Temat:
RAEN
Na kursie ostatnio zobaczyliśmy że..."krew się leje" z ponad 2pln jesteśmy przy okolicach 1.20. Żeby teraz wrócić to trzeba by było odklepach około 80% NORMALNIE MASAKRA !! Przydało by się ze strony spółki jakieś info odn. przyszłości przychodów i zysków. Bo czasy jak widać są masakrycznie nie pewne!
Fajnie by było jak by jakiś technik wstawił wykres. Mimo iż spółka hoinkowo nie płynna. No ale zawsze! Może Andy, Ty jako "wódz NC byś coś fajnego wkleił? Z góry dzięki!)
|
|
Onochi w pełni się utożsamiam z punktem widzenia jaki prezentujesz na temat naszego "banana way"... Cały świat robi małą-hossę. Nawet Filipiny czy Afryka bije szczyty. A u nas "Don-key" zrobił takie cuda w funduszach. Że fundusze nie mają za co dźwigać rynku kapitałowego w Polsce, a ulica klepać zaczyna "regres" niczym Brazylia w latach 90-tych... Nie zapowiada to się dobrzez dla GPW, i z całą pewnością pokazuje że bliżej nam do zaścianków światowej giełdy, niż do "Państwa środka-europy..." A co to będzie za chwilę jak się EURO skończy  I jak sie dofinansowania z Euro-kołchozu będą lada moment kończyć... Bezrobocie poleci spokojnie na 30.% Nagle okaże się że wzrost gospodarczy trzeba zredukować do 1%lub na - A zadowolenie w sektorach firm, jak i ludności cywilnej, osiągnie apogeum społecznej WŚCIEKŁOŚCI na nieudolność Państwa.Biedę, i życie w skrajnej "niezamożności" względem reszty Państw z Euro-kołchozu Dofinansowujemy takie Państwa jak np. Grecja. Gdzie życie tam jest o wiele przyjemniejsze pod każdym aspektem. Nie mówiąc już o zasiłkach za mycie rąk, czy dodatku za punktualność. A do tego jak śpiewał Kazik Staszewski: "w Polsce lato wcale nie bywa gorące ,a Polacy są nerwowi bo nie świeci słońce" ( czy jakos tak  ) "Warszawa ma 300radnych , a Los Angeles 30..." bla,bla,bla Ale święte słowa! A do tego już klasyk odzwierciedlający realia.Zarówno te z przed 15 lat, jak i realnie BEZ ZMIAN !
|
|
Temat:
GOBARTO
Na razie jest bliżej do wyczerpania limitu (przyp.do końca 2012) czasowego ,przyznanego na emisję akcji. Aniżeli do jej faktycznego zatwierdzenia !
Prezes tak trochę ciągle "straszy" tą emisją, i to jest uważam trochę na szkodę mniejszościowych.Takie odświeżanie tematu, który jest mało efektowny, a daje efektywne wymierne przełożenie na spadek kursu. Przyp. że spadliśmy od zeszłego roku już ponad 50%... bez większych powodów/wyniki bdb. A prezez ciągle dolewa oliwy do ognia. Ja się pytam, dlaczego?
|
|
Niestety ale obserwując nasze rodzime podwórko (GPW) ciśnie mi się tylko zdanie: HEKATOMBA staje się faktem... Inne parkiety biją historyczne "rank score" ,i korekty są wliczane w trendach ... A u nas? Trend boczno spadkowy... szorowanie w okolicach kilkuletnich minimów. A jak korekta: TO U NAS NA CAŁEGO !
Małe spółki znowu nawet nie warte obserwacji.Większość przez tydzień spadła już po 15-20% Jak tu inwestować Panie? No jak ? Jak kilimatu do tego nie ma... a żmija się czai przy każdym krzewie ?
|
|
Temat:
MIDAS
Sbyszek zadał pytania-powyżej,w celu dołączenia do wywiadu z prezesem. Lecz zostały one skwitowane tak, że nie zostaną uwzględnione.Mimo iż wcześniej proszono o ich wnoszenie. Tak to zrozumiałem, a obrazić nikogo nie miałem na celu. Jedynie użyłem niejako auto-ironii Jeżeli jednak nie doceniłem nadwrażliwości na nad-interpretacje, to będę się raczej starał bardziej dystansować do wszelkich takich "używanych"form. Które mogą być notabene nieopacznie-źle odebrane
|
|
Dzisiaj na tygodniowym obroniony średnioterminowy trend wzrostowy. Na dziennym również wygląda jeszcze na bronienie pozycji pro wzrostowych. Intraday nawet ktoś kilkudziesięcioma... acjami celowo zachaczył o 8,85, żeby zasymulować( lub raczej zastymulować ) możliwe odbicie od dolnej bandy ograniczenia Jak ktoś ma ładny wykres,niech możliwie wklei. Przyszły tydzień wyznaczy kierunek
|
|
Temat:
MIDAS
Dobre  Proszę zadawać pytania, a za chwilę że i tak nie damy rady dołączyć? Prze-ca bez urazy... lecz to przypomina słynne wywiady z Putinem... Ja jako "dawny" kibic tej spółki ,czuję się mówiąc szczerze w jakimś sensie zniesmaczony. Gdyż wchodząc w emisję akcji serii C, tam wtedy również nie było mowy o kolejnych emisji. A za chwilę (kilka miesięcy później) ,ktoś "postanowił" i tak żeby zrobić kolejny dodruk... 1,2 MILIARDA NOWYCH AKCJI ! Za publiczne pieniądze akcjonariuszy Tym razem postanowił bym już podziękować za taką promocję. Gdyż za chwilę kapitał drobnych akcjonariuszy został by rozmieniony pewnie na "grosiki". I uważam że takim argumentem który zniesmacza, jest np. stawianie i kupowanie za pieniądze akcjonariuszy nowych masztów, spółek, etc. Lecz już zysk z tego przedsięwzięcia , ma iść ( i idzie-bo wychodzi na to że za darmo korzysta z LTE? Nie ma umowy? Lub jest trzymana na specjalną okazję  )do polkomtela, który to korzysta za darmo? Jak do tej pory bez upublicznienia umowy z LTE ?( przypomnę że LTE stawiane za pieniążki z emisji ). Dalej idąc kolejne "miny" czyli np. kupienie przez Polkomtel w niewiadomych celach akcji Midasa... na ostatnią chwilę po ogłoszeniu emisji D ??? Skoro Polkomtel był taki skory do zakupów i inwestycji,to mógł najpierw objąć emisję lub jakieś zamienne warranty w zamian za pieniążki na inwestycje. Lub inaczej - kupić od Midasa wyemitowane np. obligacje. A nie sięgać wpierw ( Midas )do zaskórniaków "ulicy" a dopiero potem "kombinacje-nacje" z transferami akcji...?( polkomtel ) I wysysaniem dalszych korzyści.Ale nie dla mniejszościowych ( pisemnym dowodem na to jest wykres kursu od czasu współpracy z obecnym GA ) Mi to na zbyt-bardzo przypomina dawne roszady z Elektrimem... Ja to tak odbieram. I jak ktoś ma poważne argumenty żeby to podważać, to słucham. Tylko proszę nie pisać że nie było czasu żeby robić inaczej( emisja D->Polkomtel ) , Gdyż takie decyzję to zawsze są planowane z sowitym dyskontem czasowym!
|
|
Temat:
WINVEST
Oczywiście chodzi o Art. 283 ksh.(kodeks spółek handlowych)
|
|
Temat:
WINVEST
Nie mogę edytować poprzedniego wpisu. A chciałem jeszcze napisać, do osób zgłębiających prawo, czy czasami Art. 283 nie wyklucza tu w jakiś sposób zmiany decyzji o układzie, która była już przecież podjęta, i że przekazania względem sądu likwidacyjnego - do ponownego rozpatrzenia, mogą budzić jedynie przesłanki stricte uzupełniające, lub braki formalne? Które po uzupełnieniu, i ewentualnym dograniu sprawy z ad.net wyjaśnią całe zajście?
|
|
Temat:
WINVEST
Teraz to już ewidentnie wygląda na próbę odebrania od drobnicy resztek akcji jakie pozostały w ich rękach po okazyjnej cenie... Skoro układ był dopięty, i wszyscy wyrazili polubownie zgodę na ten plan układowy.A sam plan co logiczne musiał być przejrzysty zarówno od strony finansowej, jak i prawnej TO PO CO TEN CAŁY CYRK...?? Jeden podmiot nie może przekreślać ogółu... Więc pewnie sprawa wróci do sądu likwidacyjnego, i tam się z tym jednym podmiotem dogadają.I będzie układ. Ale wcześniej spółka powiadomiła, że nie ma jeszcze uzasadnienia do dzisiejszej decyzji! Więc dali analogicznie zielone światło iż czekają na uzasadnienie dzisiejszej decyzji sądu, żeby zrobić od niej ODWOŁANIE ! !( i znowu do czasu odwołania powinno rosnąć) A tam może się okazać że odwołanie będzie zasadne. I dzisiejsza decyzja nie będzie prawo mocna. I znów wrócimy do punktu z przed dzisiejszej decyzjiPo co więc ta panika, i wyprzedawanie?(no ale jak krew się leje...to ktoś korzysta)
|
|
Ja dzisiaj po długiej przymiarce, kupiłem kontrolnie kilka K - IQP.(średnia 1.88) Korci mnie sprzedaż Komputronika-> na rzecz dokupienia pakietu Enap'u i Herkulesa(ten pierwszy ładnie wybija). Ale po dzisiejszym wywiadzie Prezesa w Tvn Cnbc, postanowiłem na Komputroniku jeszcze posiedzieć.I jak się okazało na koniec sesji.Był to słuszny wybór. Kupiłem dzisiaj mały pakiet CCE ,po 0,32.(mam już ździebko po 0,34)Zobacze czy moje przypuszczenia się sprawdzą(czyt.sprawdzę na własnej skórze  ) Ogólnie interesują mnie zwłaszcza małe spółki, które jeszcze nie wybiły się więcej aniżeli 20-30% A takich już jest mało.(nie chodzi mi o jakieś miny  ) Zastanawiam się poważnie nad Monnari.Bo ponoć układ z wierzycielami przebiega nad wyraz poprawnie.I rzekomo mają możliwości finansowe, do szybszej spłaty. Ma ktoś z Was Monnari?
|
|
Dzięki Wielkie Andy ! Twoja wypowiedz jest dla mnie wysoce merytoryczna, i rozwiała do końca moje jakieś tam...wątpliwości n.t. IQP i P.->arówki... Jestem już na pokładzie(śr.1.88).Kilka Kilo na dobry początek. Jak spadnie do tych 1.60 to z przyjemnością obkopie się po łokcie Ale obserwując spółkę, wiem że te spadki rzadko występują, i mają charakter bardziej timingowy - intradey, aniżeli stały. I musiał bym stać non-stop ze zleceniem. A tego nie lubię, bo się kapitał blokuje... Ale zobaczymy.Spółka lubi skakać po infach.Więc nie wykluczam również wyjścia.Jeżeli by np. nagle podeszła pod te 3.30. Tak jak to miało kiedyś miejsce... intradey(dosłownie na kilka sekund)
|
|
No wiesz... top facet... Ale kronikę Andy'ego darzę szczególnym uznaniem, i dodatkowo wiem że jest on "na tej spółce" oda bardzo dawna. Andy ma zapewne wiele ciekawych spostrzeżeń. Których my nie mamy. Więc wybacz, ale wole zapytać go jednak osobiście.(jeżeli pozwolisz  )Bo po-czytuje powyższą kronikę regularnie. Jestem więc co oczywiste, ciekaw jego opinii. I na ile w przyszłości liczy trzymając ten walor, i jaki takeprofit - target tu ewentualnie mierzy? Zagrożenie jest(niskie-średnie?), i top facet nie neguj faktów! Bo na wątku napisałeś że jest to pewne.I tym bardziej zasiałeś we mnie zwątpienie...(jak można być czegoś na gpw pewnym????  ) Lecz myślę że wymierne korzyści z posiadania tej spółki, i tak dyskontują Dona na 200%, i jeszcze zostawiają "lukę startową" Tylko, no właśnie... na ile tu by się zapatrywać? I czy warto długo terminowo, czy może stricte technicznie podchodzić. Spółka jest bardzo atrakcyjna. Dlatego pisemnie raczę to podkreślić! I dlatego nie chciał bym pochopnie podjąć decyzji o zaangażowaniu się w nią. A BARDZO MNIE KORCI
|
|
andy , myślisz że IQP mimo kiełbasy na pokładzie  przebije jeszcze te niby double top'y na 2,40 ? I jak byś widział tu mimo wszystko dalszy rozwój "wypadków" Sorry że się pytam, ale przed wejściem Pana wiadomo... snułem jakieś wizje przed tą spółką.Bo fundamenty SUPER. I teraz jestem w kropce, czy nie będzie tu zaraz "czegoś"...
|
|
tak, na iqmedica oraz na scanmed... Kupowała od rana, lub spekulowała prawdopodobnie jedna persona. Bo wartości obrotów szły korelacyjnie "łeb w łeb" Na iqm ktoś próbował ciągle podbijać po kilka kilkanaście akcji  , ale i też ktoś późnym południem zaczął sypać. Ja też to tłumaczę tym, że ludzie nie szukają własnych rozwiązań. Tylko coś przeczytają, i jazda Hortico: bez spekulacji - clear
|
|
Frog napisał(a):Jakby ktoś jeszcze miał jakieś krytyczne uwagi bądź pytania w kwestii SCM, to również chętnie wysłucham. Tutaj mam trochę więcej kapitału włożone i bardziej długoterminowo myślę o tej inwestycji. Tutaj popełniłem (przynajmniej na tą chwilę tak to wygląda) błąd. BMX, BML, które rozważałem alternatywnie odpaliły. Nie obraź się Frogu, ale mając w zakładce dzisiaj od rana Twoje 2 spółki-medyczne obok siebie. Zauważyłem że miały do południa "identyczny obrót"(wartości obrotów)? Jakaś korelacja? Nie wiem czy również to zauważyłeś?
|
|
coś się zaczyna dziać na spółce. Volumen ostatnio wzrasta, i spółka odbija się od dołka.Dzisiaj można było tu zaliczyć +10%. Zostało przebite EMA100. Które może zapoczątkować odwrócenie się trendu na wzrostowy. Przynajmniej w krótkim terminie. Gdyż spółka ,jedna z tych które jeszcze relatywnie słabo odbiły na GPW, a do tego z tendencją do opóźnionego odreagowywania
|
|
Temat:
MIDAS
Ta emisja to jest ogólnie jakimś "paradoxem"... Ostatnio byłem świadkiem rozmowy dwóch mężczyzn w Banku na temat Midasa, po której o mało się nie "zl...m" ze śmiechu Wyglądała ona mniej więcej tak: -Cześć Rysiek -cześć -I co tam u Ciebie na papierach słychać? Nadal inwestujesz? -Tak.No co prawda odrabiam te... no wiesz straty. -A to dużo już straciłeś? -Na razie nie jest tak tragicznie.Bo tylko 40%,inni potracili dużo więcej! W sumie uratowałem się, bo grałem za połowę tego... no wiesz... kredytu.Co tu brałem -O kurcze  Ale chyba odrobisz? -No baaaa !! Inaczej bym go nie brał ! -A słyszałem ostatnio coś o jakimś Midasie...,i że tam jest jakaś ogromna emisja półtora miliarda akcji?Wiesz coś o tym? Wejdziesz w to? No pewnie! Tam ponoć nie jaki Solorz ma sprzedać jakiemuś Żakowi dużą spółkę telekomunikacyjną... I na tym wszystkim sporo zarobić... -A to widzisz, wiesz lepiej... Bo ja tylko zasłyszałem że ten Midas to kupił ostatnio... no wiesz...tego( chwila konsternacji )... Plusa, co to Hanka ma w nim abonament. ( i tu już tak chciało mi się śmiać, że musiałem pośpiesznie opuścić kolejkę )
|
|
Temat:
MIDAS
Jeżeli stan posiadania akcji jest równo-warty 10000 sztuk To analogicznie i stan posiadania PP będzie temu identyczny ! Różnica jest taka , że każde pojedyncze PP uprawnia do wykupienia 4sztuk akcji Midasa nowej emisji serii D. Po promocyjnej  cenie 0,70groszy sztuka Oczywiście że jeżeli ktoś nie jest przygotowany finansowo na takie (życzenia wykupu Pana S) PP , to może je po prostu mówiąc kolokwialnie: "odsprzedać na GPW".I teoretycznie nic nie traci.(pisałem powyżej że jest tu jeszcze wiele zależności, różnych możliwych do zrealizowania scenariuszy) Ale to już tłumaczyłem powyżej, więc odsyłam.
|
|
No to prawda... 95% NC to tak zwane "potworki". Tu Pan S powpuszczał takie kwiatki że ho ho... No ale liczy się kasa! Im więcej "premier" na NC , tym i stricte GPW jako spółka na tym zarabia. I się kręci  . A że cały spektakl przypomina już tylko tragikomedię... Takie życie (w tym dobrobycie) Zapytałem się Ciebie ,czy któraś ze spółek jakie wymieniłem "jest" w Twoim kręgu zainteresowania. Gdyż mnie to po prostu ciekawi. Ale zauważyłem że Ty dobrze ostatnio wychodzisz na spółkach, że tak powiem "mało populistycznych". Znalezionych w komforcie ciszy, i jeszcze Świeżaków, bez przypisanych stereotypów. Sam się również zastanawiam, czy co po niektóre spółki z NC, to nie były tylko "jednorazowo" podciągane SUPER WYNIKI, i na tej kanwie przylgnęły właśnie do miana rzekomych "rakiet NC",Zauważyłem taką zależność, że mimo raz czy dwa razy podanych super wynikach. Brakuje na NC podawania akcjonariuszom podstawowych danych. Takich jak C/WK , C/Z , czy nawet FF i aktualnego akcjonariatu. Spółka buja się po takiej reklamie np.rok czy dwa. A wszyscy zachwyceni, nadal uważają ją za rakietę... Mimo że konkretów o zarabianiu i konstrukcji fundamentalnej BRAK? A jak wiadomo wszyscy nie mogą zarobić. NewConnect jest dlatego równie ciekawy, co niebezpieczny! Do tej pory nie jestem w stanie zrozumieć tych jedno-dwu sesyjnych opałów po 100%??? I kto to sponsoruje w trybie "hurtowym"?
|
|
Frogu, uwielbiam takie rebusy:) Wymienie kilka spółek na liście,napisz czy chociaż z jedną trafiłem? Hydrapress? Domenomania? Psw capital? I3d? Ventureincubator? Rzuć jakiś trop,będzie ciekawiej:)) Osobiście lubię NC bo to jedna wielka niewiadoma
|
|
Temat:
ENAP
Ja również potwierdzę, że z tą emisją to jakieś STRASZNIE STARE dzieje...WD wyciągnąłeś. No ale prawda.
|
|
Temat:
ENAP
No faktycznie jest to spółka z tych "niedostrzeżonych". A biznes prowadzi wzorowo.Może bez porywów, za to stabilnie, i w tym roku powinna pokazać bardzo dobre wyniki finansowe Kod:mod: stwierdzenia nie poparte argumentacją, bezpodstawne - post do skasowania
|
|
dzisiaj dobrałem ventureincubator po 0,39, bo widzę możliwość minimum powrotu na 0,50 oraz troszku monnari po 1,29 tak spekulacyjnie, krótkoterminowo liczę na powtórkę z rozgrywki.No może nie na powrót do 8zł, ale chociaż połowa?
|
|
Temat:
ENAP
Ostatnio mam tą spółkę na oku, gdyż wygląda bardzo atrakcyjnie pod względem fundamentalnym. Poza tym rating stockwatch AAA jest wymowny ! Ostatnio super infa o dużych kontraktach. Do tego spółka technicznie szoruje po dnie. Ze względu na niską płynność, i relatywnie łatwe jej zdołowanie.
Prezes i zarząd ostatnio sporo dokupił. Więc będę upatrywał wzrostu w pozytywnym rozstrzygnięciu do ceny z przed krachu, 1,20-1,50
|
|
Moje przypuszczenia techniczno fundamentalne raczą się sprawdzać ! Papier wystrzelił jak burza po długiej konsolidacji, i dzisiaj zatrzymał się na 8,19(górne ograniczenie-widełki) Oby tak dalej spółka zachwycała wynikami finansowymi. No i oczywiście czekamy na dywidende, jak w roku poprzednim Obecna C/WK to zaledwie 0,59, więc nader wszystko spółka ma potencjał do dalszych wzrostów w okolice 13-15zł
|
|
Temat:
RAEN
No skoro Panowie mi gwarantujecie... że Pan P. nie zwiększy zaangażowania, i nie przegłosuje w żaden sposób emisji, czy splitów... To przemyślę jeszcze ten papier? Ale nie sadzę żeby ktoś był tego pewny...
|
|
Temat:
MIDAS
Już spieszę z wyjaśnieniem: Odcięcie nastąpi z datą jaka była podawana przez spółkę- 3 dni sesyjne. Będzie ono dość charakterystyczne, gdyż wtedy wszyscy akcjonariusze Midasa zobaczą na otwarciu sesji teoretyczny kurs Midsa na sporym minusie. Ale i tu również bywało w historii GPW, że popyt po odcięciu przewyższał podaż. I wtedy teoretycznie: zamiast np: -40%, może się sesja otworzyć w tym dniu na +40% Tym bardziej jeżeli by brać pod uwagę że Midas jest spółką wysoce SPEKULACYJNĄ... NIE NALEŻY WTEDY PRZEDE WSZYSTKIM PANIKOWAĆ !! A wziąć pod uwagę że mimo iż odcięto Prawo-Poboru i kurs zapikował(lub też teoretycznie np. mimo wszystko wystrzelił  ) to PP zostanie ono wkrótce oddane,DOPISANE do rachunku. Następnie jak tylko KNF zatwierdzi Nową Emisję, powinien również podać termin od którego Prawo Poboru będzie "notowane na GPW". I będzie można je sprzedać, bądź też odkupić od innych.Czyli będzie miało prawo być notowane na rynku regulowanym. Przypomnę raz jeszcze: że bardziej doświadczeni "gracze" często umyślnie pomijają w rozmowach fakt istnienia, i funkcjonowania w emisjach na GPW tego zjawiska. Jakim jest odcięcie od kursu Prawa Poboru. I wciskają "niewiedzę" że się "coś hipotetycznie straci-utraci"Działa to tak , że osoby nie uświadomione, post factum wpadają w panikę... A osoby bardziej uświadomione wykorzystując ten fakt,i odkupują od wypłoszonych akcjonariuszy( nie przygotowanych za wczas umysłowo i finansowo) Prawa Poboru = za przysłowiowe grosze ... ( w panice ) Przypomnę że przy ostatniej emisji akcji Midasa serii C, chyba nawet sam "GA" wykorzystał to zjawisko ,i zakupił kilka milionów akcji w zapisie dodatkowym. Prawdopodobnie przez fakt braku świadomości akcjonariuszy, że nie wykupione na czas PP ,lub nie odsprzedane na określony czas, przechodzą na korzyść osób wykupujących (niewykupione PP=akcje) w tzw: zapisie dodatkowym.
|
|
Temat:
MIDAS
Powyższe obliczenia są poniekąd przekłamane... Gdyż nie uwzględniają dość oczywistego faktu. Czyli że po odcięciu PP każdy będzie posiadał takie Prawo Poboru na rachunku maklerskim. Przy powyższych obliczeniach takowe prawo poboru będzie wynosić na chwilę obecną (przeliczenie teraźniejsze) około 0,51groszy... -> 0.83+0,51=1.34 <- Więc nikt nic nie traci,z dotychczas posiadających akcję, gdyż będzie mógł takie Prawo Poboru sprzedać na GPW.(Prawo Poboru "PP" jest podobnie notowane jak zwykła akcja, z tym że nie obowiązuje je zasada "widełkowania" Tzn, bywało że takie PP rosło w sesję 500%, a bywało że podobnie mogło tracić!)
Tak czy inaczej, reasumując : jeżeli kurs akcji Midasa zacznie teoretycznie...nagle rosnąć... To i prawo poboru powinno relatywnie wzrastać.Jeżeli jednak będzie inaczej, to i PP zareaguje podobnie !
Mimo iż mam negatywne podejście co do Midasa. Po powyższych wypowiedziach myślę że na chwilę obecną wszyscy by chcieli łakomie nakupić PP za jakieś groszowe sprawy. I wykupić tanio akcje, od wystraszonych, nie wiedzących że istniało to Prawo Poboru przed decyzją o odcięciu.Licząc adekwatnie na powtórkę scenariuszu z emisji serii C. I podbicie kursu po nałapaniu tanich PP i ich wykupieniu. Lecz myślę że taki scenariusz na tą chwilę stał się zbyt przewidywalny, i tu bym na taką "łatwiznę" nie poszedł. Uważam również że nie wolno pomijać uświadamiania akcjonariatu ,co to jest Prawo Poboru, i wprowadzania go w błąd że po odcięciu kursu stracą 0,51groszy na akcje. Bo to nie jest prawdą !
REASUMUJĄC: Jeżeli w poniedziałek kurs akcji zacznie np. rosnąć, to po odcięciu PP teoretycznie bardziej prawdopodobna będzie podbitka i powrót do bazy, tzn. iloczynu kursu przed odcięciem.Analogicznie PP również przy takim scenariuszu zacznie nabierać do wartości. I starsi posiadacze akcji, nie zostaną nabici na hak.Tylko zdyskontują zysk/za ryzyko
Jeżeli jednak kurs będzie pikował,to i tak samo stanie się raczej po odcięciu,i na trwałe wzrosty przyjdzie inna pora !
|
|
marcinbyko napisał(a):czesc frogu co myslisz o midasie ,czy pojdzie w przyszlym tyg.? Podbija cene przed emisja czy zacznie juz spadac i co myslisz o nowej emisji pp po0,70gr Zapakowalem sie polowa portwela i nie wiem co robic POMOCY z gory dzieki A co tu ma rosnąć? Od poniedziałku raczej chyba rajd w okolice emisji. Czyli 70grosiaków? Jak przy emisji akcji C ogłosili że będzie 1.24 to kurs spadł ni-mniej...ni-więcej w te okolice. Jeżeli 'ga' nie próbował by ...... reszty. To zamiast emisji: 1stara akcja=1pp=4nowe-akcje po 0,70=2,80 na każde pp. Zrobił by np.1stara akcja=1pp=2nowe akcje po 1,40,i na każde pp również wyszło by na to samo!A spółka miała by ten sam kapitał !!! ALE... starzy i wierni posiadacze/akcjonariusze nie utracili by w tym momencie wartości wymiernej na dotychczas posiadane akcje. A przynajmniej nie w tak olbrzymiej skali-rozbieżności! G/A liczy (być może) po prostu spekulacyjnie na kolejne zejście kursu poniżej poprzedniej emisji w której to pośrednio brał udział(1.24)?Czy to na rynku, czy też znów poprzez zapis dodatkowy!Gdyż każdy woli kupować jak najtaniej... Tym bardziej akcje które by wcześniej sam sprzedał 2razy drożej. Oczywiście jakoby...virtual-nie''gdyż te spółki dodatkowo kupował-sprzedawał by przeca sam sobie  Z tym że teraz w puli JUŻ 1,2miliarda więcej na celowniku. Co przy kalkulacji poprzedniej emisji, da jeszcze korzystniejszy stosunek wartości dodanej, do stanu obecnego zaangażowania.A tym bardziej jeżeli by brać FF, a stratę dotychczasowych akcjonariuszy, którzy przecież sami od siebie nic nie zakupili.I ciastka ani nie zjedli-ani go po odcięciu nie będą posiadać.Wręcz w 80% się ono zmniejszy!Natomiast muszą na kolejne ciastka wyłożyć nową GOTÓWKĘ! Poza tym jest już tak namieszane w strukturach, że już prawie nie idzie się połapać czy to znów Cypr, czy może teraz Polkomtel,i gdzie to w danej chwili stacjonuje(akcje) Ja obstawiam że znów kurs zleci jak w poprzedniej emisji, a PP dojdą do kilku groszy. Jak to mawiają:"historia lubi się powtarzać". Z tym że już bliżej temu wszystkiemu do biotona, aniżeli do czegokolwiek !!
|
|
Temat:
RAEN
No na chwilę obecną nie ma większości.Ale nie zapominajmy że to jest giełda-BANAN, i za chwilę dogada się z kimś innym, to trochę skupi z rynku(po np. zdołowaniu),i już gotowe.
Uważam że akcjonariusze nie bez kozery zaczęli uciekać, bo takowe ryzyko jest praktycznie nie do wyeliminowania , a do zdyskontowania JAK NAJBARDZIEJ.
|
|
Dokupiłem dzisiaj z rana Igroup argumentując to tym, iż spółka po oddaleniu zażalenia praktycznie nie odbiła do góry. Dodatkowo upatruje tu cały czas obiecanych wyników finansowych, i ujawnienia szczegółów o wniesionych do Igroupa aportem spółkach zależnych. Skoro to Igroup ma być w jakiś sposób wehikułem ,czy czymś na takowy wzorzec... To może być ciekawie!Tak czy inaczej wsparcie dwa razy wybronione w okolicach 0,44-0,46 i tam stawiam SL.
Również mały pakiecik Enap'u i Herkulesa.Dokupiony.Spółki sporo spadły, i zdaje się że po długich konsolidacjach, zaczynają odbijać. Enap nałapał bardzo dużo ciekawych kontraktów, Herkules również!
|
|
Temat:
RAEN
Mogła być regułka: że nie zamierza na razie zwiększać zaangażowania w spółce, i już !
Poza tym nie zastanawia nikogo fakt że coś tu "zamierza robić" wraz z synem? Jeżeli by miał zamiar "czystego" inwestowania to by nie kombinował. A tak może będzie reszta na słupy?, a w ostatniej chwili się znajdzie jakiś dodatkowy pakiet akcji uprawniający np. do przegłosowania splitu celem poprawienia płynności... Jak to się ładnie w zwyczaju mawia ! Albo ładna emisja?
Ja już się przez lata obserwacji spółek typu fon czy atlantis, itp... NAUCZYŁEM że nie ma rzeczy niemożliwych z tym Panem... Ale jak ma uczciwe zamiary to niech ogłosi jawnie, a nie takie podchody robić
|
|
Temat:
RAEN
Jakie wzrosty? drobne odreagowanie od odbicia(podwójne dno)-korekta na relatywnie niskim vol. Wczoraj ukazało się raczej nie korzystne info że Pan P wraz z synem ostro dokupuje.
Co ciekawe na dole był dopisek że nie wyklucza dalszego zwiększania zaangażowania... A niby miał nie zwiększać... co miało być gwarantem braku dodruków, splitów, warrantów i innych machinacji.Teraz najprostszym sposobem na zwiększanie zaangażowania było by wyłamanie kursu ze wsparcia w okolicach 1.68, i zbicie kursu. No ale zobaczymy... Jednak wątpię aby podniesienie kursu w takiej sytuacji było komuś na rękę.Oprócz samych mniejszościowych Czas pokaże!
|
|
Temat:
MIDAS
Wczoraj mała podbitka, a dzisiaj praktycznie wszystko zostało puszczone w "tłum" co obrazuje wyższy volumen aniżeli był wczoraj. Dodatkowo dość charakterystycznie widać dystrybucję w relatywnie większych pakietówkach , podkładanych przy jakiejkolwiek oznace popytu, natomiast sam popyt to drobnica w większej ilości... Na moje stare oko  to ktoś ucieka przed numerem z PP. WARTO PRZYPOMNIEĆ ŻE ZA TYDZIEŃ ODCIĘCIE - a tu ktoś gra sobie w chowanego.NIE ŁADNIE !
|
|
Temat:
UNFOLD
honza napisał(a):Spółka wkroczyła właśnie w intensywną fazę rozwoju przy wykorzystaniu ogromnych dotacji z Unii Europejskiej.
Venture Incubator SA to firma informatyczna, wspierająca realizacje projektów internetowych o interesujących perspektywach rozwoju. Spółka najbardziej skupia się na wspieraniu projektów we wstępnej fazie rozwoju, przede wszystkim innowacyjnych produktów internetowych na etapie pomysłu. Firma oferuje wsparcie w zakresie wiedzy, kontaktów i kapitału. Spółka poinformowała, o otrzymaniu dotacji z Unii. Wartość przyznanego dofinansowania to prawie 10 mln złotych, a poziom dofinansowania wynosi 100 % kosztów kwalifikowanych. Obecna kapitalizacja spółki Venture Incubator S.A. wynosi 4.5 miliona złotych, więc jest ponad 2 razy mniejsza od przyznanej dotacji. Zarząd Spółki Venture Incubator S.A. informuje, że zakończona została oferta akcji serii C. W wyniku oferty, spółka pozyskała 800.000 zł. Cena emisyjna wynosiła 0,80 zł. Subskrypcja prywatna obejmowała do 1.000.000 sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii C. W ramach przeprowadzonej subskrypcji prywatnej zostało objętych 1.000.000 (słownie: jeden milion) sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii C. Spółka pozyskała kwotę 800.000 (słownie: osiemset tysięcy) zł. Pan Maciej Jarzębowski (prezes) objął 125 000 akcji w cenie 0,80 zł, to jest w łącznej wartości 100 000 zł. Pan Tomasz Chodorowski (członek rady nadzorczej) objął 125 000 akcji w cenie 0,80 zł, to jest w łącznej wartości 100 000 zł.
Akcje po 0,60, chyba atrakcyjna cena
Bardzo dobrze to wszystko po woli wygląda. W szczególności że było tylu chętnych na akcje w cenie 80groszy/sztuka. Ja osobiście nie spodziewałem się takiego popytu na te akcje...To pokazuje wysoki stopień zaufania kierownictwa do tego co się dzieje w spółce. I że nie tylko liczą na dotarcie wyceny w te rejony. Lecz również na jakieś pewnie "dyskonto" in plus względem futures. Zawsze mi się podoba gdy inside'rzy... kupują własną spółkę , za dużo więcej niż dotychczas kazał sobie płacić rynek...
|
|
Temat:
SERINUS
Nie zapominajmy tylko...  że kurs na KOV wzrósł już blisko 100% w ciągu kilkunastu tygodni od chwili październikowych spadków-historycznych minimów na GPW Czy to mało? Każdy niech sobie odpowie sam. Ja bym tylko zalecał realne spojrzenie na możliwości dalszego wzrostu. Bo nie zapominajmy że KOV nadal nie jest spółką przy całym pozytywizmie: ogólnie dochodową. I cały czas ponosi straty, nie tylko na działalności inwestycyjnej, lecz także operacyjnej. Gaz na Ukrainie też nie jest studnią bez dna. I możliwości zwiększania wydobycia wpłyną wprost proporcjonalnie, do czasu wyczerpania się takiego pokładu-zasobów!
|
|
Temat:
RAEN
Napiszę bardzo ładnie! Ludzie sprzedają papier, pewnie z bardzo prozaicznego powodu...? Tam gdzie się pojawia Pan P. tam kurs ma tendencję do dynamicznego spadania na wartości groszowe... Nikt nie zagwarantuje tak na serio że taki scenariusz się nie powtórzy.Ale... No właśnie... Trzeba już to po prostu zdyskontować w razie czego(doszło ryzyko-cena spada) Bo możliwe to jest dzisiaj wszystko.Że za chwilę jednak Pan P. nie zdobędzie większego zaangażowania % i jakoś przepchnie np. emisję - split - i inne podobne tego typu machinacje. Wszystko jest kwestią dyskontowania ruchów wyprzedzających !
|
|
Temat:
MIDAS
No i po sesji... Zakończone na prawie samych minimach.Do tego nawet na fixingu, po prawej notorycznie ktoś dokłada  widząc jakiekolwiek oznaki popytu! Poza tym uważam że to jakaś "kpina z akcjonariuszy" że lada dzień ma być kolejna HIPER MEGA EMISJA AKCJI SERII D, a dotychczasowi, jak i nowi akcjonariusze nie znają nawet ceny emisyjnej nowych akcji. No ale skoro prawo Polskie na to zezwala...
|
|
Temat:
WINVEST
Opór na poziomie 0,56gr nie został dzisiaj przebity. I wyraźnie po tym zdarzeniu kurs zaczął się cofać, pokazując bezradność i brak siły na dalsze wzrosty.
Cały czas pozostaje nie znana cena za akcję nowej emisji, jaką ma obejmować insider. Wiadomo tylko że ma być niższa od nominału - 1.20
|
|
Choć nie lubię pozytywnie chwalić.Ja nadal uważam że to bardzo dobra spółka pod względem i fundamentalnym, jak i jeszcze lepsza na daną chwilę pod atut techniczny. Uzasadniam to tym, iż C/WK jest śmiesznie nisko wyceniana na daną chwilę pod względem nie tylko likwidacyjnym, ale również na tle konkurencji branżowej. Spółka warta księgowo w okolicach 13pln na akcję(jak nie więcej?), a do tego spadła po ciężkim okresie(wyniki netto grupy) z okolic 50pln za akcję... To daje jej technicznie relatywnie wysoki potencjał do wzrostów. A do tego jej ostatnie wyniki, są bardziej niż zadowalające.I zwiększają się diametralnie w oczach, powyżej prognoz i przewidywań.Co spółka cały czas przekazuje w inf'ach.Sumiennie i rzetelnie! Czeka ją pewnikiem kolejny duży zastrzyk gotówki za byłe rozliczenia z dawnym Karen'em. Rozpoczyna pro-agresywny marketing sprzedaży internetowej.Oprócz rozbudowanego szeregu sieci stacjonarnych. Wypłaca uczciwą dywidendę względem akcjonariuszy. Została zauważona w oczach społeczeństwa na 15lecie istnienia, jako stabilny element dostawcy komputerowej elektroniki dla również zwykłego Kowalskiego! Nie sposób tego wszystkiego negować, i nie zauważać starań Poznańskiej spółki na GPW
|
|
Niestety... jestem tzw. player'em od 20lat. I muszę stwierdzić że gra należy raczej do kategorii C, niżby nawet B. Ilość akcji jakie wydrukowali przez czas działalności jest zatrważająca... No ale... Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
|
|
Jutro rynek powie Midasowi sprawdzam. Bo to dzisiejsze wybicie pachnie SPEKULACJA i niczym więcej !!!
|
|
Temat:
MIDAS
Też myślę że to co dzisiaj obserwujemy, to wyłącznie pułapka aby zawiesić na haku nowych ...naiwnych?Spekulantów...?Pod emisję, i odcięcie emisji serii D Dziwna korelacja infa o 100milionach w tym roku od C.Polsat, i zaraz tzw.odpał wybijający kreskę z trójkąta.Jutro pewnie cały dzionek łapanie nowych, i tradycyjny spadek.Nie liczył bym tu przed odcięciem na jakieś science-fiction typu 2,3,czy więcej złotych. Mimo iż co po niektórzy już widzą na wykresach drógi OPTIMUS Radzę tradycyjnie jak koledzy powyżej: ZACHOWAĆ SZCZEGÓLNĄ - OSTROŻNOŚĆ !!!! ,WSTRZEMIĘŹLIWOŚĆ, i NIE WIERZYĆ W SŁOWNE "CUDA"
|
|
Temat:
WINVEST
Dokonało się ! Ale widać że kurs ani myśli o wzrostach. Wcześniej czy później pewnie będą próbowali zagrać pod to co było 10lat temu(przyp.okoloce 14zł) Ale do tego są potrzebne DOBRE WYNIKI - ZYSKI Z DZIAŁALNOŚCI - POMYSŁ I BEZNES PLAN CO DO DALSZEJ DZIAŁALNOŚCI- ORAZ NIE ZWIĘKSZANIE KAPITALIZACJI PO PRZEZ DODRUK GIEŁDO MAKULATURY.
Jak tak będzie, to ja się na to piszę. Ale restrukturyzacja NAJPIERW!!
|
|
bankrucik napisał(a):dzięki:-))
piszę uczciwie co kupuje ( oczywiście bez ilości ) bo jaki sens miałoby pisanie w kronice bajek? czasami tylko z uwagi na płynność niektórych spółek muszę wstrzymać informację co kupuję bo robiłbym sobie konkurencję:-))) jednak parę osób czyta tą kronikę i na innych forach moje przemyślenia.
zachęcam do dyskusji na temat spółek w moim portfelu zwłaszcza w tonie ciut pesymistycznym ( bo skoro kupiłem ja sam to znaczy , że jestem optymistą)
pozdrawiam No to pesymistycznie jedziemy! Duda mimo że załapała się na odbicie,i sam ją posiadam.To niepokój mój budzi nowa emisja akcji po te niby 1pln/za walor Poza tym zarząd jest moim skromnym zdaniem "nieprzewidywalny"co nie raz już udowadniał,robiąc sobie kasyno na opcjach.I poucinał sobie(a raczek akcjonariuszom paluszki) Na plus należy przyjmować fundamentalne zwiększenie in future - przychodów związanych z rosnącą sprzedażą. Skoro konkurencja swoje moce przestawi na państwo środka. I odbiór poleci w tamtą stronę Ogólnie branża zawsze potrzebna, i jakiś sensacji już być nie powinno. C/WK super atrakcyjna ,oby tylko ZYSK'owność poszła w górę
|
|
investkid - marvelous score !!! Dawaj częściej jakieś typy fanom twojego portfela na stockwatch.pl , bo przyznam jesteś fenomenalny. W dwa miesiące blisko 100% na całym kapitale ! Co tu powiedzieć? Przyjąłem buraka
|
|
Wielkie dzięki Andy.Jesteś WIELKI Technicznie potwierdziłeś moje obawy.Jednak uczciwie napiszę że "podkupiłem troszku" tych walorów, z kilku względów bardziej fundamentalnych.Licząc że są niedoceniane Wszystkie są zdrowe fundamentalnie.Taki Enap nałapał w tym roku sporo dużych kontraktów,i prezes cały czas namiętnie wraz z zarządem kupuje akcje Domenomania również samo zdrowie  I jak na NC strasznie spółka "zaniedbana przez akcjonariuszy"A raczej pewnie zapomniana.Cechuje ją zdrowy rozwój,i innowacyjny rynek. Ventureincubator było przebojem jakiś czas temu.W końcu dotacja jaką otrzymali to kilkadziesiąt groszy/na akcję in plus. Jednak w ostatnich wynikach coś nachachmęcono, i kurs powiedział:"sprawdzam" Ale potencjał tu jest,i innowacyjność tym bardziej Martwi płynność, lecz teraz na NC jest tak z prawie wszystkim. Enap jednak nie znajduje tu usprawiedliwienia, i tłumaczę to tylko niską popularnością związaną z branżą. Masz może Andy jeszcze IQP, po ostatnich wyczynach...z Donem? Pozdrawiam
|
|
Andy cenię sobie Twoje zdanie. Mógł byś rzucić okiem na: Enap, Domenomanie, hydrapress, oraz ventureincubator Wniósł byś mi troszkę świeżego spojrzenia, i ogólnie bym był bardzo zobowiązany
|
|
bankrucik napisał(a):dzisiaj się dużo działo w moim portfelu, na koniec oprócz tego co pisałem wczesniej, wysypałem getin i dobrałem jeszcze dude Z Dudą to trafiłeś w dychę ! Ogólnie czytając Twoją kronikę od początku widać wielką metamorfozę in plus. Poza tym lubie osoby szczere, a kronika prowadzona z dużą uczciwością Dziękuję
|
|
Temat:
WINVEST
Zdaje się że ostatnia luka nadal nie została domknięta na dziennym.Doszło zażalenie.Ale że wszyscy czekali na domknięcie, to... jeszcze musiało troszkę wzrosnąć. Jednak bym na trwałą zmianę trendu tu nie liczył.Tym bardziej do czasu oddalenia zażalenia, lub nie
|
|
Temat:
RAEN
Ciekawie to mało powiedziane... Kurs zareagował zgodnie z tezą ,że za grubymi rybami się płynie, lub od nich ucieka... Wiadomo kto wchodzi od dłuższego czasu, i niech każdy sobie sam sprawdzi szczegóły,i dopowie: whay
|
|
Temat:
MIDAS
Technicznie fatalnie to wygląda.Tym bardziej jeżeli by wykres porównawczo-korelować z byczo nastawionym rynkiem, oraz "niestety sporą emisją akcji serii D-która już puka do wrót grodu... Czeka tu zdecydowane wybicie z trójkąta DOŁEM, które to zbiega się w logiczną całość z właśnie analogicznym odcięciem PP 10lutego(15 - 3dni roboczo sesyjne...jak coś pomyliłem dzięki za poprawkę ) Więc czekamy pewnikiem na ten właśnie kulminacyjny moment.Więc jak to mawiają:"strach się bać"
|
|
Jednak wygląda na to że "otchłań" A wręcz czeka tu zdecydowane wybicie z trójkąta DOŁEM, które to zbiega się w logiczną całość z analogicznym odcięciem PP 10lutego(15 - 3dni roboczo sesyjne...jak coś pomyliłem dzięki za poprawkę  ) Przy ostatnim pro wzrostowym rynku, Midas zdecydowanie nie rośnie, czekając pewnikiem na ten właśnie kulminacyjny moment
|
|
Temat:
MIDAS
Ostatnio patrze sobie w statystyki stockwatch Midasa i dziwi mnie jego niska wycena WK..? Przecież za samą emisję serii C Midas zgarnął o ile mnie pamięć nie myli blisko 300milionów.+koncesje i spółki zależne. A tam widnieje wycena na poziomach bliskich tylko 200milionów?
Proszę żeby ktoś sprostował dlaczego nie są wliczone wszystkie koncesje i spółki zależne?
Poza tym nadal nie został ujawniony "zysk" jaki by miał mieć Midas za umowę z Polkomtelem - za Lte?
Dziwne to wszystko?
|
|
Temat:
GOBARTO
Spożywka zawsze chyba odbija jako jedna z pierwszych.Tym bardziej biorąc pod uwagę atrakcyjność ceny/do Wartości Księgowej w tym przypadku. In plus należy odnotować efekt Chiński. Gdyż tu na dwoje babka wróżyła.I tak będzie wilk syty-i tak owca cała...
|
|
Temat:
SERINUS
Niestety ale jak zauważyli moi przedmówcy i adwersarze, po chwili zauroczenia i euforii na KOV (związanej niewątpliwie)ze zwiększeniem wydobycia gazu na Ukrainie, przyszedł czas realiów i rozliczeń-faktycznych... Była gra pod odbicie(historyczne minima w okolicach 70groszy), i gra się skończyła, czy ktoś to akceptuje, czy też woli negować.W końcu urośliśmy ponad 100%-więc nikt nie powie że się "nie działo" Merytorycznie rzecz ujmując:fundamentalnie zgodzę się że zaczyna to wyglądać co raz słabiej.By znów zgodzić się nawet na to słowo "fatalnie".Chociaż nie lubię takich sformułowań! Nigeria mówiąc kolokwialnie "leży". Co i Prezes przyznaje już oficjalnie,że nie ma tematu Nigerii-nie ma i emisji.A przynajmniej jest odłożona na inne pomysły Brunei również nic nowego nie wnosi do sprawy.I temat przestał być relatywnie rozwojowy Została sama Ukraina, ale czy jedna lokomotywa może pchać wszystkie wagony na kolei...? Na to pytanie niech każdy sam sobie odpowie, tym bardziej iż nie mówimy o złożach ropy, lecz o samym gazie. Który to notabene nie jest w tej chwili towarem stricte deficytowym(porównanie=ropa) Technicznie już kolega powyżej ukazał niuanse wykresowe, i biorąc za fakt pasmo negatywizmów, raczej kierunek powrotny w dolne ograniczenia historycznych minimów są zdecydowanie bardziej prawdopodobne. Ale jak zawsze czas pokaże co będzie, i pozostaje nam wierzyć w lepsze "jutro"
|
|
Temat:
MIDAS
Proponuje zakończyć na razie snucie wątpliwości odn. PRZETARGU CZĘSTOTLIOŚCI dotyczących Midasa Nie wiem czy zauważyliście,ale wczoraj w Tvn cnbc (redaktor) dzwonił w tej sprawie do kierownika UKE. I oni wyraźnie na koniec powiedzieli, iż zwycięzca przetargu nadal pozostanie NIE ZMIENIONY ! I redaktor powiedział że akcjonariusze Midasa mogą odetchnąć z ulgą Zmiany będą tylko takie, iż o około 3miesiące? przedłuży się cały proces biurokratyczny. ALE OFERTY POZOSTAJĄ BEZ ZMIAN Zaraz po tym fakcie, kurs z minus5% ,wrócił na -2% Chyba będzie dobrze
|
|
Temat:
SERINUS
Fakt,że spółka winna już kosztować przynajmniej 20% więcej niż emisyjna, uwzględniając szalejącą inflację A jednak kurs wynosi mniej niż cena emisyjna,lub co najwyżej oscyluje w tej granicy/ Skłaniając ku refleksji osoby, szukającego bezpiecznej przystani inwestycyjnej... z możliwością szybkiego wytrysku
|
|
U mnie w moim rachunku mam 2 zapisy?: PLZRWZW00087 GASTEL ŻURAWIE S.A. 25-01-2011 10:00 09-02-2011 20:00 ZAPIS PODSTAWOWY dla posiadaczy praw poboru Zapisy nie są przyjmowane od 22:00 do 6:00 Złóż zapis na prawo poboru PLZRWZW00087 GASTEL ŻURAWIE S.A. 25-01-2011 10:00 09-02-2011 20:00 Zapis dodatkowy Zapisy nie są przyjmowane od godz. 22:00 do 06:00 Złóż zapis na prawo poboru 1. to zapis dla posiadaczy PP. Czyli mnie 2.zapis dodatkowy? czy można się tu zapisać bez posiadania PP, po cenie 0,40 za walor? Jak możecie to wytłumaczcie,o co tu się gra pozdrawiam
|
|
oki, dzięki wielkie!
Napisz tylko jeszcze jak byś mógł, czy wystarczy mieć xxx gotówki na końcie, Żeby zamienić PP: X * 0,40gr =akcja
Czy ja muszę robić zapis w jakiś Bankach,etc? Przepraszam że zadaje tak trywialne pytania,lecz przyznam że zawsze od PP trzymałem się z daleka
|
|
Cześć Morfeusz! Przyznam że również skusiłem się na GASTELA-PP patrząc na wykres i relatywną korektę jaka miała ostatnim czasem ''tu'' miejsce. Nie jestem tak obiegany jak Ty w PP... Jak możesz opisz mi ,i pewnie innym, jak dokładnie teraz będzie z wykupieniem tych PP? Bo przyznam że czytałem prospekt,ale mam wiele wątpliwości,np. kiedy należy mieć gotówkę na wykup,i do kiedy najpóźniej można to zrobić.A kiedy np.sprzedać PP,chodzi mi o ostatni dzień uwzględniając -3dni
P.S-czy myślisz że podaż na PP jest w prosty sposób podyktowana realizacją ''straty'' po odcięciu, przez osoby trzymające walory przed odcięciem?
A tu szczegóły PP:
Treść raportu Zarząd Gastel Żurawie S.A. informuje, iż zgodnie z otrzymanym w dniu 24 stycznia 2011 roku Komunikatem Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., pierwszy dzień notowania 108.530.350 praw poboru Emitenta o skróconej nazwie GASTELZUR-PP (oznaczenie GZUP) oznaczonych kodem PLZRWZW00087 wyznaczono na dzień 25 stycznia 2011 roku. Ostatnim dniem notowania w/w praw poboru będzie 04 lutego 2011 roku.
|
|
Temat:
MIDAS
anty_teresa napisał(a):Ja myślę, że KNF to powinien dopuszczać uczestników do obrotu po zdaniu egzaminu z wiedzy o rynku, a nie tylko żądać wypełniania broszurki o ryzyku...
Zbyt duża pewność siebie GUBI ! Więc również pamiętaj że lina po której stąpamy bywa cienka i chwiejna! AT to nie panaceum na wzrosty, a tym bardziej na spółkach Pana Karkosika... Jednak dzisiaj książkowo przy przekroczeniu niskiej lini RSI nastąpiło wybicie na raczej nie zwiększonym od średniej z ostatniego tygodnia wielkości vol. Mimo iż podaż wydaje się nie dawać za wygraną! Jeżeli historia AT się jutro powtórzy, to zobaczymy zakres wzrostów przy liniach oporu 4,42 lub nawet 4,92.Jeżeli ''podaż odstąpi od swoich planów'' Zwyczajowo biała świeca w takich wypadkach kończyła się jak pokazuje historia górnym knotem. A następne sesje dawały krótkoterminową korektę spadków. Gdyż Midas mimo trendu spadkowego ,nie ugina się tak do końca AT.A przynajmniej ma taki ''special attributes'' w postaci tzw. ''mocnych odpałów'' Jak że charakterystycznych/specyficznych dla walorów Pana i Pani Karkosik A Midasa nie nazwał bym ''bankrutem''..! Gdyż jest w silnych rękach,fundusze dopiero rozkwitają po bessie.A dodatkowa emisja da nowe środki pod przejęcie/inwestycje. Również pewne dyskonto trzeba uwzględniać na budowane przez Pana Solorza imperium telekomunikacyjne.W którym to Midas zdaje się iż rozegra znaczącą rolę.Ale to dopiero się jeszcze okaże
|
|
Temat:
WINVEST
Sprawa wydaję się być co najmniej groteskowa!
Tym bardziej że sytuacja taka miała już miejsce, o czym pisał Arleman... W 2002roku
Teraz prezes wypowiedział się we wszystkich publicznych mediach,iż czekają na zwrotkę z sądu,i natychmiast podejmą odwołanie od decyzji(zażalenie) Ten temat był podjęty między innymi na łamach Tvn Cnbc Biznes.
Następnie inwestorzy oczekując na odwołanie, dostają info, że prezes zrobił coś diametralnie innego?!?
Ja również pierwszy raz słyszę o takim precedensie?!!
Pocieszające wydaje się być że prezes ma pokaźny pakiet akcji.I raczej sam by sobie granatu nie odbezpieczył...
Obserwowałem dzisiaj zachowanie kursu.I również było troszkę dziwne? Na każdym poziome następowało przechylenie szali na stronę podaży. Po czym większe POD!!sypywanie zaczynało się dopiero o grosz niżej?! Jeżeli ktoś by chciał wyjść, to przecież by wychodził jak najwyżej, a nie czekał( nie raz po 2godziny), na wysypanie się dopiero przy niższych poziomach. I nie wyglądało to z całą pewnością na oczekiwanie odwrócenia trendu! A raczej na nie dopuszczenie do takiej sytuacji Nie wiem czy mnie zrozumieliście? Ale to nie było zwykłe sypanie, a coś jak by logiczne negowanie popytu przy próbach jego kreacji!!
|
|
Temat:
MIDAS
Taurus80 napisał(a):Czym ma sie zajac KNF ??? Tym ze ktos chce sie pozbyc akcji czy jak kto woli ktos potrzebuje gotowki czy moze widzi lepsza inwestycje ?? ODP: Nagle potrzebuje gotówki w ilościach/kilka milionów dziennie? A jak ją tu wkładał to działał pod wpływem emocji...?, nie wiedząc że za jakiś czas je będzie potrzebował na ''gwałt'' bo mu się inna fundamentalnie spodoba? A może gra np.100milionami na DT lub krótkoterminowo...? Np proszę...  Tak to może dziecko postępować jak nie wie czy to bedzie lizak, czy może guma!!Inaczej to ewidentne manipulacje! Kompletnie nie rozumiem nawolywan ze notowaniami spolki powinna sie zajac KNF nie bylo zadnego insaider trading przynajmniej nic dzisiaj nie wiadomo. Czy za kazdym razem jak jakakolwiek spolka spada ma sie tym zajmowac KNF ?? A jak rosnie to co ?? ODP: Spadać, a zlecieć, to jak porównywać latanie samolotem do/ bycia poza strefą dachu 10piętra! Tu nie ma już jednak lotu !!,tu jest już upadek o 40%towej fali- dzień w dzień!!! W równych volumenach (około 3-5milionów pln dziennie) Pozatym patrzac fundamentalnie spolka dno!! I mowie to mimo iz posiadam troche akcji, na chwile obecna wiecej niewiadomych anizeli wiadomych. ODP: I nagle Ci sie oczy otworzyły>>???? A jak skakała z 5zł na 6zł, to wtedy nie widziałes co kupujesz>? Bo ja nie wierzę w pospolite ruszenie. I nagłe oświecenie ryzykiem.Aż tak jaśnistym że wypala połowę wartości waloru,i pretenduję w ciągu 9sesji do miana bankruta! Bo tylko bankrut tak spada,że nie patrząc na wsparcia ,podaż trwa w sposób nieskończony! ] Jezeli ktokolwiek ryzykuje na tej spolce to na wlasne ryzyko i powinien sie liczyc przedewszytkim ze znaczna strata kapitalu a dopiero pozniej myslec o zyskach. ODP: Takim rozumowaniem powinieneś się odnościć do 396spółek notowanych na GPW!! Obecnie najwazniejsze niewiadome to cena emisyjna nowych akcji. Rowniez nie wiadomo jak bedzie wygladala struktura spolki czy beda wlaczone Mobyland, Sferia itp i po jakiej cenie Dodatkowo tak naprawde to nawet nie wiadomo kto jest wlascicielem spolki :) Moze zna ktos jednoznaczne odpowiedzi na te pytania :) a pytan mam duzo wiecej ODP: Włascicielem jest Pan Solorz Żak, a poplecznikiem do tej pory był Pan Karkosik! Jednak ''ów właśnie'' i omawiane cuda i wianki: powodują że nie wiadomo o co chodzi! I dlatego dziwi mnie siła, i zasięg spadków, bez konkretnych inforamcji! A w takie spadki nie wierzę,jak nie ma podstaw!
|
|
Temat:
SERINUS
1.Brak konkretów odn. baryłek ropy + zasobów gazu = trend boczny.. lub spadkowy 2.Konkrety w postaci ile baryłek zostało potwierdzonych,ile jest gazu= relatywne zachowanie! Spekulacje,dalsze osówanie się OIL'a,lub jakies kreskówki-reklamówki  NIC NIE SPOWODUJĄ, oprócz pkt.1 Choc trzymał się będę tezy że pozytywny przekaz wiadomości od zarządu,oraz bardziej optymistyczne sprawozdania i kontakty okresowe z akcjonariuszami! Będa ''lepszym'' prognostykiem futures, aniżeli teksty w stylu : ''jakiś słup ropy ,lub jakies pokłady gazu w tej ''dziurze'' są?!'' Nie wiemy jednak co to moze być... gdyż trzeba potwierdzić! Uważam że jak ma się tak pisać, to lepiej pisać dopiero,jak się już wie co konkretnie napisać!! Gdyż inaczej widzimy ciągłą SPEKULACJĘ !
|
|
Temat:
GOBARTO
A tak w ogóle to nie wiem jak taka spółka może mieć proble . Żywiec skupuje po 3-4 zł (nie wiem czy nie ma też własnych hodowli), a średnia cena jakiejś wędliny to ponad 20 zł. W dodatku kiedy pójdę do pobliskiego mięsnego po jakąś padlinę to zawsze swoje trzeba odstać w kolejce. I to jest właśnie meritum akcentu jakim warto zakończyć pytanie inwestycyjne. Czy warto? Patrząć na tą spółkę mam zawsze ''szeroki'' uśmiech!  Gdyż przypomina mi zaraz się inna- bardzo podobna sektorem ''spółka'':! BEEFSAN... Otórz tam kurs juz prawie na ekstremach....(nie napiszę celowo ile), a na Dudzie... krucho!!! Po znaczącej korekcie! Ja sie teraz pytam: Kto tak na prawdę powinien być w tym zakresie CENOWYM ? I czy sie cos czasami akcjonariuszom nie pomyliło? Bo chyba raczej nie Beffsan!!!!!!
|
|
Temat:
MIDAS
Mam juz mętlik w głowie Z jednak strony bombarowanie iż to wybicie dołem z klina... Z drugiej słyszymi że to Państwo K.. sypią na potęgę(Plus smaczku dodają te infa iż rozwiązanie umowy znaczącej źle wróży na przyszłość  ) A jeszcze z boku ktoś szepcze że zobaczymy tu 3,70, bo grubsza rybka ma wiekszy apetyt,niz małe? Reasumując: Spadki dziwne.. i nieuzasadnione ?! Z pewnością KNF powinien sie zająć weryfikacją takich zjawisk dziennych jak: " obrót na spadek sesyjny po 3-5 miliona złotych!" W sposób systematycznie-konsekwentny! Nie ma oficjalnych informacji o jakiś działaniach mogących podciąć nogi MIDASA A jednak!!! od 9sesji ''kolos'' znalazł się już na kolanach??? Analogię znajduję jedynie na spółkach typu Monnari... A więc mozna w sposób logiczny wnioskowac iż spadki są jedynie efektem silnej spekulacji! ((Pomijam czyjej, i z jakim zakresem portfela.Choc daje to do myślenia!!)) Która jak zwykle ma za zadanie zadać kłam wzrostom,w celu ich wytworzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Można by tu ''towarzysze'' długo dywagować nad teorią spisku,lub np. analizty technicznej spółki Jednak ewidentnie w przypadku KOV widać relatywizm z spółką PETROLINWEST Nawet jeżeli próbujemy to otwarcie zanegować! Dzisiaj OIL na zielona, to i również KOV w uzaleznieniu...! Znam ten ból od środka, gdyż również w przeszłości byłem fanatycznym akcjonariuszem OIL'a. I było mi dane stracił ''jakiś'' tam kapitał na tym walorze Uważam że ''te niesłuszne'' spadki na KOV ,biorą się z 'negatywnego klimatu'... spółek wydobywczych, którym zaczątkiem i prekursorem był właśnie sam ''niefrejny'' OIL Zachodzi teraz pytanie...? 1.Czy cos sie wydarzy? 2.Co musi sie stać żeby ten trend odwrócić. I żeby KOV zaczął być postrzegany w inny sposób aniżeli OIL...?  Tzn. optymistycznie..... Myślę iż bardziej optymistyczne wizje, odpowiednio przedstawione przez zarząd mogły by tu wiele powiedzieć. Oraz utworzenie jakiegoś bardziej przejrzystego planu ''futures'', również było by dobrze odczytane przez akcjonariuszy...! Gdyż inwestor musi być świadom na co chce stawiać... Czy na ropę? Czy na może ''chęć'' jej wydobycia  I KONKRETNIE o jakich ''BARYŁKACH'' mówimy?
|
|
Źle to bym aż tak ekstremalnie nie nazwał... ! Jest to w końcu ''można powiedzieć'' potentat  Jedyna firma w Polsce posiadająca tak rozległą siec dystrybucyjną komputerów i akcesorii ! Nierentowność do tej pory była w znacznym stopniu uzależniona stratami związanymi ze spółką Karen ! Jednak firma ewidentnie wychodzi na prostą. I to powinno dyskontować pro wzrostowy trend na przyszłość. Więc i obecnie ruch kontr spadkowy musi wystąpić...? W końcu trend spadkowy już trwał na zbyt długo, jak na hossę ''Zapraszam do dyskusji o jednej z najbardziej niedowartościowanych spółek na GPW !''
|
|
Witam Czy znacie jakieś spółki które jeszcze w tym roku 2010. Mają zrobić emisję akcji z prawem poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy. A na które można było by się jeszcze załapać kupując akcję? Pytam bo muszę  Wiadomo...
|
|
Temat:
CIGAMES
Dobrze że umiesz się przyznać do błędu A tak na poważnie... Balony lubią szybko rosnąć,tylko ich wadą jest :''czynnik niewiadomej w stosunku do wiadomego zakończenia''
|
|
Temat:
GOBARTO
Spółka wydaje się konsolidować przed kolejną próbą bicia oporu...! Tak samo zachowywała się przed przebiciem np. 1.49-1.51
|
|
Temat:
TECHMEX
Nie popadajmy w paranoję Gracze spekulacyjni, to tacy sami gracze jak my.Odznacza ich od nas fakt że są to w znacznej większości ''grupy zorganizowane o dużych możliwościach przepływu gotówki''... Poza tym nie masz racji pisząc że ktoś mógł kupić po kilkadziesiąt groszy i mu starczy...? Na Monnari kurs był po 1pln, a w porywach osiągnął 8pln/ różnica 700% Na Techmex'ie jak na razie w porywach 300-400% więc praktycznie 50% Techmex uważam że ma znacznie większe możliwości i perspektywy, na zdyskontowanie przyszłości,gdyż jest to sektor praktycznie bez ram i granic inwencyjnych Jak się ma do tego wymierający sektor odzieżowy,to chociażby widać po dziesiątkach nowych ''second hand'ów'' otwieranych rok do roku w każdym mieście
|
|
Temat:
TECHMEX
Opinia biegłego nie jest jawna.Została ona już pewnie złożona do sądu gdzie odbędzie się rozprawa o zamianę upadłości likwidacyjnej, w układową! Do sądu zostały również złożone nowe dowody w sprawie, jak i listy intencyjne od potencjalnych inwestorów... Sąd nie ma stricte określonych ''widełek'' terminu rozprawy.I może ją wyznaczyć, kiedy zdecyduje że są już złożone wszystkie dowody wnoszące do sprawy,oraz każda ze stron przedstawiła,co miała do przedstawienia... Powiem szczerze że liczyłem po ostatnich info. Na zachowanie kursu,lustrzanie do zachowania na Monnari.Czyli spekulacyjny wzrost 100-200% Lecz jak widać spółka jest znacznie zdrowsza,gdyż spekuła tu nie zagląda
|
|
Temat:
WINVEST
Czyli można z powyższej wypowiedzi mniemać iż układ już jest tylko kwestią ostatecznej finalizacji..?! A nawet lepiej... czyli wycofania upadłości..?!
|
|
Temat:
SERINUS
Moim zdaniem takie nie skorelowane działania:Wasze kontra współ-pracowników(AED).Działają stricte negatywnie dla kursu Polskich akcjonariuszy.Zwłaszcza drobniejszych-mniejszościowych
Przed puszczeniem jakiej kolwiek informacji! Przez którą kolwiek ze stron,winniście mieć w umowie współpracy wyraźnie zaznaczony punkt,iż nie mogą te informacje być rozbieżne,inne,itp(jedni optymiści,drudzy pesymiści...?) Oraz puszczanie informacji powinno się odbyć o dokładnie tym samym czasie. Inaczej jak widać panuje anarchia!!!
Inwestorzy lepiej poinformowani kupują wcześniej... aniżeli Ci ''normalni'' A następnie sprzedają... gdy ''normalni'' kupują. Bo dostają info z opóźnieniem!!!
Tłumaczenie się.. że nie zdążyliście przetłumaczyć na Polski,etc... Jest chyba nie poważne jak na ''przedśiębiorstwo'' o takiej kapitalizacji!!
|
|
Temat:
CIGAMES
podpucha na max'a 1500 akcji...  Kogo oni jeszcze próbują nabierać na balon?
|
|
Temat:
SERINUS
08.10. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 45/2010 Na podstawie art. 62 ust. 8 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych Kierownictwo Wyższego Szczebla KULCZYK OIL VENTURES INC. ("Kulczyk Oil" lub "KOV") informuje, iż w Kanadzie, za pośrednictwem systemu SEDAR opublikowana została informacja prasowa o wynikach prac nad odwiertem Lempuyang-1 w Bloku L w Brunei, o rozpoczęciu którego KOV informował w raporcie bieżącym nr 20/2010 z 16 lipca 2010 r. "Odwiert poszukiwawczy Lempuyang-1 w Bloku L w Brunei Darussalam ostatecznie osiągnął głębokość 3220 m (mierzonej wg pomiarowej głębokości względnej - MDRT, lub 2817 m pionowej głębokości rzeczywistej - TVD). Wstępna interpretacja wyników uzyskanych z odwiertu wskazuje, że pokłady gazu mogą występować we wszystkich trzech strefach. Wiercenie i pobieranie logów z odwiertów w obiekcie Lempuyang-1 zostało ukończone i obecnie montowana jest rura prowadnicowa o średnicy 4,5" w celu umożliwienia badań. Odwiert jest płytszy niż pierwotnie zakładano (plan: 3500 m MDRT), z uwagi na trudności wiertnicze związane z wysokim ciśnieniem. Pierwotna konstrukcja odwiertu przewidywała możliwość wystąpienia wysokiego ciśnienia, jednakże kilka napotkanych poważnych wyrzutów gazu w trakcie wiercenia wskazało na potrzebę zmiany konstrukcji, w celu przystosowania jej do istniejących warunków. Trzy z czterech docelowych stref w odwiercie zostało w pełni spenetrowanych i przebadanych. Wstępna interpretacja wyników odwiertu wskazuje na możliwe występowanie złóż gazu w każdej z trzech najniżej położonych docelowych stref, chociaż tylko najwyższa część w najniżej położonej strefie (zielona) została przewiercona. Obiekt poszukiwawczy Lempuyang obejmuje pięć niezależnych bloków ograniczonych uskokami, a na każdy z nich przypada do pięciu docelowych stref. Dane z badań sejsmicznych 3D z maja 2009 r. wskazały na amplitudy anomalii sejsmicznych korespondujące z docelowymi strefami. Odwiert Lempuyang-1 zaprojektowano tak, aby przecinał cztery z pięciu stref wskazanych w badaniach sejsmicznych. Operator poinformował, że zamierza przystąpić do programu testów odwiertu i optymistycznie ocenia możliwość komercyjnego wykorzystania złoża. Jednakże Kulczyk Oil nie może podzielić tego stanowiska, dopóki nie zostaną przeanalizowane wyniki odwiertu. KOV jest przekonany, że decyzja o ewentualnym komercyjnym wykorzystaniu obiektu Lempuyang-1 może być podjęta dopiero po przeprowadzeniu zarówno testów, jak i dalszych wierceń." Niniejszy tekst stanowi tłumaczenie wybranych części informacji prasowej powstałej oryginalnie w języku angielskim udostępnionej publicznie przez Emitenta na terytorium państwa jego siedziby, która w pełnej treści jest dostępna w języku angielskim na stronie internetowej http://www.sedar.com po wpisaniu nazwy Spółki KULCZYK OIL VENTURES pod adresem: www.sedar.com/search/search_fo... Ponadto tłumaczenie pełnej treści informacji prasowej dostępne jest na stronie internetowej http://www.kulczykoil.comCZYLI GAZ JEST WE WSZYSTKICH ODWIERTACH... KURS W JEDNEJ CHWILI WYSTRZELIŁ NA 1.84 ,LECZ ZARAZ ZOSTAŁ ZANEGOWANY? O co tu chodzi!!? Czemu w jednej chwili spadek o ponad 6groszy? Po takim info Tłumaczył bym to ogólną słabością szerokiego...Lecz KOV nie jest z nim aż tak skorelowany Wygląda na dwie rzeczy: -KOV jest spółką stricte spekulacyjną.Gdzie DT sie tu bawi na całego -KOV jest spółką pisząc kolokwialnie ''zaleszczoną''.Którzy to leszcze mając smutne doświadczenia z Petrolinwestem, zostali nauczeni opuszczania rynku, po minimalnym ruchu na północ!
|
|
Obserwujesz może?: -lcc corp -kov -komputronik -duda -bytom No i długa konsola już trwa na armaturce
|
|
Temat:
CIGAMES
Nie wiem o co chodzi?
Urosło 1500% I jeszcze głodnym mało?
Gra wydana.Kurs zdyskontował efekt rynkowy. Co miał by niby zdyskontować dalej? ''Sniper 2'' dopiero pod koniec przyszłego roku.A tu na rynku może się jeszcze sporo zmienić...
Sam prezes podkreślił że sprzedaje akcje,aby ulokować w cyt. "czymś bezpieczniejszym" A 1500% raczej mówi tu wszystko
Moim subiektywnym zdaniem powrót w rejony 15pln, i ''długa konsola''
|
|
Temat:
WINVEST
Z tym spadkiem kursu to bym tak nie przesadzał Bo ''mali'' przy takich rejonach,im i tak wykupią wszystko  No i tanio ,i tak nie będzie Po ostatnich jazdach na Monnari, ''bankruty'' zdają się mieć spore poważanie wśród gawiedzi.Jak i ''spec''ulatorów
|
|
Temat:
KOMPUTRON
Wartość księgowa na akcję ,to okolice 15pln Przed bessą mieliśmy okolice 50pln Obecna cena w okolicach 10pln, wydają się ''ździebko przesadzona'' Wyniki co raz to lepsze.Odchodzi również nierentowny Karen.Na który to Komputronik ''ewidentnie nie miał pomysłu''A na którym tracił realne pieniądze! Do 2012 Komputronik dostanie ''SPORE PIENIĄDZE'' za Karen od Paszyńskich.Do tego czasu prezes Komputronika nie wykluczał również wzięcia pożyczki pod zabezpieczone w tym celu nieruchomości.O czym mówił w wywiadzie(tvn cnbc)Bo wiadomo że pieniądz lubi zarabiać Paszyńscy natomiast zbiorą pieniążki (prawie 1 miliard) za emisję nowych akcji Karenu. Kto wie... Może i wykupią za to i feralny Techmex? Bo jak widać spieszą się z w.w celami.Aż miło!I cały artykuł o nich wydaje się przez kogoś sponsorowanym.Kto wie..może i przez nich samych? Natomiast Komputronik to Komputronik.Miał się średnio w ostatnich 2latach.Ale widać pozytywne przesłanki na przyszłość. Kurs na chwilę obecną nie dyskontuje ''z całą odpowiedzialnością'' przyszłości Resztę niech sobie każdy sam przeanalizuje
|
|
Temat:
CCENERGY
kereig napisał(a):A swoją drogą Polacy to naród, który żyje cudami, mieliśmy cudowną obronę Jasnej Góry, Cud nad Wisłą, a teraz rodacy oczekują cudu na Karenie. Oby się rzeczywiście udało im na tym zarobić, ale jestem przekonany, że to będzie masakra, oby pani Paszyńska okazała się godna waszego zaufania, ale Steinhoff najwyraźniej nie poddał się jej urokowi... Ogólny ''niesympatyczny wydzwięk'' wpłynął bardzo negatywnie na kurs... A gdzie się krew leje.... tam wiadro stawiać Myślę że po woli robi się ciekawie!
|
|
Temat:
WINVEST
no fakt. Ale oprócz odroczenia ,nic konstruktywnego nie wynikło Zatem dlaczego taki spadek?
Dodatkowo podkreślili że proszą o małe odroczenie, żeby sfinalizować wszystkie sprawy.A z tego raczej można domniemywać pozytywnego meritum...
Spadek uważam za spekulacyjną próbę zaniżenia kursu, w rejony gdzie opłaca się ''większym'' akumulować walor...
|
|
Temat:
WINVEST
Wczoraj spektakularny wzrost Dzisiaj zanegowanie całej świecy...?!
Miało być jakieś walne...Czyżby coś poszło nie tak? Jak ktoś coś wie na ten temat merytorycznego,to chętnie bym się dowiedział.Gdyż oprócz zmiany prezesa Bre... zdaje się że nic konstruktywnego nie wypłynęło...!
|
|
Temat:
DEVELIA
Ja nie sprzedaję,jeżeli nie ma do tego technicznych,fundamentalnych przesłanek...! A na chwilę obecną ich nie widzę! Natomiast widzę jasno iż walor jest od kilku sesji zbierany.Np dzisiaj większość spółek świeci czerwienią.A Lcc up... Jeżeli przebijemy opory na 1.72-1.77, to droga na 2pln wydaje się otwarta! Mało już spółek o takim ratingu, a nie osiągniętej wartości księgowej na akcję
|
|
Temat:
TECHMEX
INFO SPRZED MINUTY!! Co Panowie i Panie na to? Czyżby były jakieś nowe dowody za układem?!
07.10. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 29/2010 Syndyk Masy Upadłości Techmex SA w upadłości likwidacyjnej zawiadamia, że w dniu 6 października 2010 powziął informację, iż dnia 5 października 2010 Zarząd Upadłego złożył do Sądu Okręgowego w Bielsku-Białej wniosek o dopuszczenie dodatkowych dowodów w sprawie o syg. akt: V Gz 51/10 w przedmiocie ogłoszenia upadłości likwidacyjnej Techmex S.A. i zobowiązanie biegłego do uwzględnienia ich przy sporządzaniu opinii zleconej na potrzeby toczącego się postępowania. kom espi amp/
|
|
kolokwialny :
VIV 4 STR 3 DAM 3
|
|
Bardzo Panu dziękuję za otwartość dywagacji.Jak i merytorycznie sympatyczny charakter wypowiedzi. Kontakt z Pana kroniką,zaczyna działać na mnie mobilizująco Jestem w stanie pokusić się nawet o małą analizę charakteru Pana portfela.I nazwać go jeżeli Pan pozwoli( impulsowo-krótkoterminowym ) Podobnie jak Pan badam nie tylko spółki,ale i otoczenie.Przy doborze spółek w portfelu Jednak podoba mi się Pana spekulacyjne zajmowanie pozycji,a następnie szybkie opuszczanie rynku,gdy tylko daje zarobić Intuicja i konsekwencja to w takiej strategii 90% pomyślności! Jak pokazuje Pana przykład gra na krótko,może mieć charakter bardziej wymierny, aniżeli inwestycje w spółki długoterminowo! Mam do Pana jeszcze osobiste pytanie: -czy np. wchodząc na krótko w spółkę np.Optimus zakłada Pan krótkiego SL 1-2% wystawiając się na ryzyko czyszczenia..., czy jest gotów ponieść stratę rzędu 5%? -czy grając na krótko wychodzi Pan ZAWSZE ogrywając 30%? Czy jest gotowy wyczekać wzrost długoterminowy? -No i czy inwestuje Pan w spółki w upadłości likwidacyjnej?Czy trzyma się blisko określonego kodeksu? z uszanowaniem kolokwialny
|
|
Temat:
EFH
Emisja zdaje się że ma być po 2zł za akcję..? Czy nie uważacie że dzisiejszy wzrost jest ździebko przesadzony/spekulacyjny? Miałem dokupić.Ale jak zobaczyłem taką ''pompkę'', to się troszkę spłoszyłem... Chyba lepsze były by systematycznie zwroty po kilka% Bo co szybko rośnie............
|
|
Pięknie Panie Morfeuszu. Podziwiam za dużą odwagę w podejmowaniu ruchów inwestycyjnych!
Mam jedno pytanko: Widzę iż stosuje Pan relatywnie małą dywersyfikację portfela wprost do jego wartości...
Czy wynika to z faktu, iż stosując większą dywersyfikację ograniczała by ona w dużej mierze czas reakcji, jak i nadmierne poświęcanie uwagi względem większej ilości spółek?(ekonomia koncentracji?)
A stosując mniejszą dywersyfikację zwiększa Pan tym samym zakres ruchów:Kupno-Sprzedaż->>WERYFIKACJA
Przyznam że ja osobiście jestem graczem bardziej spekulacyjnym.I jak do tej pory mój zwrot & z portfela na przełomie podobnego zakresu inwestowania co Pana.Jest znacznie skromniejszy
Obserwując Pana,powiem szczerze że czuje się zakłopotany... ZAIMPONOWAŁ MI PAN! Zastanawiam się nad podobną strategią,z mniejszą dywersyfikacją spółek
Obecnie mam 90k i 11spółek?
|
|
Pozytywnym aspektem ''Wiedzmina2'',jest na pewno współpraca z NAMCO! To otwiera drogę na wszelkie rynki.A więc i nawet potrojenie przychodów!
Namco to Japońska firma(przynajmniej za moich czasów tak było).I wiodła ona znaczący prym w rozrywce z takimi hitami jak Soul Blade na Psx. Soul Calibur na Dreamcasta,Ridge Racer itd... Namco to był taki król królów..!! Obecnie nie czytuje już regularnie prasy branżowej:PsxExtreme,Neo,Neoplus,itd... Warto kupić sobie któreś z tych czasopism.A tam powinno wszystko pisać.W szczególności Neo+ opisywało wszystkie platformy sprzętowe.
|
|
Temat:
GOBARTO
krewa napisał(a):istny prorok. spraw jeszcze, by zamknięcie powyżej 1,55 było. To nie proroctwo.A podstawy techniki się kłaniają. Proszę zerknąć na jakim volumenie odbywa się dzisiejsza sesja.Oraz iż w ostatnich dniach byki zdobywały znaczącą przewagę w trendzie Wszystko zależy teraz od szerokiego. Bo jak na nim będzie relatywnie słabo,to ''żopa blada''
|
|
Temat:
CIGAMES
O wywiadzie pisałem wczoraj. Prezes sam podkreślił że sprzedał akcje, żeby zainwestować w coś bezpieczniejszego! Oraz podkreślił że żałował iż w przeszłości nie sprzedał na podbitce Obiecał również że nie sprzeda więcej papiera: jutro,pojutrze,i do końca br. roku Ale z takimi zapędami nie łudził bym się iż tego wcześniej czy później nie powtórzy! Osobiście jestem graczem od 10roku życia.Jako młodzik brałem nawet udział w tzw.mistrzostwach PL.(ahhh...co to były za czasy  jeździliśmy z kolegą po całej PL).A w piwnicach ćwiczyliśmy po 15h/24.Pamiętam jak kiedyś pojechaliśmy do Nysy na stopa.A w powrotną nie mieliśmy na bilety...Całe szczęście że zająłem miejsce w czołówce,i zdobyłem kaskę na powrót  do wielkopolski Snajpera nie uważam za jakiś ''mega hit''. Lecz to tylko moja subiektywna opinia.Więc bez znaczenia
|
|
Temat:
GOBARTO
krewa napisał(a):mam nadzieję, że poświęciłeś chwilę na lekturę przynajmniej kilku ostatnich stron wątku i dostrzegłeś, że o spółce mam określone zdanie i nikogo nie naganiam, najwyżej powstrzymuję "hura-optymizm". nic na to nie poradzę, że widzę wykres tak a nie inaczej, to jest moje prywatne zdanie którym dzielę się. jeżeli sądzisz, że w ocenie wykresu popełniłem błąd - pokaż gdzie. wyraźnie napisałem, że owa dywergencja jest ledwo zauważalna, niemniej wskaźnik RSI jest już dość wysoko (ale wciąż jest miejsce na wzrosty bez obaw o przegrzanie wskaźnika).
skoro traktujesz spółkę długoterminowo - czemu przejmujesz się perspektywą kilkudniowej korekty? to coś, co na konsolidację wygląda trwa zaledwie dwa tygodnie - średniojakościowe wsparcie na przyszłość. NO I MOJE NA WIERZCHU 1.50-1.52...Przełamene...Jak pisałem
|
|
Wstyd się przyznać Tkwię na pokładzie ,średnia 17.70 Miałem ustawionego wąskiego SL gdy był powyżej 18stu... Pazerność, jak i dookolny optymizm, potwierdził tylko kolejną tezę.Że jak ma być tak dobrze, to będzie tak źle Modle się aby obecne dołki,były już uklepane! Lecz patrząc obiektywnie potwierdzam tym samym własnego ''lamerstwa'' Spółka była od ''hektara'' %% w trendzie spadkowym. Wybicie okazało się fałszywe. Nadzieje pozostają... ''nadal''
|
|
Temat:
GOBARTO
No wiesz KREWA Skoro Ty próbujesz przekonać innych...iż zejście o 15% down, dobrze zrobi akcjonariuszom.Jak i ''technice trendu'' To ja mam analogicznie prawo zażądać na to merytorycznych dowodów! Kurs od znacznego czasu znajduje się w silnej konsolidacji.Dla pozytywnego rozstrzygnięcia opór winien zostać złamany.A tym samym dać akcjonariuszom silne wsparcie na poziomach: 1.52->up... Ty piszesz natomiast o poziomach wsparcia jakie mieliśmy kilka tygodni temu? Mi to pachnie nagonką na ''tanie bilety na wczorajszy pociąg'' SORRY za szczerość, lecz tak to NIESTETY wygląda! Zawsze możesz wskoczyć do pociągu po sygnale przełamania oporu na 1.52.Nie można być nadto pazernym
|
|
Temat:
GOBARTO
krewa napisał(a): kliknij, aby powiększyć jeżeli uznać ostatnie dwa tygodnie za konsolidację - to jest ona "strasznie nerwowa". dywergencja na RSI widoczna przy pomocy porządnego szkła powiększającego. zejście do linii trendu dobrze zrobi wszystkim. Jak na razie kurs ''dzisiaj'' po raz pierwszy mocno utrzymany pod linią oporu: 1.50-1.52 Jest mocny popyt w ostatnich dniach.Co wyraźnie widać po zwiększonym volumenie! Lecą pakiety zakupowe. Smaczku w popycie dodają ostatnimi czasy mocne artykuły w prasach,internecie, itp o potencjale spółki!Niska C/WK... Jest ostatnio również popyt na ''tanie spółki''.Gdyż balonów po 500-1000..i więcej procent nie brakuje. Osobiście posiadam spółkę w portfelu, nie za duży pakiet.Od 1.36. Nie widzę pretekstu do sprzedaży...w perspektywie ''długoterminowej'' Proszę mnie przekonać w sposób merytoryczny,jeżeli jest inaczej z uszanowaniem kolokwialny
|
|
Temat:
CIGAMES
Witam Państwa
Właśnie przed minutą zakończył się wywiad z Tymińskim w Tvn cnbc... Prezes sam przyznał się w wywiadzie że sprzedał akcje, aby zainwestować w bardziej ''bezpieczne'' aktywa...Najpewniej nieruchomości! hmmm... Niestety na logikę jasno to oznacza iż uważa obecną wycenę kursu,w relatywizmie do wyników za niezbyt bezpieczną! Nie dziwię się mu ,gdyż obecny wzrost kursu :per+1500% od dołka zdaje się być lekkim balonem Tym bardziej iż prezes znów przyznał że wyniki za październik są już znacznie słabsze.A jakieś większe perspektywy widzi dopiero w 3 kwartale przyszłego roku.Licząc na Snajpera2 Wnioski niech każdy wyciągnie sam!
z uszanowaniem kolokwialny
|
|