PARTNER SERWISU
abextcgl
Canneled

Canneled

Ostatnie 10 wpisów
Moi drodzy,
Nie jestem "wyjadaczem" na GPW i zdaję sobie sprawę ze swojej "leszczowatości". Chciałbym jednak dowiedzieć się kilku konkretnych rzeczy na temat krótkiej sprzedaży. Zauważyłem, że spadki niektórych spółek i indeksów można dość łatwo przewidzieć. Przeszukałem forum, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Czy ktoś mający już doświadczenie w grze na krótko mógłby udzielić mi kilku informacji? Będę bardzo wdzięczny.

1. Jeżeli wiemy, że szykuje się dzień odcięcia dywidendy, to czy możemy zająć pozycję na krótko na ten czas? Np. w roku 2012 w przypadku olbrzymiej dywidendy KGHM. Czy to nie jest recepta na 100% szybki i co najważniejsze duży zysk? Otworzyć pozycję na dzień przed odcięciem, a sprzedać od razu po otwarciu w dniu odcięcia, zanim kurs obije. To przecież strategia która wydaje się niezawodna, a co by było, gdyby to jeszcze zlewarować?! Dancing Czy to jest w ogóle możliwe?

2. Czy gra na krótko może odbywać się tylko przez Forex? Dzisiaj się zorientowałem, że nie. Ale w jaki sposób grać na krótko mając zwykły rachunek maklerski?

3. Znalazłem dzisiaj coś takiego jak FTPS, co jest podobno instrumentem do gry na krótko na akcjach spółki TPSA. Obecnie na stooq są 3 instrumenty tego typu FTPSH13 FTPSM13 FTPSU13. Czy moglibyście mnie oświecić co oznacza to F na początku i zmieniające się końcówki H13, M13, U13? Think

4. Czy jest możliwa gra na krótko na cały W20, nie wykorzystując do tego forexu?

Bardzo proszę o pomoc.Pray

Witam Wszystkich
Od razu uprzedzam. Nie wiedziałem w jaki dział to wkleić, więc wybrałem wg. mnie najbardziej odpowiedni.
Od niedawna zacząłem interesować się giełdą, przeczytałem Komara i kilka innych publikacji. Jednak proszę o wytłumaczenie mi jednej absolutnie podstawowej rzeczy:

Kiedy spółka emituje nowe akcje to co się dzieje?
Tzn.
1. Przecież jeżeli spółka emituje dodatkowe akcje to zakłada że pozyska z ich dodruku kapitał.
2. Akcjonariusze dostają przecież dodrukowane akcje jako PDA za śmieszne kwoty w porównaniu do ceny akcji sprzed emisji.
3. W wyniku emisji cena akcji na rynku obniża się proporcjonalnie do ilości nowych akcji.
4. Stan jest taki że akcjonariusze wykupują przyslugujące im akcje i de facto mają np. 100 akcji za 1zł (uśredniając); a przed emisją mieli 50 akcji za 2zł
5. Więc jeżeli akcjonariusze nie tracą nic na tym zdarzeniu, a akcje jednak są drukowane to gdzie jest zawarty zysk przedsiębiorstwa?

Oczywiście totalnie upraszczam to wnioskowanie. W którym punkcie się mylę?
Wiem że może się to Wam wydać śmieszne, ale naprawdę zastanawia mnie to od jakiegoś czasu a tak banalnej sprawy Komar nie porusza.

Ok, nie wiem czy mogę poszkalować publicznie forum na którym takie rzeczy wyczytałem. Ale fakt, że należy do jednych z popularniejszych w Polsce. A drugie pytanie: oszałamiający zysk rzędu 120zł zostanie opodatkowany w jaki sposób? Ile będę musiał z tego oddać naszemu miłościwie nam panującemu USowi?

W tym roku ja również rozliczam się pierwszy raz z usbinky . I teraz nie wiem. Mam tego nieszczęsnego Aliora. Korekta przyszła. Co prawda zysk śmieszny, bo inwestuję pierwszy rok podatkowy (w zasadzie od jakiś 8 miesięcy) i teraz nie wiem.
Czy rozliczacie się zawsze? Jak przeglądam fora to większość ludzi mówi żeby nie bawić się w PITy, bo i tak US nie dojdzie kto to, szybciej się przedawni. A Wy? Zdarzyły Wam się jakieś nieprzyjemności z powodu niezapłaconego podatku z tego tytułu? A jeżeli nie, to dlaczego nadal się rozliczacie? Think

Podejrzewałem że wzrostów, jednak w obliczu tych wyników to nie wiem, dlaczego mamy te wzrosty :)

www.bankier.pl/wiadomosc/Trakc...
www.bankier.pl/wiadomosc/TRAKC...

Nie wiem za bardzo jak się teraz zachować. Mam średnio po 3,95 czyli ciągle ponad 10% straty. Nie wiem czy te wyniki pociągną do góry kurs. Może spekuła uzna że trend się odwraca i wyniki będą lepsze w perspektywie tygodnia, dwóch. Nie wiem dodatkowo jak zinterpretować te wyniki. Co prawda skonsolidowany zysk netto, zysk operacyjny i skonsolidowane przychody w porównaniu z rokiem poprzednim są nieco niższe. Jedynie enigmatycznie brzmiące dla mnie ujęcie jednostkowe zysku netto jest wyższe niż w poprzednim roku.
Zastanawiam się teraz co zrobić. Czy jest szansa w krótkim (do 2tyg.) czasie wzrostu kursu? Jak alternatywę zastanawiam się nad wejściem w Nikkei przy obecnych wydarzeniach z Japonii powinienem odrobić te 10%... Co byście poradzili?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 23 lipca 2013 10:30:07
Liczba wpisów: 5
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,253 sek.

vjufcclb
bagvuusb
lycmyujx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztsvinit
fucfdgeh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat