PARTNER SERWISU
bssnhbid
1 2

Gdzie jest kres sierpniowych spadków?

MZK
MZK
0
Wpisów: 43
Wysłane: 8 sierpnia 2011 17:01:34
Od poczatku sierpnia WIG20 stracił blisko 400 pkt., tego nie zakładały chyba najczarniejsze scenariusze. Nowy tydzień przyniósł kolejną odsłonę panicznej wyprzedaży. Nie wygląda to dobrze, ale może czas na złapanie głębszego oddechu? Oj, przydałby się.

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 8 sierpnia 2011 21:00:13
Według mnie na dnie poprzedniej hossy, albo niżej. Mówi się, że giełda wyprzedza rynek. W 2008 spadki rozpoczęły się przed upadkiem Lehman Brothers...

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 8 sierpnia 2011 21:06:28
tak od razu, no bez jaj, jakaś przerwa by się przydała blackeye
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 8 sierpnia 2011 21:07:03
Skoro tak to pewnie wyprzedzamy właśnie powrot USA do recesji.

Nie mam pojecia jaki moze byc zasieg spadkow, odbicie moze stac pod znakiem zapytania jesli naplywajace dane beda wskazywac na recesyjny scenariusz w USA i spowolnienie na swiecie.

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 8 sierpnia 2011 21:38:27
Przerwa będzie, ale to będzie tylko przerwa w spadkach. ;)

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 8 sierpnia 2011 21:50:23
moze 50% zniesienia calej hossy czyli na wig20 okolo 2100 pkt?

s&p500 dolek z czerwca 2010 w okolicy 1020, to też poziom 50% zniesienia hossy.
moze ten poziom powstrzyma spadki chociaz na pare tygodni

o ile wogole teraz jakakolwiek analiza techniczna ma znaczenie
Edytowany: 8 sierpnia 2011 21:54

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 9 sierpnia 2011 00:01:17
polecam zobaczyć sobie wykres http://stooq.pl/q/?s=wig20&c=1y

oraz

stooq.pl/q/?s=^spx&c=1y&am...

i porównać.

Amerykańce są dużo wyżej niż my, a więc oni muszą do nas wyrównać. Myślę że jadą na 1000 pkt.

Fidiasz
5
Wpisów: 154
Wysłane: 9 sierpnia 2011 08:06:43
Jeśli masz rację, to dla Nas będzie to ciąg dalszy bardzo przykrych przeżyć. Ale mam nadzieję, że się mylisz, wybacz :)

MZK
MZK
0
Wysłane: 9 sierpnia 2011 08:46:10
Rynki wyraźnie potrzebują pozytywnego impulsu. Może politycy coś wymyślą???

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 9 sierpnia 2011 10:08:21
Rynki nie potrzebują impulsu. Potrzebują wolnorynkowej rewolucji. Świat potrzebuje prawdziwej gigantycznej reformy. Odp...enia się polityków od gospodarki, powrotu do normalnej gospodarki rynkowej bez ceł, dofinansowań, nacjonalizacji bankrutów, rolowania spłat, deficytów budżetowych...

Nic nie będzie dobrego bez tego. Cały świat dzisiaj po nerwowym początku leci na mordkę
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

MZK
MZK
0
Wysłane: 9 sierpnia 2011 10:51:39
Na naszym rynku też jest fatalnie. Około 50 spółek spada w tempie 10-proc. lub większym!!!Do tego jeszcze szalejący frank.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 sierpnia 2011 11:27:41
Próba spojrzenia fundamentalnego.

Wg mnie ciągle jest drogo, bo:
1. W finansach spółek jest sporo sztucznej wartości wykreowanej metodami księgowymi. Ile, podsumujemy pod koniec sierpnia, po wprowadzeniu wszystkich sprawozdań za II kwartał.
2. Niewiele spółek przynosi zysk ekonomiczny, czyli zwrot z kapitału przewyższający koszt kapitału.
3. Pomijając koszty kapitału, rentowność operacyjna EBITDA też jest niezadowalająca dla bardzo wielu podmiotów. Konkrety po zakończeniu sezonu raportów, dość regularnie piszemy w analizach rynkowych w dziale Artykuły, gdzie jest rzeczywista wartość fundamentalna, a gdzie jej nie ma.
4. Na rynku przybyły ogromne ilości akcji, na głównym i na New Connect. Kreowanie wartości poprzez debiut polega na tym, że sprzedaje się z premią powiedzmy 20% kapitału, uzyskując wycenę z premią też dla pozostałych 80%. Zrobiło się tego za dużo i podaż znacznie przewyższa popyt. (ok, to nie jest całkiem fundametalna uwaga)
5. Duże debiuty przyciągnęły lekko licząc kilkadziesiąt tysięcy osób, które właśnie po raz pierwszy mają czerwono w portfelu i po kilkudniowym paraliżu myślę, że wiele sprzeda i pójdzie sobie z giełdy. (też nie za fundamentalne)
6. Wskaźnik C/WK niby pokazuje 0,90 dla WIGu i 1,04 dla całej giełdy.
Wg cen z wczorajszego zamknięcia:
http://www.stockwatch.pl/stocks/
Ale patrzę i widzę zjawiska:
- wskaźniki indeksów sektorowych (czyli arbitralnie dobieranych przez giełdę zestawów spółek niby reprezentatywnych dla sektora) są znacznie niższe (czyli atrakcyjniejsze) od wskaźników całych sektorów, które niżej liczymy na piechotę bodaj jako jedyni w Polsce. Polega to na tym, że sumujemy kapitalizację wszystkich podmiotów sektora i dzielimy przez sumę danej wartości fundamentalnej (np WK) wszystkich podmiotów -> powstaje wskaźnik sektora widziany tak, jak gdyby cały sektor był jedną spółką. W ten sposób widać jak duże jest przewartościowanie majątkowe i gdzie - wg mnie nadal spore
- jeśli patrzeć na same indeksy sektorowe, czyli widzimy rynek tak jak widzą go inni, to cztery sektory są pod kreską (C/WK poniżej 1), a siedem nadal znacznie powyżej
7. W dole bessy ranking wycen pokazywał potencjał ponad 200% dla kilkudziesięciu spółek, na razie zaledwie dla kilku:
http://www.stockwatch.pl/wyceny/
Robi się tanio, ale póki co punktowo. Można wziąć na obserwację pierwsze fajne spółki, które już mocno potaniały, ale z zakupami nie ma się co spieszyć. Odbicia nie przegapimy, a na razie jest słabo: rynki spadają, ludzie nie chcą mieć akcji.
8. Umorzenia jednostek TFI dopiero się zaczynają, zanim pójdą w rynek akcje, a za nimi komunikaty, będą mijać dni i przynosić coraz gorsze wieści. Gotówka opuszcza rynek.
Edytowany: 9 sierpnia 2011 11:35

MZK
MZK
0
Wysłane: 9 sierpnia 2011 11:47:30
Zdecydowanie tak, przy takich spadkach jak są obecnie trzeba mieć bardzo selektywne podejście do rynku. Jednak trzeba pamiętać, że często panika i totalne zwątpienie inwestorów, z jakim mamy do czynienia obecnie jest sygnałem, że zmiana trendu, przynajmniej krótkoterminowego jest tuż-tuż ;)

nevada
0
Wpisów: 34
Wysłane: 9 sierpnia 2011 12:00:50
A czy ktoś z Was może wie w ciągu ilu miesięcy mogę odzyskać zaangażowany w pierwszej połowie tego roku kapitał w wysokości 45tys, jeżeli teraz mój portfel wart jest zaledwie 25 tys.? Nie liczę już na zyski, chciałabym odzyskać tylko kapitał. 12-20 msc wystarczy?
w portfelu mam JSW,GPW,BRS,DUD,CIA,IDM,URL.

WatchDog
50
Wysłane: 9 sierpnia 2011 12:13:32
MZK napisał(a):
Zdecydowanie tak, przy takich spadkach jak są obecnie trzeba mieć bardzo selektywne podejście do rynku. Jednak trzeba pamiętać, że często panika i totalne zwątpienie inwestorów, z jakim mamy do czynienia obecnie jest sygnałem, że zmiana trendu, przynajmniej krótkoterminowego jest tuż-tuż ;)

Trudno przewidywać, ja nie umiem. Wolę reagować na to co widzę. Zdarzenia są faktem, a warianty są tylko przypuszczeniami.

Scarry
193
Wysłane: 9 sierpnia 2011 12:13:41
@nevada
nikt nie jest jasnowidzem (no poza jasnowidzami ;p) , jak przyjdzie odbicie i hossa to w miesiąc-dwa wyjdziesz na plus. Jak bessa się pogłębi to równie dobrze za 2 lata możesz na plusie jeszcze nie być. Zadajesz pytanie na które nie da się odpowiedzieć pewnie.

jest przysłowie - profesjonaliści reagują, amatorzy przewidują.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 9 sierpnia 2011 12:14

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 9 sierpnia 2011 12:14:57
bez dopłat do portfela ciężko szybko odrobić straty,
Ja z bessy 2007 straciłem ponad 70% i wszystko odrobiłem nawet do teraz jestem ok 50% do przodu (od wszystkiego co kiedykolwiek wpłaciłem na GPW) ale w 2009 dokupowałem jak szalony za wszystko co miałem.
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

WatchDog
50
Wysłane: 9 sierpnia 2011 12:22:43
nevada napisał(a):
A czy ktoś z Was może wie w ciągu ilu miesięcy mogę odzyskać zaangażowany w pierwszej połowie tego roku kapitał w wysokości 45tys, jeżeli teraz mój portfel wart jest zaledwie 25 tys.? Nie liczę już na zyski, chciałabym odzyskać tylko kapitał. 12-20 msc wystarczy?
w portfelu mam JSW,GPW,BRS,DUD,CIA,IDM,URL.

Jeśli przeniesiesz kapitał w inwestycję, która daje powiedzmy 10% rocznie (obligacje korpo po podatku), to 100% zysku z ocalonego kapitału wypracujesz w log(2;1,1)=7,23 czyli 7 lat i kwartał.
Ale oczywiście nie po to jest giełda, żeby na niej tracić akceptując ogromne ryzyko, a potem latami odpracowywać w bezpieczniejszych instrumentach.
Napisz proszę maila na stockwatch@gazeta.pl , a wyślemy Ci promocyjny kod dostępu do wycen i omówień sprawozdań, abyś mógł poznać fundamenty spółek. Potrzebujesz własnej opinii na temat:
- aktualnej wartości wewnętrznej swoich spółek
- możliwości i źródeł wzrostu tej wartości w kolejnych latach
- potencjału wzrostu lub spadku w oparciu o aktualny kurs
- ewentualnie innych, ciekawszych i tańszych spółek z sektorów, w które zainwestowałeś
Czyli po prostu osobistych wniosków na temat tego, jaki poziom kursu jest przewartościowaniem, a jaki niedowartościowaniem akcji.

O JSW, GPW, Boryszewie, Dudzie, City Interactive, pisaliśmy bardzo dużo i często, na forum oraz w artykułach serwisu. Proponuję zacząć lekturę, nie potrzeba do tego żadnych kodów, zajęcie na wiele godzin, które może będzie pierwszym krokiem w świadomych inwestycjach - o ile o to tutaj chodzi.
Edytowany: 9 sierpnia 2011 12:24

nevada
0
Wpisów: 34
Wysłane: 9 sierpnia 2011 13:09:30
Wielkie dzięki za odzew:) Jasne, że chodzi o świadome inwestowanie, serwis śledzę od bardzo dawna i książek też nie mało połknęłam, tyle tylko że praktyka czyni mistrza a do tego dodałabym jeszcze "jak sie nie psewrócis to sie nie naucys":) Nie mam zamiaru wycofywać pieniędzy z giełdy przez najbliższe parę lat, chcę być rekinem giełdowym i zarobić na spokojną starość(30 lat przede mną):)))))) Najfajniej byłoby pewnie wykorzystac spadki i uśrednić kursy w dół, tyle, że popełniłam kardynalny błąd i całą wolną gotówkę wrzuciłam od razu. Nic to.....czasu trzeba i będzie dobrze, w końcu nie pierwszy raz jest takie szaleństwo na rynku...a przede mną daj Bóg 30 lat minimum:) Jeszcze raz dzięki. A co do spółek, które posiadam to pozwoliłam sobie na małą analizę przed zakupem i jedyna o którą się obawiam w perspektywie 2 lat to urlopy.pl - chciałam posmakować NC no teraz mam:))))Życzę wszystkim cierpliwości, opanowania i powodzenia:)

Scarry
193
Wysłane: 9 sierpnia 2011 13:25:36
@nevada

urlopy.pl... spółka Don Patro... obawiam się ze horyzont inwestycyjny 30 lat nie wystarczy dla tej spółki.... Nie postrzegaj całego rynku New Connect przez spółki jednego (takiego) inwestora... king
Edytowany: 9 sierpnia 2011 13:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,442 sek.

gsychmva
qnngrlzl
yekvnvis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rhweeegr
eukrmzvn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat