacać nawet gdyby EEX padł a ja nie odzyskałbym żadnej kasy za akcje.
Oczywiście moje ówczesne plany były znaczenie skromniejsze. Wg nich pierwszą część akcji miałem sprzedać przy 15 zł, drugą, największą transzę przy 25 a ostatnią przy 35. Później wziąłem kolejny kredyt ale ten na krótki termin z planem aby go spłacać sprzedając akcje. Akcje miały oczywiście rosnąć na tyle szybko abym zdążył jeszcze na tym zarobić.
Dlatego cała ta inwestycja jest "po bandzie". Na razie moje kalkulacje były generalnie trafne. Na pewno błędem było założenie, że inwestorzy szybko poznają się na EEX i akcje pójdą mocno w górę. Niestety trwało to długo z paroma spadkami. Nie czekałem na dołki przy zakupach. Gdy miałem kasę kupowałem bo punktem odniesienia były zawsze ceny docelowe po których miałem sprzedać.
Mogę gdybać, że gdybym czekał na dołki to mógłbym kupić tych akcji więcej. Teraz część potencjalnych inwestorów ma podobny dylemat. A nuż będzie korekta i uda się kupić taniej. Niestety dla nich ale EEX odjeżdża. To już nie ta nieznana, mało płynna spółka z księżycowymi wskaźnikami.
Oczywiście nie wykluczam, że jakieś spadki mogą się zdarzyć ale to będą raczej efekty globalnych spadków na giełdach niż samego EEX. Poza tym EEX jest świetny na dołującą giełdę co było widać np. dzisiaj.