1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
19 września 2010 15:50:08
przy kursie: 22,60 zł
All in w Mercora to jak na mój gust na dziś lekka przesada, spółka jest świetna, nie ma co tu z tym dyskutować i opisywać jej siły i przewag konk.
Ale.
Sezonowość branży sprawi, że 2010 i 2011 będą jeszcze *stosunkowo słabe*, przede wszystkim na marżach, nie oczekuję tu rekordowych wyników przed 2012-2013.
Inwestycja jako długoterminowa bardzo dobra, ale pozbawiasz się różnych innych spółek, które są relatywnie tańsze lub o zbliżonej wartości a specyfika ich branż sprawia, że te marże i zlecenia szybciej mają szanse być rekordowe.
p.s. mam mcr w portfelu (podobnie jak ABM który nieco już skróciłem) • Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
22 września 2010 19:31:30
przy kursie: 22,50 zł
Guru, na bieżąco komentujesz zdarzenia na Mercorze, dlaczego przemilczałeś fakt sprzedania prawie 250k akcji przez członka RN po 22,00? EDIT: Widzę, że już post zniknął, dobrze, że nie cytowałem Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 22 września 2010 19:33
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
22 września 2010 21:33:42
v3nom napisał(a):Guru, na bieżąco komentujesz zdarzenia na Mercorze, dlaczego przemilczałeś fakt sprzedania prawie 250k akcji przez członka RN po 22,00? Bardzo dobra uwaga...! Przyczyna jest cały czas ta sama: "wieczne naganianie i widzenie tego co on chce,a nie tego co ma miejsce..." P.S.WatchDog,tym razem nie kasuj proszę,sam przyznasz,że tak własnie jest...
|
|
|
|
1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
23 września 2010 11:34:21
Sytuacja na giełdzie jest jasna: Sprzedaż przez jedną osobę z zarządu to sprzedaż indywidualna, a powodów może być milion. Sprzedaż przez trzy osoby jest co najmniej podejrzana, bo to znaczy, że wyprzedaje się zarząd. Już dwie osoby mogą niepokoić.
No i ludzie permanentnie mylą znaczenie wyprzedawania się przez Zarząd, z RN'em, z jeszcze osobami zaledwie powiązanymi z RN'em.• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
23 września 2010 12:13:16
Guru, nie odbieraj mojego postu jako szturm na Twój zamek. Reagujesz, jakbym wytoczył już katapulty  Nie odnosiłem się do Mercora bezpośrednio i nie wyciągałem żadnych wniosków. Tym bardziej, jak wspomniał BB, sprzedawała jedna osoba, być może z powodów osobistych. W dalszej części odniosłem się do faktycznych badań przeprowadzonych na danych z USA i zapytałem o to, czy ktoś ma źródła tych badań. Właśnie, ma ktoś? Dane ze Stanów mówią tylko o zależności pomiędzy sprzedażą członków zarządu a spadkami. Moim zdaniem są ciekawe i mają znaczenie statystyczne. Nie dotyczą naszego rynku, ale chyba przecież aż tak realia się nie różnią? W końcu jeszcze do nie dawna chodziliśmy za S&P łapka w łapkę. Sama giełda w USA ma bogatą historię i ogrom danych do przetworzenia, których nasza ledwie kilkunastoletnia historia nie może dostarczyć. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-05-19 Wpisów: 137
Wysłane:
1 października 2010 13:29:47
przy kursie: 21,90 zł
Jest analiza Mercor'a autorstwa Snake'a w dziale Analizy techniczne spółek. Co o niej sądzicie? Zgadzacie się z wnioskami autora czy nie?
Ja mam swoje zdanie, ale jako, że przez niektórych jestem oskarżany o stronniczość, to nie zrobię im tej przyjemności i nie zaprezentuje swojego zdania.
Czekam zatem na twórczą krytykę, skoro "nie wolno" na tym forum zgadzać się z autorem powyższej analizy (Snake pozytywnie wypowiada się o spółce, dostrzega pozytywy w sytuacji technicznej, podobnie jak ja przed wzrostami) gdyż powiedzenie czegokolwiek pozytywnego na temat Mercor'a od razu wiąże się z zaciekłym, często ad personam, atakiem kilku użytkowników, którym to najwyraźniej nie w smak.
|
|
Wysłane:
11 października 2010 13:17:19
przy kursie: 22,10 zł
gielda.onet.pl/analiza-technic...Wbrew pozorom, data publikacji powinna jeszcze bardziej przemawiać za przeczytaniem tej analizy (gdyż można zobaczyć jak ma się jej treść do rzeczywistych wydarzeń).
Edytowany: 11 października 2010 13:18
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
11 października 2010 13:38:03
przy kursie: 22,10 zł
Guru, poczekaj, aż przebije 25 złociszów. (może przebije przed korektą, może nie) Jak na razie się nie zapowiada, ale może to przyczajony Tygrys. Teraz szkoda czasu!
|
|
Wysłane:
21 października 2010 12:55:35
przy kursie: 21,49 zł
Myślę, że warto sprawdzić kiedy Quercus podaje wyniki. Wchodzili raczej wysoko. Czy mieliby chcieć raportować stratę z inwestycji w Mercor?
|
|
Wysłane:
15 listopada 2010 22:20:36
przy kursie: 21,49 zł
Zysk netto w III kwartale na poziomie przekraczającym zysk netto w I i II razem wzięty. Jak należy ocenić taki raport?
Może poproszę kogoś kto zna się na rzeczy o opinię i jakieś merytoryczne uzasadnienie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 54
Wysłane:
19 listopada 2010 15:03:45
przy kursie: 20,10 zł
Czy ktos moze wytlumaczyc tak znaczny spadek wartosci akcji w ostatnim czasie i czy sa jakies szanse na wzrost ich kursu??
|
|
0 Dołączył: 2010-06-09 Wpisów: 144
Wysłane:
19 listopada 2010 15:50:36
A co tu tłumaczyć,wyniki beznadziejne-to kurs leci w dół,proste...! Nie ma szans na wzrosty,są szanse na spadki.
|
|
Wysłane:
21 listopada 2010 18:20:11
A niby z jakiej perspektywy oceniasz wyniki? Poprawił się backlog (mówiący o przyszłych kwartałach). Jest zysk. W III kwartale wypracowano więcej zysku niż w I i II razem wziętym. I to miałby być niesatysfakcjonujący wynik? Kolega Nasdaq pisze w moim odczuciu rzeczy, które świadczą o tym, że nie ma pojęcia o czym pisze albo w dosyć tandetny sposób próbuje straszyć. Chwilowo kurs zachowywał się jak cały rynek. Tyle, że wystarczy spojrzeć na rekomendację DM BZWBK SA i IDMSA SA żeby ocenić raport. Zakupy TFI Quercus też mówią same za siebie. Komu bardziej ufać jakiemuś użytkownikowi Nasdaqowi z 22 wpisami czy zawodowym analitykom z dwóch niezależnych od siebie domów maklerskich (rekomendacje) i TFI z bodajże najlepszymi wynikami w branży pod wzgl. oceny przez rynek - tzn. kursu (TFI QUERCUS)?
Przemyślcie sami.
Edytowany: 21 listopada 2010 18:26
|
|
Wysłane:
24 listopada 2010 16:44:25
przy kursie: 19,40 zł
Cytat: Komu bardziej ufać jakiemuś użytkownikowi Nasdaqowi z 22 wpisami czy zawodowym analitykom z dwóch niezależnych od siebie domów maklerskich (rekomendacje)
Przemyślcie sami.
No i przemyśleliśmy,ufamy bardziej Nasdaq'owi,bo kurs po przełamaniu 20zł rzeczywiście wszedł w trend spadkowy...
|
|
Wysłane:
29 listopada 2010 19:47:24
przy kursie: 18,60 zł
Nie bronię Mercora (ani Guru), ale naprawdę zdarzają się niedowartościowane spółki, a rynek je długo ignoruje, pomimo potencjału wzrostu większego niż przypadku Mercora. Być może rynek nie wierzy w progres, być może jest za wcześnie, być może nie podoba się wysokie zadłużenie (mi też), zraża płynność i historyczny rzut oka na wykres, może nie jest "modna", a może w ogóle nie czas na długoterminowe inwestycje.
Natomiast to, że kurs spada, przez ca. 2 tygodnie, niewiele oznacza (co oczywiście fajne nie jest). Jeżeli ktoś ma target w jedną i drugą stronę, nie zaślepia go nieodwzajemniona miłość do firmy, nie wchodzi "all in", gra na długo, to spółka wydaje się być warta grzechu. Ale co kto lubi, jak zawsze...
|
|
Wysłane:
29 listopada 2010 20:05:55
@Koszyk, Masz sporo trafnych uwag na wątkach,ale tu niekoniecznie,bo gdzie Ty tu widzisz jakieś niedowartościowanie...? Spółka ma spadki niemal we wszystkich aspektach finansowych,gdyby nie rozwiązane rezerwy,to wynik za III kwartał byłby wręcz fatalny,ale jak widzisz rynek nie dał się nabrać i słusznie ocenił wyniki,choć i tak łagodnie jak na te sztuczki księgowe... Technicznie-to sam widzisz jaki jest trend,a trendu ot tak po prostu nie da się zatrzymać.
|
|
Wysłane:
29 listopada 2010 21:27:37
Długoterminowo, to nie jest trend. Długoterminowo, to nadal boczniak. (naciągany, ale wsparć nie połamało). Volumen 10 - ciu ostatnich sesji, nie przekroczył chyba sumarycznie 100 k. To nie wygląda na paniczne wyrzucanie. Wystarczy brak chęci kupna. Obiektywnie przyznaj, że gdyby miała 2 razy wyżej podstawowe wskażniki, ale za to fantastyczny PR, to też można by jej bronić. Precedensów - do woli. Niedowartościowanie widzę w potencjalnych możliwościach kreowania wyników w przyszłości, chociaż biorąc wskaźniki "na dzisiaj", to też przewartościowania nie widzę. O spółce pisałem w terminie długim, chociaż nie jestem zwolennikiem inwestowania w nieskończoność. Chodzi o obiektywizm, a nie o zygzak na 3 - letnim wykresie. Mercor swoje w kryzysie przeżył (zwolnienia, spadek przychodów, zmiany w akcjonariacie). Jest niestety wprost powiązany z wigiem deweloperzy, a tu dobrze nie jest. (niżej niż rok temu) Jeżeli ktoś wierzy w odrodzenie gospodarki, budownictwa i w to, że kłopoty finansowe na świecie są do rozwiązania w realnym terminie (ja nie, ale pewności nie mam), to "temat" Mercora, jest możliwy do wzięcia pod uwagę. Aha. Wierzę też w instynkt samozachowawczy S.Buczka. Do czasu oczywiście! I w stop losy, choćby na znaczących stratach.  Pozdrawiam.
Edytowany: 29 listopada 2010 22:38
|
|
0 Dołączył: 2010-10-12 Wpisów: 136
Wysłane:
29 listopada 2010 21:27:43
guruzradosci napisał(a):. Komu bardziej ufać jakiemuś użytkownikowi Nasdaqowi z 22 wpisami czy zawodowym analitykom z dwóch niezależnych od siebie domów maklerskich (rekomendacje) i TFI z bodajże najlepszymi wynikami w branży pod wzgl. oceny przez rynek - tzn. kursu (TFI QUERCUS)?
Przemyślcie sami.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 listopada 2010 23:16:57
p. Buczek, maklerzy i kto jeszcze chce, robi analizę rynku mniej więcej tak samo. Poszukiwanie value stocks opisaliśmy w dzisiejszym tekście www.stockwatch.pl/artykuly/pos...Mercor jest w korzystnej strefie rentowność/cena na wykresie, który uwzględnia w majątku tylko aktywa rzeczowe. Tyle że ma niekorzystną dynamikę fundamentalną i jest w negatywnej fazie cyklu. Spółka do spokojnej obserwacji. Value, o ile jest trwałe, ujawnia się w długim terminie.
|
|
Wysłane:
30 listopada 2010 00:58:20
Megaciekawa zabawa (a poważnie, to metodologia), metodą eliminacji negatywnej. W sam raz dla fundów. Ale gdzie duch walki i "wyczucie" spółki, które tak uwielbiają inwestorzy indywidualni? A infa? A artykuły w prasie? Gdzie wzrosty po 40% dziennie? Zero emocji, przy takim podejściu.... Komputer sam wypluje wynik, jak ktoś go umie nastawić. Łee...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.