Witam
Podpatrzyłem, że na sąsiednim wątku:
www.stockwatch.pl/forum/defaul... prowadzony jest konkurs na najlepszy portfel na rynku głównym. Trochę mnie to zasmuciło, bo gram jedynie na NC. Poczułem się nawet odrobinę poszkodowany, że ominie mnie potyczka z tuzami tego forum na równych zasadach:)
No ale od tego jest przycisk "nowy wątek", by go używać, dlatego zapraszam do nieautoryzowanego (mam nadzieję, że ten stan się zmieni) przez władze StockWatch konkursu na najlepsze typy (najlepszy portfel) na rynku alternatywnym.
Zasady proste i zbieżne z konkursem, który mnie do aktywności tutaj sprowokował:
1. Gramy jeden miesiąc, dysponując wirtualną masą pieniędzy na inwestycje w postaci 10 tysięcy złotych
2. Obstawiamy 1, 2 lub 3 spółki, rozdzielając między nie swoje fundusze
3. Zakupów dokonujemy maksymalnie do 3 października (z uwagi na późny start konkursu), a sprzedaż dokonuje się automatycznie w ostatnim dniu miesiąca
4. Do swoich typów dodajemy uzasadnienie - nie musi być ani długie ani naukowe, ale miło by było znaleźć tu jakieś rzetelne usprawiedliwienia Waszych wyborów :)
5. Proponuje podawać swoje typy według poniższego schematu:
nick gracza
ticker spółki (np. SER) - skala inwestycji (ilość zainwestowanych środków)
uzasadnienie
przykład:
Tahme
SER - 3000
Obiecywany inwestor, który ma objąć akcje nowej emisji po 45 groszy, oraz toczące się rozmowy z ubezpieczycielami na temat współpracy w zakresie rehabilitacji ofiar wypadków
GPH - 3000
Początek sezonu grzewczego oraz prognozy ostrej i długiej zimy. Dodatkowo analogie do zachowań kursu w zeszłym roku o tej samej porze. Spółka ewidentnie sezonowa wg mnie
SZR - 4000
Kontynuacja zapoczątkowanego niedawno trendu wzrostowego. Spółka niedoszacowana, generująca największe zyski w drugiej połowie roku, planująca wejść na główny w początkach przyszłego
Możecie potraktować mój przykład jako pierwszy typ w tym konkursie.
Na zwycięzce czeka szacunek i satysfakcja :-)
Pozdrawiam i zachęcam do zabawy