Temat:
BRASTER
Ustaliłem u źródła, że emisja sprzedała się w całości, ale bez redukcji w indywidualnych.
|
|
Czy jeszcze w tym roku można spodziewać się na rynku pierwotnym jakieś dużej oferty i ewentualnie kto jest wśród kandydatów?
|
|
Czy Alior publikuje własnej modelowe portfele inwestycyjne, a jeśli tak to z jaką częstotliwością?
|
|
Pamiętam, że biuro słynęło z ciekawych propozycji dla inwestorów przy kupnie akcji na rynku IPO, co z kolei przekładało się na sporą liczbę otwarć nowych rachunków. Jaką przewidujecie koniunkturę na najbliższe miesiące dla rynku pierwotnego i czy przygotowujecie się do nowych ofert IPO jakoś szczególnie?
|
|
Witam, na giełdzie od kilku miesięcy mamy do czynienia z dość mizernymi obrotami, widać że inwestorzy dalej widzą sporo zagrożeń, czy obecny marazm na GPW jest przejściowy i kiedy należałoby spodziewać się zdecydowanych ruchów ze strony popytowej?
|
|
Temat:
GOBARTO
Wypowiedź analityka była autoryzowana, co podnosi jej wiarygodność.
|
|
Nie chce być namolny, ale chyba nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytania. Pierwsze to: Proszę o pokazanie praktycznych przykładów jak działają nowe wprowadzone zlecenia? Drugie to: Jakie są pierwsze komentarze ze strony biur maklerskich po wprowadzeniu nowego systemu i czy wszystkie biura przeszły chrzest bojowy i nie było na tym polu żadnych wpadek? pzdr
|
|
Jakie są pierwsze komentarze ze strony biur maklerskich po wprowadzeniu nowego systemu i czy wszystkie biura przeszły chrzest bojowy i nie było na tym polu żadnych wpadek?
|
|
Witam, proszę o pokazanie praktycznych przykładów jak działają nowe wprowadzone zlecenia?
|
|
W 2012 roku spółki płaciły całkiem duże dywidendy i raczej dobrze sprawdzała się strategia inwestowania w spółki dywidendowe. Jak oceniacie pod tym względem przyszły rok i kto według was moze wykazać się wysoką stopą dywidendy?
|
|
Po dobrej pierwszej połowie grudnia, za sprawą glównie kilku blue chipów, pojawiają się głosy, że początek przyszłego roku może być dobry, podobnie jak było to w tym roku. Jak to widzicie i czy mają szansę na szerszy ruch w góre mniejsze spółki?
|
|
Z raportu Deustche Bank przedstawiającego rekomendowaną strategię na 2013 r. wynika, że wśród kapitałowych rynków wschodzących przeważać w portfelu należy Polskę, a także Tajwan, Turcję i Meksyk, zaś niedoważać Chiny, Brazylię, Rosję i Koreę Południową. Można by prosić o rozwinięcie tej strategii dla Polski?
|
|
Witam, mam pytnie odtyczące rekomendacji. Czy biuro w związku z otwarciem się na indywidualnych inwestorów zamierza zwiększych paletę rekomendowanych spółek i robić raporty dla mniejszych spółek, którymi żywo interesują się indywidualni gracza? Drugie pytanie dotyczy tego jak w tym roku sprawdzały się rekomendacje biura?
|
|
Witam, mam pytanie dotyczące Waszego portfela akcyjnego, jak duże znaczenie przy doborze spółek ma dla Was analiza techniczna? I jeszcze drugie, jak w tej chwili pod względem technicznym oceniacie rynek?
|
|
Witam, mam pytanie dotyczące Waszego portfela. Dobieracie do niego małe i średnie spółki, a nie ma w nim blue chipów. Z czego to wynika, że spółki z WIG20 nie są brane do portfela?
|
|
Witam, mam pytanie jak sądzicie co wedlug Was będzie w 2012 roku inwestycją roku wśród metali szlachetnych i dlaczego? Pzdr.
|
|
Witam, mam pytanie dotyczące rekomendacji. Jak dużo w ciagu roku biuro wydaje rekomendacji, na jakiej zasadzie mogą korzystać z nich klienci i jaki procent rekomendacji jest trafiony. Pzdr.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Witam, dziś przed południem będę rozmawiał z prezesem CD RED, może macie jakieś pytania do zarządu, to chętnie je zadam.
|
|
W przyszłym tygodniu mamy ostatnie sesje tego miesiąca, WIG20 jest na sporym minusie, czy może będzie jakieś strojenie okien?
|
|
A ja spotkałem się z opinią analityka, że w krótkim terminie to złoto spadnie, no ciekawe :)
|
|
A może chociaż leciutkie odbicie :)
|
|
Zgadzam się, silne spadki mają to do siebie, że później przychodzi też mocniejsze odreagowanie.
|
|
Temat:
COMARCH
Spółka miała duże plany inwestycyjne w krajach zachodniej Europy. Ciekawe czy przepowadane spowolnienie nie będzie miało wpływu na zrewidowanie tych planów?
|
|
Temat:
JSW
No i przy założeniu, że na rynek powróci dobra koniunktura :)
|
|
Wracając jeszcze do złota to wydać, że na ostatnich dwóch sesjach wyraźnie rośnie. Trochę wygląda to tak jakby wkrótce chciało zaatakować nowe szczyty.
|
|
Za nami bardzo burzliwy tydzień na parkiecie. Podobno takiego rozchwiania i tak dużych zmian na poszczególnych sesjach nie było jeszcze w ponad 100-letniej historii amerykańskiej giełdy. Teraz przydałoby się trochę spokoju. Ale czwartkowa i piątkowa sesja, pokazały, że jest duże ciśnienie na szybkie odbicie. U nas pojawiły się głosy, że w przyszłym tygodniu może być kontynuacja odbicia, a z techniki WIG20 może zawędrować powyźej 2500 pkt. No ciekawe?
|
|
Temat:
CIGAMES
Prezes City twierdzi,że spółka jest w trakcie przygotowywania kilku interesujących projektów. Ciekawe czym tym razem zaskoczą?
|
|
Temat:
JSW
Rzeczywiście trzeba zachować zimną krew i poprostu rozejrzeć się z za spółkami dobrymi fundamentalnie, a takich mie brakuje także wśród spółek surowcowych
|
|
Temat:
LESS
W przypadku Groclinu i robienia poszyć tapicerskich zdobywania kontraktów jest bardzo żmudnym procesem, poprzedzonym licznymi audytami ze strony koncernów samochodowych. Z wcześniejszych wypowiedzi ze strony spółki wynika, że kolejne kontrakty są w trakcie negocjacji. Oby tylko obecny kryzys finansowy nie namieszał w branży motoryzacyjnej.
|
|
Temat:
JSW
Pojawiają się głosy, że znowu na surowcach możemy mieć hossę. Znowu pieniądze mogą popłynąć na ten rynek z kolejnego dodruku w USA, dodatkowo inwetorzy wycofujący się z akcji mogą przerzucać środki na towary. Gdyby tak było to spółki surowcowe znowu mogą wrócić do łask :)
|
|
Dziś w odróżnieniu od środy lepsza druga część sesji. Rośnie wszędzie, czyżby szykowało się łapanie głębszego oddechu :)
|
|
Wracając jeszcze do obserwowanej degrengolady na rynku, dzisiejsza sesja pokazuje, że nawet na bardzo kiepskim rynku można nieźle zarobić, od np.: taki Cersanit +30 proc., oczywiście na wcześniejszychsesjach mocno potaniał.
|
|
Dziś zaczęło się na zielono. Wśród fachowców z biur maklerskich nie brakuje głosów, że teraz powinna być próba odreagowania ostatnich spadków, mocniejsze odbicie. Jednak trzeba pamiętać, że mamy do czynienia w ostatnich dniach z niecodzienną sytuacją i tak naprawdę trudno jest przewidzieć zachowanie rynku na którym jest bardzo dużo emocji i strachu.
|
|
Jednak jakieś ręce odbierają te gorące akcje.Obroty są całkiem spore. Może liczą na krótkoterminowe odbicie?
|
|
Zdecydowanie tak, przy takich spadkach jak są obecnie trzeba mieć bardzo selektywne podejście do rynku. Jednak trzeba pamiętać, że często panika i totalne zwątpienie inwestorów, z jakim mamy do czynienia obecnie jest sygnałem, że zmiana trendu, przynajmniej krótkoterminowego jest tuż-tuż ;)
|
|
Na naszym rynku też jest fatalnie. Około 50 spółek spada w tempie 10-proc. lub większym!!!Do tego jeszcze szalejący frank.
|
|
Szykuje nam się czarny sierpień,już dawno nie było takiego miesiąca na giełdzie. Przy ostatniej bessie zdarzył się chyba jeden czy dwa kiedy bilans spadków indeksów był dwucyfrowy.
|
|
Na razie jedziemy pod kontrakty w Stanach, które wyraźnie zaczęły rosnąć (SP-500Fu +2,25 proc.). Zobaczymy po południu, jak otworzy się rynek rzeczywisty.
|
|
Rynki wyraźnie potrzebują pozytywnego impulsu. Może politycy coś wymyślą???
|
|
Od poczatku sierpnia WIG20 stracił blisko 400 pkt., tego nie zakładały chyba najczarniejsze scenariusze. Nowy tydzień przyniósł kolejną odsłonę panicznej wyprzedaży. Nie wygląda to dobrze, ale może czas na złapanie głębszego oddechu? Oj, przydałby się.
|
|
Patrząc na skalę spadków poszczególnych spółek, można przypuszczać, że przesilenie jest blisko, przynajniej w krótkim horyzoncie.
|
|
Temat:
JSW
A może będzie podobie jak w zeszłym roku roku z debiutem Tauronu? Ten energetyczny potentat też miał słaby początek na giełdzie (zadebiutował poniżej ceny emisyjej), a później jak eksplodował. Tylko wtedy był inny rynek i nie było takiej paniki.
|
|