PARTNER SERWISU
zfrtfkcp
Kakarotto

Kakarotto

Ostatnie 10 wpisów
krawędź napisał(a):
Jaka piekna katastrofa

Kolejny raz szukam dołka 91 ale sl 10 pkt

A w telewizji cisza...

Skarbonka państwowa świeci pustkami, zobaczymy gdzie jeszcze rządu "uderzy". Ciekawy jestem potencjalnego veta prezydenta, no ale kto będzie bronił banki? Kto się odważy?

www.bankier.pl/wiadomosc/Nenem...

Ministerstwo Finansów planuje podwyżkę stawki podatku dochodowego od banków; w 2026 r. wyniesie 30 proc. – powiedział PAP wiceminister finansów Jarosław Neneman. MF szacuje, że zmiany skutkować będą zwiększeniem wpływów z CIT w 2026 r. o ok. 6,5 mld zł.

Coś czuję, że będziemy mieli poranek na czerwono...

Nie widzę analizy Krewa (bo nie mam promki), ale jestem ciekaw czy też widzi na kreskach ryzyko zakończenia trendu wzrostowego?
Dostrzegam tam koślawą głowę z ramionami o podstawie 163zł. Jak strzeli to kicha z wzrostami.

Na zleceniu kupna jest 100 000 po 2,41zł.
Już parę miesięcy temu były dwa podobne zlecenia, nikt się nie skusił.

Znów czuć nadchodzące spadki....

angry3 angry3

flesz napisał(a):
Przeraża mnie, że taki nijaki ktoś może być głową Państwa w najtrudniejszych czasach od 2WŚ. Zresztą Karol to chyba jeszcze gorsza opcja. To już chyba taka polska tradycja, że na prezydenta wybiera się nic nie znaczące, totalne cioty, bez żadnego kręgosłupa i charyzmy. Od Komorowskiego się zaczeło.

Prezydent ma podpisywać papierki. Im głupszy tym łatwiejszy do sterowania. Jak coś pójdzie nie tak to odpowiedzialność spada na prezydenta, a nie na faktycznego decydenta. Proste?

1ketjoW napisał(a):
..... Trzaskowski okazał się fałszywy jeżeli chodzi o prezentowane poglądy w powszechnym odbiorze. ....

Taki jest i taka jest partia z której się wywodzi. Całość podlana pogardą do wyborców w tym własnych.

Ważniejsze jest to jak ktoś mówi a nie to mówi. Mowę ciała dużo trudniej oszukać szczególnie pod presją i stresem tak jak na debacie.
Hołownia to samo. Do tego brak meteorytyki, stwierdził że Żabka jest polska. Osoby nie związane z giełdą to nie połapią się, ale nie na tym forum.

Debata była porażką demokracji. Trzeba czekać na kolejne paradebaty. Jeśli Trzaskowski ponownie weźmie w tym udział to ponownie dostanie po głowie.

www.bankier.pl/wiadomosc/Nowy-...

Trump traci resztki wiarygodności, zarządził pauzę i Chiny maja dostać tylko 10% za cła.
Dalsze ogłaszanie ceł w górę i w dół nie będzie już tak bujać rynkami.

Swoją drogą na ten news reakcja na Wall Street błyskawiczna, pompka do góry 6% i to w kilka chwil.
Kto kupował na ostatniej panice prawdopodobnie wyjdzie na tym całkiem nieźle.

Zaczynają okładać się cłami a rynek ma to już w nosie.
Czas poczekać na kolejne impulsy. Najlepiej obserwować to z krótkiego dystansu, ale jednak dystansu.

mihumor napisał(a):
Stówka na Chiny. Wreszcie Iphone będzie naprawdę produktem premium. Zabawa w napinkę by nie utracić twarzy rozpędza się. Dwóch apsolutnie topowych graczy z monstrualnym ego.

Może być kwestia ego, ale może być kwestia pokazania kto tu rządzi na globie.
Gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta, i jestem mega ciekawy kto na tym gdzieś na boku wyrośnie.

Wracając do tematu, jutro zakładałbym spadki na naszej GPW. Pytanie co z bankami, bo mam nieodparte wrażenie że RPP będzie zebrana szybciej i zmniejszą stopy procentowe, z uwagi na zbyt silnego polskiego złotego. Z drugiej strony RPP jest dosyć konserwtywna i raczej nie robi gwałtownych ruchów (nie licząc tego po rozpoczęciu pandemi). Trudny temat, bo duża destabilizacja.

Największym błędem jest przyjmowanie za pewnik że wróg / osoba której nie lubimy jest głupia, idiotą itp.
To jest bardzo niebezpieczne założenie dla osoby która tak myśli.

Pojawiło się zlecenie na kupnie:
2,3100 101 554sztuk 234 589,74zł

Niestety nie jest to detal i ktoś ewidentnie chce zebrać akcje. Pozostaje trzymać kciuki, że nie da rady skupić po tej cenie tylko dużo wyżej. 2,31zł to żart.

Mam dwie teorie:
- poszedł news że jednak cła zniosą i wywalają obligacje żeby mieć kasę na odkup akcji - ale to teoria słaba
- jakiś grubszy gracz chce pokazać Trumpowi, że jego plan nie jest doskonały i że nie będzie mieć taniego finansowania długu - teoria z pozycji siły

edit: 3 teoria - domykają lukę po zrealizowaniu formacji głowy z ramionami blackeye

Dziś.... US 10Y BOND YIELD poszło do góry o około 4,5%. Ciekawe.... ktoś tutaj mocno wysypał się z amerykańskich obligacji.

Trend boczny, ciąg dalszy.
Trzeba cierpliwie czekać, na kolejne wzrosty zysków.
Wzrosty cen spożywki cały czas wspierają przychody.

micmak napisał(a):
50pb już w maju? Czy za szybko? Niemal wszystkie sektory (poza wig banki) się ucieszy!

biznes.pap.pl/wiadomosci/gospo...

Interwencja słowna na gwałtowne umocnienie się polskiego złotego. Cel: ochrona eksporterów, no ale RPP oficjalnie tego nie powie.

Vox napisał(a):
prosimy o przejście na właściwy watek. Szczyt hossy już za nami, teraz szukamy dna bessy.

Eee, lepiej nie, bo wątek zostanie zepsuty przez dysputy polityczno-gówniane.

Spodziewam się, że nadchodzący tydzień będzie w otoczce stabilizacji i przemyśleń. Pojawiają się pierwsze kraje, które chcą dogadać się z USA. W opór idą Chiny, no ale kraj ten ma większe aspiracje.
Co do WIG20 to jednak ciążyć będą banki. WIG20 będzie bronić się przed złamaniem wsparcia, które było wieloletnim oporem. Czas pokaże, ale osobiście mam zapatrywanie negatywne.

genek napisał(a):
...
Jeszcze kilka tygodni temu mówiło się o testowaniu parytetu na EUR/USD, a tu nagle jakiś głupi strzał na 1,11, który dziś jest systematycznie niwelowany. Pewnie skończą dziś na 1, 07-1,08.

Mocno nie polecam słuchania paraekspertów, bredzą farmazony i powtarzają prostacka krytykę przeciwko Trumpowi, zamiast klasycznie próbować zarobić na tym co się dzieje.

genek napisał(a):
Z ogłoszeniem tych ceł, to tam niby jakieś wielkie zaskoczenia były.
...

Rozumiem że to z lekkim sarkazmem napisałeś. Zasadniczo to wieli tzw. ekonomistów nie rozumie co się dzieje.
Dla mnie to jest śmiech, Trump dociąga swoje obietnice do końca, zawsze. Negocjuje z poziomu siły. Teraz ma karty w ręku dobre i może grać dalej.
Trzeba czekać na reakcję innych państw, choć nie wierzę w to, że nie toczyły się już wcześniej rozmowy.
Tak czy siak czekają nas spadki dalsze, bo to na pewno się szybko nie skończy.

Edit:
uważam że WIG20 zjedzie poniżej 2600. I całe wyjście z konsolidacji szlak trafi wave

W stanach dziś jak na morzu, raz góra raz dół.
Jutro dopiero rozbuja na dobre.
Sporo jest oczekiwań na jutrzejszy dzień, ja to widzę bardziej jako kilka tygodni wymiany ciosów wzajemnych. Ciosów ceł...

Trend na CCC jest silny. Wspiera go np. nadchodząca obniżka stóp procentowych = mniejsze odsetki do spłaty.
Ogólnie papier silny patrząc na dzisiejsza sesję. Ustawicznie pojawia się popyt czy każdej słabości rynku i popyt ten każdorazowo podciąga kurs z miejsca z którego spadł.

Ten wątek jest wprost polityczny a forum jest o giełdzie. Może czas zmienić tytuł tego wątku?

Zastanawia mnie to jak mocno oddajecie się tematom politycznym, jak w tle dzieją się dużo bardziej interesujące rzeczy w temacie finansowym.
crybaby

Dostrzegasz w JSW spekulacyjną okazję?

Czekałem aż zacznie się łapczywe spojrzenie na zyski banków, to i mamy:

Cytat:

Banki powinny zostać objęte podatkiem od nadmiarowych dochodów; środki z tego podatku mogłyby trafić na przykład na cele związane z obronnością - stwierdziła w czwartek minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

No to tzw. korekta na bankach "znikąd" ma swoje powody, no chyba że to zbieżność czasu i miejsca, ale na giełdzie jeszcze nie widziałem czegoś takiego

Wchodzimy w korektę na WIG-Banki?

Think Think Think

WIG20, na dziennym właśnie zostawia górny knocik na świeczce.

To jest jakieś znamienne ale ilekroć ma dziać się zawierucha na giełdzie to program jednego banku do pokazywania notowań ma "dziwne" zwiechy....
Zobaczymy jak będzie teraz...

Osobiście martwi mnie ta ogromna siła wzrostu na bankach. W perspektywie dwóch lat banki porosły jak jakieś spółki z NC.
Whistle

Kakarotto napisał(a):
WIG20 .... już wykreślona flaga?
Jakieś refleksje w tym temacie? Think

Wygląda jakby siadło. Zasięg? 3010 i okolice?

Banki ciągną jak szalone i nie dostrzegam najmniejszych oznak aby to miało się zatrzymać. Teoretycznie można pociągnąć linie oporu po wierzchołkach, ale czy to powstrzyma taką siłę i na takich obrotach?

Najbardziej martwiące jest to że banki rosną dlatego, że nie spodziewają się spadku stóp procentowych. Możliwe, że doszło do złamania punktu krytycznego: RPP straciło wiarygodność na rynku (nie mówię tu o uśmiechniętych wyznawcach). Zaryzykuję: będą podwyżki. Mija kolejny rok i nie zbliżamy się do celu inflacyjnego, a jak dołożyć konfliktowy charakter Trumpa to jeszcze zapachnie tu stagflacją. angry3

WIG20 .... już wykreślona flaga?
Jakieś refleksje w tym temacie? Think

1ketjoW napisał(a):
Postawią A.Glapińskiego przed TK czy nie?

Cytat:

Glapiński stanie przed Trybunałem Stanu. Premier Tusk potwierdził, że wniosek jest gotowy

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci...

Widać za mało syfu się na świecie dzieje więc trzeba dolać oliw do ognia. Trzaskowskiemu leci poparcie wiec trzeba zrobić igrzyska. Stary ograny numer ale tłuszcza to łyknie.

Jeszcze dodam uzasadnienie: spółka systematycznie zwiększa przychody i zyski. Sam biznes jest bardzo prosty i powtarzalny. Kurs od strony technicznej jest w trendzie bocznym i nie powinny ją dotknąć wichury giełdowe spowodowane nowym prezydentem USA i ew. negocjacjami na Ukrainie.
Na marginesie mam właśnie obawy że będzie miotało w tym roku na giełdzie. Mamy ogrom niepewności choćby nadal. Ie rozliczone spółki tzw. skarbu państwa, które jak każdy tu wie, sterują dużym wigiem. Podlać to można ogromną dziurą budżetową na 2025.

Zgłaszam chęć zapisu.
Wybieram Eurosnack - ECK.

_olo_ napisał(a):
Czy 23.12.2024 r. będzie w tym roku ostatnim dniem na optymalizację podatkową?
23, 27 i 30 grudnia to ostatnie dni sesji w tym roku.

Tak, 23 to ostatni dzień.

Kolejne posiedzenie RPP... nadal dzieli nas ten sam dystans do celu inflacyjnego co jeszcze pół roku, może rok temu.
Niedobrze...Think

krewa napisał(a):

...że dostrzega problem związany z byciem producentem Private Labels

Jak każda spółka która chce wejść na rynek. Każdy zna marki Haribo, Lays, Coca - cola. A kto zliczy na palcach jednej ręki ich odpowiedniki? 5 marek czekolad (tu jeszcze się da)? 5 marek chrupków? 5 marek napojów gazowanych?

A co do rozpoznawalności, to w Dino ją mają bo chrupki Eurosnacka mają tam ilościową przewagę nad innymi.

W sklepach na półkach mamy w danej kategorii produktu masę firm. Nazwy firm na tych produktach są sprawą drugorzędną, już szybciej klient spamięta kolor i kształt opakowania i to gdzie produkt leży niż nazwę marki.
Przy masie produktów z jednej kategorii w pierwszej kolejności bierze górę cena, a potem jakość np. gdy ktoś już się sparzył i więcej takiego produktu nie chce.
Czy zwracacie uwagę na markę przy zakupie masła, pakowanych wędlin, paluszków, czy czego tam jeszcze?
Już milczeniem pominę jak te tzw. "wielkie" marki zdziadziały na jakości. Kojarzę dwie marki czekolad które nie mają nic wspólnego z tym czym kiedyś były, z czego jedna firma to już żywy cukier a nie czekolada.

Jest za mały "ff" tutaj, stąd mamy teraz kiszenie na poziomie 2,3 - 2,4.
Polecam przyłożyć sobie fibo - można na różne kombinacje i ciekawe rzeczy wychodzą. Widzę tak docelowo 4,13zł.
Trafiłem ich najpopularniejsze chrupki w kolejnej sieciówce (wcześniej ich tam nie widziałem).

Zastanawiam się czy ta firma jest w stanie konkurować z takimi markami jak np. Lays. To inny produkt, stąd Eurosnaki musiałby zacząć robić klasyczne chrupki ziemniaczane.

Mamy nowelizację budżetu 2024r, polegającą na zwiększeniu długu. Przyszły rok olbrzymia dziura z możliwością oderwania się denka. Mamy duży wzrost rentowności polskich 10 latek na przestrzeni miesiąca. Można zrzucić to na wybory w USA - tylko czy aby na pewno?
Zaczyna śmierdzieć przypałem...

Tutaj filmik z youtube. Narracja jest jednostronna. Pani z filmu ma pretensje, że musi płacić za spożywkę jak jej się nie sprzedało - w każdym małym sklepiku jest to norma. Nie sprzedało się = jest strata. Druga strona medalu jest taka, że Żabka wg tego filmiku narzuca to co ma być sprzedane/zatowarowane - tak to też nie może być.

Warto poczytać też komentarze. Zasadniczo na Żabkę "łapią" się osoby, które nie mają pojęcia o prowadzeniu sklepu, o zerowej wiedzy finansowo-księgowej.

Sam model działania Żabki jest dla mnie wątpliwy etycznie (głównie ze względu na przeniesienie ryzyka (całego?) na jedną ze stron umowy). Wg tego kryterium Buffet w tym debiucie nie brałby udziału.

FED ściął stopy - mamy realizację faktów.

Odszkodowania to jedno i one są jednorazowe.
Spadku kursu upatrywałbym w "załapaniu się" na dywidendę. Wg mnie PZU nie spadało razem z bankami "tak mocno'" bo kurs trzymała właśnie ta dywidenda. Teraz kto już ją ma to pozbywał się akcji- przynajmniej co do tych co bawią się spekulacyjnie/kilkudniowo. Informacja o odszkodowaniach pchnęła kurs niżej.

Gdzie to się zatrzyma? W układzie miesięcznym wygląda to na ewidentny koniec trendu wzrostowego. 32,5zł za jakiś czas?

Krótkoterminowo widziałbym 42,5zł jako korektę w trendzie spadkowym, a potem dalej zjazd.

szarlej81 napisał(a):
....Powrót do planów Morawieckiego aby skasować OFE i przy tym zarobić (udaremnionych przez pandemię) wydaje mi się mniej prawdopodobny bo Tusk jednak doskonale pamięta na czym przejechał się w poprzedniej kadencji a OFE i wiek emerytalny były tu największymi wtopami.

Przeceniasz pamięć wyborców Shame on you

Mnie zaczęła ciekawić opcja dziury budżetowej na 2025r.
Robimy zakłady o to do czego obecna ekipa zacznie się dobierać? Może OFE part II ? blackeye Choć tutaj same akcje zostały, nie tak prosto będzie. Think

1ketjoW napisał(a):

Czy możesz tę myśl uzasadnić?

Po prostu mi zaufaj Whistle

1ketjoW napisał(a):
Strefa Czystego powietrza w Warszawie. Coś do zapoznania się jak działa lobby ekologiczne.

W Warszawie regularnie prowadzone są badania dotyczące stężenia szkodliwych gazów w powietrzu, takich jak dwutlenek azotu (NO₂), dwutlenek siarki (SO₂), ozon (O₃), tlenki węgla (CO) oraz pyły zawieszone PM10 i PM2.5. Monitoring jakości powietrza jest prowadzony przez Główny Inspektorat Ochrony Środowiska (GIOŚ) za pośrednictwem sieci stacji pomiarowych.
...

Zwykły lewicowo-komunistyczny zamordyzm. Chcą innym życie układać.
A co do pomiarów GIOŚ to możesz je spokojnie wrzucić do kosza na śmietnik.

1ketjoW napisał(a):
Banki nie rosną, bo oczekiwane są obniżki stóp procentowych. Giełda jak wiesz wycenia przyszłość.

...

To było jasne już na początku roku.
Teraz trzeba zgadywać co będzie w kolejnym.

Idzie bessa, szkoda strzępić dzioba że jest inaczej.
Gdzieś w jakimś wątku już pisałem, że banki pierwsze polecą. One przestały w zasadzi już rosnąć w tym roku. Oczekujemy obniżek stóp procentowych. Banki pociągną wig20 - nie ma tu żadnej filozofii.

Możliwe że jest to ostatni czas na zapakowanie się w obligacje o stałym kuponie...o ile surowce nie odpalą w kolejnym roku Whistle

Na forum bankiera już "grzeją" tę spółkę - czujność wskazana. angry3

Trifolium napisał(a):
...
Mnie najbardziej zastanawia, dlaczego przy poprzednich cyklach podwyżek stóp nic podobnego nie miało miejsca. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że młode pokolenie amerykanów nie potrafi sobie niczego odmówić i wolą jechać na pożyczkach. ...

Podobnie jak nasza młodzież, ona nie pamięta komuny i biedy lat 90. Wszystko jest, nie trzeba się martwić, rynek pracy szuka pracownika itd.

fungal napisał(a):

Ja tylko chciałem nieśmiało zauważyć że jestem obecny (cokolwiek to znaczy w przypadku forum) a swoją spółkę podałem już w styczniu...

Nie łatwo sprawdzić czy ktoś jest obecny na forum jeśli się na nim nie udziela. Masz tylko 4 wpisy.

Rozwodnienie jest i należy to oceniać na minus. Raczej, bo zdecydowanie lepiej by było jakby dorzucenie kapitału odbywało się po wyższej cenie za akcję.
Ostatnio jeden z akcjonariuszy sprzedał cześć akcji poza rynkiem. Myślę, że to zwiastuje kolejne rozwodnienie.
Szkoda bo spółka nadal się rozwija i idzie jej to dobrze.

Ostatnio rzucono info o zakupie nieruchomości:

www.bankier.pl/wiadomosc/EUROS...

Edit:

podają co chcą tam zbudować:

www.wiadomoscihandlowe.pl/prze...

Nowy zakład.

decimus napisał(a):
Ogólnie słabo wygląda ekipa Tuskowa - realizacja obietnic leży, jakieś dziwne pomysły, teraz widzę, że jakiś zbliżający się rozpad koalicji.

To są ruchy pt.: brakuje kasy w skarbonce.

Vat mniejszy niż zaplanowano, bo inflacja za szybko spadła, ale spokojnie, zrobi się koniec tarczom i inflacja wróci na wyżej upatrzone pozycje. wave

Moderator:
...

W regulaminie stoi że uczestnik konkursu ma 14 dni na wybranie spółki ORAZ drugi warunek: "jego miejsce ma zająć osoba z listy rezerwowej, gdzie ten rezerwowy ma czas również 14 dni."
Drugi warunek nie został spełniony, bo raz że osoby z list rezerwowych są nieobecne (o ile w ogóle jeszcze są na tym forum) to dwa termin 14 dni dla obu z nich również minął. Tak wiec sorry, ale nie czuję się żebym miał odpaść z powodu zwłoki 3 dni.
Nie mniej żeby sprawiedliwości stało się za dość, proponuję zmniejszyć mój kapitał o 3% licząc od dnia 14stego. Po procencie za każdy dzień zwłoki.

Proszę sprzedaż allegro - wybicie nie nastąpiło.
W to miejsce KGHM - choć dosyć spóźniona reakcja z ryzykiem wejścia aktywem w korektę, ale jednak surowce ruszyły.
Konstrukcja WIG20 może wspierać KGHM, gdyż banki mają już dosyć wzrostów i możliwe, że pieniądze przepłyną do czegoś innego, a KGHM jest i płynny i z potencjałem.

Od połowy marca zdecydowany wzrost obrotów po długiej konsolidacji.
Dzisiejsze spadki z końca sesji nie naruszyły KGHM.
Surowce ruszają.

Wygląda to całkiem fajnie.

KGHM jak rośnie na giełdzie to zwykle robi to bardzo dynamicznie.
Zaryzykowałbym podjazd pod 150zł w tym tygodniu.

veve napisał(a):
Warto odnotować dzisiejszą promocję. Nie dziwi mnie, ponieważ wojna cenowa Lidla i Biedronki zabiera tlen także Dino. ...

Dino stawia sklepy tam gdzie nie ma Lidla, i czasem jak jest Biedronka.

Warto zobaczyć wykres, tam jest dywergencja na bardzo długiej odległości - wykres miesięczny. Wygląda to fatalnie.

Warto w prognozach AT brać pod uwagę zaostrzenie się wojennych nastrojów.
To co miało się już zadziać już się stało np. wojska NATO na UA - politycy mówią o tym, a są to zdarzenia które już miały miejsce.

Premier02 napisał(a):
....

Poradnik może być sprzed 50 lat!
...

Prawo się zmienia, szczególnie często podatkowe.

Dziwna reakcja rynku.
Nawet jak LPP sprzedaje do Rosji poprzez inny kraj (jak pewnie wiele innych firm) to co z tego? Firma ma zarabiać. Do tego oni tam sprzedają a nie od nich kupują, więc kasa płynie od Rosji a nie do Rosji.

Co do samej afery - nawet nie myślcie że przeciętny Kowalski wie co to są spółka ta LPP, nawet jak chodzi w jej ciuchach od 20 lat blackeye

Poproszę zakup Allegro - prawdopodobne wyjście z konsolidacji górą.

Analiza fundamentalna potwierdza sytuację na wykresie czyli trend boczny trwający już prawie rok.
Pozostaje czekać i kupować chrupki. Oby moce produkcyjne były ze spółą.

Korekta na rynku zbiega się ze spotkaniami głów państw w kwestii sytuacji wojennej na Ukrainie.Shhh

Proszę o sprzedaż Klepsydry. Na dziś dzień to jest już zdecydowanie za wysoka wycena.

Premier02 napisał(a):
....
Nie lepiej jest wskazać co przez lata się zmieniło niż całość od razu usuwać?

Nie, nie lepiej. Pytanie dotyczyło podatku od odsetek i dywidend - poszukaj sobie co jest w artykule - szczególnie w kwestii odsetek od obligacji.

szarlej81 napisał(a):
inwestomat.eu/jak-rozliczyc-po...

Trochę długie i nieco skomplikowane, ale dokładne i masz tam omówione chyba wszystkie przypadki.

......

Ten artykuł jest z 2021 - to jest nieaktualne. Shame on you

Moderacja mogłaby wpis powyższy skasować, żeby ktoś błędu nie poczynił przez błędny wpis.

Gorąca prośba o analizę fundamentalną z nawiązaniem do poprzedniej od której, mija równy rok od ostatniej analizy.

Przeglądam spółki z WIG80. Czuć powiew nadchodzącej korekty.

W kwestii banków to BOŚ odpalił - bank który nie wyglądał dobrze na tle tych z wigu20. Co daje pewne podejrzenie, że i ten bank chce rynek wyciągnąć, ten sam rynek który nie załapał się na główne banki. Think

Czy macie jakieś przewodniki jak to obliczyć razem z PIT8-C?

Jak co miesiąc spółka pokazuje około 20stego przychody za miesiąc ubiegły.

eurosnack.pl/relacje-inwestors...

"Zarząd Eurosnack S.A. informuje, że według wstępnych wyliczeń Spółka w styczniu
2024 roku zrealizowała przychody na poziomie ok. 11 996 789,41 zł, co stanowi
126,88 % wartości przychodów osiągniętych w styczniu 2023 roku (wyniosły
9 455 538,51 zł)."

Jestem zaskoczony wzrostem za styczeń 2024 r., bo w poprzednim kwartale na rynku spożywczym powiało chłodem.
Wzrost w styczniu prawdopodobnie wynika z zakończenia (czy jest na ukończeniu?) rozbudowy parku maszynowego.

www.bankier.pl/wiadomosc/Klopo...

Rudy chce dopaść mopsa.

Polski Złoty będzie dygotalny?

Dociera do mnie coraz więcej newsów jak to dobrze zarabia program PPK.
Info sprzedają tzw. "nie zapisani". Czy jest to odpowiednik taksiarza rozmawiającego o giełdzie? - można to i tak interpretować.

niedźwiedź napisał(a):
Po dzisiejszej informacji w sprawie "zmiany lokalizacji" elektrowni atomowej -
dziennikbaltycki.pl/elektrowni...

- jasnym wydaje się, ze wszelkie plany rozwoju atomu przez Orlen zostaną wycięte po zmianie władzy w spółce.

Ta informacja nie jest ani potwierdzona ani zaprzeczona.
Jeśli chcą jednak w lokalizacji grzebać to będzie to dramat...

Czas goni, trzeba wybierać.
Biorę: KLEPSYDRA. Spółka mało znana.
Uzasadnienie: spółka działa w branży gdzie zapotrzebowanie na usługi w tej dziedzinie nigdy nie ustanie. Plan zarządu jest prosty: pozyskać fundusze i skleić w całość drobne firmy z tej branży.

www.bankier.pl/wiadomosc/Urlop...

"Za ten miesiąc zapłaci państwo, aby zachować ciągłość płacenia składki i żeby nikt nie stracił na tym urlopie w przyszłości, jeśli chodzi o wysokość emerytury- zaznaczył Donald Tusk"

Miesiąc urlopu na koszt podatnika?

decimus napisał(a):
decimus napisał(a):
decimus napisał(a):
Zgłaszam się.

Rezerwuję CCC, później podam moment zakupu i uzasadnienie.

Uzasadnienie: analiza techniczna, liczę na kupno na cofnięciu przed falą wzrostową

Pytanie czy regulamin zezwala na taki ruch?

Brawo flesz wave
Warto zauważyć, że czołówka stawki nie zmieniała zbyt często spółek.
Cytując rady Wojtka: jak rośnie to nie ruszać wave

Zgłaszam się.

Pachnie korektą na rynkach, USA coś zjechali pod końcówkę. Think

Strona spółki w nowej odsłonie:

https://eurosnack.pl/

bankrucik napisał(a):
tusk właśnie rozpoczął przygotowanie ORLEN do prywatyzacji którą zapowiadał 16listopada jeden z czerskiej

wyborcza.pl/7,75968,30409971,o...

Nie każdy ma wykupiony abonament.

A do tematu: to jest materiał na gruby pozew ze strony akcjonariuszy. Niby jakim prawem sprywatyzowana spółka ma pokrywać wydatki socjalne w państwie?
Co to ma być??? Eh?

Poruszacie temat aborcji na wątku o giełdzie, no ciekawe. Choć może to poróżnić przyszłą koalicję.

Odnośnie aborcji warto prać pod uwagę co dzieje się w Warszawie. Wzrastają tam lawinowo napaści seksualne i gwałty. Słowo klucz: przewóz osób.

1ketjoW napisał(a):
....
Jak widać, tego typu koalicję nie są zbyt trwałe. Czy w Polsce będzie inaczej? Może, zależy od skali kompromisów.

W tej nowej koalicji problemem jest tylko lewica, grupa oszołomów z takimi gwiazdami jak Żukowska [lewy odpowiednik Korwina]. PSL bezideowy tak samo jak PO - oni spokojnie się dogadają, kwestia podziału synekur. Wierzgać będzie, a w sumie już robi, lewica. Bo po PiSie to oni są największym przegranym [nie Konfederacja]. To lewica utraciła masę mandatów w sejmie.
Trzeba poczekać, jak będą przepływać posłowie.
Tak się nadal zastanawiam czy jednak Kamysz nie zostanie premierem do spółki z PiS - nie bez przyczyny PSL ma 100% zdolność koalicyjną blackeye

1ketjoW napisał(a):

Do bojkotu można przystąpić lub nie. To były decyzję ludzi. Czy przemyślane. Raczej odbieram to jako głos przeciw PiS. Tylko po co dwa razy głosować w tej samej sprawie. Raz przeciw PiS w wyborach i drugi raz w referendum je bojkotując. Nie rozumiem.

Myślę, że przyjdzie dzień gdzie warunek frekwencji w referendum zostanie zniesiony. Wtedy tego typu gierki się skończą.

Obrońcy demokracji nie wzięli udziału w referendum, a głupie tłumaczenie że to przeciw pis tego nie usprawiedliwi.
To jeszcze wyjdzie bokiem, jak okaże się że trzeba będzie masę migrantów z Afryki rozlokować po kraju. Wtedy dopiero się zorientują jak głupi byli. Już dziś, dwa dni po wyborach wylatują zdania, że chcą zrobić "rozsądny" plan migracyjny.

1ketjoW napisał(a):

Co do referendum. Moim zdaniem nie wykazaliśmy elementarnego instynktu samozachowawczego w sprawie migracji. Owoce tego mogą być tragiczne.
Zobaczymy czy te niewiążące wyniki będą miały wpływ na decyzje polityczne.

Bojkot referendum pokazał jasno, że politycy mogą mieć w głębokim poważaniu wolę narodu. Idea referendum została ośmieszona i zdegradowana do poziomu cyrkowej zagrywki. Jedyna forma nacisku została sponiewierana Speak to the hand

szarlej81 napisał(a):

A co do Konfy to mam jednak wrażenie, że gdyby w ostatnim tygodniu JKM im nie uciekł z szafy to byłoby znacznie lepiej. Bo swoimi komentarzami odnośnie tzw "pandora gate" wystraszył sporo umiarkowanych. Ciekawie też w kontekście wolnorynkowości tej partii jawią się głosy z niej samej, że za dużo było Metzena a za mało Brauna.

JKM, lata temu, został usunięty z Uni Wolności i to nic nie dało. Ludzie kochają dostawać pieniądze do ręki za nic.

Wg relacji Bosaka, Braun zwyczajnie nie był zapraszany do telewizji a nie chowany w szafie.

I nie porównywałbym stylu zarządzenia niemieckiego do stylu polskiego. Przenoszenie rozwiązań z zachodu nie zawsze sprawdza się. Mieszkanie na wynajem to zawsze mieszkanie u kogoś. Udawanie, że tak nie jest to zabawa z Alicją w krainie czarów. Magia pryska w chwili otwarcia oczu. Z resztą... takie mieszkania trzeba wybudować państwowo = kolejne podbicie cen.

Trzaskowski i Czarzasty otwartym tekstem powiedzieli że chcą tworzyć rząd opozycyjny. Hołownia mówił o dialogu. Trzecia droga ma bardzo silną pozycję negocjacyjną, bo mogą i z jednymi i drugimi w tango pójść. Konfederacja bardzo słabo, widać frekwencja ją dobiła i brak chęci wśród ludzi do posiadania własności prywatnej. No i ataki z TVP, TVN i Polsatu zrobiły robotę. Na twiterze X Mentzen wrzucił posta i polała się nie fala, a tsunami nienawiści na tego człowieka.
Lewica już zapowiedziała mieszkania na wynajem, widać młodzi lubią mieszkać kątem u kogoś.

Mimo wszystko warto poczekać do rana na realne wyniki, bo sporo osób jednak w sondażach nie chce udzielać odpowiedzi.

szarlej81 napisał(a):
.... Jak myślisz skąd obecnie zwłaszcza wśród starszego pokolenia tak silna nostalgia za czasami komuny?

1. tęskną za swoimi latami młodości
2. socjalizm sprawia że nie musisz się wysilać, a egzystencja tyle o ile jest zapewniona (przynajmniej przez jakiś czas)

1ketjoW napisał(a):

Oczywiście nie dziwi mnie, że PiS to wykorzystuje w walce politycznej. Zdziwiło mnie, że w Polsce takie sytuacje mają miejsce. To bardzo źle świadczy o wartościach moralnych ludzi jacy zajmują się polityką. Myślałem do tej pory, że syndrom oblężonej twierdzy jaki prezentuje PiS jest nieprawdziwy. Po tym co usłyszałem już tak nie twierdzę. Myślę, że wielu ludziom w Konfederacji otworzyły się oczy. Oni zostali potraktowani jak pionek w czyjeś grze.

Dla mnie te nagrania są porażające, bo pokazują że nie ma żadnych granic. Jesteśmy na poziomie trzeciego świata. Niestety.

Zareagowałeś jak wyborca pisu. Rzucili normalną rozmowę polityczną i udają, że to coś nienormalnego blackeye
Jest czymś normalnym i oczywistym, że ludzie startując w wyborach układają się z kim tylko się da. Zaskoczony jesteś?

Nawet w podrzędnych urzędach na byle jakie stanowisko kierownicze są układanki. W te wybory masa kierowników i dyrektorów trzęsie portkami - mogą polecieć wszyscy, a cześć na pewno zostanie wymieniona. Zresztą jak nawet na szeregowe stanowiska potrafią być układanki. wave

1ketjoW napisał(a):
...

Songo. Jeżeli prezes NIK twierdzi, że kontroluje Konfederację, to jak oceniasz tę wypowiedź.

Kontrolować może ew. urzędy i od tego on jest. Ma na listach swojego syna i może kogoś jeszcze. Po wyborach nadal obstawiam pat i podkradanie sobie posłów. Obstawiam również, że będzie dużo niespodzianek na wynikach wyborczych a później pójdą na noże o brakujących posłów.

Zobacz kto dziś mielił temat Banasia: tylko tvp. Polsat i tvn nic. Co to oznacza? Że PiS próbuje na ostatniej prostej ściągnąć do siebie niezdecydowanych prawoskrętnych wyborców, którzy mogliby ew. zagłosować na Konfederację.

Ciekawe nagranie p. Banasia. Na razie nie ma pewności czy to nie jest jakaś sztuczna inteligencja.
Jeśli prawdziwe, to przynajmniej część przeciwników Konfederacji może na nich teraz zagłosować bo oni, w świetle nagrań ,nie wejdą w koalicję z PiSem.
Dobre blackeye

KamiLPArsenal napisał(a):

Ta strona to zbiór ubranych w pytania postulatów partii uczestniczących w kampanii wyborczej. Jeśli ktoś śledzi kampanię to łatwo zorientuje się pod które partię jakie pytanie podlega.

szarlej81 napisał(a):
...Co do debaty - to ucieczka od niej Kaczyńskiego nie dziwi. On się może sprawdza w zamkniętych spotkaniach ze swoimi wyborcami, ale do debaty to się średnio nadaje. Morawiecki też może być wygodnym przeciwnikiem dla Tuska. Natomiast najbardziej opozycji może zaszkodzić Scheuring-Wielgus zgłoszona przez lewicę. Nie do końca rozumiem tą decyzję.

Scheuring-Wielgus zatopi lewicę na tej debacie blackeye

Jarek ma swoje lata i podobno już nie daje kondycyjnie rady na swoich konwencjach: myli się, zapomina itd. Choć jak na swój wiek pamięć ma mimo wszystko grubo ponad przeciętną. To jest typowy typ analityka, 20 razy przemyśli coś zanim powie - nie nadaje się do debaty gdzie trzeba odszczekiwać. Tu Donald ma przewagę.

Pytania będą ustawione i obawiam się reakcji prowadzącego w przypadkach zbaczania z odpowiedzi na pytanie na jakieś własne postulaty.
Eksperci mówią, że walka idzie o niezdecydowanych. Reszta ludzi to już zabetonowana na amen Speak to the hand

Dla odmiany Polsat proponuje serię debat w nadchodzącym tygodniu. Niestety i on już wszedł w grubą nagonkę na Konfederację, a jeszcze tydzień temu jako taką równowagę zachowywał. Czyżby Konfederacji jednak rosło?

Myślę, że wielu tu z Nas jest bardzo ciekawa ostatecznego wyniku wave

yanek z hor napisał(a):
Tyrowicz - podwyżka o 100pkt

Nie jesteś Tyrowicz.

Raczej obniżą 25p, żeby udać że we wrześniu ruch był poprawny. A tak na marginesie to USDPLN robi dywergencję.

Pozbywanie się czegoś co przynosiło zyski sugeruje o problemach finansowych.

bankrucik napisał(a):
GPW rozgrywa nierozstrzygnięte najbliższe wybory, brak większościowego rząd i kolejną 9 miesięczną nieustającą kampanię wyborczą przed kolejnymi przyspieszonymi wyborami. tak to mi wygląda

Zdecydowanie może to tak wyglądać jak opisujesz.

bankrucik napisał(a):
jest jeszcze druga opcja... zły rozejm na Ukrainie który chyba się zbliża sądząc po sygnałach napływających z rożnych źródeł

To by wyjaśniało dziwne zachowanie Ukrainy względem Polski (litościwie pomijam jakość obecnej polityki zagranicznej obecnych rządzących).

Uwaga, uwaga, [cytując klasyka] średnia hawajska dla każdego i ciepłe wygazowane piwo:

www.bankier.pl/wiadomosc/W-Orl...

Orlen przyznaje we wrześniu [?] wysokie premię dla pracowników z okazji Bożego Narodzenia. Boo hoo!

Miłej lektury:

polskieradio24.pl/5/1222/artyk...

Hodowla piratów drogowych [darmowe kursy na prawo jazdy dla 18latka] bez sensownego wykształcenia [brak obowiązku odrabiania pracy domowej w szkole] blackeye

Ani wczoraj, ani dziś żaden kanał informacyjny nie podał informacji o raporcie NIK.
Nic o szczepionkach, totalnie nic. Demokracja pełną gębą angry3

yanek z hor napisał(a):
....
w kwietniu 2024 - około 3%

W marzeniach.
Po gigantycznym wzroście płacy minimalnej w 2024 i sprowadzenia 25% pracujących Polaków do tego poziomu nie odbije się to inaczej jak kolejną presją na podwyżki płac.
Do tego nałoży się brak efektu bazy, co gorsza może uwypuklić się w drugą stronę. Bo jeśli teraz zaniżają ceny paliw przed wyborami to jest oczywiste że sztucznie obniżona baza wybije za rok w analogicznym miesiącu wave

1ketjoW napisał(a):
Podejrzenie wady. To pojęcie jest dość nieostre.

"Afera wizowa" się skończyła to potrzeba nowego paliwa.

Nie męczą Was te "fakty prasowe" wychodzące tuż przed wyborami. Widać gołym okiem czemu ma to służyć i powyższy wpis to potwierdza. Kolejny temat wyciągnięty, bo NIK wcześniej nie mógł upublicznić tego raportu.

....

Afera wizowa to balonik który nikogo personalnie nie dotknął, stąd afera okazał się niewypałem.
To, że afery wychodzą przed wyborami to oczywiste.
NIK przedstawił konkrety choćby w podaniu liczby szczepionek poddanych utylizacji - koszty ogromne.

szarlej81 napisał(a):
Patrząc na wypowiedzi polityków dwóch największych partii można by wywnioskować, że program PO sprowadza się do tego , że "Jarosław Kaczyński i PIS to zło" a program PISu do tego, że tym złem jest PO i Donald Tusk. Mniejsze partie próbują się przebić z jakimś programem konstruktywnym, ale nikt w zasadzie ich nie słucha. Nie spodziewałem się niczego dobrego po tej kampanii, ale jest nawet gorzej niż myślałem, że będzie. A jeszcze ponad dwa tygodnie tego cyrku zostały

Program PiS i PO to dorwać się do koryta i po nas choćby potop.
Co to programu wyborczego to meteorytykę ma konfederacja, samorządowcy i tak pół na pół lewica. Trzecia droga jest dla mnie turbo wydmuszką, raczej ludzie totalnie nie świadomi sytuacji na nich chcą głosować. Samo pojawienie się znikąd pana Hołowni jest podejrzane. Skąd miał pieniądze?

Programu gospodarczego takiego z pierwszego zdarzenia nie widzę u nikogo. Konfa broni się hamowaniem rozdawnictwa, ale to i tak nastąpi bo ktoś w końcu przestanie SP pożyczać pierwszy d'oh!

Nowy raport NIK.
Poza zmarnowaniem kasy ogromnych rozmiarów, mamy do czynienia z podawaniem ludziom wadliwych szczepionek.

41:55 od tej minuty. Szczepionki (117 600 dawek) miały podejrzenie wady mogącej spowodować chorobę lub niewłaściwe działanie. Mieli o tym informację i nic nie zrobili - wszystkie szczepionki podane zostały pacjentom.

Słucham tego i własnym uszom nie wierzę. d'oh!

Informacje
Stopień: Złotousty
Ostatnia wizyta: 23 sierpnia 2025 21:19:16
Liczba wpisów: 1 586
[0,37% wszystkich postów / 0,35 postów dziennie]
Punkty respektu: 83

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,827 sek.

glhfroot
fxuaxqic
fltzacud
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 403,86 zł +387,02% 97 403,86 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yofbhwht
ozrwepae
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat