Moi drodzy,
Nie jestem "wyjadaczem" na GPW i zdaję sobie sprawę ze swojej "leszczowatości". Chciałbym jednak dowiedzieć się kilku konkretnych rzeczy na temat krótkiej sprzedaży. Zauważyłem, że spadki niektórych spółek i indeksów można dość łatwo przewidzieć. Przeszukałem forum, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Czy ktoś mający już doświadczenie w grze na krótko mógłby udzielić mi kilku informacji? Będę bardzo wdzięczny.
1. Jeżeli wiemy, że szykuje się dzień odcięcia dywidendy, to czy możemy zająć pozycję na krótko na ten czas? Np. w roku 2012 w przypadku olbrzymiej dywidendy KGHM. Czy to nie jest recepta na 100% szybki i co najważniejsze duży zysk? Otworzyć pozycję na dzień przed odcięciem, a sprzedać od razu po otwarciu w dniu odcięcia, zanim kurs obije. To przecież strategia która wydaje się niezawodna, a co by było, gdyby to jeszcze zlewarować?!

Czy to jest w ogóle możliwe?
2. Czy gra na krótko może odbywać się tylko przez Forex? Dzisiaj się zorientowałem, że nie. Ale w jaki sposób grać na krótko mając zwykły rachunek maklerski?
3. Znalazłem dzisiaj coś takiego jak FTPS, co jest podobno instrumentem do gry na krótko na akcjach spółki TPSA. Obecnie na stooq są 3 instrumenty tego typu FTPSH13 FTPSM13 FTPSU13. Czy moglibyście mnie oświecić co oznacza to F na początku i zmieniające się końcówki H13, M13, U13?
4. Czy jest możliwa gra na krótko na cały W20, nie wykorzystując do tego forexu?
Bardzo proszę o pomoc.