vanGaild napisał(a):Czyżby 2mek99 spieszył się urlopem?
Przyznam się ze czasem myślałem by założyć kronike, ale ze względu na dlugoterminowy profil inwestowania + prawie brak spekulacji ... W związku z tym po początkowej fazie uzasadnienia wyboru nie ma o czym pisać przez kilkanaście miesięcy...
Podoba mi się wątek 2mka99 - b. Bliski mojemu stylowi zwłaszcza w przeszłości - czasem przynosiło to znakomite rezultaty czasem (w moim przypadku) .... frustracje posiadacza niedocenionej perły...
Teraz staram się cześć środków trzymać w spółkach buffetowych - stałe zyski, rozwijający się biznes , dobra jakość kadry + spółka nisko wyceniona. Od czasu do czasu rzucam się na spolki młode z perspektywami podboju swiata - EEX i medicalalgorithmics ... Ale tez lekko wtopilem np. na Fluidzie ...
Przepraszam kolegę za wtargniecie na wątek ale podobny wybór spółek ( z mojej części agresywnej) powoduje ze z ciekawością śledzę wpisy i chciałem nieco ożywić ta stronę ... :-)
Nie jestem na urlopie. Właśnie kończę pracę przy dużym projekcie i zaczynam szukać nowej pracy. Nie szukam zbyt intensywnie bo z chęcią bym trochę odpoczął.
Podobno na zachodzie około 40-stki czyli mniej więcej w połowie życia zawodowego ludzie robią sobie roczną przerwę aby przemyśleć strategię na resztę życia.
Jest szansa, że jeżeli nic szybko nie znajdę to 20-lecie pracy zawodowej uczczę roczną przerwą w stylu "jedz, módl się, kochaj". A jeżeli EEX będzie rósł tak jak dotychczas to być może właśnie kończę ostatnią pracę "na etacie" w moim życiu.
Inwestuję w akcje, które długo "leżą" w przeciwieństwie do kolegów, którzy skaczą z kwiatka na kwiatek. Nie miałem dotychczas, aż tyle czasu aby siedzieć i obserwować codziennie 5 czy 10 spółek.
Pisać w związku z tym zbyt często nie ma o czym. Chociaż rewelacyjna dla mnie polityka komunikacyjna EEX powoduje, że co 2-3 tygodnie jest coś do skomentowania.
Przez chwilę wszedłem w Hawe, a obecnie w Synthos. Nie są to jednak wielkie kwoty. Raczej coś co zamiast trzymać na ROR wolę wrzucić w akcje (oczywiście te płynne).
O EEX napiszę więcej przy okazji prognozy na 2012. Być może wtedy też uaktualnię prognozę na lata 2012-2015. Wydaje się, że firma idzie do przodu wg scenariusza, który kilka miesięcy temu uważałem za optymistyczny. Zwłaszcza, że właśnie zawarła 2 spółki w Kazachstanie i podjęła decyzję o podwojeniu moc produkcyjnych w zakładzie w Bielsku.
Szukam firm, w które mógłbym zainwestować dywersyfikując portfel, ale na razie ciągle wychodzi mi, że biorąc pod uwagę spodziewane zyski i ryzyko ich osiągnięcia EEX jest najbardziej atrakcyjny. Czyli wciąż "po bandzie" bo trzymanie wszystkich jajek w jednym koszyku jest mocno ryzykowne.