jacek2204 napisał(a):Witam,
Ja odnośnie tematu dnia jutrzejszego, czyli zleceń zaawansowanych. Gdybyście mogli w sposób "łopatologiczny", najlepiej z wykorzystaniem formatek zleceń zaawansowanych, pokazać krok po kroku sposoby ich składania. Chodzi mi w szczególności o występujące w formatkach określenia typu "dystans", "odległość". Przyznam, że po przejrzeniu chyba wszystkich materiałów, które udostępniacie na ten temat nie mam pewności co do umiejętnego zastosowania przeze mnie tych zleceń.
Zapraszamy serdecznie na jutrzejsze spotkanie z Michałem Parafińskim, managerem ds. derywatów, które rozpoczniemy o godzinie 13:00. Rozbierzemy jutro zlecenia zaawansowane na części pierwsze.
Odległość to liczba punktów, która służy do wyliczenia limitu aktywacji twojego zlecenia SSL.
SSL zawsze jest zleceniem typu stop, czyli klient musi wyznaczyć limit aktywacji oraz limit realizacji.
Po kolei. Jak to działa?
Możesz wybrać w twoim zleceniu SSL, czy będzie to zlecenie stop loss czy stop limit.
Jeśli wybierzesz stop loss, to z tych dwóch pól, czyli Odległość i Dystans, będziesz musiał wypełnić tylko pole Odległość. Dlaczego?
Ponieważ w zleceniu stop loss limitem realizacji zlecenia jest PKC, i nie określasz limitu realizacji inaczej. Pole Dystans pozostanie więc nie aktywne.
Pozostaje zatem wpisać liczbę w polu Odległość. Liczba, którą tam wpiszesz Dom Maklerski odejmie od kursu ostatniej transakcji (kontraktu, na który wystawisz zlecenie) jeśli twój SSL będzie zleceniem sprzedaży, lub doda jeśli będzie zleceniem kupna.
W ten sposób ustalimy twój kurs aktywacji zlecenia SSL.
NP. Wystawiasz zlecenie sprzedaży na FW20H12 w typie stop loss, jedna sztuka, wpisujesz w polu odległość liczbę 15 pkt, pole Dystans pozostaje nie aktywne. Kurs ostatniej transakcji wynosi 2389. Po akceptacji zlecenia limit aktywacji zostanie obliczony w ten sposób.
limit aktywacji = 2389 - 15 = 2374 pkt
Twoje zlecenie wychodzi do systemu giełdowego:
S 1szt FW20H12, limit aktywacji 2374, limit realizacji PKCJak to będzie z SSL jak wybierzesz stop limit?
Dodatkowo będziesz musiał określić limit realizacji. Pole Dystans będzie aktywne. Liczba tam wpisana posłuży właśnie do wyliczenia tego limitu. I tutaj analogicznie. Jeśli jest to zlecenie sprzedaży, to liczbę wpisaną przez ciebie w polu Dystans odejmiemy od wyliczonego limitu aktywacji (patrz wyżej)
NP. Załóżmy, że parametry zlecenia są takie same jak w przykładzie wyżej, różnica jest taka, że w polu Dystans wpisałeś liczbę 2 pkt.
limit aktywacji = 2389 - 15 = 2374 pkt
limit realizacji = 2374 - 2 = 2372 pkt
Twoje zlecenie wychodzi do systemu giełdowego:
S 1szt FW20H12, limit aktywacji 2374, limit realizacji 2372Jeśli w polu Dystans wpiszesz "zero" to limit realizacji, będzie taki sam jak limit aktywacji