PARTNER SERWISU
vdimlprq
1 2 3

Po bandzie

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 18 lutego 2012 20:26:23
Swój plan inwestycyjny układam
1. korzystając z rad Buffeta (jak policzyłem pracowałem w firmach, które stanowią prawie 30% jego portfela) oraz
2. łamiąc inne ogólnie przyjęte zasady - wspieram się kredytem, inwestuję w pojedyncze, czasami ryzykowne akcje.

Inwestuję ponieważ podobnie jak zapewne większość osób tutaj chciałbym mieć komfort pozwalający na porzucenie pracy na etacie. Lata lecą, nie chce mi się czekać za długo. Więc moja strategia zakłada podejmowanie sporego ryzyka, które jednak próbuję minimalizować poświęcając dużo czasu na analizę fundamentalną spółki.

Do inwestowania zabierałem się kilka razy (zazwyczaj gdy taksówkarze wchodzili w giełdę) ale gdy sprawdzałem wskaźniki (jestem finansistą ale takim księgowym i od rachunkowości zarządczej a nie od inwestycji finansowych) zawsze się wycofywałem bo wydawało mi się za drogo.

Wreszcie na początku 2009 wskaźniki pojawiły się na poziomach, które pozwoliły mi na pierwsze inwestycje. Oczywiście zarobiłem ale wtedy trudno było stracić. Kupowałem sporo firm, w połowie 2009 większość sprzedałem. Wróciłem ponownie pod koniec 2009 i znów początkowo kupiłem wiele firm.
Nauka z 2009 była taka, że nie jestem w stanie analizować tylu spółek jednocześnie pracując więc znów wszystko sprzedałem i zainwestowałem w jedną firmę Ekoexport. Od tego czasu dokupywałem jej akcje nie przejmując się górkami i dołkami.

Inwestuję długoterminowo - naprawdę długoterminowo. Spółka powinna być w portfelu przynajmniej rok (chyba, że fundamenty zmienią się dramatycznie). Nie czekam na jakąś super niską cenę akcji.
Jeżeli wierzę, że spółka da zarobić 100% w ciągu roku to wchodzę.
Szukam spółek, które osiągnęły albo mogą osiągnąć bardzo silną pozycję w swojej branży. Branże, w których jest spora bariera do wejścia dla nowych podmiotów oraz te które gwarantują wzrost w najbliższych latach.

Nie zwracam uwagi na C/WK. Staram się prognozować wyniki firmy na 2-3 lata do przodu i na tej podstawie wyliczać zysk, zysk na akcję i cenę akcji. Zawodowo przygotowywałem już budżety i plany strategiczne dla firm z różnych branż i wydaje mi się, że umiem to nieźle robić. Oczywiście trudność polega na tym, że tutaj mam ograniczony dostęp do informacji.

Analizy technicznej w ogóle nie biorę pod uwagę. Nie dlatego żebym w nią nie wierzył ale po prostu nie znam się na tym i nie mam czasu uczyć się jej.

Jak wspomniałem siedzę na EEX ale ostatnio dodaję inne spółki. Na ten moment mam niewielkie pakiety Bogdanki i Medicalgorythmics. Przyglądam się również Aton.
I szczerze mówiąc to chyba na razie wszystkie spółki które pasują do mojej obecnej strategii (jeżeli macie jakieś ciekawe typy to podrzućcie - moją analizę wrzucę na ten blog).

Za kilka lat zakładając, że osiągnę niezależność finansową zapewne przerzucę dużą część portfela na spółki solidne, dywidendowe dające zwrot do 20-50% w skali roku. Te również już teraz obserwuję (mój typ takiej spółki to np. Synthos).

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 18 lutego 2012 22:33:48
Ciekawa koncepcja, fajnie ze postanowiłes podzielić się publicznie.
Powodzenia!

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 19 lutego 2012 00:53:10
Plan bardzo fajny, wiedza też zapewne nie mała : )

Trzymam kciuki i szczerze kibicuję, mam jednak wątpliwości odnośnie tego czy istnieją spółki "porządne", dywidendowe dające średnio zarobić w ciągu 10 lat "20-50%" rocznie. Pewnie są tylko cholernie ale to cholernie ciężki w nie "trafić" pomimo wszystkich analiz : )

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 19 lutego 2012 01:04

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 19 lutego 2012 01:16:39
Co sprawia że jesteś zainteresowany Atonem?

Ja swego czasu trzymałem akcje Atona przez dłuższy czas ale straciłem zaufanie do zarządu i działalności spółki. Jak dla mnie to zajmują się teraz sprzedawaniem obietnic i testów... Dlatego też chętnie poznam Twoją opinię.salute

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

2mek99
0
Wysłane: 19 lutego 2012 07:55:41
Co do Atona to tak jak pisałem. W spółkę wchodzę nie po minimalnych kursach tylko wtedy gdy ona już udowodni, że jest w stanie zarabiać. Zazwyczaj cena akcji (wskaźnikowo) jest już wtedy wysoka i wiele osób czeka na korektę, która już nie nastąpi (chyba że pada cała giełda) - tak było z EEX w zeszłym roku.

Aton coś tam już zarabia ale to jeszcze nie ta skala. Poza tym cena akcji vs. potencjalne (na razie) przychody i zyski jest za wysoka (zwłaszcza po ostatnich wzrostach).

Generalnie jednak produkt jest ciekawy, firma innowacyjna i w swojej dziedzinie może zbudować bardo silną pozycję w Polsce i na świecie

Podobnie jest z MDG.

Za jakiś czas pewnie będę przerzucał fundusze między tymi trzema spółkami w zależności od tego, która z nich będzie miała lepsze perspektywy na najbliższy rok.

Pewnym problemem może być płynność chociaż ostatnio to się poprawiło.

Zastanawiałem się również nad Cormayem. Jednak Cormay doszedł już do dosyć wysokiego poziomu zysku a wysoka baza nie daje już tak dużej możliwości poprawy wyników (a więc również wzrostu cen akcji). Dlatego jeżeli mam do wyboru firmy o podobnych wysokich C/Z) to wybieram tę, która najszybciej zejdzie do "rozsądnego poziomu" - dla mnie około 20.

EEX ma teraz historyczny kroczący C/Z 31. Wiem jednak, że za 2 tygodnie ogłoszą wyniki, które poprawią kroczący zysk za rok o 50% (z 4,2 na 6,7 mln zł) co oznacza że wskaźnik spadnie do około 20. A więc obecna cena (12,80) jest OK.
Do końca pierwszego półrocza (wyniki ogłoszą w sierpniu) zysk kroczący dojdzie do około 12 mln a więc "rozsądna" cena akcji powinna wzrosnąć prawie dwukrotnie do około 25 zł w sierpniu. Oczywiście po drodze wiele się może zdarzyć ale tak to w tej chwili widzę.

Większość osób nie kupi już EEX bo przez ostatnie pół roku wzrósł z 5,50 do 12,80 i wydaje się niemożliwe aby dalej rósł. Ja natomiast czekam na kasę (premia za zaszły rok) aby kontynuować zakupy.

del-20130918
0
Wpisów: 257
Wysłane: 19 lutego 2012 21:16:08
2mek99 napisał(a):

Jeżeli wierzę, że spółka da zarobić 100% w ciągu roku to wchodzę.
Nie zwracam uwagi na C/WK. Staram się prognozować wyniki firmy na 2-3 lata do przodu i na tej podstawie wyliczać zysk, zysk na akcję i cenę akcji. Zawodowo przygotowywałem już budżety i plany strategiczne dla firm z różnych branż i wydaje mi się, że umiem to nieźle robić.

Witaj
W czym to robisz?
Edytowany: 19 lutego 2012 21:16

2mek99
0
Wysłane: 20 lutego 2012 08:14:33
W czym to robię?

W arkuszu kalkulacyjnym.

2mek99
0
Wysłane: 22 lutego 2012 19:04:48
Poniżej moja analiza EEX na 2012.

Te dane są estymacją wyników w poszczególnych kwartałach oraz ceny akcji przy C/Z na poziomie 20. To raczej ostrożna wycena. Jest duże prawdopodobieństwo, że wynik będzie lepszy ze wg na akwizycje firm dostarczających surowiec do produkcji.
Jak widać są spore szanse na wzrost o co najmniej 100% w ciągu najbliższego roku. Oczywiście sporo zależy też od stanu gospodarki i giełdy.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 22 lutego 2012 19:11

2mek99
0
Wysłane: 22 lutego 2012 19:22:37
Poniżej moja prognoza dla EEX do 2015.

Te dane powstały na podstawie wypowiedzi członków zarządu. Są tu uproszczone założenia co do wzrostu r/r, czy marży.
Zarząd twierdzi, że o ile udadzą się planowana na najbliższe 3-4 miesiące akwizycje cały plan może zostać osiągnięty rok wcześniej.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 22 lutego 2012 19:24

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 23 lutego 2012 14:02:12
Z tym 20-50% rocznie na "stabilnych" spółkach możesz mieć ciężko, tym bardziej, że lewar może Cię bujnać ładnie przy jakimś załamaniu.

Jakie masz założenia dla lewara względem poziomów cen?
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

2mek99
0
Wysłane: 23 lutego 2012 15:06:12
Szczerze mówiąc to do tego stanu kiedy będę inwestował w takie spółki (20-50%) to jeszcze mam sporo czasu.
Gdy giełda będzie "na górce" to zapewne osiągnięcie takiego zrwotu jest niewykonalne. Tylko, że wtedy pewnie i mnie nie będzie na giełdzie. Gdy zacznie się szaleństwo wolę wysiąść.

Inwestował będę z pieniędzy zarobionych przez kolejne 5 lat. Finansowania zewnętrznego raczej nie będę używał.
Edytowany: 23 lutego 2012 15:10

2mek99
0
Wysłane: 24 lutego 2012 05:22:23
Wśród moich "złotych strzałów" oprócz EEX pojawił się ostatnio MDG.

Firma chociaż z innej branży jest trochę podobna. Ma ciekawy produkt, globalny zasięg, w swojej dziedzinie może być znaczącym graczem. Wzrost następuje skokowo poprzez podpisywanie niewielkiej ilości kontraktów o bardzo dużej wartości.

Wzrost sprzedaży jest dynamiczny a firma działa na bardzo wysokiej marży, którą jak twierdzi ma zamiar utrzymywać na obecnym poziomie.

Za 2011 rok wyniki to 5,8 mln zł przychodów i 3 mln zysku. Zawarta z amerykańską firmą umowa 5-letnia daje 84 mln czyli 17 mln przychodów i około 8 mln zysku. Nie jestem pewien czy ten klient był już w portfelu firmy w 2011. Jeżeli nie to teoretycznie do tych 3 mln z 2011 należałoby dodać 8 mln za 2012 (może to być mniej bo umowa dopiero został zawarta i wejście "na pełne moce" może potrwać kilka miesięcy). Firma zapowiada, że te 84 mln to minimalna wartość zamówień. Są prowadzone rozmowy również z klientelą z Azji i Europy. Moje doświadczenie mówi, że w firmach typu fmcg USA generuje nawet 40% zysku w skali świata. Podejrzewam, że w medycynie może być podobnie.

Wygląda na to, że firma może w tym roku wygenerować zysk na poziomie 10 mln.

Obecna kapitalizacja to 130 mln zł co przy zysku 3 mln zł oznacza C/Z 43. Gdyby zysk wzrósł do 10 mln zł to cena akcji przy C/Z 20 na koniec roku (ogłoszenie wyników) wyniosłaby około 80 zł. To oznacza 60% wzrost. Nie można wykluczyć, że firma będzie jednak jechała na wyższym C/Z (np. obecnym)- są tu zapewne osoby pamiętające HTL (obecnie podobnie wgląda również Cormay).
Wtedy wzrost zysku przekładałby się bezpośrednio na wzrost cen akcji. Skoro zysk rośnie ponad 3 razy (3 do 10 mln) dlaczego akcje nie mają wzrosnąć z 50 do 150 zł.

O ile najbliższy rok wygląda dobrze to co do kolejnych mam już większe obawy - tzn. na ile firma będzie w stanie dalej zwiększać obroty. Wydaje się, że dynamika w kolejnych latach się wypłaszczy - chyba, że powstaną nowe produkty, które popchną sprzedaż jeszcze wyżej.

Na ten jednak moment zakupiłem trochę akcji i nadal mam zamiar kupować. Preferuję MDG w stosunku do Cormaya ponieważ uważam, że MDG będzie miało wyższą dynamikę sprzedaży i zysku niż Cormay.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 24 lutego 2012 08:28:26
"2mek99" napisał(a):
Nie jestem pewien czy ten klient był już w portfelu firmy w 2011.

Był:

Cytat:
Partner Strategiczny był do tej pory jednym z największych klientów Spółki.

LINK

"2mek99" napisał(a):
Jeżeli nie to teoretycznie do tych 3 mln z 2011 należałoby dodać 8 mln za 2012

Nawet gdyby to był całkowicie nowy klient, to tych 80 mln nie można dzielić równo na 5 lat.
Przychody mają wzrastać rok do roku.

Cytat:
Zobowiązania Stron, w tym minimalny procentowy wzrost zamówień ze strony Partnera Strategicznego Spółki, zostały szczegółowo określone do 2016 roku

Tak więc średnia arytmetyczna z 80 mln nie będzie przychodem już w 2012.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

2mek99
0
Wysłane: 24 lutego 2012 10:18:58
Zgoda co do tego, że w pierwszym roku może być mniej (pisałem o tym zresztą w moim tekście).

Ale wydaje mi się, że oni (Amerykanie) po prostu zastąpią obecne rozwiązania (np. holtery) urządzeniem MDG. Ilość osób używających urządzenia wzrośnie bardzo szybko. Dalszy wzrost będzie wolny bo będzie uzależnony od liczby pacjentów a ta raczej jest dosyć stabilna.
Zmiana powinna być skokowa bo jak trafnie napisałeś oni już działaja i na tym rynku i z tym klientem. Lekarze klienta zapewne znają już urządzenie i potrafią interpretować badania. Rollout może byc naprawdę szybki.

Te 10 mln liczyłem jako kontynuację roku 2011 plus kontrakt w USA plus kolejne w Azji i Europie.
Więc zakładając, że klient amerykański ma np. 1 mln w 3 milionach z 2011 to rozszerzenie kontraktu da powiedzmy kolejne 5 (a nie 8) plus Azja i Europa i jakiś wzrost na tych pozostałych 2 milionach z 2011 (pochodzące od innych firm niż amerykańska).

Nie przywiązuję się też do roku kalendarzowego. Jeżeli osiągną te 10 mln w 4 kwartałach od II 2012 do I 2013 to też będzie OK.

Edytowany: 24 lutego 2012 10:21

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 24 lutego 2012 10:37:36
Myślę, że umknęło Ci jeszcze jedno:

Cytat:
otrzymał na wyłączność czasowe prawo do używania Systemu PocketECG na terenie Stanów Zjednoczonych

Wg mnie oznacza to kanibalizację sprzedaży dokonywanej przez innych dotychczasowych klientów
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

2mek99
0
Wysłane: 24 lutego 2012 10:42:04
Dostałem podpowiedź abym zainteresował się I3D. Dzięki salute

Oglądałem już tę firmę wcześniej ale odświeżyłem sobie informacje.

Branża ciekawa, nowe technologie, zasięg globalny, spory wzrost sprzedaży.

Z minusów wymieniłbym niską marżę i dużą konkurencję (zastrzegam, że nie znam za dobrze tej branży). A jedno niestety ma wpływ na drugie. Jeżeli nie masz unikalnego produktu lub innej przewagi konkurencyjnej trudno będzie utrzymać wysoki wzrost sprzedaży a zwłaszcza zyskowności.

Również zapowiedź zarządu o wzroście sprzedaży do 100 mln zł w ciągu 3-4 lat wydaje się mało prawdopodobna. Jeżeli 60 osób robi sprzedaż 8 zł mln to trzeba zapewne z 500 aby zrobić 100 mln. To trudne do ogarnięcia.

Jest jeszcze jeden wskaźnik, o którym zapomniałem napisać wcześniej, a który jest dla mnie bardzo istotny. Moje obserwacje z pracy zawodowej są takie, że im większa firma tym większa jej bezwładność. Zdecydowanie preferuję firmy, które mają bardzo wysokie przychody/zyski na 1 pracownika. To oznacza, że administrowanie firmą nie zabije zarządu, jego kreatywności, nie zabierze czasu na myślenie o klientach i produktach. Takie są EEX (22 osoby) i MDG (21+7).
Co ciekawe w przypadku EEX 8-krotny wzrost sprzedaży można osiągnąć przy jedynie dwa razy większym zatrudnieniu.

I3D ma zacząć sprzedawać swój program graficzny ale szczerze mówiąc to chyba nie jest coś dla masowego klienta (tak jak np. gry) ani coś w stylu trójwymiarowego Power Pointa (wtedy można by to sprzedać dużej ilości klientów biznesowych). A produkt niszowy nawet wysokomarżowy nie zmieni znacząco wyników firmy.

Będę spółkę obserwował ale na razie jestem na nie.

2mek99
0
Wysłane: 24 lutego 2012 10:43:29
Frog napisał(a):
Myślę, że umknęło Ci jeszcze jedno:

Cytat:
otrzymał na wyłączność czasowe prawo do używania Systemu PocketECG na terenie Stanów Zjednoczonych

Wg mnie oznacza to kanibalizację sprzedaży dokonywanej przez innych dotychczasowych klientów

Widziałem to w raporcie o umowie. Pytanie czy mieli innych klientów w USA?
Edytowany: 24 lutego 2012 10:44

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 24 lutego 2012 10:50:35

Witam

widze ze podchodzisz do inwestycji przynajmniej w czesci podobnie do mnie. Moje spolki podobnie analizuje ale do tej pory nie zwrocilem uwagi na kupione przez Ciebie.

Moje to w glownej mierze PSW,MNI, PBG,

Nie sa to spolki zbyt innowacyjne ale wystepuja w branzach do ktorych ciezko wejsc konkurencji albo ich rozwoj jest stabilny na poziomie conajmniej 10% rocznie zwracaja uwage na fakt iz sa dochodowe a co niektore placa dywidende.

PBG troszku zwalnia ale duzo mniej niz konkurencja i wciaz jest glownym graczem na duzych energetycznych zleceniach, gazowych czy wodnych nie mowiac o autostradach - z ktorych to grono inwestorow sie wycofa po tragicznych latach 2010-211 i 2012 a dadza one w przyszlosci zarobic tym silnym ktorzy przetrwaja te zawieruche.

Zycze udanych inwestycji i sadze ze czesto bede zwracal uwage na twoje wpisy.

Pozdrawiam
IK

2mek99
0
Wysłane: 24 lutego 2012 16:26:31
Niezłe szaleństwo dzisiaj na MDG. Czyżby efekt mojego wpisu? Od razu widły!

2mek99
0
Wysłane: 28 lutego 2012 11:52:21
EEX podał wyniki za 4 kwartał.

Jest lepiej niż w mojej prognozie powyżej. Zysk wyniósł 6,9 mln zł. Pierwsze prognoza zarządu na 2011 zapowiadała 6 mln zł kolejna 6,7 zł. Ostateczny wynik jest jeszcze lepszy.
Sprzedaż była nieco niższa co jeszcze bardziej poprawiło marżę brutto (dla roku 39% a dla IV kw. 44%).
Dodatkowo zarząd poinformował o podwyżce cen zaakceptowanej przez większość odbiorców obowiązującej od początku 2012. Biorąc pod uwagę wprowadzenie droższych i o wyższej marży produktów w I kw. 2012 marża powinna nadal rosnąć. Negatywnie na wynik może wpływać wzmocnienia złotówki ale to będzie niewielki wpływ.

Zapas towaru (co było dużym problemem w poprzednich 2 latach) jest na poziomie zapewniającym ciągłe dostawy do klientów do końca I pórocza 2012. To z kolej potwierdza, że roczny zysk kroczący na poziomie 6,9 mln zł (na koniec 2011) wzrośnie do 12-13 mln zł na 30.06.2012.

Wydaje się że na ten moment moją prognozę na resztę 2012 można uznać za ostrożną.

Firma siedzi na coraz większej górze gotówki. Spadła znacząco wartość należności. Pieniądze na ewentualne akwizycje są zapewnione.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,330 sek.

hxqciokh
mkccbyop
aospgdwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qlaxtdbh
peenkkak
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat