PARTNER SERWISU
cckzhfvp
1 2 3 4

Niepoprawny optymista

pardi
0
Wpisów: 63
Wysłane: 2 grudnia 2011 21:37:46
Zenek wydaje mi się ze jest nas więcej na tym samym wózku ,jestesmy dziećmi hossy przyszła modana giełdę ale niestety nauka kosztuje.Ja sam tez zacząłem od Taurona ,dziś mam tylko 60% tego co miałem na początku ,najgorsze to przeskakiwanie w panice ze spółki na spółkę ,tracisz tylko na prowizjach.Niestety sytuacja na światowych rynkach nie nastraja do optymizmu z jednej strony strach przed stratą wszystkiego a z drugiej chęć odrobienia.Kupiłem poradnik który poleca Ci Watchdog rzeczywiscie warty wydania 30 zł

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 3 grudnia 2011 02:10:48
28zenek napisał(a):
Weekend pozwoli na dokładniejszą analizę i podjęcie "strategii" na przyszły tydzień.

Europa stoi na skraju potężnego załamania, być może przyjdzie nam się zmierzyć z wieloletnią depresją gospodarczą, stagflacją, 20-letnim trybem bocznym/spadkowym na GPW.

Aktualnie jesteś jednym z dawców kapitału, napędzasz maszynkę do robienie pieniędzy i uczestniczysz w nierównej grze, uświadom to sobie. Na giełdzie zarabiają: Insajderzy, ci którzy o niej mówią lub piszą i ci którzy obracają nieswoimi pieniędzmi. Oni zarobią, czy zarobisz i ty?

Masz 16k. Czy z takiej kasy da się coś zrobić? Moim zdaniem nie, weźmiesz nadgodziny w pracy i w czas jaki miałbyś poświęcić na giełdę zarobisz w pewny i powiedzmy, mniej stresujący sposób.

Jak tam strategia na przyszły tydzień Zenku?

;)

28zenek
0
Wpisów: 99
Wysłane: 4 grudnia 2011 06:49:12
Strategia!wielkie słowo do małych pieniędzy,ale co tam czasem trzeba podbić sobie bębenek.

Mnie się wydaje,że mam zajefajny portfelik,(nie jestem zarozumiały,prawda?)
Można na nim założyć długoterminową perspektywę,jak i krótkie zagrywki.Jest wysoka płynność,są wysokie wahania cen,są także niezłe fundamenty.
Problem z wyszukiwaniem dobrych reakcji,oraz fundamentum;mała kasa.

Odkryłem niczym Archimedes,że aby w miarę dobrze poruszać się na giełdzie i z pożytkiem dla zainwestowanej kasy potrzebna jest minimalna kwota 100 tysięcy.
Wszystko poniżej to takie sobie ślimaczenie i wiek 25 do 35 lat i do tego niesamowita wprost cierpliwość,dyscyplina,refleks i doświadczenie na giełdzie min.30 lat.

Mam przeświadczenie,że koniecznie muszę skrócić pozycje co najmniej o połowę,aby móc pozwolić sobie na "skoki" w nadarzające się dołki obserwowanych spółek.Korzystać także z niusów podbijających kursy.

Nie mam recepty jak to najmniej boleśnie wykonać.Przecież mam tak perspektywiczne(in plus)spółeczki.

Technika mi nie pomaga,fundamenty ciutkie,a jednak mus jest.
Może otwarcie w poniedziałek przyniesie rozwiązanie?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 4 grudnia 2011 12:10:46
@28zenek

obserwuj notowania TASE w niedzielę, jak chcesz wiedzieć jak prawdopodobnie będzie wyglądał poniedziałek w Europie. Ostatnio (i to niezmiennie przez parę tygodni) niedzielny wynik giełdy izraelskiej pokrywa się z poniedziałkowym na parkietach Europy.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 grudnia 2011 12:12

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 4 grudnia 2011 15:46:31
Dobre fundamentalnie spółki? Już to gdzieś widziałem Angel

Klika się i sprzedaje ;-)

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 5 grudnia 2011 13:34:53
@ Futro

Futro napisał(a):
28zenek napisał(a):
Weekend pozwoli na dokładniejszą analizę i podjęcie "strategii" na przyszły tydzień.

Europa stoi na skraju potężnego załamania, być może przyjdzie nam się zmierzyć z wieloletnią depresją gospodarczą, stagflacją, 20-letnim trybem bocznym/spadkowym na GPW.

Aktualnie jesteś jednym z dawców kapitału, napędzasz maszynkę do robienie pieniędzy i uczestniczysz w nierównej grze, uświadom to sobie. Na giełdzie zarabiają: Insajderzy, ci którzy o niej mówią lub piszą i ci którzy obracają nieswoimi pieniędzmi. Oni zarobią, czy zarobisz i ty?

Masz 16k. Czy z takiej kasy da się coś zrobić? Moim zdaniem nie, weźmiesz nadgodziny w pracy i w czas jaki miałbyś poświęcić na giełdę zarobisz w pewny i powiedzmy, mniej stresujący sposób.

Jak tam strategia na przyszły tydzień Zenku?

;)

A dlaczego nie 80-letnim albo 150 letnim? Jak już iść, to na całość. 20 lat na niewielu dziś już robi wrażenieAngel ;-)

Aktualnie jesteś jednym z dawców kapitału, napędzasz maszynkę do robienie pieniędzy i uczestniczysz w nierównej grze, uświadom to sobie.
Od czegoś trzeba zacząć. Nauka zawsze kosztuje. Ale niektórym się później te wydatki zwracają, jeśli się solidnie do nauki przyłożą....

Na giełdzie zarabiają: Insajderzy, ci którzy o niej mówią lub piszą i ci którzy obracają nieswoimi pieniędzmi.
Jeszcze trochę i przeczytam po raz 897, że Gminna Spółdzielnia (czyli Goldman Sachs) ręcznie steruje kursamiAngel
Na szczęście nie jest to takie jednoznaczne, jak pisze Futro. Najlepsi insiderzy też tracą i to sporo - tenże GS popłynął na 64 mld USD na rynku CDO i systematycznie się z tego teraz wyrzuca po kawałeczku od 3 lat.
Wielcy guru stają się byłymi wielkimi guru, wielcy bogacze stawiają wszystko na "nie tego konia" i stają się byłymi wielkimi bogaczami całkiem często. I zdarza się to nawet tak w sumie niegłupim inwestorom jak np. Victor Niederhoffer, rozumiejącym, czym jest ryzyko.
Rynek jest sprawiedliwy: kopie w tyłek jednakowo boleśnieDancing
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Futro
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 01:33:49
@ Szutnik.

Mój post był napisany w takiej konwencji przewrotnej, sam jestem również niepoprawnym optymistą...

1. GPW ma miejsce na wzrosty, tylko nie wierzę że uda nam się oderwać od inwestorów zagranicznych... Ponad 4% wzrostu PKB i co z tego? Kapitał rządzi wszystkim.
2. Chrzest bojowy, chrztem bojowym, ale tu też bardzo dużo zależy od szczęścia. Kto zaczynał w 2007r., ten wie. Jakkolwiek mój pierwszy post był krytyką szarpania się z rynkiem przy małym kapitale, tak strategia inwestowania w wartość mogła również źle się skończyć, niektórzy są 4 lata w plecy teraz, jak nie więcej. Odczuwam pewien dysonans i postaram się wyciągnąć wnioski. Think
3. Nie potrafię teraz znaleźć tematu, gdzie było wałkowane z anty_teresą kilka razy, że łatwiej zrobić 30% (szybko i łatwo) mając w portfelu 100k, a całkiem inna zabawa zaczyna zaczyna się mając np. 10 mld. Mowa nie tylko o insajderach.

Rynek jest sprawiedliwy: kopie w tyłek jednakowo boleśnieDancing
Nie zgadzam się... W idealnym świecie może i tak powinno być, ale na naszym bananie na pewno tak nie jest.
Edytowany: 6 grudnia 2011 01:36

28zenek
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 04:49:38
Wielce podbudowujące są Wasze wypowiedzi na moim wątku.
Dzięki piękne!Angel

Człek jest stworzeniemm stadnym i łatwiej pokonywać trudności gdy czuje się wsparcie,zrozumienie
innych osób.

Wczoraj nie udało mi się zrealizować niczego,co byłoby częścią "strategii"wykaraskania się z bieżących kłopotów.
Muszę skrócić pozycje to najważniejszy element.
Niepokoi mnie zachowanie Hawe.Nie "czuję" tej spółki.Być może moje przewidywania,co do jej zachowań
nie powinny opierać się na wykresie.
Muszę mieć gotówkę,muszę ograniczyć się do tylko jednej,max dwu spółek.
To jednak jest bardziej skomplikowane niż by się wydawało.

Trzeba wyjść z tego bałaganu z fasonem.
Starczy czasu,aby dokonać tego w tym tygodniu?
Przy tym nie pogłębić strat.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 6 grudnia 2011 09:59:11
@ 28zenek

Trzeba wyjść z tego bałaganu z fasonem.
Starczy czasu,aby dokonać tego w tym tygodniu?

Nigdy nie zakładaj sobie jakiegoś konkretnego terminu (np. do tego dnia muszę się odkuć/zarobić itd) - tworzysz sobie wtedy w głowie dodatkową presję na wyniki, co jeszcze utrudnia i tak już trudny proces inwestowania.

Pomysł ze znaczącym skróceniem listy obserwacyjnej jest sensowny i wart zastosowania. Tak z 10-15 spółek to max. 2 to za mało.

Pozwól, że dam Ci parę rad "starego ramola". Skorzystasz, albo nie - Twój wybór.

1.Nie licz na to, że będziesz genialny i znajdziesz super spółkę, zainwestujesz w nią w dołku i sprzedasz na górce. Ta sztuka wyjdzie Ci, gdy będziesz miał wielkie szczęście...1 raz w życiu! Większość inwestorów nie ma aż tyle szczęścia, by udało im się to choć raz w życiu. Nie licz na to, że jesteś takim szczęściarzem i że jeszcze do tego to szczęście przychodzi właśnie teraz.

2. Z pkt 1 wynika bezpośrednio, że kupować trzeba spółki, których ceny już rosną. Wystrzegaj się kupowania spółek, których ceny spadają!

3. Wrzuć do tej Twojej listy obserwacyjnej głownie spółki z WIG20, nie szukaj wśród spółek małych.

Dlaczego? W spółki z WIG20 wchodzi kapitał zagraniczny, który inwestuje w sposób globalny. Spółki te rosną na zasadzie takiej, że "globalny przypływ podnosi wszystkie łodzie". Inwestowanie w te spółki jest "najprostsze", a Ty dopiero potrzebujesz się nauczyć tego procesu. Owszem, w czasie dłuższych globalnych wzrostów spółki z WIG20 rosną przeciętnie "tylko" o ok. 50-70%, a te mniejsze potrafią po 200-300% i więcej. To prawda. Ale z 20 firm z WIG20 o te 50-70% wzrośnie 50-70% spółek ze składu tego indeksu. Z 20 małych spółek, wybranych losowo z indeksu WIG w ogóle rosnąć będzie może 5-8, a o te 300% wzrośnie być może jedna, albo nawet żadna z tych, które wybierzesz.

Co byś nie myślał o swoich obecnych umiejętnościach inwestowania, prawda jest taka, że w znaczącym stopniu w ewentualnym przyszłym sukcesie pomoże Ci głównie przypadek. Dlaczego więc nie pomóc temu przypadkowi i nie skupić się na tym segmencie rynku, gdzie trafienie w spółkę rosnącą jest najbardziej prawdopodobne (myślę o WIG20)?

Gdy zaczynają się wzrosty za granicą, większość spółek z WIG20 też rośnie. Jeśli pod koniec września zaczęliśmy średnioterminowe globalne wzrosty (ja twierdzę, że tak i wg mnie potrwają one ok. roku), to większość tych spółek bedzie drożeć. Początkowo zawsze wzrosty dotyczą tych największych spółek, albo o najlepszych fundamentach, stopniowo rozszerzają się na mniejsze i o gorszych fundamentach, a na koniec wzrostów najmocniej drożeją te najmniejsze i o kiepskich fundamentach - ta faza nazywa się "falą śmieciową". To głównie wtedy rośnie większość małych spółek. Do tego momentu mamy jeszcze sporo czasu, więc nie trać tego czasu na kupowanie czegoś, co bedzie rosnąć prawdopdobnie dopiero za dobrych kilka miesięcy. Poza tym to kłóci się z pkt2!

Reasumując to wszystko do jakiejś sensownej konkluzji: szukaj w indeksie WIG20 spółek, które już rosną. Wybierz 2-3 Twoim zdaniem najlepsze i kup. Jeśli Twoje rachuby się potwierdzą i kupisz spółki, które będą rosnąć, trzymaj je w portfelu przez kilka miesięcy, nie przeskakuj z kwiatka na kwiatek. O ile to możliwe, niech spółki te będą z różnych branż: np. 1 bank, jedną energetyczną i jedną inną (np chemia, przemysł itp) - w ten sposób dywersyfikujesz ryzyko.

Nie zapomnij o sell stopach. Ustal sobie próg bólu (np. 15% poniżej ceny zakupu - sam wybierz właściwy poziom, pamiętając o tym, ze 10-15% korekty są dość częste i musisz tak go ustawić, by zwykła korekta Cię nie wyrzuciła z rynku na stracie) i daj tam stopa, którego w żadnym wypadku nie obniżaj, gdyby spółka spadała.
Gdy Twoja spółka będzie rosnąć, stopniowo podnoś poziom stopa za rosnącą ceną, trzymając stopa tak z 15-20% poniżej bieżącej ceny. To uchroni Twoje ewentualne zyski (ich minimalny poziom) i pozwoli im rosnąć wraz ze wzrostem ceny Twojej spółki.
Gdy wzrosty Twojej spółki będą już trwały długo (8-10 miesięcy) zacieśniaj stopa do 8-10% poniżej ceny.

Inwestowanie nie jest łatwe i proste. Ale te moje rady być może uczynią je dla Ciebie nieco prostszym i choćby troszkę łatwiejszym.
Powodzenia!
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Futro
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 14:51:13
Znaczy zakładając średnioterminowe wzrosty kup: KGHM, PKO BP, PZU i Tauron. Zgarniesz do tego dywidendy (w czasie wzrostów cena szybko domknie lukę po odcięciach, wtedy sprzedasz).

Bardziej ryzykownie można by wejść w JSW, fajny przeceniony walor.

Uważaj z mułami pokroju PGNiG czy TPSA, bo prędzej zwariujesz niż zarobisz.

Jeżeli chcesz poczuć prawdziwe emocje inwestora to kup PBG, możesz zarobić dużo... albo nie.

PS Think
Edytowany: 6 grudnia 2011 14:51

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 6 grudnia 2011 15:51:10
W bessie nie inwestuje się w akcje salute

Można spekulować w obu kierunkach, grać na odbicia itd., ale jeśli chcesz kupować i trzymać, to wsadź pieniądze na lokatę. Albo działaj jak hedge fund, kup coś fundamentalnie silnego i ubezpiecz się sprzedając na krótko coś przewartościowanego... Inaczej kręcisz sobie pętlę na szyję.

Co do rady zakupu KGHM, to właśnie widać, jak była trafna... Co ci po dywidendzie, jeśli na pozycji stracisz 50%???
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 6 grudnia 2011 15:52

Scarry
193
Wysłane: 6 grudnia 2011 16:35:53
@Futro

litości ... KGHM może już nigdy nie mieć dywidend, albo mieć je bardzo małe. Do tego kurs ciągle leci w dół (174 -> 119 już dzisiaj przydołowało).

Kupisz dzisiaj, a co jeśli dojdzie do 50 zł? A dywidend nigdy nie będzie powyżej 2-3 zł ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 6 grudnia 2011 16:38

Futro
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 17:17:51
Mój post był syntezą wypowiedzi Szutnika, no bo skoro można dokładnie napisać jak kupować (tzw. ustawiony przetarg, np. w jakimś urzędzie na auto: silnik 2.4 + kilka innych dokładnych parametrów w cenie 98.000-100.000...) to dlaczego nie napisać co ma kupić?

Obaj panowie nie załapaliście chyba mojej wypowiedzi, ale co kto uważa.
Edytowany: 6 grudnia 2011 17:19

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 6 grudnia 2011 20:33:27
Kolego co prawda nie wiem jaki jest twój poziom wiedzy o giełdzie ale ze swojej strony mogę Ci polecić dwie publikacje:
"Droga Żołwia"
"Droga inwestora- chciwość i strach na rynkach."

Obydwie te książki co prawda nie powiedzą w co inwestować ale wskażą Ci kierunek jak nauczyć się inwestować i powiedzą Ci sporo o... Tobie. Poza tym polecam klasyka "Zawód inwestor giełdowy".

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 6 grudnia 2011 21:23:25
mathu napisał(a):
Co do rady zakupu KGHM, to właśnie widać, jak była trafna... Co ci po dywidendzie, jeśli na pozycji stracisz 50%???

Przecież to jest strata wirtualna blah5
Klika się i sprzedaje ;-)

28zenek
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 04:47:58
Szanowni Państwo
wybaczcie,że nie będę odpowiadał na każdy z postów.
Nie chcę mielenia prawd oczywistych i podważania doświadczeń.
Przecież nie o to chodzi.

Pewne jest to,że każdy z nas ma swoje spojrzenie na molocha jakim jest giełda.
Indywidualne są także nasze doświadczenia i sposoby na pieniądze;stratę lub zysk.
Podziwiam tych,którzy na giełdzie zarobili pieniądze.
Tacy jak ja,którym nie udało się można wytknąć błędy i pokazać,że można inaczej.
Nie chodzi tu o konkretne typy,prowadzenie za rączkę.
Efekty przyniosą wytykanie błędów,wskazywanie ewidentnych lapsusów,czy nierozsądnych zachowań.

Dotychczasowe wpisy są tego świadectwem,że można wymieniać przemyślenia,dzielić się doświadczeniami.
Jestem za to bardzo wdzięczny!!!Angel

Wczorajsza sesja przyniosła nową jakość do mojego portfela.
Wymusza alternatywę:stać się długodystansowcem,lub powiększyć stratę i szukać czegoś nowego,
kierując się atmosferą wokół rynku,wskaźnikami,fundamentami et cetera.

W obecnej sytuacji około giełdowej,problem z podjęciem jednoznacznej decyzji jest znikomy,tak sądzę.Zawirowań bez liku tych ekonomicznych ,jak i politycznych.
Byle pierdoła potrafi diametralnie odwrócić zachowania na rynku(patrz wczorajszy KGHM).
Teorii spiskowych,plotek co nie miara.Oczywiste oczywistości biorą w łeb przy owczym pędzie.
Euforia błyskawicznie przeradza się w panikę,tratując doskonałe podstawy fundamentalne i pewniaki techniczne.

Pisałem wcześniej,że na miarę swojej wiedzy i rozeznania posiadany portfelik jest niezły,nawet perspektywiczny.Daje szanse na krótki,jak i na długi czas inwestowania.

Tak więc wczorajsza strata,póki co wirtualna wymusza zachowanie spokoju.Przeczekanie przynajmniej do rozwoju sytuacji w kolejnej sesji.Myślę,że wykonywanie teraz pochopnych decyzji
pogłębi sytuację.
Nie zakładam niczego z góry.Pozostaje pilna obserwacja rynku.

Jednak muszę określić "próg bólu",jak to trafnie nazwał Szutnik.
To rozsądne i właściwe w mojej sytuacji.

Scarry
193
Wysłane: 7 grudnia 2011 09:06:16
Cytat:
Wymusza alternatywę:stać się długodystansowcem,lub powiększyć stratę i szukać czegoś nowego,
kierując się atmosferą wokół rynku,wskaźnikami,fundamentami et cetera.

przemyśl to i zastanów się 3 razy. Nasze czasy to nie lata 90te (kiedy polska giełda szła w górę jak szalona) czy 2000-2010, teraz bycie długodystansowcem na ogół oznacza potężne umoczenie kasy i trwanie wiele lat w tym umoczeniu. Po casusach Photona, Optimusa, KGHMu i paru innych sam się ostatecznie wyleczyłem z myślenia długoterminowego na giełdzie.

w wielkim skrócie moja obecna strategia to w razie wielkiego dodruku euro/dolara co najwyżej fizyczne złoto i srebro, a tak to spekulacja.
Edytowany: 7 grudnia 2011 09:08

28zenek
0
Wysłane: 7 grudnia 2011 09:29:59
@Scarry

Chciałbym tak postąpić.Muszę to zrobić w miarę ostrożnie,żeby zbytnio się nie poparzyć.Angel

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 grudnia 2011 11:23:12
28zenek napisał(a):

Tak więc wczorajsza strata,póki co wirtualna

Nie ma czegoś takiego.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

28zenek
0
Wysłane: 8 grudnia 2011 04:55:52
Wczoraj odrobiłem trochę straty,niewiele,ale wszystko się liczy.
Zmniejszyłem stan posiadania na HB.Plusowe dyskonto.Wg mojej oceny najbliższe sesje będą na tym walorku plusowe i ze znośną płynnością.
Kurs uzależniony od notowań PBG.Nic dziwnego,bo to rodzina.

Ciekaw jestem,czy uda mi się z PLJ.Tracę obecnie na nim najwięcej.Wykres wygląda obiecująco.Fundamenty nienajgorsze,ale Kościuszkę trochę znam i mu wierzę.
Przegapiłem sprzedaż MDS.Mogłem się pozbyć części na niewielkim plusie.Teraz muszę czekać.
Staram się być konsekwentny;sprzedawać tylko akcje na plusie i gromadzić gotówkę.

Utwierdzam się w przekonaniu,że trudno jest kontrolować 4 spółki.
Mało komfortowa sytuacja i nie pomagająca w szybkiej reakcji.

Muszę być cierpliwy,powtarzam to sobie,wbijam sobie to do łepetyny.
Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł.
Na rynku potrzebna trzeźwa ocena.
Brzmi to zajefajnie,ale z realizacją bywa różnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,352 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat