PARTNER SERWISU
hwwkwunj
ami

ami

Ostatnie 10 wpisów
DeTomaso-IS napisał(a):
nigdy nikt nie zastosował wobec mnie punku 2a, a chętnie bym się dowiedział co nieregulaminowego napisałem? W zamian za pytania dotyczące powodów usunięcia postów, w prezencie miałem zablokowane konto. Moderatorzy powinni działać jak najbardziej obiektywnie, w przeciwnym razie pojawia się podejrzenie, że manipulują treściami zawartymi na forum dla własnych korzyści, np poprzez usuwanie niewygodnych dla swojego portfela postów

Całkowicie się z Tobą zgadzam i potwierdzam własnym doświadczeniem to, co napisałeś tutaj. Od dłuższego czasu już nie zabieram głosu na tym forum bo to nie ma sensu. Czytuje czasami co nieco ale traktuję to z przymróżeniem oka blackeye
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

Cytat:
(u mnie w go4x mam opcje, że w razie nagłej potrzeby kupie nieco drożej, ale napewno kupię)

W bossiefx można ustawić max odchylenie od kursu, przy odpowiednio dobranym odchyleniu działa jak PKC Angel

Czyżby flaga?

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
jedyne wątpliwości, które mnie naszły - czy w rzeczywistości też jest taka zmienność kursu oraz płynność wieczorem i zlecenia wchodzą jak nóż w masło?

Zależy jakiej wielkości zlecenia Angel Przeważnie najmniejsza płynność jest między 22 a 24 a po północy zaczyna się jazda. Ale to też zależy od dnia.

kliknij, aby powiększyć

Zasięg jeszcze nie zrealizowany wave

v3nom napisał(a):
Obroty moim zdaniem nie maja znaczenia, są ważne tylko przy przebijaniu poziomów.
A książkowego RGRa to chyba nigdy nie widziałem (z wolumenem) Angel

Proszę bardzo, jak najbardziej aktualny Angel

kliknij, aby powiększyć

I ORGR olbrzym do kolekcji:

kliknij, aby powiększyć

Jaki zasięg? Angel

kliknij, aby powiększyć

Spółka wybiła gigantycznego ORGR-a a tu cisza Dancing

1997 Bank Handlowy

o 5 rano autobusem pod Dom Maklerski BGK przy ul. Nowy Świat w Warszawie, potem wielogodzinne stanie w kolejce, przepychanki, kłótnie. Ludziska myśleli, że będzie przebitka jak na śląskim...
Zysk był, ale nie aż taki.
Większość co wtedy zarobiłem straciłem później w funduszu Korona

Z giełdowego dzieciństwa pozostał uraz do funduszyAngel

Oczywiście że wpływ ogólnych nastrojów jest na każdą spółkę.
Czy znasz spółkę, której kurs nie spadł podczas bessy? Panika na rynku powoduje, że wyprzedawane sa wszystkie wktywa często PKC i nie ma wtedy znaczenia czy spółka dobra czy zła. Tak samo podczas euforii kupowane jest wszystko jak leci.

No proszę, znowu można sobie po 5zł kupić ta spółeczkę. Zastanawiam się coby odkupić Think

Tylko ta mała płynność mnie przeraża.

Klin zniżkujący na ES.F wybity, sygnały na wskaźnikach zielone, chyba rozpoczynamy nową falę wzrostową.

Dodatkowo jak pociągnąłem sobie linię przez szczyty z przełomu z lat 2007/2008 to właśnie solidnie odbili sie od tej linii i można powiedzieć, że hossa sie rozpoczyna dopiero Angel Patrząc na ta linię to obecna korekta była powrotem do przebitej w styczniu linii długoterminowego trendu spadkowego. Tak to wygląda na ES.F, że właściwie to dopiero teraz po powrocie do przebitej w styczniu linii tego trendu i odbiciu od niej zaczyna sie hossa.

serpico napisał(a):

Panowie i Panie, jutro ostatni dzień, by pozbyć się akcji po relatywnie korzystnej cenie

A może jeden z ostatnich dni żeby kupic po korzystnej cenie? Angel

[*censored*] Mam nadzieję, że twoje przepowiednie, godne Wielkiego Siewcy Paniki sie nie spełnią i tym razem Angel

Taurus80 napisał(a):
Serpico na FW20 jak narazie jest klasyczna cofka "W" jezeli nie spelni sia apokaliptyczne przwidywanie to bedzie piekny ORGR i to jakos mi bardziej lezy. Na koniach LOP jakos dziwnie sie zachowujemysle ze jestesmy blizej konkretnego odbicia anizeli poglebienia lutowych dolkow.
No ale zobaczymy, mi tam jak narazie pasuja obecne spadki oby tak dalej :)

Obstawiałem to "W" od kilku tygodni. W tym czasie lekko sie przekoślawiło ale wreszcie sie utworzyło, przebiło linię szyji, klasyczna cofka była w piątek ale... niestety dzis zostało zanegowane. Więc teraz polecimy nieco w dół. Ale nie na samo dnoAngel Lecz napewno zaliczymy niższe poziomy niz 2200.
A dziś zrobiłem sobie porządną analizę ES.F i tam dzis wybili z prostokąta tworzonego od kilkunastu sesji. Jego zasięg to okolice 1010. I tam dopatruje się solidnego odbicia które bedzie można nazwać zmianą trendu. Tam przebiega drugi poziom fibo całej minihossy a poza tym tam indeks natrafi na dolną linię klina zniżkującego utworzona po cieniach z 06 i 25.05. Będzie to trzecie testowanie dolnej bandy klina po którym powinno nastapić wybicie z klina w górę. Taki scenariusz obecnie uważam za najbardziej prawdopodobny. Co o tym sądzicie?

Ja tam widzę cały czas jak grube ręce zbieraja akcje dobrych spółek i nie sądzę, aby ci co kupuja za wiele milionów byli naiwniakami czy ślepcami. Mam tez spółki w portfelu które wogóle podczas tej korekty nie chca spadać a nawet rosną sobie jakby nigdy nic. Dlatego nie wierzą a żaden krach.
Podczas lutowej korekty kupowałem akcje dużo taniej niz można teraz. Poprostu inni zbieraja dużo wyżej i nijak nie da sie kupić w cenach z lutego nawet podczas dni paniki. Co to za zwała? Angel

Vox napisał(a):
Cytat:
a miały być spektakularne wzrosty Shame on you a Gruby postanowił, że będzie inaczej hehehe

ale nie z nami takie numery,
pełny arkusz, 15 minut obserwacji
i wszystko widać jak na dłoni.

obserwacja zleceń grubego to najlepsza AT thumbright

Cytat:
U.S. Dolar / Złoty polski 1:1 (USDPLN)
4 Cze, 13:06 3.4203 +0.0431 (+1.28%)

zagranica ucieka.

Cytat:
HG.F -0.99%

a KGHM, W20, wiadomo

Cytat:
1.2093 R

Edek wyszedł wreszcie dołem.

Vox, dlaczego nie podajesz arkusza wtedy, jak gruby bierze po kilkadziesiąt tys L jak np 01.06?Think
A co to znaczy 'KGHM wiadomo"?
wczoraj pisałes o zwale na KGHM i jakos jej nie widać. Dla firm miedziowych bardziej licza się ceny miedzi na LGM nić chwilowe spekulacyjne wartości HG.F

Zagranica wychodzi? Przy takim obrocie? I to w dniu, gdy większość imprezuje i nie za bardzo jest komu sprzedać?
Przy takim kursie dolara to zagranica może w każdej chwili wejść. Edek straszy, to prawda. Ale na edku tez w każdej chwili może dojść do interwencji przy takim kursie.

Fibo siedzi w głowach wielu tak jak cały eliot. Byc może to dlatego chca jeszcze raz przebić od góry te 1090 żeby ich strzepnąć. A może chca się tylko od tego odbic bo tak wypada z szacunku dla Eliotta Angel

Vox, do jutra HG.F może być znowu powyżej 300, widzisz co sie na tym czyms dzieje ostatnio.

Na HG.F faktycznie trwa jakas jazda spekulacyjna juz od ładnych paru sesji ale inwestorzy z SP chyba juz nie bardzo zwracaja na to uwagę.
Tymczasem na LGM miedź zdrożała. Wzrosła tez różnica w cenie odbioru natychmiastowego i 3 miesięcznego in plus co sugeruje, że handlujący spodziewaja sie wzrostu cen miedzi w ciągu najbliższych miesięcy.

Możliwy jest jednak scenariusz, że amerykanie robia teraz flagę. Zasięg tej flagi sięgnąłby drugiego fibo i to byłaby porządna korekta Angel Ale póki co walczą nad pierwszym fibo nad które wrócili no i maja ta luke do domknięcia. Jak zechca ja domknąć to zanegują flagę. Zobaczymy, ciekawa sesja u nich.

Spójrzcie na wykres 1h na FW20. 01.06 najpierw 3 czarne kruki, potem lekka cofka na spadającym LOP-ie i małym wolumenie, na końcu tej cofki spadająca gwiazda i to w pobliżu górnego ograniczenia kanału spadkowego co sugerowało niejednemu branie S. A następna duża biała swieca z wolumenem ca 70tys. Moim zdaniem to mówi juz wszystko na temat. Wczoraj rósł LOP i podciągnął wyżej. SP ma dzis do domknięcia lukę na ca 1113-1118 i jesli ja domknie to jutro małym kosztem gruby przebije luką na otwarciu 2 silne opory czyli górne ograniczenie krótkoterminowego kanału spadkowego i dolna bandę długoterminowego klina zwyżkującego. Do tego musi otworzyc się około 2400. Pokonując to luką zrobi to małym kosztem a jednoczeście wyleszczy niedźwiedzi odpoczywających na długim weekendzieAngel Jednocześnie za MACD-em zapali TRIX-a na zielono. Potem to powinna byc lekka euforia i myślę, że podciągną do SMA50. Tak ja to widzę Angel

daniel93 napisał(a):
ami: Ale jeśli ktoś ładuje Ski, a jednocześnie kupuje akcje, to nabierze S'ek, a doprowadzi do wzrostu kursu futów (pośrednio)

Pisząc 'wzrosty' miałem na myśli nie tylko wzrost indeksu ale równiez bazy i LOP-u. Poza tym porównaj dziesiejsze wolumeny na akcjach i na koniach. To nie jest możliwe aby dzis większość otwieranych pozycji była S.

@serpico
Słusznie piszesz, że grubas zarobic chce podwójnie - i na akcjach i na koniach. Dlatego też nie spodziewam się, aby sprzedawał akcje taniej niz kupił. A kupił dużo akcji 26.05 a od tamtej pory ich kurs nie wzrósł jeszcze na tyle, by opłaciło mu sie już teraz je wywalać. Dlatego uważam, że podciągna jeszcze sporo. Największa euforia będzie po wyjściu z kanału spadkowego a to jeszczze trochę. Wtedy będę sprzedawał swoje akcje bo wtedy gruby będzie brał S.

Co do hedgów to wziąłem je jak wyszliśmy z kanału wzrostowego i RSI dał sygnał sprzedaży a skasowałem właśnie 26.05 jak zobaczyłem, że juz nie ma szans na dalsze spadki. Choc faktycznie, technicznie powinno spadać bo wybiliśmy z wielkiego klina zwyżkującego ale jak widac grubi maja inne plany i nie chcą realizować zasięgu klina - przynajmniej na razie.

trzeba pamiętać, że technika sprawdza się przeważnie co nie znaczy, że zawsze. Najwięcej zarabiają ci, którzy doprowadzą do zanegowania oczywistych dla wszystkich formacji Angel

mathu napisał(a):
Mnie ciekawi porównanie WIG20 i USDPLN, popatrzcie:

kliknij, aby powiększyć

Nagle zerwała się korelacja między dolarem i W20. W efekcie W20 sobie radośnie rośnie, a W20USD stoi w miejscu. Wyjaśnienia są dwa:

- zagranica całkowicie już wyszła z WGPW a wszystkie ostatnie wzrosty robimy sami (???)
- zagranica wciąga akcje z rynku, jednocześnie dołując PLN na FX żeby zbierać do koszyka po stałej cenie

Co się stanie jak USDPLN zacznie realizować te RGR-y które rysowałem?

Bardzo ładnie widac na tym wykresie, kiedy zagranica dolarowa wychodziła z naszej giełdy i kiedy wchodziła. Też korzystam z takich zestawień Angel

@serpico
Twierdzisz, że mozna wziąć lub/i otworzyć dużą ilość pozycji S powodując jednocześnie wzrosty? Jeśli posiadasz wiedze, jak to zrobić to zapewne chętnie zatrudni cię niejeden 'grubas' thumbright

Moim zdaniem powinniśmy teraz rosnąć gdyż 26.05 wszedł na naszą giełde duży gracz zagraniczny i kupił akcji za ca 800mln USD i bynajmniej nie był to dobry wujek Sam który przyszedł dać nam zarobić. Ja będe sprzedawał wtedy, gdy on bedzie kończył dystrybucje tego co nakupił a jak narazie jeszcze jej nie zaczął.
Sztuka zarabiania na giełdzie to sztuka rozszyfrowania spekuły i nie ulegania manipulacjom. A w tym czasie, gdy spekuła napełniała portfele akcjami pełno wokół było siewców paniki. A to oznaka, że będzie rosło Angel
Niektórzy tu naiwnie pisali, że to nasze OFE się 'ubrały' za nasze emerytury. Nie, to nie OFE. OFE nie kupuja za dolary Angel

WatchDog napisał(a):
ami napisał(a):
Takie banowanie bez podania powodu uważam za prostactwo moderatora wave

Pracujesz na kolejnego bana.

Twoja odpowiedź potwierdza to co napisałem.
Nawet nie stac cię na jedno zdanie wyjaśnienia...

Możesz mnie zbanować, zablokować, usunąć moje konto czy co tam chcesz. Poczuj sie mocny! thumbright

P.S.
Ci co kupowali podczas gdy inni wieszczyli armagedon są już ładnie do przoduAngel
Pozdrawiam odważnychsalute

SlawekW napisał(a):
ami napisał(a):

Zamilkłem, bo komuś się bardzo nie podobało to co pisałem i zawieszono mi konto na tydzień.
Widocznie powinienem pisac, że bedzie spadało to byłoby ok.

Jestem przekonany, że nie chodziło o to "co", tylko "jak"....

To proszę wskaż mi, w którym miejscu naruszyłem regulamin?

Widzę tu mnóstwo wpisów obrażających inne narodowości typu: "usrańce, pejsate, jankesy, chinole" itp i jakos nikt nie reaguje...

Zdarzaja sie też wulgaryzmy służące do wulgarnego określania pewnej części ciała i tez nikt nie reaguje.

Takie banowanie bez podania powodu uważam za prostactwo moderatora wave

serpico napisał(a):
ami napisał(a):
serpico napisał(a):
poranny rzut oka na wykres s&p H1 i mamy wg mnie dwie opcje, albo kanał spadkowy i teraz odbicie lekkie do góry, albo piękny RGR z zasięgiem na 1056, ateraz jesteśmy w okolicy linii szyji, ten wyskok w dół na rysunku to tzw "błąd brokera" i technicznie nie ma znaczenia.

są dwie wersja:
- dla odważnych brać eski czekać na realizację rgra
- dla bardzo odważnych brać elki na odbicie, a potem wyżej przekręcić się na eski

ale jakby nie patrzył kierunek jest obrany, południe

kliknij, aby powiększyć

inna sprawa, że w nocy odbili się od 200 sesyjnej, w okolicach 1103, więc chwilowo są podstawy do odbicia u nich, ale jak s&p jest na 200 sesyjnej, to dla nas są to okolice 2340

Co za bzdura hahahaha
Od kiegy RGR jest formacja występująca w trendzie spadkowym?
Normalnie rozwaliło mnie to thumbright

Dle ciebie chyba każda kreska na wykresie jest formacją silnie prospadkową hahaha

coś nam nasz Przyjaciel Ami zamilkł, szkoda. czyżby kolejny naganiacz, który pojawia się i znika. coś nie chcę podjąć rzuconej rękawicy, gdy na sp było 1120, lub co najmniej przyznać racji. cóż bywa

Zamilkłem, bo komuś się bardzo nie podobało to co pisałem i zawieszono mi konto na tydzień.
Widocznie powinienem pisac, że bedzie spadało to byłoby ok.
Nie przyznam Ci racji nawet patrząc na to juz jako na wykres historyczny gdyż nie ma tam żadnego RGR-a a jedynie kanał spadkowy.

ponieważ nie wydaje mi sie, że będzie armagedon to juz lepiej nie bedę pisał nic bo znowu mi konto zawieszą...

Przed chwilą Donek zakończył nocną konferencję prasową. Trochę przysypiałem ale mówił, że jadą do nas z całej Europy pompy o dużej wydajności i wkrótce zaczną pompować.
I że jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim zobaczymy dno.

Premier wie co mówi, na wiatr by takich słów nie rzucał Shhh

Ja w to kiedyś wszedłem po 3.6 i sprzedałem po 4,85 i widzę, że moge odkupić taniej Angel Tylko zastanawiam się czy warto, ostro sie sypie. Think

@mathu
Nie strasz RGR-em blackeye
Jutro wchodzimy PKC-em i go negujemy hehehe

Ładna świeczka na SP i na HG.F i na CL.F. Nadal obstawiam "W". Edek po interwencji tez ładnie odbija.
W ciekawym punkcie zakończyli na SP. Wybili z ORGR-a i powrócili do linii szyji. Jakbym obstawiał tam futy to tylko L Angel Zobaczymy jak obstawia Azjaci.
Chyba trza będzie jutro zamknąć ostatnie hedgi salute

A tymczasem SPFut rosnie, edek rośnie a zbieractwo na SMA200 trwaAngel

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że oni zabronili jedynie tzw. nagiej krótkiej sprzedaży czyli pożyczania akcji które nie istnieją.
I bardzo dobrze, że to zrobili bo to zupełnie fikcyjna gra była.

Krótka sprzedaż powinna być dozwolona na wszystkich akcjach ale bez dźwigni. Stosunek 1:1. To byłoby uczciwe. Spadaja o 1% to zarabiam 1% a jak rosną to ten co od niego pożyczyłem zarabia 1% a ja tracę 1%. To dźwignie psują wszystko. Opłaca się wywalać akce ze stratą żeby zwalić kurs bo dzięku dźwigni na kontrakcie zarobisz więcej niż stracisz na akcjach. To dźwignia psuje rynek.

Ja cały czas konsekwentnie obstawiam "W". W20 odbił od 200 a FW20 odbił od linii poprowadzonej przez dołki z 25.02 i 07.05

Jak te wsparcia padną to uwierzę, że to coś więcej niz zwykła korekta

serpico napisał(a):
poranny rzut oka na wykres s&p H1 i mamy wg mnie dwie opcje, albo kanał spadkowy i teraz odbicie lekkie do góry, albo piękny RGR z zasięgiem na 1056, ateraz jesteśmy w okolicy linii szyji, ten wyskok w dół na rysunku to tzw "błąd brokera" i technicznie nie ma znaczenia.

są dwie wersja:
- dla odważnych brać eski czekać na realizację rgra
- dla bardzo odważnych brać elki na odbicie, a potem wyżej przekręcić się na eski

ale jakby nie patrzył kierunek jest obrany, południe

kliknij, aby powiększyć

inna sprawa, że w nocy odbili się od 200 sesyjnej, w okolicach 1103, więc chwilowo są podstawy do odbicia u nich, ale jak s&p jest na 200 sesyjnej, to dla nas są to okolice 2340

Co za bzdura hahahaha
Od kiegy RGR jest formacja występująca w trendzie spadkowym?
Normalnie rozwaliło mnie to thumbright

Dle ciebie chyba każda kreska na wykresie jest formacją silnie prospadkową hahaha

Tak mi nie pasuje ze dzis trzymali FW20 w ryzach. Jakby czekali na osłabienie złotego żeby wejść i za drogo nie kupować. Ciężko rozszyfrowac spekułęAngel

Póki co "W" jest całkiem możliwe i na SP i u nas. A do 200 też mamy zapasik jeszcze. Jak ona puści to anale z BRE będa triumfować, 2100 wtedy całkiem możliwe. Ale narazie wygląda mi to na strachy na lachy. Kryjoki mam poustawiane już ponad tydzień wcale nie tak nisko i prawie nic nie wpadło. Fundy chyba nie widzą powodu do sprzedawania bo obroty mizerne na maluchach.
Miedź narazie wyhamowała spadek, bardzo nerwowa jest atmosfera, chyba na wszelki wypadek wiaderka nadstawie nieco niżej, może jakas panika sie trafi znowu Think

A osłabienie PLN może zachęcić zagranicę do wejścia w każdej chwili, juz nie raz tak było

@mathu

O przepraszam, serpico przewiduje na pół roku. Nawet zakłady przyjmuje. Nie doczytałeś dokładnie Angel

A Voxa ponoszą emocje, jutro będzie zadowolony że nie zapakował tych esek "pod korek" a jak nie będzie zadowolony to dobierze bardziej "tłustych" Angel

Czytałem ta analizę BRE...

Czytałem tez ich rekomendacje dla pewnej spółki w której podwyższyli cenę docelową i zarekomendowali "sprzedaj". To tyle co do ich rekomendacjiSpeak to the hand

Jest szansa na zrobienie "W" na SP i u nas, chińczyki juz opadli z 20% to może sobie przerwę zrobią.
Uważam, że dla nas pęknięta bańka nieruchomości w chinach nie będzie katastrofą. Nie eksportujemy do chin ani towarów ani usług. A mają takie nadwyżki że sobie poradzą w razie potrzeby.

Jak się ma wyczucie to na kontraktach można zarobić w każdym momencie. Ja nie jestem bynajmniej szortmenem ale kilka kontraktów czasem mam na zabezpieczenie akcji. To sie chyba hedging nazywa Angel

W sumie też mógłbym o 17 napisac, że rano odwróciłem na L i zamknąłem na fixie i ugrałem xxx punktów. I oczywiście że grałem na max dźwignie ( czy jak niektórzy mylnie piszą lewarze) i miałbym taaaki długi nos jak pinokio Liar

Ładna świeczka na SP i tak samo na edku, odbicie bedzie. Ale ta miedź mnie niepokoi. Wzrosły zapasy miedzi i pewnie dlatego spada .. Ale dlaczego wzrosły? Chiny już tyle nie budują? Think

limagraf napisał(a):
To be sure, not all of the trends are negative. A lower euro will actually make European exports — be it German automobiles or Italian leather — more affordable and more competitive around the world. And Greece, Spain and Portugal took the first steps last week toward enacting austerity measures that would reduce their budget deficits.

Wg powyzszego slabsze euro moze pomoc najwiekszym gosp. europy w znacznym poprawieniu wynikow. Zwieksza sie przychody w eksportu, taka analogia do naszego zlotego ktory nam pomogl tzn jego slabosc w osiagnieciu dodatniego PKB.
Poza tym uwazam ze za klopoty instytucji finansowych europy odpowiedzialne sa amerykanskie inst finansowe, ktore wciskaly europie pieknie opakowane tzw kredytry subprime po czym obstawialy ich upadek tzn tych subprimow.
salute

Dziś prawdopodobnie przedstawiciel GS atrakcyjny Kazimierz zostanie powołany do Rady Bezpieczeństwa Narodowego. On juz raz zadbał o zwiększenie sie przychodów z eksportu...

wujek_staszek napisał(a):
Ja zauważam podobieństwa do lutowej korekty więc byczo. Dlatego staram się coś zakupić z solidnych papierów.

Jeśli masz rację to należałoby teraz kupowac wszystko jak leci i brać L. Patrząc na zachowanie DAX i ostatnie wypowiedzi Merkel to całkiem możliwe, że dziś będzie drugi dołek "W". Ja czekam dzis jakies mocne info z eurozony.

@Vox

Co sądzisz o wielkim klinie zwyżkującym na FW20, którego początek jest dół 17.07.2009 a góra 25.08.2009? Czy już czas na wybicie z niego? Czy to nie za wcześnie?

No niestety nie wygląda to na wzrosty. do wzrostów potrzebny jast mocny komunikat o dalszych krokach przeciwdziałania przenoszeniu sie greckiej zarazy. Obraduje dziś ekofin. W tym jedyna nadzieja.

Trzeba przyznać, że serpico ma nosa!
I to bardzo dłuuuuuuuuuugiego Liar

serpico napisał(a):
ami napisał(a):
Cytat:
Zdaniem Merkel uzgodniony w zeszłym tygodniu przez UE "parasol ratunkowy", czyli opiewający na 750 mln euro mechanizm wsparcia zadłużonych krajów strefy wspólnej waluty, to jedynie pierwszy krok.

Konieczne jest również "zazębienie" polityk budżetowych i gospodarczych państw UE. "Długookresową stabilność euro możemy zapewnić tylko wtedy, jeśli Europa zacieśni współpracę w polityce finansowej. To właściwa konsekwencja, którą należy wyciągnąć. Aby takie zazębienie polityk budżetowych i gospodarczych w Europie się udało, decyzji nie powinni określać najsłabsi, lecz najsilniejsi" - powiedziała Merkel.

Anna Widzyk (PAP)

To taka mała nadzieja dla byczkówAngel
Jutro posiedzenie ekofinu, zobaczymy jaki komunikat rzucą.

@serpico
Dobrze byłoby, abys zanim cos skomentujesz, najpierw to przeczytał i postarał sie zrzumieć. W przeciwnym wypadku twoje komentarze nosza znamiona bełkotu.

TASE nie jest moja ulubiona giełdą. Uzywam jej jedynie jako jednego ze wskaźników.
Ty za wskaźniki uważasz np jak widzę krzykliwe tytuły z wyborczej i onetu, ja używam innych. Każdy ma swoje wskaźniki.

wybacz kolega ale co raz bardziej Cię nie rozumiem. jak tytuły, bądź artykuły w prasie mogą być wskaźnikami? jakimi? czego? jakiś wymiar, proporcje. takie ble, ble, ble, ble

serpico napisał(a):
kolejna odsłona greckiego dramatu, będzie chyba więcej niż 3 akty hehehe:

biznes.onet.pl/trichet-najtrud...

wyborcza.biz/biznes/1,101716,7...

szczególnie dla tych, którzy nazywali Grecję odświeżanym kotletem

Już rozumiesz?

Cytat:
Zdaniem Merkel uzgodniony w zeszłym tygodniu przez UE "parasol ratunkowy", czyli opiewający na 750 mln euro mechanizm wsparcia zadłużonych krajów strefy wspólnej waluty, to jedynie pierwszy krok.

Konieczne jest również "zazębienie" polityk budżetowych i gospodarczych państw UE. "Długookresową stabilność euro możemy zapewnić tylko wtedy, jeśli Europa zacieśni współpracę w polityce finansowej. To właściwa konsekwencja, którą należy wyciągnąć. Aby takie zazębienie polityk budżetowych i gospodarczych w Europie się udało, decyzji nie powinni określać najsłabsi, lecz najsilniejsi" - powiedziała Merkel.

Anna Widzyk (PAP)

To taka mała nadzieja dla byczkówAngel
Jutro posiedzenie ekofinu, zobaczymy jaki komunikat rzucą.

@serpico
Dobrze byłoby, abys zanim cos skomentujesz, najpierw to przeczytał i postarał sie zrzumieć. W przeciwnym wypadku twoje komentarze nosza znamiona bełkotu.

TASE nie jest moja ulubiona giełdą. Uzywam jej jedynie jako jednego ze wskaźników.
Ty za wskaźniki uważasz np jak widzę krzykliwe tytuły z wyborczej i onetu, ja używam innych. Każdy ma swoje wskaźniki.

Dlaczego usilnie dopatrujecie sie końca hossy w tym momencie?
koniec hossy charakteryzuje się przegrzaniem rynku. Czy ktos widzi teraz jakies oznaki przegrzania rynku?
Jeśli teraz miałoby nastapic odwrócenie trendu to znaczy, że nie jest to hossa tylko korekta w bessie ale troche zbyt długa ta korekta (rok ponad).

Wskaźniki makro dopiero zaczynają się rozpędzać. Oczywiście, moga zostać przyhamowane a nawet zawrócone ale wtedy bedziemy mieli do czynienia z drugim dnem bessy a nie z końcem hossy.

biorąc jednak pod uwagę wskaźniki wyprzedzające to moim zdaniem takie przyhamowanie może spowodować jedynie korektę, być może nawet nieco głębszą niż poprzednie ale nie odwrócenie trendu. No chyba, że to co mieliśmy przez ostatni rok to tylko było odbicie od pierwszego dna.

Witam.
Jako osoba zajmująca się tą branżą pozwolę sobie zabrać głos na tym wątku.
Potwierdzam w całości to co napisał wyżej Multikos. Takiej wiosny nie pamiętam od lat. Zawsze wiosna to był czas wytężonej pracy, człowiek na nic nie miał czasu. A teraz? teraz moge sobie tutaj spokojnie popisac bo zamówień jak na lekarstwo.
Zajmuję sie przygotowaniem i obsługa inwestycji i powiem tak: giełda dokładnie wyprzedziła o pół roku sytuację w budownictwie. Dołek na giełdach był w marcu 2009. Pamietam jak wtedy nasmiewaliśmy się, że co to za kryzys jak my nie mamy na nic czasu tyle mieliśmy roboty. To trwało tak do sierpnia, końcówki robiliśmy jeszcze we wrześniu a od października 2009 wszystko stanęło i to tak nagle, że poprostu zamilkły telefony i zero zainteresowania naszymi usługami. Jedynie deweloperzy, z którymi współpracowałem dzwonili, aby wstrzymać sie z projektami...

W tej chwili cos się delikatnie rusza ale ruch jest na poziomie 2004r!
Od 6 lat nie było takiej zapaści.

deweloperka jest rozłożona na łopatki. Własciwie to teraz nawet strach cokolwiek dla nich robić bo poprostu nie maja czym płacić. Jedyne co w tej chwili robimy to obsługa inwestycji komunalnych realizowana na podstawie umów wieloletnich, zlecenia są jeszcze z 2008r.

Na rynku nieruchomości sytuacja jest fatalna. Ceny transakcyjne spadły nawet o 70% w przypadku mało atrakcyjnych działek a mimo to nie ma dużego popytu. Wszędzie pełno tabliczek z napisem 'sprzedam'. A sprzedaja tak tanio właśnie deweloperzy którzy maja nóż na gardle i chcą spieniężyć posiadane działki gdyż nie widzą już szans na zarobek na sprzedaży domów. ceny gotowych domów transakcyjne spadły o ok 20% ale ruch jest liczony w pojedynczych sztukach.

Znam kilka przypadków rozpoczętych projektów i porzuconych, obecnie zarastaja krzakami. Przyznam, że czarno to widzę jak na ten rok i przyszły.

Nie pamiętam już czasów, żeby wykonawcy przychodzili i prosili o załatwienie jakiejkolwiek roboty!
A tak właśnie teraz jest. Firma która prowadzi roboty ziemne i zatrudnia ponad 20osób cieszy się, jak dostanie zlecenie na wykopanie małego stawu z 5tys zł. To juz jest tragedia. Oni poprostu nie maja co robić, niektórzy zaczynaja wyprzedawać sprzęt.

No i kłopoty z płatnościami. Inwestor nie płaci wykonawcy, wykonawca dostawcy, dostawca producentowi a producent pracownikowi i wszyscy po koleji maja problemy z płynnością. Jest małe światełko że przynajmniej na inwestycje przemysłowe czy usługowe banki zaczęły udzielać nieśmiało kredytów więc w tym sektorze coś sie rusza niemrawo.

To tyle moich reflekcji na ta chwilęsalute

serpico napisał(a):

wybacz, ale nie paniemaju o czym Ty piszesz. to są jakieś kosmiczne opowieści. "małpie naśladownictwo daxa i gpw" uważasz, że centrum biznesu znjaduje się w Warszawie, czy we Frankfurcie? chłopaku wiele spółek na s&p ma większą kapitalizacje niż cała gpw. przyrównujesz słonia do mrówki. napisz mi ktora ze spółek gpw ma wpływ na globalny popyt lub podaż, bo na s&p znalazł bym wiele. sorki, to nie jest osobista wycieczka, ale Twój posta wiele mówi

Chłopaki to u majstra po piwo latają chłopie.

Pod koniec lutowej korekty gdy pisałem, że zagranica weszła i zaskoczyła naszych rodzimych 'grubasków' co było widać to nasmiewałeś się, że nasze fundusze sa tak mocne, że nie dadzą się zaskoczyć zagranicznym grubasom. Cos ci się wtedy pomyliło czy teraz?

Juz nie wspomnę o twoich apokaliptycznych alarmujących postach, że fundy wychodzą z Miśków i żeby robić zapasy paliwa bo idzie wielka drożyzna, o tym że nadchodzi katastrofa itp itd

Twoje posty tez wiele mówią

Chyba zatankowałem w odpowiednim momencie a przyznam, że sugerowałem się jedynie intuicja i plotkami Angel

Teraz potwierdzają słuszność decyzji pozytywne infa i bardzo sie z tego cieszę

Ja też sprzedałem PZU. Ale pomyśl Vox co to będzie jak wprowadzą kontrakty na akcje PZU i zacznie na nich grać np Eureko

Podobna sytuacja była z początkiem 2005r. Wtedy spadek eurodolara wywołał gwałtowna ale krótka korektę na giełdach. A potem rozpocząła sie mega hossa trwająca ponad 2 lata a edek podążał za indeksami i od tamtej pory był w korelacji którą zgubił dopiero z końcem 2008. Potem koralacja wróciła i trwała przez 2009rok a ostatnio znowu się zagubiła.

Nie dziwi mnie reakcja giełdy amerykańskiej na umiocnienie dolara bo to wpłynie negatywnie na wyniki ich spółek, za to zachowanie DAX czy WIG w takiej sytuacji jest tylko małpim naśladownictwem SP nie popartym fundamentalnie.

Zapewne niestety wpływ na ostatnie spadki mają wypowiedzi różnych dygnitarzy unijnych typu Buzka czy sarkozzego, niezbyt przemyślane chyba...

serpico napisał(a):

a jakby spojrzeć na edka w ten sposób, to czeka nas katastrofa:

kliknij, aby powiększyć

Kogo czeka katastrofa??

Im tańsze Euro tym większa konkurencyjność europejskiego przemysłu, większy i łatwiejszy export, większe PKB, większe zatrudnienie, większy zysk firm produkujących na export itd.

Kilka dni temu co parę godzin pisałeś, że zaraz jedziesz tankowac swojego diesla do pełna bo ropa zdrożeje. Jakos cena oleju napędowego od tamtej pory nie zmieniła się a oleju opałowego spadła nawet o 7gr.

Zauważyłem, że twoja aktywność na tym formum (zresztą nie tylko na tym) jest wprost proporcjonalna do długości czarnych świeczek na SP. A przy białych świeczkach zanika Speak to the hand

Ale odpał na CL.F +6,56%

A na edku robi sie podwójne dno

Jak tak dalej pójdzie to tłuste eski moga schudnąć do rana Angel

Kat4Ni napisał(a):
JWC przegrało koleny proces przed SOKiK.
Na stronie UOKiK 30.03.2010 pojawyły się w rejestrze kolejne zakazane klauzule stosowane przez JWC w umowach z klientami. Zaznaczam ,że w tym 2 klauzule najważniejsze i najbardziej dotkliwe dla dewelopera dotyczące waloryzacji pobierajnej niesłusznie przez JW od klientów. (średnio 10% warości umowy). Otwiera to drogę do kilku tysięcy procesów sądowych i obowiązku zwrotów milionów złotych.
Średnio w moim bloku każdy musiał dopłacić ok. +/- 40 000 PLN. Jeśli 230 klientów wystąpi o prawnie należny zwrot daje to nam kwotę prawie 9 200 000 PLN z 1 inwestycji. Jeśli tą kwotę pomnożymy przez ilość inwestycji w których JW stostowało te klauzule i wymuszało na klientach zapłate waloryzacji - wychodzi nam naprawdę duża kwota.
Nie jest nic napisane o wielkości kary finansowej nałożonej na JWC.
Zastanawia mnie jak skomentują to władze spółki. Narazie cisza.

Biorąc pod uwagę wejście w życie przepisów umożliwiające pozwy zbiorowe zapowiada się ciekawie Dancing
Jak wprowadzą na giełdzie krótką sprzedaż to kupuję kontrakty Short JWC .Przyjemnie będzie zarabiać na upadku tej dziadoskiej firmyAngel

serpico napisał(a):

a tak na marginesie, to trzeba byłoby być niespełna rozumu, by ujeżdżać ciągle tego samego konia. zmienność i czas, to dwie wypadowe sukcesu

Nie prawda. Ja nie gram na koniach co nie znaczy, że ich czasem nie posiadam. Jak nie zdążę czasem dobrze sprzedac akcji a sytuacja jest niepewna i uważam, że jesteśmy za wysoko to biorę kilka S jako zabezpieczenie akcji. Jak sytuacja się klaruje to zamykam pozycje. I robię to bez SL.
Kiedys tez trzymałem kilka kontraktów prawie rok rolując co kwartał i wcale źle na tym nie wyszedłem. Przynajmniej nie tracę 1/3 na prowizje jak Vox Angel

serpico napisał(a):
wujku staszku, mój wpis z 11.05.2010 godz. 15.35

ja tu konfabulacji nie widzę

serpico napisał(a):

zmiana na elki po 2399 i chyba zastanę na noc, pod tego orgra i słabnącego dolara

a w dyskusje z Tobą nie będę wchodził, czy to śmieszne, czy nie bo stałaby się bezprzedmiotowa. wcześniej ktoś mi zarzucał, że powinienem podawać moment wejść, bo nie jestem wiarygodny. zacząłem podawać, też źle. wiem, że w tym kraju czyjś sukces boli. już jeden z naszych przyjaciół został wypędzony z tego forum, Alfredzio. może pora się ulotnić

Ale jeśli Serpico podajesz "info" że fundusze masowo wychodzą z MiŚków i nie odpowiadasz na zadawane pytania, skąd masz takie informacje to moim zdaniem jest to dezinformacja. Do tego nie raz Serpico nabijasz się aż nieprzyzwoicie z innych więc się nie dziw.

Cenię to forum bo można na nim wymienić poglądy i podzielic się informacjami. Więc jeśli podajesz informacje to niech one będą prawdziwe a jeśli nie jesteś tego pewien, czy są prawdziwe to przynajmniej zaznacz to.

Parafrazując pewnego, skądinąd znanego i cenionego kaznodzieję powiem, że te spadki sa strasznie rachityczne blackeye
Nudna sesja.

A tak poza tym mam pytakno, czy od jutra PZU będzie w indeksie W20 i czy będzie możliwa jego krótka sprzedaż? Czy ktos cos wie?

I jeśli tak to jaka spółka wyleci z W20 w miejsce PZU?

PROTEKTOR SA nabycie znacznego pakietu akcji

10.05. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 16/2010

Zarząd PROTEKTOR S.A. informuje, iż w dniu 10 maja 2010 r. zgodnie z art. 69 ust. 2 Ustawy
z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów
finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych otrzymał
zawiadomienie od działającej w imieniu spółki NFI KREZUS SA, iż spółka NFI KREZUS SA w
transakcji w dniu 4 maja 2010 roku nabyła 965.000 sztuk akcji PROTEKTOR S.A. Dnia 3 maja
2010 r. spółka NFI KREZUS SA nie posiadała żadnych akcji PROTEKTOR SA. Po transakcji i na
dzień 6 maja 2010 r. spółka NFI KREZUS SA jest posiadaczem 1.665.000 sztuk akcji PROTEKTOR
S.A., co stanowi 8,75 % udziału w kapitale zakładowym. Posiadane akcje dają 1.665.000
głosów na Walnym Zgromadzeniu PROTEKTOR S.A., co stanowi 8,75 % ogólnej liczby głosów na
WZ.

kom espi zdz/mln/

Źródło: PAP

Czas na realizację ORGR-a Angel

Podobno mbank cały dzień dziś nie działa, kłopoty sa też z Aliorem. Niezłe wały robią puke_l dobrze ze BOS jakoś ciągnie

To się musiało tak skończyć, nie miałem żadnych wątpliwości ani przez chwilę.

Serpico, dlaczego nic nie piszesz? Dobierasz tłuste eski?Angel

Na dzis to jest potrzeba tylko 9mld żeby Grecja nie straciła płynności.
A reszta to wiadomo, że to pieniądze do dyspozycji w razie potrzeby ale siwadomość, że są właśnie buduje zaufanie i o to chodzi.

Jak na razie dolar i funt lecą na pysk tak szybko jak i rosły

Bloomberg podał, że wg nieoficjalnych danych 500mld EURO. edek już +1,3%

Szkoda, że nie zdążyłem zatankować akcji do pełna ale i tak nie jest źle. Ciut przy nisko niektóre wory nadstawiłem, panika za słaba była Angel

Taak, to jedyne co mi wczoraj urosło w portfelu i to całkiem ładnie Angel

Myślałem, że jako kaznodzieja polecisz coś jeszcze lepszego niż BOS Angel
Bo ja na nic takiego nie natrafiłem niestety a szkoda.

Vox, może prałat Angel
A na końcu zapewne jest ojciec dyrektorAngel

Grasz na tym wszystkim ja jednej platformie? Jeśli to nie tajemnica to na jakiej? I jaka masz o niej opinię?

Myślę, że jesteśmy teraz w decydującem momencie. Wszystko zależy od tego, jak giełdy zareagują w poniedziałek na europejski mechanizm stabilizacyjny zaproponowany przez KE i który zostanie prawdopodobnie zatwierdzony na posiedzeniu Ekofinu jutro o 15.
Będzie to widać już po notowaniach walut w niedziele w nocy.
DAX i CAC skończyły niżej niż USA więc jest duża szansa na otworcie luką w góre co może spowodować, że GPW też tak sie otworzy a wtedy zrobimy śliczną i jakże porządaną przez nas wszystkich formację gwiazdy porannej Angel

SP ma RSI na poziomie z dna bessy na dziennym. Tak nisko od tamtej pory nie było.

Wielu pisało, że TA korekta ma mieć 20%. Było ca 26%. Starczy? Angel

To chyba jednak jazda po stopach, naruszyli linie trendu i pierwsze fibo, tam były stopy.

następne fibo na 1009

Juz prawie stuknęli w linię trendu długoterminowego.

W lutym korekta zatrzymała się na pierwszym fibo całorocznych wzrostów i wyznaczyła tą linię. Jeśli teraz ją przebiją to pierwsze fibo wypada na 1090

Jazda po stopach czy cos więcej? Think

buldi napisał(a):
Na walutach - przynajmniej na razie - ciąg dalszy masakry.
Miśki zarobione jak pszczółki.
Że też każda korekta musi wyglądać jak koniec świata.Not talking
Coś czuję, że mała panika jeszcze przed nami, bo jakoś ten krótkoterminowy trend wypadało by już powoli kończyć.
Tak jeszcze z 50-60pkt by wskaźnikowo dobić do poziomów wyprzedania i odwrót?

kliknij, aby powiększyć

Gorzej, jeżeli zamiast szybko odbić - zatrzymamy się na dużej na lini wsparcia średnioterminowego. Wtedy zacznę kombinować czy aby nie mamy doczynienia z korektą spadków.
Na razie jednak wbrew wybuchającym wulkanom i innym apokaliptycznym wizjom, błogi luzik i przygotówka do okazjonalnych zakupów.

salute

A może to jednak tworzy sie flaga? Think Jak myslicie?

Patrzę na wykres W20USD i nasze akcje zaczynają sie robic dla zagranicy tanie, jeszcze trochę i będą bardzo tanieThink

A ja własnie sie zastanawiam gdzie ustawić kryjoka żeby wyłapać stopy puszczone PKCem Think

owner napisał(a):
po waszych wpisach widac że koniec korekty bliski Angel

Też tak sądzę. Czytałem to forum jeszcze zanim sie zarejestrowałem tutaj i przy każdej korekcie były obawy, że to juz krach totalny. Zamieszki w grecji za pare dni ucichną, pozamykaja zadymiarzy, grecja dostanie papu w postaci pierwszej transzy euro i wszystko wróci do normy. A dane z gospodarki sa dobre i wreszcie przedsiębiorstwa dostaja kredyty i zaczynaja inwestować. Złoty osłabł i nawet jak nieco odbije to nie wróci szybko do poprzednich wartości a to dobrze wróży naszemu eksportowi.

Waluty zachowuja się tak jaky to Polska bankrutowała ale przeciez tak nie jest więc to panika czyli ostatnia faza spadków. Odreagowanie może byc równie silne.

Ale w Grecji nieźle szaleją. Podano informację, że zginęły 3 osoby w podpalonym budynku rządowym Atenach.

Tak jakos widzę tu mnóstwo cytatów z "serpico". Jak czytałem regulamin, to jak się kogos cytuje to należy podac źródło informacji blackeye

Też na to liczę, zatankowałem ostatnio trochę Photona bo wydaje mi się, że poniżej 5zł na trwałe raczej nie zejdzie.

buldi napisał(a):
A może skończy się podobnie jak w lipcu?
Taka mała analogia.Think

kliknij, aby powiększyć

Też o tym myślałem. Wtedy była rasowa flaga ale teraz nie podoba mi sie dojście do niej. Flaga jest pewna jak dojście jest strome i proste.
Gdyby to była flaga to odpał z niej byłby taki jak dojście czyli olbrzymi.
Na świeczkowym na naszych indeksach można sie dopatrzeć klinów zniżkujących. Vox, Ty jesteś specjalista od klinów, co Ty na to? Angel

mathu napisał(a):
Jaka piękna świeczka dzienna :D

Tym razem Serpico trafiłeś, przyznaję :D

Należy Ci się po tylu niepowodzeniach :DDD

Jak ktoś bez przerwy nawija o spadkach to wiadomo że kiedys trafi i potem napisze, że mówił o tym już pół roku temu blackeye

Waluty mają niesamowity odpał. Chyba zagranica wychodziThink

A tymczasem dzisiejsze newsy z Polski mówią o spadku inflacji i spadku oprocentowania lokat bankowych Angel

Ten wasz RGR na SP to jeśli będzie to jakiś zmutowany bo ma już ze 3 ramiona.
A u nas na MiŚ i na NC obroty prawie zerowe i mimo, że mam nadstawione wory na spadające noże to nic nie chce wpaśćEh?

Do powyższego należy też dodać wzrost wydatków na inwestycje budowlane w marcu o 0,2% a zdyskontowany był prognozowany ich spadek o 0,5%

Vox napisał(a):
ostro dorzucili jankesi do pieca. może Ski nie będą wcale tłuste blah5 ?

Tłuste za to będą białe robaczki na rozkładajacych sie niedźwiedziachwave

Widać odpalili rakietę a i obroty niczego sobie Angel SP już +1,06%

Serpico piszesz:

Cytat:
jedno mnie zastanawia, duża ilość funduszy opuszcza małe i średnie spółki, jeszcze rok temu kupowali akcje bez opamiętania jak wszystko leciało. czerwona lampka mi się zapala z MiSiów już uciekają

A skąd ty masz takie informacje? Po czym wnioskujesz? Może jakieś konkrety, liczby?
Po tym co mówią informacje o wpłatach do TFI i to właśnie do miśków wydaje mi się jest dokładnie odwrotnie.

Odpowiesz na pytanie?.... Czy to tylko kolejne Twoje przekłamanie faktów pod zajętą pozycje?

Też ciekaw jestem tej odpowiedzi bo patrząc na komunikaty ze spółek to raczej duża ilość funduszy wchodzi do małych i srednich spółek Angel Ostatni tego typu komunikat z 30.04 Aviva OFE przekroczył 5% w Jutrzence. Nie będe cytował wszystkich poprzednich komunikatów bo to nie miejsce na to.

Wydatki amerykanów największe od września 2007r. Czy to może byc powodem do sepicowej zwały? Angel

Giełda ateńska faktycznie słabiutko zareagowała na to info ale jak widac zdyskontowała je wcześniej wzrostem 8%. Nie zmienia to faktu, że gdy Buldi pisał o wejściu na nią to był to świtny pomysł.

Rolą szefa (Buzka) nie jest dyskredytowanie instytucji która kieruje. A o jakiej prawdzie piszesz? Polityka nie polega na mówieniu prawdy. Dlatego uważam, że Buzek jest nieodpowiedzialny afiszując się w mediach z takimi anonsami.

Jako szef powinien ważyc słowa bo niosa one za sobą konstekwencje. Pamiętaj, że on nie jest już tylko posłem.

Ale chyba przyznasz serpico, że wypowiedź Buzka jest nieodpowiedzialna choć dla twoich finansów powinna być korzystna Angel Facet chyba nie dorósł do funkcji jaka pełni.
A może jest członkiem Gminnej Spółdzielni tak jak atrakcyjny Kazimierz i gra na spadki? Think

Pamiętam jak za komuny mąka była pakowana w takie szare torby z nadrukiem "zostań członkiem gminnej spółdzilni" i logiem GS w kłosach zbóż, echh.. blackeye

To fakt, przy takich wypowiedziach jak np wypowiedź Buzka to euforii nie bedzie.
Złą informacją jest tez dziaj to, że do próby zamachu przyznał sie Tekrik-al-Taliban z Pakistanu. To ta sama organizacja, która porwała i zabiła polskiego geologa. Próba zamachu wygląda na amatorszczyznę i raczej na działanie jakiegoś miejscowego szaleńca -frustrata. Ale skoro przyznała się do niego taka organizacja to napewno wpłynie to na nastroje inwestorów.

A tak na marginesie to się cieszę, że unia się rozpada bo nie lubię tej biurokratycznej organizacji która jest sztucznym tworem i ma rację bytu jedynie w czasach prosperity. Dodam, że ostatnio na Węgrzech wybory wygrała partia narodowa miażdżącą większością głosów. Ma ponad 2/3 w parlamencie, może rządzić samodzielnie a nawet zmienić konstytucję. Już coś przebąkiwali o możliwości wystąpienia z unii.

v3nom napisał(a):
ami napisał(a):
Nie napisałem, ze to centrum finansowe ani że SP naśladuje Tase. Poprostu z moich obserwacji wynika, ze tase z reguły dobrze wyczuwa ruchy na SP i tyle. To tylko moje obserwace z kilku lat. Nie zawsze się sprawdzają ale na tyle często, że ich używam.

A z moich dzisiejszych obserwacji wynika, że zwykła pięciozłotówka "wyczuwa" ruchy na S&P precyzyjniej od TASE blackeye

Wrzuciłem dane S&P500 i TASE25 do Excela/Javascript. Komputer je łaskawie połknął, wymemłał, poszumiał, zabuczał po czym ordynarnie wypluł. Oto rezultaty:

Z 490 wzrostowych lub spadkowych poniedziałków na NYSE (dane od 2000 roku), tylko 220 zostało poprzedzone ruchem w tym samym kierunku na niedzielnej sesji w Tel Awiwie, 246 sesji na WS zakończyło się przeciwnym rezultatem. Dla 24 sesji na WS nie odbyły się poprzedzające sesje na TASE.

Może niezbyt przydatna statystyka, ale pokazuje, że wartość prognostyczna TASE25 jest co najwyżej marna. thumbright

Nie porównywałem tego w ten sposób bo to bez sensu. Mi chodzi o wymowe sesji a nie o to czy wzrosło czy spadło.
Np dzisiaj TA100 jest -0,07% więc twój sposób liczenia zaliczy ją jako spadkową a dla mnie jest wzrostowa bo powstała świeczka ma wymowę prowzrostową.
Poza tym nie analizuję ciągle tej giełdy a używam jej jedynie jako wskaźnika w newralgicznych momentach tak jak obecnie. Gdy kurs spokojnie porusza się w kanale to sesje wzrostowe przeplatają się ze spadkowymi i jest to pewna przypadkowość.
Mi chodzi o reakcję inwestorów i ich nastroje w kluczowych momentach.

@Buldi
Miałeś niezły pomysł z wejściem na giełde ateńską. Zdążyłeś? Jeśli tak to gratulacje bo jutro zapewne na otwarciu będą mieli trudności z ustaleniem TKO blackeye

serpico napisał(a):
ami napisał(a):

Ja często patrzę na ta giełdę bo ona przeważnie daje dobrą prognozę wyprzedzającą nastrojów inwestorów w stanach.

izraelska ta 100 wyprzedzająca dla s&p i dow jones? nie, no wybacz ale przesadziłeś i to mocno. odczuwam, że stawiasz pierwsze kroki na giełdzie, ale nie twierdź, że tel aviv jest centrum finansowym świata. bajki o powiązaniach rodzinnych i innych teoriach spiskowych są ciekawe, ale zupełnie nie przydatne w inwestowaniu na rynkach finansowych

Podobnie nabijałeś się z tego wskaźnika podczas lutuwej korekty a na drugi dzień wywaliło ci stopy na eskach podczas gdy siedziałes na bujanym fotelu z cygarem popijając drogie wino i potem zamilkłeś na długi czas Angel

Nie napisałem, ze to centrum finansowe ani że SP naśladuje Tase. Poprostu z moich obserwacji wynika, ze tase z reguły dobrze wyczuwa ruchy na SP i tyle. To tylko moje obserwace z kilku lat. Nie zawsze się sprawdzają ale na tyle często, że ich używam.

Tak, masz rację, to moje pierwsze kroki na StockWatch ale po parkiecie w Al. Jerozolimskich stąpam już od dawna blackeye

Serpico, ja wiem, że ty zawsze naciągasz fakty do swoich teorii ale nie przesadzaj. TASE rozpoczęła na -1% bo w pietek nie miała sesji i musiała odreagować piątkowe spadki ale już jest na -0,6% a zaraz po otwarciu spadła niżej więc tworzy piękny młotek i nie sądzę abys nie wiedział, że młotek oznacza odwrócenie terendu.
I choć pod względem kapiatlizacji można ja porównać do GPW to jednak tak działają inwestorzy, którzy mają głębokie powiązania z tymi z USA, nie tylko kapitałowe ale nawet rodzinne więc rzadko Wall Street udaje się ich oszukać Angel
Ja często patrzę na ta giełdę bo ona przeważnie daje dobrą prognozę wyprzedzającą nastrojów inwestorów w stanach.
Używam jej poprostu jako wskaźnika jednego z wielu bo mi sie często sprawdza.

Pomoc dla Grecji zatwierdzona, jedyna dziś pracująca giełda w Izraelu zareagowała pozytywnie i mimo rozpoczęcia na mocnym minusie już robi piękną białą swieczkę.

Czy Waszym zdaniem sprawa Goldmanna to wystarczający powód do korekty?
Bo innych raczej nie widać.
SP miał podobną konsolidację w rejonie 1100pkt jak obecnie w rejonie 1200pkt. Z tamtek konsoli wybił sie w górę i jednym ciągiem doszedł do 1150. Teraz może być podobnie. Dane makro i wyniki spółek nie przemawiają za spadkami a już napewno nie za głębokimi spadkami.
Na załączonym tutaj niedawno wykresie W20USD można doszukać się ORGRa który jest w takim samym stadium rozwoju jak RGR widziany przez niektórych na SP Angel Któraś z tych niepotwierdzonych formacji zostanie więc zanegowana? Ciekawe która?Think

@Kamil

Mam pytanie, wytłumacz mi jak to jest, że te - jak to nazywasz socjaldemokratyczne partie - obniżają podatki i inne obciążenia a te liberalne podwyższają??
Mi to smierdzi strasznym oszustwem ze strony tych "liberalnych".
SLD jak rządziło to wprowadziło podatek liniowy 19% dla przedsiębiorców co było rewolucją w tym względzie i znacznie porawiło efektywność drobnych firm.
PiS jak rządził także obniżył składkę rentową z 13% do 6% weryfikując przy tym wiele niesłusznie przyznanych rent co spowodowało obniżenie kosztów pracy. Poza tym zniesiono złodziejski podatek od spadków i darowizn. Pamiętam jak jako spadkobierca musiałem zapłacic za udział w części nieruchomości az 2% podatku od jej wartości mimo, że nieruchomość przecież była kupiona za opodatkowane pieniądze i jeszcze od kupna państwo pobrało podatek, a potem od dziedziczenia następny. Albo jak rodzice dzieciom darowali np działke czy mieszkanie tez pobierano 2%. To zniósł PiS.
No i oczywiście znaczące obniżenie PIT dla pracowników, podwyższenie progów podatkowych i zmniejszenie podatku dochodowego PIT z 19 do 18% i z 40 do 32%. To tez PiS.
A liberalna partia PO nic nie obniżyła a nawet sa podwyżki np akcyzy na różne towary. Juz nie wspominając o podatkach lokalnych. Tam gdzie w samorządach rządzi PO podatki od nieruchomości rosną najbardziej, w warszawie wzrosty w niektórych dzielnicach to kilkaset %! A miało byc 3x15...
jak to jest? Wszystko na odwrót.

A co do pomysłu Pawlaka to jest to tylko temat zastępczy z którego nic nie wyniknie i nie ma nawet co gdybac na ten temat.

arekw99 napisał(a):
no i cos sie ruszylo w akcjonariacie. pionier i pko poinformowaly o przekroczeniu progu 5% w akcjonariacie

Whistle
hello1

Należy zatem wycofywać pieniądze z tych funduszy skoro inwestują w takie firmy puke_l

Na chwilę obecną to na SP tworzy sie nagrobek i pachnie to podwójnym szczytem.
Nasze indeksy postukały dzis od spodu w przbitą wczoraj linię trandu wzrostowego.
ciekawe jak to sie rozwinieThink

krzem78 napisał(a):
Hmm idzie zgodnie z trendem, choć jedna rzecz mnie nieco niepokoi. Mianowicie czy to aby dziś kurs się nie cofnął napotykając na opór 61,8% zniesienia fibo ostatniej fali spadkowej? Oby nie.

Dokładnie odbił sie od tego poziomu i powstała spadająca gwiazda. więc spadku sa nieuchronne po takim obrazku Angel

Dodam, że swig przebił dolne ograniczenie kanału wzrostowego więc mamy co najmniej korektę pewną.

Korekta nabiera rumieńców krwiscie czerwonych Angel

W20 naruszył wsparcie na 2530 (połowa świeczki z 1.04), Swig i Mwig przebiły linie kanałów wzrostowych...
Wiem, wiem, małe obroty. Ale obroty to sie dopiero pojawią po przbiciu 2500 blackeye Myślałem, że dojdziemy do 2600 ale widocznie zbyt wielu tak myślało i nie doszliśmy.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 24 września 2011 17:40:54
Liczba wpisów: 197
[0,05% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,617 sek.

vuwjjvaa
jgyusvnw
isubxuep
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sossaobr
xejeznvq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat