PARTNER SERWISU
cckzhfvp
Mr Gambler

Mr Gambler

Ostatnie 10 wpisów
Dobrze, że jest kilka "materiałów przyszłości". Świat techniki staje przed rewolucją materiałów, zmianą na którą dość długo się już czeka w porówaniu z nowymi wynalazkami, modelami. Najpopularniejszy będzie pewnie ten materiał, który będzie najtańszy w produkcji.

O wartości grafenu czytamy w poniższym linku:
www.wyborcza.biz/Firma/1,10161...

Cytat:
Zadaniem ITME będzie opracowanie technologii produkcji grafenu w płatkach i jego zastosowania do produkcji kompozytów. Tarnów chce wdrożyć tę technologię w swoich zakładach.

Hanna Węglewska, rzecznik firmy, zapewnia, że współpraca z ITME jest długofalowa i nie ogranicza się do programu Graf-Tech. Kiedy mogłaby ruszyć produkcja, nie zdradza: - Dokładny plan zostanie opracowany po zakończeniu części badawczej.

Do produkcji potrzeba grafenu najwyższej jakości, o grubości od jednej do kilku warstw atomów węgla, który jest trudno dostępny na rynku i bardzo kosztowny. Cena może osiągać 50 tys. dol. (170 tys. zł) za kilogram. A do produkcji przemysłowej potrzeba go dużo więcej.

Orientuje się ktorś jakie są koszty produkcji pozostałych materiałów?

Chciałbym poruszyć wątek Business English, czy angielskiego słownictwa biznesowego. Chyba wiemy, że nie chodzi tu tylko o bezpośrednie relacje z rynków lokalnych redaktorów, a przede wszystkim o ciekawe analizy i przemyślenia inwestorów np. z Ameryki.

Chciałbym się odnieść do tych inwestorów, którzy na co dzień czytają artykuły w angielskich serwisach. Czy moglibyście coś opowiedzieć o swojej przygodzie z Business English. Jaką metodę nauki polecacie? Lepiej rozumieć słowo w słowo, czy istotny jest tylko kontekst. Myślę, że ten temat pomógłby w znacznym stopniu początkującym.

Zachęcam do wypowiedzi!

Zbliżają się wybory prezydenckie w Francji i dużo mówi się o kandydacie Hollande, że może zagrozić rynkom. Polecam krótką lekturę co do jego osoby i wpływu na rynek:

macronext.com napisał(a):
W najbliższą niedzielę (22 kwietnia 2012) we Francji odbędzie się pierwsza tura wyborów prezydenckich. Jeżeli nie przyniesie ona rozstrzygnięcia, czyli gdy żaden z kandydatów nie zdobędzie ponad 50% głosów, a póki co wszystko na to wskazuje, druga tura wyborów zostanie przeprowadzona 6 maja 2012 roku.

Przedwyborcze sondaże wskazują, że w walce o fotel prezydenta Francji liczą się tylko dwaj kandydaci. Starający się o reelekcję Nicolas Sarkozy oraz kandydat socjalistów Francois Hollande. Opublikowane dziś sondaże sugerują, że to Hollande będzie następnym prezydentem Francji. Ma szanse zwyciężyć zarówno w pierwszej, jak i w drugiej turze.

W zgodniej opinii większości ekonomistów i analityków, taki wynik nie spodoba się rynkom finansowym. Zwracają oni uwagę, że Hollande wielokrotnie zapowiadał potrzebę renegocjacji paktu fiskalnego, chciał masowego drukowania pieniędzy przez Europejski Bank Centralny, a także zapowiadał wiele innych inicjatyw szkodzących gospodarce. Czy zatem wybór Hollande’a oznacza spadki na giełdach i wyprzedaż euro? Niekoniecznie. I to aż z trzech powodów.
Wybór Hollande zgodnie sugerują ostatnie sondaże. To oznacza, że w dużej mierze powinien być już zdyskontowany przez rynki.
Przedwyborcza, często antyrynkowa, retoryka Hollande’a, nie oznacza automatycznie realizacji wszystkich zamierzeń. Politycy często wygrywają wybory nośnymi hasłami, a później prowadzą zwykłą, pozbawioną rewolucji, politykę.
Hollande będzie potrzebował wsparcia parlamentu do realizacji obietnic wyborczych. Nie ma pewności, że w zaplanowanych na czerwiec 2012 roku wyborach parlamentarnych we Francji, socjaliści zdobędą większość potrzeba do skutecznego rządzenia.

MRK, AZ

macronext.com napisał(a):

W czwartek 19 kwietnia 2012 roku Hiszpania sprzedała 2- i 10-letnie obligacje o łącznej wartości 2,541 mld EUR z oferowanej początkowo puli 1,5-2,5 mld EUR. Szczegóły aukcji:
2-let. obligacje (październik 2014); wartość 1,116 mld EUR; rentowność 3,463% (pop. 3,495%), popyt/podaż 3,3 (pop. 2,0);
10-let. obligacje (styczeń 2022); wartość 1425 mld EUR; rentowność 5,743% (pop. 5,403%), popyt/podaż 2,4 (pop. 2,2).

W związku z tym, że jestem laikiem jeśli chodzi o obligacje chciałem przy okazji o coś zapytać. Na przykład wskaźnik popyt/podaż wynosi 2,4 przy 10-letnich obligacjach. Oznacza to, że sprzedano 0,024% oferowanych obligacji? Rozumiem, że w przyszłości Hiszpania dalej będzie prowadziła aukcje tych obligacji.

Moja teoria wygląda następująco. Tauron jest "zacofany" technologicznie. Jak wiemy energetyka teraz wymaga zmian, unowocześniania itd. Tauronowi będzie ciężko, zadłużenie na poziomie 43% do WK, wyemitowane obligacje, mało gotówki w kasie, więc muszą rozejrzeć się za pieniędzmi. Z pomocą przychodzi KGHM (kontrolowany przez SP), który ma wystarczająco kasy, aby pomóc innej spółce SP. Tak na prawdę SP może poprzez kontrolę jednej spółki (KGHM) kontrolować dwie spółki (KGHM i Tauron). A co zyska na tym SP? Może rozwiązać się problem z Tauronu.

Polecam poniższy artykuł. Jest tam wytłumaczona aktualna pozycja KGHM-u i Tauronu. Analitycy mówią także o ewentualnym przejęciu, a także jakby to wpłynęło na oba podmioty.

energetyka.wnp.pl/kghm-polska-...

Przyznam szczerze, że nie śledziłem ostatnio wątku strefy euro. Czy coś się zmieniło, czy dalej Grecja, Hiszpania, Włochy to potencjalni bankruci? Z tego co wiem to Hiszpania pogorszyła swoją sytuację...

Czy dalej jesteśmy w tak trudnej sytuacji jeśli chodzi o euro jak na przełomie 2011/2012 roku gdy słynna była sprawa grecka, czy jest gorzej?

PS. Postaram się poczytać kilka ostatnich stron tego wątku, mam nadzieję, że wrócę na właściwe tory :)

Czy istnieje w dzisiejszych czasach jeszcze takie coś jak niedowartościowanie? Dajmy na to branżę energetyczną. Są takie spółki u nas, które są niedowartościowane, a sytuację fundamentalną mają solidną. Czy inwestorzy bardziej boją się rynku (który przyjmuje kierunek południowy) czy zmian które ma przechodzić ta branża?

Tak, chodziło mi o obroty na całej GPW.

Gdzie można znaleźć aktualny wykres obrotów na GPW? Chciałbym sprawdzić jak mocno korelują się z kursem akcji spółki.

Aby podszkolić swoją wiedzę z biznesu polecam oglądanie programu Blajer mówi Biznes na TVN CNBC. Wiele rzeczy jest tam rozkładanych na czynniki pierwsze.

Można prosić o omówienie wyników Polimexu, a także nawiązanie do sytuacji panującej w budowlance w tymże omówieniu?

Widzę, że oferują państwo darmowe otwarcie konta. Czy istnieje wpłata minimalna na konto, jeśli tak to ile?

Witamy w gronie kronikarzy!

Również czekam na Twoje uzasadnienie odnośnie Trakcji, gdyż jestem bardzo ciekawy jaka to ta umowa będzie?

Stosujesz analizę fundamentalną czy techniczną? A może jesteś technofundementalistą?

W dniu gdy wszystkie indeksy toną, szukam spółek... mocnych fundamentalnie. Póki co trafiłem na ENEA. Spółka o ratingu AAA, niedowartościowana, z perspektywami. Aktualny kurs to 16,67, a dołek ostatnich spadków miał miejsce na poziomie 16,5 po czym nastąpił wzrost w granice 17,7. Jeżeli odwróci się sytuacja na rynku wzrost w granice 17,5 możliwy w kilka sesji. Mistrzem AT nie jestem, ale tak to postrzega moje laickie oko na przykładzie historii. Symulując zakup po 16,8 a sprzedaż na 17,4 to 3,5% do ugrania w krótkim czasie. Jak dla mnie całkiem nieźle, tym bardziej, że można kupić taniej. Póki co zachowuję jednak zdrowy rozsądek i śledzę sytuację na rynku, gdy zaczną się wzrosty zastanowię się bardziej nad kupnem.

kliknij, aby powiększyć

Chciałbym jednak Was spytać o radę, głównie patrząc z pozycji fundamentalnej.

Pozdrawiam.

W ostatnim czasie mamy wysyp dywidend na GPW. Zainteresowała mnie trochę ta kwestia. Mam kilka podstawowych pytań, na które odpowiedzi mogły już być gdzieś udzielane:

1. Zarząd bada sytuację, czy można wypłacić dywidendę. Okazuje się, że tak. Na WZA przestawia Radzie Nadzorczej i akcjonariuszom plan dywidendy (wysokość, stopę zwrotu). Czy tak wygląda proces zatwierdzania dywidendy?
2. Załóżmy, że spółka chce wypłacić dywidendę za rok obrotowy 2011. Decyzja o wypłacie zapada w 2012 roku. Czy dywidendę dostaną tylko Ci inwestorzy, którzy kupili akcje w 2011 roku i je dalej trzymają?
3. Kiedy następuje odcięcie kursu o wartość dywidendy? W dniu wypłaty czy przyznania? Czy kurs jest automatycznie zmniejszany o wartość dywidendy przez WARSET czy przez sprzedaż akcji?

To kilka podstawowych pytań, które mi się nasuwały. Mam nadzieję, że ten wątek pomoże też innym StockWatcherom.

gazownictwo.wnp.pl/pgnig-wspol...

Nie chcę snuć daleko idących wniosków, ale przyszła mi do głowy pewna teoria. Gdzieś wyżej pisano, że pozycja PGNIG będzie się w przyszłości osłabiać i możliwa jest prywatyzacja. Być może powyższe info to tylko potwierdza? Skarb Państwa (PGE, Tauron, KGHM) chce mieć udział w szukaniu gazu łupkowego, nawet jeśli nie będzie miał PGNIG...

Mirbud ma kontrakt na 27 mln, zaciągnięty konrakt na 20 mln. Kurs spada...

Mirbud rekomendowany jest do spółek z dobrymi wynikami za 4Q. Podobnie jak inne spółki z sektora budowlanki. Mimo to kapitalizacja znacznie poniżej wartości księgowej.

Czy ktoś z obeznanych w branży i spółce, mógłby skomentować obecną sytuację?

Podbijam wątek GPW, gdyż spółka od niedawna wpadła mi w oko.

Z jakimi spółkami można porównywać GPW (chodzi mi o analizę na tle branży, sektora)? U nas w Polsce chyba takiej niema. Z zagranicznymi? Czy DAX, LSE są notowane?

Wydawać by się mogło, że kurs GPW powinien być skorelowany z indeksem WIG. Na 3-miesięcznym wykresie widzimy co innego.

kliknij, aby powiększyć

WatchDog'u, czy coś jeszcze (oprócz wymienionych przez Ciebie powyżej czynników) ma istotny wpływ na kurs?

Witam!

Mam mały dylemat na temat akcji imiennych i ich sprzedaży.

Załóżmy, że posiadam 691 akcji imiennych spółki X. Nie mogą być one w obrocie do 4 lat, odkąd Skarb Państwa zbył pierwsze akcje. Wartość nominalna każdej akcji wynosi 25 zł. Akcje zostały zapisane na rachunku w DM. Wartość akcji na giełdzie wynosi 90 zł.

1. Sprzedać akcje mogę tylko po 25 zł, czy ich cena sprzedaży może ulec zmianie (jeśli tak to od czego zmiana ceny zależy?)
2. Zbyć je mogę tylko po wpuszczeniu ich do obrotu giełdowego?
3. Jeśli są sprzedawane za pośrednictwem DM to czy DM pobierze mi prowizje?
4. Czy akcje już są na rachunku w DM czy pojawią się dopiero po 4 latach?

Cytat:
Jak tam? Zdecydowałeś się na jakąś spółkę?

Nic nie kupiłem, ze względu na niestabilną sytuację.

Aktualnie moimi priorytetami, które obserwuję są Tauron i Orlen.

Bardziej kusi mnie ta druga spółka, bo wydaje się, że można więcej na niej zarobić. Nadchodzą jednak czasy zawirowań jeśli chodzi o Orlen. Kurs spółki powinien się uformować w styczniu w związku z podwyżką akcyzy na stacjach. Pozytywne info napłynęło wczoraj:

Cytat:
PKN Orlen podpisał w czwartek z firmą Souz Petrolium nowy kontrakt długoterminowy na dostawy ropy naftowej do rafinerii w Płocku. Wartość kontraktu, który zastąpi wygasającą z końcem roku umowę z Petraco, wynosi ok. 19,4 mld zł.
Souz Petrolium do końca 2014 r. będzie dostarczać do Płocka rurociągiem "Przyjaźń" 2,4 mln ton ropy naftowej typu REBCO rocznie - podało biuro prasowe spółki.

Według PKN Orlen, podpisana umowa z Souz Petrolium "umożliwi utrzymanie optymalnej struktury zaopatrzenia w ropę naftową Zakładu Produkcyjnego w Płocku w ramach kontraktów długoterminowych".

Jak podał PKN Orlen, część ropy naftowej spółka będzie dalej nabywała w ramach transakcji spot (doraźnych - PAP), co - w ocenie płockiego koncernu - "pozwala na dopasowanie wielkości zakupów oraz gatunków ropy do potrzeb produkcyjnych".

"W wyniku przeprowadzonych negocjacji warunki biznesowe kontraktu są lepsze niż w poprzedniej umowie: uzyskaliśmy lepszą cenę oraz szereg korzystnych dla PKN Orlen warunków, m.in. gwarancję dostaw alternatywnych. W przypadku, gdyby z jakiegoś powodu zakontraktowana ropa nie mogła dotrzeć rurociągiem "Przyjaźń", zostanie dostarczona do Płocka bez dodatkowych kosztów poprzez gdański Naftoport" - podkreślił cytowany w komunikacie PKN Orlen prezes spółki Jacek Krawiec.

Zaznaczył, że zawarta w czwartek umowa z Souz Petrolium "dopełnia wcześniej podpisane kontrakty i w ten sposób zapewnia pełne bezpieczeństwo dostaw ropy na potrzeby polskiego rynku".

Umowa PKN Orlen z Souz Petrolium SA z siedzibą w Genewie obowiązuje od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2014 r. Przewidywana wartość dostaw w okresie obowiązywania umowy to około 5,7 mld USD, czyli około 19,4 mld zł.

PKN Orlen podał, że trwające od kilku miesięcy rozmowy w sprawie dostaw ropy naftowej prowadzone były z kilkunastoma firmami, w tym bezpośrednio z producentami oraz wiodącymi pośrednikami na rynku ropy, a finalne negocjacje zostały poprzedzone głęboką analizą zarówno rynku, jak i potrzeb spółki. "O wyborze oferenta zadecydowały przede wszystkim dwa czynniki: wynegocjowana cena i gwarancja terminowych dostaw" - wyjaśnił płocki koncern.

Cytat:
Kupiłem dzisiaj 35 akcji TVN po 10,54zł. SL ustawiony na 10zł. Spółka od 4 dni rośnie, zważając na to, że jutro mamy ostatni dzień handlu przed Wigilią papiery TVN powinny pójść w górę.

Kiedyś też tak myślałem, gdy zaczynałem przygodę z giełdą. Teraz też tak myślę, że jeśli spółka od 3 dni rośnie to będzie rosnąć dalej. Jednak zaraz potem wracam na ziemię, myśląc, że po wzrostach muszą przyjść spadki. Zazwyczaj tak jest, że im dłużej rośnie papier, tym bliżej mu do spadków.

Co do ciągłego inwestowania. Modne jest powiedzenie "pieniądze muszą pracować", z którym się oczywiście zgadzam. Moim zdaniem powiedzenie powinno brzmieć "pieniądze muszą pracować, ale u dobrego pracodawcy". Można to porównać do codziennego życia. Kowalski jest bezrobotnym malarzem, szuka pracy. W gazecie, internecie nie ma przyjaznych dla niego ofert. Czy wybierze posadę mechanika samochodowego? Pieniądze (tak jak Kowalski pracuje) muszą być dobrze zainwestowane. Aby dobrze inwestować, trzeba spółkę poprzedzić analizą. Cały sens w analizie jest taki, że śledzimy coś głębszego niż tylko wzrosty kursu (fundamentaliści śledzą wyniki, sytuację makro, technicy wskaźniki, wolumenu, kursy).

Kiedyś na pewno z tego wybrniesz i będzie inaczej inwestował. Nie martw się, inni też tak zaczynali Angel

Powodzenia !

Merry Christmas thumbright

Chodzi ci o tą aukcję (chyba 5 dni temu), która przewyższyła oczekiwania rynku?

Czyli sądzisz, że za tymi wzrostami stoi coś grubszego niż tylko dane. Jakiej skali może być to wiadomość twoim zdaniem. Znacząca, mająca konkretny wpływ na ratowanie strefy Euro, czy podtrzymująca nadzieję na przetrwanie tej grupy?

Chciałbym reaktywować trochę wątek tej spółki, gdyż wiele się ostatnio dzieje wokół niej i wokół jej kurs. Najpierw może o kursie.

kliknij, aby powiększyć

Powyżej mamy 3-miesięczny wykres tego waloru. Jak widać, mamy do czynienia z trendem spadkowym z poziomu 40 zł do 33,7 zł. Kurs spadał przez ostatnie 10 dni. Dziś mamy odbicie 2% w okolice 34,4 zł spowodowane dobrymi danymi z USA, które dotyczą... budowlanki. Nawet te dane wystarczyły, aby nastąpiło odbicie. Ciekawe, czy tylko to miało wpływ na wzrosty Orlenu. Jeśli tak, to kurs został trochę "sztucznie" wyciągnięty bez podstaw fundamentalnych.

Co do dziejów spółki w ostatnim czasie. Afera korupcyjna, trwają poszukiwania członku zarządu ds. petrochemii. Ropa dziś rośnie o 2,5%. Trudno jednak określić co lepsze. Wzrosty cen ropy czy spadki cen ropy. Wiąże się to z popytem i podażą - omawianymi już w tym wątku.

Jakie są wasze oczekiwania wobec PKN-u? Stawiacie na odbicie czy dalsze spadki?

Teraz mamy odbicie na WIG20 spowodowane ponoć dobrymi danym ze Stanów.

Ktoś chyba pisał, że gospodarka Stanów wyprzedza europejską. Jak myślicie, czy odbicie jest spowodowane właśnie tym?

Moim zdaniem te dane, były właśnie tym czego oczekiwały rynki, aby sobie "odbić". Tak na prawdę to nic się zmieniło w Europie, to przecież dane amerykańskie. Rynki jednak długo czekały na jakieś pozytywne wieści, w końcu się doczekały i poszło w górę. Ale chyba tylko krótkoterminowo. Wątpię, aby był to początek długotrwałych wzrostów.

Teraz mamy też do czynienia ze zmianami na stanowisku prezesa, spółek skarbu. Ostatnio Zadroga (PGE), dziś Szubski (PGNiG). Ciekawe co dalej...

Na temat Orlenu wypowiedzieli się analitycy z DM AmerBrokers:

Cytat:
Jeżeli chodzi o PKN ORLEN to po sierpniowych spadkach na giełdach kurs PKN konsoliduje się w szerokim przedziale 30-42 zł. Na początku grudnia br. (5.12) kurs zbliżył się do górnego ograniczenia konsolidacji i następnie obserwujemy spadek kursu. Oczywiście w ten okres wpisuje się aresztowanie pana Marka S. Nie wydaje mi się aby to wydarzenie wpłynęło na taką przecenę waloru. Kurs PKN często „chodzi” razem z ceną ropy – ropa rośnie, kurs PKN rośnie i odwrotnie. A paradoksalnie w przypadku PKN spadek cen ropy jest dla spółki do pewnego poziomu korzystny. Poprawia się wtedy dyferencjał, a to przekłada się na wyższe marże rafineryjne. Ceny paliw na stacjach benzynowych spadają, a to powoduje wzrost konsumpcji. Konsekwencja to wzrost przychodów i poprawa wyników.

Jeżeli wsparcie na poziomie 32 zł zadziała to powrót kursu w okolice 40 zł wydaje się jak najbardziej możliwy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź dotyczącą TPSA.

Co państwo sądzą o obecnej sytuacji Puław? Wyniki Puław jak i całej chemii były bardzo dobre. Dodatkowo, dziś dowiadujemy się o przejęciu przez nich Azoty-Adipol S.A. oraz o wypłacie dywidendy 3,66 zł na akcję. Mimo tych pozytywnych danych kurs spada. Teraz wynosi 79 zł, w przeciągu tygodnia spadł o ok. 6,5% a sektor chemiczny o ok. 5%. Jest to wynik odcięcia kursu o wartość dywidendy (jeśli odcięcie kursu następuje dopiero później, przepraszam, niedoświadczony jeszcze jestem), czy może podobnie jak w przypadku TPSA jest to spowodowane osłabieniem rynku? Rekomendują państwo sektor chemiczny, kiedy on zacznie odbijać? Jak poprawi się sytuacja na rynkach czy dopiero jak przedstawią wyniki (oby dobre)? Jak wspomniałem cały sektor spadł w ubiegłym tygodniu, jakie jeszcze spółki są godne rekomendacji?

Następne moje pytanie dotyczy PKNORLEN. Tu kurs w ciągu ostatniego tygodnia spadł o 7%, a WIG-PALIWA o 4 %. Czy spadki Orlenu są spowodowane zawirowaniami wokół afery korupcyjnej dotyczącej pana Marka S. i inwestorzy stracili zaufanie do spółki? A może spadającą ceną ropy brent (technicy przewidują spadki poniżej 100 USD za baryłkę)? Jakie są perspektywy na odbicie w granice 40 zł?

Z góry przepraszam, że pytam tylko o jedno i to samo. Czyli powody, perspektywy, dlaczego. Chcę jednak skorzystać z możliwości zadania pytań profesjonalistom. Wasze odpowiedzi na pewno mnie czegoś nauczą.

Jaki państwo mają pogląd na perspektywy branży telekomunikacyjnej? W ostatnim tygodniu indeks WIG-TELKOM (głównie za sprawą TPSA) spadł o ponad 5,5%. Czym to jest podyktowane? Osłabieniem tej branży czy niedowartościowaniem?

Co sądzicie o inwestycji w Tauron?

Wybitnym technikiem nie jestem, jak już wspominałem w niejednym wątku. Umiem jednak wyciągać proste wnioski. Tauron na wykresie 6M jest silnie skorelowany z WIG20:

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie 3M i 1M jest jednak powyżej indeksu:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Zastanawiam się zatem jakie wnioski wyciągnąć. Czy TPE jest przewartościowany czy to po prostu spółka na trudne czasy? Jej aktualny kurs 5,15 jest moim zdaniem atrakcyjny. Najniższy kurs jednak w tym miesiącu wynosił 4.95 a zamknięcie 5.05. Teoretycznie jest szansa na wybicie w kierunku 5.30, jak to miało miejsce przy ostatniej fali wzrostowej.

kliknij, aby powiększyć

Pod względem technicznym, spółka warta obserwacji.

Jeśli chodzi o fundamenty. Spółka niedowartościowana. Dziś sfinalizowano przejęcie GZE za 4,6 mld zł. Tauron, aby sfinalizować transakcje wyemituje obligacje o wartości 3,3 mld zł. Termin wykupu to 2015 i 2016 rok. Czy te obligacje będą wliczane w stan ogólnego zadłużenia?

W związku z tym przejęciem wzrosną aktywa i EBITDA spółki.

To moje, prostolinijne spojrzenie laika. Co wy sądzicie o obecnej sytuacji TPE? Czy mógłby też ktoś wypowiedzieć się jakie skutki długoterminowe może nieść za sobą emisja obligacji?

EDIT: Póki co nie kupuję, gdyż kurs spółki spada. Byłoby to wbrew zasadzie, że spółek będących w spadkowym trendzie się nie kupuje. Kurs ma jeszcze gdzie spadać...

Witaj!

Jak fajnie, że jest ktoś w podobnej sytuacji co ja. Powiedzmy, że obracam podobną kwotą (więcej na mój temat w moim portfelu, link do niego w stópce (podpisie) posta). Póki co staram się grać na małe zyski (ok. 5%) inwestując w spółki silne fundamentalne (wszystko opisane w portfelu). Jestem z tej metody zadowolony, bo wiem, że z każdej transakcji wyciągnę nowe wnioski. Od spekulacji jestem jeszcze daleko, ale chętnie podszkoliłbym się w tym kierunku.

Co do twojego portfela:
- myślę, że grasz na dwóch najbardziej spekulacyjnych spółkach z WIG20 i mWIG40. Poczytaj temat OIL-u to dowiesz się, że to mocno spekulacyjna spółka. Co do KGHM-u - miałem ich papiery ale sprzedałem przed expose. Nikt takiego załamania nie mógł przewidzieć, więc wszelkie fundamentalne metody padły. Ogólnie mówiąc trudno będzie ci odrobić stratę, aby wyjść na zero. Oil za 3,33 był chyba we wrześniu. Osobiście gdybym posiadał ten papier, to czekałbym do pierwszej okazji aby się go pozbyć. Gdyby był jakiś rajd na OIL-u (jak kiedyś ponad 70%) to sprzedałbym jak najszybciej. Jeśli chodzi o KGHM, gdybym miał go w portfelu to bym nastawił się na cierpliwość. Nawet bardzo długą. Bo strata do poziomu 140 zł wynosi obecnie 15 zł.

Ogólnie życzę ci powodzenia, postaram się jak najczęściej zaglądać do twojego wątku.

Podbijam pytanie mrk'a. Jaką książkę polecacie na naukę podstaw spekulacji? Tak aby po przeczytaniu jej można było owocnie inwestować na NC.

Wyższe obroty mogą być wynikiem wielu spraw dziejących się wokoło spółki. Po pierwsze zacieśnia się współpraca Kompanią Węglową. Kontrakty podpisane od 15 września do 1 grudnia mają łączną kwotę 54,3 mln zł (25% przychodów w porównaniu do poprzedniego kwartału). Od końca stycznia wartość wszystkich kontraktów zawartych między tymi podmiotami wynosi ok. 230 mln zł (24 % rok do roku). Wynika z tego, że 1/4 portfela zamówień, tworzą zamówienia Kompani Węglowej. Jeśli Famur nie nawali to może pozyskać stabilnego zleceniodawcę. Oprócz umów, ważna jest też rekomendacja "kupuj" DI BRE z ceną docelową 3,20.

Nie znam się za bardzo na analizie technicznej. Powyżej trochę opisałem co się dzieje w spółce. Jeśli chcesz śledzić ze strony technicznej co się dzieję, polecam ci tą stronę.

Przepraszam za dłuższą nieobecność. Postaram się w porządku chronologicznym przedstawić co się działo w moim portfelu.

Najpierw kilka słów o PGE. Nie kupiłem PGE, jednak moja rekomendacja była jak najbardziej trafna. Kupując nawet po 19 zł można było nawet 10% zarobić na ich akcjach.

Wykreowałem listę spółek obserwowanych (aby się w niej znaleźć, spółka w 3Q musiała mieć wzrosty w zysku, stanie gotówki w kasie i przychodach w porównaniu do poprzedniego okresu czy roku, musiała też być niedowartościowana):

- NFI Octava
- AB SA
- Asseco Poland
- Ambra
- Arteria
- Azoty Tarnów
- Gastel Żurawie
- Hydrobudowa Polska
- Police
- Puławy

Zdecydowałem się zainwestować w Puławy, gdyż ich kurs spadał o ok. 5%. Kupiłem po 86,1. W następnych dniach kurs dalej spadał. Nawet w okolice 81. Przyjąłem wtedy nową zasadę, aby już nie kupować spółek w fazach dużych spadków. Trzeba poczekać aż kurs się "wyszumi" i zacznie się jakiś trend boczny czy pierwsze oznaki odreagowań. Nie sprzedałem jednak ich akcji. Kontynuowałem moją inną tezę, że inwestując w spółki fundamentalne trzeba je trzymać, bo wzrosty i tak przyjdą. Potwierdziło się to. Sprzedałem dzień po wielkim rajdzie (kilka dni temu, WIG 20% wzrósł wtedy chyba o 4%) na górce, po cenie 92,2.
Podsumowując inwestycję w Puławy jestem z niej zadowolony. Oprócz tego że dała mi całkiem nieźle zarobić - 7%, nauczyła mnie, że za znacznymi spadkami nie zawsze muszą występować znaczne wzrosty. Czasami spadki pogłębiają się jeszcze...

Co dalej?

Obserwuję kursy spółek wytypowanych przeze mnie. Teraz główny wpływ na parkiet będą miały decyzje polityków. Zastanawiam się czy nie wyjść z rynku i nie wrócić w styczniu.

Bernie, mecz z Niemcami po wyjściu z grupy Angel

Tak się składa, że mamy najłatwiejszą grupę. Popatrzcie tylko na grupę B - Holandia, Niemcy, Portugalia, Dania. To jest grupa śmierci. Z kolei Ukraina - współorganizator ma Szwecję, Francję i Anglię. Która grupa lepsza Polski czy Ukrainy?

Ogólnie wysnuwa mi się prosty wniosek po losowaniu. W każdej z grup jest przynajmniej dwóch bitych faworytów do awansów. A w grupie A się pytam. No Polska i Rosja!

Cytat:
70% szansy

Mówi nam to o 70% szansy na przetrwanie Euro czy o 70% szans na prawdopodobieństwo, że właśnie taki plan nastąpi?

Cytat:
The euro zone could shatter into different pieces, or a large block in the north and a fragmented south.

Chodzi mi głównie o drugą cześć zdania, bo nie wiem czy dobrze tłumaczę. Autorzy twierdzą, że strefa Euro może się rozpaść na jeden wielki odcinek północny i kilka odcinków południowych?

Rozumiem, że do odcinka północnego zaliczane by były m.in. Niemcy, Austria, Belgia a do południowych Grecja, Włochy, Portugalia?

Różnią się składem indeksu. Indeks WIG to wszystkie spółki notowane na głównym rynku. WIG-PL i WIG-POLAND to jedno i to samo. Skład indeksu WIG-POLAND. Oprócz indeksów WIG20 (20 największych spółek), mWIG40 (40 średnich spółek) i sWIG80 (80 małych spółek) istnieją indeksy branżowe jak WIG-BANKI czy WIG-SUROWCE.

Dziś postanowiłem sprzedać 100% KGHM-u po kursie 163,20. Z tego względu, że stopa zwrotu z inwestycji (5%) przez tak krótki okres mnie zadowala. Sprzedałem też z tego względu, że jutro spodziewam się spadków. Jakby to nie zabrzmiało, myślę że jesteśmy jedną sesją do tyłu za Europą i USA, co może być cennym wyznacznikiem. Oni handlowali w piątek (wysokie wzrosty) my nie. Stąd dziś u nas te wzrosty, choć w pewnych momentach sesji WIG słabł. Ostatecznie jednak plus na zadowalającym poziomie. Dziś Europa na minusach, a Stany też póki co tracą. KGHM był jedną z silniejszych dziś spółek, więc postanowiłem zrealizować zyski. Wiem, że być może będą dalsze wzrosty, ale na temat jutrzejszych notowań już wspomniałem.

Portfel i podsumowanie transakcji prezentują się następująco:

kliknij, aby powiększyć

Na dzisiejszej sesji nie kupiłem już żadnych spółek, z tego względu, że czekam na to jak rozwinie się jutrzejsza sytuacja na rynkach. Obserwuję kilka spółek, dziś pozwolę sobie omówić PGE.

Z raportu za Q3 wynika, że przychody kwartał do kwartału wzrosły o 43,5%. Spadł niestety zysk netto kwartalny o 4,5%. Spadł też stan gotówki w kasie o 16,6%. Mimo wszystko do zakupu skłania mnie niska cena PGE, która zbliża się do poziomu niedowartościowania. Wskaźniki - większość niedowartościowanych, kilka optymalnych, brak przewartościowanych. Espirito Santo wydał dziś rekomendację "kupuj" z ceną docelową 22,5 zł. Kolejną sprawą jest 18 mld na inwestycje - PGE chce przejąć Energę i się rozwijać. Chcę jeszcze zwrócić uwagę na spadek kursu w okresie 3 miesięcy na tle branży:

kliknij, aby powiększyć
.

cad man napisał(a):
Będziesz "grywał" jedną - dwoma spółkami w jednym czasie?

Raczej tak. Wiem jakie plusy nosi za sobą dywersyfikacja, ale póki co gram inaczej.

cad man napisał(a):
Fajnie by było jakbyś napisał, które spółki obserwujesz...

Nie mam szerokiej listy spółek, które obserwuję, gdyż utworzyłem nową pod raporty okresowe. Przeglądając jednak serwis trafiam na ciekawe spółki i je dodaje do obserwacji. Ostatnio moje zainteresowanie wzbudził Eurofaktor SA. Spółka ostatnio solidnie poprawiła wyniki, m.in. zysk netto kwartał do kwartał wzrósł o ponad 100%. Wskaźniki są niedowartościowane względem branży co jest kolejnym prognostykiem na wzrosty.

Jak na razie obserwuję. Postaram się w najbliższym czasie nieco lepiej poznać branże i zastanowić nad ewentualnym wejściem. Na pierwszy rzut oka wygląda to aż za dobrze, więc trzeba się lepiej przyjrzeć.
Co do listy spółek obserwowanych - gdy dojdą nowe spółki to je tutaj dodam i omówię thumbright

Witam wszystkich forumowiczów!

Na początek chciałbym powiedzieć dlaczego zdecydowałem się na założenie tego wątku. Przede wszystkim dlatego, że jestem niedoświadczonym, początkującym inwestorem, który z przyjemnością wymieni swoje poglądy z bardziej doświadczonymi graczami. Nie jestem żadnym znaczącym inwestorem który ma "wielki" wpływ na giełdę, więc sądzę, iż nie ma głębszego sensu aby ukrywać moje zagrania. W dodatku pomoże mi to w zdobywaniu doświadczenia a także nauczy nieco innego spojrzenia na giełdę, z perspektywy innych inwestorów. Poza tym dzięki systematycznemu prowadzenia owej kroniki, łatwiej będę mógł wyciągać wnioski z moich inwestycji. To tyle jeśli chodzi o wstęp. A teraz do konkretów Angel

Jak już wspomniałem nie jestem inwestorem, który miałby znaczący wpływ na giełdę. Póki co inwestuję niewielkie kwoty, więc postanowiłem nie dywersyfikować portfela. Na początek postanowiłem zainwestować prawie wszystko w spółkę solidną fundamentalnie, która powinna mi przynieść (niekoniecznie wielki) zysk. W dodatku mamy czas raportów okresowych, więc postanowiłem zainwestować pod sprawozdanie. Padło na KGHM, który opublikował raport kwartalny. Wyniki jak pewnie wiecie, są bardzo dobre. Kupiłem KGHM po 155,50 zł. Póki co będę obserwował rynek. Nastroje moim zdaniem są dobre, co potwierdziła piątkowa sesja w Stanach. Mam nadzieję, że na KGH-u też tak będzie. Nie tylko ze względu na wyniki, lecz także ze względu z Włochy (uspokojenie).

Mój skromny portfel prezentuje się teraz następująco:

kliknij, aby powiększyć

Zapraszam do dyskusji.

Spadki KGHM-u to zdanie techników. Fundamentalnie spółka wygląda na prawdę dobrze. Można się rozpływać w zachwytach nad ich zyskami itp. jednak wszystko i tak zweryfikuje rynek. W czwartek kurs spadł o 2% mimo dobrych danych z raportu, jak będzie jutro?

Przyjęcie poniższych reform przez Izbę Deputowanych to z pewnością dobry prognostyk dla rynków. Uspokoiło to chociaż trochę obawy o Włochy. Jeszcze trzeba czekać jak potoczą się losy Berlusconiego. Czy poda się do dymisji zgodnie z obietnicą czy nie. W poniedziałek na notowania wpływać też będą wyniki spółek. Pojutrze bodajże większość notowanych spółek przedstawi raporty.

A jak oceniacie DM BOSSA i ich oferte pakietu żółtego dla początkujących? Jest ona prosta w obsłudze i wystarczająca na początek? Z rankingu Forbes'a Bossa to najlepszy DM, więc jeśli chodzi o systemy transakcyjne itp. to nie mam wątpliwości.

PS. Przepraszam że piszę w wątku XTB, ale jak się już tak ciągnie dyskusja o DM dla początkującego...

Dziś Mondi Świecie SA opublikowało sprawozdanie za 3Q. Wyniki są bardzo dobre, gdyż występują lepsze (o kilkanaście procent) dane niż w poprzednim roku. Jak na moje oko laika, który prosto przeczytał dane z sprawozdania, wydaję się, że firma ma bardzo duży potencjał a wyniki tylko pokazuje jaką ma siłę. Przyznam od razu, że nie śledzę szczegółowo działań spółki, wiem tylko ogólnie czym się zajmuje i w co inwestuje. Z pewnością któryś z ekspertów opublikuje za niedługo pełną analizę, więc gdyby coś stało za tymi liczbami (coś innego niż rozwój produkcji i przybycie klientów), to dobrze by było aby też o tym wspomniał. Wtedy ja jak i inni mielibyśmy szerszy widok na spółkę i jej działalność. Czytając jednak "informację dodatkową" załączoną do raportu nic takiego dziwnego nie znalazłem.

Przychody ze sprzedaży 3Q 11'/3Q 10' wzrosły o 22% a zysk ze sprzedaży 3Q 11'/3Q 10' o 18%. Zysk z działalności operacyjnej w analogicznym okresie czasu o 31%, z kolei zysk netto wyniósł 75 618 tys. co w porównaniu do 61 261 tys. rok wcześniej daje wzrost o 23%. Jak widać dane z rachunku zysków i strat wyglądają na prawdę dobrze. Jeszcze jedną pozycją która zwróciła moją uwagę są środki pieniężne. Na początku kwartału wynosiły 52 914 tys. teraz 330 781 tys. co daje możliwość nowych inwestycji a co za tym idzie kolejnych zysków.

Hmmm... wszystko to wygląda za dobrze. Może dlatego, że porównywałem do 3Q poprzedniego roku, a nie do 2Q roku bieżącego. Myślę, że ekspert który opublikuje pełną analizę uwzględni poprzedni kwartał i już to tak kolorowo wyglądać nie będzie.

Podsumowując, sądzę iż to był udany kwartał dla Mondi Świecie SA. Nawet jeśli wyniki w porównaniu do 2Q będą mniej optymistyczne. Czekam na raport eksperta.

"Denilson" napisał(a):
:
A jakie, panie i panowie, macie zdanie na tematu przyszłości kursu ?

Jak wiadomo cały rynek tak i Orlen jest przeceniony. Myślę, że kurs Orlenu będzie skorelowany z indeksami WIG20 i WIG-PALIWA. Poza tym 4-tego listopada Orlen opublikuje raport skonsolidowany za 3Q co może być kolejną podstawą do wzrostów. Ostatnio na rynkach wzrosty, ale czekamy na prawdziwie wybicie, które musi mieć jakieś podłoże.

Poniżej 3-miesięczny wykres pokazujący korelację WIG20, WIG-PALIWA i Orlenu. Warto zwrócić również uwagę, jak przeceniony w porównaniu do nich jest LOTOS.

kliknij, aby powiększyć

"irfy" napisał(a):
:
Jeśli faktycznie dopiero zaczynasz, to zacznij od akcji. Nie baw się w forex i instrumenty pochodne, a już niech cię ręka boska broni przed lewarowaniem.

Taką ofertę też wybrałem. Nie będę ukrywał, że o ile kontrakty jeszcze pojmuję to w opcje bym z pewnością nie inwestował.

"irfy" napisał(a):
:
Na początek wpłać jakąś drobną kwotę.

Tak też zrobię, jak otrzymam login i hasło Angel

Nie chodzi mi o to, aby zarobić kokosy. Oczywiście inwestuje się po to aby zarabiać. Logiczne, że do inwestycji nie wybiorę spółki przynoszącej straty a spółkę generującą zyski. Na początku ważna jest umiejętność wyciągania wniosków z inwestycji. Dlaczego spadło - dlaczego wzrosło. Zdobywanie doświadczenia i obeznania na rynkach.

Chodzi o to że jestem młodym, początkującym inwestorem. Na razie mi wystarczy składanie zleceń. Zobaczę jak to będzie wyglądać. Na razie jestem zniecierpliwiony brakiem loginu i hasła. W poniedziałek zadzwonię. Jaki jeszcze Dom Maklerski polecacie dla początkującego? Chodzi mi głównie o prostolinijność składania zleceń i dostęp do notowań.

18 października, wieczorem założyłem konto w XTB. Jakiś tydzień temu przybył kurier i wszystko podpisałem jak należy. Co teraz? Skontaktują się ze mną telefonicznie i podadzą hasło i login do systemu?

Mam jeszcze jedno pytanie. Wraz z umową dostałem nr rachunku w PEKAO na który mogę wpłacić pieniądze. Czy mogę je wpłacić już teraz czy dopiero gdy otrzymam login i hasło?

Czyli patrząc fundamentalnie, w długim okresie czasu, obie spółki powinny rosnąć?

Denilson napisał(a):

Jeszcze jedna dygresja, odnośnie ewentualnej kary. Należy pamiętać, że na konto Orlena wpłynie około 3.5 mld zł z racji sprzedaży akcji Polkomtela, więc gotówki nie braknie.

Ciekawe jak zostanie te 3.5 mld zł zaksięgowane. Jako "środki pieniężne netto (wykorzystane) w działalności inwestycyjnej"?

Świetnie to ująłeś! (i nie przynudzałeś laughing6)

Zapomniałem, że obie spółki są kontrolowane przez SP. Można z tego wysnuć wniosek, że problem PKN Orlen = Problem SP. W związku z tym już łatwo przewidzieć rozwój sytuacji i potwierdza się zarazem twój scenariusz. Dwie główne spółki dostarczające paliwa są kontrolowane przez jeden podmiot. Jedna ze spółek ma do zapłacenia karę w związku z czym podmiot chce ją spłacić. Sam? Nie, zrobi to Kowalski. Ceny paliw obu spółek idą w górę i tak - jedna spłaca z tej nadwyżki karę, druga kasuje dodatkowe zyski. Podsumowując spółka mająca do zapłacenia karę nic nie traci, a spółka druga - zyskuje. Zgadza się?

Co do modelu z Kowalskim to masz rację. Klientów Orlen będzie miał i tak nawet jeśli jakiś procent będzie przez pewien czas kupowało u konkurencji.

Chciałbym jednak dalej pociągnąć wątek z ceną. Załóżmy, że Orlen podniesie cenę o kilka groszy. Czy wtedy czasem nie spadnie popyt na ich paliwa, a klienci kupią u konkurencji paliwa? Chodzi o to, że jakiś procent klientów Orlenu przejdzie na pewien czas na stronę konkurencji, bo konkurencja będzie miała tańsze paliwo. Właśnie w tym upatruję dodatkowych zysków dla konkurencji (Lotos). Oczywiście nie dojdzie też do jakieś wysokiej przewagi konkurencji nad Orlenem, bo przecież po pewnym czasie wrócą ceny porównywalne do konkurencji.

warszawa.naszemiasto.pl/artyku...

Cytat:
Eksperci przewidują dalszy wzrost cen paliw. Orlenowi grozi bowiem wielomilionowa kara za przedwyborcze granie cenami paliw, którą koncern najpewniej wliczy w ceny sprzedawanych produktów.
Chodzi o przedwyborczą sytuację, gdy podczas kampanii Orlen utrzymywał na swoich stacjach ceny prawie na poziomie hurtowym.
Dystrybutorzy zarzucili Orlenowi stosownie nieuczciwych praktyk i wystosowali skargi do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Jeżeli ten je uzna, Orlenowi grozi wielomilionowa kara.

Przyznanie tej kary z pewnością przyczyni się do pogorszenia wyników Orlenu, ale już chyba rocznych a nie za III kwartał (wątpię, aby UOKiK do 4 listopada rozpatrzyło tą sprawę, no ale wszystko jest możliwe).

Słowo wielomilionowa znów może budzić niepokój. Trochę ponad rok temu Prezes UOKiK Małgorzata Krasnodębska-Tomkiel nałożyła karę na Orlen w wysokości 52,7 mln zł za ustalanie cen na stacjach kontrolowanych.

Cytat:
Po wyborach wszystko wróciło do normy, a ceny hurtowe paliw są teraz w Polsce najdroższe od 7 lat. W styczniu cena oleju napędowego może wzrosnąć o prawie 10 proc., a do końca 2012 r. cena autogazu nawet o złotego.

Czy w związku z tym, że ceny paliw są najdroższe od 7 lat, w styczniu ma zdrożeć olej, a autogaz do końca 2012r. o złotówkę, to znaczy, że inne spółk które sprzedają paliwa (Lotos) również zarobią zarobią więcej?

A i jeszcze coś. Jeśliby się sprawdził scenariusz z artykułu, mówiący że Orlen utrzymywałby wysokie ceny paliw, to jest szansa na wzrost sprzedaży na stacjach, które będą utrzymywały normalny poziom (Lotos)?

Jeśli źle coś rozumuję, poprawcie mnie, jeszcze jestem laikiem jeśli chodzi o sektor paliwowy, ale staram się podciągnąć blackeye

Liczę szczególnie na dobrą zawartość działu "edukację", gdyż z AT jestem totalnym laikiem.

Platforma KBCtrader ma swoje mobilne odpowiedniki (BlackBerry, iOS) a także komputerowy. Czy zlecenia składane z smartfona są później realizowane niż te z komputera czy to nie ma znaczenia, czyli liczy się kolejność?

Co się stało z kursem? Z okolic 14 złotych do 12,91?

Na iOS jest aplikacja Giełda WP.PL która dostarcza notowania.

19r20 napisał(a):
może to niepolityczne ale:

Wycena za wysoka?

Maksymalną cenę sprzedaży akcji spółka poda po zatwierdzeniu aneksu do prospektu emisyjnego.

– Biorąc pod uwagę liczbę oferowanych akcji i przychody z emisji, jakie spodziewa się osiągnąć Wittchen, można by oszacować cenę emisyjną na 14–15,5 zł – oblicza Marcin Stebakow, analityk z DM BDM. Jego zdaniem, jeśli sprawdziłyby się te szacunki, oznaczałoby to, że spółka wycenia się bardzo wysoko. – Wskaźnik ceny do zysku na 2011 r. wyniósłby w wypadku Wittchena 22–23,5, podczas gdy u Gino Rossi, który wydaje się najbliższym do porównań podmiotem z GPW (uwzględniając szacunki zarządu dotyczące zysku netto na poziomie 10,8 mln złotych) byłby on na poziomie 8,8. Również dużą dysproporcję widać, gdy patrzy się na wskaźnik EV/EBITDA z uwzględnieniem prognoz za 2011 r. – w przypadku Wittchena jego wartość to ok. 10,3, a u Gino Rossi o połowę mniej – podkreśla analityk.

PARKIET Aneta Wieczerzak-Krusińska

skoro cena max wynosi 12,3 to ile wynosi C/Z 17,9?

Też postanowiłem wczoraj przeanalizować tę cenę w oparciu o ten sektor, ale... skasował mi się post angry7. Streszczając obliczałem średnią pierwszego miesiąca notowania spółek w tym sektorze na giełdzie (z wykresów, interwał miesięczny), bo nie mogłem znaleźć wszystkich cen debiutów. Wyszło mi chyba 16,3 zł, ale mogę się mylić o góra 0,2 zł. Oczywiście to nie oddaje całkowicie średniej z debiutów, bo cena miesięczna to nie debiut.

Mam trochę amataroskie pytanie dla doświadczonych StockWatcherów. Dziś kurs odniesienia wynosił 28,92 czy w następnych dniach, gdy rozpocznie się PP i notowania PP to kurs zazwyczaj wzrasta czy spada?

Co do relacji z klientami, to mają bardzo aktywny FanPage na Facebooku. Regularnie zamieszczają tam oferty produktów i inne informacje...

Cena optymalna i o wiele bardziej atrakcyjna niż na przykład Kruka.

Kurs dzisiaj znów waha się w granicach 0,14 - 0,15 zł. O wzrostach będzie można mówić dopiero, gdy zostanie osiągnięty poziom 0,17. Dlaczego nie 0,16? Bo coś mi podpowiada, są osoby które właśnie czekają na ten kurs aby sprzedać. Poza tym, jak już pisałem w innym wątku, na porządne wybicie (w przypadku Biotonu jest nim poziom 0,2 sugerowany przez mojego poprzednika) powinny się także składać optymistyczne wieści z raportów, a nie tylko wiadomości. To wszystko jednak są tylko moje osobiste spekulacje i oczekiwania wobec tego papieru.

Kod:
mod: miejscem na osobiste spekulacje i oczekiwania jest Indywidualna Kronika Giełdowa w innej zakładce, a nie wątek spółki

Rekomandacje z pewnością też mają wpływ na kurs, ale zostały one wydane przy cenie około 40 złotych. Rekomendacja się wzięła stąd zapewne, że nastąpiło odbicie od 39,25 właśnie w okolice 40 złotych. Odbicie to znajduje z kolei argumentacje, w informacji o wygraniu przez Kruka przetargu w Rumunii na zakup wierzytelności o wartości 235,3 zł. Cena docelowa 53 złote, to trochę zbyt wygórowana kwota. Dobre wiadomości o rozwoju to trochę za mało aby w najbliższym czasie podnieść kurs o 10 złotych. Jeśli wyniki w raporcie kwartalnym będą optymistyczne, a do tego grupa kapitałowa dalej będzie się rozwijać to wtedy dopiero ta rekomendacja może się sprawdzić. Dziś Kruk radzi sobie bardzo dobrze, rosnąc już o ponad 6%!

SGH na minusie

Tak więc SGH dalej inwestuje. Moim zdaniem będzie to procentować w przyszłości, bo inwestycje w remont czy unowocześnianie sal zazwyczaj się wracają.

Możliwe wycofanie Rafako z giełdy

Wrzuciłem, jeśli ktoś bacznie śledzi spółkę, ale moim zdaniem to póki co spekulacja. Nic pewnego.

Dawno nic nie pisałem więc czas najwyższy coś napisać. Szczerze mówiąc to chyba zbyt szybko chciałem się zabrać do analizy fundamentalnej bez wiedzy teoretycznej. Przeczytałem kilka poradników i teraz wiem trochę więcej. Wiem co będzie dla mnie trudnego, a co będzie łatwiejsze. Pobrałem też przykładowy raport fundamentalny KOPEX-u w wykonaniu eksperta StockWatch. To by było na tyle co robiłem przez ostatni czas, a teraz do konkretów.

Pierwszą analizę fundamentalną będę się starał zrobić opierając o ten poradnik.

1.Analizę makroekonomiczną robi się na podstawie danych makro np. z tej strony.

2.Analiza sektorowa. Myślałem, aby na dobry początek wziąć mały sektor, skupiający niewiele spółek, aby można było potem łatwiej je porównać. Co sądzicie o sektorze - rynek kapitałowy? Sektor skupia 5 spółek, w tym IDEA TFI jest dopiero od 4 miesięcy na giełdzie i chyba jeszcze żadnego raportu nie przekazała, więc nie analizowałbym jej.

3.Analiza sytuacyjna. Tutaj trzeba już wybrać tą konkretną spółkę. Odnosząc się do zaleceń WatchDoga, aby spółka nie była GK to co sądzicie o Quercus TFI SA?

4.Analiza wskaźnikowa. Wiadomo co, ale mam pewne pytanie, obliczając EV/EBITDA potrzebuję kapitałów mniejszości, tylko GK je posiadają? Bo w raporcie IAI nie mogłem się doszukać.

5. Wycena. Do tego jeszcze daleko.

Co sądzicie o tym? A może najpierw powinienem zrobić jednak analizę innej spółki (IAI?)?

Właśnie zarejestrowałem się na stronie wag.gpw.com.pl Na razie tylko przejrzałem ten kurs, ale bardzo ciekawie to wygląda, jeden z lepszych kursów. W dodatku z rekomendacją GPW.

Napiszę wkrótce coś więcej, jest siedem działów głównych i słownik.
Korzystał ktoś już z tego?

Ekobox zmierza na NewConnect. Spółka zajmuje się projektowaniem i budowaniem sieci energetycznych i telekomunikacyjnych. Jest liderem tego rynku w województwie świętokrzyskim.

W czwartkowym wydaniu "Rynki Dnia" w TVN CNBC pojawił się prezes Ekobox-u, pan Kamil Suchański. Klikając poniżej można odtworzyć jego wystąpienie.

Zapis wideo z rozmowy z prezesem Suchańskim

Co sądzicie o spółce?
Czy waszym zdaniem spółka powinna być zaliczana do sektora budowlanego czy jak mówi prezes - energetycznego?

Na koniec jeszcze link do oficjalnej strony firmy. Strona nie powala (coś w stylu PayFreezer'a), ale przynajmniej menu działa, choć nie wszystkie zakładki są uzupełnione o treść.

Ja polecam stronę macronext.com dane są aktualizowane, są definicje wskaźników, dane z innych krajów, wykresy i inne przydatne informacje.

wittchen.pl napisał(a):

Grupa Kapitałowa WITTCHEN, lider na polskim rynku luksusowych dodatków, złożył prospekt emisyjny do KNF i zamierza zadebiutować na giełdzie jesienią tego roku.

- Mamy bardzo ambitne plany rozwoju, na które potrzebujemy dodatkowego kapitału. W związku z tym zdecydowaliśmy się na debiut giełdowy. Pojawienie się spółki na GPW rozważaliśmy już wcześniej. Wówczas nasze plany pokrzyżował kryzys finansowy. Przeprowadzenie publicznej oferty akcji i wejście na giełdę to decyzja strategiczna. Pozyskanie finansowania z emisji akcji i wejście do akcjonariatu nowych inwestorów to także nowy etap w rozwoju firmy.- mówi Jędrzej Wittchen, prezes zarządu WITTCHEN S.A.

Celem Spółki jest dalszy rozwój sieci sprzedaży detalicznej WITTCHEN i VIP COLLECTION, nowej marki jaka została przejęta jesienią 2010 roku. W tym roku planowane jest otwarcie około sześciu nowych salonów WITTCHEN, a w sierpniu w Złotych Tarasach w Warszawie uruchomiony zostanie pierwszy w Polsce Salon WITTCHEN Shoes. W przypadku sieci VIP COLLECTION w ciągu najbliższych dwóch lat liczba salonów ma się podwoić. Obecnie marka dostępna jest w 26 punktach w Polsce. Grupa WITTCHEN zamierza również rozwijać sieć sprzedaży na zasadach franczyzy za granicą – głównie w Rosji i na Ukrainie. -W planach mamy również kolejne przejęcia. Aktualnie prowadzimy wstępne rozmowy z kilkoma podmiotami. Ze względu na szybkie bogacenie się Polaków widzimy duży potencjał wzrostu segmentu dodatków i akcesoriów luksusowych w naszym kraju. - mówi Jędrzej Wittchen.

Więcej informacji o planach Spółki w wywiadzie Prezesa Jędrzeja Wittchen dla TVNCNBC

Telekomunikacja odnotowała dziś duży spadek, aż o 8% do poziomu 17,38. Jakoś nie mogę znaleźć żadnej informacji która by tłumaczyła ten nagły krach, więc sądzę, że to reakcja na ostatnie wzrosty w okolice 19 złotych.

Interesuję się generalnie IT thumbright

Proszę o odpowiedzi na pytania

Chcę zrobić analizę wskaźnikową:
a) najpierw na tle sektora. Szukałem sektora i znalazłem tylko jakiś sektor "ift". Zawiera on kilkanaście spółek, są dostępne tu -> gielda.onet.pl/iai,18648,301,0...
(obok nazwy jest sektor, trzeba go rozwinąć). Mam pytanie - to właściwy sektor?
b) na tle szerokiego rynku. Czy robić na tle WIG czy NewConnect?

Aha i jeszcze coś. Mam uwzględniać dane z sprawozdań rocznych za 2010 we wszystkich spółkach?
Jak się to ma do wskaźników kroczących? Brać aktualne dane dla c/z, c/wk itd?

Dzięki. Co do maklerów to byłem zielony i trochę źle rozumiałem tok składania zleceń. Czyli mam rozumieć, że w sytuacji składania zlecenia przez internet to ja jestem "maklerem"?

W analizach analityków niekiedy warto znaleźć cenne informacje. Czasami można się upewnić, a czasami odchylić od swoich poglądów. Poza tym jestem początkującym i nie wiem jeszcze wszystkiego.

Wiem, że zapewne już jest gdzieś temat o tym, który dom maklerski wybrać. Przeglądałem oferty wielu domów, ale nie mogę się zdecydować. Chciałbym też poznać wasze opinie. W związku z tym, że będzie to mój pierwszy dom brokerski to chcę zapytać o kilka rzeczy:

a) najpierw ogólnych:
1. Co jest wymagane do otwarcia rachunku?
2. Jak to jest z prowizją? Jeśli jest np. 0,4% na akcje, to znaczy, że od ewentualnego zysku broker pobierze sobie 0,4%? A co jeśli stracę, a nie zyskam?

b) dotyczących wyboru domu:
1. Szukam przede wszystkim domu, który oferuje dokonywanie i zarządzanie przeze mnie transakcjami przez internet.
2. Wydaje analizy i rekomendacje.
3. Można się z maklerem komunikować np. przez telefon lub czat.

Jeśli o czymś zapomniałem, to dopiszę.

Proszę o konkretne odpowiedzi.

Zmiana strategii rozwoju MOMO SA. Początkowo chcieli budować stacje tylko na Mazowszu, ale ostatnio udało się wydzierżawić działki obok POLOmarketów na terenie Zachodniej Polski. Info:

Bankier.pl: napisał(a):
Notowana na rynku NewConnect spółka z branży paliwowej MOMO SA rozpoczęła współpracę z Frapo Inwest, spółką zarządzającą jedną z grup w sieci handlowej POLOmarket. MOMO SA wydzierżawi grunty przy sklepach POLOmarket na terenie Zachodniej Polski. Obecnie trwają rozmowy na temat technicznych szczegółów budowy dwóch automatycznych stacji w Koninie. Dla Spółki MOMO oznacza to zmianę strategii rozwoju firmy, która zakładała budowę sieci stacji paliwowych MOMO na terenie Mazowsza.

Obie strony mają realną szansę na uzyskanie wymiernych korzyści ze współpracy. Sieć POLOmarket zwiększy swoje dochody o wpływy pochodzące z opłat za dzierżawę gruntów, na których powstaną nasze stacje paliwowe. Natomaist nasza spółka będzie mogła zaoferować paliwa klientom odwiedzającym supermarkety POLO, których oczekiwania dotyczące m.in. cen paliw sytuują ich w obrębie naszej grupy docelowej - mówi Jacek Malec, prezes zarządu MOMO SA. - Dla naszej spółki nawiązanie współpracy z siecią handlową POLOmarket oznacza także reorientację strategii rozwoju, która zakładała budowę sieci automatycznych stacji paliwowych jedynie na terenie Mazowsza. Ten region nadal jest bardzo interesujący m.in. z uwagi na systematycznie narastającą ilość zarejestrowanych pojazdów. Podobną tendencją obserwujemy również na terenie województwa Wielkopolskiego, które dysponuje dobrze rozwiniętą infrastrukturą drogową, co w naturalny sposób pozytywnie wpływa na rozwój branży paliwowej. W tym regionie systematycznie wzrasta także ilość tankowanego paliwa, przypadająca na statystycznego kierowcę. Równie istotne znaczenie ma także relatywnie niski wskaźnik bezrobocia oraz coraz wyższy poziom płac. Nie bez znaczenia jest dobrze rozwinięta baza hurtowni paliw płynnych na Zachodzie kraju - głównie Orlenu, z którym MOMO ma umowę. Między innymi z tych powodów jestem głęboko przekonany, że rozbudowa sieci naszych stacji paliwowych na terenie Zachodniej Polski pozytywnie wpłynie na wyniki finansowe spółki, w ciągu najbliższych kilku lat. Ten manewr zaakceptowali także potencjalni inwestorzy, z którymi prowadzimy wstępne rozmowy na temat objęcia akcji w ramach nowej emisji.

W ramach nowej emisji akcji serii D i przysługujących im warrantów MOMO S.A. planuje pozyskać
ok. 4 mln zł. Uzyskane w ten sposób środki zostaną przeznaczone m.in. na rozwój sieci automatycznych stacji paliwowych. Do końca 2012 roku powstanie 7 nowych obiektów, zlokalizowanych m.in. w Radomiu oraz Otwocku. W ciągu najbliższych 5 lat spółka zamierza łącznie zbudować 31 automatycznych stacji paliwowych. Oznacza to, że w ten sposób powstanie jedna z największych sieci automatycznych stacji paliwowych w Polsce.

MOMO S.A. prowadzi intensywną działalność operacyjną świadczy o tym m. in. fakt, że o 280% wzrosła sprzedaż paliw, oferowanych przez spółkę, w I kw. 2011 roku. W tym okresie firma uzyskała przychód na poziomie 1,066 mln zł. To bardzo dobry wynik, oznacza to, że firma z ponad miesięcznym wyprzedzeniem zrealizowała prognozy zapisane w strategii rozwoju.

Firma powstała w maju 2010 roku. We wrześniu 2010 roku zadebiutowała na rynku NewConnect. Aktualnie MOMO SA zarządza jedną automatyczną stacją paliwową w Grodzisku Mazowieckim. Do końca tego roku spółka planuje uruchomić dwie stacje w Radomiu oraz jedną w Otwocku. W ciągu najbliższych 5 lat spółka planuje zbudować sieć automatycznych stacji paliwowych liczącą 31 obiektów.

Dzięki, jutro się za to wezmę i opublikuję w najbliższym czasie.

Czy przeszliśmy do drugiego etapu analizy? Pierwsza została zakończona? Jak nazywa się drugi etap? Czy pierwsza została w pełni ukończona czy jeszcze należało przeczytać jakieś raporty?

W zasadzie to sam nie wiem, bo to jest moja pierwsza analiza fundamentalna. Kolega xavi doradził mi abym przeczytał raport roczny, więc go przeczytałem. Nie wiem co dalej, więc pytam. Co do celu, to z tego co wiem celem analizy fundamentalnej jest znalezienie prawdziwej wartości spółki, aby odpowiedzieć sobie na pytanie czy jest niedo- czy prze- -wartościowana.

Czytałem ten raport i szczerze mówiąc to z czasem zaczynały mnie nudzić te liczby (nie wszystkie, te ważniejsze uważnie prześledziłem), więc je nieco szybciej "przejrzałem". Zapoznałem się za to "przemówieniem zarządu" do akcjonariuszy i "stosowaniem dobrych praktyk". Jaki jest następny krok do utworzenia analzy fundamentalnej? Analiza wskaźnikowa? A może jeszcze mam przeczytać jakieś raporty?

Dobra. Zaczynam lekturę. W razie gdybym czegoś nie zrozumiał to zapytam tutaj. Jeszcze raz wielkie dzięki.

PS. Gdyby można było, to proszę o zmianę nazwy tematu na "Pierwsza analiza fundamentalna".

Też myślę, że spadek do 1.81 jest tylko nowym "dnem" a nie początkiem bessy. W tym tygodniu kurs spadał z ok. 1.92 do 1.81. Ciekawe czy teraz nastąpi odbicie, które miało miejsce kilka razy w tym miesiącu, co widać na wykresie:

kliknij, aby powiększyć

Dzięki wielkie, xavi. Myślę, że pomogłeś nie tylko mi, ale i innym początkującym. Mam jednak pytanie, o który raport z dostępnych tutaj chodzi? O roczny za 2010 rok?

Rozumiem, że po ściagnięciu raportu, powinienem go zacząć czytać. Czy podczas czytania mam wynotować jakieś ważne dane np. zysk itd.?

Kurs jest najniższy od ponad roku. Czy to początek bessy? Osobiście liczę, że dziś sesja zakończy się jeszcze na 1.82, a jutro będą wzrosty.

Wiem, że może jestem uparty, ale na prawdę zależy mi na tym, aby nauczyć się robić analizy fundamentalne. Bardzo proszę o wskazanie jakieś dobrej spółki na "dobry początek" nie tylko dla mnie, ale i dla innych początkujących fundamentalistów.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Co do nicku to jakoś tak wyszło :)

Nie miałem pojęcia, że Asseco to trudna społka, wybrałem pierwszą lepszą. Może polecicie jakąś "łatwiejszą" na dobry początek, aby się nie zniechęcić ?

Witam. Nie jestem jeszcze inwestorem (czytaj: nie inwestowałem jeszcze prawdziwych pieniędzy przez biuro maklerskie), ale zamierzam nim zostać. Póki co śledzę rynek, czytam wiadomości, książki o giełdzie, ale to mi nie wystarcza. Pomyślałem o przyszłości, że przecież to mi nie wystarczy. Potrzebuję jeszcze innych sposobów na inwestowanie. Znalazłem informacje o "taktykach" gry na giełdzie i zainteresowałem się jedną z nich, a konkretnie Analizą Fundamentalną, czyli tą, którą (jak się nie mylę) promuje ten serwis. Postanowiłem więc właśnie tu napisać. Zdaję sobie sprawę z tego, że być może takie tematy już były i że jest sporo takich serwisów w internecie, ale wydaje mi się że więcej jest takich osób jak ja, którym się ten temat może s przydać.
Tak więc, do analizy wybrałem spółkę Asseco Poland SA, bo jest pierwszą (alfabetycznie) spółką z WIG20.

Aby zacząć analizę, trzeba zebrać najpierw dane. Poczytałem najpierw w Wikipedii, że do wykonania tej analizy potrzebne mi są: Prospekt emisyjny; Okresowe i roczne raporty; Analizy rynkowe; Informacje ekonomiczne z otoczenia spółki; Spotkania z zarządami spółek.

Mam problem przy prospekcie emisyjnym. Na stronie Asseco Poland, w tej zakładce znalazłem wiele prospektów i nie wiem który wybrać do analizy. Najnowszy, czy najstarszy? Proszę o pomoc.

Następnie potrzebne mi są okresowe i roczne raporty. Tutaj mam dwa pytania. Okresowe to chyba kwartalne, więc ile tych okresowych mi jest potrzebnych (z jakiego zakresu czasu np. 4 kwartały) i ile rocznych (np. 2 raporty roczne)? Poza tym okresowe chyba się dzielą na skonsolidowane i jednostkowe (miło by było, gdyby też ktoś wskazał różnice), które z nich wybrać to analizy?

Teraz czas na analizy rynkowe. Mówiąc szczerze, to nie wiem co się pod tym kryje. Rekomandacje analityków? Proszę o pomoc.

W punkcie "Informacje ekonomiczne z otoczenia spółki" to chodzi o dane makro? Np. jeśli jest spółka, która ma sieć delikatesów, ważny jest dla niej wskaźnik sprzedaży detalicznej? Co jeszcze mieści się w tym punkcie?

I ostatni punkt "Spotkania z zarządami spółek". Domyślam się, że chodzi tutaj o postawę zarządu. Czy wypłaci dywidendę, czy jest otwarta na rozwój itd. Gdzie szukać informacji na ten temat, gdzie znaleźć relacje ze spotkań z zarządami?

To póki co wszystko. Po uzyskaniu informacji, chciałbym dalej pociągnąć ten temat.
Myślę, że będzie on bardzo przydatny dla tych, którzy zaczynają przygodę z analizą fundamentalną, a nie rozumieją internetowych poradników. Na prawdę, bardzo by mi zależało, aby nie usuwać tego tematu, tylko był doprowadzony do końca. Czekam na odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Dziś raport jednostkowy kwartalny - ciekawe czego się można spodziwać...

Dawno ten temat nie był odświeżany, a Impel to spółka w której ostatnio dzieje się dużo i to dobrego.

giełda.money.pl napisał(a):
:
Grupa Impel rozpoczęła świadczenie usług informatycznych dla klientów spoza grupy. Usługi będą realizowane przez Impel IT. Spółka zamierza skoncentrować się na usługach programistycznych, audytach IT oraz szeroko pojętym outsourcingu systemów IT.

- Usługi IT stanowią dziś jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi outsourcingu w Polsce. Wartość tego rynku szacuje się dziś na 25 mld złotych. Jest to ogromny potencjał, który zamierzamy wykorzystać - powiedział Wojciech Knapik, prezes Impel IT.

- Do tej pory realizowaliśmy kompleksowe usługi informatyczne łącznie dla 40 spółek z Grupy Impel m.in. z branży ochrony, usług porządkowo-czystościowych, pralnictwa i rentalu, pracy czasowej, kadr i płac. Specjalistyczne doświadczenie, które nabyliśmy będzie z pewnością przydatne podczas obsługi klientów zewnętrznych. Mamy nadzieję, że uda nam się osiągnąć silną pozycję na rynku IT - dodał.

Impel IT świadczy aktualnie ponad 50 usług informatycznych. Spółka zapewnia utrzymanie dla 100 serwerów na terenie całej Polski w tym: serwerów SAP, serwerów poczty i systemów Microsoft oraz Novell. Hostuje ponad 3 tys. skrzynek poczty korporacyjnej, a także kompleksowo obsługuje informatyczne systemy dziedzinowe. Świadczy serwis sprzętowy i aplikacyjny dla blisko 2,5 tys. komputerów w ponad 140 lokalizacjach. Impel IT jest autorem aplikacji e-Kartoteka umożliwiającej bezpieczne i szybkie przetwarzanie akt osobowych pracowników w formie elektronicznego archiwum przez internet.

Impel IT rozpoczął swoją działalność w 2004 r. Zatrudnia 80 specjalistów, w tym programistów, administratorów, project managerów, serwisantów i pracowników wsparcia technicznego.

Impel IT wygląda dość solidnie. Otwarcie się na rynek na pewno dobrze rokuje dla spółki, ale niczego nie możemy być pewni, dopóki nie będzie raportów.

W ostatnim czasie rada nadzorcza spółki zatwierdziła wypłacenie dywidendy w wysokości 1,5 zł na akcję. To też powinno przyciągnąć inwestorów.

Oprócz dywidendy inwestorów powinna też przyciągnąć analiza fundamentalna. Wskaźniki są niedowartościowane, a potencjał zmiany kursu to trochę ponad +80%.

Mimo tych dobrych wieści, spółka dziś traci (-2,40%), ale widzę szansę na ponowne odbicie w okolice 37 złotych, a później dalsze wzrosty.

kliknij, aby powiększyć

Podsumowując, spółka w której ostatnio dużo się dobrego dzieje, ale zastanawia mnie kilka rzeczy. Dlaczego kurs spada skoro spółka dobrze rokuje (inwestorzy nie śledzą spółki?) i gdzie jest haczyk w tych dobrych wiadomościach.

Przepraszam, jestem jeszcze początkujący, jak się oswoję to mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie takich błędów.

Popatrzmy na to logicznie. Cenę emisyjną ustali spółka. Podane mamy, że maksymalnie może pozyskać 136,1 mln zł. Przed podaniem ceny emisyjnej, spóła (teoretycznie) powinna wiedzieć na co chce zarobek wydać i jaka będzie kwota tego wydatku. Jeśli na przykład spółka będzie wiedziała, że pieniądze z emisji chce przeznaczyć na zbudowanie nowego zakładu z liniami produkcyjnymi, to cena emisji będzie wyższa. A jeśli spółka będzie miała za cel unowocześnić linię produkcyjną to będzie (teoretycznie) niższa. Podsumowując, moim zdaniem cena akcji będzie zależna od tego, na jaki zarobek liczy spółka.

PS. Zapomniałem dodać, że spółka musi się liczyć z dużą niepewnością, bo nie wiadomo jaki będzie popyt.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 30 maja 2017 16:04:06
Liczba wpisów: 110
[0,03% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,612 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat