PARTNER SERWISU
bztifeya
1 2 3 4 5

Buractwo na forum

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 3 maja 2010 15:47:06
Tak jak napisaliscie ciezka jest rola WD, ale kazdy z nas wie jakie sa reguly i powinien byc wyrozumialy.
Mnie bardziej od naganiania denerwuja wpisy typu:

widze po twoim wpisie ze stawiasz pierwsze kroki na gieldzie,
twoja opinia swiadczy o twoim malym doswiadczeniu
nie rozmieszaj mnie, ja juz jestem na gieldzie nascie lat i wiem lepiej
itd.

Nie sa to doslowne wpisy, ale cos w ten desen. Takie wpisy nic nie wnosza tylko podnosza cisnienie na watku.
Pozdr
salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 3 maja 2010 17:50:43
Mnie wkurza palenie cygar i popijanie winkiem w bujanym fotelu.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

limagraf
0
Wysłane: 3 maja 2010 18:04:41
mathu napisał(a):

Palenie nie jest zdrowe, lepiej isc na silke ;), a winko moze byc, a fotel rowniez no ale jak sie jest na statku to nie ma znaczenia czy bujany bo i tak buja king
Pozdr
salute

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 4 maja 2010 02:27:09
Ja nie piję, ale jak zarobię sześć cyfr to kupię sobie wino king
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 maja 2010 08:20:02
WD, przez Tobą ważne decyzje. Określą one charakter forum...

Loguje się coraz więcej ludzi, różnych ludzi. To co, jak i w jaki sposób będziesz moderował określi strukturę przyszłych użytkowników.

Mam nadzieję że znajdziesz złoty środek.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 maja 2010 08:52:26
Całe życie podejmuję same ważne decyzje... i końca nie widać.... Aaaaaaaa!!!

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 4 maja 2010 20:21:35
Wątek nazywa się "buractwo na forum", a widzę, że jest o naganianiu.

Rzeczywiście, "naganianie" przyjęło na StockWatchu formę nie tylko mityczną, a wręcz jakiegoś absurdalnego polowania na czarownice.

NAGANIANIE jest nielegalne (karalne) - i już tłumaczę, dlaczego:
Dlatego, że istnieje grupa ludzi (mafia), którzy w tajemnicy nakupili mnóstwo akcji. Mają ich tak dużo, że aby je sprzedać, potrzebują mnóstwa kasy od mnóstwa frajerów. Aby nie kierować podejrzeń bezpośrednio na siebie, wynajmują (za pieniądze) tzw. "naganiaczy", których celem jest forumowa działalność. Tak jak na polowaniu: są myśliwi (zorganizowana grupa), jest nagonka (naganiacze) i jest zwierzyna (leszcze). Właśnie to jest NAGANIANIE i właśnie dlatego - z oczywistych powodów - jest to niewłaściwe, nielegalne i karalne.

Wszystko, co inne - NIE jest naganianiem, a tylko żałosnym zaklinaniem rzeczywistości. Tak jakby popiskiwania jednego nieboraka mogły rzeczywiście wpłynąć na kurs akcji. Takie myślenie jest równie żałosne, jak kłótnie, czy ma to efekt większy na spółkach płynnych, czy niepłynnych. Ma taki sam efekt - czyli żaden.

NIE jest naganianiem jakakolwiek opinia - nawet subiektywna. Nie ma nic dziwnego w fakcie, że po kupnie akcji chcę - i to bardzo, by poszły w górę. Nie ma nic dziwnego, że większość się myli, a im częściej się myli, tym bardziej zapatrzona jest w swoje błędne decyzje.

NIE ma nic nienaturalnego w tym, że napiszę: "według mojego tajemniczego wskaźnika ta spółka ma jeszcze 50% potencjału wzrostu". Tym bardziej, że rzeczywiście taki wskaźnik mam i chcę, żeby tajemniczy pozostał. A sprawdza się trochę lepiej, niż szajs serwowany na ISPAGu.

NIE ma nic nienormalnego w tym, że uważam jakieś akcje za dobre, kupiłem je i odpowiedź na zadane pytanie: "czy kupno tych akcji to dobry interes?" odpowiadam: "tak, według mnie kupno tych akcji to bardzo dobry interes, a gwarancją moich słów niech będzie fakt, że sam je kupiłem".

Ciekawe, ile na tym forum jest prawdziwych naganiaczy, czyli tych, którym naprawdę zależy na tym, aby ich szefowie spylili akcji za parę baniek setkom leszczy? Według mnie baaardzo niewielu (zero?) - ale mogę się mylić, ponieważ rzadko zaglądam do działu AKCJE. Paranoiczny strach włodarzy forum przed NAGANIANIEM niestety przyjął troszkę komiczną formę. Szkoda. Bo o wiele groźniejszym zjawiskiem, którego na pewno należy pilnować jest np. podawanie fałszywych informacji, informacji, które mają wprowadzić w błąd. To przed tego typu działaniem ostrzega KNF. A nie przed "naganianiem".

Uważam - i mówiłem to już wcześniej - że portal i forum ma właściciela i zarządzających. I tylko od nich zależy, jak będą pilnować porządków na forum. Że mają pełne prawo robić, co chcą i jak chcą - kasować i banować bez pytania (mnie również). Ale niech to robią właśnie zgodnie z tytułem wątku, czyli aby tępić BURACTWO na forum. Precz z chamstwem i buractwem. Z głupotą. Z idiotycznymi, nic nie wnoszącymi postami. Trzymajmy poziom i to ostro. Ale może nie pod hasłem walki z naganianiem, bo w końcu żadnej opinii nie będzie można wyrazić.

Uważam, że akcje Bumechu i Bytomia pójdą w górę - tak mi wyszło z moich autorskich wskaźników, których nie mam zamiaru przedstawiać - naprawdę. Ale nagoniłem! Jutro +20% na każdej z nich! Ale oczywiście mogę się mylić. Często się mylę. Nikogo nie zachęcam. Ani nie zniechęcam. Sorry za sarkazm.

Frog
13
Wysłane: 4 maja 2010 20:58:24
Snake,

Mianem naganiania, nazywamy tu wszystkie wypowiedzi nie wnoszące nic nowego ani wartościowego do dyskusji. A że większość z nich nosi znamiona prób zaklinania wzrostów lub spadków, vide:

WatchDog napisał(a):
"Będzie dobrze", "Wzrośnie jak na szerokim nie będzie zwały", "Fundy biorą, ktoś coś wie?"

Stąd i o "naganianiu" jest mowa na wątku "buraczanym".

Ale może się mylę Think
Follow me on Twitter

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 4 maja 2010 21:49:23
Snake napisał(a):

Paranoiczny strach włodarzy forum przed NAGANIANIEM niestety przyjął troszkę komiczną formę. Szkoda.

Precz z chamstwem i buractwem. Z głupotą. Z idiotycznymi, nic nie wnoszącymi postami. Trzymajmy poziom i to ostro. Ale może nie pod hasłem walki z naganianiem, bo w końcu żadnej opinii nie będzie można wyrazić.

WatchDog wydrukuj to i powieś sobie nad łóżkiem. Angel

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 maja 2010 21:56:01
Tadek, a Ty wciąż na buraczanym wątku?
Dno bessy wzywa.wave

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 4 maja 2010 22:26:12
Tak jakos widzę tu mnóstwo cytatów z "serpico". Jak czytałem regulamin, to jak się kogos cytuje to należy podac źródło informacji blackeye
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

discopolo
0
Wysłane: 4 maja 2010 22:51:04
buldi napisał(a):
Tadek, a Ty wciąż na buraczanym wątku?
Dno bessy wzywa.wave

Już tylko na buraczanym mogę Angel
Jako klasyczny naganiacz i burak nie śmiem gdzie indziej.

limagraf
0
Wysłane: 4 maja 2010 23:10:06
salute
mathu napisał(a):

Dzis gdy zobaczylem wpis na naszym najpopularniejszym watku dopiero zajarzylem o co ci chodzi.
king
Pozdr
Edytowany: 4 maja 2010 23:23

WatchDog
50
Wysłane: 18 września 2010 20:08:50
Zgłaszam użytkownika Gradme aka GrandForever do prokuratury.
Dzisiaj miał miejsce trzeci spamerski atak na forum. Usuwanie jego skutków rodzi wymierne koszty i wyrządza szkodę tak finansową, jak wizerunkową dla serwisu.

discopolo
0
Wysłane: 18 września 2010 20:16:34
WatchDog napisał(a):

I co pójdzie za kraty? Angel

Faktycznie gościu przegiął, ale może tak na początek jakieś ostrzeżenie żeby odpuścił?
Edytowany: 18 września 2010 20:17

Frog
13
Wysłane: 18 września 2010 20:26:15
WatchDog napisał(a):
Dzisiaj miał miejsce trzeci spamerski atak na forum. Usuwanie jego skutków rodzi wymierne koszty i wyrządza szkodę tak finansową, jak wizerunkową dla serwisu.

Jeżeli dzisiaj znów coś było, to o ile pamiętam to jego czwarty atak:

GrandForever
Grandme
GrandReal
grandrealvision

Na Parkiecie banowali go dziesiątki razy. W końcu tam się uspokoił. Nie wiem co mu zrobili.
Follow me on Twitter
Edytowany: 18 września 2010 20:28

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 18 września 2010 20:32:57
discopolo napisał(a):
WatchDog napisał(a):

Faktycznie gościu przegiął, ale może tak na początek jakieś ostrzeżenie żeby odpuścił?

Za kraty za to nie pójdzie ale po wejściu w życie nowej ustawy za taki nr będzie mu groziło do 8 lat. Generalnie powinien pokryć wszystkie koszty o jakich wspominał WatchDog.Na miejscu osób odpowiedzialnych za utrzymanie tego forum zaskarżyłbym go o zwrot wszystkich kosztów związanych z jego numerami.

WatchDog
50
Wysłane: 18 września 2010 20:54:26
discopolo napisał(a):
WatchDog napisał(a):

Wyczerpałem tę drogę, tj. ostrzeżenie było przy pierwszych dwóch razach.
Musiałem ściągnąć z weekendu programistę, żeby pousuwał z bazy wpisy, przestawiając indeksy przy wszystkich "zaśmieconych" wątkach. Trzy godziny pracy w godz. nadliczbowych to wymierny koszt, który muszę pokryć. Może nie są to miliony, ale nie muszą być. Szkoda powyżej 250 zł traktowana jest jako przestępstwo.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 18 września 2010 22:03:00
WD, co powiesz o CAPTCHA? Nie chodzi mi o potwierdzanie każdego wpisu, ale powiedzmy, jak jakiś user wprowadzi 3 posty w ciągu minuty, to będzie musiał się zweryfikować przed następnym. W pewnym stopniu może to ograniczyć spamerów.

Wspomniany wyżej lamer wprowadził ponad 30 postów z automatu zapewne w czasie kilu sekund.

Ewentualnie jakiś mechanizm ograniczonego zaufania do nowych użytkowników z niewielką ilością postów.
Klika się i sprzedaje ;-)

WatchDog
50
Wysłane: 18 września 2010 22:12:18
On to wrzucał przez prawie 40 minut.
Za captcha albo blokadę seryjnego postowania znienawidziłby mnie Płynący... Anxious
Póki co dla jednego wandala nie będę łożył jeszcze więcej na software blah5

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,662 sek.

snmpucdz
neaniuig
htqwbjze
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
esrmyuma
qhgusrxw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat