PARTNER SERWISU
giakedvd
1 2 3 4 5

Po bandzie

goral138
0
Wpisów: 1
Wysłane: 18 marca 2012 22:36:35
Witam. Od dłuższego czasu też jestem szczęśliwym posiadaczem EEX. Bardzo fajnie się czyta Twoje analizy. Tak jak już ktoś wcześniej napisał prowadzisz bardzo wartościowy wątek. Aby tak dalej , ciekawe i rzeczowe analizy. Pozdrawiam.

vanGaild
PREMIUM
0
Wpisów: 187
Wysłane: 31 marca 2012 15:05:13
Czyżby 2mek99 spieszył się urlopem?

Przyznam się ze czasem myślałem by założyć kronike, ale ze względu na dlugoterminowy profil inwestowania + prawie brak spekulacji ... W związku z tym po początkowej fazie uzasadnienia wyboru nie ma o czym pisać przez kilkanaście miesięcy...

Podoba mi się wątek 2mka99 - b. Bliski mojemu stylowi zwłaszcza w przeszłości - czasem przynosiło to znakomite rezultaty czasem (w moim przypadku) .... frustracje posiadacza niedocenionej perły...
Teraz staram się cześć środków trzymać w spółkach buffetowych - stałe zyski, rozwijający się biznes , dobra jakość kadry + spółka nisko wyceniona. Od czasu do czasu rzucam się na spolki młode z perspektywami podboju swiata - EEX i medicalalgorithmics ... Ale tez lekko wtopilem np. na Fluidzie ...

Przepraszam kolegę za wtargniecie na wątek ale podobny wybór spółek ( z mojej części agresywnej) powoduje ze z ciekawością śledzę wpisy i chciałem nieco ożywić ta stronę ... :-)

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 31 marca 2012 15:07:00
W pierwszym zdaniu miało być cieszył nie spieszył .... - chyba muszę wyłączyć autokorekcje ....

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 31 marca 2012 15:58:59
slawek_wr napisał(a):
Odnośnie EEX można być spokojnym o przyszłość. Spokojnie można prognozować , że zysk w 2012 r powinien być spokojnie w przedziale 12-15 mln zł, a kto wie czy przy sprzyjających zdarzeniach nie wyżej.
2013 r to kolejny skokowy wzrost przychodów i zysku netto , który powinien przekroczyć magiczną barierę 30 mln zł.
Rok 2014 to już nowa era, nowej spółki. Wtedy to też na przemysłową skalę ma ruszyć wydobycie gazu łupkowego, gdzie zastosowanie mikrosfery ma niebagatelne znaczenie.

W najbliższych 3 latach dowiedzą się o tym akcjonariusze EEX.

gdzie ma ruszyć wydobycie tego gazu łupkowego ?

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 31 marca 2012 18:02:54
vanGaild napisał(a):
Czyżby 2mek99 spieszył się urlopem?

Przyznam się ze czasem myślałem by założyć kronike, ale ze względu na dlugoterminowy profil inwestowania + prawie brak spekulacji ... W związku z tym po początkowej fazie uzasadnienia wyboru nie ma o czym pisać przez kilkanaście miesięcy...

Podoba mi się wątek 2mka99 - b. Bliski mojemu stylowi zwłaszcza w przeszłości - czasem przynosiło to znakomite rezultaty czasem (w moim przypadku) .... frustracje posiadacza niedocenionej perły...
Teraz staram się cześć środków trzymać w spółkach buffetowych - stałe zyski, rozwijający się biznes , dobra jakość kadry + spółka nisko wyceniona. Od czasu do czasu rzucam się na spolki młode z perspektywami podboju swiata - EEX i medicalalgorithmics ... Ale tez lekko wtopilem np. na Fluidzie ...

Przepraszam kolegę za wtargniecie na wątek ale podobny wybór spółek ( z mojej części agresywnej) powoduje ze z ciekawością śledzę wpisy i chciałem nieco ożywić ta stronę ... :-)

Nie jestem na urlopie. Właśnie kończę pracę przy dużym projekcie i zaczynam szukać nowej pracy. Nie szukam zbyt intensywnie bo z chęcią bym trochę odpoczął. sunny

Podobno na zachodzie około 40-stki czyli mniej więcej w połowie życia zawodowego ludzie robią sobie roczną przerwę aby przemyśleć strategię na resztę życia.

Jest szansa, że jeżeli nic szybko nie znajdę to 20-lecie pracy zawodowej uczczę roczną przerwą w stylu "jedz, módl się, kochaj". A jeżeli EEX będzie rósł tak jak dotychczas to być może właśnie kończę ostatnią pracę "na etacie" w moim życiu.

Inwestuję w akcje, które długo "leżą" w przeciwieństwie do kolegów, którzy skaczą z kwiatka na kwiatek. Nie miałem dotychczas, aż tyle czasu aby siedzieć i obserwować codziennie 5 czy 10 spółek.
Pisać w związku z tym zbyt często nie ma o czym. Chociaż rewelacyjna dla mnie polityka komunikacyjna EEX powoduje, że co 2-3 tygodnie jest coś do skomentowania.

Przez chwilę wszedłem w Hawe, a obecnie w Synthos. Nie są to jednak wielkie kwoty. Raczej coś co zamiast trzymać na ROR wolę wrzucić w akcje (oczywiście te płynne).

O EEX napiszę więcej przy okazji prognozy na 2012. Być może wtedy też uaktualnię prognozę na lata 2012-2015. Wydaje się, że firma idzie do przodu wg scenariusza, który kilka miesięcy temu uważałem za optymistyczny. Zwłaszcza, że właśnie zawarła 2 spółki w Kazachstanie i podjęła decyzję o podwojeniu moc produkcyjnych w zakładzie w Bielsku.

Szukam firm, w które mógłbym zainwestować dywersyfikując portfel, ale na razie ciągle wychodzi mi, że biorąc pod uwagę spodziewane zyski i ryzyko ich osiągnięcia EEX jest najbardziej atrakcyjny. Czyli wciąż "po bandzie" bo trzymanie wszystkich jajek w jednym koszyku jest mocno ryzykowne.

2mek99
0
Wysłane: 31 marca 2012 18:09:01
bernie napisał(a):

gdzie ma ruszyć wydobycie tego gazu łupkowego ?

Tu są dwa tematy.

Mikrosfera, którą dostarcza EEX jest używana przy wydobyciu ropy. Może być również wykorzystana przy wydobyciu gazu łupkowego.

Dodatkowo EEX rozmawia na temat współpracy z amerykańską firmą, która dostarcza substancji używanych przy odwiertach próbnych. EEX miałby być jak rozumiem dealerem tej amerykańskiej firmy w Polsce.

Reasumując. EEX może w związku z tym zarabiać podczas obecnie prowadzonych odwiertów na substancjach importowanych z USA, niezależnie od tego czy gaz zostanie znaleziony czy nie (i czy jego wydobycie będzie ekonomicznie możliwe). Gdyby udało się uruchomić wydobycie wtedy EEX będzie zarabiał na mikrosferze. Niezły samograj :-)

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 31 marca 2012 19:37:14
Z tym robieniem sobie przerwy w okolicach 40stki, to chyba bardziej mit albo przeszłość ... Po czasach prosperity. Pracuje na "zachodzie" pare lat i nie znam nikogo kto tak by postąpił ... A ze tez jestem w okolicach 'środka kariery' powinienem mieć choć jednego takiego znajomego....
Co oczywiście nie znaczy ze przerwa nie jest dobrym pomysłem ... A już na pewno praca dla siebie zamiast pracy najemnej.

Wracając do EEX - czy kupowanie udziałów w spolkach surowcowych bezposrednio przez prezesa, który staje się dostawca nie jest elementem ryzyka, ktore kiedys znajdzie odbicie w cenie? Moim zdaniem prezes powinien scedowac wszelkie prawa (dywidendy) na spolke w zamian EEX powinien wyłożyć gotówkę na zakup.

2mek99
0
Wysłane: 31 marca 2012 20:21:57
EEX jest generalnie pod kontrolą rodziny Bokunów. Prezes "kupił" udziały w firmach w Kazachstanie ale jednocześnie udzielił nieodwołalnego pełnomocnictwa spółce.

Bokunowie nie będąc bezpośrednio właścicielami spółki w Kazachstanie czerpią z niej korzyści tylko na tyle na ile korzystne są transakcje między EEX a tą spółką. Czyli im niższa cena zakupu surowców tym dla nich lepiej.
Jedyne co prezes mógłby zrobić to zawyżać ceny sprzedaży ze spółki kazachstańskiej do EEX. Jako "właściciel" 51% tej spółki mógłby z tego osiągać większe korzyści niż jako 2% właściciel EEX.

Prezes jednak nie będzie działał wbrew interesowi spółki (czyt. Bokunów) bo oni mogą go w każdej chwili odwołać. Interesy Bokunów są zbieżne z interesami udziałowców mniejszościowych.

Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Edytowany: 31 marca 2012 20:26

2mek99
0
Wysłane: 31 marca 2012 20:24:12
vanGaild napisał(a):
Z tym robieniem sobie przerwy w okolicach 40stki, to chyba bardziej mit albo przeszłość ... Po czasach prosperity. Pracuje na "zachodzie" pare lat i nie znam nikogo kto tak by postąpił ... A ze tez jestem w okolicach 'środka kariery' powinienem mieć choć jednego takiego znajomego....
Co oczywiście nie znaczy ze przerwa nie jest dobrym pomysłem ... A już na pewno praca dla siebie zamiast pracy najemnej.

Być może masz rację. Tę przerwę to robią sobie chyba tylko w Skandynawii a tam jak wiadomo wszystko jest trochę inaczej.

slawek_wr
10
Wpisów: 175
Wysłane: 31 marca 2012 22:26:53
Po co ci plany tak dalekosiężne 2mku ?

2mek99
0
Wysłane: 31 marca 2012 23:02:47
Pytasz o plany prywatne czy EEX?

slawek_wr
10
Wpisów: 175
Wysłane: 31 marca 2012 23:07:03
Oczywiście EEX.

2mek99
0
Wysłane: 1 kwietnia 2012 07:25:07
To chyba skrzywienie zawodowe. Think

Od kilkunastu lat w firmach robiłem plany długoterminowe 3,5 a nawet 10-letnie.

Zrozumienie branży (planowanie strategiczne) jest ważne aby wyłapać możliwe ryzyka (np. zmiana technologii, pojawienie się potencjalnej konkurencji, nowych produktów, itp.)

W tym roku planuję wpaść na Walne. Może dowiem się więcej :-)

vanGaild
PREMIUM
0
Wysłane: 1 kwietnia 2012 12:10:15
A propos spółek w Kazachstamie to rzeczywiście wyglada to na układ ok.

gregory 74
0
Wpisów: 2
Wysłane: 2 kwietnia 2012 11:47:30
Witam na tym ciekawym wątku. Zainwestowałem dosyć sporo pieniędzy w tą spółkę dlatego śledzę wątek z zainteresowaniem. Odnośnie ostatnich informacji o przejęciu udziałów w spółce kazachskiej przez Pana Jacka Dziedzica to dodam, że z tego co mi wiadomo to Pan jacek Dziedzic jest zięcięm Pana Zbigniewa Bokuna. Na Walnym też zamierzam być, więc może porozmawiamy sobie na temat spółki.

2mek99
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 12:22:43
Masz rację. Nie wiedziałem o tym.

Jednak to i tak nie zmienia mojej oceny tej konstrukcji. Pompowanie cen zakupu z Kazachstanu nie ma sensu.

2mek99
0
Wysłane: 10 kwietnia 2012 10:55:03
Ostatnie 2 tygodnie ofitowały w kolejne dobre informacje o EEX.

Firma dokonała drugiej akwizycji w Kazachstanie. Teraz możliwości zakupu surowaców są przez zarząd oceniane na minimum 10 tys. ton surowca z każdej z dwóch zakupionych firm.
W zeszłym tygodniu firma pozyskała kupca. Firma z USA chce kupować minimum 1 tys. ton gotowego produktu miesięcznie.

Wygląda na to, że te transakcje po stronie zakupu surowca i sprzedaży są bardzo ładnie skorelowane. Amerykanie są zaintresowani mikrosferą białą a taka będzie pozyskiwana z Kazachstanu. Ceny zakupu w dół a ceny sprzedaży w górę.
Ważna jest też dywersyfikacja. Firma nie będzie już zależna wyłącznie od rynku europejskiego co jest ważne w kontekście lepszego wzrostu gospodarczego w USA.

Ciekawa jest też informacja, że przy obecnych mocach produkcyjnych (30 tys. ton) największy konkurent w Europie (firma z Niemiec) ma moce na poziomie 3 tys. ton. Po rozbudowie mocy produkcyjnych do 60-70 tys. ton (inwestycja na przełomie II i III kwartału 2012) firma będzie miała moce produkcyjne zapewniające pokrycie 75% zapotrzebowania w Europie i USA (z wyłączniem przemysły wydobywczego - ropy i gazu).

Trudno się do czegoś przyczepić.

Moja prognoza na koniec 2012 to 14 mln zł zysku. Nie wiem czy taką zarząd wkróce poda (byc może będą "skromniejsi") ale ja tyle obstawiam.

W zależnośći od sytuacji w gospodarce i na giełdach cena na koniec roku powinna się mieścić w następujących przedziałach

scenariusz pesymistyczny 21 zł przy C/Z=15
scenariusz neutralny 40 zł przy C/Z=30
scenariusz optymistyczny 55 zł przy C/Z=40

Akcje idą znów mocno w górę. Po przekroczeniu 19 zł przed świętami, dzisiaj przebiły 20 a następnie 21 zł.

daimond
0
Wpisów: 223
Wysłane: 13 kwietnia 2012 15:11:12
kolego co sądzisz o RPC?

2mek99
0
Wysłane: 13 kwietnia 2012 16:22:26
Tak na szybko (może więcej poczytam w weekend).

Sprawozdania finansowe za ostatnie lata wyglądają mi na firmę "po przejściach".

Sprzedaż spadała ale co ważne spadała również strata i wreszcie pojawił się zysk. Firma być może wychodziała z nierentownej działalności oraz sprzedawała niepotrzebne aktywa. Teraz rentowność wygląda rozsądniej.

W 2011 duża poprawa wyniku i spora redukcja zadłuzenia. Generalnie oby tak dalej. Piszą coś o rozwijaniu sprzedaży poza Polską. Kilka lat temu mocno na tym stracili. Nie wiem czy ta sama ekipa nadal kieruje firmą. Jeżeli tak to mam nadzieję, że czegoś ich to nauczyło, jeżeli to inna ekipa to być może jest ma lepsze kompetencje i nie popadnie w jakieś nieszczęście.

Zapowiedzi sporych wzrostów przychodów, które (powinny się przenieść na zysk operacyjny). C/Z prawie 20. Mam trochę mieszane uczucia. Czy zysk wzrośnie o kilkadziesiąt procent w 2012? Czy ten wzrost będzie trwał rok czy może kilka lat? Baza zysku jest niska więc wskaźniki mogą ładnie rosnąć. Za mało wiem o konkurencji aby ocenić czy te plany sę realne.

Akcje ładnie urosły od początku roku. Myślę, że mogą rosnąć nadal i wyżej niż różne WIGi. Oczywiście w perspektywie kilku lat.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 kwietnia 2012 08:48:53
Wstawiam tutaj info dot. Eko Exportu - mieliśmy błąd w rankingu Greenblatta Sick spółki ustawiły się w przeciwną stronę i całość przez to została wymieszana. Teraz zostało to poprawione, ranking Top10 zupełnie się zmienił, nie ma tam niestety Eko Exportu [choć jego wartości były i są prawidłowe - przesunął się w tabeli].

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,689 sek.

yosamlas
ivuclqyb
hnzcrdqt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rbublmqa
dtvujysw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat