0 Dołączył: 2012-01-29 Wpisów: 109
Wysłane:
30 stycznia 2012 16:06:39
Serdecznie zapraszamy na TYDZIEŃ Z KONTRAKTAMI TERMINOWYMI! Czy wiecie, który broker ma najbardziej aktywnych graczy kontraktowych? My wiemy, bo to nasi klienci wykonali największy obrót na rynku kontraktów terminowych GPW już drugi rok z rzędu! (wg statystyk GPW, udział członków giełdy w obrotach za 2010r i 2011r). Warto dowiedzieć się jak wykorzystują możliwości rynkowe, jakimi narzędziami się posługują i jakie wsparcie jest dla nich pomocne. W dniach 6-13 lutego nasi eksperci przybliżą zasady rządzące rynkiem kontraktów, zaprezentują narzędzia wspomagające podejmowanie decyzji i realizację inwestycji oraz zwrócą uwagę na najciekawsze elementy oferty Domu Maklerskiego BZ WBK S.A. A dla osób, które zdecydują się inwestować z nami, mamy specjalną, wyjątkowo korzystną ofertę. Nasze asy, dzięki którym ZYSKASZ PRZEWAGĘ, odkrywać będziemy stopniowo :) OSWAJAMY KONTRAKTY TERMINOWE. Bądź z nami, poznaj zasady, zdobądź wiedzę, opanuj narzędzia i GRAJ JAK ZAWODOWIEC!
 kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 31 stycznia 2012 11:27
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 07:47:14
 kliknij, aby powiększyćZ przyjemnością witamy podczas TYGODNIA Z KONTRAKTAMI! Rynek terminowy to segment giełdowy niosący dla inwestorów ogromny potencjał, ale jednocześnie duże ryzyko. Kontrakty terminowe pozwalają zarabiać nie tylko na wzrostach, ale i na spadkach, w warunkach dużej zmienności na giełdzie rodzą się dla Inwestorów nowe szanse. Wymagają jednak ciągłego śledzenia rynku i podejmowania decyzji na bieżąco, w zależności od aktualnej sytuacji. Inwestycje w kontrakty są zatem absorbujące i dość ryzykowne. W Domu Maklerskim BZ WBK inwestorzy kontraktowi mają łatwiej – otrzymują nie tylko korzystną ofertę, ale też kompleksowe wsparcie w podejmowaniu decyzji i realizowaniu inwestycji. W efekcie klienci DM BZ WBK w 2010 i 2011 roku wykonali największy obrót w kategorii „klient biura” na rynku kontraktów GPW. Dzisiaj chcemy skoncentrować się na szeroko rozumianej ofercie DM BZ WBK w zakresie kontraktów. Zwrócimy uwagę na najważniejsze aspekty, pokażemy nasze atuty, powiemy o czym warto pamiętać. Już o godz. 13:00 zapraszamy na netviewer z Tomaszem Grobelnym – ekspertem DM w zakresie aplikacji Amibroker.Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Tematyka kontraktów jest bardzo szeroka, więc nie musimy ograniczać się do zaplanowanych zagadnień, jesteśmy otwarci na wszystkie wątki dyskusji. Zapraszamy do aktywnego uczestnictwa!
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 08:30:40
– Na dobry początek tygodnia mamy dla Was niespodziankę :) Aby nasi klienci mieli jeszcze lepiej – od dziś obniżamy stawkę prowizji do 6 zł za kontrakt indeksowy dla każdego, kto inwestuje z użyciem zleceń zaawansowanych. Nie musicie wykazać się żadnym obrotem żeby grać za tą stawkę. To jedna z ciekawszych propozycji na rynku. Oczywiście mamy i takich klientów , którzy grają z jeszcze niższą prowizją. W końcu pierwsze miejsce w Polsce do czegoś nas zobowiązuje :) Zapraszamy do DM BZ WBK. Tworzymy przyjazny klimat dla inwestycji. – Rynek się otworzył, można włączyć się do gry. W tym celu wystarczy podpisać umowę o świadczenie usług maklerskich oraz dyspozycję rozszerzającą umowę maklerską w zakresie derywatów oraz wystąpić do KDPW za pośrednictwem DM o nadanie numeru NKK (Numer Klasyfikacyjny Klienta). Cała procedura nie zajmie nam więcej niż dwa dni jeśli wniosek zostanie złożony do godziny 14:00. Później pozostaje wpłacić środki finansowe na rachunek i można rozpocząć inwestowanie. Nie limitujemy ilości pozycji. Możecie zbudować dowolnie dużą pozycję. Oczywiście pilnie przyglądamy się tym największym i czasami zdarza się, że prosimy klienta o dodatkowe zabezpieczenie, jeśli w naszej ocenie pozycja generuje zbyt duże ryzyko.
|
|
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
6 lutego 2012 09:17:15
Czy KS akcji jest możliwa tylko na zasadzie day-tradingu ? Jak to się dokładnie odbywa. Pojawia się nowy typ zlecenia - jako możliwe do wykonania ?
Edytowany: 6 lutego 2012 09:17
|
|
0 Dołączył: 2009-08-31 Wpisów: 73
Wysłane:
6 lutego 2012 09:34:21
Ja zadam dosyć przewrotne pytanie. Jak Państwo by mnie zachęcili abym zaczął grać na kontraktach? Nie inwestowałem tak nigdy i nikt mnie nie przekonał, że warto.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 lutego 2012 09:40:39
Ja bym prosił żeby łopatologicznie opisać mechanizm gry na spadki. W teorii wiadomo, że sprzedaje się kontrakt nie mając go, a potem odkupuje. Ale jak to wygląda w praktyce? Jakie są wymagania, zasady i ograniczenia.
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 09:53:28
Czy wiecie jak w planowaniu strategii wykorzystać drugi i kolejne portfele w ramach tego samego NKK? Nie wszystkie domy maklerskie pozwalają swoim klientom inwestować z wykorzystaniem różnych portfeli. Każdy portfel to w uproszczeniu osobny rachunek. Pozycje zarejestrowane na pierwszym portfelu nie korelują się z tymi znajdującymi się na kolejnym portfelu. Można zatem na jednym z portfeli realizować strategię przeciwną do tej na drugim, bez obawy o zamknięcie pozycji.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 lutego 2012 10:06:58
Halo, to nie twitter Tutaj padły jakieś pytania... no chyba że ma być jak w radiu, no to słuchamy.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 lutego 2012 11:00:00
DM BZWBK napisał(a):...od dziś obniżamy stawkę prowizji do 6 zł za kontrakt indeksowy dla każdego, kto inwestuje z użyciem zleceń zaawansowanych... a jaka będzie prowizja w DT przy użyciu zaawansowanych zleceń?
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 11:08:00
Dapi napisał(a):Czy KS akcji jest możliwa tylko na zasadzie day-tradingu ? Jak to się dokładnie odbywa. Pojawia się nowy typ zlecenia - jako możliwe do wykonania ? Tak, na chwilę obecną KS jest możliwa tylko w ramach jednej sesji. Klient może sprzedać na krótko papier z listy dostępnych ( dmbzwbk.pl/_items/dmbzwbk.pl/t...) od początku sesji giełdowej. Odkupić go powinien do godziny 16:30 w tym samym dniu. Jeśli tego nie zrobi, zlecenie odkupu wystawi Dom Maklerski. Nie musisz mieć pokrycia w papierach wartościowych na moment wystawienia zlecenia. Zlecenie KS po wejściu do arkusza giełdowego Warset jest prezentowane jako zwykłe zlecenie sprzedaży. Nie różni się niczym od zwykłych zleceń sprzedaży. Ktoś kto odpowiada na twoje zlecenie nie wie, że druga strona to KS.
|
|
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 11:08:54
gargi9 napisał(a):Ja zadam dosyć przewrotne pytanie. Jak Państwo by mnie zachęcili abym zaczął grać na kontraktach? Nie inwestowałem tak nigdy i nikt mnie nie przekonał, że warto. A czy próbowałeś zarobić na spadkach kursów w jakikolwiek inny sposób ?
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 11:10:17
WatchDog napisał(a):Ja bym prosił żeby łopatologicznie opisać mechanizm gry na spadki. W teorii wiadomo, że sprzedaje się kontrakt nie mając go, a potem odkupuje. Ale jak to wygląda w praktyce? Jakie są wymagania, zasady i ograniczenia. Najprostszy przykład: Załóżmy, że spodziewasz się spadków w dniu dzisiejszym. Kontrakty otwierają się dzisiaj, najpłynniejsza seria FW20H12 na poziomie 2393 pkt. Skoro spodziewasz się spadków, otwierasz pozycję krótką, czyli sprzedajesz kontrakt. Musisz wnieść depozyt w wysokości 1440 zł za sztukę i opłacić prowizję. Kurs spada tak jak ma to miejsce teraz. Decydujesz się zainkasować zysk i zamykasz pozycję. Wystawiasz zlecenie kupna i zamykasz pozyc ję po 2382 pkt. Twój zysk to 11 punktów na jednym kontrakcie, wynikający z różnicy pomiędzy kursem otwarcia na zamknięcia. Aby przełożyć to na złotówki musisz przemnożyć różnicę przez mnożnik, który dla kontraktów wynosi 10 zł, a więc: 11pkt x 10zł = 110 zł. Po odjęciu od tej kwoty prowizji na twoim rachunku pozostanie kwota zysku brutto. Dlaczego brutto, bo na koniec roku będziesz musiał odprowadzić od zysku podatek w wysokości 19%. Jak chodzi o wymagania, to aby inwestować na kontraktach trzeba posiadać NKK, czyli numer klasyfikacyjny klienta, który nadaje Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych. Numer ten można uzyskać za pośrednictwem naszego DM. Trzeba też posiadać rachunek inwestycyjny i umowę rozszerzającą w zakresie derywatów. Jedno i drugie zajmuje maksymalnie dwa dni w naszym DM.
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 11:12:03
WatchDog napisał(a):Halo, to nie twitter Tutaj padły jakieś pytania... no chyba że ma być jak w radiu, no to słuchamy. Zapewniamy, że żadne pytanie nie pozostanie bez odpowiedzi ;)
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 11:19:34
krewa napisał(a):DM BZWBK napisał(a):...od dziś obniżamy stawkę prowizji do 6 zł za kontrakt indeksowy dla każdego, kto inwestuje z użyciem zleceń zaawansowanych... a jaka będzie prowizja w DT przy użyciu zaawansowanych zleceń? prowizja jest w tej samej wysokości - jeśli inwestujesz za pomocą zleceń zaawansowanych zawsze jest 6 zł, nie ma znaczenia czy to transakcja w ramach DT czy nie
|
|
0 Dołączył: 2009-08-31 Wpisów: 73
Wysłane:
6 lutego 2012 11:25:24
DM BZWBK napisał(a):gargi9 napisał(a):Ja zadam dosyć przewrotne pytanie. Jak Państwo by mnie zachęcili abym zaczął grać na kontraktach? Nie inwestowałem tak nigdy i nikt mnie nie przekonał, że warto. A czy próbowałeś zarobić na spadkach kursów w jakikolwiek inny sposób ? Próbowałem na certyfikatach strukturyzowanych ale tam jest słaba płynność. Niestety problem jest taki, ze trudno zrozumieć te wszystkie depozyty i rozliczenia dzień po dniu. Do tego jak dla mnie zmienność jest za duża na kontraktach. Jednak raczej cytuje tutaj obiegowe opinie tak więc może wcale tak nie jest. Ponadto mówi się, ze gra na kontraktach jest grą o sumie zerowej a nawet ujemnej ze względu na prowizje.
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 11:31:35
DM BZWBK napisał(a):Czy wiecie jak w planowaniu strategii wykorzystać drugi i kolejne portfele w ramach tego samego NKK? Nie wszystkie domy maklerskie pozwalają swoim klientom inwestować z wykorzystaniem różnych portfeli. Każdy portfel to w uproszczeniu osobny rachunek. Pozycje zarejestrowane na pierwszym portfelu nie korelują się z tymi znajdującymi się na kolejnym portfelu. Można zatem na jednym z portfeli realizować strategię przeciwną do tej na drugim, bez obawy o zamknięcie pozycji.
załóżmy, że twoja strategia długoterminowa zakłada spadek indeksu WIG20 i masz pozycje krótkie na portfelu 00, który zawsze jest portfelem bazowym, zakładanym jako podstawowy dla każdego z klientów w momencie podpisania umowy. Rynek tymczasem rusza do góry, a ty nie chcesz zamykać wcześniej otwartej pozycji, jednakże chcesz mieć udział w aktualnej zwyżce. Na portfelu 01 możesz otworzyć długą pozycję w tej samej serii, bez obawy o zamknięcie tej krótkiej na portfelu 00. Czy takie działanie ma ekonomiczne uzasadnienie? Jak otworzyć dodatkowy portfel?
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 11:43:22
gargi9 napisał(a):DM BZWBK napisał(a):gargi9 napisał(a):Ja zadam dosyć przewrotne pytanie. Jak Państwo by mnie zachęcili abym zaczął grać na kontraktach? Nie inwestowałem tak nigdy i nikt mnie nie przekonał, że warto. A czy próbowałeś zarobić na spadkach kursów w jakikolwiek inny sposób ? Próbowałem na certyfikatach strukturyzowanych ale tam jest słaba płynność. Niestety problem jest taki, ze trudno zrozumieć te wszystkie depozyty i rozliczenia dzień po dniu. Do tego jak dla mnie zmienność jest za duża na kontraktach. Jednak raczej cytuje tutaj obiegowe opinie tak więc może wcale tak nie jest. Ponadto mówi się, ze gra na kontraktach jest grą o sumie zerowej a nawet ujemnej ze względu na prowizje. jeśli chodzi o depozyty to temat nie jest trudny, przygotuję zaraz prosty przykład zmienność nie jest wcale twoim wrogiem, można zaryzykować twierdzenie, że bez zmienności, na wypłaszczonym rynku, zarabia się trudniej owszem gra na kontraktach to gra o sumie zerowej, ale nie oznacza to wcale wyniku  ,a jedynie to, że wygrana jednego z graczy jest przegraną drugiego, czyli ty zarabiasz, ja tracę - jeśli jesteśmy stronami w transakcji. To jak prosty zakład. i jeszcze przykład z depozytami: kurs zamknięcia na koniec sesji w dniu 2 lutego wynosił 2385 pkt dla kontraktu FW20H12 - depozyt na kontrakty wynosi 6% ich wartości, więc kurs 2385 pkt x mnożnik 10 zł = 23850 zł 23850 x 6% = 1431 zł, tyle wynosi depozyt na kolejną sesję w dniu 3 lutego. Sesja w dniu 3 lutego kończy się kursem 2399 pkt. Nowy depozyt wynosi 1440 zł. Każdy klient posiadający pozycje w tym kontrakcie musi dopłacić do depozytu 9zł na sztukę. Depozyty są w ten sposób wyrównywane codziennie.
Edytowany: 6 lutego 2012 12:02
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 12:04:26
– Jak policzyć potrzebny depozyt? Nasz DM szacuje ryzyko i oblicza wymagane depozyty na podstawie Modelu Portfelowej Kalkulacji Ryzyka. Można skorzystać z arkusza zamieszczonego na stronie KDPW_CCP: www.kdpwccp.pl/pl/zarzadzanie/...Należy wpisać w kolumnie C posiadane pozycje – te krótkie ze znakiem (-). Arkusz wyliczy depozyt uwzględniając korelację pomiędzy instrumentami opartymi na tym samym instrumencie bazowym. DM BZ WBK wymaga od klientów możliwie najniższe, dopuszczalne prawem depozyty dla praw pochodnych, tj. nie powiększa tych wymaganych przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych. Poniżej prosty przykład obliczenia depozytu dla kontraktu indeksowego serii marcowej opartego na WIG20. Kurs kontraktu FW20H12: 2250 pkt Mnożnik: 10 zł Wymagany depozyt: 6% Liczba pozycji, które Klient chce otworzyć: 2 szt Obliczenia: 2 szt x 2250pkt x 10zł x 6% = 2700 zł Aby otworzyć transakcję na dwóch pozycjach klient potrzebuje 2700 zł, czyli 1350 zł na jedną sztukę.
|
|
Wysłane:
6 lutego 2012 12:40:29
DM BZWBK napisał(a):DM BZWBK napisał(a):Czy wiecie jak w planowaniu strategii wykorzystać drugi i kolejne portfele w ramach tego samego NKK? Nie wszystkie domy maklerskie pozwalają swoim klientom inwestować z wykorzystaniem różnych portfeli. Każdy portfel to w uproszczeniu osobny rachunek. Pozycje zarejestrowane na pierwszym portfelu nie korelują się z tymi znajdującymi się na kolejnym portfelu. Można zatem na jednym z portfeli realizować strategię przeciwną do tej na drugim, bez obawy o zamknięcie pozycji.
załóżmy, że twoja strategia długoterminowa zakłada spadek indeksu WIG20 i masz pozycje krótkie na portfelu 00, który zawsze jest portfelem bazowym, zakładanym jako podstawowy dla każdego z klientów w momencie podpisania umowy. Rynek tymczasem rusza do góry, a ty nie chcesz zamykać wcześniej otwartej pozycji, jednakże chcesz mieć udział w aktualnej zwyżce. Na portfelu 01 możesz otworzyć długą pozycję w tej samej serii, bez obawy o zamknięcie tej krótkiej na portfelu 00. Czy takie działanie ma ekonomiczne uzasadnienie? Jak otworzyć dodatkowy portfel? Dodatkowy portfel możesz założyć składając odpowiednią dyspozycję w aplikacji Inwestor. To prosty formularz, który wysyłamy w Twoim imieniu do KDPW. Jeśli złożysz tę dyspozycję do 14:00 danego dnia, następnego będziesz już mógł grać na nowym portfelu.
|
|
0 Dołączył: 2010-04-27 Wpisów: 29
Wysłane:
6 lutego 2012 12:40:31
Czy jest możliwość migracji zlecenia z portfela (przykładowo) 00 do 01? Czy raz wybranego portfela dla danej transakcji nie można u Was zmienić? Chodzi mi głównie o opcje.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.