krewa napisał(a):@v3nom, melduję, że zadanie domowe z ROCa odrobiłem. powiedz mi tylko, Ty zmieniasz ustawienia dla 1H czy pozostawiasz domyślne?
Dobrze Krewa, daj dzienniczek to wpiszę piątkę

Nie jestem jakimś specem, ale moim zdaniem ROC jest bardzo przydatny. Sam go długo ignorowałem, ale uświadomił mnie Płynący z rynkiem.
Sam jestem ciekaw jak się sytuacja rozwinie w nadchodzących dniach. Co w końcu mamy na indeksach?
1) WIG20 - wybity trójkąt Buldiego czy klin? Spotkałem się na blogach bossy z tezą, że formacje techniczne o zbliżonych rozmiarach (nie chodzi mi o formacje w różnych trendach: krótkim / średnim / długim) nie powinny na siebie nachodzić. No, ale czy jest przeszkodą zrealizowanie zasięgu trójkąta klinem zwyżkującym? W sumie możemy wrócić do dolnej bandy klina, albo górnej trójkąta (chociaż to bliziutko i niepewne). Do krótkoterminowych spadków pasują dywergencje.
2) Na SP500 także przeciąganie liny w okolicach linii S formacji ORGR. Trochę przypomina mi to sytuację z końca kwietnia bieżącego roku, z tą różnicą, że wtedy czarne świece były długie, a białe krótkie. Teraz jest odwrotnie - byki działają impulsami. Wspomniana dywergencja na ROC oraz delikatna na RSI (w maju bardzo wyraźna). Mimo tych różnic cały czas mam wrażenie, że jest kwiecień...
3) Strojenie okien, później korekta na jesieni po letnich wzrostach i rajd Świętego Mikołaja?
4) W TVN jakiś mądrala wspominał, że ATGI jest indeksem wyprzedzającym giełd w Europie. Mówił, że jak puszczą minima, to będą spadki na giełdach. Podchodzę do tego sceptycznie, bo nie mam teraz możliwości zweryfikowania tezy. W ramach ciekawostki wrzucam wykres. Zasięg z dużego RGR niezrealizowany. Do tego mamy małego RGRa. Może zasięgi się pokrywają nie wiem, kreski wyszły poza wykres, a ja nie mam siły liczyć tego teraz

kliknij, aby powiększyćEDIT: Widzę, że linia SM małego RGRa wyrysowana koślawo. Wybaczcie
EDIT: Moim zdaniem ROC daje bardzo krótkoterminowe sygnały już na dziennych świecach. Na godzinowych nie szukałem dywergencji. Ale moim zdaniem należy eksperymentować. W moich przypadkach ustawienia defaultowe ładnie się sprawdzają. Ale może czasami warto je zmienić?
Klika się i sprzedaje ;-)