PARTNER SERWISU
cckzhfvp
macieq112

macieq112

Ostatnie 10 wpisów
Energa ma chyba znaczna ilosc OZE. Wczoraj sejm przeglosowal poprawke ograniczajaca zyski z zielonych certyfikatow, a wiec niekorzystna dla spolki.

Tymczasem kurs Energii rosnie jak na drozdzach ostatnie sesje: gdzie tu sens i logika , bo czegos nie rozumiem ?

Czy ktos sie orientuje kiedy te nowe obligacje W2 beda notowane ? Bo nigdzie nie moge znalezc info: standardowo ile to trwa ? To juz prawie miesiac od zakonczenia subskrypcji.

Przydzielono obligacje Kruk z serii W2: duza redukcja.

W okresie subskrypcji 982 Inwestorów złożyło zapisy na 1 996 503 Obligacje. W związku z tym Spółka przydzieliła Inwestorom 300 000 Obligacji, a stopa redukcji wyniosła 84,97%

Zrodlo:

gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/ind...

Jest oferta obligacji OT Logistics:

Oprocentowanie stałe 5,4% w skali roku
• 3-letnie obligacje serii E o nominale 1 tys. zł
• Odsetki wypłacane w okresach kwartalnych
• Termin zapisów: 27 lipca - 7 sierpnia 2015 r.

Oferuje DM BOS.

Jakies opinie na temat tej oferty/ ew. dodatkowo emitemta ponad to co w watku ?

Jest oferta obligacji OT Logistics:

Oprocentowanie stałe 5,4% w skali roku
• 3-letnie obligacje serii E o nominale 1 tys. zł
• Odsetki wypłacane w okresach kwartalnych
• Termin zapisów: 27 lipca - 7 sierpnia 2015 r.

Oferuje DM BOS.

Jakies opinie na temat tej oferty ?

Niby wszystko tak ok, a walor caly czas w trendzie spadkowym i szoruje coraz nizej, podczas gdy rynek idzie do gory....

Anty_Teresa: ty jakos dziwnie aktywny jestes jesli chodzi o Echo: papiery masz do opchniecia czy jak ?

Uff: uspokoilem sie. Czyli przychylnosc Opatrznosci mamy zalatwiona.

Niewazne jakies tam Sierra Gorda, czy inne popierdolki, jak jest kopula na kaplicy, to teraz juz tylko w gore (sky is the limit).

macieq112 napisał(a):
Kurde i co z tym Kruk-iem, juz ponad miesiac sie bujaja z obligacjami i dalej ich nie ma na notowaniach. Rozumiem ze byly Swieta etc, ale juz najwyzszy czas.

No prosze: troche ponarzekalem i od razu wzieli sie do pracy: dzis KRU1217 juz sa notowane na gieldzie ;)

Pewnie czytaja forum i przestraszyli sie, ze sie niecierpliwie :)

Kurde i co z tym Kruk-iem, juz ponad miesiac sie bujaja z obligacjami i dalej ich nie ma na notowaniach. Rozumiem ze byly Swieta etc, ale juz najwyzszy czas.

Widac jeszcze troche Energii im zostalo, wiec trzeba leszczy nagonic, zeby sie pozbyc Liar

WIG20 przeszedl do historii, wiec co teraz z ETFW20L ? Wie ktos, bo nigdzie nie moge znalezc info co sie z tym teraz bedzie dzialo ?

Obligacje Kruk pojawily sie na rachunku w Alior-ze

Milek napisał(a):
Komentarz techniczny rozumiem, ale czy jest jakikolwiek powód merytoryczny do zjazdu normalnej spółki o ok. 10% w ciągu dnia??? Nigdzie nie widzę wiadomosci z powodem, ale mam nadzieję że po prostu słabo patrzę...Think

Welcome to (banana) Republic of Poland Dancing

Nie zgadzam sie ze IKE ma smieszny limit: pamietajmy ze to ma byc inwestycja dlugoterminowa, wiec jak sobie bedziesz odkladal przez 30 lub 40 lat 10 tysi /rok, to pod koniec powinna sie z tego uzbierac pokazna suma. Oczywiscie wszytsko zalezy od stop zwrotu jakie jestes w stanie wykrecic rocznie.

Przykladowo, wplacajac 920 PLN /mies (czyli ok 11 tys rocznie), zakladajac 6% zwrotu rocznie (powinno sie byc w stanie srednio tyle zrobic), za 40 lat masz ok. 1,8 mln do dyspozycji.

Jesli pozyjesz jeszcze ok 20 lat na emeryturze (czyli 240 mies), to masz ok 7500 pln ekstra/miesiac.

Oczywiscie to jest wszystko bardzo uproszczone i ma pozytywne zalozenia, ale ogolnie wydaje mi sie ze te 11 tys/rok wystarczy, zeby sobie regularnie na emeryture cos extra odlozyc (oczywiscie jako dodatek: 4 czy 5 filar).

Ok, dzieki

Kwoty podawalem mniej-wiecej z glowy (nic mi nie zwrocili na razie).

Mam IKE w DM BOS, takie szybkie pytanie.

Limit na 2013 to okolo 11500 PLN, ja dotychczas mialem wplacone ok 9000 PLN.

Kilka dni temu dolozylem 2500 i zapisalem sie na Energe. Niestety dalem ciala bo wzialem tez Energe na wieksza kwote na zwyklym rachunku, a okazuje sie, ze mozna bylo skladac tylko 1 zapis per PESEL, wiec to z IKE mi anulowali.

Czy teraz 2500 PLN, ktore mam niewykorzystane na IKE musze zainwestowac do konca 2013 roku, czy moze sobie lezec na rachunku i jak nic ciekawego nie wybiore do kupna, to przejdzie na nast rok i w 2014 bede mial kwote do tyspozycji o te 2500 PLN wieksza ?

dzk

To chyba zalezy tez od biura maklerskiego, bo ja do Aliora dostalem zwrot roznice 20PLN a 17 PLN, a do bossa.pl (DM BOS) na razie cisza.

Zwrot nadplaty za obligacje KRUK-a z BDM juz z powrotem na koncie: musze przyznac, ze uczestniczylem w PCC + teraz Kruk i w obydwu przypadkach wspolpraca z BDM wzorowa.

360 inwestorow na cala Polska to jakos strasznie malo. Srednio wychodzi po 1265 obligacji na glowe (445000 /360), czyli x100 to 126500 PLN/zapis- pokazna kwota chyba jak na indywidualnych.

Fizyczny ruch w oddziale BDM to jedno, ale chyba nie ma osobnej puli dla indywidulanych, wiec drobnica taka jak ja sobie moze chodzic do BDM (wlasnie bylem dzis). Natomiast instytucjonalni tez dorzuca swoj popyt. Sam jestem ciekawy co tak naprawde z tego bedzie .

rachunek do wplaty w BDM to jest Pekao SA, ja konto tez mam w Pekao SA, jak puszcze jutro rano to za 5 sek beda to widzieli u siebie.

Jutro moze byc gesto w BDM, bo dzis sie Pekao SA wykrzaczyl, a wplaty z innych rachunkow robi sie wlasnie na Pekao SA. Takze ciekawe czy w ogole dzis sie dalo w ten sposob zapisac.

Ja wysylam pieniadze z Pekao SA, planowalem zalatwic sprawe dzis, ale konta nie bylo, mam nadzieje ze do jutra @#$@#$ z Pekao SA to naprawia.

HB Reavis

Witam

Miala miejce emisja HB Reavis skierowana do inwestorow instytucjonalnych zrodlo:

gpwcatalyst.pl/pub/files/dokum...

Czy ktos sie orientuje czy te obligacje bedzie mozna kupic na rynku wtornym jako indywidualny (bo ja bym kupil gdyby byly)? Dzieki.

Ulma ostatnio zalicza jakies kosmiczne zwyzki: dzis nawet prawie 10%.

Sa tego jakies racjonalne przeslanki, czy po prostu pompujemy kurs i lapiemy leszczy na szczycie ?

na PCC Rokita to bylo tak ze

1. Przelewasz BDM pieniadze na podane konto z dopiskie ze na Kruka.
2. Idziesz do oddzialu BDM, podpisujesz papiery (ale nie trzeba zakladac u nich rachunku etc).
3. Jak obligacje zostana przydzielone, to oni ci je przelewaja na rachunek, ktory podales w papierologii.
4. Jesli zostanie kasa (po redukcji) to tez zwracaja.

Ogolnie z PCC to dosc sprawnie wszytsko poszlo, ale jednak kapital trzebe zamrozic.

Ja mam PCC Rokita, Getin Noble Bank i Kredyt Inkaso: mam nadzieje ze w miare bezpieczne ;)

Dla mnie wazne jest ze tak szybko i sprawnie zostala zalatwiona cala procedura z przydzialem i zwrotem pieniedzy (kase dostalem we wtorek): fakt ze trzeba bylo zamrozic duzy kapital zeby cokolwiek dostac, ale na tydzien czy poltora to nie az taki problem.

Pytanie do p. Joanny: wczoraj zakonczyly sie zapisy na seria AC obligacji PCC Rokita. Wiem ze info o redukcji/popycie ma byc w przyszlym tygodniu, ale ma pani moze jakies wstepne szacunki czy byl duzy popyt etc ?

Wszystko prawda, tylko ze wyniki opublikowano na poczatku marca, wypowiedzi prezesa byly jak w poscie wyzej 6.03, za wiele sie nie dzialo, a tu nagle dzis sie wszyscy obudzili i od razu 10% w dol: dziwne, myslalem ze moze cos przeoczylem w ostatnich dniach.

Dzis zjazd Relpolu 10% (przynajmniej na ta godzine): a zadnych info chyba nie bylo znaczacych, wiec niby jaki powod ?

macieq112 napisał(a):
Myslicie ze stale 7,5% za PCC to atrakcyjne oprocentowanie ? lokate mozna zalozyc na 6,1% gwarantowana w BFG

To jakies komentarze ? Bedziecie kupowali zeby trzymac czy zeby sprzedac ?

Myslicie ze 7,5% to atrakcyjne oprocentowanie ? lokate mozna zalozyc na 6,1% gwarantowana w BFG

Dzis mmial byc raport roczny Orla: jest 18 i ani widu ani slychu: nie mam duzego doswiadczenia z publikacja raportow, ale to jest normalne ? Myslalem ze jesli ma byc 12.03, to jakos rano albo najdalej o 17 (COB etc), a nie 23:59 albo na drugi dzien.

No i na razie zjazdu jakos nie ma.

Cos Bogdanka ostatnio strasznie doluje: z okolo 140 PLN na 126 PLN. Czy to z powodu rejectracji akcji serii B, czy widzicie jakis inne przyczyny. Bo nie wydaje mi sie zeby znaczaco zmienilo sie otoczenie ekonomiczne spolki ?

Z tego co czytam komunikaty spolki to juz wszystkie obligacje serii D zostaly zamienione na akcje. Spolka w komunikatach (ost z 19.02) podala ze zamianie podleglo akcji 119090904+ drugi komunikat 60000000, co razem daje 179090904. Czyli chyba wszytsko co mozna bylo zamienic. Kurs teraz mamy ok 0,6 PLN. Ja bym oczywscie sprzedawal jak zaplacilem za swoje 0,55 PLN na miejscu tych ktorzy mieli oblig serii D. Tylko ze teraz mamy w obrocie ok 232 mln akcji, a jak dorzuca 179 mln (prawie drugie tyle) to moze byc ciekawie.

Xtronix856 napisał(a):
Idzie jeszcze dostać tą ksiązke ... dlaczego wg nie jest dostępna ? Tak słaba że wycofali z sprzedaży czy co ?

a co wyczerpal sie koledze limit darmowych wyszukiwan w google ? zobacz na necie z drugiej reki, ja wlasnie kupilem na Allegro egzemplarz jak noweczka, wprawdzie bez abonamentu, ale za dyszke (10 pln): polecam.

Tylko ze skarbowe to sie chyba na rynku pierwotny nie kupi do IKE, a na wtornym ich ceny tak patrzac z grubsza tez sa wydaje mi sie malo atrakcyje. Mozesz podac jakis przyklad skarbowych ktore masz u siebie na IKE ? Nie lepiej zaniesc kase do banku na lokate: zysk bedzie podobny i masz BFG ?

Dokladnie tak: czytam "Revised 1973 edition"

Dzieki za wyjasnienie.

Wiadomo ze ksiazka jest nieaktualna, bo byla pisana w latach 70-tych. Jak ktos przeczytal 50 innych i szuka konkretnych porad dot AT i tak dalej to nie ma tam po co zagladac.

Ale dla osoby zaczynajacej przygode z gielda porady sa na miejscu: mnie przede wszytskim ostudzily przyklady pieknych prognoz/super systemow/goracych pewniakow, ktore pozniej okazuja sie totalnymi niewypalami. i mamy tu sytuacje z banki internetowej czyli ok 2000 roku, ale rowniez Wielki Kryzys lat 30-tych. Dobrze to czlowiekowi robi na rozgrzana glowe, jak przeczyta ze to wszystko juz bylo ;)

I jak: ktorys z bardziej zaawansowanych kolegow/kolezanek pomoze, jak ponizsze pochodzace z "Inteligent Investor" Grahama przetlumaczyc na nasze (najlepiej z przykladem w praktyce):

"An industrial company's finances are not conservative unless the common stock (at book value) represents at least half of the total capitalisation, including all bank debt".

Z gory dziekuje

Czytam wlasnie "Intelligent Investor" Graham-a: bardzo dobra ksiazka, polecam szczegolnie poczatkujacym. Racja ze szczegolowe porady sa bardzo ukierunkowane na rynek US, ale ksiazka zawiera swietne sugesie ogolne, dotyczace budowy portfela, zachowania na gieldzie, oceny atrakcjyjnosci etc.

Jako ze czytam w oryginale, czasem jednak mam problem z przelozeniem 100% na nasze. W zwiazku z tym pytanie: jak mozna rozumiec ponizszy frament w praktyce polskiej:

"An industrial company's finances are not conservative unless the common stock (at book value) represents at least half of the total capitalisation, including all bank debt".

Bylbym wdzieczny za wyjasnienie, albo jakis przyklad najlepiej na bazie danych dost w stockwatch.

mrk napisał(a):
macieq112
analizując wskaźniki Boryszewa musisz uwzględnić dwie rzeczy. Pierwsza to taka że wskaźniki bazujące na zysku (czy to netto czy operacyjnym) wyglądają lepiej niż w rzeczywistości, gdyż BRS wykazywał ostatnio kilka razy jednorazowe zyski np z przeszacowania aktywów (np zakupionych od syndyka spółek automotive). Druga sprawa jest taka, że spora część zysku BRS pochodzi z Impexmetalu i mimo że boryszew posiada tylko 51% akcji IPX konsolidacja jest pełna i konsolidowany jest cały zysk i bilans co też ma wpływ na wskaźniki.

dziekuje :)

Czesc: zaczynam przygode z gielda, inwestuje fundemantalnie i raczej dlugoterminowo (horyzont: rok-kilka lat).
Sprawdzalem sobie wskazniki dla spolek z WIG20 szukajac jakiegos celu inwestycji i znalazlem Boryszew wlasnie. Patrzac na wskazniki, ta spolka wygl na tania.

Zaczalem przegladac watek, zeby zapoznac sie cos wiecej z dzialalnoscia spolki, ale jest tego podan 200 stron- dla mnie nie do ogarniecia.

Z ost kilku stron widze ze na tapecie sa nast tematy:

1. dzialka w Warszawie na Luckiej: nie dostali PnB, ale to sa papierowe straty/zyski, wiec jakos mnie to nei przeraza.

2.Sprawa skupu wlasnych akcji (czy bedzie etc).

Tyle udalo mi sie wyczytac: z zwiazku z tym czy ktos bardziej zaznajomiony z tym podmiotem moglby mi w skrocie podpowiedziec z czego wynika "niechec" inwestorow do tej firmy, ze jest tak nisko wyceniania na tle rynku (tak mi sie wydaje) ?

Zadzwonilem dzis do Arki, zeby spytac jak to jest z tymi wynikami historycznymi i oplatami za zarzadzanie. Pan w infolini powiedzial, ze historyczne wyniki podawane na stronie uwzgledniaja juz oplaty za zarzadzanie, czyli te wyniki to jest suma ktora zarabia/traci inwestor (minus Belka oczywiscie).

Dzis bylem w DM BOS cos zalatwic i przy okazji zapytalem o te koszty zarzadzania.

Pan twierdzil ze wartosci podawane na stronach funduszy sa netto, czyli nie uwzgledniaja oplat za zarzadzanie. Byloby to w sumie logiczne ze strony TFI, bo wtedy lepiej wypadaja i moga sobie wpisac lepsze "podrasowane" wyniki. Czyli wd pana z BOS, od tych wynikow trzeba sobie odjac oplate za zarzadzanie: nie jest to zaleznosc liniowa, bo kwoty w przeciagu kazdego roku od jakies to jest liczone sie zmieniaja, wiec chyba trzeba by na piechote cos pokobinowac zeby dostac wynik po oplatach.

Nie wiem czy to prawda, tyle mi pan z BOS powiedzial.

quake napisał(a):
nie znam przepisów ale czy może być taki scenariusz że jest ogłoszone nowe wezwanie i wszyscy akcjonariusze puław muszą wziąść udział? Azoty ogłosiły że bedzie w lutym kolejne wezwanie i nie wykluczają wówczas wycofanie puław z giełdy.

Ktos ma jakies wiecej info o tym wezwaniu wspomnianym przez kolege, bo jakos nie bardzo moge znalezc na necie ?

a na forum ktos jakies uwagi ma jak ta spolka wyglada ? Dla mnie struktura tego tworu i jego rodowod jest nie za bardzo, bo to taki beton z komuny polaczony do kupy (czyli kadry i tak dalej to nie jest nowoczesny management), ale z drugiej strony np Intraco czy Kaskada najemcow maja.

Jakies inne przemyslenia ?

i jak: nikt nie zna odpowiedzi na powyzsze ?

Aha: no to zachecajaco to wyglada: dzieki za wyjasnienie.

tomm072 napisał(a):
Ja mam rachunek IKE w BOŚ.
Tylko nie wiem czy gdzieś nie będzie taniej u mnie prowizja od obligacji to 0,19% nie mniej niż 5zł, na innym forum na temat rachunków maklerskich jest napisane że inne biuro ma mniejszą prowizję ale nie wiem czy mają IKE.
Co do ETF ja tam wolę kupić jakiś mały pakiecik ryzykownych obligacji a zarobek i ryzyko takie same

Dzieki za info: wlasnie czytalem jakies porownania i polecali IKE BOS, ze wzgledu na brak oplat, koszty prowizji makl na IKE takie same jak na zwyklym rach. maklerskim. No i funkcjonalnosc ich narzedzi tez chwalili: tego nie umiem ocenic, bo dotychczas akcji nie kupowalem.

A jak juz w temacie to mam pytanie dot. fukcjonowania IKE: taki hipotetyczny scenariusz:

1. mamy roczny limit wplat, np 10 tys w roku 2012.

2.Przypuscmy ze w 01.01 kupuje za te 10 tys akcje.

3. Okazuje sie ze to strzal zycia, w czerwcu sa warte juz 15 tys.

4. Stwierdzam ze wychodze bo juz mi wystarczy te 50% zysku. Pieniedzy nie wyplacam z IKE, tylko zostawiam i kupuje za 15 tys obligacje etc.

Pytanie: Czy od tego 5 tys bede musial zaplacic podatek Belki, czy jesli te pieniadze reinwestuje na IKE to jest bez podatku i dopiero jesli bym je zupelnie z IKE wycofal to bym musial zaplacic ? dzieki za komentarze.

Mam pytanie dotyczace informacji o stopie zwrotu na funduszach.

Jesli sprawdzam sobie dane historyczne na stronie np Arki, i wychodzi mi, ze Arka Akcji zarobil przez 10 lat X% (niech bedzie ze 200%), to jest to wielkosc zwrotu podana juz po odjeciu kosztow zarzadzania, czy od tego 200% powinienem jeszcze odjac 4% za zarzadzanie za kazdy rok ?

Pytam bo dotychczas robilem klasyczne buy&hold na funduszach akcji, ale ostatnio troche wiecej sie tym interesuje. Przy takiej strategii w dlugim okresie na fnduszach akcyjnych z tego co czytam ciezko jest zarobic wiecej niz srednio 7-8% rocznie. I jesli od tego 7 czy 8% musze jeszcze odjac 4% za zarzadzanie to wtedy to jest bez sensu, nawet nie pobije inflacji. Ale jesli to jest 7 czy 8% dla mnie (minus Belka oczywiscie) no to ew moglo by byc. Prosze o wyjasnienie. dzk

lukasz210 napisał(a):
To i ja pokaże swoje portfel IKE. Składa się on w tej chwili wyłącznie z obligacji. W przyszłości mam zamiar dokupić parę spółek, które regularnie wypłacają dywidendę. Kwestia otwarta co do wyboru konkretnych papierów. Z racji tego, że do 60 roku życia pozostało troszkę ponad 35 lat to i stopa zwrotu nie musi być oszałamiająca. Ważne dla mnie aby była większa niż z 10-letnich obligacji skarbowych.

Wlasnie tez chcialbym cos na emeryture odlozyc, dotychczas kupowalem fundusze, ale skoro i tak regularnie odkladam, to lepiej zeby po 65 roku zycia miec to bez podatku.

Mysle ze miks obligacje + np ETF to dobry kierunek. A mozesz sie podzielic info gdzie masz to IKE zalozone ? Najlepiej zeby mozna w takim kupowac obligacje, GPW i ETF ? dzk

Rozumiem, ze mowimy tutaj o IKE uzywanym jako rachunek maklerski do inwestowania "na co dzien". A jeslibym chcial po prostu zbierac na IKE na emeryture przez te najblizsze X lat (30 np), to jak dociagne do 65, rozumiem ze moge posiadane akcje wtedy sprzedac i podatku bedzie 0, tak ?

Ja mam takie glupawe pytanie pewnie, ale zaczynam dopiero. Czyli teraz juz nie ma po co tak naprawde kupowac akcji Pulaw, bo i tak za jakis czas bedzie wezwanie i wszytskei zostana zamienione na ATT ? czy jak to wyglada ? Bo ja chce kupic troche aksji chemii, ale dlugoterminowo, myslalem ze Pulawy lepiej mi pasuja niz Azoty, ale teraz to juz chyba nie ma sensu kupowac Pulaw ? dzieki za wyjasnienie jak to bedzie dokladnie . Maciek

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 25 października 2017 09:39:40
Liczba wpisów: 57
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat