Temat:
MERCOR
A niby z jakiej perspektywy oceniasz wyniki? Poprawił się backlog (mówiący o przyszłych kwartałach). Jest zysk. W III kwartale wypracowano więcej zysku niż w I i II razem wziętym. I to miałby być niesatysfakcjonujący wynik? Kolega Nasdaq pisze w moim odczuciu rzeczy, które świadczą o tym, że nie ma pojęcia o czym pisze albo w dosyć tandetny sposób próbuje straszyć. Chwilowo kurs zachowywał się jak cały rynek. Tyle, że wystarczy spojrzeć na rekomendację DM BZWBK SA i IDMSA SA żeby ocenić raport. Zakupy TFI Quercus też mówią same za siebie. Komu bardziej ufać jakiemuś użytkownikowi Nasdaqowi z 22 wpisami czy zawodowym analitykom z dwóch niezależnych od siebie domów maklerskich (rekomendacje) i TFI z bodajże najlepszymi wynikami w branży pod wzgl. oceny przez rynek - tzn. kursu (TFI QUERCUS)?
Przemyślcie sami.
|
|
Temat:
MERCOR
Zysk netto w III kwartale na poziomie przekraczającym zysk netto w I i II razem wzięty. Jak należy ocenić taki raport?
Może poproszę kogoś kto zna się na rzeczy o opinię i jakieś merytoryczne uzasadnienie.
|
|
Ale discopolo pięknie naganiasz, ile bezpowrotnie dziś straciłeś? :D
|
|
Temat:
MERCOR
Myślę, że warto sprawdzić kiedy Quercus podaje wyniki. Wchodzili raczej wysoko. Czy mieliby chcieć raportować stratę z inwestycji w Mercor?
|
|
Temat:
MERCOR
gielda.onet.pl/analiza-technic...Wbrew pozorom, data publikacji powinna jeszcze bardziej przemawiać za przeczytaniem tej analizy (gdyż można zobaczyć jak ma się jej treść do rzeczywistych wydarzeń).
|
|
Temat:
MERCOR
Jest analiza Mercor'a autorstwa Snake'a w dziale Analizy techniczne spółek. Co o niej sądzicie? Zgadzacie się z wnioskami autora czy nie?
Ja mam swoje zdanie, ale jako, że przez niektórych jestem oskarżany o stronniczość, to nie zrobię im tej przyjemności i nie zaprezentuje swojego zdania.
Czekam zatem na twórczą krytykę, skoro "nie wolno" na tym forum zgadzać się z autorem powyższej analizy (Snake pozytywnie wypowiada się o spółce, dostrzega pozytywy w sytuacji technicznej, podobnie jak ja przed wzrostami) gdyż powiedzenie czegokolwiek pozytywnego na temat Mercor'a od razu wiąże się z zaciekłym, często ad personam, atakiem kilku użytkowników, którym to najwyraźniej nie w smak.
|
|
Temat:
MERCOR
Dziękuję pięknie za wypowiedź.
Owa "zygota" skłania do zastanowienia się, jeśli wziąć pod uwagę obroty. Czy "zygota" nie powinna charakteryzować się niskim wolumenem?
Pytanie czy lepsza "zygota" czy w pełni rozwinięty organizm (względnie trend) z mniejszym potencjałem zmian? Osobiście jestem zwolennikiem strategi "buy low, sell high". Nie przemawia do mnie rzekomo mniejsze ryzyko wchodzenia (ani "pozorna pewność zysku") przy spółkach, które mają wybicie już za sobą. Są spółki z branży budowlanej, które odbiły się już (kilka miesięcy wcześniej), np. ABM Solid. Wolę wejść w papier, który jest jeszcze nisko (Mercor nigdy nie wykazał straty za kwartał, licząc zysk bez uwzględnienia zdarzeń jednorazowych a np. ABM wykazał taką stratę). Wyniki Mercora za półrocze i II kwartał były ewidentnie lepsze niż w poprzednim kwartale. Jest więc mowa o poprawie w stosunku do I kwartału, której wymowa jest wzmacniana przez ostatnie doniesienia prasowe o wymiernych sukcesach na rynkach zagranicznych, np. coraz bardziej opanowywanym rynku holenderskim.
Myślę, że wyniki za III kwartał będą prawdziwym "sprawdzam" dla Mercora, niczym w pokerze.
Śledzący ten wątek wiedzą, że gram "all in". Póki co jestem na (mikroskopijnym co prawda, ale jednak) plusie. Wydaje się, że wszyscy czekamy aż ktoś powie "sprawdzam" przy wynikach za III kwartał lub wcześniej. W przeciwieństwie do pokera, startując nisko, nie przyjmuję jednak tak wysokiego ryzyka. Pytanie tylko kiedy można liczyć na pokerowe wygrane?
|
|
Temat:
MERCOR
Uklad srednich kroczacych i swieczki trzeba przeanalizowac, gdyz wzrosly obroty (mimo wzrostu kursu transakcji z duzym wolumenem) Czy wypowie sie jakis dobry technik?
|
|
Temat:
MERCOR
Ponad 242 000 akcji po (co najmniej) 22!
Wzrost kursu jest skorelowany (spojrzeć na wsp. korelacji Pearsona) ze wzrostem wolumenu
(co najmniej od czasu wzrostu wolumenu i kursu w sierpniu 2010)!
|
|
Temat:
MERCOR
No i nie mówiłem, że poniżej 21 nie spadnie? Przy 21 jakoś "nagle" zaczynał przeważać popyt nad podażą (np. na dogrywce). Nawet na dogrywce komuś prawie się udało (można by się zapytać czy nie było tak, że ktoś chciał więcej kupić niż sprzedać) zbić kurs wyrzucając niewielki pakiecik PKC żeby przestraszyć wypłoszone "leszcze" co mają po 100 akcji.Później jednak "nagle" pojawił się popyt i TKO wrócił do 21. Przecież każdy kto ma mózg dostrzega, że ktoś próbuje "załapać się na pociąg" jak najtaniej. Nawet się zastanawiam czy nie istnieją podstawy do wszczęcia postępowania...
Czy jest szansa na większe zakupy poniżej 21? W moim odczuciu piątkowa sesja stanowi dobitną odpowiedź. Wszelkie próby "zejścia" poniżej 21 kończyły się porażką. Większość transakcji odbywała się po 21 i więcej. Uważam, że jak 2 domy maklerskie jednocześnie wyceniają spółkę wysoko, to coś w tym musi być. NAJWAŻNIEJSZE NA MAŁO PŁYNNYCH SPÓŁKACH, POD WZGLĘDEM ANALIZY WOLUMENU, SĄ MOIM ZDANIEM, PAKIETÓWKI.
WOLUMEN PAKIETÓWEK coraz WIĘKSZY, CENA TRANSAKCJI TEŻ ROŚNIE! Sprawdźcie sami. Chwilowe wahania olewam, gdyż liczy się KURS i WOLUMEN A NIE TYLKO WOLUMEN, zwłaszcza na tak mało płynnych spółkach! Nie rozumiem "wypłoszonych", ale na kimś trzeba w końcu zarabiać... :P
Polecam przykład do rozważenia. Osobiście mam "traumatyczne" doświadczenie z BSK, gdy przestraszyłem się straty rzędu 10-20% i nie zarobiłem 300% w skali 1,5 roku. Kupiłem po 2xx pln, później ktoś obniżył kurs na dogrywce do dolnych widełek i oddałem, gdyż mi nerwy puściły. Też były rekomendacje 2 domów maklerskich na kupuj. Teraz sprawdźcie po ile jest. Ponad 3 razy bym na tym zarobił! Lata mi to koło .. nosa ;). czy miałbym teraz stratę 10k sprzedając papier, zarabiam tyle, że mogę sobie na to pozwolić i wiem, że najpóźniej w 2011 zarobię na swoich inwestycjach wystarczająco dużo żeby "wynagrodzić" sobie chwilowy dyskomfort związany ze zmiennością.
|
|
Temat:
MERCOR
To chyba oczywiste co się dzieje. Ktoś straszy leszcze...wiadomo po co. LOL
Skoro po 21 poszedł rekordowy wolumen (ktoś uznał, że warto zapłacić za ponad 5% kapitału po 21), to trzeba być delikatnie mówiąc ;) dosyć mało odważnym żeby bać się potrzymać do 21 .
Nie trzeba być analitykiem żeby przypuszczać, że sprzedawał ten co za akcje "nie płacił" żywą gotówką, więc temu podmiotowi/osobie sprzedaż przyszła z palcem w ..... (na zasadzie skoro objąłem bez własnego pełnego wkładu finansowego odpowiadającego wartości sprzedawanych akcji, to co mi tam, czysty zysk).
Za to jakiś podmiot płacił czystą gotówką grube miliony za akcje po 21 zł za sztukę.
Nie ze mną te numery i na pewno nie oddam poniżej 30. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
|
|
Temat:
MERCOR
Ponad 35,7 mln zł-takich obrotów nie było (jeszcze) w trakcie wzrostów (z sierpnia bieżącego roku). Kurs dzisiejszych transakcji pakietowych także był najwyższy (porównując do wszystkich tegorocznych transakcji pakietowych)!
|
|
Temat:
MERCOR
Z raportu wynika, że w II kwartale 2010 nastąpiła poprawa w stosunku do poprzedniego kwartału. Wypracowano zysk, który opiera się na działalności operacyjnej. W pierwszym półroczu 2010 udało się spółce zmniejszyć zadłużenie i wypłacić dywidendę a mimo to na koniec 1 półrocza 2010 (30.06.2010) jest ponad 2 mln więcej w kasie spółki niż 01.01.2010!
|
|
Temat:
MERCOR
Cena docelowa z rekomendacji DM BZ WBK : 30 (30-22=8). Jeśli cena docelowa z DM BZ WBK okaże się realna, to każda zainwestowana złotówka (przy cenie 22) przyniesie dodatkowe 36 groszy (przy 30 byłby ponad 36% wzrost od 22).
Warto się nad tym chyba zastanowić. Jeśli mieliby nie mieć racji, to czemu miałoby to służyć? Chyba ciekawe pytanie...
|
|
Temat:
MERCOR
Co sądzicie o rekomendacjach (24,5 i 30) DM IDM SA i DM BZ WBK SA?
|
|
Temat:
MERCOR
Wzrost kursu transakcji pakietowych, rozumianych jako różnica między kursem z 4 czerwca a kursem z 29 lipca (porównując kursy w następujący sposób- kurs z 29 lipca minus kurs z 4 czerwca, podzielony przez kurs z 4 czerwca, zaokrąglając do dziesiętnych procenta) to 2,6%?
Zarówno 29 lipca, jak i 4 czerwca, łączna wartość transakcji pakietowych dotyczących akcji Mercor przekraczała 8 milionów złotych, tak?
|
|
Temat:
MERCOR
30 lipca 2010 - dzień ustalenia prawa do dywidendy.
|
|
Temat:
MERCOR
Aviva OFE ma już 6,76 procent spółki Mercor (powyżej 5%)!
|
|
Temat:
MERCOR
Kurs jest znów powyżej 20 zł, mimo, że na giełdach spadki!
|
|
Temat:
MERCOR
Wyniki ogłoszone. Rzuca się w oczy wzrost Wartości Księgowej (z 18,23 do 18,28) oraz zmniejszenie zadłużenia. Czy mi się tylko wydaje czy rating wiarygodności na stockwatch.pl został podwyższony z BBB do BBB+ (bardziej wiarygodna)? Pamiętam też, że Zarząd zaproponował wypłatę dywidendy i, że Mercor SA (w ujęciu jednostkowym, nie skonsolidowanym) odnotował znacznie mniejszy spadek zysku niż grupa. Wiadomo, że Mercor SA dominuje w grupie, więc to istotne, że najważniejsza część składowa grupy radzi sobie jeszcze lepiej niż grupa jako taka.
|
|
Temat:
MERCOR
Teresa napisał(a):Dość mało widoczny ten RGR przynajmniej dla mnie Zanim zacznie spadać musi się przebić przez linię trendu. Jak widać była już naruszona ale raczej wciąż jest aktualna.  kliknij, aby powiększyć Zgadzam się. Wolumen przy naruszeniach był żenująco niski. Ostatnie transakcje o największym wolumenie to ok. 23 było, więc to przyczynia się do mojego zgadzania się z użytkownikiem "Teresa".
|
|
Temat:
MERCOR
Ciekawy jest ten poziom między 22,30/22,50 a 23. W razie wystąpienia wybicia powyżej SMA 45 przy sensownym obrocie może wyraziłbym podziw wobec Użytkownika "Vox" i uznał, że niektóre jego analizy są jednak całkiem sensowne. Miłego końca tygodnia!
|
|
Temat:
MERCOR
|
|
Temat:
PGNIG
plumpak napisał(a):Z rekomendacjami jest tak, że ktoś je wydaje bo coś mu tam się wydaje, a ktoś inny je olewa ;) nie ma to w tym przypadku znaczenia po której stronie się jest ważne jest natomiast po co wydaje się rekomendacje : Żeby coś zyskać -> na przykład żeby zyskać obniżoną cenę akcji aby te akcje po tej obniżonej cenie zakupić. Jak sami zaznaczyli w rekomendacji Oznacza to tyle, że spodziewająsie bardzo dobrych wyników spółki za I kw. związanymi własnie ze srogą zimą i dlatego warto się obkupic przed raportem ;) a , że cena wysoka trochę to wydajemy rekomendację obniżoną sprzedaj ;). To tak na tyle wg. mnie. Generalnie rekomendacje można sobie wsadzić : -> patrz rekomendacja Unicredit dla Lotosu :) z Listpada bodajrze 2008 roku ;) o taki tam fragment wyrwany : [..] "Dzienne minimum cena osiągnęła ok. 10.30 (po spadku o 19,1 proc. do 11,04 zł) " Część przestraszonych inwestorów wtedy wywalała PKC ;) ale ktoś inny kupował i jak sprzedał dziś co kupił po 10zł to ma 300% w 1,5 około roku no ładna lokata kapitału. Materiał do przemyśleń ;) Fajnie by było wiedzieć czy i kiedy zbierze się "masa krytyczna" kupujących myślących jak użytkownik "plumpak" i czy wówczas znalazłoby się wielu chcących"zatankować pod korek"? Pytanie tylko czy wówczas byłoby jeszcze coś do kupienia poniżej 4 zł? :) Zawsze tak było, tak jest i tak będzie, że spółki na forum (i na giełdzie, zwłaszcza jeśli chodzi o większość "drobnicy") docenia się po tym jak kurs już poszybuje w górę.... Nie może być inaczej, gdyż wiadomo (to truizm), że żeby ktoś mógł zarobić stracić musi ktoś (tzw. gra o sumie zerowej)...
|
|
Temat:
MERCOR
Teraz nareszcie zrozumiałem dlaczego Mercor tak dzisiaj spadł. Nigdy przedtem nie widziałem spółek o dobrej kondycji, które pozbywałaby się nieruchomości (wszyscy uważają, że najgorszą część kryzysu w nieruchomościach mamy już za sobą). Skoro tak, to co to mówi na temat stanu Mercora? Myślę, że kurs i obroty pod koniec dzisiejszej sesji mówią same za siebie...
|
|
Temat:
PGNIG
|
|
Temat:
PGNIG
Czy jeszcze w tym tygodniu znowu 3,75, gdyż w górę się odbiło od 3,65? 3,64/3,65 to wsparcie - czy znowu będzie zielono?
Powyższy tekst NIE jest rekomendacją i autor wyłącza jakąkolwiek odpowiedzialność za skutki przeczytania owego tekstu, zwłaszcza za działania podjęte lub zaniechane po przeczytaniu tego tekstu.
|
|
Temat:
PGNIG
Jak się utrzyma na 3,65 to ja zastanowię się nad prawdopodobieństwem pojawienia się świeczki Doji.
|
|
Temat:
PGNIG
SMA45 jest między 3,64 a 3,65. Zamknięcie 3,66 (czyli wyszło powyżej SMA45, SMA30 i SMA15) a średnia cena transakcyjna z ostatniej sesji dużo wyższa od 3,66. Obroty rekordowe. Jak dla mnie to sytuacja w średnioterminowej perspektywie z punktu widzenia AT jest jasna. Jak wyniki będą dobre, to sprawa chyba stanie się jeszcze jaśniejsza. Warto chyba także zapoznać się z rekomendacjami domów maklerskich i przeanalizować wpływ srogiej zimy na sprzedaż produktów PGNiG (jak sama nazwa wskazuje, głownie gazu).
Miłego weekendu i jeszcze bardziej miłego poniedziałku! :)
|
|
Temat:
PGNIG
Miłego oczekiwania na wyniki. Ciekawe czy cierpliwość się opłaci...
|
|
Temat:
PGNIG
3,82 już niebawem? Teraz ze spółek defensywnych w WIG20 za wart obserwacji uważam tylko PGNiG. Myślę, że skoro wyniki już w poniedziałek, to warto się zainteresować tą spółką, gdyż wycena wydaje się bardzo korzystna (porównując C/WK z wyceną na podstawie C/WK pozostałych spółek defensywnych z WIG20, np. CPS czy TPS) i z pewnością można ciekawie pokibicować i się trochę pouczyć. Można spróbować rozgryźć czy ktoś "mrozi" kurs do czasu podania wyników i czy szykują się zakupy jakiegoś "grubego" w piątek albo w poniedziałek. NOTA PRAWNA: TEN TEKST NIE JEST REKOMENDACJĄ. WYŁĄCZAM JAKĄKOLWIEK ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA DECYZJE I DZIAŁANIA PODJĘTE, BĄDŹ ZANIECHANE PO PRZECZYTANIU TEGO TEKSTU.
|
|
Temat:
MERCOR
Kurs spadł po dojściu do 25,50, więc racja w pełni. Sensowne analizy. Szanuję użytkownika "v3nom" i pozdrawiam serdecznie.
|
|
Temat:
MERCOR
Wielkie dzięki za świetny wykres i pozdrawiam życzliwego użytkownika. Czy dobrze rozumiem, że dojście do 24 to prawie "pewne" potwierdzenie zmiany trendu na wzrostowy w dłuższym okresie.
|
|
Temat:
MERCOR
Na portalu stooq.pl zamieszczona została informacja, iż DM BZWBK podał, że Mercor szykuje się do akwizycji. Wyniki sprzedaży miałyby wzrosnąć już w 2010, od 2011 wzrost miałby zaś być znaczący. Priorytetem jest wg wymienionego komunikatu poprawa efektywności. Źródło: stooq.pl
Poprawa wielkości sprzedaży i lepsze wyniki jeśli idzie o marże (dzięki efektywności)... niechaj każdy sam oceni perspektywy. Myślę, że Diamenty Forbes'a wpisują się w ten kontekst. Widać, że oprócz funduszy (pisano już o ich zakupach w tym wątku i podawano link do listy funduszy, które ZNACZĄCO POWIĘKSZYŁY swoje ZAANGAŻOWANIE w Mercor SA) także i analitycy doceniają Mercor. Dostrzegają praktycy, dostrzegają teoretycy, z czasem możę i przeciętni indywidualni inwestorzy docenią...
|
|
Temat:
MERCOR
Fakty są takie, że znowu odbiło się w góre od poziomo 18,50 a wiadomo, że im więcej razy kurs odbija się od jakiegoś poziomu, tym ważniejsze staje się to wsparcie.
Z punktu widzenia AT scenariusz zakładający odbicie w górę (formacja odwróconej głowy z ramionami) odczytuję jako coraz bardziej wiarygodny.
Mi naprawdę nie zależy żeby mnie ktoś z Was szanował, lubił czy się ze mną zgadzał.
Faktów natomiast nikt nie zmieni, nawet użytkownicy "pop" i "wujek staszek". Ciekawe co by napisali jeżeli w nieodległej przyszłości Mercor osiągnąłby 25?
|
|
Temat:
MERCOR
Jak dla mnie to wszystko w wpisuje się w zmianę trendu na wzrostowy w sposób pasujący do formacji odwróconej głowy z ramionami. 18 moim zdaniem jest fundamentem nie do przebicia. Widać to było np. dzisiaj. W moim odczuciu jest obecnie potencjał do wzrostu powyżej 19, w krótkim terminie do ok. 20. Ciekawe co sądzi na ten temat np. Drakkon...
|
|
Temat:
MERCOR
pop napisał(a):guruzradosci napisał(a):Jak przebije 19, to 20 może pójść z marszu. Kto ma podgląd na (pełen) arkusz zleceń na bieżąco widzi jak się sprawy mają. W przypadku małej płynności inwestycja w miesięczną opłatę za dostęp do notowań w czasie rzeczywistym wydaje mi się sensowna... A po ile kupiłes ten Mercor,że tak duża jest tutaj Twoja aktywność ? Po tyle co Prezes. I podobnie jak Prezes wierzę w spółkę. Nikogo nie "naganiam" (rozumiem, że to pytanie do sugestia, że "naganiam" - każdy forumowicz z odrobiną doświadczenia pewnie by się zgodził, że tak to można odczytać). Zresztą Inwestorzy i Forumowicze to nie trzoda ani bydło żeby ich można było (skutecznie) "naganiać". Jedynie wskazuję, że w oparciu o analizę fundamentalną ceny poniżej 18,50 (nawet IDMSA, pomimo, że krytyczny wobec spółki, "wycenił" na 18,50) wydają się być TOTALNĄ ANOMALIĄ. Jeżeli ktoś kupił po np. 18 (zacząłem więcej pisać na tym forum jak kurs spadł poniżej 18) kierując się faktami, których może nie znał a ja je przybliżyłem (np. świetne poziomy wskaźników C/Z , EV/EBIT , C/WK, to do tej pory ma już prawie złotówkę (0,84) na akcji "do przodu". Pytanie dlaczego uciekasz się do stosowania argumentów ad personam? Może fajniej byłoby podać interesujące fakty, które umożliwią komuś ciekawą analizę? Byłbyś dopiero "cięty" i wygadany gdybyś merytorycznie ze mną dyskutował i "wygrał"... W razie czego, zapraszam do dyskusji merytorycznej. Możesz to potraktować jak wyzwanie... Każdy wnioski wyciąga sam. Decyzje też podejmuje samodzielnie. NIGDY NIKOGO NIE NAMAWIAŁEM DO JAKIEJKOLWIEK DECYZJI INWESTYCYJNEJ CZY GIEŁDOWEJ, NIE NAMAWIAM I NIE BĘDĘ NAMAWIAŁ! Nie rozumiem natomiast dlaczego kogoś tak denerwuje, że mówię PRAWDĘ o spółce. W tym, że obecną CENĘ postrzegam jako NIESPOTYKANIE KORZYSTNĄ (jeśli idzie o wskaźniki C/Z , EV/EBIT , C/WK w porównaniu do innych spółek z sektora)... To tyle w temacie.
|
|
Temat:
MERCOR
Teresa napisał(a):Jak dla mnie na dolny trendline powinien iść po minimum z dnia 28.05.2009. Wtedy okazuje się, że kanał nie został naruszony. Tak, była próba przełamania kilka dni temu ale jak się zdaje nieskuteczna.
Minimum z 28.05.2009 to nieco ponad 21 zł?
|
|
Temat:
MERCOR
wujek_staszek napisał(a):Według Twojego malunku AT wskazuje tu na wybicie dołem lini trendu, następnie klasyczny do niej powrót i odbicie od niej by przyspieszyć spadki i wyznaczyć kolejne minima. Może jestem jakiś niedouczony, ale czy odbicie od linii trendu (w dół) nie wymagałoby spadkowej sesji (i kiedy taka miałaby nastąpić)? Takowej nie zanotowano (w okresie pasującym do interpretacji wykresu w sposób przedstawiony przez "wujka staszka"), gdyż od kilku sesji kurs rośnie i w trakcie kolejnych sesji w fazie dogrywki zostaje coraz więcej ofert kupna, których nie udaje się zrealizować (kurs rośnie a mimo wszystko jest więcej chętnych do kupna niż do sprzedaży). Nie bardzo rozumiem interpretację wykresu przedstawioną przez "wujka staszka" (szczerze mówiąc zgadzam się z, moim zdaniem, sensowną interpretacją humbaka), ale czekam na oświecenie mnie przez "wujka staszka"-tu mówię szczerze, bez złośliwości czy nabijania się z kogokolwiek czy czegokolwiek. Autor wie najlepiej co miał na myśli, więc może mi wyjaśni o co chodzi i umożliwi zgodzenie się z Nim (jeśli mnie przekona).
|
|
Temat:
MERCOR
Koniec końców liczy się czy spółka rośnie. Od kilku sesji rośnie. Ostatnio taka fala wzrostów była na przełomie listopada i grudnia. Wówczas istniała pozytywna (dodatnia) korelacja z swig80. Teraz prognozuje się wybicie swig80 z konsolidacji (górą). Jeżeli występująca w krótkim okresie korelacja trendów zostanie zachowana, to zrealizowanie takiego scenariusza powinno spowodować wzrost kursu. Biorąc pod uwagę stabilną sytuację (zamówienia na znaczną część 2010) i bardzo korzystne wskaźniki fundamentalne (chyba sam WatchDog temu nie zaprzeczy) prawdopodobieństwo odbicia i przerodzenia tego odbicia w zmianę trendu w dłuższym terminie oceniam jako wysokie. Jeżeli ktoś się nie zgadza z moją oceną sytuacji, to zapraszam do podawania kontrargumentów. Ja wyjdę na przeciw i podam dowód, że jestem obiektywny. Zastanawiam się jak audytor (Deloitte) wyceni wartość księgową. To jest moim zdaniem jedyny argument dla przeciwników Mercora. Wydaje się jednakże mało prawdopodobne żeby wycena na potrzeby raportu rocznego 2009 miała się znacząco różnic od tej z 2008. Wydaje się także, iż kurs jest obecnie tak niski (C/WK=0,99), że i tak dyskontowane są wszelkie obawy. Ze względu na niską płynność obecna wycena jest absurdalnie niska, nawet niższa od wyceny z raportu negatywnie oceniającego spółkę Mercor autorstwa IDMSA. Powrót powyżej 18,50 (cena podana przez IDMSA w rekomendacji autorstwa wymienionego domu maklerskiego) wydaje się jedynie kwestią czasu...
|
|
Temat:
MERCOR
Kurs rośnie to fakt. Niektórzy zbijali moje argumenty za Mercorem, że z rynkiem się nie dyskutuje. Czyżby w sytuacji gdy rynek przemawia za Mercorem nagle uznali, że skoro jednakże rynek jest za Mercorem a oni przeciw, to teraz to rynek się myli? To by znaczyło, że nie mieli racji pisząc, że rynek się nie myli. Mieli jednak rację, że rynek się nie myli. Moim zdaniem byli jednak w błędzie co do oceny spółki Mercor. W odniesieniu do ostatnich 3 sesji, ewidentnie mylili się co do oceny Mercora. Rynek się nie mylił. Mercor rósł. Moi krytycy odwoływali się kiedyś do argumentu zakładającego nieomylność rynku gdy występowali przeciwko mnie. Teraz nie uznają własnego argumentu. Zmieniają zdanie stosownie do sytuacji. Trochę konsekwencji. Wierzą, że teraz rzekomo mają racje co do negatywnej oceny Mercora i chwytają się nieskomplikowanych argumentów ad personam aby mnie zdyskredytować. Nie znajdują jednakże twardych faktów na poparcie swojej tezy. Dlaczego należy im wierzyć a nie faktom, rynkowi i racjonalnej analizie wykresów z ostatnich sesji. Niektórzy gdy nie mają racji a bardzo się z tego powodu złoszczą, przyparci do ściany i nie będące w stanie sensownie odeprzeć czyichś racji, mówią, że ktoś jest be zamiast powiedzieć dlaczego ktoś, będący innego zdania, rzekomo się myli. Wierzę, że wszyscy użytkownicy tego forum są dojrzali i będą dyskutować o faktach a nie złościć oraz obrażać i pouczać innych.
|
|
Temat:
MERCOR
Do autorów (bądź autorek) o nickach koszyk i wujek staszek.
Z mojej strony wielkie uznanie za zachowanie "życzliwego dystansu" w dyskusji.
"Życzliwego", gdyż udało się podejść do sprawy z empatią ("wujek staszek" m.in. dzięki temu, że przyznał, iż nie chciał pouczać, "koszyk" przez przedstawienie swojego zdania w bardzo sympatyczny sposób). "Dystansu", gdyż istnieją pewne (mniejsze lub większe) rozbieżności między moją oceną perspektyw spółki Mercor a oceną tychże autorów.
Niejaki Leon Festinger już w 1957 roku opisał mechanizm psychologiczny zwany mechanizmem dysonansu poznawczego (Festinger Leon, 1957. A theory of cognitive dissonance. Stanford, California, USA: Stanford University Press), zapewne znany niejednemu forumowiczowi. W skrócie sednem tego mechanizmu jest dostosowywanie przekonań o rzeczywistości do swojej obiektywnej sytuacji tak żeby móc dalej uważać się za osobę racjonalną. Innymi słowy, jeśli ktoś sprzedaje posiadane akcje określonej spółki, to nie powinien jednocześnie twierdzić, że dana inwestycja jest/będzie dobra (gdyż wówczas nie możnaby takiej osoby uznać za osobę racjonalną) i na odwrót, skoro ktoś trzyma akcje, to tylko wariat i masochista trzyma i uważa, że straci.
Ja kiedyś też w ten sposób tłumaczyłem sobie posty osób, które sprzedały akcje.
Uważałem, że albo oni się mylą albo ja i próbowałem przekonywać ich do swoich racji.
Myślę jednak, że taki dysonans da się zredukować. Spółka Mercor jest dobrą inwestycją, ale nie dla każdego. Rację mają więc i Ci co sprzedali (gdy przyjęli krótki horyzont inwestycyjny) i rację mam ja, gdyż w odpowiednim czasie zarobię na spółce.
Pewnie zarobiłbym więcej w krótkim terminie inwestując na krótko w różne spółki, ale moja funkcja użyteczności krańcowej jest inna (inwestor długoterminowy) niż w przypadku krótkoterminowego inwestora lub daytradera.
Kluczem są więc różnice w preferencjach a preferencje mają charakter aksjonormatywny, każdy ma inne, nie da się stwierdzić (gdy różnice są nieznaczne) jaki zestaw jest "lepszy". Myślę, że każdy może więc "wyjść na swoje" na Mercorze. I Ci co sprzedali i Ci co trzymają. Ważne, że dobrze się bawimy i uczymy od siebie dyskutując na forum.
Jeszcze raz dzięki za ciepłe słowa i życzę wszystkim miłego weekendu.
|
|
Temat:
MERCOR
wujek_staszek napisał(a):A pomyśl inaczej... zamykając teraz pozycje uratujesz pozostałe 80% kapitału. Tak też może być. Myślisz ze walor przetrzyma korektę jak ona w końcu trafi na rynki? Tym bardziej że walor słaby bardzo w stosunku do indeksów. Trochę już jestem na rynku i jedną z zasad którą się kieruje to gra z trendem. Na Mercorze jest on wyraźny. Nie wiem czy to już dołek (oby) ale czy wiesz jaki jest Twój próg bólu i na jakich poziomach oddasz bez względy na fundamenty? Nic nie dzieje się bez przyczyny i jakiś powód takiego zachowania Mercora musi być. Oczywiście mogą być różne. Jeśli nie masz czasu na obserwacje to tym bardziej nie polecam pakowania się w takie spółki. Trendy spółek mogą być bardzo silne i iść wbrew indeksom. Zobacz sobie np jak zachowywała sie Netia w ostatniej hossie. Nie wiadomo jakie tam są konflikty interesów na spółce, kto kupuje, kto dołuje. Popełniasz wielki inwestycyjny błąd lokując cały kapitał w jedną spółkę. To są już podstawy, poczytaj wiec o dywersyfikacji portfela. Każdy ma swoje interesy; zarząd, insiderzy, osoby powiązane, analitycy_spece jak ich nazywasz, i inwestorzy tacy jak my. Każdy z nas może rekomendować te akcje bo każdy ma jakiś w tym interes. Kwestia czy wszyscy ten sam. To tyle o analitykach i ich rekomendacjach bo to już temat rzeka. Wcale nie uważam że AT ma się nijak do spółek o małej płynności. Natomiast na pewno jest to niedogodność. Wiem co robię i mówię, że ja uważam Mercor za najlepszą inwestycję na GPW w perspektywie najbliższych kilku(nastu) miesięcy. Nie bawmy się w pouczanie co do podstaw. To nie brak wiedzy (wiem doskonale co robię) tylko świadome odstępstwo od zasad z uwagi na przekonanie co do fundamentów. Aczkolwiek dzięki za życzliwą uwagę i troskę o moje dobro. :-)
|
|
Temat:
MERCOR
wujek_staszek napisał(a):Co do fundamentów nie będę z Tobą dyskutował bo może i tam one są solidne. Ceny akcji jednak rosną od kupowania a nie od fundamentów. Jest trochę dobrych spółek na GPW, ale niestety ich cena nie rośnie. Nie wiem jak Ty ale ja staram sie mieć akcje, których cena rośnie, a nie tych które mają solidne fundamenty. Kiedyś (tylko kiedy) może za tymi fundamentami ruszy cena ale zobacz ile mogłeś zyskać na innych papierach w tym czasie. Ja oddałem Mercor jakiś miesiąc temu po miesiącu trzymania i nie żałuje. Zobacz jak on wygląda na tle rynku od tegorocznych dołków.... tu komentarz chyba jest zbędny. Dla mnie sprawa jest jasna - jesli akcje sa wyraźnie gorsze od rynku, nie rosną gdy rynek rośnie a spadają silniej kiedy spada... nie ma sentymentów...wywalam i ide zarabiać gdzieś indziej. Jeśli zadowala Cię to że to dobra firma i Ty masz jej akcje to ok, rozumiem. Ja na GPW mam zarabiać, a nie trzymać akcje. Nareszcie uczciwe postawienie sprawy. Zgadzam się, że mogłem zarobić duuuuuużo więcej na innych papierach (gdybym zamknął w tej chwili pozycję miałbym około 20 procent w plecy), ale moja perspektywa to kilka lat. Nie mam czasu na zabawę w daytrading albo inne krótkoterminowe gry i zabawy. :-) Gdybym miał perspektywę inwestycyjną krótkoterminową to na pewno nie inwestowałbym w spółkę o takiej płynności jak Mercor. Moim celem jest jednakże stabilny wzrost w długim okresie (podobnie myślą zapewne osoby decyzyjne w ING OFE i ING TFI). Moim zdaniem "oddawanie" akcji tej spółki w tej chwili jest dobre dla desperatów (jak ktoś "na gwałt" potrzebuje gotówki, to wiadomo zamyka pozycję niezależnie od okoliczności. Podobnie jeżeli ktoś jest w 100% pewny, że inna inwestycja "da" lepszy zysk. Pytanie tylko skąd takie wziąć. To trochę jak kasyno. Mercor zaś jest moim zdaniem INWESTYCJĄ dla cierpliwych. Uważam, że to sprawa pewna i bezpieczna w długim okresie, ale bez sensacji z dnia na dzień (to nie są jakieś dywagacje analityka-teoretyka, sam mam ponad 2k a jestem "zwykłym szarym" studenciakiem i trzymam tam wszystkie oszczędności jakie mam, więc gram va banque.). Może dla jednych moja strategia to głupota i brak dystansu poznawczego do tematu, ale ja się specjalnie nie niepokoję spadkami przy małym wolumenie. Wiem ile ta spółka jest warta fundamentalnie. Niby nie ma sensu "kopać się z koniem", czyli próbować "przechytrzyć rynek". W przypadku Mercora w długim okresie będą liczyć się fundamenty a nie sama analiza techniczna. Najlepszym dowodem tego, że podstawa to fundamenty a nie analiza techniczna są rekomendacje analityków-speców od analizy technicznej na początku kryzysu i chwilę przed kryzysem. Gdyby wierzyć AT to wszystko powinno grać. W przypadku małej płynności - Mercor jest spółką par excellence mało płynną - można zapomnieć o AT. Liczą się fundamenty. Kiedy to się potwierdzi? Kwestia czasu.
|
|
Temat:
MERCOR
zdzichu napisał(a):Spadki wywolane sprzedaniem akcji przez PB to akurat akt jednorazowy, ewenualnie z kilkudniowym ogonem podażowym naśladowników PB.
Martwi glównie niższa zyskowność Mercora, który na dzialalności podstawowej w I i II kwartale wygenerowal bez efektów jednorazowych nieco poniżej 6 mln PLN netto. W skali roku daje to 12 mln czyli poniżej 1 zl na akcję co sprawia że za pol roku C/Z będzie powyżej 20 a C/WK nadal powyżej 1. Dlatego dla wzrostów kursu Mercora ważny jest dalszy ewentualny skup akcji przez prezesa lub poprawa zyskowności spólki.
Co ciekawe, kiedy prezes kupowal akcje po 22 zl, musial już znać wyniki wstępne za II kwartal, co oznacza, że glowni akcjonariusze mogli domyslac sie wyniku a teraz spanikowala tzw. drobnica. Reszta akcjonariuszy, w tym glownie fundusze, liczą zapewne na poprawę sytuacji od III kwartalu. Wraz z poprawą może się pojawić dodatkowy popyt. W pełni się zgadzam w temacie chwilowego powstrzymania wzrostów - drobnica panikuje i to widać po wolumenie. Większe transakcje (pow. 500 sztuk) zawsze idą powyżej 22,20-22,30. To daje do myślenia. Wyniki zaś też są chwilowo nie aż tak dobre jak by chcieli mniej cierpliwi i stąd ich zachowanie - to jest jednak sprawa otoczenia makro i sytuacji branżowej. Sama spółka mocno wprowadza jeszcze lepsze rozwiązania niż w okresie kiedy generowała rekordowe zyski i jak tylko pierwsze jaskółki poprawy makro się pojawią to musi to zaprocentować i przełożyć się na przyjemny kursik.
|
|
Temat:
MERCOR
koszyk napisał(a):Panika zakupów, powiadasz... No oby, bo jak na razie to jedyne co odbija, to czkawa na 100 % papierów. Spokojnie. Cierpliwosci. Jak Ci co jeszcze nie dokupili sie najedza do woli to bedzie jeszcze lepiej niz na wiosne. Teraz maja szwedzki stol (tani wypas do woli dzieki przerazonej drobnicy). Jak sie najedza i bekna (stad ta czkawka) :D, to wszyscy z papierkami zarobimy. Ludzie nie beda trzymac w skarpetach ani w banku kasy a bezpieczenstwo ppoz zawsze bedzie w cenie. Mercor to lider w Polsce, wiec oczywista sprawa, ze bedzie kasa dla odwaznych, rozsadnych, stabilnych emocjonalnie i cierpliwych dzieki panikarstwu takich co im ze stresu papier z rak wypada... Coz, wazne zeby sie w toalecie tak nie stresowac jak przy trzymaniu papierkow na gieldzie, bo jak w kibelku papier wypadnie z reki w nieodpowiednim momencie to sie zostanie z g..... w reku lub, jak kto woli, na dloni. Jak ktos chce miec zyski w garsci a nie jak w toalecie z wypadajacym ze stresu papierkiem to wie co robic. No teraz to juz mam bana jak w banku. Ajjjj!
|
|
Temat:
MERCOR
Ogolna uwaga dot. MCR. Wiadomo, ze zawsze ktos (przy takim wolumenie to zadna sztuka) bedzie probowal bawic sie liczbami, jakies usrednianie i inne bzdury. Jak ktos chce znac realny kurs grubasow to powinien wywalic ze swoich obliczen jakies malutkie transakcje do 1000 sztuk po okreslonej cenie jednorazowo. Wg moich obliczen przy takim sposobie obliczania realna cena to MINIMUM 23.98. JEDYNE CO TRZEBA ZROBIĆ TO SIEDZIEĆ CIERPLIWIE NA TYŁKU I WYLUZOWAĆ. To oczywiście tylko moja opinia i NIE jest to broń Boże REKOMENDACJA - zastrzegam zeby mnie sadem nie straszono jak komus nie w smak, ze gierki roznych cwaniakow i pewnie jakiegos grubasa dolujacego kurs demaskuje. Chyba oczywiste jest, ze kilka funduszy nie wyjdzie z MCR ponizej ceny zakupu. Nawet na Sygnity siedza a tamta w przeciwienstwie do MCR nie odnotowala zysku. MCR przynosi ZYSK. Moze nie tak duzy jak niektorzy by chcieli, ale ciagle ma zysk i najgorsze juz za soba. Prezes tez tak uwaza i wrzucil w to duzo wieksza kase niz ja i fundusze. Drobnicy polecam spokoj. Jak ktos koniecznie chce tracic pozbywajac sie zbyt tanio - jego sprawa: zyjemy w wolnym kraju. Ktos na tym na pewno zarobi. Niewykluczone, ze wymienie Euro i tez chetnie dokupie. Chociazby kosztowalo 1 to bede kupowal i kredyt bral, bo w przeciwienstwie do innych wirtualnych spolek MCR to spolka realna z przekonanym o ostatecznym sukcesie i powodzeniu swojej wizji Prezesie oraz stabilnym akcjonariacie (fundusze). SPADA DLUG i sa ZYSKI. Dodatkowo wszystkie wspolczynniki rewelacyjne i jest to lider na rynku z konkretnym produktem i doswiadczeniem. Powodzenia. Have fun. Spadam z tego forum, wiec jak Watchdog koniecznie chce to moze mnie sobie banowac do woli.
|
|
Temat:
ABMSOLID
ABM nie pachnie. Pamiętacie co się działo z raportowaniem wyników spółki zależnej? Nie? To lepiej sobie przypomnijcie. Mi się bardziej podoba Mercor. Nie ma takiej woni ;-) jak ABM i jest naprawdę solidny (nie tylko z nazwy). Pozdrawiam i życzę powodzenia.
|
|