PARTNER SERWISU
giakedvd
Warren Bufetowy

Warren Bufetowy

Ostatnie 10 wpisów
Można prosić o update?

Przyłączam się do prośby.

Ruszył blog Monnari:
http://blog.emonnari.pl/

Do tego nowa kolekcja, wydaje mi się lepsza od poprzednich.
http://www.emonnari.pl/nowosci/
Działa sklep online.

Zastanawiam się jaka jest szansa powtórzyć zeszłoroczny wzrost kursu.

Źródłem jest ESPI:

Zarząd spółki EUROIMPLANT S.A. (dalej "Emitent", "Spółka") informuje, iż w dniu 7 lutego 2012 r. została zawarta umowa ze spółką Dom Maklerski WDM S.A. ("WDM") na sporządzenie Prospektu Emisyjnego i pełnienie funkcji oferującego akcje nowej emisji z zachowaniem prawa poboru Spółki. Powyższa umowa została zawarta na warunkach rynkowych. Postanowienia umowy nie odbiegają od typowych zapisów tego rodzaju umów.

Zarząd Spółki planuje w najbliższym czasie zwołać nadzwyczajne walne zgromadzenie Emitenta i przedłożyć walnemu propozycję podwyższenia kapitału zakładowego z zachowaniem prawa poboru. Emisja akcji związana jest z intensywnym rozwojem Spółki i koniecznością pozyskania dodatkowych środków na realizację planów inwestycyjnych Emitenta.
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Miażdżącą krytykę w polskim półświatku recenzentów i graczy na portalach, firma zawdzięcza byłym pracownikom z którymi w niemiły sposób rozstał się pan prezes Majka.

Widać to zwłaszcza jak się zestawi z recenzjami z zagranicy.
Gra jest dla mnie średniakiem, brakuje jej do świetnej gry tyle samo ile do totalnej katastrofy. Jak ją nazwało, parę osób naganiających na różnych forach.

Niestety Pan Prezes Majka zapracował na obecną opinie firmy i wyraźnie pokazuje to kurs.
Miejmy nadzieje że wyniki sprzedaży z czasem ją poprawią. moim zdaniem pierwsze nie będą powalać, zgadzam się że gra zacznie się sprzedawać w przedziale 49zł.
W danej chwili Wiedźmina 2 można kupić nie wiele drożej, a to błąd polityki cenowej.

Dla mnie wygląda na to że nie chcą pokazać iż nie wyrobią prognozy na 2011 w przychodach.
Wolą zostawić ludziom miejsce na domysły że pozostałe 100mln przychodu jest w nowej spółce.

A prawda jest taka że po podliczeniu dotychczasowych wyników sprzedaży wyraźnie widać że max co będą w stanie uzyskać to prawdopodobnie około 175mln przychodów.

Podnoszę temat do góry, sam ostatnio szukałem książek do poczytania na prezent.
Tutaj są one moim zdaniem fajnie zebrane do kupy....

CBA tak, jeżeli tak zrobisz będziesz miał tylko 2k zysku do opodatkowania.

po 0.01
nie było odcięcia, kurs akcji był poniżej 0.15 czyli ceny akcji nowej emisji.

Hmm, możliwe że coś się w końcu zacznie dziać w tej spółce.

Cytat:
Wydanie decyzji administracyjnej.
Zarząd Spółki ATON-HT S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał informację o uprawomocnieniu się, wydanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, pozytywnej decyzji zezwalającej na prowadzenie odzysku odpadów w urządzeniu typu ATON BW-P. Wydanie niniejszej decyzji uruchamia realizację umowy z czerwca 2010r na produkcję i sprzedaż urządzenia ATON BW-P. Wartość kontraktu to 720 000,00 PLN netto. (Raport 27/2010 z 2 czerwca 2010r)

Brak pozwolenia na działanie urządzeń na terenie kraju, było dotychczas wymówką na brak sprzedaży urządzeń w ogóle, ze względu na niemożliwość obejrzenia działającego urządzenia w terenie.

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

i kolejne info z dzisiaj:

Cytat:
Zarząd Spółki ATON-HT S.A. informuje, że otrzymał pierwszą wpłatę z tytułu umowy licencyjnej na budowę i sprzedaż urządzeń ATON HR na terenie krajów NAFTA, w oparciu o chronioną zgłoszeniem patentowym nr P-396447 metodę i technologię "Sposób i urządzenie do oczyszczania piasków odlewniczych z wykorzystaniem mikrofal" podpisanej w dniu 3 listopada b.r. Niniejszym umowa wchodzi w życie i Spółka zaczyna realizować postanowienia zawarte w umowie.
Pełna wartość kontraktu to 1.000.000,00 USD

Tu z kolei mamy potwierdzenie "prawdziwości" kontraktu, jest to bardzo ważne, biorąc pod uwagę poprzedni kontrakt z USA z 2010r który bodajże do tej pory nie został w żaden sposób potwierdzony wpływem gotówkowym?. Co było jedną z przyczyn spadku kursu.

Mam nadzieję że jest to początek drogi jaką Aton miał iść od samego początku....

Dywidenda była na kontach w zależności od biura maklerskiego w dniach 15 - 16 listopada.

Sugeruję zadzwonić do biura maklerskiego i dowiedzieć się czemu jej nie dostałeś.

No i mam nadzieję że nie kupowałeś akcji dzień przed dywidendą, tylko minimum 3 dni przed jej przyznaniem. W przeciwnym razie dywidenda Ci po prostu nie przysługuje.

Ja nie obejmowałem, więc może to jest to brakujące 0.1% ;)
Jednak wydaje mi się że po prostu kogoś faktycznie znaleźli. I albo zrobił to sam Majka na jakiegoś słupa, wiedząc co się może stać gdy pójdzie info o nie objęciu emisji.
Albo emisja od samego początku byłą ustawiona pod kogoś konkretnego. Stąd tak niski kurs akcji, by zniechęcić drobnych do objęcia pp.

Są to oczywiście zwykłe domysły.
Pożyjemy zobaczymy.

No to 99.9% emisji z pp zostało objęte.
Jest to chyba zaskoczenie dla wszystkich.

Zarząd stwierdza dojście emisji akcji serii L do skutku. Szczegółowe informacje dotyczące zakończonej subskrypcji akcji serii L zostaną przekazane w oddzielnym raporcie bieżącym.

Tutaj jest mirror, podany przez Majke na Facebooku:
www.gamershell.com/news_128792...

Ściągnąłem w 40 min :)

Info już jest, miał być 31 październik, dali 15 listopad.... śmiech na sali

Tak to jest to, a zgodnie z tym przejęli 20% w handlu węglem zaczynając od początku II półrocza.
Ciekawe, czemu to nie podają jaki kapitał pieniężny wnieśli do tej nowo utworzonej spółki.

W związku z pojawieniem się nowych możliwości rozwoju Emitenta Zarząd wraz z głównym
akcjonariuszem, który podziela plany rozwoju Spółki w zakresie zwiększenia przychodów ze sprzeda1y
materiałów opałowych, zdecydował o wyodrębnieniu ze struktur Grupa PSW Holding S.A. działalności
zajmującej się hurtowa sprzedażą materiałów opałowych do nowej spółki zależnej, która powstanie w I
półroczu roku bieżącego.

Nowy podmiot, który wraz z rozpoczęciem II półrocza br ma przejąć sprzedaż materiałów opałowych,
która do tej pory oferuje spółka Grupa PSW Holding S.A., będzie nosił nazwę PSW Spółka Akcyjna.
7
Profil działalności i zakres oferowanych towarów oraz usług nowo powstałej spółki będzie to1samy z
dotychczasowa działalnością Emitenta.
Założycielami nowej spółki będą:
- Piotr Krawczyk i Włodzimierz Krawczyk wnosząc kapitał pieniężny i obejmując 10% akcji,
- Dom Inwestycyjny Platinum Capital S.A wnosząc kapitał pieniężny i obejmując 10% akcji oraz,
- Grupa PSW Holding S.A., wniesie do nowo powstałego pomiotu znak towarowy istniejący na rynku
materiałów opałowych od 6 lat, bazę klientów, niezbędny know-how, magazyn materiałów opałowych
oraz wszystkie umowy, które są niezbędne do prowadzenia działalności polegającej na hurtowej
sprzeda1y materiałów opałowych obejmując 80% akcji.
Dokładna wartość poszczególnych wkładów zostanie ustalona po wycenie wkładu niepieniężnego spółki
Grupa PSW Holding S.A.

newconnect.pl/?page=1045&p...

owner napisał(a):
te 20% to już odcięli we wrześniu z przychodu czy dopiero mają zamiar odcinać?

Wydaje mi się że to zrobili zmieniając nazwę z Gupa PSW , na PSW Capital.
Trzeba by przejrzeć komunikaty wszystkie.

owner napisał(a):
patrząc na dotychczasową dynamikę zrobią w tym roku pewnie ze 165-170mln ale nie wiem w czym są drobni rolowani w tym roku?

Tym że panowie K uchwalili przeniesienie handlu węglem do innej spółki w której my akcjonariusze mamy 80% a oni wzięli sobie po 10% każdy za wniesioną wiedzę itd itd.

Oczywiście w zamian za to mamy udział w zysku z ciepłowni, z tym że akurat spółka nie ma żadnej ciepłowni ale kto by się tym przejmował.

Tak więc podsumowując tych 165-170 zostanie 132-136mln + zbliżający się koniec lock upów.

Oni przedstawiają pełny raport z handlu węglem, jakoś nie widzę by byli w stanie wykonać prognozę.
na cały 2011 jest 200mln, a do września mają około 109mln, z tego jeszcze na koniec zabiorą sobie 20%. Moim zdaniem ta spółka to czysta spekuła nastawiona na rolowanie drobnych.

Dzisiaj mamy ładne wzrosty zarówno na GPW jak i NASDAQ.
Spowodowane jest to tymi informacjami prasowymi:
Przytaczam fragmenty

"Citigroup’s Beverages team is out with some interesting comments on Central European Distribution (NASDAQ:CEDC) noting Russian newspaper Kommersant has a front-page article this morning saying that CEDC is in merger talks with Vasiliy Anisimov and Rosspirtprom to combine their respective Russian assets into a single organisation.

According to the article, the discussion is around Anisimov receiving a 20% stake in CEDC in exchange for his various Russian alcohol assets (86% of Moscow vodka factory Kristal, VEDK distribution business with the exclusive distribution contract on the popular brand “Putinka”). A third party in the deal is reportedly Rosspirtprom, under whose umbrella the combined Russian assets would be managed. According to data in Kommersant, this would potentially increase CEDC’s market share from 14% to ~21%. None of the parties involved have commented on the press report."

"– First, this may solve CEDC’s Russian performance issues through the return of key managers who built the core Russian Alcohol Group (RAG) which CEDC acquired in 2008 (but who now, according to Kommersant, work for VEDK and Rosspirtprom). While they do not know the two managers in question they believe this change would be taken positively by the market considering the visible success of initially building the RAG business (and subsequent decline once these managers left).

– Second, the combination of improved consolidated cash flows and the return of these key managers would in our view significantly improve the company’s chances of meeting a major re-financing challenge in March 2013 when $300mln in convertible bonds comes due."

"Gaining 28% market share in the Russian Vodka market? That’s fairly significant. #1 player.

CEDC produced a 50%+ move on August 29 following the Kaufmann stake news which means it’s a mover.

I’m guessing CEDC will see $7.50-8.00+ on this."

Oryginalny link:
wallstreetpit.com/83715-centra...

Link do tłumaczenia w Google Translator:
translate.google.com/translate...|pl&u=http%3A%2F%2Fwallstreetpit.com%2F83715-central-european-distribution-cedc-merger-talks-with-anisimov-rosspirtprom-citi

Po wyspaniu się widzę to tak:

1000 akcji = prawo zakupu 1 uprzywilejowanej akcji serii A uprawniającej do wypłaty dywidendy do za 45tyś. $
Zakup akcji serii A, będzie możliwy 10 dni po publicznym ogłoszeniu przekroczenia progu 10% akcji zwykłych.

Tak więc ta akcja jest dla kogoś kto ma zakupić ponad 10% akcji....
Jeżeli to dobrze zrozumiałem, a nie piłem jeszcze kawy.

Wygląda na to że ktoś się będzie ujawniał w akcjonariacie.

Czy ktoś mógł by przełożyć na język ludzki o co tu chodzi, bo zupełnie tego nie kumam.

Informacja o podjęciu uchwały w sprawie wypłaty dywidendy oraz o przyjęciu planu praw dla akcjonariuszy.
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

"... W dniu 6 września 2011 r. Rada Dyrektorów Spółki uchwaliła wypłatę dywidendy w postaci jednego prawa nabycia akcji uprzywilejowanej ("Prawo") na każdą pozostającą w obrocie akcję zwykłą Spółki o wartości nominalnej 0,01 USD każda ("Akcje Zwykłe"). Wypłata dywidendy nastąpi w dniu 19 września 2011 r. ("Dzień Ustalenia Praw") na rzecz osób będących zarejestrowanymi akcjonariuszami w tym dniu. Każde Prawo upoważniać będzie zarejestrowanego akcjonariusza do nabycia od Spółki jednej tysięcznej akcji uprzywilejowanej Spółki serii A uprawniającej do udziału w dywidendzie, o wartości nominalnej 0,01 USD każda ("Akcje Uprzywilejowane"), po cenie 45 USD za każdą jedną tysięczną część Akcji Uprzywilejowanej ("Cena Zakupu"), z zastrzeżeniem ewentualnej korekty. Opis i warunki Praw zawiera Umowa o Przyznanie Praw z dnia 6 września 2011 r. ("Umowa o Przyznanie Praw") pomiędzy Spółką a American Stock Transfer & Trust Company, LLC, jako Agentem ds. Praw ("Agent ds. Praw").
Początkowo, Prawa reprezentowane będą, odpowiednio, przez dokumenty Akcji Zwykłych lub wpis zdematerializowanych Akcji Zwykłych w rejestrze akcji Spółki oraz nie będą wystawiane odrębne dokumenty potwierdzające posiadanie Praw ("Dokumenty Praw"). Odrębne Dokumenty Praw zostaną wystawione i wysłane zarejestrowanym posiadaczom Akcji Zwykłych według stanu na koniec dnia roboczego będącego: (i) dziesiątym dniem roboczym po publicznym ogłoszeniu, wskazującym, że osoba lub grupa powiązanych osób ("Nabywca") osiągnęła lub przekroczyła stan faktycznego posiadania na poziomie 10% pozostających w obrocie Akcji Zwykłych (co obejmuje również akcje, których dotyczą transakcje pochodne i instrumenty pochodne) lub (ii) dziesiątym dniem roboczym (lub późniejszym terminem, jaki Rada Dyrektorów może określić zanim dowolna osoba zostanie Nabywcą) po rozpoczęciu lub po ogłoszeniu zamiaru ogłoszenia wezwania na sprzedaż lub zamianę akcji, którego realizacja skutkowałaby faktycznym posiadaniem przez jedną osobę lub grupę osób 10% lub więcej pozostających wówczas w obrocie Akcji Zwykłych, zależenie od tego, który z tych dni nastąpi wcześniej (taki wcześniejszy dzień będzie "Dniem Wypłaty").
Umowa o Przyznanie Praw stanowi, że do Dnia Wypłaty (lub wcześniejszego wygaśnięcia, umorzenia lub wymiany Praw), (i) Prawa będą mogły być przenoszone jedynie łącznie z Akcjami Zwykłymi, (ii) nowe dokumenty Akcji Zwykłych wydane po Dniu Ustalenia Praw zawierać będą adnotację włączającą Umowę o Przyznanie Praw przez odniesienie, a pierwotny raport o transakcji lub późniejsze okresowe raporty dotyczące zdematerializowanych Akcji Zwykłych, jakie mogą, po Dniu Ustalenia Praw, zostać złożone po zbyciu lub nowej emisji takich Akcji Zwykłych, zawierać będą również adnotację włączającą Umowę o Przyznanie Praw przez odesłanie; oraz (iii) złożenie w celu przeniesienia jakichkolwiek dokumentów Akcji Zwykłych lub rejestracja przeniesienia własności w rejestrze akcji Spółki odnośnie do zdematerializowanych Akcji Zwykłych pozostających w obrocie w Dniu Ustalenia Praw będzie również stanowić przeniesienie Praw związanych z Akcjami Zwykłymi reprezentowanymi przez taki dokument lub wpis.
Prawa nie będą mogły być realizowane do Dnia Wypłaty. Prawa wygasną dnia 6 września 2021 r
..."

Cytat:
Zagraniczni inwestorzy walczą o polskie ciepło
Magdalena Kozmana 05-07-2011, ostatnia aktualizacja 05-07-2011 02:54

Wartość prywatyzacji na rynku ciepła może sięgnąć w tym roku nawet 1,5 – 2 mld zł. Dwa dni temu Elektrociepłownię Iława kupiła SFW Energia z Niemiec. W toku są kolejne duże przetargi

www.rp.pl/artykul/683297-Duze-...

Jak widać Krawce mają wyczucie rynku. Jednak zaufanie które stracili ciężko odbudować co widać wyraźnie w kursie spółki.

Kod:
[mod: przeklejanie artykułów w całości jest łamaniem prawa autorskiego]

148,20

Warren Bufetowy MDS 5 OPT 5

Optimus- bo już raczej po korekcie i technicznie fajnie wygląda, Midas ze względu na kwestie LTE, Solorza i Polkomtela

A tak c ciekawości top jaką formację dostrzegasz na gph? może być priv jeżeli nie chcesz tutaj:)

Chciałem tylko wtrącić swoje parę groszy, energia z atomu jest w danej chwili najtańszą z dostępnych, i mówię to na podstawie wykładów z geopolityki itd , gdzie wykładowca stworzył kilka fajnych prezentacji z użyciem danych dostępnych np na stronie CIA (zasoby surowców na świecie itd) i w chwili obecnej energia z elektrowni atomowych jest 2 x droższa od tej ze źródeł odnawialnych np. słońca.

A co do odwrotu od atomu.... hehe dobre, powiedzcie to Chińczykom lub Indiom....
I poczytajcie o 4 generacji elektrowni atomowych (dla przypomnienia ta w Fukushimie była 2 generacji to samo co w Czarnobylu, z tym że miała osłonę na reaktor.)

Nie mniej jedna uważam że energia słoneczna ma przed sobą przyszłość.... ale nie będzie to taki boom jak to się niektórym tu wydaje. Puki co panele słoneczne są za mało wydajne i za drogie.

Gratuluję stalowych nerwów:)
Ja byłem tylko zły że nie sprzedałem powyżej 1.7 by odkupić w okolicach 1.5-1.6 :)
Ja mam w spółce prawie 100% portfela, zastanawiam się jak to się potoczy dalej.

Spodziewam się wzrostów do dnia przyznania pp a potem korekty.
Nie wiem tylko jak dużej:) ewentualna konsolidacja po korekcie powinna trwać tak mniej więcej do sierpnia. Chyba że posypie się cały rynek i będzie drugie dno recesji... wtedy cholera wie:)

Kamilu Chciałem tylko zapytać czy masz możliwość zobaczenia lub wyedytowania mojego posta, wkleiłem tam zdjęcia lecz widzę że nie weszły , nie wstawiłem komendy url przed img przez co chyba nie widać moich fotek.

Pozdrawiam

Warszawa UL.Kondratowicza 27a Dominium Pizza

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Niezłe jaja RDO kupi GPH gdy przebiją opór na 1.61
Obstawiam że wylecą przy pierwszej głębszej korekcie:)

No korekta w locie ładna:)
Owner powiem tak , w zeszłym roku na Aton-HT też miałem lekką wtopę, ale przetrzymałem to i sprzedałem z ponad 100% zyskiem.

Wygląda na to że będę miał podobnie z GPH. Grunt to cierpliwość.

Korekta w locie była, z 1.54 zeszło do 1.45
Ja tam uważam że do walnego kurs będzie się bujał w okolicach 2zł. Czyli stosunek dywidendy do kursu 9-10%.
Chyba że spółką zainteresowało się większe kapitałowo grono.
Pożyjemy zobaczymy.

Ja w zeszłym sezonie nauczyłem się by uważać na próby łapania szczytów i dołków, udało się 2 razy, za 3 razem byłem w plecy 2tyś akcji.

Korekty tu będą na bank, czasami dość mocne.

Ach a co do rynku dostarczania ciepła:
portalwiedzy.onet.pl/4868,5117...
Fragment:

"Przez 20 lat w Europie może być bardzo zimno
Zmiany spowodowane ociepleniem klimatu mogą obniżyć temperatury na naszym kontynencie – pisze Ben Webster

Kiedy świat zastanawia się, jak bronić planetę przed skutkami ocieplenia klimatu, naukowcy z poważnych placówek badawczych w Europie zgodnie przestrzegają mieszkańców naszego kontynentu przed nadciągającymi dekadami spadku temperatury na kontynencie.

Sprzeczność z teorią o globalnym ociepleniu jest pozorna. Bowiem przewidywane spadki temperatur aż do średnio 10 stopni mają być wywołane właśnie przez skutki topnienia lodowców i prądy oceaniczne.

Zimniej, bo... ciepło

Jak twierdzi zespół naukowców z 17 europejskich placówek naukowych, ogromny obszar lodowatej wody roztopowej w Oceanie Arktycznym może spowodować znaczny spadek średnich temperatur.

Zacznie się od Wielkiej Brytanii, której brzegi oblewa od zachodu Ocean Atlantycki, ale spadki temperatur dotrą też w głąb kontynentu.

Zmiany klimatyczne mogą nastąpić w niezwykle krótkim okresie. Naukowcy wyliczyli, że wpływ wody polodowcowej na cyrkulację termohalinową może być nagły, czyli, że cyrkulacja prawdopodobnie spowolni w ciągu jednego lub dwóch dziesięcioleci. "

Ja tam sprzedawać do dnia przyznania dywidendy nie zamierzam.
Na Walnym się pojawię, z wawy jestem to będę miał blisko.
Dodatkowo bardzo perspektywiczna jest nowa gałąź działalności jaką spółka chce się zająć, czyli ciepłownictwo.

Też mi się tak wydaje:) jednak nie będę próbował łapać dołków i górek.
Czekam na efekt końcowy...

Warren Bufetowy BMP 7 OPT 3

Uzasadnienie:

BMP: wzrosty pod walne, + dobre prognozy wycen + revotar itd itd. ogólnie widać iż spółka jest w trendzie wzrostowym.

OPT: Po korekcie liczę na pierwsze wyniki sprzedaży i związane z tym wzrosty.

63,00

Pięknie:)
Gratuluję wyczucia:)

Stresik powiadasz:)

Wszedłem w GPH w momencie formowania się formacji Odwróconego RGR, jakieś 3 miesiące temu:)
Średnia zakupu 1.28 Około 90% kapitału:) Nawet jak spadło do 1zł powieka mi nie drgnęła, wkurzałem się tylko troszkę, że się tak pośpieszyłem bo miał bym dużo więcej akcji:)

Po prostu, wierzę że tutaj będzie można wyciągnąć od 100 do 200%
I ta wiara jakoś mi ten stres niweluje:)

1. Opis tendencji i zdarzeń w otoczeniu Emitenta
Potwierdzona od kilku sezonów pozycja Grupy PSW Holding S.A. na rynku materiałów opałowych oraz
zwiększenie obszaru dystrybucji produktów oferowanych przez spółkę przyczyniły się do zrealizowania
przychodów na poziomie 18 991 345,25 (dane wstępne).
Poprzez poło5enie nacisku na powiększająca się siec sprzedaży materiałów opałowych na terenie całej
Polski Grupa PSW Holding S.A. umacnia swoja pozycje, co korzystnie przeło5y się na osiągnięte w
2011 roku wyniki finansowe oraz przyczyni się do dynamicznego rozwoju spółki w latach kolejnych. W
związku z dotychczasowa realizacja prognoz finansowych i planów w 2010r Zarząd Grupy PSW
Holding S.A. oczekuje dalszego dynamicznego rozwoju spółki w 2011 roku oraz w latach kolejnych.

No to 1 kwartał ma ponad 60mln przychodu.

Warren Bufetowy - KOV 5 OPT 5

Uzasadnienie:

KOV- poprzedni miesiąc mała wtopa ze względu na awarię sprzętu do badań złóż w Brunei.
Mija właśnie czas gdy sprzęt miał być dostarczony, więc liczę na pozytywny wynik
odwiertów w Brunei.

OPT- Wiem że wycena spółki jest już droga jednakże Wiedźmin 2 powinien zrobić swoje.
Psychologia tłumu oraz wspinaczka po ścianie strachu może wynieść kurs odrobinę wyżej:)

No to nim powołają nowego prezesa, chwilę to potrwa.

Ja również nie mam jeszcze z ING.
Z Millennium już dostałem.

Pozwolę sobie wkleić artykuł mówiący o nałożeniu akcycy na polski węgiel, co podniesie jego cenę i zwiększy zainteresowanie węglem rosyjskim którym handluje GPH.

Węgiel będzie drogi jak cygara i kapelusze

energetyka (1365) więcej węgiel (207) więcej

Masz w domu piec na węgiel? W takim razie już teraz pomyśl o kupnie większej ilości opału na przyszłą zimę. Z powodu objęcia węgla akcyzą od stycznia tona tego surowca może podrożeć nawet o 30 złotych.

Wprowadzenie akcyzy na węgiel wymuszają na Polsce przepisy Unii Europejskiej (wchodząc do Wspólnoty wynegocjowaliśmy, że będzie on zwolniony z tej opłaty do końca r. 2011). Co prawda Magdalena Kobos, rzeczniczka ministerstwa finansów przekonuje, że sprawa nie jest jeszcze do końca przesądzona i resort prowadzi "prace analityczne" nad kwestią zwolnienia od akcyzy węgla i koksu, lecz na razie nie chce jeszcze przesądzać co z tego wyniknie. Pytani przez nas przedstawiciele spółek górniczych są jednak raczej sceptyczni. Nie kryją też, że wyższe koszty wydobycia przerzucą na klientów.

- My już nie mamy już gdzie ograniczać wydatków. Fedrujemy coraz głębiej, a to wymaga inwestycji oraz nakładów na bezpieczeństwo - mówi Zbigniew Madej, rzecznik Kompanii Węglowej, największej górniczej spółki w Europie.

Takie zapowiedzi budzą wściekłość wśród osób, które ogrzewają swoje mieszkania węglem. Agata z Chorzowa, aby przetrwać zimę potrzebuje około sześciu ton eko-groszku (tyle pochłania ogrzanie mieszkania jej oraz sąsiada).

- Już teraz płacę około 700 złotych za tonę. To bardzo drogo. Cena węgla zbliża się do ceny gazu, a teraz ma jeszcze wzrosnąć? To nie fair! Dlatego znajomi kupują czeski węgiel. Podobno jest gorszy od naszego, ale kosztuje tylko za 450 złotych - mówi Agata.

Na podobne rozwiązanie decyduje się coraz więcej osób. W ubiegłym roku do Polski sprowadzono ponad 10 mln. ton węgla z Czech, USA i Kolumbii, a przede wszystkim z Rosji. Rodzimi przedstawiciele branży odgrażali się wprawdzie, że wystąpią do Komisji Europejskiej o wszczęcie postępowania antydumpingowego, ale niewiele z tych pogróżek nie wynikło. Po tym, jak w przyszłym roku cena polskiego węgla wzrośnie import tego surowca z zagranicy jeszcze się nasili. Paradoksalnie może on być rozprowadzany za pośrednictwem autoryzowanych partnerów czołowych śląskich koncernów wydobywczych. Wojciech Jaros, rzecznik Katowickiego Holdingu Węglowego przyznaje bowiem, że żaden z około dwustu współpracujących ze spółką sprzedawców nie ma zakazu handlowania opałem pochodzącym od innych dostawców.

Jeśli akcyza na węgiel faktycznie wejdzie w życie, to już latem przed bramami kopalń będą ustawiać się długie kolejki kupców chcących zrobić sobie zapasy na całą zimę. Opału może jednak dla wszystkich nie starczyć. Węgiel dla odbiorców indywidualnych stanowi zaledwie 8-9 procent ogólnego wydobycia i nic w tej mierze się nie zmieni.

- Takie są nasze możliwości techniczne i technologiczne - wyjaśnia Zbigniew Madej. Rozmowa z Jerzym Markowskim, byłym wiceministrem gospodarki

Czy obłożenie węgla akcyzą automatycznie musi oznaczać wzrost jego ceny?

Nie ma innego wyjścia. Akcyza to nic innego jak kolejny podatek, więc producent musi go gdzieś odzyskać, a poszuka go w kieszeni kupującego.

Jakie będą tego skutki dla polskiej branży węglowej?

Nasz węgiel stanie się droższy, a zatem mniej konkurencyjny. W efekcie coraz więcej osób będzie sięgać po węgiel rosyjski lub czeski.

Nie ma możliwości, by obniżyć cenę polskiego węgla?

To bardzo trudne. Koszty eksploatacji rosną, gdyż kopalnie prowadzą wydobycie coraz głębiej. Do tego dochodzą nietrafione inwestycje, rosnące żądania płacowe, a ostatnio pojawił się też wątek podatku od wyrobisk. Nie dziwmy się więc później, że choć przychody ze sprzedaży węgla są ogromne, a tona tego surowca kosztuje około 150 dolarów, to kopalnie nie mają pieniądze na inwestycje.

W kontekście importu do Polski węgla pada czasem postulat wprowadzenia barier, które uczynią sprowadzanie go mniej atrakcyjnym. Czy to realne?

To się nie uda! Wspólnota sprowadza przecież węgiel ze Wschodu, więc my jako kraj członkowski nie możemy prowadzić w tej kwestii sprzecznej z tym polityki celnej.

Michał Wroński

podatki.onet.pl/wegiel-bedzie-...

Warren Bufetowy - KOV-5 OIL-5

Uzasadneinie:
Stawiam na ropę:)
KOV- niebawem poda wyniki testów przeprowadzonych odwiertów. Dodatkowo dziś info o ewentualnym kredycie dla KUB GAS (spółka wydobywająca gaz na Ukrainie)
Petrolinvest- tutaj również niedługo pojawi się info o dowierceniu się do ropy, nie ważne że powinno się poczekać do testów. Sam komunikat o dowierceniu się do "potencjalnego czegokolwiek" wywoła wzrost kursu nawet o kilkaset %. Trzeba będzie po prostu wyskoczyć w odpowiednim momencie:)

Połączenie mi spłatało figla, no trudno 1 miesiąc mi odpadnie:)

Warren Bufetowy SGR-5 AGM-5

Mam nadzieje że 2 min spóźnienia jakoś przejdzie:)

Ja osobiście mam konta w millenniumdm i ING.
Oba są niezawodne, nie mniej jednak nie polecam konta maklerskiego w millennium.
Platforma jest jak dla mnie bardzo nie przejrzysta i uboga.
W kwestii ergonomii ING jest o niebo lepsze.

Platforma Millennium działa w przeglądarce ie, ING jak wiadomo Sidoma8 w Javie.

No nie ma co:) daje w palnik....
Ale co by nie mówić my mamy jasną sytuację, u nas może być już tylko lepiej reszta niech żyje w stresie do końca miesiaca;)

Ja tam się nie maże:) w końcu nie ważne jak facet zaczyna ale jak kończy ;) a u mnie może już być tylko lepiej .... hehehehe

Heh, no to ja pięknie zacząłem nowy rok:) Tak od razu z grubej rury:) ostatnie miejsce:)

Warren Bufetowy EEX 7 KGH 3

EEX- po przejściu na główny pojawi się program w TVNCNBC, prognozy na 2011 (wynik netto ma być około 6 mln netto wobec 1,5 w 2010)

KGH- moim zdaniem jeżeli nie będzie korekty w styczniu to ciągle będzie szedł na północ.

Na szkoleniu technicznym, pan technik stwierdził że jest to po prostu młot, nie ma sensu się zastanawiać czy to jest ważka, biały czy czarny młot, efekt jest ten sam. Więc zalecał ułatwianie sobie życia.

Warren Bufetowy - LWB

Nie udane wezwanie NWR, ocena złóż Bogdanki na ponad 200zł na akcje co przy obecnej cenie daje 100% zysku.

Ja mam z kolei pytanie:
-Czy można w koszty uzyskania przychodu wliczyć raty kredytu konsumenckiego który spożytkowałem na zakup akcji?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 28 marca 2013 01:48:16
Liczba wpisów: 57
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,546 sek.

yosamlas
ivuclqyb
hnzcrdqt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rbublmqa
dtvujysw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat