PARTNER SERWISU
plzqyiec
1 2 3 4 5

Tydzień z kontraktami 6-13 lutego

DM BZWBK
0
Wpisów: 109
Wysłane: 7 lutego 2012 09:09:08
Zapowiedź szkolenia na dziś
Pewnie spodziewacie się dziś szkolenia internetowego :) I oczywiście macie rację! Szkolenie odbędzie się o godz. 13:00 i poprowadzi je ekspert DM BZ WBK Robert Kaczmarek. Dzisiejszy temat to: „Kontrakty terminowe - instrumenty dla każdego”. Dołączycie do nas?
Dom Maklerski BZWBK SA http://dmbzwbk.pl/

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 09:53:36
krewa napisał(a):
czy macie w swojej ofercie zwiększoną liczbę portfeli na kontrakty? tak, by można było jednocześnie pogrywać w DT i utrzymywać otwarte pozycje w grze krótko/średnioterminowej?

Tak, można u nas otworzyć dowolną liczbę portfeli. Na każdym z nich możesz realizować dowolną strategię. Na każdy portfel depozyt liczony jest osobno i pozycje z różnych portfeli nie netują się wzajemnie.

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 10:54:04
buldi napisał(a):
DM BZWBK napisał(a):
prosty przykład korelacji:

jedna długa pozycja w FW20H12 i jedna krótka pozycja w FW20U12
na serii H (marcowej) grasz na zwyżkę, na serii U (wrześniowa) na zniżkę

jaki depozyt trzeba wnieść na taki portfel?

osobno na serię H depozyt wynosi 1440 zł, a na serię U - 1421 zł
łącznie na taki portfel depozyt wynosi 19 zł

To ja poproszę o wyliczenie depozytu w takim przypadku, gdyby indeks powędrował (nie daj Boże) na 2740 i jednocześnie przychylam sie do pytania Krewy.

Dla wysokości depozytu kluczowym jest dzienny kurs rozliczeniowy danego instrumentu. Podajesz tutaj poziom indeksu, więc gdyby założyć, że oba instrumenty będą miały ten sam kurs rozliczeniowy co instrument bazowy, czyli 2740 pkt, to depozyt na taką parę skorelowaną będzie wynosił 0,00 zł

Dla przykładu przyjmijmy, że poziom depozytu zostanie utrzymany w wysokości 6%, a kurs dla H będzie wynosił 2745 pkt, a dla U 2750 pkt. Depozyty wynosić będą zatem:
H - 1647 zł
U - 1650 zł
Depozyt na portfel: 3 zł

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 10:57:55
„Czwartkowe spotkania z inwestorem” co to takiego?
Bynajmniej nie chodzi nam o randkowanie ani obiady. Właśnie tak nazwaliśmy cykl szkoleń internetowych, które realizujemy dla naszych klientów. Jak sama nazwa mówi, spotkania te wypadają zawsze w czwartek. Plany spotkań na najbliższe dni oraz zapis spotkań archiwalnych znajdziecie na stronie dmbzwbk.pl/edukacja/szkolenia-... Tematyka szkoleń jest bardzo szeroka. Oczywiście uwzględnia również kontrakty. A co Waszym zdaniem powinniśmy omówić podczas kolejnego „Czwartkowego spotkania z inwestorem”?

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 7 lutego 2012 11:56:28
Skoro dzisiaj mamy dzień edukacja to ja mam takie podstawowe pytanie. Proszę napisać co trzeba zrobić, żeby zacząć inwestować na kontraktach. Ludzie którzy z tym nie mieli do czynienia mają pewnie kłopot z rozpoczęciem inwestowania.

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 12:24:30
Kamil Gemra napisał(a):
Skoro dzisiaj mamy dzień edukacja to ja mam takie podstawowe pytanie. Proszę napisać co trzeba zrobić, żeby zacząć inwestować na kontraktach. Ludzie którzy z tym nie mieli do czynienia mają pewnie kłopot z rozpoczęciem inwestowania.

Inwestować na kontraktach może każdy z nas. Wystarczy podpisać umowę o świadczenie usług maklerskich oraz dyspozycję rozszerzającą umowę maklerską w zakresie derywatów. Dodatkowo należy wystąpić za pośrednictwem DM do KDPW o nadanie numeru NKK (Numer Klasyfikacyjny Klienta).
Cała procedura jest prosta. Z pomocą naszych pracowników wszystko powinno zająć nie więcej niż dwa dni, jeśli wniosek zostanie złożony do godziny 14:00 :)
Samo podpisanie umowy i uzyskanie dostępu do rachunku przez Internet w naszym przypadku to kwestia max 15 minut.

jacek2204
0
Wpisów: 7
Wysłane: 7 lutego 2012 12:31:46
Witam,

Ja odnośnie tematu dnia jutrzejszego, czyli zleceń zaawansowanych. Gdybyście mogli w sposób "łopatologiczny", najlepiej z wykorzystaniem formatek zleceń zaawansowanych, pokazać krok po kroku sposoby ich składania. Chodzi mi w szczególności o występujące w formatkach określenia typu "dystans", "odległość". Przyznam, że po przejrzeniu chyba wszystkich materiałów, które udostępniacie na ten temat nie mam pewności co do umiejętnego zastosowania przeze mnie tych zleceń.

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 12:33:48
A teraz coś z innej bajki :)

Dzień Trzech Wiedźm!

Brzmi faktycznie jak tytuł nowej bajki, ale pozory są mylące :) Oczywiście chodzi o coś zupełnie innego. Wszystkim zainteresowanym tym tematem już wyjaśniamy.

Tym mianem zwykle określa się trzeci piątek marca, czerwca, września i grudnia. W tym dniu następuje wygaśnięcie kontraktów terminowych na indeksy, opcji na akcje i opcji na indeksy. W Polsce najbardziej rozpowszechnionym instrumentem finansowym, który wygasa w Dniu Trzech Wiedźm, jest kontrakt terminowy na WIG20. Ostateczny kurs rozliczeniowy wygasającej serii FW20 określony jest jako średnia arytmetyczna wyliczona ze wszystkich wartości indeksu WIG20 w czasie ostatniej godziny notowań ciągłych oraz wartości tego indeksu ustalonej na zamknięcie sesji giełdowej, po odrzuceniu pięciu najwyższych i najniższych wartości. Dlatego tradycyjnie jest to dzień zwiększonej aktywności i wahań kursów, wynikający z chęci doprowadzenia przez największych graczy do korzystnych dla siebie kursów rozliczeniowych. Większe obroty wynikają także z rolowania (zamiany na kolejną serię) kontraktów i opcji.
A jak wygląda Wasza aktywność w dniu wygasania serii? Nie boicie się stawić czoła „Wiedźmom”?

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 12:46:35
Zapraszamy na zapowiadane wcześniej spotkanie z Robertem Kaczmarkiem ekspertem DM BZ WBK. Szkolenie pt. „Kontrakty terminowe - instrumenty dla każdego” – rozpoczynamy już za chwilę. Startujemy punktualnie o 13:00. Dowiecie się m.in. czym faktycznie są jedne z najpopularniejszych instrumentów pochodnych oraz jak działają? Dołącz już teraz get.netviewer.com/meet/join.ph...

Polecamy również archiwalny zapis wczorajszego spotkania pt. „AmiBroker przyjazny dla każdego inwestora. Praktyczne wskazówki z obsługi profesjonalnego programu do wykresów giełdowych”. Materiał ten dostępny jest na stronie http://youtu.be/B2w93Cf3_T8

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 13:29:17
jacek2204 napisał(a):
Witam,

Ja odnośnie tematu dnia jutrzejszego, czyli zleceń zaawansowanych. Gdybyście mogli w sposób "łopatologiczny", najlepiej z wykorzystaniem formatek zleceń zaawansowanych, pokazać krok po kroku sposoby ich składania. Chodzi mi w szczególności o występujące w formatkach określenia typu "dystans", "odległość". Przyznam, że po przejrzeniu chyba wszystkich materiałów, które udostępniacie na ten temat nie mam pewności co do umiejętnego zastosowania przeze mnie tych zleceń.

Zapraszamy serdecznie na jutrzejsze spotkanie z Michałem Parafińskim, managerem ds. derywatów, które rozpoczniemy o godzinie 13:00. Rozbierzemy jutro zlecenia zaawansowane na części pierwsze.

Odległość to liczba punktów, która służy do wyliczenia limitu aktywacji twojego zlecenia SSL.
SSL zawsze jest zleceniem typu stop, czyli klient musi wyznaczyć limit aktywacji oraz limit realizacji.
Po kolei. Jak to działa?
Możesz wybrać w twoim zleceniu SSL, czy będzie to zlecenie stop loss czy stop limit.
Jeśli wybierzesz stop loss, to z tych dwóch pól, czyli Odległość i Dystans, będziesz musiał wypełnić tylko pole Odległość. Dlaczego?
Ponieważ w zleceniu stop loss limitem realizacji zlecenia jest PKC, i nie określasz limitu realizacji inaczej. Pole Dystans pozostanie więc nie aktywne.
Pozostaje zatem wpisać liczbę w polu Odległość. Liczba, którą tam wpiszesz Dom Maklerski odejmie od kursu ostatniej transakcji (kontraktu, na który wystawisz zlecenie) jeśli twój SSL będzie zleceniem sprzedaży, lub doda jeśli będzie zleceniem kupna.
W ten sposób ustalimy twój kurs aktywacji zlecenia SSL.

NP. Wystawiasz zlecenie sprzedaży na FW20H12 w typie stop loss, jedna sztuka, wpisujesz w polu odległość liczbę 15 pkt, pole Dystans pozostaje nie aktywne. Kurs ostatniej transakcji wynosi 2389. Po akceptacji zlecenia limit aktywacji zostanie obliczony w ten sposób.

limit aktywacji = 2389 - 15 = 2374 pkt

Twoje zlecenie wychodzi do systemu giełdowego:
S 1szt FW20H12, limit aktywacji 2374, limit realizacji PKC

Jak to będzie z SSL jak wybierzesz stop limit?

Dodatkowo będziesz musiał określić limit realizacji. Pole Dystans będzie aktywne. Liczba tam wpisana posłuży właśnie do wyliczenia tego limitu. I tutaj analogicznie. Jeśli jest to zlecenie sprzedaży, to liczbę wpisaną przez ciebie w polu Dystans odejmiemy od wyliczonego limitu aktywacji (patrz wyżej)

NP. Załóżmy, że parametry zlecenia są takie same jak w przykładzie wyżej, różnica jest taka, że w polu Dystans wpisałeś liczbę 2 pkt.

limit aktywacji = 2389 - 15 = 2374 pkt

limit realizacji = 2374 - 2 = 2372 pkt

Twoje zlecenie wychodzi do systemu giełdowego:
S 1szt FW20H12, limit aktywacji 2374, limit realizacji 2372

Jeśli w polu Dystans wpiszesz "zero" to limit realizacji, będzie taki sam jak limit aktywacji

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 lutego 2012 13:56:57
Skoro to tydzień z kontraktami zadam proste pytanie, jakie przychodzi mi do głowy. Na pewno Państwa DM jest w trakcie przygotowywania PITów, tym bardziej nie powinno być trudne.

Jaki jest procentowy stosunek zarabiających do tracących na instrumentach pochodnych pośród Państwa klientów w roku 2011? Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 14:09:28
Dziękujemy Robertowi za przeprowadzone szkolenie. Archiwalny zapis szkolenia udostępnimy wkrótce.

Dowiedzieliśmy się, że kontrakty terminowe mają bardzo powszechne zastosowanie np. arbitraż, hedging i spekulację. Ale my wiemy, że kontrakty, podobnie jak inne instrumenty finansowe, służą przede wszystkim do zarabiania na giełdzie :) A może najważniejsze są emocje i adrenalina?

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 14:53:32
v3nom napisał(a):
Skoro to tydzień z kontraktami zadam proste pytanie, jakie przychodzi mi do głowy. Na pewno Państwa DM jest w trakcie przygotowywania PITów, tym bardziej nie powinno być trudne.

Jaki jest procentowy stosunek zarabiających do tracących na instrumentach pochodnych pośród Państwa klientów w roku 2011? Angel

Nie udzielamy tego typu informacji.

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 14:56:09
Czatować każdy może…
My zapraszamy Was na czaty z naszymi ekspertami i analitykami, które od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Podczas czatów inwestorzy mają możliwość zadawania pytań bezpośrednio naszym analitykom. Tematyka czatów obejmuje zarówno analizę techniczną, jak również fundamentalną. Poza regularnymi czatami organizujemy również czaty specjalne, poświęcone istotnym bieżącym wydarzeniom rynkowym. Informacje o naszych czatach znajdziecie na dmbzwbk.pl/edukacja/analiza-wy...
Jak często bierzecie udział w czatach?

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 15:58:38
DM BZWBK napisał(a):
v3nom napisał(a):

Nie udzielamy tego typu informacji.

Możemy jedynie powiedzieć, że liczba klientów tracących oraz zarabiających zmienia się w czasie i jest uzależniona od koniunktury rynkowej (praktyka pokazuje, że wbrew pozorom nie tak samo „łatwo” zarabiać na wzrostach jak i spadkach).
Analiza naszych danych w dłuższym okresie pokazuje nam, że nie ma istotnych różnic pomiędzy obydwiema grupami.

DM BZWBK
0
Wysłane: 7 lutego 2012 17:25:21
Dziękujemy za Waszą obecność. Zapraszamy gorąco Wszystkich na jutro!

Szczególne zaproszenie kierujemy do jacek2204 ponieważ tematem przewodnim będą ZLECENIA ZAAWANSOWANE.

Zapraszamy również do odwiedzenia naszych stron na dmbzwbk.pl/mikrosite/futures/s...

DM BZWBK
0
Wysłane: 8 lutego 2012 08:23:10

kliknij, aby powiększyć

Dziękujemy za Waszą obecność i aktywność w dniu wczorajszym i zapraszamy do dalszej dyskusji o kontraktach.
Dziś porozmawiajmy o zleceniach zaawansowanych…

Zlecenia zaawansowane są niezwykle cennym wsparciem na interesującym, lecz trudnym i bardzo ryzykownym rynku kontraktów. Dzięki zleceniom SSL, ToC i SToC można w znacznym stopniu zautomatyzować inwestycje, które dzięki temu stają się wygodniejsze oraz bardziej skuteczne, gdyż ograniczają wpływ czynnika emocjonalnego i ułatwiają podejmowanie decyzji inwestycyjnych.

Wystarczy zdefiniować parametry zlecenia i nie trzeba śledzić rynku, tracić czasu ani nerwów, bo zlecenia realizują się automatycznie, gdy zaistnieją określone warunki na rynku. Zlecenia zaawansowane ograniczają ryzyko, bo ewentualna strata nie będzie większa niż założona (akceptowana przez Klienta), no i unikamy nerwowych decyzji podejmowanych pod wpływem emocji.

Zlecenia zaawansowane DM BZ WBK, w porównaniu do innych dostępnych na rynku mają istotną przewagę – w większym stopniu ułatwiają inwestycje, pozwalają sprawniej realizować strategię inwestycyjną i minimalizować ryzyko, poza tym są wysłane natychmiast do serwera giełdowego bez zatrzymywania ich na serwerach DM, nie wymagają instalacji aplikacji na komputerach inwestorów.

O godz. 13:00 zapraszamy na netviewer z Michałem Parafińskim – menedżerem ds. derywatów.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 lutego 2012 08:50:48
DM BZWBK napisał(a):
buldi napisał(a):
DM BZWBK napisał(a):
prosty przykład korelacji:

jedna długa pozycja w FW20H12 i jedna krótka pozycja w FW20U12
na serii H (marcowej) grasz na zwyżkę, na serii U (wrześniowa) na zniżkę

jaki depozyt trzeba wnieść na taki portfel?

osobno na serię H depozyt wynosi 1440 zł, a na serię U - 1421 zł
łącznie na taki portfel depozyt wynosi 19 zł

To ja poproszę o wyliczenie depozytu w takim przypadku, gdyby indeks powędrował (nie daj Boże) na 2740 i jednocześnie przychylam sie do pytania Krewy.

Dla wysokości depozytu kluczowym jest dzienny kurs rozliczeniowy danego instrumentu. Podajesz tutaj poziom indeksu, więc gdyby założyć, że oba instrumenty będą miały ten sam kurs rozliczeniowy co instrument bazowy, czyli 2740 pkt, to depozyt na taką parę skorelowaną będzie wynosił 0,00 zł

Dla przykładu przyjmijmy, że poziom depozytu zostanie utrzymany w wysokości 6%, a kurs dla H będzie wynosił 2745 pkt, a dla U 2750 pkt. Depozyty wynosić będą zatem:
H - 1647 zł
U - 1650 zł
Depozyt na portfel: 3 zł

Odpowiedź jest chyba nie pełna...
Czy oby taki depozyt pozostanie jak wygaśnie seria H? blackeye Liar

Możemy mówić o depozycie początkowym, nie mylić ze wstępnym.

Wiem, że większość osób grających na kontraktach to daytraderzy, czy krótkoterminowcy, ale są także podmioty jak ja które lokują swoje środki na dłużej niż jeden dzień ;)
Moje pytania brzmią:

1. Czy istnieje możliwość wydania dyspozycji automatycznego rolowania serii?
2. Czy depozytem mogą być akcje na rachunku akcyjnym w Państwa DM?
3. Jeśli tak, to jak konstruowana jest lista spółek? Czy mogą to być spółki z indeksu WIG20 czy inne także?
4. Czy wpływ na poziom depozytów mają posiadane lub wystawiane opcje na WIG20?
5. Czy możliwe są zlecenia na grupę akcji z wagami WIG20. Chodzi mi o łatwość dokonywania arbitrażu. Jakie narzędzia oferuje tutaj DM?

gold_boy
0
Wpisów: 22
Wysłane: 8 lutego 2012 09:06:45
Witam.
Dopiero dzisiaj natrafiłem na ten temat. Pisze Pan/i (właśnie jak powinno być?), że webinary, które się odbyły wcześniej będą dostępne dla spóźnialskich,- proszę o link albo instrukcję jak je uaktywnić.
Dlaczego przy kontraktach nie ma rachunków demo jak np. na forex-ie?

DM BZWBK
0
Wysłane: 8 lutego 2012 09:18:35
witam anty teresa
masz rację, można napisać jeszcze wiele o korelacji

pytanie nie dotyczyło wygaśnięcia, więc nic na ten temat się nie pojawiło
oczywiście, jeśli jedna z serii wygaśnie, to efekt korelacji przestaje istnieć i trzeba dopłacić depozyt do serii, która zostaje na rachunku

w naszym przykładzie, jeśli byłby to ostatni dzień przed wygaśnięciem, wygasa seria marcowa, to dopłata do depozytu na pierwszej sesji po wygaśnięciu była by w wysokości 1402 zł, przy założeniu, że kurs rozliczeniowy się nie zmieni

będziemy sukcesywnie odpowiadać na twoje pytania, podzielę twoje pytania na osobne wątki, będziemy dyskutować na poszczególne tematy, fajnie by było jakbyś dopytywał od razu w poszczególnych wątkach, tak aby wyczerpać tamat, innych użytkowników portalu oczywiście także zapraszamy Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,998 sek.

mtbyzjkf
pahxzkeg
ifepbnmc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vlsacuzo
dzrluvbr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat