@Yaroman
To nie było łapanie górki co próba wykorzystania oporów jak i szukanie końca korekty wzrostowej. Najpierw sytuacja ogólna:
DAX week

kliknij, aby powiększyćPierwszy sygnał sprzedaży padł przy 8900 (wybicie linii szyi RGR), następnie nastąpiła korekta wzrostowa która trwa do dziś. W idealnym książkowym świecie doszła by do 8900-9000 i rozpoczęły się dalsze spadki. Niestety tu mamy inny układ i linię szyi wybito znacznie. Na ok 9450 oznaczyłem już sobie kolejne dobre miejsce na koniec korekty. Postanowiłem wykorzystać opór na 9150 jako miejsce do zagrania:

kliknij, aby powiększyćPodwójne dawne wsparcie ok 9150 (z lewej nie oznaczyłem), średnie od góry też gonią więc mogło to zadziałać. Niestety dane + reakcja na otwarciu zniweczyły ten plan. Bezpieczniej oczywiście jest grać na spadki również na wybiciu nowych low, tyle że na to będzie trzeba jeszcze dość długo poczekać więc szukałem miejsca na "pullbacku" (podobnie grywam korektę ruchu wzrostowego po sygnale kupna - bo często kurs wraca w okolice sygnału). Zabawnie będzie jeśli dziś się utworzy wyspa odwrotu - wtedy wyjdzie na to że z shortem pośpieszyłem się o 1 dzień
Błędem prawdopodobnie była wielkość pozycji (o połowę za duża) dająca przy tej dźwigni wypełnienie portfela (i przy luce zdjęło 3% z wyniku a nie prawidłowe 1-2% max).
Zaczepnie dziś daję RCFS3GOLD na spadki złota pakietem 30% portfela (licząc z dźwignią).

kliknij, aby powiększyćPytanie czy to nie false break (RSI daje ku temu powody póki co). Stop powyżej luki spadkowej 1216.