Po przejrzeniu iluś wpisów na forum dochodze do smutnego wniosku że budowa IKE tylko i wyłącznie w oparciu o obligacje nie spełni pokładanych nadziei osiągnięcia zysków wyraźnie większych od inflacji. W związku z tym zaczyna mnie przekonywać strategia ulleviego stanowiąca połączenie inwestycji w obligacje z kupnem akcji w trakcie bessy. Jedyny problem w tym że nie zawsze będzie akurat bessa wtedy gdy ktoś wpadnie na pomysł założenia sobie IKE.
Zatem jej fragment dotyczący akcji bym znowelizował wprowadzając możliwość kupowania akcji bezpośrednio po dniu dywidendy pod warunkiem spadku ich kursu większego niż sama kwota dywidendy.
Wracając jednak do obligacji jest coś czego zrozumienie stanowi dla mnie problem , poniżej zamieszczam niezrozumiały dla mnie fragment
„
Organizacja rynku może na początku wprowadzić inwestorów w zakłopotanie. Rynek jest prowadzony na platformach transakcyjnych: GPW i BondSpot (dawniej MTS CeTO). Catalyst to w sumie cztery platformy obrotu. Dwie prowadzi GPW w formule rynku regulowanego i Alternatywnego Systemu Obrotu, które przeznaczone są dla klientów indywidualnych, a dwie kolejne prowadzone przez BondSpot, przeznaczone są dla klientów hurtowych.”
A wiec jak się domyślam z poniższej tabeli
www.gpwcatalyst.pl/instrumenty...Obligacje np. ADMIRAL BOATS są oferowane dla klientów indywidualnych
Natomiast obligacje Banku Gospodarstwa Krajowego są oferowane klientom hurtowym wskazują na to wpisy kolejno GPW ASO w pierwszym przypadku i
BS ASO w drugim w rubryce „segment”
Ale…..jak zatem rozumieć wpis przy obligacjach ARCHICOM gdzie wystepuje tak GPW ASO jak i BS ASO ? Czy to oznacza że te obligacje są oferowane tak samo w hurcie jak i w detalu?