Po zapełnieniu 50 stron w starej kronice przeze mnie i dyskutantów stwierdziłem że warto założyć nowy wątek, w którym od początku będzie można śledzić moje zmagania z rynkiem i prowadzenie portfela zgodnego z trendowym inwestowaniem w stosunkowo pasywnej formie. Portfel taki kontynuowałem zaczynając kronikę
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... , przenosząc portfel ze strony infoinwestor. Wtedy jednak portfolio miało już całkiem spory zysk wypracowany, tym razem widzowie mają okazje zobaczyć taki projekt od samego początku (do tego na bardzo trudnym rynku).
Założenia:1. Analiza wykresów w skali tygodniowej, interwał dzienny w celu zwiększenia precyzji wejścia.
2. Startowa kwota 20 000 zł (niech będzie że to te pieniądze z FL ;)).
3. Standardowa pozycja wielkości 2000 zł (10 % portfela), możliwe rozbudowanie pozycji do 20 % portfela (dobranie).
4. Na kontraktach pozycje odpowiadające pkt 3. po przeliczeniu dźwigni. Możliwe od razu zajęcie pozycji wielkości 20% portfela (long/short).
5. Prowizje na akcje 0,38%, kontrakt 8 zł, fut na akcje 3 zł.
6. Benchmarki - WIG, SWIG80 (ew jak znajdę podobny założeniami to dodam jakiś fundusz)
7. Możliwość gry zarówno na wzrosty jak i spadki.
8. Jedna pozycja w portfelu nie powinna mieć więcej niż 40% udziału (np. 20% startowo i wzrost aż do 40% portfela).
9. Sygnał kupna - wybicie z konsolidacji górą bądź dołem. Możliwe wariancje z oRGR/RGR, 2Dnem,
10. Sygnał dobrania - powrót do miejsca wybicia/korekta większego rzędu
11. Stop loss - od 7 do 20%. Nie więcej niż 4% portfela na pozycję, średnio 2% portfela na pozycję
12. Aktualizacje wyceny i komentarze co ok 1-2 miesiące
13. Wypełnienie portfela od 0 do 100%, nie zakładam dźwigniowania portfela.
14. Możliwa gra również na surowach, indeksach zagranicznych poprzez certyfikaty RC/ING
15. Nie zakładam gry na CFD/FX ani walutach (futy)
16. Cel inwestycyjny - zakładam prowadzenie portfela minimum do 2020 roku. Stopa zwrotu ? Jak najwyższa :).
Wątek portfela na forum myfunda jak i tutaj (będzie też u mnie w stopce). W wątku nie pytamy się o spółki do analizy (aby nie zaśmiecać), wdzięczny natomiast będę za komentarze, pomysły i uwagi ;). Z racji tygoniowego timeframe porywającej akcji tu może nie być, zwłaszcza jeśli spółki będą w trendach. Wszelkie ruchy na SL czy powiększaniu pozycji będą oczywiście wpisywane.
Jeśli o czymś zapomniałem to się dopisze ;).
Portfel:
Portfel na myfund