PARTNER SERWISU
gohghqta
Yaroman

Yaroman

Ostatnie 10 wpisów
Witam wave
Moje zaangażowanie w akcje jest obecnie minimalne, zdecydowałem się je zwiększyć bo trochę żal by było choć cząstkowo nie uczestniczyć we wzrostach jeżeli byłyby kontynuowane.
Trend na bankach i WIG20 jest już zaawansowany, więc z pewnością jesteśmy coraz bliżej końca. Ostrożność zalecana. Ale z drugiej strony trendy mają do siebie to, że lubią być kontynuowane.
Banki i spółki z WIG20 wciąż nie są drogie (wskaźnikowo/fundamentalnie). Obawiamy się spadku zysków (banki) związanego z obniżeniem stóp procentowych i podatku bankowego (który też - co oczywiste - zmniejszyłby zyski). Ja uważam, że powyższe obawy są już w cenach i że w rzeczywistości ani zyski się nie zmniejszą (podwyżki w bankach już są faktem, zwiększa się też aktywność kredytowa). Z kolei podatek bankowy to tylko projekt, który pewnie nawet nie wejdzie w życie.
Tak, że: hosso trwaj!

1.Kolega widzę dobry z matematyki king To prawda, pomimo skromnych corocznych wzrostów rzędu 10%, nominalnie portfel ładnie rośnie Boo hoo!
2.XXX to spółka z portfela subskrybowanego Wojeteka, ciągle w nim obecna, to powód dla którego nie chcę jej ujawniać. Już nie posiadam. Obecnie w korekcie, więc (potencjalnie) nie straciłem.

1.Powiększyłem dziś zaangażowanie w XTB. Obecnie na IKZE mam 70 akcji. Liczę na zakończenie korekty na szerokim rynku i powrót do wzrostów XTB.
2.Kupiłem ETFBW20LV. 35 jednostek. Liczę na zakończenie korekty i powrót WIG 20 do wzrostów.
3.Aktualna wartość portfela 86 870zł . YTD 11%

Hossa chce być kontynuowana a moje zaangażowanie w akcje minimalne.
Korekta na WIG 20 wygląda na zakończoną. Domniemany powód spadków WIG20: podatek bankowy do mnie nie przemawia. Podatku nie będzie, banki, pomimo spadku stóp procentowych nadal będą generować duże zyski.
(opinia własna)
Wszystkie wolne środki w dniu dzisiejszym zapakowałem w ETF na WIG20 „na sterydach” : ETFBW20LV.
Plan minimum: 3000 pkt na WIG20. Ale liczę na więcejPray

Jak widzę, kronika zaczęła żyć swoim życiem. Wspominając o OKI wywołałem ożywioną dyskusję. Dobrze. Nieśmiało tylko wspomnę, że rozważania nt. OKI to obecnie dzielenie skóry na niedźwiedziu. Niedźwiedź w lesie i ma się dobrze.
A i kolejny, tym razem na GPW wczoraj się obudził.

Pod koniec lipca znów przemodelowałem portfel.
Powodem przejście w tryb „bezobsługowy/ urlopowo - relaksacyjny”, w tym chęć ochrony już osiągniętego zysku.
Z pozycji akcyjnych mam już tylko XTB i CDR (łącznie jedynie 10% portfela w akcjach).
Spłynęło 5 stówek z obligacji ECH0829
Dobrałem obligacji KRU i MVP
Pozostała gotówka 3 720zł
Stan portfela bez zmian 86000zł. YTD 10%.

Problemem tego forum jest, że dominują tu użytkownicy dla których pojęcie kultury wypowiedzi i rozróżnienia: odnoszenia się do tematu od odnoszenia się do przedmówców są obce. Nie potrafią zaakceptować opinii innych od własnych.
Wielu potencjalnych użytkowników, którzy mogliby coś wnieść do dyskusji woli się nie ujawniać by nie wystawiać się na ciosy. Szkodacrybaby

Jeszcze o OKI. Faktem jest, że poziom wiedzy ekonomicznej w naszym kraju jest niski. A de facto proponuje się tu inwestowanie w instrumenty ryzykowne, wymagające wiedzy i doświadczenia. Nie wspominając o akcjach, nawet wchodząc w fundusze, czy ETF świadomy inwestor musi zakładać możliwość kilkudziesięcio procentowego, przynajmniej okresowego spadku wycen. 90% naszego społeczeństwa tego nie wie, nie rozumie.
I teraz: mamy obecnie dość dynamiczną hossę (fakt niepodważalny). Zakładając, że hossa potrwa do czasu uruchomienia OKI i w OKI wejdzie, powiedzmy kilkadziesiąt tysięcy ludzi. Z czego 90% nieświadomych ryzyka. W pewnym momencie zacznie się bessa ( co też jest oczywiste jak „amen w pacierzu”). I nagle zamiast obiecanego w OKI zysku na Belce na rachunku jest, powiedzmy 30% spadek wyceny. A jak ktoś wpłacił, dajmy na to 200000zł, to pomimo straty 60000zł, jeszcze musi od nadwyżki ponad 100000zł zapłacić 0,9% podatku. Czy ktoś o tym pomyślał? Przecież ludzie w swojej masie będą wściekli a media prawicowe podchwycą temat jako „Amber Gold 2”. Czarnowidztwo? Nie sądzę. Okresowe spadki są oczywistością dla doświadczonego inwestora a Bessa na pewno przyjdzie.
Gniot drodzy Panowie, pomimo niema 2 lat „prac” chcą wypuścić potworka, który jeszcze dodatkowo odbierze im wyborców.
Proponuję powoli zamykać temat OKI. Ja już nie planuję zabierać tu głosu. Nawrocki to zawetuje. A i koalicja rządząca nie wygląda jakby jej zależało na wprowadzeniu obiecanego obniżenia podatku. Po przemyśleniu: szanse na wprowadzenie oceniam na mniej niż 10%. I, przynajmniej ja, nie będę żałował. Na pewno nie OKI bandhead

Najchętniej zarzuciłbym temat OKI, przynajmniej do czasu kiedy (jeśli…) stanie się rzeczywistością. Ale temat „tłucze się pod czaszką”.
W moim przypadku inwestycje ryzykowne: akcje, obligacje korporacyjne, ETFy mam obecnie na IKE i IKZE. Jestem w wieku, w jakim nie chcę już przeważać żadnej z powyższych grup aktywów. Przez kilkanaście lat nazbierałem tego naprawdę dużo. A i tak w ramach kolejnych limitów rocznych portfele IKE, IKZE będą puchnąć.
Z wehikułu OKI chętnie skorzystałbym do trzymania obligacji skarbowych detalicznych. Ma tu być limit 25.000zł. Czyli bez szału. Ale. Jeszcze nie jest rozstrzygnięte czy będzie można mieć jedno czy więcej OKI. Jeżeli będzie jedno, to czy będzie możliwość inwestowania w obligacje detaliczne? Biorąc pod uwagę potrzeby finansowe państwu by się opłacało. Przez analogię z IKE, jedynie w PKO BP można kupować takie obligi. Jak będzie z OKI: słabo to widzę.
Jeżeli będzie można mieć więcej OKI, to jak będzie pilnowany limit 25000, czy ktoś o tym pomyślał? Zapewne jak kupię obligacje za 25000zł a potem spłyną odsetki, to pomimo ogólnego limitu OKI 100.000, od nadwyżki 25000 będzie pobierany podatek od aktywów.
Będę się upierał, że pomimo niemal 2 lat prac pomysł OKI jest niepotrzebną komplikacją, należało to zrobić prościej. Była obietnica 100000 bez podatku, wprowadzić „po prostu”, że inwestycje i oszczędności do 100000 są zwolnione z Belki. Tylko tyle i aż tyle.
A najlepiej zmniejszyć Belkę, niechby o kilka punktów procentowych i wszyscy byłoby szczęśliwi.

W odniesieniu do płacenia podatków i I RP. Pełna zgoda podatki trzeba płacić. Tylko, że system podatkowy powinien być prosty i przejrzysty a podatki uczciwe. O tym tu jest mowa. Co do podatku Belki wspomnę jeszcze, że każda złotówka jaką mamy na kontach oszczędnościowych i inwestycyjnych już była, niekiedy wielokrotnie opodatkowana. A w wielu wypadkach oprocentowanie lokat czy inwestycji jest niższe niż inflacja. Czyli pomimo spadku wartości inwestycji płacisz podatek. Czy to uczciwy podatek?. Przypomnę, że Belka jest lewicowcem. Dla mnie podatek ten jest elementem socjalistycznego łupienia, po to by następnie uprawiać rozdawnictwo typu 800 plus etc. Nie chciałbym ciągnąć dalej tego wątku ale sorry, nie mogłem się powstrzymać.

1.W moim przypadku OKI niewiele zmienia. Jeżeli „nie przejdzie” nie będę płakał. Dopiero jak będzie odpowiednia, zatwierdzona przez prezydenta (!) ustawa będę się zastanawiał jak z tego skorzystać (bo dlaczego nie?).
2.Kabaretem to jest serial kolejnych obietnic obecnie rządzących. Najpierw „100 konkretów”, później kolejne wrzutki: już, zaraz za kilka dni będzie projekt. I tak przez niemal 2 lata. Obecnie propozycja OKI a i tak dalej nic z tego nie wynika.
3.Dyskusja na forum całkiem sensowna. Każdy z nas tutaj jest świadomym inwestorem, widzimy zagrożenia i praktyczny wymiar ewentualnej, nowej instytucji. Nie ma co się obrażać.

Premier, ja bez liczenia wiem, że na OKI nie należałoby trzymać nadwyżki ponad 100000zł, nie tu jest problem.
Problemem jest sam pomysł podatku od aktywów. Pod pozorem wywiązania się z obietnicy wyborczej pod tytułem”obniżenie Belki” powolutku („gotowanie żaby”) chcą nam wprowadzić, jak słusznie zauważył Clave, odpowiednik podatku katastralnego.
Przy okazji OKI powstanie pewnie jakiś rejestr kont OKI. Dlaczego w przyszłości nie rozbudować rejestru i nie objąć wszystkich inwestycji i dla ujednolicenia nie wprowadzić nowego podatku na całość inwestycji? Przecież jak ktoś ma ponad 100000zł to jest bogaczem. Bogacze niech płacą. Jak przyjdzie bessa stracisz, powiedzmy 20% a i tak zapłacisz podatek. Strata, nie strata, budżet otrzyma należny haracz „tu i teraz”. Dla budżetu lepszy jest podatek który spływa systematycznie co roku, bez względu na aktualne zyski, niż „Belka” która jest uzależniona od aktualnej koniunktury. Genialnebandhead
Moim zdaniem brzydko tam w MF kombinują.

Najbardziej w tym wszystkim obawiam się tego pomysłu podatku (obecnie) od nadwyżki ponad 100000zł. What? Skąd ten pomysłd'oh! Czy za chwilę nie będziemy płacić takiego podatku od wszystkich inwestycji?
Sorry. Nie wierzę politykom, bez względu na to z której są opcji. Jak uznają, że jest jakaś wymyślona konieczność (choćby obecnie gwałtownie rosnący deficyt finansów) to położą swoje brudne łapy na naszych ciężko zarobionych pieniądzach.

Małe i pozytywne zaskoczenie to by było gdyby zmiany weszły w życie, powiedzmy rok temu.
Obecnie to są „ obiecanki -cacanki”. Prawdopodobieństwo wejścia w życie oceniam na 10-20%. Czyli za wolno to idzie. A przede wszystkim: po co tak komplikować. Nie dało się prościej? Po co dalej tak gmatwać. „Prosty człowiek” w tych wszyskich OKI, IKE etc nawet się nie połapie. My tu skorzystamy. W społeczeństwie ze swoją wiedzą inwestorską jesteśmy wyjątkami.
Ale jeszcze raz. Nie dało się prościej d'oh!

XTB zdaje się wracać do wzrostów.
Portfel na nowym szczycie. YTD 8% Boo hoo!

Zgadzam się. Nawet nie ma sensu tego szczegółowo analizować, szkoda czasu. Po 2 latach mydlenia oczu, teraz kolejne 2 lata ściemniania. A na koniec: chcieliśmy, ale się nie dało.

Serial pod tytułem „obiecujemy zniesienie podatku Belki” trwa.
„Pracowaliśmy lata w znoju i trudzie i wymyśliliśmy takie genialne rozwiązanie”. Obiecywaliśmy, więc rzućmy gawiedzi jakiś ochłap.
OKI
www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...
Krótko: ŻENADA
Świadomy inwestor zyska parę złociszy, ale nie zrobi to dużej różnicy. Tłumów do inwestowania raczej nie zachęci. Natomiast ci, co liczyli na ograniczenie podatku Belki muszą się obejść smakiem.
No ale pewnie będzie potrzebna instytucja i armia urzędasów która będzie tego gniota nadzorować.

1.Od pewnego czasu, jak patrzę na wykresy posiadanych jak i obserwowanych spółek widzę raczej perspektywy kierunku południowego niż wzrostów.
2.Przez najbliższe miesiące będę „w trybie wakacyjnym” i tylko epizodycznie będę zaglądał na GPW.
3.Zachowanie wypracowanego od początku roku zysku jest dla mnie obecnie ważniejsze niż ryzykowanie strat w przypadku spadków na akcjach.
4.XTB spadło do poziomu ostatniej, zakładanej linii obrony, ponownie więc, na zasadzie „wóz albo przewóz” dobrałem kolejny pakiet.
5.Powtórnie przemeblowałem portfel. Pozostawiłem tylko 3 pozycje akcyjne, pozostałe wyprzedałem. Dokupiłem też pewne obligacje.
Akcje w portfelu:
XTB 6% portfela
CDR 4%
KTY 2%
Łączne zaangażowanie w akcje 12%. Obligacje 86%. Gotówka 2%

Na koniec lipca, w rocznicę powstania portfela, „od zawsze” publikuję wynik roczny.
Portfel jest rzeczywisty, obecnie istnieje i jest publikowany 12 lat ( plus poprzedzające 5 lat gromadzenia środków w funduszu).
Portfel od 5 lat jest obligacyjny z 20% domieszką akcji.
Porównując aktualną wartość w stosunku do zaangażowanych środków, w ciągu roku (31 lipiec 2024–31 lipiec 2025) zysk wyniósł 14%.
Wynik jest dla mnie satysfakcjonujący, przekraczający oczekiwania.
YTD jest 7% . Biorąc pod uwagę obecny poziom i zakładaną, średnią rentowność posiadanych obligacji (7%) zakładam obecnie 10% wzrostu w 2025

Jeszcze więcej XTB. Dokupiłem, wracam powoli do poziomu zaangażowania z przed korekty, mam już zaangażowanie 6% portfela. Uważam, że bez względu na bieżące wyniki spółki (są już w cenie), korekta się kończy i spółka wraca do wzrostów.
Gdybym się mylił, stop - loss 70zł.

Jako, że ostatnio dużo się zmieniło (aktualizacja strategii):
obecnie w portfelu posiadam następujące pozycje akcyjne:
XTB 5%, obecny w portfelu od 2020, ciągle w grze
CDR 4%, zbierany od stycznia 2024
pozostałe, poniżej 2%
BFT od 30 czerwca w portfelu
ETFBW20LV od tygodnia
KTY kupione na początku 2025
KRU wrócil 9 lipca
PCR wrócił 7 lipca
SNT wrócił 7 lipca
XXX (nie chcę ujawniać) od 25 lipca
Obecne, łączne zaangażowanie w akcje to 17%.
Wolne środki, przeznaczone na zakup akcji to obecnie nieco ponad 1%. Kupony z obligacji i dywidendy które będą się pojawiać też będę angażował w ten segment. Zakładam, że do poziomu 20% portfela.

Aktualnie w portfelu:
Obligacje:
BS10327 107szt 11028.49zł
DS1034 5szt 5061.50zł
ECH0829 1szt 10475.54zł
KR10228 166szt 17463.20zł
KRU1130 68szt 7003.32zł
MVP1228 12szt 12161.28zł
Akcje:
CDPROJEKT 21szt 5319.30zł
ETFBW20LV 35szt 2243.50zł
KRUK 10szt 4118.00zł
SYNEKTIK 10szt 2138.00zł
XTB 60szt 4387.20zł
XXX 2048.00zł

W ostatnich dniach zamknąłem/ zrealizowałem zyski na Atalu (449,34zł/24% przez 5msc Boo hoo! i PKN (2092,45zł/36% przez 6msc hello1 ).
W ich miejsce kupiony ETF na WIG20 z lewarem 2x i pozycja akcyjna (XXX), gdzie od pewnego czasu przymierzałem się do zakupu ale nie ujawniam, bo pojawiła się też w treściach subskrybowanych Wojeteka

Całkowita wartość portfela to obecnie nieco ponad 86000zł, co oznacza wzrost wartości od początku roku (YTD) nieco ponad 10% thumbright

Wyniki roczne portfela IKE. Odczyty z końca lipca (rocznice portfela):
2014 12%
2015 25%
2016 1%
2017 21%
2018 3,2%
2019 2,8%
2020 15%
2021 9,2%
2022 1,1%
2023 9,6%
2024 16%
2025 14% ??? (na dziś)
W okresie 2009 - 2013 gromadzenie środków w TFI akcyjnym.
2014 - 2019 portfel akcyjny z domieszką obligacji.
Od pięciu lat obligacyjny z 20% dodatkiem akcji.
Średni zysk roczny ponad 10%. Chyba całkiem nieźle?

1.Zgadzam się, że na XTB, szczególnie w średnim terminie istotny będzie poziom zysku z uwzględnieniem kosztów reklamy. Wyniki za półrocze to będzie „sprawdzam” i albo będzie oddech ulgi i powrót do wzrostów, albo kontynuacja spadków. Choć może też rynek obecnie realizuje scenariusz stagnacji, spadku zysku i powrót do wzrostów nastąpi pomimo tego, akonto przyszłych zysków.
W długim terminie jestem spokojny o wzrost kursu, ale jak można będzie kupić taniej, to może trzeba czasowo sprzedaćThink Pomysł ze wsparciem 70zł wydaje się chyba sensowny.
XTB w moim portfelu też było największą pozycją. Sprzedałem około 1/3 na wyższych poziomach cenowych. Teraz część z tego odkupiłem.
2.Jutro sprzedaję resztę posiadanych akcji PKN. Jestem tu dobrze zarobiony. Kupując nie spodziewałem się aż takiego zysku. Zyski też czasem trzeba akceptować. Z drugiej strony korekta, może nawet głęboka jest tu prawdopodobna. Może będzie można odkupić taniej Think

Miałem już rezygnować z relacjonowania każdej transakcji, ale co tam d'oh!
Spekulacje
Dokupiłem XTB, na zasadzie „wóz albo przewóz”. Zakładam zakończenie korekty. Ustawiam ciasny stop-loss w okolice 70zł. W przypadku osunięcia kursu sprzedaję cały posiadany pakiet.
Dobrałem ETFBW20LV. Tu wsparciem 2900 na WIG20. TP 10% zysku od ceny zakupu.

Ten wątek od lat jest strefą typu „Hyde Park” gdzie temat „Kiedy szczyt Hossy” jest tylko przyczynkiem do dyskusji politycznych. Ja praktycznie przestałem tu zaglądać.
Co do hossy: siła rodzimego rynku w tym roku robi wrażenie i trend chce być kontynuowany. Dla mnie przebicie oporu na 2900 pkt to sygnał kupna i kontynuacji.

1.Kolejna zamknięta spółka. Atal. Słabość po dotarciu do oporu na 62zł. RSI na tygodniowym skierowane w dół. Korekta chce być kontynuowana. Do rozważenia dokupienie na niższych poziomach. Zysk: głównie dywidenda, około 10% przez kilka miesięcy.
2.Sygnał kupna na WIG 20 (jakby zgodnie z przewidywaniami…). Kupiłem ETFBW20LV, na razie mały pakiet. Kursy akcji, indeksy są już, w mojej opinii na poziomach spekulacyjnych (zaawansowane trendy), Kupuję walor z lewarem i możliwością szybkiego zamknięcia. Liczę na min. 10% zysku. Ciasny stop (2900 pkt na WIG20), więc ryzyko niewielkie.
3.(od)Kupiłem też Kruka. Wyszedł nad średnią i próbuje przebić się przez opory powyżej 400zł. ZobaczymyThink
4.Kupiłem MVP0729, krótko po debiucie, jest do wzięcia nieco powyżej nominału.
5.Gotowka 2%, pewnie dobiorę ETFBW20LV jeżeli pójdzie w zakładanym kierunku.
Portfel jeszcze nie na ATH, ale wraca do wzrostów.

Trochę przez ostatni miesiąc się działo:
- zmniejszyłem zaangażowanie w XTB, zaawansowany trend, ryzyko pogłębienia spadków (w momencie sprzedaży, obecnie obraz się poprawia:szansa na powrót do wzrostów),
- odkupiłem Synektik, szansa na powrót do wzrostów
- zmniejszyłem zaangażowanie w PKN, zaawansowany trend, warto okresowo akceptować zyski
- zmniejszyłem zaangażowanie w CDR, cel: ogólne zmniejszenie zaangażowania w akcje
- sprzedałem UNT, technika, kurs pod średnią, RSI wyznaczyło nowy dołek
- sprzedałem też nienazwane „nowe akcje” (patrz:poprzedni post). W sumie z zyskiem, ale jakoś czułem się z nimi niepewnie. Wolę obecnie opierać się na własnych analizach. No i mogę pisać o wszystkich transakcjach.
- odkupiłem KRUKa (akcje) technika wskazuje, że może rosnąć. Fundamentalnie to świetna spółka, tylko ciężko się analizuje, więc (moja opinia) jest permanentnie niedowartościowana przez rynek,
- kupiłem ECH0829 (rynek wtórny: Catalyst). Kupiłem za wartość nominału, ale w „brudnej” cenie, z odsetkami. W IKZE to się spina (brak podatku). Na koncie opodatkowanym lepiej kupować „czyste” obligacje, z jak najmniejszą wartością doliczonych odsetek.
Aktualna wartość portfela to 86 292.40zł. Troszkę w dół w stosunku do poprzedniego wpisu, ale nie jest źle.
Jak widać zmniejszyłem ogólne zaangażowanie w akcje, z około 38, do obecnie 26% potrfela (ECH0829 ma nominał 10000zł, co stanowi 12% wartości portfela). Hossa w akcjach jest już zaawansowana, chcę w niej uczestniczyć, ale czuję się bezpieczniej mając część zysków zaakceptowanych.

1.Nasz rodzimy rynek wciąż pokazuje siłę king W związku z powrotem WIG20 ponad 2900 pkt zamknąłem ETFBW20ST blackeye
2.Zamknąłem też (z niewielkim, ale zyskiem) UNT. Tu z kolei słabość. RSI wyznaczyło nowy dołek, kurs pod średnią. Szkoda, bo fajna spółka, pewnie (kiedyś) wrócę.
3.Wartość portfela powoli się zmniejsza, już tylko 7% YTD. Gotówka natomiast to już 5% i póki co brak pomysłu na co wydać. Nie chcę kupować dojrzałych trendów, trzeba pogrzebać wśród spółek które dopiero wchodzą w hossę (zakładając, że takie sąThink

Zmniejszyłem zaangażowanie w akcje, schodząc do 20% zaangażowania portfela. Między innymi, zmniejszyłem o 1/3 XTB i o 1/3 PKN, realizacja (całkiem pokaźnych) zysków.
W zamian kupiłem ECH0829 (dziś dobra cena na Catalyst, blisko nominału, tyle, że cena „brudna”, tuż przed odsetkami. Nominał 10000zł, ja na Catalyst lubię duże nominały,
Kupiłem też ETFBW20ST. Cząstkowe, czasowe zabezpieczenie portfela przed ewentualnymi spadkami.
Pozostała gotówka, poniżej 1%.
W obecnej hossie nie planuję zwiększać zaangażowania w akcje. Obligacje zostają do wykupu.

Niejako kontynuując poprzedni post (ostrożność, bo już jest wysoko), warto w rozważaniach dotyczących strategi inwestowania w akcje ująć kurs USD do PLN. Dolar który kosztował w 2022 5 PLN, obecnie kosztuje 3,60 i leci w dół.
Pierwsza kwestia: inwestorzy dolarowi (USA) dzięki mocnej złotówce, na WIG20 (WIG20USD) od początku roku są już 49% na plusie! Nie pamiętam w historii tak dużego wzrostu w tak krótkim czasie. Psychologicznie, pojawia się wówczas pokusa realizacji zysków i to bez względu na to czy jest do drobny, czy duży, instytucjonalny inwestor. MOŻE się pojawić efekt wąskich drzwi i gwałtowne spadki. Akcje w WIG 20 może nie są jeszcze ekstremalnie drogie, ale w mojej opinii np. banki i PZU, szczególnie w perspektywie obniżania stóp procentowych osiągnęły wyceny relatywnie wysokie (co nie znaczy, że jeszcze nie wzrosną - hossa).
Ja swoją ekspozycję na WIG20 (ETFBW20LV) zdecydowałem się jednak zamknąć. 10% zysku w kilkanaście dni: wystarczy.
Zastanawiam się czy nie otworzyć ETFów na spadki, jako zabezpieczenie portfelaThink
Kolejna sprawa to indeksy amerykańskie. To prawda, znów są na szczytach. ALE, jeżeli wyrazić wartość tych indeksów w lokalnej walucie, to takiemu na przykład ETFSP500 do szczytu jeszcze sporo brakuje. Pytanie, czy wzrost indeków SPX i NDQ obecnie nie jest bardziej urealnieniem wycen związanym ze słabym dolarem niż efektem perspektyw na tym rynku? Dla mnie te indeksy są obecnie za wysoko a rynek nie daje szans na zdrowy wzrost, szczególnie, że tanio tu nie jest.
Podsumowując: hosso trwaj! Ale ostrożność wysoce zalecana.

1.Rozmyślałem trochę o miejscu w jakim jestem obecnie inwestycyjnie, w jakim miejscu jest rynek i jaką obrać strategię i taktykę na dalszą część roku Think
Z jednej strony zrobiłem się ostatnio trochę euforyczny i otwarty na ryzyko. Z drugiej, już z naddatkiem wypracowałem minimalny, oczekiwany zysk na cały rok (zakładałem 7%, mam już 8% YTD). Choćbym sprzedał wszystkie akcje, to dzięki obligacjom ponad 10% zysku do końca roku praktycznie mam pewne. Dodatkowo hossa na rynku i wykresy pojedynczych spółek są już dość zaawansowane we wzrostach. Wczoraj zapaliła się też lampka ostrzegawcza w postaci załamania na kursie Synektika.
Wniosek zasadniczy to: konieczna ostrożność i chronienie zysków już wypracowanych.
Hossa w akcjach dopóki trwa, to należy z niej korzystać, ale:
- nie będę znacznie zwiększał zaangażowania w akcje. Obecnie mam tu (policzyłem) 25% środków. Nie będę w obecnym cyklu przekraczał 30%, a w perspektywie końca roku raczej będę realizował zyski (i ciął straty) i schodził w okolice 20%.
- nie będę kupował i dokupował zaawansowanych trendów (generalnie, choć mogą zdarzyć się uzasadnione wyjątki).
- chronię zyski. Zacieśniam stopy (mentalne), będę też wycinał inwestycje gdy zyski na pojedynczych walorach będą zjeżdżały do poziomu „0”.
- na części walorów ustawiam poziomy TP (take profit).
- w perspektywie kilku tygodni/ miesięcy mam zamiar realizować zyski częściowe (zmniejszać zaangażowanie w niektóre spółki).
Rynki ewidentnie chcą rosnąć dalej i trzeba z tego korzystać ale chronienie kapitału i ostrożność na tym etapie cyklu akcyjnego też jest konieczna.
2.Nie o wszystkim mogę i chcę pisać, zmniejszam więc aktywność „pisarską” do max kilku wpisów w miesiącu. Treści raczej ogólne, niż szczegółowe opisywanie transakcji.
Ot, taki plan na najbliższe miesiące wave

1.Portfel znów na szczytach. Jest już 8% YTD. Wystarczyły 3 dni sesyjne by wycena wzrosła o kolejny punkt procentowy. W portfelu jak mój (akcje to jedynie nieco ponad 20% portfela) to duża rzecz Dancing
2.Pisałem o XTB jak o lokomotywie ciągnącej pociąg w postaci wyceny mojego portfela.
Jest też druga lokomotywa CDProject. Większość posiadanych akcji kupowałem po około 100zł. Ale dokupuję. Dziś wpadł kolejny pakiet. Liczę na wycenę rzędu 1000zł. CDR stanowi obecnie (niemal) 5 % portfela.
3.Na ETFBW20LV miałem ustawiony TP na 60zł , przy zysku 10%. Dzisiaj by się sprzedało. Ale przed sesją zdjąłem zlecenie, liczę na wyjście WIG20 górą z konsolidacji i dodatkowe 10%. Zobaczymy
4.Spłynęla wypłata odsetek z tytułu obligacji ECH0627 i dywidenda UNT. Były też zakupy, ale nie mogę o nich pisać.
5. 3,5% portfela w wolnych środkach. Myślałem o kupnie obligacji, ale raczej wydam na akcje. Hossa thumbright

Yaroman napisał(a):
Synektik sprzedany. Niewielki zysk. Akceptuje, dopóki jeszcze jest. Kurs miał duży problem i nie zdołał wyjść na nowy szczyt. Trwa osuwanie wyceny.
Nie wykluczam odkupienia.

Chyba będzie okazja odkupić taniej. Korekta, nawet jeżeli sięgnie kilkudziesięciu procent jest tu oczywista. Kurs przez 3 lata zwiększył się 8 krotnie Większość inwestorów jest mocno zarobiona. Są zyski które można realizować.
Pojawienie się konkurencji to pretekst do przeceny. Było wiadomo, że ta prędzej czy później ta się pojawi. Ale SNT jest wciąż liderem. Nie wiem też, czy Chińczycy będą dopuszczeni do przetargów i czy cła nie zmniejszą różnicy w cenach robotów i czy cena będzie decydować o zakupach. Myślę, że biznes Synektika będzie nadal się rozwijał, w tempie podobnym do dotychczasowego. Rynek w końcu się otrząśnie po przecenie i być może niższa cena za akcje będzie stanowić okazję na wskoczenie do tego pociągu.

Niestety, wielu z nas łapie się na frazę: „profesjonaliści zrobią to za Ciebie”. Tak nie jest, trzeba samemu wykonać pracę, bez względu na to w co się inwestuje wave

Bossa przysłała mi właśnie dokument dotyczący kosztów transakcyjnych na rachunku za rok 2024.
0,35%.
Zaleta portfela pasywnego. Patrząc na wpisy w kronice wydawałoby się, że transakcji jest dużo. Ale to złudzenie, bo transakcje dotyczą bardzo małych cząstek portfela. Przez długi czas ponosiłem koszty roczne przekraczające 2%. Od kilku lat mieszczę się poniżej 1%. To ważne, bo perspektywie lat koszty potrafią znacznie obniżać całkowity zysk.
Lata temu inwestowałem w fundusze, tam koszty potrafią pożreć nawet większość potencjalnych zysków. Alternatywa: ETFy.

1.Hossa na rynku akcji chce być kontynuowana. Na SPX i NDQ są już nowe szczyty. Na naszych indeksach niewiele brakuje, kwestia czasu. Rynek zignorował wojnę na Bliskim Wschodzie. Jest „ssanie”, będą wzrosty.
Odkupione ETFBW20LV chyba trzeba trzymać, może warto dokupićThink
2.Rynek obligacji korporacyjnych (widziany z perspektywy własnego portfela), ma się dobrze. Te 7 - 8% w skali roku wciąż jest do wyciągnięcia.
3.W obligacjach skarbowych rynkowych zastój, wyceny nawet odrobinkę spadły. Rynek zdaje się przewidywać, że spadek inflacji i stóp procentowych nie będzie szybki i spektakularny.

1.25.06.2025 Wypłata dywidendy XTB 436zł
2.Hossa na rynku akcji chce być kontynuowana Whistle
Kupione 2 pakiety „nowych” akcji (jako subskrybent nie mogę ujawnić)Silenced
3. Portfel znów „oczko” wyżej, na szczycie, 11,5% YTD Dancing
RAZEM WARTOŚĆ PORTFELA 87133.83zł
30.06 pojawi się też dywidenda z UNT, dodatkowe 228zł

1.Portfel znów na szczytach. Jest już 7% YTD hello1
2.Główną lokomotywą która ciągnie w górę wartość tego portfela jest nieustająco XTB. Whistle Mam tu największe zaangażowanie (7% portfela). Nie przejmując się faktem, że , wydawałoby się, spółka jest w zaawansowanym trendzie, dobieram niemal w każdej korekcie.
Wczoraj wypłacona dywidenda, przy mojej średniej zakupu około 10% (środki przeznaczone na kolejny pakiet XTB:reinwestycja). Niezawodny wzrost fundamentów i czytelne, pozwalające na nawigację po oceanie rynkowym AT. Czego chcieć więcej? Oby więcej takich biznesów na naszym rynku! love4

Dziś pojawiła się wypłata odsetek z tytułu obligacji MVP1228
Mam sporo wolnych środków, a chcę mieć w miarę sensowne zaangażowanie w rynek akcji. Rynek, który jest mocny i wydaje się być odporny na zawirowania.
Dokupiłem PKN i XTB
Odkupiłem ETFBW20LV
Wolne środki to wciąż 5% portfela

Od ostatniego wpisu:
16.06.2025 Wypłata odsetek z tytułu obligacji BS10327 279.27zl
20.06.2025 Wypłata odsetek z tytułu obligacji MVP1228 570.24zł
Dokupienie:
XTB
UNT
PKN
Sprzedałem Synektik, kilkuprocentowy zysk
Środki pieniężne na kupno:4 243.52zł

1.Kolejna sprzedana spółka. TEN
Zarobione, w kilka miesięcy, jakieś 30% (wliczając dywidendę). Opierając się na AT (wolumen na spadkach) i AF swojego biura maklerskiego (w skrócie: najlepsze już za nami). Sold out.
Nie wykluczam powrotu.
2.Kupilem jedną spółkę, minimalna ilość bo spore ryzyko, podpatrzoną w portfelu Wojeteka (subskrybowanym). Dynamicznie rośnie, póki co jestem „zarobiony”, ale nie ma jak dokupić, „pociąg odjechał” crybaby
3.Dużo wolnych środków. 7% , a jeszcze będą spływać dywidendy i kupony. U mnie nie zdarza się to często. A za bardzo nie ma co kupić, może „zaparkuję w obligacje Think

Synektik sprzedany. Niewielki zysk. Akceptuje, dopóki jeszcze jest. Kurs miał duży problem i nie zdołał wyjść na nowy szczyt. Trwa osuwanie wyceny.
Nie wykluczam odkupienia.

1.Sprzedałem RBW. Tu akumulowany od sierpnia 2024. Zysk 30%
2.Sprzedałem ENTER i PCR. Zamknąłem ETFBW20LV. Wynik „inwestycji” zerowy.
3.Dzień odcięcia dywidend na UNT i XTB. Poziomy cenowe, dodatkowo obniżone ze względu na odcięcia uznałem za korzystne i dokupiłem akcji tych spółek.
4.Dużo, 5% wolnych środków. Czekam na zamknięcie tygodnia i co czas i rynek przyniosą.

Od ostatniego wpisu:
20.05.2025 Wypłata odsetek z tytułu obligacji KRU1130 146.88zł
20.05.2025 Wypłata odsetek z tytułu obligacji KR10228 400.06zł
Dziś Sprzedaż RBW. Kupowany w styczniu i kwietniu. Zarobione 50zł. Powód: Dystrybucja na walorze.
Dziś zostały odcięte dywidendy XTB i UNT. Normalnie, za środki z RBW dokupiłbym UNT i XTB, ale dziś ze względu na konflikt na Bliskim Wschodzie wolę poczekać.
Nie chce mi się przeliczać, bo odciętych dywidend jeszcze nie widać w bilansie, ale całościowo jestem na poziomie zbliżonym do tego z przed miesiąca.

Oops d'oh! Na dodatek mamy nowy konflikt na Bliskim Wschodzie. Wpływ na giełdy oczywisty (ropa). Oby krótkoterminowy

Decyzje zakupowe z ostatnich dni uważam za błędne angry5 Sytuacja ogólnorynkowa (to co i jak to widzę na GPW) to obecnie raczej czekanie, w niektórych wypadkach powolna akumulacja, ale częściej dystrybucja i idące za nią osuwanie kursów.
PCR: kurs jest nad średnią i jakieś „uderzenia” wolumenu były widoczne. Ale jest po wypłacie dywidendy, średnia opada. Należało poczekać. Okazji inwestycyjnej tu nie ma.
Enter: ponad rok konsolidacji i, w moim przypadku, mrożenia środków. Za wcześnie na zakup. Za szybko, za wcześnie, niepotrzebnie. W obecnej sytuacji rynkowej należało czekać.
RBW: przecież nie jestem ślepy! Widzę ewidentną dystrybucję na zwiększonym wolumenie. Jestem tu nieźle „zarobiony”. Pewnie można tu liczyć na nowy ATH. Ale kiedy? Może za 2 lata? Po co mrozić kasę. Trzeba raczej się bronić przed spadkami niż powiększać pozycję.
Błędy, ale może dobrze, że je wcześnie wyłapałemWhistle
Działania:
PCR do sprzedaniad'oh!
Enter do sprzedaniad'oh!
RBW zacieśniam agresywnie stop loss, praktycznie nie zostawiając miejsca na dalsze osuwanie kursuWhistle

ETF na WIG20: trzymam się planu. Jakieś oznaki siły tu są. Spadki w ciągu sesji są „wyciągane” przez popyt. Plan może się powieść. Choć, szczerze powiedziawszy, to taka trochę ruletka „czarne/czerwone”. Jeszcze raz odezwała się żyłka spekulanta. Ale trzeba takie zabawy chyba zarzucić na stałe. Kasy z tego nie ma, nawet jak uda się zarobić na jednej transakcji, kolejna jest stratna. Statystycznie, jak wychodzi z moich rekordów, gra z wynikiem zerowym compress Strata czasu i energiibandhead

Trzeba uporządkować portfel i na okres kanikuły zrobić sobie przerwę. Odpocząć od spekulacji, inwestycji i zaglądania do portfela. Taki plan wave

Obligacje
Na początku kwietnia był zauważalny ruch w obligacjach, jednak sytuacja się uspokoiła. Kursy obligacji korporacyjnych stabilne. Na rynku pierwotnym posucha. Obligacje skarbowe rynkowe przestały drożeć, niektóre obniżają wyceny.
Alert odwołany.
Jak nie raz pisałem, że inflację ciężko sprowadzić do celu. Podobnie stopy procentowe.
director Na rynku długu wciąż można zarabiać.

Emocje w inwestycjach oczywiście są, ale trzeba je kontrolować i rozumieć. Własne emocje mogą sprzyjać inwestycjom ale też mogą je niszczyć. Ja już się nauczyłem, że jak na rynku jest euforia to trzeba myśleć o zamykaniu pozycji, a jak wszyscy się boją, to często trzeba się zastanawiać nad kupowaniem i broń Boże nie sprzedawać. To tak ogólnie.
Natomiast w pojedynczych, szybkich transakcjach u mnie przeważa zimna kalkulacja z planem, poziomem wsparcia, stop losu i TP. Inaczej to hazard i przepis na straty.

Jeszcze jedna transakcja mająca na celu zwiększenie zaangażowania w akcje. Na WIG20 widzę lokalne, ale mocne wsparcie 2700. Kupiłem więc za 1% portfela ETF z lewarem 2x, uprzednio sprzedając jedną z serii obligacji korporacyjnych Kruka. Spekulacja krótko/średnioterminowa z krótkim stopem (małe ryzyko) i TP na górnym ograniczeniu konsolidacji. Do wzięcia 10%.
Czyli jednak spekulacja Liar

Dokupiłem RBW i ENT. Jeżeli to korekta, to może się kończyć:„wóz albo przewóz”. Miała być 1 pozycja, ale pojawił się dziś na koncie kupon BST0327 i zapłaciłem prowizję, trochę większą (procentowo) niż minimalną, ale wystarczyło na 2 pozycje.

Masa, co tam u Ciebie? wave

Sytuacja prawie jak w ostatnich wyborach prezydenckich
Jak wspominałem, w zeszłym tygodniu po 2 letniej przerwie dołączyłem do subskrybowania prowadzonych na Stockwatch portfeli, co pozwoliło mi otworzyć się na nowe tematy. Dodatkowo, mam „własne” spółki na radarze. I w tym samym czasie mam środki na jeden zakup. I co. Nic. Nie znalazłem w tym tygodniu kandydata. Jakbym miał kupić kilka spółek, pewnie złożyłby zlecenia. Ale jak mam dokonać jednego zakupu, który dałaby mi przewagę rynkową - tu i teraz - nie widzę kandydata. Tu, w przeciwieństwie do minionych wyborów mogę poczekać. Kolejne rozważania jak zainwestować wolne środki: za tydzień.

Widzę, że wiesz co robisz a wyniki portfela to potwierdzają thumbright Boo hoo!

PCR zdecydowałem się kupić (tak naprawdę, to na razie malutki pakiet - brak kasy) ze względu na sensowną, wypłacaną corocznie od czasu debiutu na GPW dywidendę. Trochę „drgnęło” też w wynikach, tak, że zakładam, że będzie poprawa. Wykres też daje nadzieję na wzrosty, po 2 latach spadków. Spółka wydaje się solidna, dobrze zarządzana o dobrej komunikacji, przejrzysta. Rynek na którym działa jest trudny, niskomarżowy z dużą ekspozycja na ceny energii a i koniunktura na sprzedawaną produkcję ostatnio nie była dobra. W mojej opinii są warunki na poprawę sprzedaży i ograniczenie kosztów w zakresie energii. Spółka jest obecnie (stosunkowo) tania. Nie spodziewam się tu w najbliższym czasie fajerwerków (dobrze, bo będzie można dokupić) ale w perspektywie roku zakładam dwucyfrowy zysk.
Chciałbym trzymać „longterm” ze względu na dywidendy. Ale nie wykluczam zamknięcia pozycji i zainkasowania zysku w przypadku w miarę szybkiego powrotu na szczyty (TP 110 zł).

Gratulacje! Bardzo solidny wynik wave
Co do wymiany spółek, mocno bym się zastanowił. Trendy potrafią być naprawdę długie i to, że kursy wzrosły, nie znaczy, że nie mogą wzrosnąć jeszcze bardziej. No chyba, że masz zdecydowanie bardziej perspektywiczne typy. Mam PKN i mam zamiar trzymać ze względu na dywidendy. Wciąż nie jest tu drogo. GPW i ACP niestety sprzedałem przed wzrostami. Na kupno, w takiej sytuacji jest za późno. Jak bym miał, pewnie bym trzymał.

Witam,
Ja patrzę z perspektywy osoby w wieku przedemerytalnym. Z punktu widzenia osoby młodej to ZUS jest „inwestycją” o dużym ryzyku. Demografia. W Zusie nie ma żadnych pieniędzy i de facto na emerytury składają się pracujące osoby młodsze. Tylko że emerytów jest coraz więcej a pracujących coraz mniej. Żyjemy coraz dłużej. Jak nie będzie kasy w budżecie by dosypać, siłą rzeczy trzeba będzie okroić emerytury/ zwiększyć wiek emerytalny.. Czyli młodzi teraz płacą, a jak się zestarzeją nie bardzo mogą liczyć na sensowne świadczenia, bo zwyczajnie nie będzie kasy. Nie można tu, niestety być optymistą.
Nie ma wyjścia, trzeba inwestować dodatkowo, samodzielnie. IKE jest tu póki co sensownym narzędziem, ale czy na zgromadzone środki politycy nie będą chcieli w przyszłości położyć swych brudnych łapek? Z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że będą chcieli. Kwestia czasu. Nie jest łatwo, trzeba inwestować, dywersyfikować i pilnować swoich środków.

1.RBW. Duże spadki na dużym wolumenie. Technicznie źle się dzieje. Ale trzymam. Po kilku latach nieprzerwanych wzrostów realizowanie zysków nie dziwi. Akcjonariat musi się wymienić. Patrząc długoterminowo, dla mnie kontynuacja wzrostów jest pewna, trzeba poczekać i dokupić w dołku. Ale stop loss jest. 120 zł jest chyba sensownym poziomem. Think
2.CDProject. Znów plus 9% na dużym wolumenie king Wciąż wydaje się to nierealne, ale zakładam, że w perspektywie 2-3 lat będą tu poziomy 1000zł i więcej Shhh Pożyjemy, zobaczymyPray Ja czekam.
3.Chyba głównie dzięki wzrostom na CDR (bo rynek w korekcie) wróciłem na ATH. Do 7% YTD jeszcze trochę brakuje, ale do końca lipca pewnie uda się zrealizować. Realizowany jest plan maximum: plus 1% każdego miesiąca Boo hoo!

1.Jak pisałem 30.12.2024:
Yaroman napisał(a):
Lista rozważanych, potencjalnych zakupów 2025
DS1034
EUROTEL
PKNORLEN
BUDIMEX
Tsgames
KETY
Asbis
ENTER
PCR
Dektra
Vigo

dodatkowo, naturalnie dobieranie już posiadanych walorów

Strategia 2025 w budowie Whistle

Dość późno, bo czekałem na dobry moment ale w końcu kupiłem PCR. Solidna spółka dywidendowa. Zakładam, że po 2 latach osuwania się wyceny wróci do wzrostów zysku i co za tym idzie kursu. Jest stop-loss, są też miejsca (na wykresie), gdzie planuję dokupić. Na razie pozycja mała. Poniżej 1% portfela.
2.Mam jeszcze trochę gotówki. Wystarczy na jeszcze jeden racjonalny zakup. W czerwcu spłynie też trochę kasy z kuponów obligacji. Mam pewnego kandydata, ale jeżeli kupię to nie ujawnię, bo zgapiony z portfela subskrybowanego.

Miło słyszeć, że ktoś tu zagląda 3some Pozdrowienia wave

Witam,
Rewolucji nie będzie. Etap spekulacyjny mam już za sobą. Obecnie podejście „longterm”.
1.Akcje mam niedoważone i już od pewnego czasu rozważam zwiększenie zaangażowanie w tym „sektorze”. Także wszystko zgodnie z planem. Nie planuję nic sprzedawać, tak, że zmiany będą baaardzo powolne. Limit IKE 2025 już wykorzystany. W tym roku nowe zakupy za środki z kuponów i dywidend. A co w 2026, czas i rynek pokaże.
2.Dostęp do portfela Wojeteka wykupiłem, bo cenię autora i jego filozofię inwestowania. Także zwyczajnie po ludzku ciekawi mnie co tam się dzieje.
3.Nie muszę chyba nawet nadmieniać, że „przecieków” z treści subskrybowanych u mnie nie będzie.

1.Po 2 latach wróciłem do subskrybowania portfeli Wojeteka. Sporo weekendowego czytania (historyczne biuletyny) i analizowaniaread2 . Być może po „przetrawieniu” otworzę się na pewne nowe tematy Think W czerwcu powinno spłynąć trochę gotówki z kuponów, więc byłoby za co. Na chwilę obecną posiadany cash zostaje na kupce i nic nie zmieniam.
2.Z innej beczki: obudziliśmy się dziś w nowej rzeczywistości confused2 confused2 confused2

1.Dokupiłem: CDR, ENTER, ATAL Whistle
2.Maj kończę na poziomie 6% YTD, było lepiej, ale i tak w tym miesiącu jest wzrost wartości Dancing
4.1,5 % w gotówce.
5.Na koniec o nieco nietypowej lokacie. ZUS. W tym roku składki zapisane na koncie ubezpieczonego zostaną zwiększone o 14,41 proc. Na subkoncie 9,49 proc. Jeżeli by potraktować środki w ZUS jako lokatę, to bije on na głowę wszystkie lokaty bankowe, obligacje jak też przytłaczającą większość funduszy. Może więc nie ma co narzekać na owiany złą sławą ZUS. Jeżeli nie unika się płacenia składek, to jakaś kasa z tego będzie.

1.ETFBW20LV sprzedany, spekulacja nieudana blackeye
Sprzedane też PZU (kupione w złym momencie i spadało).
2.Wartość portfela się zmniejsza, znów (nieco) poniżej 6% YTD.
Korekta po wzrostach od początku roku „się należy” a i kalendarz sprzyja („sell in may”). Ale katastrofy nie przewiduję. Polskie akcje wciąż nie są drogie.
3.Kupka gotówki rośnie (już 2,5% portfela) i czeka na okazje: na rynku akcji.

Przyjemny czas w historii portfela. Chciałoby się powiedzieć: „chwilo trwaj!”. Co dzień nowy ATH Boo hoo!
Obecna wartość portfela to 86 510.07zł. 8500zl „zarobione” od początku roku. 11%
Patrząc na wykresy, myślę, że do końca roku jest szansa na więcej.Pray
Skład portfela bez zmian. 480zł wolnych środków, więc za mało na kolejny zakup. Wszystko ładnie zarabia więc nie planuję zmian.
Obecna struktura portfela w procentach:
obligacje korporacyjne zmiennokuponowe/akcje/obligacje skarbowe stałokuponowe to:
56/38/6

Zdecydowałem się wejść trochę odważniej w akcje, kosztem obligacji korporacyjnych.
Transakcje za 1 % portfela.
S KRU0628
K ETFBW20LV
Spekulacja średnio/ krótkoterminowa. Gram na wyjście WIG20 na nowy szczyt.

Nazbierało się trochę gotówki. Kupony z obligacji.
Kupiłem PZU.

ATH, YTD, jest już 6% Boo hoo!
Szybko to idzie hello1

10.61% wzrostu na jednej sesji na „ciężkiej” spółce. Na przyzwoitych obrotach, w dniu, kiedy domyślnie zakładałem, że GPW będzie zamknięta.
CDR king
Jeszcze jedna taka sesja Pray a portfel będzie YTD kolejny punkt procentowy wyżej.
Wygląda na to, że hossa na rynku akcji chce być kontynuowana Boo hoo!

Pomimo zawirowań, wynik kwietnia jest dodatni.
Wartość portfela: 84 673.08 zł ATHthumbright
W maju nie planuję żadnej aktywności.

Jest! W punkt: 5% YTD. Czyli nie trzeba było czekać do końca maja. Maj, 1% wzrostu:
„ odhaczony”cheers
Sponsorem: wzrost XTB.
Rynek znów straszy spadkami, kalendarz też sprzyja misiom („sell in may”). Ja tym razem mam zamiar wstrzymać się od jakichkolwiek ruchów. Zobaczymy za miesiąc jaki będzie efektThink

1.Spłynęły kupony
BST0128
ECH0428
2.Kupione/dokupione:
KRU0626, obligacje staloprocentowe
XTB
TSGAMES
PZU
Wolne środki zagospodarowane.
3.Są wyniki XTB. Dobre Dancing . A za 2 kwartał, zakładam, że będą jeszcze lepsze, no i jest budowana baza pod wzrost wyników w kolejnych latach Boo hoo!
4.Jeżeli chodzi o wzrost wartości portfela, to „powoli do przodu”. Jest ATH i nadwyżka ponad 4% YTD. Na koniec maja powinno być 5%. Czyli optymistyczne 1% wzrostu każdego miesiąca hello1
5.Zastanawiam się, czy nie zagrać nieco agresywniej i nie sprzedać części obligacji korporacyjnych i nie dokupić akcji. W akcjach mamy kontynuację hossy, a w obligacjach korporacyjnych zyski będą spadać. Może, ale nie nie ma co się spieszyć, kilka tygodni/ miesięcy poczekam i poobserwuję Think

Obligacje korporacyjne zmiennoprocentowe.
Bonanza na tym rynku się kończy. W ciągu ostatnich tygodni widać na Catalyst wyprzedawanie papierów, co na tym małoplynnym rynku oznacza spadek kursów. Do tego spadające WIBOR i perspektywa dalszych obniżek. A marża ponad WIBOR w nowych emisjach w mijających miesiącach też się zmniejszała.
Trzymając do wykupu można coś tu jeszcze wycisnąć, ale chcąc sprzedać na rynku wtórnym to w zbliżających się miesiącach można liczyć na zyski co najwyżej jak na lokatach.
director Wajcha: obligacje stałoprocentowe/ obligacje zmiennoprocentowe została właśnie przerzucona na rzecz staloprocentowych.

1.Wydaje mi się, i obecnie rynek to pokazuje, że nadejście bessy jest całkowicie nieprzewidywalne. Dlatego nie ma co zgadywać, tylko trzeba trzymać się strategii, jaką kto ma wave
2.Wiek i inwestowanie: temat rzeka. Najlepiej byłoby mieć obecną wiedzę i doświadczenie i 20/ 30 lat. Ale to tak nie działa. Jak masz 20/30 lat to zazwyczaj nie masz kasy i nie myślisz o inwestowaniu, jeżeli już to nie longterm w akcje. Ja też jestem już w wieku „dojrzałym”, ale nie myślę w kategoriach wiek-perspektywa inwestycji. Warren Buffet ma 94 latthumbright To grubo ponad 30 lat więcej niż my, więc czasu na realizację strategii nie zabraknie 3some
Pewnie, przyjdzie czas kiedy ciężko będzie coś odkładać i będziemy chcieli korzystać z zainwestowanych środków. Ja osobiście mógłbym już myśleć o kończeniu aktywności zawodowej i posiłkowaniu się zainwestowanymi środkami. Ale myślę, że, przynajmniej w częściowym wymiarze, pozwalającym na finansowanie bieżących wydatków warto być aktywnym jak najdłużej. Obecny rynek pracy na to pozwala, byleby zdrowie byłosalute

Akcje stanowią obecnie (niemal) 20 % portfela:
XTB 6%
CDPROJEKT 3%
PKNORLEN 2%
RAINBOW 2%
UNIMOT 2%
KETY 1,5%
ATAL 1%
SYNEKTIK 1%
TSGAMES 1%
W obawie przed spadkami na początku miesiąca zmiejszyłem zaangażowanie w akcje. Nie spodziewałem się aż takiej siły rodzimego rynku. Obecnie jest plan, by zwiększać zaangażowanie. Jest tak, że jak nie spadło (choć był pretekst) to będzie rosło. Kupować będę niespiesznie, jest za co. 3% portfela to wciąż wolne środki.

Pomimo zawirowań rynkowych wartość portfela cały czas rośnie. Na początku roku prognozowałem 7% wzrostu na 2025. W poprzednich latach był plan: plus 1% każdego miesiąca.
Obecnie wydaje się, że 7% powinno być przebite. A i 1% miesięcznie nie wydaje się całkiem nierealne. Obecnie jest już ponad 4% YTD (ATH). Czyli przy założeniu wzrostu o 1% każdego miesiąca: kwiecień jest już „odhaczony” Boo hoo!
Przyznam, że zaskakuje mnie siła rodzimego rynku. Zarówno akcyjnego jak i obligacyjnego. Efekt Trumpa Think

Spojrzenie szarego, szeregowego czytelnika zainteresowanego tematyką inwestorską. Czasem, zazwyczaj przez przypadek zajrzę na ten wątek. Nie czytam, rzucam okiem i uciekam. Jest to nie do przeczytania w takiej dawce „treści” i propagandy różnej maści. Tak sobie myślę, czy forum Stockwatch to jeszcze forum inwestorskie. Raczej polityczno, plus ostatnio sportowe. Wszystko fajnie, póki byłyby zachowane sensowne proporcje, ale nie są. Coraz mniej chce się tu zaglądać.

1.Obligacje korporacyjne
W moim portfelu stanowią obecnie łącznie 69% całości, serie:
BS10327 5.47%
BST0128 2.27%
BST0228 2.31%
BST0327 3.42%
BST1029 2.28%
ECH0428 5.90%
ECH0627 5.81%
KR10228 3.34%
KR10627 2.62%
KRI0329 5.49%
KRU0226 1.19%
KRU0227 4.68%
KRU0231 0.86%
KRU0626 1.30%
KRU0628 1.04%
KRU0828 4.71%
KRU1130 1.46%
KRU1226 3.45%
MVP0227 6.92%
MVP1228 4.61%
Korporaty miały/mają swój złoty okres, ale uważam, że to przemija. Spadki WIBOR są niemal pewne, już się to dzieje, a marża ponad WIBOR ostatnio systematycznie spadała. Drogo też jest/było na rynku wtórnym. Czyli zyskowność , rentowność będzie spadać.
Jest to też, o czy ostatnio zapomniano rynek o zwiększonym ryzyku niewypłacalności. Ryzyko to w moim odczuciu na tym rynku rośnie, choć, mam nadzieję, nie będzie dotyczyło moich serii.
Choć wciąż wydaje się to mało prawdopodobne, mogą zdarzyć się okresy w których więcej będzie można zarobić na skarbówkach. Nie planuję ani wyprzedawania posiadanych serii (generalnie planuję trzymać do wykupu) ani nowych zakupów w tym sektorze.

2.Rośnie poziom gotówki w portfelu, obecnie ponad 3%. Obligacji korporacyjnych nie chcę kupować, skarbowe trochę przereagowały w górę, wolałbym kupować taniej a na rynku akcji niespokojnie, po wysokich wzrostach od początku roku trudno liczyć w obecnym otoczeniu na więcej. Czekam. W przyszłym tygodniu raczej nic nie kupię. Chyba, że trafia się jakieś okazje.

Eurotel przestaje być spółką dywidendową. Wielu inwestorów właśnie dla tego ją trzymało. Teraz jej obecność w portfelu dywidendowym traci sens. Szczególnie, że obecna strategia przestaje działać i prawie na pewno się zmieni. Nie wiadomo na jaką.

Były zmiany w portfelu. Nieco zmniejszyłem zaangażowanie w akcje. Pojawiły się za to obligacje stałoprocentowe skarbowe, rynkowe DS.
Aktualnie w portfelu:
ATAL 2.65%
BS10327 13.31%
CDPROJEKT 7.23%
DS1034 6.08%
KR10228 21.03%
KRU1130 8.45%
MVP1228 15.10%
PKNORLEN 4.07%
RAINBOW 4.78%
SYNEKTIK 4.83%
UNIMOT 4.68%
XTB 7.20%

Obligacje skarbowe rynkowe = notowane na GPW.
Mam tu trzy serie:
DS1034 2,5% portfela, staloprocentowe
FPC1140 4% portfela, staloprocentowe
IZ0836 2,5% portfela, inflacja plus 2%
Jak widać stanowią już łącznie znaczące 9% portfela.
Zacząłem kupować pod koniec zeszłego roku, jednak większość akumulowana w ostatnich tygodniach, a wręcz dniach. Obecna rentowność do wykupu to nieco poniżej 5,5%. Jak kupowałem było niemal 6%.
W obligacjach stałoprocentowych, w przypadku inflacji z celu RPP to 3% zysku (ponad inflację) w perspektywie 9 - 15 lat. W sytuacji spadku inflacji, gdyby sprzedać wcześniej, szansa na dodatkowy zysk wynikający z wzrostu kursu.
W przypadku IZ0836 możliwy dodatkowy zysk wynikający z dyskonta w cenie zakupu.
Dodatkowo „bezpieczne” , o zminimalizowanym ryzyku składniki portfela.
Zapewne będę powiększał zaangażowanie. Niespiesznie, wypatrując okazji.

Jak widać i ja zaczynam zakładać spadek inflacji. Ale myślę, że nie odbędzie się to szybko i „będzie bujać”. Nie tak jak na rynku akcji (he-he) ale będzie. Najpierw spadnie (efekt bazy), potem będzie odbijać. Ale w rezultacie będziepowoli spadaćThink

1.ETFBW20ST zamknięte, oczywiste. Wynik około zera
2.Patrząc na dzisiejsze wzrosty, na zamknięciu powinien być nowy ATH portfela.
3.W najbliższych dniach nie planuję ani kupować, ani sprzedawać. Niech się rynek uspokoi. A trochę gotówki się pojawiło. Część zaparkowałem w obligacjach: skarbowych, rynkowych, stałoprocentowych.

Uff wróciłem na ATH. Plus 4% YTD.
Redukcja pozycji akcyjnych, szorty na WIG20 i duża paczka XTB robią swoje Boo hoo!

1.Siła relatywna naszego rynku robi wrażenie.
Od początku roku SPX - 15% a WIG plus 14%
W wymiarze rocznym SPX -4% a WIG plus 7%
Nawet w okresie 3 lat SPX plus 11% a WIG plus 42% !
Jak 30 lat jestem na rynku a nic takiego nie widziałem i nie myślałem, że zobaczęBoo hoo! Efekt Trumpa bandhead
2.U nas wciąż nie jest drogo i długoterminowo warto trzymać, akumulować akcje. Choć krótko i średnioterminowo możemy oberwać rykoszetem. Trzymamy się lepiej niż się spodziewałemking
3.SPX idzie w kierunku wycen fair value. Dodatkowo pewnie zyski im spadną, plus bessa powinna sprowadzić wyceny do poziomów gdzie będzie relatywnie tanio. A w długiej perspektywie ten rynek, historycznie, zawsze staje na nogi. Trzeba szykować pieniążki, będzie szansa tanio się obkupić „longterm”. Tylko trzeba poczekać: kilka/kilkanaście miesięcy i tyleż procent Think

Na szczegóły jeszcze przyjdzie czas ale:
- udział akcji ograniczany (zszedłem z 24 do, obecnie na 12% zaangażowania portfela).
- jestem co prawda 1,5% poniżej ATH. Zakładam, że niżej nie będzie (chyba, że przez chwilę),
- wciąż 2,5 % na plusie YTD Dancing
Chyba nieźle się bronię. A po spadkach zazwyczaj udaje się tanio obkupić i zarobić. Czyli podejście optymistyczne Whistle

Trochę dzisiaj już sprzedałem akcji i powiększyłem ETFy na spadki. Opiszę co i jak jak rynek się uspokoi i portfel w miarę ustabilizuje. Generalnie zakładam, że wchodzimy w bessę i to nie będzie taki sobie krach tylko długotrwale, wyniszczające spadki. Na GPW powinno być łagodniej, ale też będzie bolećThink

Masa, witam wave
d'oh! Szybko to dzisiaj leci, szeroką ławą. Nie spodziewałem się aż takiego tempa. Powinno być odbicie, na to liczę, by jeszcze się trochę skrócić. A taki był przyjemny kwartałAnxious . Obecnie przyjdzie oddać część zysków zbieranych od początku roku Think
Poziomy indeksów amerykańskich były na nadmiernie wysokich poziomach co było widoczne i oczywiste i należało się tu, prędzej czy później spodziewać głębszej korekty. Ale „reformy” Trumpa oznaczają trzęsienie ziemi i rozregulowanie rynków światowych co musi oznaczać spadek zysków firm. Jeżeli nie odwrócą zmian w cłach (na co trochę liczę) to nie ma siły, by powstrzymać kontynuację bessy d'oh!

U mnie na szczęście przewaga obligacji, a akcjach najwięcej mam XTB które powinno zyskiwać na obecnym krachu. Więc jest nadzieja, że straty mnie nie zatopią Anxious

Miał być miesiąc bez transakcji, ale sytuacja rynkowa wymusza aktywność. Konieczne wydaje się zmniejszenie zaangażowania w akcje. Na razie delikatnie:
Zrealizowałem część zysku na PKN (plus 30%) i (znów) zamknąłem Kruka (najsłabszy papier).
W zamian kupiłem ETFBW20ST (na spadki). Rano, więc są już owoce.
Dodatkowo podnoszę agresywnie stopy, więc po weekendzie zapewne będę dalej sprzedawał.

1.Akcje
Yaroman napisał(a):
Już nie uprawiam spekulacji, ale tak sobie myślę, że short na SPX to obecnie pewniak.
Na pewno też nie czas na przeważanie akcji w portfelu.
Ale co ja się znam Think

Minęło kilka tygodni, a wpis aktualny. Na indeksach amerykańskich obraz bessy staje się oczywisty.
Nasz rodzimy rynek zaskakuje siłą. Ale niemal na pewno też oberwie. Jakbym miał obstawiać to szczyt na WIG i WIG20 w tym roku mamy już odhaczony.
2.Obligacje skarbowe rynkowe. Wczoraj dało się zauważyć wyraźny jak na ten rynek ruch w górę, głównie obligacji stałoprocentowych. Za wcześnie na wyciąganie wniosków, ale rynek zaczyna chyba zakładać spadek inflacji i stóp procentowychThink

XTB rekomendacja wypłaty dywidendy. W moim przypadku dwucyfrowa. Wystarczy by trzymać akcje. A i wzrost pewny. Moja największa pozycja w portfelu Boo hoo!
www.stockwatch.pl/wiadomosci/x...

Jak nie wiesz co kupić, dobierz to co już masz.
Dokupiłem XTB i Synektik. Cała kasa wydana. Przechodzę w stan uśpienia na kolejny miesiąc wave

Odkupiłem maleńki pakiecik („zaczepno- obserwacyjny”) Kruka. Z jednej strony AT mówi, że zaczął się tu trend spadkowy. Z drugiej jednak mam sentyment do tej spółki i fundamentalnie myślę, że nie ma tu podstaw do pogłębiania spadków. Daję jej szansę. Bardzo krótki stop 380zł. Więc ryzyko niewielkie.

Kupiłem 8 akcji CDR. Kurs po 1 dniowym tąpnięciu kilka dni temu („opóźnienie” W4) trzyma się w ramach ostatniej konsolidacji. Dopóki jest powyżej 200zł nie ma strachu. A przecież liczę na znacznie więcej.

1.Kiedyś grałem na świeczkach dziennych i zdarzało się uprawiać DT. Potem analizowałem na tygodniowych. Obecnie co prawda zdarza mi się zerkać na rynek częściej, ale do ewentualnych transakcji zasiadam raz w miesiącu. Cóż, ewolucja inwestora Think
2.Dużo szumu w mediach, bo szacunki inflacji mówią o 4:9% zamiast wcześniejszych 5,1%. U niektórych komentatorów to jakby już inflacja się skończyła. Oj nie tak szybko Panowie, nie tak szybko bandhead Inflacja jak już się rozkręci to lubi być uporczywa. Aczkolwiek zakładam, że od przyszłego roku zacznie się POWOLI zmniejszać Pray

1.FPC1140 dokupione za 1% portfela. Rentowność do wykupu 6%
2.1% portfela wciąż w rezerwie. Chciałbym zainwestować w akcje, ale nie widzę obecnie kandydata do zakupu.

1.Jako, że po sprzedaży Kruka pojawiły się wolne środki (początek marca) dokupiłem pakiecik XTB i dobrałem KRI0329.
2.W ciągu miesiąca spłynęła dość duża ilość gotówki z kuponów obligacji (różne serie: BEST, KRUK i KRI0329) oraz środki z wykupu obligacji KRI0329.
3.Niemal miesiąc nie zaglądałem na konto, a mam obecnie do zagospodarowania 2% wolnych środków. Trzeba by coś kupićThink
4.Zysk portfela od początku roku 4%. Nie narzekam, jak na razie lepiej niż prognozowałem.

1.Sprzedałem Kruka (02.03)
2.Spłynęły odsetki BS10327 (14.03)
3.Przez niemal miesiąc nie zaglądałem na konto. A trzeba by coś kupić Think Ponad 3 tyś wolnych środków.

Stan konta 84000zł. Zysk od początku roku 8000 zł. 6% Jest lepiej niż zakładałem Whistle

Dobry czas dla oszczędzających na rodzimym rynku.
- Akcje: WIG od początku roku już 23%. Czyli jednak było tanio i inwestorzy to zauważyli. Chyba ciągle (relatywnie) nie jest drogoThink
- Obligacje korporacyjne. Jest szansa na zysk 2x wyższy od inflacji. Szczególnie, że ta powinna się w końcu zacząć obniżać.
- Obligacje skarbowe, zarówno detaliczne jak i rynkowe. Szczególnie jak inflacja zacznie się zmniejszać „z opóźnieniem” będą płacić więcej niż inflacja.

A w USA drogo i sami sobie psują rynek. Pewnie jakieś odbicie na SPX możliwe, ale jak dla mnie na tym rynku nie ma co obecnie szukać zysku.

No i złoto. YTD 15% i perspektywa kolejnych wzrostów.

Już nie uprawiam spekulacji, ale tak sobie myślę, że short na SPX to obecnie pewniak.
Na pewno też nie czas na przeważanie akcji w portfelu.
Ale co ja się znam Think

A jednak d'oh! Kruk sprzedany. Stop-loss.
Zawsze będzie można odkupić Think

Yaroman napisał(a):
Lista rozważanych, potencjalnych zakupów 2025
DS1034
EUROTEL
PKNORLEN
BUDIMEX
Tsgames
KETY
Asbis
ENTER
PCR
Dektra

Lista zrealizowana, z wyjątkiem:
Dektra, zrezygnowałem ze względu na małą płynność.
ETL, wyleciał na stopie,
PCR wciąż pod średnią, czekam na lepszy moment.

Portfel, jak to u mnie, powoli, do przodu. Aktualnie 2% na plusie YTD. Czyli plan roczny realizowany z niewielkim naddatkiem.
Na akcjach przewaga dwucyfrowych zysków.
Słabo na XTB( największe zaangażowanie).
KRUK też niezadawalająco. Utknął w trendzie bocznym, ale nie mam obaw, w końcu ruszy. Analitycy słabo rozumieją ten biznes. Dla mnie (wyniki) jest OK.

Informacje
Stopień: Złotousty
Ostatnia wizyta: 6 września 2025 06:55:59
Liczba wpisów: 1 750
[0,40% wszystkich postów / 0,38 postów dziennie]
Punkty respektu: 110

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,296 sek.

mdwbeooh
snchhpxg
iuaqliqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xugxkmkh
benvwtlp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat