Temat:
PLAY
Korando napisał(a):Powariowali z tymi wycenami-Orange ma kapitalizację 6,7mld. Play tak drogi czy Orange tak tani? Solorz kupił Polkomtel za 18 mld z tego co kojarzę.
|
|
Dzięki Panowie za wpisy :) Człowiek dawno poza rynkiem, inne sprawy na głowie, a akcje kupione za bezcen i gdy wzrosły warto wiedzieć czy sprzedawać czy czekać bo to prawdziwa okazja. Nic kompletnie się nie wydarzyło w spółce?
|
|
Czy czytaliście może Wspomnienia Gracza Giełdowego? Czy w tamtych czasach była możliwość lewarowania się na akcjach? Bucketshopy to wiadomo co innego ale gdy już inwestował w "normalnych" biurach maklerskich czy miał możliwość nabycia dużej puli akcji za ułamek kwoty?
|
|
irfy: Bardzo dużo można zmienić przez dwa miesiące, na mojej uczelni swego czasu byli i pokazywali ile zajmuje stworzenie jednej sceny :) To jest liczone w godzinach (przydzielony jest zespół który pracuje nad daną sekwencją). Do tego niech mają jakiś problem techniczny, który będzie mocno ograniczał grę - jego rozwiązanie może zająć ogrom czasu. CDProjekt bardzo profesjonalnie podchodzi do pracy, podczas ich wykładu pokazali nam cały proces i ile osób jest przy tym zaangażowanych. Jestem pewien, że Wiedźmin będzie hitem i pobije rekord swoich poprzedników.
Spodziewałem się tego, że przełożą termin, tak z ciekawości da się grać na krótko CDprojekt? Ogólnie ciężko w praktyce to wygląda w naszych biurach maklerskich? Przez kontrakty CFD to robiłem, ale przez biura maklerskie nie.
|
|
Temat:
ASBIS
Konflikt Ukraina-Rosja, oni dostarczają sprzęt elektronicznych na wschód.
|
|
Cześć,
Z ciekawości chciałbym poruszyć temat kryptowalut, głównie Bitcoina bo on jest tą pierwszą wirtualną walutą mocno zmieniającą koncepcje dokonywania płatności. Ciekawi mnie wasz stosunek wobec kryptowalut, czy słyszeliście w ogóle o Bitcoinie? Jak oceniacie jego szanse na powodzenie? Ktoś z was zaangażował się może w inwestycje lub analizę tego rynku?
|
|
A czy w cenie DBMakler jest dostęp do notowań rzeczywistych nie opóźnionych o 15 minut? Pytam sie bo chce zmienić swojego maklera, mam jednego z najdroższych na rynku.
|
|
Co sądzicie o tej informacji? Zwykła realizacja zysków czy zapowiedź głębszej korekty? Fundusze się ewakuują przekazując drobnicy, która jest chciwa zysków :) Cytat:Fundusze hedingowe sprzedały w ubiegłym tygodniu najwięcej amerykańskich akcji od 2008 r., a kupującymi netto byli klienci detaliczni oraz instytucje, wynika z danych banku BofA Merrill Lynch.
pulsinwestora.pb.pl/3398048,78...
|
|
Temat:
PKPCARGO
Jest dużo przeciwników więc znając irracjonalność giełdy to kurs pójdzie do góry. Mam pytanie co do ich strony, dlaczego nie podają wyników za 2012 w raportach rocznych tak samo i 2013 rok - połowę która jest dostępna. Nie podają, bo mało osób czyta prospekty emisyjne i dlatego tam je umieszczają, czy marketingowo słabo by wypadły opadające przychody, zyski itp.?
Mam też pytanie do zysku na akcje: 2012 Zysk na akcjê (w z³ na 1 akcjê)1 Z dzia³alnooeci kontynuowanej i zaniechanej (zwyk³y i rozwodniony): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,03 0,05 0,09 0,14 0,01 Z dzia³alnooeci kontynuowanej (zwyk³y i rozwodniony): . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 0,03 0,05 0,09 0,14 0,01
Mi za 2012 w przybliżeniu wyszło 6,17 zł bez uwzględniania 15 akcji serii B, a im 0,09 zł czy źle to interpretuje? Czego tyczy się zysk na akcje, z działalności kontynuowanej i zaniechanej?
|
|
Witam,
Czy można sobie odpisać stratę z giełdy poprzez podatek z dochodu pracy? Czy działa to tylko w przypadku podatku od zysku z giełdy?
|
|
Patrząc na to co się dzieje w strefie euro i na świecie, jestem zdania, że teraz zaliczymy odbitkę, kursy wzrosną (sporo), politycy coś tam podziałają, nawet jak się dogadają co zrobić aby ratować sytuacje to i tak na wiele to się nie zda, za 6 miesięcy góra rok czeka nas wielki spadek i wtedy będzie można się obłowić na wszystkich rynkach. Kraje mocno zadłużone w krótkim terminie nie mają szans na naprawę sytuacji. To wszystko musi tąpnąć dopiero dojdzie do uleczenie, teraz "elita polityczna" próbuje tylko osłabić płomień ale on się za jakiś czas wzmocni. Największe reformy zawsze dokonują się w sytuacji beznadziejnej, teraz jeszcze takiej nie ma. Nie jestem ekspertem, choć staram się poszerzać swoją wiedzę ekonomiczną, ale przyglądając się temu co się dzieje dochodzę właśnie do powyższego wniosku. Jest jeszcze jeden as w rękawie, FED i Q3, ale to też nie rozwiąże problemów tylko je przytli.
|
|
W związku z obecną sytuacją na rynkach chciałbym zaczerpnąć wiedzy o papierach dłużnych państw.
Obligacje są notowane tak jak akcje na odpowiadającym im rynku?
Na jakiej podstawie zmienia się oprocentowanie papierów dłużnych? Dajmy jako przykład Włochy, oprocentowanie wzrosło ponad 7% innych państw podobnie i od jakiegoś czasu są wielkie wahania na nich.
|
|
Temat:
KGHM
Tusk uważa, że tylko zagranica ma udziały KGHM, a tak na prawdę wielu Polaków ma jakiś pakiet tych akcji. Jedna z "bezpieczniejszych" + "dywidendowa". Czy jest możliwość, że po nałożeniu podatku w ogóle nie będzie wypłacanej dywidendy?
|
|
Temat:
KGHM
Ten spadek jest nieracjonalny, obecnie KGHM płaci 3,1 zł podatku za eksploatację srebra i miedź, a wydobywa tego rocznie około 30mln co daje 100 mln zł, nawet jak zostanie podwyższony podatek to o parę złotych. Powinien zawrzeć konkret nawet procentowy ile zostanie zwiększony wpływ z tego. Moim zdaniem jest to szukanie łatwych pieniędzy zamiast zajmowanie się reformami. Mam nadzieje, że i takie powstaną i to szybko aby usprawnić przedsiębiorczość.
|
|
1. Czy firma CDRED posiada zespół do tworzenia gier (koncepcji) złożony z ludzi młodych ze środowiska zawodowych graczy komputerowych lub osób o bujnej wyobraźni, co mogłoby zaowocować nowymi grami dotąd niespotykanymi?
|
|
Temat:
KGHM
KGHM nie wypłaci całości zysków akcjonariuszom, co za tym idzie, żę głos Skarbu Państwa nie koniecznie musi być na nie. Drugą kwestią jest to, że skup miałby potrwać do 2014 roku.
|
|
Jaki jest obecnie przyjmowany obrót po którym wzrost/spadek jest akceptowany jako zdecydowany ruch inwestorów, a jaki był przed reformą?
|
|
Ja bym nad Polimex-em się mocno zastanowił czy to dobra inwestycja. Jeśli myślisz o średnio i krótkoterminowym wejściu to coś siły przebicia ta spółka nie ma, kiedy inne akcje podskoczyły Polimex stał w miejscu. Mizerne są obroty na giełdzie co blokuje kurs tej spółki, gracze inwestują w większe firmy. Chociaż w długoterminowym jakby sytuacja gospodarcza się odbudowała szansa na wzrosty jest, bo Polimex mocno ucierpiał na wartości.
|
|
Popieram przedmówcę. Jestem na pierwszym roku studiów fir i spośród książek o ekonomii/mikroekonomii najbardziej przystępną jest książka Davida Begga, wytłumaczone na wielu przykładach miło się czyta. Z 7 książek o tej tematyce które dostałem w spisie David Begg ma 1 miejsce.
|
|
Witam Panowie,
Mam do was pytanie odnośnie stron jakie czytacie przed podejmowaniem decyzji inwestycyjnej, w jej trakcie i po transakcji? Które według was wnoszą najwięcej ciekawych informacji niekiedy ukazujących się jako pierwsze. Które są według was niezbędne do funkcjonowania jako inwestor w odniesieniu do inwestycji w Polsce i na świecie, na giełdach, nieruchomościach itp.
|
|
Temat:
LPP
Interesuje się ktoś tą spółką? Ciekawi mnie jej sytuacja finansowa lub inne czynniki wpływające na jej wycenę.
|
|
Witam, Jaką książkę traktującą o opcjach byście mi polecili?
|
|
Katastrofy, które nas w ostatnim czasie nawiedziły to nie wina PO, lecz ich winą jest to, że nie przeprowadzili reform aby udoskonalić system działania biurokracji czy odpowiednich służb, co zresztą w swoim programie zapowiadali.
Ja nie opowiadam się za Kaczorem, ani tym drugim, Tuskiem. Tak jak już poprzednicy napisali są siebie warci tak samo jak ich partie i ta wielka "czwórka", czyli oni, PSL i SLD. Zagłosuje na KNP chociaż ich program aż tak idealny nie jest. Czytał ktoś może? Nie dużo, bo cztery strony tylko ma. Nie ma już takich cyrków jakie w poprzednich wyborach chciał zrobić czyli Polska Monarchiom itp itd. Chce wprowadzić karę śmierci. Ja to popieram, ale jak się nie mylę jest to niezgodne z Konstytucją Unii Europejskiej. Jeżeli w Polsce wprowadzono by karę śmierci to automatycznie powinniśmy zostać wyrzuceni z niej za pogwałcenie najważniejszego aktu, czy się mylę?
|
|
Chyba niektórych forumowiczów wcięło na długo przez te czarne dni sierpnia. Nie łączą sie z internetem i dlatego mamy taką ciszę :) Dzisiaj Tusk jeździł i spotykał się z ludźmi z zniszczonych regionów po nawałnicy czy innym kataklizmie. Pokazywali to w telewizji i szczerze jako tako się bronił. Szkoda, że to tylko jego przedwyborcze podchody, a nie chęć ulepszenia czegoś, skrócenia biurokracji czy cóś. Dobra mina do złej gry. Mógłby się w końcu jakiś znaleźć co zadziała, a nie tylko ładnie się uśmiecha lub jedzie krytykować drugą strone.
Najlepszy z tej pokazówki w TVP3 był tekst poszkodowanej osoby przytocze może nie dosłownie:
Panie premierze obiecywał Pan ukrucić biurokracje, skrócić czas trwania ubiegania się o pieniądze itp. Dlaczego nic się nie zmieniło? <Podaje przykład, że aby dostać 1 tys.- 2 tys. musi składać stertę papierów>
<milczenie Tuska>
Po chwili wkracza do akcji jakiś koleś z jego obstawy i mówi, że muszą już jechać na kolejne spotkanie bo inni też czekają :)
|
|
Ja tylko 5% swojego portfela sprzedałem. Jedna spółka na, której miałem minimalną stratę, ale popełniłem też błąd na mojej przodowej spółce, mogłem nawet w poniedziałek z zyskiem jeszcze sprzedać lecz tego nie zrobiłem :/ Eh ta chciwość i wiara w cuda.... Teraz pozostało wyczekiwanie na koniec spadków.
|
|
Temat:
PGNIG
Bierzesz pod uwagę ryzyko, że w trendzie spadkowym utkniemy długoterminowo? Ja osobiście dokupiłem akcje po pierwszym dniu spadków, co mnie wiele nauczyło  Jeżeli rynki po tych niedorzecznych spadkach zaczną odrabiać straty tak jak to czyniły przez 11 miesięcy (żółwie tempo w porównaniu do trzydniowej zawieruchy) to na zysk sporo będzie trzeba poczekać. Kod:mod: proszę zaniechać informowania o swoich transakcjach na wątkach spółek
|
|
Frog napisał(a):Taurus80, ankieta trwa 3 dni. A pytanie jest o średni/długi okres Średnioterminowo - wzrost, teraz to taka spekulacja. Pan i władca giełd - Agencje ratingowe Długoterminowo - spadek, kłopoty krajów europejskich, kiedyś ta Grecja zbankrutuje. Jutro odbicie, szkoda, że dzisiaj mnie nie było w ogóle w domu, bo bym zrobił zakupy i to duże. Tylko na jutro i na parę godzin, aby się ubezpieczyć od potencjalnych złych wiadomości czwartkowych.
|
|
Scarry napisał(a):siekoo napisał(a):@SpartaN - myslisz, ze Niemcy nie narzekaja? albo Francuzi? Hiszpanie? Anglicy? Grecy? pokaz mi takiego, co jest zadowolony z tego co ma? porownaj to co masz (czy to na co dzisiaj wiekszosc stac) ze stanem sprzed 20-25 lat. moi znajomi w PL jakos sie rozwijaja, zmieniaja prace lub awansuja, ale nikt mi jeszcze nie powiedzial, ze zarabia tyle, ile by chcial i kazdy narzeka. na male zarobki, a jak sa przyzwoite, to na stres w pracy. a jak praca spokojna, to ze sie nie rozwija a kazdy kto chce pracowac ma prace - niektorzy dojezdzaja do pracy 1h w jedna strone kiepskimi drogami, ale pracuja. inni wrocili z 'saksow', bo po zrobieniu rachunku sumienia wyszlo, ze tak naprawde to w PL moze zarobic 'te pare stow mniej' (cytat znajomego pracujacego jako budowlaniec), ale jest sie z rodzina. wiekszosc chce zarabiac, ale malo komu chce sie pracowac. zapytaj goscia co zbiera na 'chleb' czy nie zwali wegla albo nie skopie dzialki za 50zl - tylko uwazaj, bo z wdziecznosci moze Cie opluc. a nasza pozycja w Europie systematycznie sie wzmacnia i to wlasnie dzieki wywazonemu zachowaniu rzadu. gorzej z zmianami w glowach Polakow. zas co do JKM - zgadzam sie w duzym % z jego pogladami, ale trzezwo oceniajac sytuacje, najsensowniejszy jest wybor PO, by kontynuowalo rzady przez kolejne 4 lata. a jak KNP przekroczy prog wyborczy, to otwieram szampana. @Amol - ja bym chcial, by KNP mialo okazje porzadzic. latwo sie mowi, jak nalezy rzadzic. meteria ma swoja bezwladnosc, wiec bez obaw - nie zrobiliby rewolucj z dnia na dzien, ani nawet przez 4 lata (przez ktore nawet jesliby rzadzili, to spoleczenstwo by ich znienawidzilo za zmiany), ale jest szansa, ze zaczeliby sterowac w dobrym kierunku. a po 4 latach wygralby populista pokroju Kaczynskiego i chwalilby sie, ze 'wygral wybory i z dnia na dzien gospodarka ruszyla z kopyta' zgadzam się z tym co napisał siekoo w 100%... jakbym sam te słowa pisał ;) @SpartanCytat:Jednak kiedyś było zdecydowanie łatwiej utrzymać rodzinę niż teraz. Koszty wzrosły nierównomiernie z płacami. a tutaj to akurat kazdy z nas, inwestorów giełdowych, powinien zdawać sobie sprawę jak wygląda światowy wzrost cen surowców. cukier:
 kliknij, aby powiększyćbenzyna kliknij, aby powiększyćświatowe ceny rosną i nic nie zapowiada długoterminowego odwrócenia tego trendu, więc to trudno uznać za winę naszego rządu, wszyscy ludzie mają z tym problem, wszędzie. A podniesiony vat? :) Inne wymysły jakie powstały w ostatnich latach?
|
|
siekoo napisał(a):@SpartaN - myslisz, ze Niemcy nie narzekaja? albo Francuzi? Hiszpanie? Anglicy? Grecy? pokaz mi takiego, co jest zadowolony z tego co ma? porownaj to co masz (czy to na co dzisiaj wiekszosc stac) ze stanem sprzed 20-25 lat. moi znajomi w PL jakos sie rozwijaja, zmieniaja prace lub awansuja, ale nikt mi jeszcze nie powiedzial, ze zarabia tyle, ile by chcial i kazdy narzeka. na male zarobki, a jak sa przyzwoite, to na stres w pracy. a jak praca spokojna, to ze sie nie rozwija a kazdy kto chce pracowac ma prace - niektorzy dojezdzaja do pracy 1h w jedna strone kiepskimi drogami, ale pracuja. inni wrocili z 'saksow', bo po zrobieniu rachunku sumienia wyszlo, ze tak naprawde to w PL moze zarobic 'te pare stow mniej' (cytat znajomego pracujacego jako budowlaniec), ale jest sie z rodzina. wiekszosc chce zarabiac, ale malo komu chce sie pracowac. zapytaj goscia co zbiera na 'chleb' czy nie zwali wegla albo nie skopie dzialki za 50zl - tylko uwazaj, bo z wdziecznosci moze Cie opluc. a nasza pozycja w Europie systematycznie sie wzmacnia i to wlasnie dzieki wywazonemu zachowaniu rzadu. gorzej z zmianami w glowach Polakow. zas co do JKM - zgadzam sie w duzym % z jego pogladami, ale trzezwo oceniajac sytuacje, najsensowniejszy jest wybor PO, by kontynuowalo rzady przez kolejne 4 lata. a jak KNP przekroczy prog wyborczy, to otwieram szampana. @Amol - ja bym chcial, by KNP mialo okazje porzadzic. latwo sie mowi, jak nalezy rzadzic. meteria ma swoja bezwladnosc, wiec bez obaw - nie zrobiliby rewolucj z dnia na dzien, ani nawet przez 4 lata (przez ktore nawet jesliby rzadzili, to spoleczenstwo by ich znienawidzilo za zmiany), ale jest szansa, ze zaczeliby sterowac w dobrym kierunku. a po 4 latach wygralby populista pokroju Kaczynskiego i chwalilby sie, ze 'wygral wybory i z dnia na dzien gospodarka ruszyla z kopyta' Powiem Ci, że mojej rodzinie wiodło się lepiej może nie te 20-25 lat temu ale z 10-15. Na kredyt nie żyjemy bo wyznajemy zasadę, że kredytom mówimy nie, ale jak byłem mniejszy, 5-8 lat to samochód dało się zmienić. Telewizję ze starego telewizora wymienić na nowy. Kupić nowe urządzenia do kuchni. Mogę wymienić sporo takich rzeczy, zmian jakie zachodziły. Teraz się zrobił marazm. Średnia krajowa rośnie ciekawe komu? Owszem zgodzę się z Tobą, że pracę można zdobyć jak się chce (tą fizyczną). Jednak kiedyś było zdecydowanie łatwiej utrzymać rodzinę niż teraz. Koszty wzrosły nierównomiernie z płacami.
|
|
Amol napisał(a):Cytat: Korwin ma jakiś program realnych zmian no i tych nierealnych też trochę jest Taaa.... Jak Korwin wejdzie do Sejmu,to...najbardziej realne jest wprowadzenie benzyny po 2zł (już to widzę...  ),prawie zero wydatków, masowe zwolnienia admistracji (zapewne by się odważył i nie byłoby zamieszek zwalnianych...  )a wszyscy będą mieć tyle peniędzy,że będzie ich stać loty na księżyc ... Kurdę,ZEJDŹ NA ZIEMIĘ....! Poza tym pomyśl troszkę nad jedną rzeczą: Gdyby nawet znalazł tylu naiwnych na jego bajeczki i udało mu się wejść do parlamentu,to niby z kim miałby stworzyć koalicję: -pis odpada,bo skoro nie chcą nic sprzedawać,to bliżej im do komuny,niż do URR -SLD-nie bardzo,bo wg niego to złodzieje -PO-też odpada,bo pomimo,że teoretycznie powinno być im najbliżej,to paradoksalnie najwięcej psów wieszają akurat na nich -PJN-z pomysłem na sztywny kurs franka dla kredytobiorców,to na pewno nie są liberalni,tylko też albo populiści,albo coś im się z klepkami pomieszało -Ruch Palikota-liberalny jest i chyba programowo byłby znacząco bliżej niż PO,ale nie wiadomo czy w ogóle wejdzie do Sejmu,a gdyby wszedł,to i tak za mało głosów,by razem mogli tworzyć rząd Więc jeszcze raz mówię-zejdź na ziemię i nie powtarzaj nierealnych głupot,bo i tak NIC Z TEGO NIE BĘDZIE,a średnio przyjemnie tu czytać powtarzanie dyrdymałów oraz sianie nienawiści do tych,z którymi musieliby tworzyć (ewentualną) koalicję... Czy ja napisałem że wszystko jest realne? Na pewno większe szanse na reformy mamy z Korwinem niż z tą elytom co teraz się chadza po sejmie. Ja głosuje na KNP i głosu swojego nie zamierzam zmienić. Wraz z redukcją zatrudnienia w administracji muszą iść reformy. Kto powiedział, że urzędasy nie wyjdą na ulice jak będą zagrożeni na pewno to uczynią. Amol za kim w takim razie się Ty opowiadasz?
|
|
siekoo napisał(a):odnosnie polskosci Polski - odkad podpisalismy Traktat Lizbonski nie jestesmy jestesmy obszarem Unii Europejskiej. nie jestesmy juz samodzielnym tworem panstwowym. co do prywatyzacji - jak najbardziej. czy to ma dla mnie znaczenie, czy prad bede kupowal u Polaka, Niemca czy Chinczyka? nie ma juz dla nas czegos takiego jak sektory strategiczne. tak naprawde, to nawet wojsko nie jest nam potrzebne, bo kto mialby na nas napadac i po co, skoro kapital jest miedzynarodowy? krotko o PO - rzadzili w czasie kryzysu finansowego, meteorologicznego a nastepnie smolenskiego. duzo naobiecywali, malo zrobili, aczkolwiek jak sie co kilka miesiecy odwiedza Polske widac zmiany na lepsze. co sie nie zmienia, to malkontenctwo i wyciaganie lapy 'bo sie nalezy'. tu trzeba jeszcze ze 2 pokolenia, jak nie wiecej, by zmienic mentalnosc. zachodnia praca widzi Polske pod rzadami PO niemal jak normalny kraj, z ktorym mozna w koncu cos ustalic. w latach 2005-7 postrzegani bylismy bardzo negatywnie. opozycja, a wlasciwie 'opozycja' - krytykowac, to swiete prawo opozycji, ale niech ta krytyka bedzie konstruktywna. mamy tylko z ich strony notoryczne podwazanie legalnie wybranych wladz, w tym na brukslelskim forum, gdzie rzad i opozycja powinni mowic jednym glosem. przedstawianie przez PIS Polski jako rezym mordujacy opozycje, gdzie nie ma wolnosci slowa i gdzie ludzie gloduja, budzi ns zachodzie wylacznie obrzydzenie. obrzydzenie, bo ciezko cywilizowanemu czlowiekowi zrozumiec, dlaczego ktos publicznie sra we wlasne gniazdo, a potem jeszcze dumnie to opisuje. jesli chodzi o wybory, to patrzac realnie, to jedynym rozsadnym wyborem jest obecnie PO. PIS nie ma szans na samodzielne rzadzenie, ani na jakakolwiek koalicje - to bedzie tylko strata czasu na szukanie koalicjanta, a ostatecznie kolejne przedwczesne wybory. jedyne co przez ten czas moze sie wydarzyc, to popsucie wizerunku Polski za granica. a PO jak dostanie kolejne 4 lata, to albo w koncu cos zrobi, albo pojde na smietnik historii. Za krótko jesteś w Polsce. Żyje się coraz gorzej, coraz więcej pieniedzy się wydaje, a coraz mniej oszczędza. Wszystko jest drogie. Widzisz tylko otoczkę piękną jaką wytworzyło PO. Wracając do dyskusji to u mnie w rodzinie mimo, że nikt oprócz mnie się polityką nie interesuje każdy chce głosować na Korwina. Dlaczego? Nie ma innej opcji każdy był już u koryta. Korwin ma jakiś program realnych zmian no i tych nierealnych też trochę jest. Jeśli oni nie interesując się polityką, a chcą na niego głosować, a nie na te zabierające nam pieniadze wielkie molochy partyjne to coś w tym jest. Rozczarowanie społeczeństwa jest wielkie.
|
|
Pytanie dla bardziej doświadczonych. Jeśli kupie 1000 PDA po załóżmy te 0,8 zł to one przy rozliczeniu jeśli się scalą będą sprzedane na końcu wszystkich moich akcji? Na pierwszy ogień przy sprzedawaniu pójdą te najstarsze i tak dalej i tak dalej... Czy jestem w błędzie?
|
|
mila napisał(a):Amol napisał(a):Pamiętam jak kiedyś Kórwin Mikke chrzanił,że jak dojdzie do władzy,to tak obniży podatki od paliw,że benzyna będzie po 2zł... To jest własnie populizm,albo też inaczej mówiąc zwykłe PIEPRZENIE GŁUPOT...! Amol, ależ to co mówi Korwin jest rozsądne, połowa ceny paliwa to podatki! Zajrzyj na poniższą stronę to sam się przekonasz: www.podatki.biz/artykuly/14_14...Populizmem jest utrzymywanie wysokich podatków i tłumaczenie społeczeństwu że przecież tak musi być. Zobacz na co idą nasze pieniądze i jak są marnotrawione - ale przecież to normalne w ustroju socjalistycznym jaki obecnie panuje w UE. Ja powiem lepiej 50% zarobionych przez nas pieniędzy wraca do państwa. Oczywiście podsumowując wszelkiej maści podatki, akcyzy itp.
|
|
Prawda jest taka, że społeczeństwo nie jest świadome. Głosuje na "znanych". Wystarczy popatrzeć na wybory parlamentarne. Kto się tam dostał? Wszyscy o których było głośno w telewizji. Do parlamentu dostają sie takie osoby jak Marcinkiewicz tylko dlatego, że mają takie same nazwisko jak były premier, a jeśli chodzi o świadomą część społeczeństwa to ona znowu nie ma na kogo zagłosować. Ci co odwalają kawał dobrej roboty, bo tacy też się trafiają, są cichymi myszkami o których nic nie słychać. Dostają się ledwo co lub trafiają inni przypadkowi, niekiedy nie dorastający im do pięt. Powiedzcie mi w czym jest problem przy reformach? Czy te dokumenty są skomplikowane, ciężko coś zmienić? Wie ktoś może ja się nie orientuje a mnie to cały czas ciekawi.
|
|
nevada napisał(a):Witam i z góry przepraszam za pewnie infantylne pytanie.....ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego na moim rachunku pojawiły się akcje o symbolu BRSA i wartości zero?!?!?To skąd się wzięły rzecz jasna wiem, natomiast skąd ta wartość zero? Co do rozczarowanych wejściem w pp muszę powiedzieć jedno.....pp=MASA CIERPLIWOŚCI:) Nie martw się trzeba poczekać aż PDA zostanie wprowadzone na rynek. Moje mają wartość 0,10 zł sztuka. Wszystko zależy od biura maklerskiego, pod warunkiem, że się zapisałeś na pp :)
|
|
Orientuje się ktoś czy ciężko jest zmieniać przepisy wprowadzać reformy? Nie chodzi mi tu o spowodowany brak poparcia, a raczej o włożoną pracę itp.
Poza tym według mnie do sejmu powinni być brani tylko specjaliści po równo na każde ministerstwo w liczbach nieparzystych. Gdy każda z grup nie ma doświadczenia w jakimś jeszcze fachu powinien być on dotworzony. Oczywiście najlepsi specjaliści z propozycjami pensji jakie dostają na obecnych stanowiskach. Redukcja 460 posłów byłaby wskazana. Na każde ministerstwo np 9 by przypadało. Likwidacja Senatu. Zakaz zatrudniania rodziny w ministerstwach, odstępstwa od tego mogłyby być takie, że jeśli ktoś z rodziny ma odpowiednie kwalifikacje może zostać zatrudniony. Przekształcenie państwa nieudolnego w sprawnie działający dzięki prawdziwym fachowcom którym nie w głowie kłótnie i pobieranie pieniędzy za siedzenie.
|
|
Ha  Cel osiągnięty wybicie się z ostatniej 10  Gratulacje dla zwycięzców tego burzliwego miesiąca.
|
|
149,60 zł
|
|
SpartaN BRS 7 MCI 3
|
|
Spokojnie jeszcze się odkujemy, trochę czasu zostało :P
|
|
Temat:
BORYSZEW
devonuk napisał(a):KSW ? - max limit kupna za 1o tys..... rzeczywiście można zarobić.....
poczekajmy na wyniki BRS za Q2 - i dajmy czas na ewentualne przejęcie.... Roman Krzysztof nie będzie przepłacał....... jak Chinczycy lub Hindusi.... Dla mnie osobiście ten przydział 10 tys jest odpowiedni. Akcjonariat obywatelski to trafne rozwiązanie. Fakt, faktem może i mało się dostanie, niekiedy jest duża redukcja, ale każdy ma po równo, a nie ludzie nabiorą kredytów (Ci z zasobniejszym portfelem) i mogą zdominować IPO a reszta dostanie grosze. Jak dobra spółka wchodziła na rynek jakie redukcje były. Jakiego rzędu. PS Polak lubi narzekać :)
|
|
Tzn w tym spotkaniu z Warszawy ale jest już po nim, reszty nie sprawdzałem, ale mogą być rozbieżności jeśli zmieniali lokalizacje w innych tak jak 31 maja.
|
|
Dzięki sorry, że wcześniej nie podziękowałem ale musiałem wyjeżdżać właśnie na to spotkanie :D Jeśli z nimi współpracujesz możesz przekazać że na ich stronie informacje są błędne.
|
|
Aktualnie na którym piętrze ma być to szkolenie w Warszawie 31.05? 3, 4 czy 14 piętro?
|
|
SpartaN GTC 3 BRS 7
|
|
Dzięki Panowie właśnie o to mi chodziło. Też mieliście dylematy co później w życiu robić? Czy od razu w konkretnym zawodzie siebie widzieliście? Swego czasu u mnie pod uwagę wchodziło jeszcze wojsko, ale jednak ekonomia wygrała, ekonomia oczywiście w ujęciu ogólnym bo do końca nie wiem w jaki zawód uderzyć. Na razie tak jak wspomniał Mikeroz, myślę o rewidencie księgowym :)
|
|
plynacyzrynkiem napisał(a):spartan, co masz na mysli jako rozszerzony jezyk? na sgh jeszcze niedawno mozna bylo uczyc sie ilu jezykow sie chce (sposrod tych popularnych) i ile godzin sie chce. Za dodatkowe zajecia czesciowo sie doplacalo. Moze dowiedz sie u zrodla, SGH byl dosc szalony na punkcie jezykow, powiedzialbym, ze tam to priorytet (oczywiscie relatywnie, to studia ekonomiczne a nie lingwistyczne). Jesli Ci chodzi o 10h tygodniowo to mysle, ze spokojnie mozna tyle miec. SGH ma jedna wielka wade, ktora jest pochodna jednej z glowej zalet. Owa zaleta to mozliwosc wyboru wykladowcow. Wada to polaczenie owej mozliwosci wyboru z wielkoscia uczelni, w rezultacie ludzie sa relatywnie malo zzyci, co zajecia to inna ekipa. Chodziło mi o język przy przyjęciu na uczelnie. Z 2 językami podstawowymi nie przyjmą mnie jeden by mi liczyli a drugi potraktowali jako 0 pkt. Jak ktoś ma jeszcze jakąś wiedzę na temat którejś z uczelni ekonomicznych albo uniwersytetu z ekonomią to proszę o komentarz. Nie chce iść w ciemno, a same rankingi wszystkiego nie mówią. Już w liceum nieźle się przejechałem :/ Studia są już ostatnim etapem nauki szkolnej także chciałbym wybrać jak najlepiej i bez konieczności przenosin bo zły poziom uczelnia reprezentuje. Kamil orientujesz się może czy uczelnie ekonomiczne więcej nacisku kładą na praktyki od uniwersytetów?
|
|
Walczę o państwowe studia, a na sgh zabraknie mi rozszerzonego języka. Na płatne raczej nie zamierzam iść, a porównując Uniwersytet Łódzki z tymi pozostałymi Uczelniami ekonomicznymi jak wypada? Albo SGGW. Chodzi mi tu raczej o doświadczenia studenckie niż rankingi bo te akurat to znam. Może znajdą się jacyś absolwenci tych uczelni.
|
|
Witam,
Mam pytanie związane ze studiami. Jaką uczelnie wybrać pod względem finansów i ekonomii? Chciałbym iść w kierunku bankierstwa, księgowości. Kierunek sobie już obrałem tzn. finanse i rachunkowość albo matematyka i ekonometria. Swoje typy mam, ale chciałbym poznać opinie innych o Polskich uczelniach. Iść na uniwersytet czy uczelnie ekonomiczną?
|
|
Witam, Jestem zainteresowany kupnem książek: Analiza techniczna rynków finansowych - J.Murphy Inteligentny inwestor - Benjamin Graham Portfel Warrena Buffetta - Robert G. Hagstrom Na sposób Warrena Buffetta - Robert G. Hagstrom Zawód inwestor giełdowy - Alexander Elder Jeśli ktoś byłby chętny sprzedać proszę pisać na PW albo e-mail: adrian.gozdera@gameburg.net. Jeśli ktoś ma również inne ciekawe tytuły o inwestowaniu lub ekonomii proszę pisać. Pozdrawiam!
|
|
Łatanie dziur aby wszystko pięknie wyglądało. Nie rozumiem strategii rządu, wysprzedać wszystko nawet najlepsze, co przynosi zyski. Wyprzedaży powinny ulegać tylko firmy, które są nierentowne. Polskie perełki powinny pozostać w akcjonariacie Skarbu Państwa. Mam nadzieje, że teraz inwestorzy zaczną przychylniej wyceniać Taurona.
|
|
mathu napisał(a):SpartaN napisał(a):Pytanie poza tematem. Polecacie AGH? Bo ja klasa maturalna aktualnie... A co chcesz studiować? Finanse i rachunkowość, który kierunek jest najbliżej giełdy? Na którym można zdobyć największą wiedzę na temat rynków? Jak rozmawiałem z Lektorem SGGW to mówił że ekonomia jak i finanse i rachunkowość są dość podobne pod tą tematykę.
|
|
Pytanie poza tematem. Polecacie AGH? Bo ja klasa maturalna aktualnie...
|
|
SpartaN - BRS 5 TPE 5
Uzasadnienie jak w zeszłym miesiącu.
|
|
Ja jestem zdania, że to Boryszew przejmie SaarGummi, a nawet jak nie to ktoś już tutaj napisał że Karkosik nawet porażkę obróci w zwycięstwo :) Wiadomo jakie przedsiębiorstwa walczą jeszcze o SG?
|
|
Jedzie ktoś z was na NWZA które będzie pod koniec lutego? Czy to nie jeden z łatwiejszych sposobów dowiedzenia się o co chodzi? :)
|
|
SpartaN - BRS 6 TPE 4
Borek ma przed sobą kolejne okazje na przejęcia + cena ostatnio sie osunęła.
Tauron ostro pikował w dół, musi kiedyś odbić :P
|
|
Temat:
GTC
To 25 zł nie jest wcale takie pewne. Wszystko zalezy czy znajdą się chętni na odkupienie akcji.
|
|
Temat:
GTC
Ciekawe to jest czy się ktoś znajdzie, aby kupić :) Spadek ogromny aż się prawie dałem skusić na zakup małego pakietu. Jednak to może być początek przed burzą, jeśli księga popytu nie przebiegnie zbyt pomyślnie.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Frog napisał(a):SpartaN
Prawo uczestnictwa w WZA przysługuje posiadaczom nawet 1 akcji. Dzięki za szybką odpowiedź. Myślałem, że mogą zablokować to jakoś prawnie, bo gdyby każdy chciał się na takim WZA zjawić to niezły by mieli chaos :)
|
|
Temat:
BORYSZEW
Zmienię trochę temat :) Posiadam akcje Boryszewa, czy mogę zapisać się na WZA kiedy będzie ogłoszone czy zgromadzenie przysługuje tylko grubym rybom?
|
|
Dla zainteresowanych tą grą jak i tych którzy już siedzą na papierze. Przypadkowo wpadłem na ten filmik: hyper.pl/wideo-on-the-road-pow...Już to o wiele lepiej wygląda niż poprzednio. Filmik przedstawia tworzenie gry, dość szczegółowe.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Spada bo spadki są na rynku. Każdy ma swoje zdanie, według mnie Karkosik dobrze robi, przejęcia w tej branży są dobrym posunięciem. Nie kupuje fabryki produkcji aut, ale części do nich, nie tej firmie złoży ofertę to innej. Zapotrzebowanie niedawno miało swój problem, ale handel samochodów znowu ożył.
|
|
A sądzisz że jutro ten kurs się utrzyma? :) Moim zdaniem wróci w okolice 17 zł.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Według mnie on nawiązywał do potencjalnych przejęć :)
|
|
SpartaN napisał(a): SpartaN - BRS 7 CZP 3
Wnoszę poprawkę a mianowicie umieszczam komentarz dlaczego te spółki. Nie chce wylecieć za niedoczytanie wcześniej regulaminu innym też polecam dodać komentarz. Dlaczego BRS? Karkosik pięknie wszystko wyreżyserował, według mnie niebawem ukaże się informacja na temat terenów pod logistykę. Jeszcze w starym roku akcje zostały scalone. Niebawem mogą ukazać się informacje na temat nowych przejęć. Dlaczego CZP? Spółka w niedługim czasie straciła sporo na wartości. Według mnie jest teraz niedowartościowana.
|
|
Gratuluje zwycięscy i osobie na drugim miejscu :) Można pokonać grających na spadek? Można :)
|
|
Widzę, że nikt się nie garnie do konkursu. Ktoś musi zacząć :)
SpartaN - BRS 7 CZP 3
|
|
Ja swoją przygodę rozpocząłem od IPO PZU, a poprawniej od wakacji kiedy miałem dużo czasu wolnego i mogłem go poświęcić zaznajomieniu się z giełdą. Od debiutu do wakacji akcje PZU leżały, sprawdzałem tylko jak tam sobie radzą :)
|
|
bcebula po jakim czasie zeszło do zawalenia się kursu w ubiegłym roku?
|
|
Temat:
SYNTHOS
Co to jest ta formacja wisielca? Pierwszy raz słyszę, nie znam się zbytnio na at
|
|
Temat:
TVN
Ta informacja pojawiła się dzisiaj?
|
|
Uff zdążyłem
SpartaN (DOWN) – OIL
Zaczną się bicia kolejnych rekordów hossy, wtedy zainteresowanie spekulantów zmaleje i spółka się osunie w dół.
|
|
Schodzimy trochę z tematu, ale nie masz pewności że kurs urośnie. Może się zdarzyć że Ty sprzedaż na szczycie ktoś od Ciebie odkupi i kurs poleci o -50 % Sprzeda bo nerwowo nie wytrzyma. Mając nawet dobre intencje może się tak stać. Pewne jest to że makler zarobi na nas obu :)
|
|
Temat:
IDEON
Czy ktoś dłużej siedzący na giełdzie mógłby się wypowiedzieć na temat emitowanych przez spółki obligacji jak one wpływają na kurs, zdarzało się że rósł. Mam spory pakiet tej spółki i nie do końca wiem jak emisja obligacji może wpłynąć na tą spółkę. Komunikat: www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
|
|
Mieszko i tak to robisz inwestując na giełdzie, jeden traci drugi się bogaci takie są zasady. Bez urazy oczywiście. Wracając do Petrola. Gdybym miał dużo czasu to grałbym na tym papierze bawiąc się w dt, jednak prawdziwe wolne będę mieć dopiero w wakacje, ale czy ta spółka dotrwa do tego czasu?
|
|
Temat:
IDEON
Wyrok był tego powodem innej przyczyny nie mogło być dobry pretekst do dołowania kursu. Liczę, że jutro nastąpi z 5% wzrost. Może inwestorzy oprzytomnieją i spojrzą na zawartą umowę korzystną dla firmy. To co nasze sądy wyprawiają jest niedorzeczne, ale to jest Polska :)
|
|
666 napisał(a):dadek napisał(a):Witam
Właśnie jestem po długich rozważaniach dotyczących spółek Krauzego. W czasie moich rozmyślań widzę, że już wiele rzeczy zostało na forum potwierdzone. Od niedawna gram na giełdzie więc niewątpliwie nie posiadam jeszcze dostatecznej wiedzy, żeby podeprzeć się mocnymi argumentami dotyczącymi moich rozważań ( o to proszę bardziej doświadczonych kolegów). Zdążyłem jednak zrozumieć kilka mechanizmów giełdowych dlatego myślę, że mój wywód będzie miał sens.
Tu nie ma czego rozważać i nad czym się zastanawiać. Spółka spada. Kupowanie jej "bo może odbije" to kasyno. Każdy wie, że w kasynie wygrać nie można, chyba że się zna krupiera, grając dostatecznie długo strata jest pewna. Więc po co ? Strach jest kupować na krótko jak i pod wzrosty. Podręcznikowy przykład spekulacji :) Chociaż długoterminowo jednak powinna spadać ale do jakiej kwoty? Czy Krauze nie ma czegoś w rękawie?
|
|
Temat:
IDEON
WARGACZ napisał(a):witam
co to nikt nie sluchal dzisiajszego wywiadu w cnbc
24 mamy wyrok o 10.30 sie zaczyna sad w zeszlym tygodniu tez cos bylo wyjasnila sie pewna sprawa na korzysc centrozapa wiec powinno byc goraca na dzien dzisiejszy sp wynien 90mln zl.
4kw ok a 1kw w 2011roku ma sie pojawic zysk operacyjny
pozdrawiam I nie udało się wybić. Czy sprawa przemawia bardziej na korzyść Centrozapu?
|
|
Temat:
BORYSZEW
Czy przysługuje mi prawo do 1 akcji w transzy dodatkowej nie ważne na jaką ilość bym się zapisał. Przykładowo na 100 akcji?
|
|
Ciekawa jest nasza GPW. Jak spadki za granicą to nasza zawsze podąża, jak są wzrosty za granicą to nasza dalej spada. Tak to wygląda od 2 dni, zero odreagowania. Jeżeli jutro nie dojdzie do odbicia to się zacznę martwić.
|
|
Temat:
PZU
Eureko oficjalnie potwierdziło sprzedaż akcji PZU ciekawe co jutro stanie się z kursem.
|
|
Nie chce tego ale wydaje mi się, że dzisiaj pójdzie jeszcze w dół. Przełamano opór 2700, jutro jest brak jakiś strasznie ważnych informacji. Według mnie scenariusz na dzisiaj, chwilowa zwyżka (dokupywanie po wielkich spadkach) a później zjazd w granicę 2660-2670 pkt. Średnie i mniejsze spółki powinny mniej tracić na wartości bo pospadały dość znacząco.
|
|
Nie obraziłbym się aby jutro były wzrosty żebym mógł się pozbyć prawie całego portfelu alternatywnego i oczywiście przenieść się na krótką sprzedaż, bo chyba takim spadkiem to się nie zakończy.
|
|
Tak oczywiście, a jednak ktoś tu zagląda :)
Wig od 15 października bo od tego dnia powstał portfel wzrósł o 3,68 %. Przy następnej publikacji stanu portfela uwzględnie zmiane WIGu, WIGu20 i mWIGu40. Również naniosę poprawki aby wszystko było oczywiste.
|
|
Z braku czasu ostatnio nie było wpisów, chociaż pewnie i tak nikt tego nie śledzi :P ale co tam napisze o moich poczynaniach inwestycyjnych posłuży to mi w przeglądaniu historii moich inwestycji.
nazwa - udział w portfelu - cena zakupu
BORYSZEW - 2,14 % - 1,95 zł CEZ - 11,45 % - 126,30 zł DUDA - 5,98 % - 1,54-1,55 zł ENEA - 11,52 % - 24,15 zł MCI - 25,28 % - 7,41-7,60 zł PGNIG - 9,68 % - 3,82 zł POLIMEXMS - 4,04 % - 4,19 zł SYNTHOS - 29,86 % - 2,86-2,89 zł
Wolne środki: 0,46 %
Zmiana: 5,675 %
Komentarz:
Nietrafny zakup KGHM na zamknięcie sesji dzień przed wynikami kwartalnymi sprawił 1% spadku wartości portfelu. Spodziewałem się lepszych wyników i entuzjazmu wobec tej spółki, przeliczyłem się ostro cena w przeddzień notowań i tak była już wygórowana. Akcje Bogdanki sprzedane po 107,50 zł dały niewielki zysk ale zawsze jakiś. 2 spółki MCI i SYNTHOS zwróciły moją uwagę, ta pierwsza kupiona na dłużej niż dzień publikacji wyników natomiast Synthos jest już bardzo przewartościowany i być może zostanie w portfelu przez 1-2 dni nie dłużej. Liczę jednak, że obie spółki dadzą mi sporo zarobić w krótkim czasie. Zagrałem dość agresywnie bo aż 55 % portfela stanowią te 2 spółki. Po zapoznaniu się z sytuacją powrócę do Boryszewa. Liczę, że z powodu pp kurs się lekko załamie i będzie można zakupić po dużo niższej cenie akcje mojej ulubionej spółki. Wolnymi środkami zamierzam teraz grać na krótko, ponieważ spodziewam się sporej przeceny papierów głównie WIG20.
|
|
Temat:
CEZ
Ciągle wysoko wyceniają, a popytu na akcje nie widać.
|
|
|
|
Temat:
SYNTHOS
Czemu jeszcze nie ma raportu?
|
|
Temat:
ORBIS
Jakby to ująć inaczej, może o ile procent obniży to przychody?
|
|
Raport ma szanse jakoś podrasować kurs w górę dzięki spekulantom? Mogą coś tam ujrzeć co ich zachwyci? Czy wszystko jest już w kursie?
|
|
janinho napisał(a):W poniedziałek na otwarciu dokupiłem 3 spółki: GINOROSI po 4,11- info o zakupie SIMPLE wywołało oczekiwany wzrost, szkoda tylko, że już na otwarciu i nie wiem czy optymizmu starczy do dalszych wzrostów. AMICA po 50,50- co prawda kurs obija się o szczyty ale gdyby udało się je przebić to jeszcze się trochę zarobi. w tych dwóch przypadkach blisko ustawione SL mogą mnie wyrzucić i ewentualnie nie będę żałował MWTRADE po 15,35- kolejny pakiet. wyniki musiały być dobre i właśnie chyba na nie wszyscy czekali żeby się upewnić. Ostanie szczyty szybko powinny zostać przebite. No i dzisiaj debiut GPW- szkoda, że tylko 25akcji  ile ludzi tyle opinii. Jedni marudzą, że drogo a inni kupują wszystko co leci i czekają na 100zł :) (jakiś artykuł na PB. Ja póki co trzymam. Na jakim poziomie % ustawiłeś SL?
|
|
Może uda się im dojść do X :D Spółka świetna na dt. Szkoda, że teraz nie mam czasu bo bym sobie na niej pograł.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Fakt, ale spadek i tak nie był proporcjonalny do wzrostów. Już niebawem przekonamy się kto miał racje :) Ja obstaje, że będzie i tak pozytywnie, nawet wyżej od prognoz.
|
|
Jutro, a właściwie już dzisiaj obstawiam spadki na giełdzie, jednodniowe, a może głębsza korekta. Nie wiem czemu kiedy nie rosło byłem optymistą teraz kiedy rośnie jestem pesymistą i chce grać na krótko :P Jestem zdania, że dzisiaj indeksy będą ciągnąć tylko spółki, które pochwalą się dobrymi wynikami.
|
|
Temat:
ORBIS
Te 13 mln mocno obciąży raport za 3 kwartał?
|
|
Temat:
BORYSZEW
mathu napisał(a):A może wyniki nie będą takie dobre, jak się wszystkim wydaje? Nic innego mi nie pasuje do obecnego zachowania kursu. Najpierw wyciągnięcie, a potem zasypanie akcjami. Czegoś takiego nie robi się przed dobrym raportem (kurs byłby od początku dołowany, a akcje zbierane). Ktoś już tak pisał przed prezentacją wyników za II kwartał. Jakby spadła mocno to wtedy można się martwić, ale jak to różnica 2 groszy. Dodam, że kurs rósł przez parę dni i odreagowania musiało nastąpić. Mam pytanie, może ktoś pamięta jak się zachowywał kurs przy poprzedniej emisji w dniu publikacji prospektu, czy rozpoczynał się rajd w dół? doncarlos napisał(a):IMO od przyszłego tygodnia - po wynikach powinna być korekta do 1,8.. - nowe akcje i wcześniej PP wejdą poniżej 2 zł.. chyba że rozgrywający zechcą wywalić papier na wyższych poziomach, to podciągną go nawet pod 2,6-w kierunku 3 i będą sypać.. Kilka tygodni konsolidacji, wydaje się, że wszystko już znamy.. Mógłbyś podać więcej argumentów za poziomem 1,8? Ja sobie, aż tak drastycznego poziomu nie wyobrażam, nawet kurs akcji się długo nie znajdował na takim.
|
|
Temat:
GPW
S16_Cichy napisał(a):Witam forumowiczów po raz pierwszy! Na rachunku prócz papierów GPW pojawiły mi się również papiery o oznaczeniu GPWE o wartości 1 zł  . Może ktoś wie co to oznacza i podzieli się wiedzą z niedoświadczonym inwestorem. Dzięki i pozdrawiam. Też tak mam spokojnie po zaksięgowaniu pierwszej sesji wszystko będzie normalnie.
|
|
Temat:
GOBARTO
Dziękuje. Śledze i nawet sobie wydrukowałem :) Mam jeszcze datę 10 listopada.
|
|
nazwa - udział w portfelu - cena zakupu
BOGDANKA - 9,89 % - 106,00 zł BORYSZEW - 28,06 % - 1,95 zł CEZ - 11,71 % - 126,30 zł DUDA - 5,79 % - 1,54-1,55 zł ENEA - 11,17 % - 24,15 zł POLIMEXMS - 3,92 % - 4,19 zł
Wolne środki: 29,46 %
Zmiana: 7,025 %
Komentarz:
Prognozy co do Bogdanki jak i Orlenu się sprawdziły. Jednak Bogdanki nie udało mi się sprzedać z powodu chciwości otwarcie przyznaje za późno wystawiłem po 110 zł i później gdy kurs zaczął spadać nie chciałem sprzedać za mniejszą wartość. Trochę ze sprzedażą wstrzymało mnie oświadczenie polskiego koncernu węglowego, którego prezes przyznał że możliwe jest zablokowanie wezwania NWR. Papier trzymam, bo nic innego mi nie pozostało i zamierzam sprzedać w okolicach 110-113 zł. Na PKNORLEN mogłem zarobić dużo więcej ale nie miałem czasu siedzieć przy notowaniu i wystawiłem za 45 zł do odkupienia. Kurs najniżej znalazł się dzisiaj na poziomie 44,71 zł. Pieniadze pozyskane z odkupienia Orlenu zamierzam przeznaczyć na KGHM. Udało mi się dzisiaj zakupić choć dość mały pakiet Polimexmsu i Dude. Przy PXM liczę na małą stopę zwrotu, natomiast z dudą wiążę dłuższą przygodę, jeśli nie znajde w międzyczasie ciekawszej inwestycji. Najważniejszym pytaniem jest w którą stronę podąży jutro rynek? Czy korekta przewartościowanych spółek będzie nadal trwać? Spore rezerwy są właśnie związane z moim przypuszczeniem kontynuacji ruchu w dół.
|
|