PARTNER SERWISU
mtllqtbu
5 6 7 8 9

Swing trading na kontraktach

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 24 września 2010 19:31:34
Spokojnie to tylko awaria monitora.Angel
Na razie wygląda to podobnie do wczorajszej sesji, tylko skala wzrostów wyższa no i nie zaczęło się od minusa. Ciekaw jestem czy znów nie zobaczymy salta?

-10pkt w plecy, ale trzymam się tych eSek dzielnie, stać mnie na 4 uśredniania co 50pkt, jeżeli gruby wyciągnie powyżej 2800, kupię dynamit i zrobię z nim porządek.Not talking

krewa
PREMIUM
1 363
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 964
Wysłane: 24 września 2010 20:08:59
pomimo wzrostów nie widać zwiększenia zaangażowania Grubego w L-ki.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 24 września 2010 20:45:49
buldi napisał(a):
Spokojnie to tylko awaria monitora.Angel

U mnie chyba była awaria, ale mózgu, bo to przecież nie hiperbola, a funkcja logarytmiczna na SP500 blackeye Hiperbola to była w Zimbabwe, jak w zeszłym roku tam zerknąłem na wykresy Angel

Nie zwracam zbytnio uwagi na patterny świecowe, szczególnie te skomplikowane. Ale dzisiaj na SP500 utworzyła się zniekształcona trójka hossy (czarne wyłazi poniżej białej świecy), co sugerowałoby, że niedźwiedzie są w opałach thumbright

EDIT: Poprawka, dane z Zimbabwe były z 2007

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 24 września 2010 20:52

v3nom
0
Wysłane: 24 września 2010 22:14:42
Krewa, sorry, że odpowiadam publicznie, ale może wypowie się ktoś mądrzejszy. Ja naprawdę nie angażuje się w patterny świecowe. Moim zdaniem to jest trójka hossy, chociaż spadki przebiły podstawę pierwszej, białej świecy. No, ale ile formacji rysuje się idealnie od linijki? Niech wypowie się jakiś specjalista od japońskich technik Angel

kliknij, aby powiększyć

Wg definicji Matki Teresy: www.stockwatch.pl/forum/defaul...

EDIT: Właśnie przeczytałem drugą wiadomość, ehehe thumbright
Edytowany: 24 września 2010 22:16

krewa
PREMIUM
1 363
Wysłane: 24 września 2010 22:20:07
właśnie... ostatnio utworzył się inside bar, następnego dnia zostało naruszone dolne ograniczenie jak na FW20 tak i na pochodnej. i co?
domagam się teraz by formacja prowzrostowa też nie zadziałała Not talking

v3nom
0
Wysłane: 24 września 2010 23:56:16
krewa napisał(a):
właśnie... ostatnio utworzył się inside bar, następnego dnia zostało naruszone dolne ograniczenie jak na FW20 tak i na pochodnej. i co?
domagam się teraz by formacja prowzrostowa też nie zadziałała Not talking

Trzeba poczekać na potwierdzenie na następnej sesji w Stanach. Jak dadzą kolejną białą świecę, którą zrobią lokalne max, potwierdzą formację.

Jednak zastanawiam się nad znaczeniem świec japońskich. Jak patrzy się gołym okiem, to niby się sprawdzają. Mało tego, "guru" w książkach piszą o wysokiej skuteczności poszczególnych układów. A jak Anty zakoduje to w Ami i zrobi backtest, to okazuje się, że trafność to 50/50, jeżeli nie mniej blackeye A formacja młota nie odwraca trendu, a jest raczej formacją kontynuacji (statystycznie rzecz biorąc). I bądź to mądry blackeye

krewa
PREMIUM
1 363
Wysłane: 25 września 2010 12:34:02
v3nom napisał(a):
...Jednak zastanawiam się nad znaczeniem świec japońskich...

ja większą uwagę przywiązuję do formacji liniowych i poziomów wsparć/oporów, ale to z racji tego, że najczęściej gram DT. spójrz na trójkąt który naprędce narysowałem wczoraj - zasięg zrealizował się w 100%. gorzej z moim wykonaniem - byłem pewien, że pomimo teoretycznego zasięgu formacja nie zrealizuje się, więc odwróciłem się na 2601 i przy 2608 musiałem salwować się ucieczką. wniosek - nie trzeba myśleć bo można przeanalizować się ;)
niemniej, próbuję analizować wykres dzienny i chcąc czy nie - zwracam uwagę na świece. wychodzę na tym jak Zabłocki blackeye

buldi
0
Wysłane: 25 września 2010 22:13:39
Domyślam sie koledzy, że trochę mi współczujecie po moim ostatnim poście w którym napisałem o uśrednianiu w górę. To przecież heretyzm giełdowy nr 1. Wygląda - jakby buldi zwariował i jako ten Don Kichot rzucił się na grubego w samotnej walce nie z kopią rycerską, a z przykrótką finką.blackeye
Doceniam troski wyrażone na dnie bessy oraz groźby Nocnego że mnie obrzuci cukiniami (może dla opamiętania)Angel , ale zaprawdę powiadam Wam, że od początku swojej przygody staram się myśleć niekonwencjonalnie. Były oczywiście wzloty i upadki, ale jakoś dalej działam więc może nie jest to (jak na razie) takie głupie.
Ta chęć niekonwencjonalnego podejścia jest również zgodna z innym prawidłem które wszyscy znają, że AT działa dopóki większość nie zacznie stosować tych samych zasad. Wiekszość przecież nie może na giełdzie zarabiać. Stąd pewnie biorą się wątpliwości o skuteczność patern świecowych, fałszywe wybicia z RGRów tudzież przetestowana przez Anty skuteczność młotów i wiele innych.
Ja szukam swoich sygnałów i z jednym z nich, o którym wspomniałem parę miesiecy temu na dnie bessy chciałbym się z Wami podzielić - dając pod rozwagę.

kliknij, aby powiększyć

Na samym poczatku chciał bym zazanaczyć, że nie traktuje powierzchownie wskaźnika RSI.
Na kontraktach w hossię uważam za rzecz normalną że co jakiś czas wchodzi on w strefę wykupienia, mało tego - może nieco nieudolnie - zazanaczyłem nań trend jaki widzę, więc spodziewam się dalszych wzrostów i częstszych wizyt powyżej 70, Speak to the hand choć uważam że na wypadek W zawsze warto mieć w piwnicy makę, cukier i 2 litry spirytusu.
Podobnie rzeczą normalną jest częstotliwość generowania sygnałów kupna w bessie - z tym że w tym przypadu z uwagi na większą od wzrostów gwałtowność spadków nie radził bym poniższej metody stosować w odwrotnej sytuacji, bo z hossą i bessą jest trochę jak z lasem który rośnie wolno a płonie szybko. Może dlatego grając na kontraktach, mając na uwadze lewar - łatwiej mi być niedźiwedziem.

Ale wracając do meritum :
Na 11 sygnałów sprzedaży wygenerowanych przez RSI w obecnej hossię w 10 przypadkach można było w ciemno otwierać krótkie pozycje z założonym target'em 100pkt. Jedynie 22 lipca 2009 po wyjściu po korekcie ponad poprzedni szczyt ten warunek nie mógł być spełniony.
Przy założeniu jednak wejścia na poprzednim szczycie możliwa była i w tym przypadku ucieczka z rynku na poziomie wejścia.
Ale nie takie jest moje podejście. Ponieważ uważam że RSI na kontraktach może określać granicę hossa - bessa, służy mi on głównie do okreslenia kiedy na taki rodzaj gry mogę sobie pozwolić.
Zwróćcie uwagę jak by to wyglądało gdyby w trakcie obecnej hossy po otwarciu krótkiej pozycji na wysokości poprzedniego szczytu zamiast nerwowych ruchów w trakcie dalszych wzrostów, uśredniać - budować w górę swoją pozycję? Zakładając uśrednianie co 50pkt, oraz punkt zamknięcia wszystkich pozycji - jako powrót do poprzedniego szczytu, zobaczcie i policzcie sami ile można było zarobić, a ile stracić?
Wiem, że istnieje możliwość że wszystko potoczy się zupełnie inaczej, wiem że trzeba mieć jaja jak dzwony by zdzierżyć takie obsówy, wiem też że AT czerpie z przeszłości zwiększająć jedynie przawdopodobieństwo powtórki, ale w tym jednak wypadku wydaje mi się ono bardziej skuteczne niż założenia innych metod dlatego traktuje je priorytetowo zarzucając na ten czas inne metody działania.
Zresztą sprawdzmy, jak to zadziała na moim przykładzie w najbliższym czasie.blackeye

I jeszcze jedno - konie to niebezpieczna gra, ja używam do tej zabawy ok 10% środków jakie inwestuję wiec nie radzę młodym - gdyby przpadkiem czytali - powielać moich chorych ruchów.Angel

Na tym kloca zakończono i podpisano - buldi

krewa
PREMIUM
1 363
Wysłane: 25 września 2010 22:39:12
czego ja Tobie zazdroszcze - to stoickiego spokoju.
parokrotnie próbowałem grać w krótkim lub średnim terminie i zawsze miałem uczucie dyskomfortu zostając z otwartymi pozycjami na noc.

przeprowadziłem test nie tak dawno, porównując wyniki portfela krótkoterminowego z portfelem DT. DT przegrał z wynikiem o 13% gorszym. owszem, przy DT jest więcej zachodu, musisz liczyć się z faktem utrzymywania kilku pasożytów (Panowie z DM, to taki niewinny żart) ale mam spokojniejszy sen.

cięcie kilkupunktowej straty w DT nawet nie wzbudza we mnie emocji, wręcz automatyczna czynność. natomiast podobna strata (niezrealizowana) w portfelu krótkoterminowym męczy mnie jak cholera. a wzięcie na samej górce zdarzyło mi się zaledwie dwukrotnie...

co do RSI - fakt, ten wskaźnik jest na kontraktach bardzo pomocny i prawie niezawodny (może z wyjątkiem dni w których napływa świeża zagraniczna zielona krew).

edit: no i nad portfelem DT panuję, natomiast w krótkoterminowy kilkakrotnie musiał makler ingerować blackeye
Edytowany: 25 września 2010 22:46

buldi
0
Wysłane: 25 września 2010 22:46:23
Stoicki spokój????
Haha.... Krewa - nie wiesz ile mnie nerwów kosztowało to, by spokojnie opisać to co mnie na codzień przyprawia o palpitacje.
Spokojny to ja jestem zazwyczaj tylko w sobotnie wieczory. Angel

v3nom
0
Wysłane: 26 września 2010 10:26:01
krewa napisał(a):
ja większą uwagę przywiązuję do formacji liniowych i poziomów wsparć/oporów,

Krewa, bo formacje AT działają, mimo tego, że w komentarzach na blogu bossy ogłosili, że AT nie działa już od dawna Angel AT może i nie działa, ale tylko jeśli bazgrze się po wykresach bez ładu i składu. Moim zdaniem należy przestrzegać podstawowych kanonów sztuki i zwracać uwagę na detale. Poza tym prostota: niemalże wszystkie formacje opierają się na układzie wsparć i oporów. Różne formacje mają takie same zasięgi, bo wylicza się je także z tych samych mechanizmów (np. prostokąt / double-top z poprzedniego wykresu EURUSD - w obu przypadkach to wysokość formacji). Wskaźniki także, im prostsze tym lepiej: RSI, ROC, MACD, STS (%R) nie ma co się rozdrabniać, bo i tak wszystko zależy od jakości interpretacji, a zatem od Twojej wiedzy i doświadczenia.

Nie wiem jak to jest na interwałach krótszych niż dzienne, bo rzadko z nich korzystam. Ale zgodne z teorią formacje, tak jak ORGR na EURUSD czy SP500 mają sporą szansę na realizacje wynikających z nich zasięgów (jak niemalże zrealizowany ORGR na GC.F). Jaki jest sens wyznaczania 2-tygodniowego RGR? Jest za krótki. Zapamiętałem takie dwa przypadki: kiedyś na Vistuli i ostatnio na Boryszewie, żaden się nie sprawdził.

Już któryś raz zdarzyło mi się widzieć analizę z chorągiewką / flagą, która jest rozciągnięta na 3-4 miesiące. Teoria mówi, że formacja ma trwać do 3 tygodni, więc to nie była żadna chorągiewka ani flaga. A jeżeliby kurs zrealizował po wybiciu zasięg wynikający z formacji, to tylko dlatego, że taki zasięg można prognozować na podstawie wielkości ruchu jaki nastąpił przed konsolidacją (ale to nie jest już ta formacja). Trzeba zdawać sobie z tego sprawę.

PS. Krewa, ja lubię trójkąty zwyżkujące, ostatni na jaki się załapałem to ten na IDM. Ostatnio sporo było zyskownych spółek, które wybijały z długich formacji bazy, ale niestety się nie załapałem. Musiałbym zrobić porządny przegląd rynku, tylko czasu brak wave

krewa
PREMIUM
1 363
Wysłane: 26 września 2010 11:28:54
v3nom,
ale chyba nie uzurpujesz prawa do tworzenia się formacji wyłącznie w interwale dziennym?
identyczne formacje tworzą się na wykresach 1H, 5min, 1min. różni ich tylko czas powstawania. i jeżeli np. trójkąt tworzy się przez 3-4 godziny, wybija w 2/3 formacji to czas realizacji jest proporcjonalny do czasu powstawania.
pies pogrzebany jest w czasie tworzenia się formacji. jeżeli na dziennym teoria głosi o 3-4 tygodniowym okresie powstawania formacji to podobna formacja na 1H powinna powstawać odpowiednio 3 do 5 dni.
pogrzebię w wykresach i udostępnię Tobie przykłady. może nawet dzisiaj

edit: spotkałem się z prezentowaniem RGR-ów powstających latami. odpowiednio realizacja też powinna trwać parę lat. tylko jeżeli zasięg takiego RGRa ma wartość ujemną to po kij grzyb brać to w ogóle pod uwagę? ale to skrajni przypadek
Edytowany: 26 września 2010 11:34

v3nom
0
Wysłane: 26 września 2010 13:50:15
Krewa, zgadzam się z Tobą, AT przecież działa w różnych skalach na różnych rynkach: dziennej, tygodniowej, godzinnej (te obserwuję). Nie widzę powodów dla jakich nie miałaby działać na wykresach minutowych. Jest wielu d-treaderów, którzy przecież operują na takich interwałach. Nie uzurpuję więc niczego Angel Czasami odpalam wykres godzinowy, aby uzyskać większą rozdzielczość (chociażby na KOV czy ABC Data, są bardzo krótko na GPW).

Krewa napisał(a):
tylko jeżeli zasięg takiego RGRa ma wartość ujemną to po kij grzyb brać to w ogóle pod uwagę? ale to skrajni przypadek

I tu potrzebna jest intuicja i zdrowy rozsądek. Kiedyś ktoś wkleił kilkuletnią formację RGR na skali logarytmicznej na Kopexie z zasięgiem na... 50 groszy Angel Z technicznego punktu widzenia nie można było analizie nic zarzucić, ale czy rozsądnie jest rozważać taki scenariusz? Uczcijmy tą analizę minutą ciszy Angel
Edytowany: 26 września 2010 13:51

buldi
0
Wysłane: 27 września 2010 08:19:43
Mój plan na dzisiaj nie jest zbyt skomplikowany.
Kolejne S na 2650.

krewa
PREMIUM
1 363
Wysłane: 27 września 2010 08:24:04
no to co, dzień dobry dla nas?
Buldi, ja będę nieco mniej zachłanny i pierwsze S-ki na poziomie 2625-7 mam zamiar nabyć (przedłużenie linii łączącej wrześniowe szczyty 2579-2606). chyba, że wcześniej padnie jakiś sygnał.
ale u mnie jest nieco inny horyzont czasowy.

buldi
0
Wysłane: 27 września 2010 08:32:18
Siema Krewa
Popatrzmy na Twój plan niedźwiedzim okiem.

kliknij, aby powiększyć

Gdyby odbiło od Twojej lini, mielibyśmy zapowiedź klina zwyżkującego, który zwiastuje "ubieranie"
Już mi się to podoba, a jak nie wyjdzie - poszukamy innych figur.Angel

krewa
PREMIUM
1 363
Wysłane: 27 września 2010 08:38:09
Buldi,
narysowaną przez Ciebie linię naruszono w piątej, ale zamknięcie nastąpiło pod nią.
moja jest widoczna na wykresie 1H bardzo ładnie. gdyby okazała się oporem - mielibyśmy do czynienia przynajmniej z kanałem 60-punktowym

przepraszam, Twoja nie została naruszona ;)
Edytowany: 27 września 2010 08:39

krewa
PREMIUM
1 363
Wysłane: 27 września 2010 10:00:26
opór zadziałał, ale jeżeli zostanie przebity to trzeba będzie uciekać gdzie cukinie rosną...

edit: z upływem czasu poziom oporu będzie się unosić i na koniec dnia może znaleźć się 2-3 punkty wyżej.
Edytowany: 27 września 2010 10:06

buldi
0
Wysłane: 27 września 2010 10:17:40
Świetnie trafiłeś w opór - więc witaj niedźwiedziu.
A swoją drogą kto by się spodziewał że miast drżeć przed groźnie buchającymi nozdrzami - bykami, naszym wrogiem nr 1 okaże się "to" tak niewinnie wyglądające warzywo.

Krewa czy ustawiając SL patrzysz też na WIG20?
Tam w przeciwieństwie do futów jeszcze nie przebili sufitu.
Edytowany: 27 września 2010 10:33

krewa
PREMIUM
1 363
Wysłane: 27 września 2010 13:59:12
SL najczęściej ustawiam mentalny lub uwzględniając kilkupunktowe zanegowanie formacji pod którą gram.
jeżeli śledzę notowania to ustawiam alarm zamiast SL i zamykam pozycję z ręki. przed publikacją istotnych danych nie ustawiam SL, gdyż ryzyko padnięcia ofiarą "czyścicieli SL" jest zbyt wysokie.
w konkretnym przypadku nie mam SL, będę oceniać sytuację na bieżąco - obroty na "pochodnej" kontraktów itd...
szczyt na WIG20 może wynieść FW na 2635, ale na kontynuację rajdu bez powrotu do przełamanej linii to nie wierzę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,223 sek.

btrltrbr
rbufxrsx
zfpfeifp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 403,86 zł +387,02% 97 403,86 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bhjmunjz
ugomivtv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat