PARTNER SERWISU
qhgfhaeh
1 2 3

Milion w portfelu czyli...

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 962
Wysłane: 2 września 2010 18:08:51
Nocny,
ja będę twardo bronił inwestycji w kamienicę (tzn w mieszkanie). jeszcze trochę, a kamienice nieskażone wesołą modernizacją rodem z PRLu będą do policzenia na palcach trzech rąk. wówczas mieszkania w takowych będą rarytasem.

Tutaj jest zdjęcie takiego cuda

to nie jest inwestycja w nieruchomość, to inwestycja w dzieło sztuki ;)
Edytowany: 2 września 2010 18:10

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 2 września 2010 18:19:37
Oki to i ja dorzucę swoje 3 grosze salute
33% w bezpieczne papiery o dużej zmienności po zmianie trendu w swingterm ze spadkowego na wzrostowy (można do tego wykorzystać betę z SW wave }, 67% lokata
Realizuję zyski na papierach, które po wzrostach przechodzą w trend spadkowy.
Załóżmy, że na wszystkich w/w papierach załapałem się na fałszywki ... spokojnie czekam na ponowne odwrócenie trendu i zwiększam zaangażowanie o dalsze 33% (wycofane z lokaty)
Załóżmy, że ponownie załapałem się we wszystkich inwestycjach na fałszywki blackeye (a tu już prawdopodobieństwo bliskie zeru) ... spokojnie czekam na ponowne odwrócenie trendu i zwiększam zaangażowanie o dalsze 33% (wycofane oczywiście z lokaty)
i tak w kółko Macieju ... a dalej to już tylko hamak we własnej hacjendzie na Hawajach wave
Zapodałem prosty system, który daje ca 20% w bessie i ca 100% w hossie wave
Edytowany: 2 września 2010 18:23

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 2 września 2010 18:31:45
anty_teresa napisał(a):

Dlaczego?
Parę hektarów ziemi rolnej, część pod las reszta na rekreacyjne oraz budowlane...

Na cenach ziemi rolnej się zupełnie nie znam, więc tego ma wypowiedź nie dotyczyła, może nie była zbyt ścisła. "Na czuja" tylko dodam, że jest pewne, trudne do oszacowania prawdopodobieństwo, że w długiej perspektywie dopłaty dla rolników z UE jednak będą się zmniejszać. To nie pozostałoby bez wpływu na ceny ziemi.

Na przekształcaniu ziemi rolnej w budowlaną oczywiście też można zarobić i tego moja wypowiedź znów nie dotyczyła. To już wiąże się z pewną pracą do wykonania, jeśli ktoś będzie potrafił ten proces przeprowadzić, nie straci.

Nie kłócę się też z krewą w temacie inwestycji w kamienice - dzieła sztuki. Nie moja bajka. Kamienicy jak ze zdjęcia za ową bańkę raczej jednak nie dostaniesz.

Ja chciałem się wypowiedzieć tylko o kupowaniu gotowych działek budowlanych i mieszkań z nadzieją na dalszy zysk wynikający tylko ze wzrostu ich wartości.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 2 września 2010 21:43:01
Nocny - Anty.. dobrze kombinuje, myślę że to świetny sposób na inwestycję, no bo w zasadzie o to chodzi, by na czymś się dało zarobić.
Kupując gotowce jesteś na końcu " łańcucha pokarmowego", narażony na nastroje światowe i inne duperele związane z koniunkturą. Tu natomiast mając kasę, szukasz okazji które wciąż są dostępne z powodu zaległości urbanistycznych w miejscowych planach. Po za tym jako gość z kasą w tym kraju prawie nie masz konkurencji. Trafienie owocuje zaje.. zyskiem w perspektywie paru lat.

Krewa - na stare kamienice było branie parenaście lat temu. To u Nas również nie było związane z koniunkturą, tylko z faktem, że z powodu zmian polityczno-ustrojowych dawni właściciele zaczeli odzyskiwać sądownie swoje własności. Jedni sprzedając swoje dobra zobaczyli po raz pierwszy wtedy jak wyglądają pieniądze, inni zainwestowali by zrobić z tego źródlo swojego dochodu. Kupno dziś takiego mieszkania po obecnych cenach raczej nie powinno być rozpatrywane jako inwestycja, a co najwyżej jako zaspokojenie swoich potrzeb, bądź lokata z ryzykiem "procentu" silnie zależnionego od koniunkturuy.

Do samych akcji wolał bym mieć podejście takie, że reinwestuje tam pieniądze z zysków które normalnie wylądowały by na lokacie.

To ... się nazywa marzenie ściętej głowy.Angel
Edytowany: 2 września 2010 21:45

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 2 września 2010 22:56:19
ale ja nie mówię o kamienicach będących synonimem meliniarstwa i patologii społecznej, ja tu o Casa Batlla i Casa Mila prawię, o ich polskich odpowiednikach/substytutach. Miasta nie dostrzegają jeszcze potencjału w tych budynkach (lub dostrzegają, lecz nie posiadają środków na doprowadzenie do blasku). i wierzę, że w najbliższym czasie stare kamienice i mieszkania w nich powrócą do łask.
zresztą, we Wrocławiu są już przykłady kiedy deweloper nabywał starą kamienice, przeprowadzał kapitalny remont i zachowując jej przedwojenny sznyt sprzedawał mieszkania po 15-20 tysięcy/mkw.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 2 września 2010 23:24:20
bB86 napisał(a):

Hehe, Disco, nie, tak to jest wypowiadać się za innych

Wypowiedziałem się za siebie. Masz u mnie pełny szacun za Immo, a po naszych dyskusjach o MCI uznałem że nie było to przypadkowe.
Oczywiście szczęście też jest potrzebne, ale jak mawiał Wielki Szu "szczęście trzeba sobie zorganizowac".

Pół roku temu nawet miałem Ganta i papierowy zysk na nim. Zysk zabrał rynek i uciekałem stop lossem żeby nie było wtopy. Teraz patrzę na Ganta świeżym okiem i nie rozumiem tej Twojej do niego atencji. Mało cashu mają, LCC wygląda lepiej ale nie zdążyłem kupic przed zwyżką i już nie wezmę.

MCI mnie wkurza bo już dawno powinno przekroczyc 10zł a jakieś takie niewyrywne.
Teraz zastanawiam się pomiędzy kontynuowaniem IDMSA a przesiadką na BBC. Co myślisz o tym dylemacie?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 2 września 2010 23:34:53
Krewa - miasta mają w nosie potencjały drzemiące w kamienicach. Ich interesują uzyskane w przetargach ceny za wynajem lokali użytkowych na parterze (jeżeli chodzi o centra).
Reszta to interes socjalny dopasowany do potrzeb ubogiego społeczeństwa.
Ale podoba mi się Twoje podejście do tematu. Wiele jest secesyjnych kamienic, którym należał by sie przedwojenny blask, tyle że naszego społeczeństwa na to nie stać.
W sporadycznych przypadkach powstają zrewitalizowane dzieła sztuki, podobne do tego z Twojego obrazka, o wysokim standardzie wykończenia - niestety owy standard z przyczyn finasowych nie znajduje zbyt wielu chętnych.

Edytowany: 2 września 2010 23:41

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 3 września 2010 09:46:54
Co do inwestycji w ziemię. Nie chce nikomu robić reklamy (nic z tego nie mam binky ) ale Wealth Solutions robić coś takiego www.wealth.pl/inwestycje-alter...

Kiedyś oglądałem wywiad z Maciejem Kossowskim z Wealth i ostro chwalił taki sposób inwestowania. Tam chodzi o odralnianie gruntów pod Warszawą.

Zindo
0
Wpisów: 135
Wysłane: 3 września 2010 10:55:53
Na wejście trzeba 100 tys. ? Szkoda, że próg wejścia jest tak wysoki albo inaczej dlaczego ja mam tak mało kasy ;-) Swoja droga chłopaki podjęli temat inwestycji w inny sposób niż zakładanie jakiego FIO Akcji.

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 3 września 2010 21:35:47
10 % - obligacje korporacyjne Catalyst
30 % - samodzielne inwestycje na GPW w czasie teoretycznej hossy
60 % - zakup jakiejś państwowej firmy wystawionej przez Skarb Państwa

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 4 września 2010 15:28:26
SpartaN napisał(a):

60 % - zakup jakiejś państwowej firmy wystawionej przez Skarb Państwa

Za 600 tys. nic nie kupisz. A nawet jeżeli to jakąś kiepską firmę ze zgrają tępych związkowców.

SpartaN
1
Wysłane: 4 września 2010 17:05:29
Możliwe ale nigdy nic nie wiadomo. Czasami trafiają się interesujące okazje. Jeśli nie udałoby się nic znaleźć to portfel uległby zmianie tak:

20 % - obligacje korporacyjne Catalyst
40 % - samodzielne inwestycje na GPW w czasie teoretycznej hossy
30 % - zakup działki niedaleko Warszawy
10 % - alternatywne inwestycje: w alkohole

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 4 września 2010 19:36:17
a skąd będziesz wiedział kiedy ta teoretyczna hossa się zaczyna a kiedy kończy? ;-)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 5 września 2010 00:09:15
nie wiem gdzie Wy mieszkacie, ale o ile inwestycje w ziemie sa ciekawe, o tyle wrzucanie calego portfela w jedna dzialke moze sie skonczyc nieciekawie, a za milion to wlasnie tyle mozna kupic - dzialke budowlana, no pewnie zostanie na ogrodzenie, ale dwie - mozna, ale to nie bedzie nic ciekawego. W mojej miejscowosci sa tez setki dzialek budowlanych, ktorych za milion nikt nie sprzeda...mozna jeszcze inwestowac w rekreacyjne/rolne, uprawiac role/zalozyc sad, zmienic styl zycia itd :P

podsumowujac, w nieruchomosci, i to te drobne, nie ma co sie pchac bez 10mln

osobiscie z tego miliona 200k zostawilbym sobie jako rezerwe na gorsze czasy, a 800k to akurat dobry kapital, zeby mialo sens zajecie sie tym portfelem w pelnym wymiarze godzin :) portfelem akcji oczywiscie, moze towarow tez kiedys, ale te 800k to na sama gpw akurat mysle.

z tego co piszecie i z ankiety wiekowej wynikaloby, ze jest tu juz pare osob, ktore taki scenariusz realizuje (czytaj: pelnowymiarowa zabawe z malym portfelem moga uprawiac tylko studencji, a sa tu tez i starsi)
Edytowany: 5 września 2010 00:23

SpartaN
1
Wysłane: 5 września 2010 10:54:20
bB86 napisał(a):
a skąd będziesz wiedział kiedy ta teoretyczna hossa się zaczyna a kiedy kończy? ;-)

Może źle się wyraziłem. Raczej oczekuje sytuacji takiej jaka się wydarzyła w tym roku. Ceny akcji były niedowartościowane i zakup ich był bardzo atrakcyjny, teraz są dużo wyżej i można je sprzedać. Nawet jeśli nie załapałbym się na wzrost od podstawy to mogę się podłączyć w czasie takiego trendu.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 września 2010 12:25:50
plynacyzrynkiem napisał(a):
... o ile inwestycje w ziemie sa ciekawe, o tyle wrzucanie calego portfela w jedna dzialke moze sie skonczyc nieciekawie...

rzecz w tym, że ja sam nie wiedząc czemu potraktowałem to jako inwestycję "zbędnego miliona". natomiast ten "jedyny" milion rozdysponowałbym następująco:

- 60% akcje GPW
- 20% lokata
- 10% obligacje korporacyjne
- 5% kontrakty fw20
- 4% bardzo long term na NC
- 1% bilet RTW ;)

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 5 września 2010 13:03:22
czy RTW to round the world? o yeah :)))))))))))))))))))))))))

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 września 2010 13:11:56
plynacyzrynkiem napisał(a):
czy RTW to round the world? o yeah :)))))))))))))))))))))))))

jestem przekonany, że akurat ta inwestycja przyniosłaby największe profity ;)

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 5 września 2010 13:36:50
Krewa, wklejona wcześniej kamienica to konkret thumbright Ale kogo stać na to, aby w taki projekt zainwestować? Think
Klika się i sprzedaje ;-)

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 5 września 2010 15:13:27
Na wszelkich inwestycjach (w tym na tych w glebę również!) trzeba się znać salute Spotkałem się z sytuacją, w której ludzie kupili b. atrakcyjną działkę i okazało się, że nie dostaną zgody na podłączenie wody Anxious ponieważ w pobliżu znajduje się szpital i ma jej deficyt confused2

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,709 sek.

raltmauq
phwysgis
mhfvialu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
skskpvay
lpeqstto
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat