PARTNER SERWISU
zwwhbvry
Paul_Schritt

Paul_Schritt

Ostatnie 10 wpisów
UOKiK wytargał za ucho 13 giełdowych deweloperów, w tym Wikanę :

www.stockwatch.pl/wiadomosci/u...

gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Cytat:

Wikana chce wybudować Osiedle Marina w Lublinie za 80 mln zł

25.07. Warszawa (PAP) - Wikana, deweloper działający na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie, planuje wybudować w Lublinie kompleks budynków mieszkalno-usługowych o nazwie Osiedle Marina. Powstanie on w czterech etapach - podała Wikana w komunikacie. Spółka szacuje, że budżet inwestycji wyniesie 80 mln zł.

Deweloper poinformował, że I etap budowy Osiedla Marina rozpocznie się w 2011 r. W jego ramach powstanie pięć budynków o charakterze mieszkalno-usługowym, zawierających łącznie 240 mieszkań oraz 15 lokali usługowych. Mają być one oddawane do użytkowania sekwencyjnie w okresie lat 2012-2013. Środki przeznaczone na I etap powinny wynieść około 35 mln zł.

W komunikacie podano, że projekt będzie finansowany środkami pochodzącymi z przedpłat oraz kredytem. W przypadku przekroczenia budżetu nadwyżka zostanie sfinansowana kredytem.

W celu przeniesienia projektu z fazy przygotowawczej do fazy wykonawczej oraz rozpoczęcia I etapu inwestycji Wikana powołała spółkę zależną Marina. (PAP)

jow/ asa/

Cytat:

Duma polskich automaniaków przygotowuje się do debiutu na NewConnect

Arrinera Automotive S.A. – spółka zależna notowanej na NewConnect spółki inwestycyjnej VENO – zaprezentowała strategię rozwoju. Obejmuje ona debiut na NewConnect, budowę trzech samochodów sportowych, uruchomienie ich produkcji w Polsce oraz rozwój klastra technologicznego.

Flagowym produktem spółki jest ‘Arrinera’ – samochód z segmentu ‘supercars’. Do najważniejszych celów strategicznych należy obecnie przygotowanie wersji produkcyjnej tego auta w roku 2012 oraz jednoczesne udoskonalanie i rozwój jego konstrukcji: stworzenie różnych typów nadwozi, w tym także w wersji roadster, a także opracowanie wersji Arrinery do wyścigów na tor.

Głównym założeniem przy projektowaniu kolejnych generacji Arrinery jest to, iż pojazd nie musi być kolejnym najszybszym samochodem na świecie: nie ma to bowiem – jak się okazuje – tak dużego znaczenia dla ostatecznych użytkowników, gdyż i tak nie ma możliwości rozwinąć na publicznej drodze prędkości ponad 400 km/h. Najwięcej emocji natomiast dostarczają kierowcom takie parametry, jak przyspieszenie do 100 km/h w granicach 3 sekund, przeciążenie w zakręcie wynoszące ponad 1g, doskonałe hamulce czy przewidywalne zachowanie samochodu w pełnym zakresie prędkości. Na rok 2012 planowane jest także uzyskanie dla auta homologacji European Community Small Series Type Approval (ECSSTA) oraz pozyskanie minimum 30 dealerów samochodów na całym świecie.

W ramach realizacji swojej strategii zarząd Arrinera Automotive podpisał umowę na wyłączność negocjacji dotyczącą przejęcia 50% udziałów w spółce Fenix Automotive Ltd z Wielkiej Brytanii, realizującej obecnie projekt budowy samochodu sportowego ‘Fenix’. Zarząd planuje dopięcie transakcji do połowy sierpnia. Dzięki tej inwestycji Arrinera Automotive będzie mogła realizować strategię budowy grupy z bardzo silną pozycją na światowym rynku małoseryjnych samochodów z segmentów ‘supercars’ i sportowych, uzyska dostęp do zagranicznych rynków zbytu, dokona transferu technologii i knowhow z Wielkiej Brytanii do Polski, a także uzyska wiedzę na temat pozyskiwania klientów dla swoich produktów, operując na bardzo elitarnym i prestiżowym rynku producentów samochodów sportowych.

Przypomnieć należy, iż spółkę Fenix Automotive kontroluje Lee Noble – światowej klasy brytyjski konstruktor aut sportowych – który, jest członkiem Rady Nadzorczej Arrinera Automotive oraz jej akcjonariuszem.

Arrinera Automotive ma w planach uruchomienie produkcji samochodów w Polsce, jednakże Spółka nie zamierza sama budować fabryki: koncentruje się obecnie na znalezieniu odpowiedniego podwykonawcy w naszym kraju, a rozmowy z potencjalnymi partnerami posiadającymi bardzo wysokie kompetencje w budowie samochodów już trwają.

Kolejnym krokiem w realizacji strategii będzie rozpoczęcie pracy nad nowym autem: tym razem z klasy ‘fun car’. Jest to pojazd jedno- lub dwuosobowy, całkowicie otwarty, nie posiada bagażnika, ma masę do 500 kg i moc w granicach 200-300 KM, natomiast cena jest nie wyższa niż 70 tysięcy GBP. W założeniach Zarządu docelowa produkcja wszystkich trzech modeli samochodów wynieść ma 600-700 sztuk rocznie.

W niedalekiej przyszłości Arrinera Automotive zakłada również zawiązanie klastra technologicznego z czołowymi polskimi uczelniami i instytutami w celu stworzenia wersji auta z silnikiem elektrycznym, a także z innymi silnikami napędzanymi alternatywną energią. Obecnie Arrinera Automotive jest na etapie przygotowań do debiutu na NewConnect.

Link do źródła: ceo.com.pl/duma-polskich-autom...

krok logiczny, ale inwestorzy akcjami sypią :/

Przebiło opór na 0,09 zł, zobaczymy czy się cofnie, czy zamknięcie będzie na 0,10 zł.

46,80 zł :) Jestem optymistą :)

ART - 10000.

Paul_Schritt - TPE 5 MDS 5

Tauron - kurs w dłuższej perspektywie czasu powinien rosnąć - opieram się tutaj na fundamentach spółki (wskaźnik c/wk, dobre informacje jak np. skupowanie akcji przez KGHM, a nadto dobre rekomendacje).

Midas jest dla mnie spółką bardziej spekulacyjną, mimo wszystko biorąc pod uwagę wykresy oraz wskaźniki MACD oraz RSI uważam, że w najbliższym czasie spółka odbije się od obecnego pułapu.

Dodam, że obie spółki posiadam w moim portfelu.

v3nom napisał(a):
Zlekceważyłem sygnał S na RSI przy około 6,60. Można było zarobić te 10% zamiast je tracić.

Ja zrobiłem dokładnie to samo. Sugerowałem się opinią o Midasie wydanej przez bossę. Teraz widzę, że sygnał kupna powinien pojawić koło 4,68 zł. Ja liczę, że może się delikatnie odbije w poniedziałek - jeśli stany na to pozwolą i wtedy utnę stratę.

koszyk napisał(a):

Jasne. Wyceniali na 6,3 - 9.
A jakoś się nie pozabijali o akcje po 5 zł. Dlaczego?
Nie wierzą we własne prognozy? Angel

Ja bardziej bym obstawiał obawę przed drobnymi inwestorami, często niedoświadczonymi, ze względu na to, iż wiele osób pierwszy raz wchodziło w nową emisję; na wielu forach, a także na własne uszy słyszałem jak ludzie obejmowali emisję Taurona zapisując się na akcje na siebie, babcię, dziadka, itp.) Poza tym ktoś po niskich cenach zbierał (mam na myśli poniżej 5,13 zł).
Należy też pamiętać, że instytucjonalni obejmowali akcje również podczas zapisów, tak więc nie wiem ile jeszcze mogliby dobierać później (przecież FI nie kupią za wszystkie pieniądze jednych akcji - zbyt duże ryzyko).

Spółka wygląda atrakcyjnie - niskie wskaźniki. Poza tym dobre info o kupowaniu akcji przez KGHM oraz rekomendacje moim zdaniem wpłynęły bezpośrednio na wzrost kursu.

Kolejne info:

Cytat:

Gant ogranicza plany w segmencie komercyjnym

02.09. Warszawa (PAP) - W związku ze słabością rynku nieruchomości komercyjnych Gant ogranicza swoje plany związane z tym segmentem rynku. Przed końcem roku spółka planuje uruchomić 4 nowe inwestycje mieszkaniowe, a w 2011 roku 13 kolejnych - poinformowali na czwartkowej konferencji przedstawiciele Ganta.

"Przygotowujemy nowe projekty komercyjne, ale w związku ze słabością tego rynku będziemy koncentrować się na naszym podstawowym biznesie jakim są mieszkania" - powiedział Andrzej Szornak, wiceprezes dewelopera.

Wcześniejsze plany spółki przewidywały wzrost przychodów z powierzchni komercyjnych z 28 mln zł w 2009 roku do 60 mln zł w roku 2012.

Gant ma obecnie w budowie 9 inwestycji.

"Oczekujemy na pozwolenia na budowę w przypadku dwóch inwestycji we Wrocławiu. Mamy nadzieję, że razem z inwestycjami w Żernikach Małych i Polanicy wystartują one przed końcem roku" - powiedział wiceprezes.

W 2011 roku deweloper planuje rozpoczęcie 13 inwestycji liczących 1.836 mieszkań o łącznej powierzchni 98.858 mkw.

"Wśród inwestycji, które rozpoczniemy w 2011 roku jest projekt w Krakowie na działce, którą udało nam się ostatnio kupić" - powiedział.

"Chcemy nabyć kolejne grunty, najbardziej interesują nas Warszawa Wrocław i Gdańsk" - dodał.

W I półroczu na wynik Ganta pracowało 316 mieszkań, w całym roku spółka planuje przekazać 569 lokali. Z kolei w 2011 roku przekazania mają wynieść około 700 lokali.

W sierpniu spółka sprzedała 98 mieszkań, miała jedną rezygnację. Od początku roku do końca sierpnia sprzedaż wyniosła 564 lokale.

"Jeśli nic niespodziewanego na rynku się nie stanie to w 2010 roku wykonamy prognozowaną sprzedaż na poziomie 994 mieszkań" - powiedział Szornak.

W 2011 roku spółka planuje sprzedać 1.267 lokali. (PAP)

jru/ asa/

gielda.wp.pl/POD,6,a,1,b,1,c,1...

adamz napisał(a):
Gratuluję udanej inwestycji, ale radze nie być pazernym i nie zostawiać papiera na noc.

Jakieś prognozy na jutro?

jakie prognozy dla kursu, dziś ładne wybicie :)

Kolejne info:

Cytat:
Tauron nie wyklucza emisji obligacji na rynku krajowym
11:24 30.06.2010
środa

30.06. Warszawa (PAP) - Tauron Polska Energia nie wyklucza, że jeszcze przed planowaną emisją euroobligacji przeprowadzi emisję obligacji na rynku krajowym. Raczej jednak nie dojdzie do niej w tym roku - poinformował dziennikarzy wiceprezes spółki Krzysztof Zawadzki.

"Jesteśmy na etapie sondowania rynku krajowego, jeśli chodzi o przeprowadzenie emisji obligacji. Nie wykluczam, że wyjdziemy na rynek krajowy, jeśli będzie dostateczne zainteresowanie" - powiedział Zawadzki.

Poinformował, że ewentualna emisja obligacji zostałaby przeprowadzona przed emisją euroobligacji, ale raczej nie w tym roku. Jej wartość byłaby niższa niż euroobligacji, z emisji których Tauron chce pozyskać minimum 500 mln euro.

"Banki nam mówią, że pod względem płynnościowym wartość emisji euroobligacji powinna wynosić minimum 500 mln euro" - powiedział Zawadzki. (PAP)

pif/ pr/ gor/

Również dziękuję za fajny upominek Dancing

Ze strony bossy:

Cytat:

2010.06.29, 12:52
GPW: wprowadzenie do obrotu akcji spółki TAURON POLSKA ENERGIA SA
GPW: wprowadzenie do obrotu akcji spółki TAURON POLSKA ENERGIA SA

29.06. Warszawa (PAP) - GPW: wprowadzenie do obrotu akcji spółki TAURON POLSKA ENERGIA SA

Uchwała Nr 603/2010
Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.
z dnia 28 czerwca 2010 r.
w sprawie wprowadzenia do obrotu giełdowego na Głównym Rynku GPW
akcji zwykłych na okaziciela serii AA
spółki TAURON POLSKA ENERGIA S.A.

ő 1
Na podstawie ő 38 ust. 1 i 3 Regulaminu Giełdy, ő 1 ust. 1 Rozdziału VII Szczegółowych
Zasad Obrotu Giełdowego oraz w związku ze zmianą wartości nominalnej 14.304.948.858 akcji
zwykłych na okaziciela serii od A do K spółki TAURON POLSKA ENERGIA S.A. dopuszczonych do
obrotu giełdowego
na podstawie Uchwały Nr 544/2010 Zarządu Giełdy z dnia 9 czerwca 2010 r., Zarząd Giełdy
postanawia:
1) wprowadzić z dniem 30 czerwca 2010 r. w trybie zwykłym do obrotu giełdowego na rynku
podstawowym 1.589.438.762 (jeden miliard pięćset osiemdziesiąt dziewięć milionów czterysta
trzydzieści osiem tysięcy siedemset sześćdziesiąt dwie) akcje zwykłe na okaziciela serii
AA spółki TAURON POLSKA ENERGIA S.A. o wartości nominalnej 9 zł (dziewięć złotych) każda,
w tym:
a) 1.384.180.407 (jeden miliard trzysta osiemdziesiąt cztery miliony sto osiemdziesiąt
tysięcy czterysta siedem) akcji, oznaczonych przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych
S.A. kodem "PLTAURN00011",
b) 205.258.355 (dwieście pięć milionów dwieście pięćdziesiąt osiem tysięcy
trzysta pięćdziesiąt pięć) akcji, oznaczonych przez Krajowy Depozyt
Papierów Wartościowych S.A. kodem "PLTAURN00029", pod warunkiem dokonania przez Krajowy
Depozyt Papierów Wartościowych S.A. najpóźniej
w dniu 30 czerwca 2010 r. asymilacji tych akcji z akcjami, o których mowa
w lit. a);
2) notować akcje spółki TAURON POLSKA ENERGIA S.A., o których mowa w pkt 1), w systemie
notowań ciągłych pod nazwą skróconą "TAURONPE" i oznaczeniem "TPE".
ő 2
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

kom amp/
Źródło: PAP
zamknij

Wartość nominalna 9 żł. Jutro zobaczymy jak zamknięcie wig20 wpłynie na akcje...

6,30 zł, jak szaleć, to szaleć Dancing

Zawsze 3 akcje na osobę więcej thumbright (przy założeniu, że to były maksymalne zapisy po 1500 akcji) Chyba, że coś źle policzyłem, to niech mnie ktoś poprawi :)

Na koncie maklerskim bossa jest dokładnie to samo -> 1500 akcji po cenie 6,30 zł.

Plotki o KGHM okazały się prawdziwe :)

"KGHM zapisał się na ponad 700 mln akcji Tauronu

Zarząd KGHM Polska Miedź poinformował, że otrzymał zaproszenie do złożenia zapisu na kupno 700.942.491 akcji Tauron Polska Energia po 0,57 zł za każdą.

Spółka informuje w komunikacie, że złożyła zapis na kupno wymienionej ilości akcji (przed scaleniem).

DI"

Artykuł ze strony: www.pb.pl/a/2010/06/23/KGHM_za...

Moim zdaniem spółka jest przewartościowana, co wynika z wskaźnika c/wk. Mimo wszystko spółka ma perspektywy, w szybkim tempie się rozwija, dziś już np. można obejrzeć stronkę Wikany Bioenergii http://www.wikanabioenergia.pl/ Tak, więc widać, że spółka cały czas realizuje swoje założenia. Poza tym działa w różnych sektorach od sprzedaży obuwia (Multiserwis) przez działalność deweloperską po tworzenie bioenergii.
Moim zdaniem spółka ma dużą perspektywę i ja w nią wierzę.

Kolejne info, zaczerpnięte ze strony stooq.com.ph/n/?f=326932&c...:

Cytat:
Gant sprzedał w kwietniu 60 mieszkań, miał dwie rezygnacje
PAP - Biznes
10 Maj 2010, 15:23

10.05. Warszawa (PAP) - Gant sprzedał w ubiegłym miesiącu 60 mieszkań, w tym samym okresie klienci zrezygnowali z dwóch wcześniej kupionych lokali - podał Gant w komunikacie.

W marcu uwzględniając rezygnacje Gant sprzedał netto 67 lokali, w całym I kwartale sprzedaż sięgnęła 168 mieszkań. (PAP)

jru/ jtt/

Od jutra będą notowane PP. Ciekaw jestem reakcji rynku ...

FrancisMaxford napisał(a):
No nieciekawie, mamy już 20,9

Stop lossy się nie aktywowały, więc póki co nie jest źle. Zobaczymy czy spadnie niżej.

Robił ktoś dzisiaj wykres? Gdzie są punkty wsparcia?
Z tego co pamiętam, jeden był w okolicach 20,- zł.

konik napisał(a):
spokojnie, beda o tym trabic

Mam nadzieję :) Sądziłem, że PP będą notowane od dnia dzisiejszego, aczkolwiek skoro zapisy są do 1.02.2010 r. to jeszcze jest czas na notowania. Ciekaw jestem jak będzie się kształtować cena PP. Jeśli akcje dalej będą spadać, to cena PP będzie niższa niż 1 zł ...

Vox napisał(a):
koniec offtopu

powiedzcie lepiej kiedy będę mieć na rachunku PP Ganta
no i kiedy zamierzają to notować?

nikt nic nie wie póki co?

Cytat:
(Pierwszy dzień zapisów 08.01.2010 r.)?

chyba przed tą datą Think

Dzień ustalenia PP przypada na 07.01.2010 r., w takim razie pierwszy dzień notowania akcji przypada na 8.01.2010 r., albowiem cena emisyjna nowych akcji została już podana (15,- zł).

Polecam zapoznać się ze stroną bossa.pl, w szczególności z działem edukacja dot. PP.

mir_oslaw napisał(a):

KOSZT nowej akcji:

a) 10 + (5*2,1666) = 10 + 10,83 = 20,83

b) 15 + (5*2,1333) = 15 + 6,66 = 21,66

Zarobek tak naprawdę panowie polega na tym w jakim okresie czasu kurs podąży w stronę kursu sprzed odcięcia. Wiele graczy nie wie, że były prawa poboru i pokieruje się zasadą, że skoro tyle spadło to odbije.

W podpunkcie b) powinno być zamiast 2,1333 -> 1,333 mimo wszystko wynik jest prawidłowy. Możesz dokładniej wytłumaczyć o co chodzi z zarobkiem -> chodzi mi o ostatni akapit Twojej wypowiedzi, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Skąd posiadasz wzory do obliczeń ceny pp, kosztów nowej akcji?
Jestem początkujący i zdobywam jeszcze wiedzę, dlatego pytam :)

Vox napisał(a):
dokładnie nocny, manipulacja i zaklinanie rzeczywistości.
ceny mieszkań nie powinny rosnąć dopóki bezrobocie w Polsce nie zacznie spadać,
a pensje nie zaczną rosnąć.

jednym słowem gant tak, ale na długi termin.

zobaczymy co będzie jak "rodzinka na swoim" wygaśnie,
bo $$ w budżecie się kończy.

Mówisz na długi termin i tutaj się zgodzę z Tobą. Jeśli sytuacja na rynku nieruchomości bardzo się nie pogorszy, to wyniki Ganta będą b. dobre, tym bardziej, że spółka rozwija się w dobrym kierunku.
Ja póki co czekam na emisje z zachowaniem praw poboru 3.223.580 akcji zwykłych na okaziciela serii N. Zobaczymy jak się kurs będzie zachowywał po emisji...

Cytat:

2009-11-08 07:09
money.pl

Ceny mieszkań stanęły w miejscu

W ciągu roku mieszkania najbardziej potaniały w Białymstoku. Drożały tylko w trzech na 18 miast - tak wynika z zestawienia Open Finance i Home Broker.

Jak wynika z analizy w ciągu 12 miesięcy ceny mieszkań są wyższe tylko w:

* Bielsku-Białej,
* Lublinie
* i we Wrocławiu.

- Przy czym w przypadku Bielska-Białej liczba uwzględnionych transakcji jest zbyt niska by mówić o wzroście cen z pełną odpowiedzialności - podkreśla Emil Szweda z Open Finance.

W pozostałych 15 miastach ceny są niższe niż przed rokiem od 1,6 proc. (Kraków) po 12,1 proc. (Białystok).

Koniec roku może być trochę lepszy

Co czeka rynek mieszkaniowy w najbliższych miesiącach?

- Ze względu na niewielki spadek cen (marż) kredytów hipotecznych w ostatnich miesiącach i wzrost liczby banków udzielających kredytów hipotecznych na 100 proc. wartości nieruchomości, spodziewamy się niewielkiego ożywienia popytu w końcówce roku, który jednak przy wciąż dużej dostępności mieszkań nie wpłynie istotnie na poziom średnich cen w końcówce roku - przewiduje Emil Szweda.

Artykuł pochodzi ze strony: dom.money.pl/wiadomosci/artyku...

polmoney napisał(a):
Czy wiadomo już coś więcej w sprawie tych "Trzech Wież" Ganta w Katowicach? Tak z ciekawości pytam, przy okazji tematu Sky Tower LCC.

www.urbanity.pl/budynek3014/ga...

Edit: O i rozpoczeli sprzedaż mieszkań w Krakowie na Meissnera. Nie mieli tam jakiś kłopotów, bo coś mi się o uszy obiło.

Póki co nie spotkałem oficjalnego infa dot. budowy "Trzech Wież", natomiast na stronie Ganta pojawiła się nowa stronka o nowej inwestycji w Katowicach, niestety jeszcze nie jest uzupełniona...

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 25 lipca 2018 10:17:47
Liczba wpisów: 29
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,473 sek.

upounukp
lcuqgfdg
ufchicri
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
elimowkm
aikljqzd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat