PARTNER SERWISU
qucawvbt
2 3 4

książki na początek

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 12 listopada 2010 22:55:20
Oops nie doczytałem, że to mają być książki "na początek".

Lynch zdecydowanie nie jest na początek. Imho jednak to w dość ciekawa pozycja, dla ludzi lubiących czytać (i mających na to czas), z założeniem, że pewna częśc tekstu jest zupełnie nieprzydatna (z resztą tak samo jest w przypadku Inteligentnego Inwestora). Przynajmniej moim osobistym zdaniem, nawet jedna - dwia rady, które wyciągnie się z książki i które pozwolą a) zarobić lub b) nie stracić pieniędzy powoduje, że takie książki są warte przeczytania.

Idąc tym tropem przeczytałem np. "małą książeczkę, która podbija rynek", która jak mało która, chociaż krótka, dobijała mnie powtarzanym dziesiątki razy jak mantra zwrotem "magiczną formuła", którą opisałbym sam na 5 stronach... nie mniej opisany pomysł też ma ręce i nogi, wiec w moim mniemaniu również kwalifikuje się do przeczytania Angel

(nawiasem mówiąc wyniki testu Dapiego chyba mają być w tym miesiącu: www.atinwestor.pl/portfel-fund...)
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 12 listopada 2010 23:03

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 13 listopada 2010 00:04:48
bmf napisał(a):
Trochę się nie zgodzę, AF podpowiada nam w którą spółkę W OGÓLE warto wejść, natomiast korzystając z AT możemy wybrać odpowiedni moment wejścia.

No to przeczytaj "Inteligentnego Inwestora" Grahama i odnieś strategię inwestycyjną, którą proponuje, do analizy technicznej. Kompletnie inna bajka.

Dapi napisał(a):
Albo sie cos robi na poważnie i czyta się ksiązki, których łatwo się nie da przeczytać albo jak zabawę to lepiej Hobbita poczytać bo fajniejszy.

A do Hobbita polecam fajkowe ziele, by móc pełniej eksplorować tamten barwny świat Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

bmf
bmf
0
Wpisów: 27
Wysłane: 14 listopada 2010 22:08:38
v3nom napisał(a):
bmf napisał(a):
Trochę się nie zgodzę, AF podpowiada nam w którą spółkę W OGÓLE warto wejść, natomiast korzystając z AT możemy wybrać odpowiedni moment wejścia.

No to przeczytaj "Inteligentnego Inwestora" Grahama i odnieś strategię inwestycyjną, którą proponuje, do analizy technicznej. Kompletnie inna bajka.

Czytałem, zgadza się, zupełnie inna bajka, ale...każdy szuka własnej drogi ;) Skoro są takie dwie fascynujące dziedziny jak AF i AT to jak dla mnie trzeba wspomagać się obiema.

Co do książek. Skończyłem z wielkim trudem "Bezpieczne strategie inwestycyjne" autorstwa m.in. Tharpa. Zawsze się zastanawiam co kieruje takimi ludźmi, czy rzeczywiście chęć podzielenia się wiedzą i doświadczeniem, czy po prostu zarobić kasę. Pod koniec książki Tharp pisze, że w 1982 miał wypadek swoim starym autem, że nie było go wtedy stać na nowe bo kupili z żoną dom i każdy cent potrzebowali na spłatę rat...I na tej samej stronie pisze o tym, że w 1992 rozpoczął pierwszą edycję swojego dwutygodniowego kursu dla inwestorów. De facto zaczął po prostu uczyć innych jak być inwestorem, wykładać na temat psychologii rynku itd. Że niby od '82 do '92 tak się dorobił i zdobył aż takie doświadczenie że mógł już przystąpić do przekazywania wiedzy innym?

Skoro jest takim "kozakiem-guru inwestycyjnym" to po jakiego marnuje swój czas na tworzenie jakichś newsletterów, produkowania jakichś analiz i pisania książek na temat inwestowania? CZemu nie siedzi na jakiejś cieplutkiej wyspie, korzysta z życia, jeździ dookoła świata, spędza czas z wnukami i inne temu podobne duperele po 50tce?

artillke
0
Wpisów: 1
Wysłane: 21 listopada 2010 20:27:53
zylq napisał(a):
Przeczytałem książkę GPW I - Giełda Papierów Wartościowych w praktyce autor Marcin Krzywda
co polecacie dalej kolejne części czyli GPW II - Papiery wartościowe w praktyce , GPW III - Analiza techniczna w praktyce i GPW IV - Alternatywne metody analizy technicznej czy książkę John J. Murphy - Analiza techniczna rynków finansowych czy jeszcze jakieś inne tylko chodzi mi zeby nie były za trudne do zrozumienia na początek. Z góry dzięki za poradę.

Możesz sobie przeczytać również nową publikacje "Czas Na Giełde" Daniela Sokołowskiego jest to ciekawa propozycja dla osób które chca zacząć zarabiać na Giełdzie Papierów Wartościowych.

Pozdrawiam Serdecznie
Jarosław Bąk
http://www.a7.makoo.pl

OriUL
0
Wpisów: 75
Wysłane: 12 grudnia 2010 17:12:32
Mam pytanie czy ktoś przeczytał tą pozycję i może wydać jakąś opinię

Nie ukrywam, że ciekawość poprzez cenę.

allegro.pl/listing.php/search?...
Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!

OriUL
0
Wpisów: 75
Wysłane: 24 grudnia 2010 22:47:21
Proszę o małą pomoc

Istnieją dwie książki o takiej samej nazwie.

Która jest lepsza? Którą warto kupić a może pomimo takich samych tytułów warto przeczytać obie.

www.maklerska.pl/psychologia-i...

www.maklerska.pl/psychologia-i...

Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 25 grudnia 2010 12:40:26
Oto mój przepis dla początkującego w dziedzinie gpw, jeżeli chodzi głównie o Analizę Fundamentalną. Ten przepis został sprawdzony tylko przeze mnie i tylko na mnie. Główny zarys wygląda następująco:

1. Zapoznaj się z podstawami: co to akcja, co to indeks, na czym ten caly system gieldowy polega
2. Dowiedz się krótko na czym polega Analiza Techniczna, a na czym Analizę Fundamentalna oraz wybierz, która bardziej Tobie odpowiada. Jeżeli wybrałeś A. Fundamentalną, przejdź to pkt 3.
3. Zapoznaj się, ze wskaźnikami analizy fundamentalnej, głównie c/z, c/wk, roe, roa
4. Ściągnij najlepiej "Skonsolidowany Raport Roczny Spółki" jakiejś spółki. Możesz wejśc np na stronę spółki POLNORD SA, wejść w Relacje Inwestorskie, potem w Raporty Okresowe. Tam będą Raporty Roczne.
5. Przelicz sobie wskaźniki z bilansu. Pooglądaj bilans oraz rachunek zysków i strat, jakie są tam pozycje itd.
6. Teraz powinieneś móc spokojnie czytać książki dotyczące Analizy Fundamentalnej. Ja polecam na początek: "Mała książeczka o inwestowaniu w wartość" Christopher H. Browne. Czytałem ją 3x, bardzo mi się podoba. I "Inwestowanie w wartość" Janet Lowe. Są to książki co prawda dla inwestorów długoterminowych typu Warren Buffett, ale uczą m.in. jak wybrać stabilną firmę. Potem można bez większego trudu czytać biblię giełdy, czyli "Inteligentnego Inwestora" Grahama i Dodda.

Ja jestem właśnie na czytaniu biblii i mam plan kupić za dwa dni pierwsze akcje. Jak ktoś chciałby coś dodać to śmiało, jestem otwarty na wszelkie propzycje :)

Edytowany: 8 grudnia 2011 17:51

HertyK
0
Wpisów: 45
Wysłane: 29 grudnia 2010 21:21:11
Inwestuje od niedawna, książki zacząłem czytać jak trochę kasy straciłem blackeye wiem że kolejność nie prawidłowa ale to też ma swoje zalety. Łatwiej przyswaja się wiedzę opartą jednocześnie na doświadczeniach.

Przeczytałem kilka pozycji na temat AT , jednak chciałbym się zapoznać z niekiedy podawaną jako inna droga AF.

Pozycje z którymi się zapoznałem ale do których jeszcze wrócę bo nie ukrywam, że dla osoby kształcącej się w innym kierunku jest to wiedzą trudna do całkowitego przyswojenia.

1) J. J. Murphy, Analiza techniczna rynków finansowych,
2) Alexander Elder, Zawód inwestor giełdowy,
3) Nikodem Marszalek - Motywacja bez granic trochę z innej beczki
4) Podstawy inwestowania na GPW Szkoła Giełdowa
5) Jak zbudować finansowe imperium 40 zasad skutecznego inwestowania Mikołaj Rylski ciekawa pozycja na 30min. e-book od księgarni do zamówienia
6) Schwager Analiza Techniczna Rynkow Terminowych, przegrała z pozycją 1 jednak przyda się jeszcze jak ograne jeszcze Forex
7) Forex dla bystrzaków
+ wiadomości z biura maklerskiego, internet , fora i inne darmowe materiały.

Jakie pozycje do nauki AF polecacie??. Moja wiedza w tym zakresie jest mała, a jest wg mnie niezbędna do oceny ryzyka a nawet interpretacji danych płynących od spółki. Czytając nowe informacje na temat kontraktów firm, dynamiki sprzedaży, sezonowości, kursy walut itp chce wiedzieć jakie to ma przełożenie na cenę w przyszłości.

Warren Bufetowy
0
Wpisów: 57
Wysłane: 8 grudnia 2011 17:32:10
Podnoszę temat do góry, sam ostatnio szukałem książek do poczytania na prezent.
Tutaj są one moim zdaniem fajnie zebrane do kupy....

Wielki Gatsby
0
Wpisów: 7
Wysłane: 15 grudnia 2011 21:27:41
Moje rekomendacje:

market wizzards, new market wizzards, stock market wizzards autorstwa Schwagera. wywiady Schwagera z praktykami giełdy: różne rynki, horyzonty czasowe i strategie. wgląd w myśli i doświadczenia doświadczonych - bezcenne. Motywujące ale i ukazujące trud i wysiłek konieczny do osiągnięcia czegokolwiek w tym sporcie.

Van Tharp: wolność, giełda i pieniądze + Komputerowa analiza rynków Le Beau: to takie uzupełniające się lektury dotyczące testowania, tworzenia strategii opartych na at. Kompendium wiedzy dotyczące zastosowania wskaźników, stopów, zarządzania kapitałem.

z darmowych: wywiady w bloomberg tv, reuters z zarządzającymi funduszami, analitykami.
długie godziny można spędzić na youtubie oglądając seminaria, rozmowy z znanymi autorami, inwestorami: to już zależy od Waszych upodobań. szukajcie a znajdziecie pod dostatkiem.
Plus portale, dane makroekonomiczne

Uważam, że bardzo ważne jest ogólne rozeznanie w kwestiach polityki, ekonomii politycznej, finansów, księgowości, historii. Plus doza zdrowego dystansu przed szarlatanierią, oszustami, krętaczami i przed samym sobą.

Na prezent gwiazdkowy: lepiej słodkości i pyszności niż książki o giełdzie, trudne czasy, a książki rozpalają nadzieje i wiarę w osiągnięcie szybkiego majątku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,153 sek.

xbnzzbmd
hfdplkkn
xuaiiegm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jjqqjzzu
mawwzqfn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat