Temat:
HAWE
skoro umowa została renegocjowana to przeniesienie tych akcji na spółkę zarejestrowaną na cyprze daje do myślenia... Może zechcą te akcje sprzedać do końca tego roku i jeszcze zalapac sie na zaoszczędzenie podatku.
|
|
Temat:
HAWE
no typowe zagranie zeby zaoszczedzic na podatku....
|
|
Temat:
IDMSA
Black h napisał(a): Obecnie podejmowany jest szereg działań mających na celu wzmocnienie pozycji IDMSA i odbudowę kursu giełdowego akcji naszej Spółki. . wlasnie widac na bieżąco te ich działania: wywalanie akcji na maxa np: HAWE
|
|
Temat:
HAWE
ciekawy wywiad... jakos go nie zauważyłem....
no ale musimy czekać na wza do 23 marca aby ten limit skupu został zwiększony a zatem jestem nadal zdania ze czeka nas jakas drobna korekta po drodze.
|
|
Temat:
HAWE
skup infoa wiec zakonczył się 2-gi etap skupu akcji własnych. jak myślicie jaka jest najbardziej prawdopodobna najbliższa przyszłość Hawe? Ja bym obstawiał że powyższa informacja ze spółki może spowodować spowodować że w najbliższych dniach może czekać nas taka zdrowa korekta po znaczących ostatnich wzrostach.
|
|
Temat:
CEDC
no juz otym czytałem wcześniej- najwyrażńiej Roustam Tariko wpadł na małe pogaduszki do CEDC, oby to było coś dobrego...
|
|
Temat:
CEDC
no niestety jeszcze przed zakonczeniem sesji w stanach mozna stwierdzic ze jutro szykuje sie niezly zjazd kursu...
|
|
Temat:
DSS
nietylko na cnbc sa juz informacje w internecie gielda.onet.pl/dss-informacje-...Cytat:Nieoficjalne informacje o możliwym ogłoszeniu upadłości jednego z wykonawców autostrady A2, firmy Dolnośląskie Surowce Skalne (DSS), są nieprawdziwe, poinformowały władze spółki. Według wiadomości, jaka pojawiła się przed kilkoma godzinami DSS miały ogłosić upadłość w związku z zaległościami wobec jednego z podwykonawców. Kod:mod: dodawaj cytaty do linków
|
|
Temat:
BGZ
Cytat:Redukcje i jeszcze raz redukcje i czytam na forach jak to sie ciesza ze zarobili 20,- /dwadziescia /. No jak byl debiut BGZ, niemoglem go sledzic na biezaco ale jak sprawdzilem w srodku sesji ile stoi to z kumplem smialismy sie ze ludzie zarobia na obiad w mc'donaldzie. Mi by bylo nawet glupio chwalic sie ze zarobilem 20zl, predzej bym mowil ze nie stracilem.
|
|
Temat:
BGZ
Apropo sprzedawania akcji z oferty publicznej: to dlamnie sprawa jest prosta, skoro nieoplaca sie kupno BGZ(chyba wiekszosc osob tez takie ma zdanie), to po co trzymac te papiery. Ja niedawno sprzedałem, po tak marnym przydziale akcji strata jest minimalna i lepjej jest zainwestowac czas na wyszukiwanie spolek, ktore moga przyniesc znaczny zysk zamiast na jakies analizy, sprawdzanie kursu BGZ.
|
|
no akurat nie dramatyzuje bo wiem ze po wzrostach musi nastapic korekta ale tez patrzac na wykres mozna bylo zauwazyc formacje choragiewki a wiec mielismy nadzieje na kolejna fale wzrostow
|
|
no ta spolka to jest dlamnie jedna niewiadoma wszyscy wiedza ze jest chyba najbardziej niedoszacowana spolka w wigu20 ale mimo to niechce isc wogole do gory
|
|
niejestem biegly w AT ale chyba rzeczywiscie pojawila sie formacja choragiewki. z tego co ja sie orjentuje to po wybiciu z tej formacji mozemy sie spodziewac rownie duzych wzrostow co przed uformowaniem sie tej figury.
|
|
Temat:
SYNTHOS
poziom w okolicy 4.4 niejest abstrakcja wystarczy spojrzec na wykres roczny i juz tak sie stalo ze kurs z 4.71 spadl na 3.78(20%) wiec jest to calkiem mozliwe. Tak jak ktos wczesniej wspomnial w takim przypadku mocnym wsparciem bylby poziom 4.4-pamietam jak bardzo trudno bylo go nam przebic.
|
|
Temat:
JSW
No to akurat jest prawda ze wiemy tyle co z mediow, domyslam sie ze wiekszość osób(ktore nie są członkami zwiazków) mają negatywne zdanie na ich temat. Może media manipulują ale co może myśleć zwykły pracownik prywatnego zakładu pracy, obserwujący co zwiazki wyrabiaja- protestują aby wydłużyć gwarancje zatrudnienia(każdy by chcial miec pewna przyszlosc ale jest wolny rynek co sie stanie jak koniunktura na wegiel bedzie niekorzystna-niebedzie pieniedzy na wyplaty, pracownicy się poswieca i beda wyrozumiali dla ograniczonych wyplat? -raczej nie, ale beda pewnie protestowac), zwiekszyć płace i jeszcze czytają ile to pieniedzy te zwiaki dostaja od pracodawcy(pieniędzy ktore należą do państwa a więc pośrednio do obywateli). Nawet jeśli przyjmiemy że związki są potrzebne to w obecnej sytuacji nadużywają swojej władzy(ktorej maja nadmiar).
|
|
tutaj link do omowionej wyceny BZ WBK link wedlug niej cena maksymalna jest atrakcyjna.
|
|
Temat:
JSW
a ja mysle ze skrzypkiem w tym zakladzie byli pracownicy a nie rzad- jak nam czegosc nie dacie to my zrobimy sobie protest az nam dacie to czego chcemy a wy bedziecie tracic miliony zlotych kazdego dnia
|
|
Temat:
SYNTHOS
ostatnio większa korekta miała zasięg -20% wiec z doświadczenia SNS może poleciec jeszcze niżej.
|
|
Temat:
JSW
A ja mam inne zdanie niech dlaczego państwo ma nie sprzedawac czesci udziałów w spółce, jak dlamnie wejscie na gielde moze spowodowac chęć zwiększenia rentownosci itp bo wtedy wszyscy maja dostęp do sprawozdań firmy i patrzą na rece zarządowi(najbardziej pragne likwidacji szkodliwych związków zawodowych do których Ty pewnie należysz ale domyślam się że nawet ja pomimo młodego wieku tego nie dożyje:( ) A odnosząc się do twojego zarzutu że Polska jest jedynym państwem prywatyzującym spólki zyskowne to podaje znalezionego na "szybkosci" do artykułu jak prywatyzowała europe >>>prywatyzacje w europie<<<<Otóż oni nie sprzedają bo już sprzedali. i tutaj cytat z zalinkowanego artykułu: Cytat:Największe kraje Europy Zachodniej mają już za sobą wielkie prywatyzacje. Bilans wyprzedaży "sreber rodowych" jest mieszany, ale pozytywne doświadczenia przeważają nad wątpliwościami PS: lepjej jest pracować w zakładzie który jest w posiadaniu państwa bo można łatwiej ich szantażować.
|
|
Temat:
SYNTHOS
poszerzenieto nie sa plany ale juz cele ktore realizuja:)
|
|
Temat:
SYNTHOS
ostatnio uruchomili nowa linie produkcyjna, czekaja na decyzje o powiekszeniu specjalnej strefy ekonomicznej bodajze w oswiecimiu (decyzja raczej bedzie pozytywna), zwiekszenie ceny kauczuku raczej beda na podobnym poziomie bo w azji zbiory kauczuku naturalnego zostaly zmniejszone przez ulewne deszcze. Wiec jak dlamnie synthos ma mozliwosci wzrostowe ale pewnie jeszcze troche spadnie....
|
|
Temat:
JSW
Cytat:W dzisiejszych czasach świat stoi do góry nogami i w firmach rządzą pracownicy a nie właściciele. Dla mnie naturalna rzeczą jest sytuacja jak się komuś nie podoba to niech zmieni prace. wszyscy to wiedza ale nikt nic nie zrobi bo jest ich za duzo
|
|
Temat:
SYNTHOS
hmm poziom 5.17 mimo mocnej obrony przed kilka sesji wkoncu padl. Nastepny jest na poziomie chyba 5.07 sam mam nadzieje ze po podobnej cenie znowu wejde w SNS bo jest to dobra i perspektywiczna spółka.
|
|
Temat:
JSW
cos mi sie wydaje ze ta wypowiedz jest prowokacja i poprostu glupim zartem. no ale jesli jest to szczera wypowiedz to trudno mozesz sobie zyczyc czego chcesz ale cos mi sie zdaje ze bedziesz mocno zawiedziony i oby tam te wasze zwiazki zawodowe rozwiazali jak naszybciej. A tak btw to nie jest wasz majatek tylko panstwa wiec SPmoze zrobic co chce.
|
|
Temat:
PZU
w sprawie zalecenia co do dywidenty ze ma byc 26zl to wiem ale tez mozna sie spodziewac ze dywidenta moze byc wieksza bo SP potrzebuje pieniedzy a ma najwazniejszy glos w akcjonariacie.
|
|
no jak dlamnie to zysk niemozliwy do osiagniecia ze sprzedazy W2 ale zobaczymy(jak tyle osiagnie to bede pod wielkim wrazeniem i podziwem)
|
|
Temat:
PZU
a ja mysle ze cena w najblizszym czasie niepodskoczy , poczekam na informacje za ile bedzie mozna zlozycz zapis na jsw i dopiero potem sie zastanowie nad dokupieniem(jest kilka bardziej perspektywicznych spolek na okres krotko terminowy a pzu jakbym kupil to przynajmniej do dywidenty)
|
|
Temat:
PZU
ja cos czuje ze teraz kurs jeszcze moze troche spasc do dnia wza i decyzji o wielkosci dywidenty. chociaz logika mowi ze jesli duzo grubasow nakupilo akcji po cenie x to raczej niemoze spasc zabardzo ponizej ceny x(no ale pierwszym lepszym przypadkiem jest synthosc ktorym grubasy sie oblowily po okolo 5.4zl a teraz jest troche ponad 5.1)
|
|
Temat:
PZU
tak... jak dlamnie to dobry moment na sprzedaz bo zaraz poleci przez to jego sprzedawanie w dol
|
|
Temat:
PZU
no ja tez trzymam pzu dlugoterminowo i dla dywidenty ale teraz sie zastanawiam czy nie sprzedac bo pamietam jak ostatnio kurs polecial jak eureko sprzedalo swoje akcje.
|
|
No kolejne plany są na przejęcia i na inwestycje ale mimo to spółka nadal jest niedoszacowana pomimo kolejnych rekomendacji znacznie powyżej obecnego kursu i wątpie czy się to zmieni ale pozyjemy zobaczymy.
|
|
Temat:
POLICE
coś ostatnio jest cicho o policach wiec podbijam watek wiadomoscia o planowych zwolnieniach do konca roku link-zwolnienia w celu optymalizacji kosztow a tu ciagle spadek moze to ktos wyjasnic? Czy taka wiadomosc niema znaczenia a moze jest to prognostyk do spadku rentownosci dlatego kurs tak leci?
|
|
Temat:
BGZ
No ja jednak licze na dobry debiut JSW ale niestety niepotrafie zrozumiec jak mozna pozwolic na ciagle szantaze we wszystkich spolkach SP ze strony związków zawodowych-jak nam nie dacie tego czego chcemy to my nie bedziemy pracowac a wy stracicie z tego powodu miliony zł. Pewnie ta niepewność poczynian pracownikow(ja bym wywalil tych co niechca pracowac i tyle) odbije sie na kursie.
|
|
Temat:
SYNTHOS
synthos ostatnio bardzo ladnie rosnie. Sam mam pakiet tych akcji ale licze jeszcze na jakas mniejsza korekte(ktora raczej jest bardzo mozliwa i wskazana przy takich systematycznych wzrostach) aby dokupic jeszcze troche akcji. Chociaż właśnie nie widac oporow wiec z ta korekta to moze byc roznie.
Moze ktos znajacy sie lepjej moze wypowiedziec sie o mozliwych scenariuszach na najblizsze dni/tygodnie?
|
|
tez chciałbym się dowiedzieć co sie tutaj dzieje bo juz od dawna przymierzam sie do zakupu tej spolki ale odstrasza mnie skutecznie brak wyraznych zmian w kursie mimo pozytywnych wiadomosci i perspektyw
|
|
Temat:
SYNTHOS
No ostatnio troche tych komunikatów było (dokładnie 3) a wiec 1. Zmiana i poszerzenie zarządu może oznaczać dodatkowe obowiązki i więcej pracy-bedzie wiecej sie dzialo 2. Wydzielenie spółki energetycznej sugeruje albo podjęcie kolejnej próby z wyjścia z energetyki przez SNS albo wprost przeciwnie - rozwój (kredytym emisje), nowe inwestycje w tym zakresie w ramach grupy SNS. Plotki sugerują, że będzie to to drugie rozwiązanie. 3. Przy tak ogromnym wyniku i dalszych perspektywach poprawia się znacznie standing finansowy spółki, pozycja kredytowa (rating) i cena ew. kredytów. Mówiąc inaczej pieniądze sa na kazdy pomysł. A w razie potrzeby - w szczególności szybkiej akwizycji, pieniądze pewne -moim zdaniem z emisji (ale pewnie jezeli nabycie spółki byłoby prawdopodobne).
Przytoczyłem tutaj w wiekszosci wypowiedz niejakiego "Obserwator" z jednego z for internetowych gdyż ują on to bardzo zwiężle i rzeczowo.
|
|
Temat:
PZU
no to ja wiem ale zazwyczaj propozycje sie sprawdzaja.(chociaz ostatnio synthos mnie zaskoczyl bo byla propozycja nie wyplacania dywidenty a okazalo sie ze wyplaca prawie caly zysk z glownej spolki)
|
|
Temat:
PZU
szczerze mowiac to liczylem na troche wiecej tej dywidenty ze wzgledu na potrzeby SP ( wyplacenie czesci srodkow zapasowych) no ale 26 tez jest niezlym wynikiem.
|
|
Temat:
PZU
dowiedzialem sie w domu maklerskim pekao od doradzcy
|
|
Temat:
PZU
ostatnio uslyszalem ciekawe info apropo pzu a mianowicie : peako sa ma zamiar sprzedawac teraz posiadane akcje .
|
|
jak zwykle wszyskto fajnie sie zapowiada ale o jakis znaczacych wzrostach mozemy zapomniec (jak zwykle przy tej spolce)
|
|
Temat:
MERCOR
Czy ktos moze wytlumaczyc tak znaczny spadek wartosci akcji w ostatnim czasie i czy sa jakies szanse na wzrost ich kursu??
|
|