Temat:
PEPCO
januszw napisał(a):Ja opisuje zjawisko czy to jest marka czy spółka to nie ma specjalnie znaczenia.Pepco będzie albo sprzedanie przez wielokrotne ABB albo jednorazowy pakiet kupi inwestor strategiczny i na pozostałe akcje ogłosi wezwanie.I ewentualne skuteczne wezwanie będzie powodem do zdjęcia spółki z GPW ,zresztą jeśli ten scenariusz się sprawdzi to bez żalu.Czas pewnie upłynie w roku 2027. Oczywiście że to kogo się przejmuje i w jakiej sytuacji ma znaczenie. Budujesz zamki na piasku, jeśli myślisz, że przejęcie zawsze jest z premią. Czasem jest z dyskontem, jeśli przejmowany byt jest pod ścianą.
|
|
Temat:
PEPCO
Przejęcie Jacka Wilkoskórego jest kupnem marki. To nie jest casus Pepco.
|
|
1ketjoW napisał(a):Kakarotto napisał(a):Największym błędem jest przyjmowanie za pewnik że wróg / osoba której nie lubimy jest głupia, idiotą itp. To jest bardzo niebezpieczne założenie dla osoby która tak myśli. Ależ skąd. Tak buduje się swoje ego. Tylko jeżeli ktoś tak robi, to jak to o nim świadczy. Np. pani Harris przegrywa wybory prezydenckie lub jak Joe Biden się z nich wycofuje. Jaki poziom trzeba reprezentować sobą aby przegrać z kretynem? Pytanie retoryczne. Ci którzy przegrywają zapominają o tym, że przegrana z kimś kogo deprecjonują publicznie ich deprecjonuje jeszcze bardziej. Piłeś chyba do mnie, nieprawdaż? To teraz może się odnieś do tego co ten nie-kretyn zrobił w temacie ceł. Tematy do podjęcia: - dlaczego nie-kretyn wycofał się z ceł na wszystkich na 90 dni? - dlaczego nie-kretyn i pod czyim wpływem cofnął cła na półprzewodniki, chipy, smartphony i resztę elektroniki? - czy ta amerykańska administracja jest głupia sama w sobie czy po prostu uprawia insider-trading?
|
|
I tego się trzymaj. No nie ma szans, żeby mój idol był kretynem. No chyba, że jest.
|
|
I w sumie dość zabawne, choć to śmiech przez łzy, jest obserwowanie szukania wytłumaczeń typu: no nie, niemożliwe, żeby spuszczał cały kraj do ścieków, to muszą być szachy 5D, zamiast zastosowania brzytwy Ockhama i zaakceptowania, że czasem rzeczy są takimi jak się wydają - one spuszczają ten kraj do ścieków.
|
|
A ja mam trzecią: - USA rządzi narcyz-idiota sterowany przez paru miliarderów, którzy chcą kompletnego rozwalenia aktualnego systemu, żeby wyrosnąć na nieusuwalną przez dekady siłę na gruzach.
|
|
To nie jest niespodzianka. Dolar przestaje być walutą rezerwową w skali świata, wiarygodność USA jako płatnika staje się wątpliwa. Kto zrzuci szybciej, ten ryzykuje mniej.
Takie a rebours głupot MangoMan-a o tym, że kto pierwszy zacznie negocjować cła z pupci ten wygra.
|
|
1ketjoW napisał(a):Trump obniża cenę ropy. Może te negocjacje w sprawie ceł, będą trwać dłużej niż myślałem. Jaki Rosja ma próg bólu?
50-60 USD za baryłkę? Próg opłacalności mają gdzieś między 65 i 70. W zależności od kursów walutowych itp.
|
|
1ketjoW napisał(a):To jest tylko jedna strona medalu. Należy sprawdzić jak zostały wydane zaoszczędzone pieniądze na podatkach. Zapewne w jakiejś części zostały wydane na inwestycje oraz w jakieś części trafiły do akcjonariuszy, którzy albo je wydali na konsumpcję albo zainwestowali. Z tego co pamiętam znaczny odsetek Amerykanów inwestuje na giełdzie lub w inny sposób. Powiem więc więcej, moim zdaniem im obywatele są zamożniejsi i tym bardziej zamożne jest państwo. Patrząc w jaki sposób państwo wydaje pieniądze z podatków jestem zdania, że robię to efektywniej. Bardzo żałuję, że jako podatnik nie mam wpływu na co mają być wydane moje podatki przez państwo. Nie podzielam podejścia typu "supply-side economics", ale szanuję odmienny pogląd. W szczególności nie kupuję tezy, że pozostawianie gros zysku w korporacjach robi dobrze w długim terminie społeczeństwu. Rzeczywistość, w której z natury CEO są krótkoterminowi, sklania do wydawania na wątpliwe akwizycje (żeby dłużej utrzymać się na stołku) i buyback, żeby maksymalizować przychód z programów akcyjnych a nie inwestowania (marchewki w postaci zmniejszonego "corporate tax" już nie ma). Fajnego piątku i weekendu.
|
|
Tu masz historyczne dane w łatwiejszym formacie www.pgpf.org/article/chart-pac...ten z tytułem Corporate Income Tax Revenue (% of GDP) Tam jest zresztą trochę więcej bardzo informacyjnych porównań, zwłaszcza to z resztą państw G7.
|
|
1ketjoW napisał(a): Nawet masz wzrost od 2018 r. - jeżeli dobrze widzę ma rysunku. Źle widzisz, to jest akumulacyjny wykres (skumulowany w języku Excela).
|
|
Ekhm, to Ci tak wkleję, bo widać że inaczej się nie da
1. America’s largest, consistently profitable corporations saw their effective tax rates fall from an average of 22.0 percent to an average of 12.8 percent after the Trump tax law went into effect in 2018. 2. The 296 largest and consistently profitable U.S. corporations in this study paid $240 billion less in taxes from 2018 to 2021 than if they had continued to pay the effective rates they’d paid before the Trump tax law. 3. While profits for the largest, continuously profitable U.S. corporations rose by 44 percent after passage of the Trump tax law, their federal tax bills dropped by 16 percent. 4. The number of these corporations paying tax rates of less than 10 percent increased from 56 to 95 after the Trump tax law went into effect.
Efektywnie ciężar wydatków publicznych przeniósł się dość mocno z wielkich korpo na klasę średnią i niższą. Nie oceniam czy to dobrze czy to źle, tylko wrzucam liczby, które za tym stoją.
|
|
|
|
Ale ja też się i do niego odnoszę. Od 1993 do 2017 (pierwszy Trump) stawka corporate tax wyglądała następująco: - 15 % do 50k i progresywnie do 35%, przy czym progresja szła szybko - efektywna stawka to było 22% Po zmianach Trumpa: - stawka to płaskie 21% - efektywna w rok po zmianie była 12.8% Tu masz opracowanie www.pewresearch.org/short-read...Polecam zacząć od dyskusji z "Key findings". Zrozum proszę, że ja nawet staram się nie oceniać tych zmian, staram się tylko pokazać, że były bardzo znaczące.
|
|
1ketjoW napisał(a):Chodziło mi o udział procentowy przychodów. Owszem stawki się zmieniały ale co z tego. Widać z wykresu jaki zamiesiłeś, że udział się wahał w zależności od koniunktury ale na oko z rysunku był na stałym poziomie.
Jak czytałem Twój komentarz dotyczący buyback też tak myślałem, że nie wiesz o czym piszesz. Teraz przynajmniej jasne skąd to odniesienie do czasów Regana. Kto normalny wie takie rzeczy? Żle myślałeś. Co do stawek, to nie jest kwestia tego że się zmieniały, tylko tego, że za republikanów najwyższa stawka była konsekwentnie obniżana co mocno zmiejszyło efektywną. Przyjrzyj się bardzo proszę jeszcze raz temu obrazkowi www.pewresearch.org/short-read...To nie jest kwestia koniunktury, w złotych latach Stanów (1950-80) udział podatku od korporacji w całkowitych dochodach federalnych był dramatycznie większy, zjazd fluktuuje z koniunkturą ale z linią trendu jasno w dół.
|
|
1ketjoW napisał(a):
Korporacje są opodatkowywane tak samo od lat 80 XX w. i to wynika z danych jakie zamieściłeś.
Nie. taxfoundation.org/data/all/fed...Tak swoją drogą, to piszesz ty czy ChatGPT? Bo i forma i fakt, że odpowiadający najwyraźniej nie przeczytał ze zrozumieniem tego na co odpowiada, sugeruje to drugie.
|
|
1ketjoW napisał(a):Skala podatkowa. Ile osób płaciło podatki według tej skali? Krzywa Laffera się kłania. Tak wyglądała historycznie "marginal tax rate" taxpolicycenter.org/statistics...Tu masz efektywną w czasach poreaganowskich www.pewresearch.org/short-read...To co bardzo wysokie stawki promowały to inwestycje, można były ich uniknąć jeśli inwestowałeś zyski a nie gromadziłeś/konsumowałeś. Dodaj do tego też, że właśnie za Reagana legalne stały się buybacki akcji, czyli tania alternatywa dla rozwoju biznesu z punktu widzenia zarządzających i głównych akcjonariuszy. To co robi największe wrażenie, to ten wykres www.pewresearch.org/short-read...Efektywnie USA przestało opodatkowywać korporacje.
|
|
Temat:
PEPCO
Pewnie że jest upside. Ale realizacja wymaga cięcia chciejstwa managementu i skupienia się na podstawowym i zarabiającym biznesie.
Co do porównań, podstawowa teza jest taka, że Pepco może się o wiele łatwiej wywrócić niż LPP, bo nie ma poduszki w postaci marek. I musi zarabiać na efektywności i skali a nie mieniu rozpoznawalnych rzeczy do sprzedania. Do Pepco się idzie kupić tanio typowe rzeczy a nie bo kojarzysz markę i wierzysz w jakość.
Porównanie do efektywności Rossmanna czy Biedry jest zupełnie na miejscu. Nawet jeśli chwilowo Pepco ma dużą marżę to jest nie do utrzymania dłużej. Oni nie sprzedają Coca-Coli ani nawet Kofoli tylko Hoop Colę, której nawet sami nie produkują.
|
|
Temat:
PEPCO
Jedna uwaga - porównywanie Pepco do LPP nie ma sensu ze względów bardzo wielu, z kwestią marek na czele. To jak porównywanie Walmarta do GAPa. Kompletnie inny model biznesowy i kompletnie inne marże.
Jeśli chciałbyś porównywać wskaźnikowo, to sensowniej do Rossmanna lub spożywczych dyskontów. Przy czym gdyby Pepco doszło do efektywności Rossmanna czy Biedry to tu by była bonanza na kursie.
Wyjście z pobocznych biznesów to natomiast faktycznie jednoznacznie pozytywna wiadomość.
|
|
montanes2 napisał(a):Kiedy temu sypaczowi się wreszcie akcje skończą? Co nim kieruje, że przy takim mcap sypie tak bardzo? To jest zamykanie pozycji po każdej cenie i już optymalizacja podatkowa, no nie rozumiem trochę. Komunikatu o zejściu z progu nie ma Może po prostu uciekają z okrętu zanim tenże zatonie. To nie musi być jeden akcjonariusz przecież.
|
|
Temat:
XTB
Zjazd o 11% oznacza z grubsza wymazanie całych przychodów z rynku hiszpańskiego, co sensu nie ma, bo XTB zdaje się i tak nie bardzo się tam reklamowało w temacie CFD. Natomiast może oznaczać przewidywanie że w całej UE CFD zostaną przycięte legislacyjne albo zwykłą panikę albo pretekst dla korekty.
|
|
Temat:
XTB
Cytat:OK, czyli te spadki to czysta spekulacja a komunikat był tylko pretekstem? Czy to zmienia fundamentalnie sytuację spółki, to jest kwestia do rozstrzygnięcia przez Ciebie. Natomiast z punktu widzenia zdrowotności zjazd się należał po długim wzroście. Czy to okazja do kupna czy sygnał do ewakuacji to też kwestia do rozstrzygnięcia przez Ciebie.
|
|
Temat:
GREENX
Weź pod uwagę, że postrzeganie emisji po 2 zł (10% akcji w porównaniu do obecnej ilości) mocno zależy od punktu widzenia. Ktoś kto kupował ten los na loterii poniżej złotówki przyjmie ją pozytywnie - z czegoś poszukiwania trzeba finansować póki nie ma wyroku a każda emisja grubo powyżej ceny nabycia jest akceptowalna. Ktoś kto kupił los na loterii za 2.xx będzie to postrzegał całkiem negatywnie.
|
|
Temat:
HORTICO
Alternatywnie, Santander wychodzi, bo nie podobają mu się perspektywy spółki. Poniższa zmiana statutu (sprzed tygodnia) to po co jest? Cytat:Decyzje w sprawie zawarcia przez Spółkę transakcji ze spółką zależną lub powiązaną stanowią wyłączną kompetencję Zarządu.
|
|
szarlej81 napisał(a):Nawet lewica tutaj krzyczy, że 0% to jest idiotyzm. Nie wiem czemu upierają się przy tym kretyniźnie. Już 2% pokazało, że to jest bardzo złe rozwiązanie. Mam nadzieję że to nie przejdzie. To już pomysł lewicy zwiększonego opodatkowania transakcji fliperskich z całym jego zestawem wad miał więcej sensu. Bo to jest idiotyzm. Ale niestety minister nie jest idiotą, on po prostu chce zrobić dobrze istotnym sponsorom. To akurat się nie zmienia bez względu na to czy PO czy PIS.
|
|
Temat:
WOJAS
No ale to przecież Wiesław Wojas jako dominujący udziałowiec ogłosił wezwanie w celu ściągnięcia spółki z giełdy po śmiesznej wycenie. To dlaczego Wieslaw Wojas jako Prezes Zarządu miałby się wypowiedzieć inaczej niż jednoznacznie pozytywnie? Podejrzewasz go o schizofrenię?
|
|
Temat:
NEWAG
|
|
Temat:
NEWAG
Trifolium napisał(a):Opinia speca z IT: https://gynvael.coldwind.pl/?id=777Jeśli dobrze rozumiem, to tego rodzaju zmian nie da się wprowadzić po prostu podłączając się laptopem do pociągu. Trzeba by mieć dostęp do bazy danych Newagu z kodami źródłowymi. Nie jestem informatykiem, więc poprawcie mnie, jeśli jest inaczej. No to wiadomość od IT jest taka: na 99.99% te bomby logiczne zostały wpuszczone do kodu przez Newag. A piątą dziewiątkę dodaje ta wykryta dziura w postaci translatora USB-CAN. Tego nie mógł zrobić nikt inny.
|
|
Temat:
NEWAG
Ty tak na poważnie? Tu nie ma spekulacji i półprawd, tu jest dobrze udokumentowany przypadek działania wykraczającego bardzo daleko poza naganny sam w sobie obyczaj naciągania konsumentów psuciem sprzedawanego sprzętu vs bełkotliwe oświadczenie Newagu.
|
|
1ketjoW napisał(a):Poseł nie ma pojęcia jak to jest jak CBA wchodzi do biura i każe wszystkim odejść od komputerów i chlopaki mają odbezpieczoną broń. Nie jest do śmiechu i nie ma z czego żartowac. Komputery zabierają i sprawdzają bardzo dokładnie. Oddają oo kilku tygodniach. Właściwie sam musisz jechać po odbiór. Doświadczyłeś?
|
|
Temat:
NEWAG
To powinno położyć Newag w godzinę od ukazania się tekstu. Wywalenie z wszelkich zamówień publicznych to minimum a ABW na chacie to tylko odrobinę więcej niż minimum.
|
|
Temat:
ERBUD
Erbud jest wart mniej niż jego udziały w Onde. Efektywny rynek w pełnej krasie.
|
|
Bony pieniężne to są generalnie instrumenty płynnościowe. Typowo tygodniowe.
|
|
Są oprocentowane referencyjną. Żeby sobie obliczyć rentowność musisz oprócz ceny uwzględnić jak długie czasowo są - o ile kojarzę NBP emitował takie od tygodnia do 52 tygodni.
|
|
Krótki risercz wskazał, że Glapiński ma conajwyżej trzy publikacje w przyzwoitych czasopismach. Cała reszta to albo głupotki po polsku albo kilka artykułów w czasopiśmie wydawanym przez SGH. Na dowolnym ścisłym kierunku ten dorobek naukowy byłby do wyśmiania i zaorania. Jaki profesor taki bank centralny. Buraki wszędzie widzę.
|
|
Temat:
UNIMOT
Za ten rok na pewno. Za kilka przyszłych lat niemal na pewno - skąd mieliby brać nadwyżkę skoro będzie co spłacać?
|
|
robertus napisał(a): Może warto uściślić o jakie firmy mi chodzi - o firmy z jakimi kłopotami.
Tyle, że to niewiele uściśla. Bo generalnie kupowanie firm w przejściowych kłopotach jest fantastyczną strategią. Z definicji - ze względu na słowo przejściowe :) Problemy, przynajmniej dla mnie, pojawiają się przy próbie konkretyzowania. Bo właściwie jak miałyby wyglądać quasi-mechaniczne kryteria? Spółki, które zostały mocno przecenione? Śmiem wątpić czy statystyka wyglądałaby lepiej niż dla całego rynku. Ale chętnie zobaczę, że się mylę. Jakaś roczna (kilkuletnia) stopa zwrotu z inwestycji w spółki, które zaliczają roczne (kilkuletnie) minima byłaby pewnym argumentem. Zagrożone bankructwem? Jeśli wskaźnik, którego używamy do klasyfikacji jest skuteczny w wykrywaniu takowych, to i jednocześnie daje nam spore prawdopodobieństwo, że ogromna większość ze zidentyfikowanych faktycznie padnie. Te które zaliczyły ostry spadek zysków? W kryzysie większość będzie tak miała i strategia sprowadzi się do strategii łapania dołka koniunktury, a właściwie łapania dołka przewidywań inwestorów co do koniunktury.
|
|
Cytat:Co sądzicie o takich wyliczeniach, może macie jakieś uwagi, korekty? Cytat:Ale jeśli powiedzmy nawet konserwatywnie tylko 1/3% firm wychodzi całkiem na prostą To założenie trudno uznać za konserwatywne. Powiedziałbym, że przeciwnie - jest ultraoptymistyczne.
|
|
Gratulacje
|
|
siekoo napisał(a):pol roku przygotowan - niezle. ja robilem 3-miesieczny 'kurs'. objetosciowo srednio 100km/w, w szczytowe tygodnie cos ponad 120km/w. czasem nogi w nocy chcialy odpasc Objętość, przynajmniej dla nie-wyczynowca, jest prawdopodobnie najpoważniejszym bodźcem. I pewnie najcześciej lekceważonym. Nie wątpię, że da się pobiec przyzwoicie maraton na kilkudziesięciu kilometrach tygodniowo, ale do tego albo trzeba mieć nieprzeciętne predyspozycje albo bardzo solidną wytrzymałość tlenową zbudowaną innym sportem. siekoo napisał(a): @Kamil, poprawic o kwadrans? o 3 kwadranse! jezeli uwierzysz, ze mozesz, to tego dokonasz. nie obejdzie sie bez dziesiatek litrow wylanego potu, ale dasz rade. inne pytanie, czy jest Ci to do czegos potrzebne, bo koszt (pozafinansowy) takiego wyniku jest spory.
Zawsze jest pytanie o koszt alternatywny. Ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że po pierwsze mam z tego sporo przyjemności i satysfakcji, po drugie jestem w stanie treningi w miarę nieźle godzić z pracą i rodziną, ale w naszym wieku ledwie 24-godzinna doba może być najpoważniejszym problemem ;) Zwłaszcza, że dbanie o unikanie kontuzji u człowieka w średnim wieku oznacza zwykle dodatkową sporą porcję niebiegowych ćwiczeń, które też czas zajmują. daab007 napisał(a): Tę niewiastę maratony wciągnęły na dobre
Szacunek wielki. Przy zastrzeżeniu, że sportowo to bez sensu.
|
|
Kariera to już nie w moim wieku, jestem grubo po trzydziestce. Biegać zacząłem rok temu, przygotowania pod kątem maratonu to jakieś pół roku. Generalnie duża objętość - w szczycie około 100 km tygodniowo + około 50 w żwawym marszu (podróżuję do/z pracy piechotą). Dużo gimnastyki, siły na własnym obciążeniu, podbiegów. Bardzo mało klasycznych interwałów typu silnie beztlenowych 400-metrówek, za to dużo szybkiego ale tlenowego biegania, sporo żwawych longów i długich temp na prędkościach nie bardzo odległych od startowej.
|
|
Zreaktywuję wątek. Tylko i wyłącznie, żeby się pochwalić :) Po roku treningów zaliczyłem pierwszy start w maratonie (Cracovia). Wyszło 2:55:50 :)
|
|
Temat:
REVITUM
|
|
A czym były spowodowane wzrosty? Bańka rosła aż pękła. Jak to u Dona.
|
|
Temat:
NORDEABP
Pojawił się raport grupy Nordea. Zysk operacyjny polskiego kawałka 21M EUR czyli płasko rdr a 7M mniej kdk. Zaważyły przede wszystkim wyższe odpisy.
|
|
@Scarry Złoto też jest dodrukowywane. Każdego roku. A złoto-banknoty, w przeciwieństwie do na przykład ropo-banknotów czy urano-banknotów, w przeważającej części nie wypadają z obiegu ;)
|
|
Scarry napisał(a):Srebro ma dużo mniejszą wartość zdobniczą, i mniejsze wykorzystanie w high-tech przemyśle. Niby się nadaje na tą rolę, ale gorzej bo i wydobywa się go sporo, z rosnącą tendencją przy wydobyciu miedzi. Około 60% rocznej produkcji srebra jest zużywane w przemyśle, w przypadku złota to zgodnie z raportem WGC kilkanaście procent. Btw, byłbym ostrożny z patrzeniem na rynkową wartość złota traktując je jak surowiec. Przede wszystkim dlatego, że w dużej mierze nie jest zużywane/zużywalne co skutkuje nietypowo dużym stosunkiem istniejącego materiału do realnego (jubileria + przemysł, bez złota "inwestycyjnego") rocznego zapotrzebowania. Polecam dość zgrabny artykuł na temat tego na co jest/nie jest wrażliwa cena złota i dlaczego należy je z inwestycyjnego punktu widzenia traktować raczej jak walutę niż surowiec.
|
|
Temat:
HBPOLSKA
Cytat:Dlaczego WK wzrosło o 10%, względem 2010 r> To sporo były jakieś zakupy, które przegapiłem? Wzrosło o zysk z tego okresu.
|
|
Cytat:Mają co odreagować, chyba nikt tak nie spadał jak oni. Skąd ten wniosek? Zmiany w okresie 18 lipiec - 18 sierpień TASE-25: -14.1% WIG20: -17.6% S&P500: -12.6% DAX: -21.1%
|
|
Chcą kupić maksymalnie 25.5 miliona akcji wydając maksymalnie 600 milionów. To nie prowadzi do wniosku, który wyciągnąłeś.
|
|
Cytat:Manko, moja cierpliwość na Twoje przytyki wobec innych forumowiczów jest na ukończeniu. Być może jestem w tym samotny, ale mam nadzieję, że cierpliwości ci wystarczy jeszcze na dłuższą chwilę. Manko odgrywa tutaj podobną rolę jak Funkytown na wątku KOV-u. I imo jest to postać, która tej sztuce jest potrzebna. Nawet jeśli jej kwestie bywają irytujące w formie, to szkoda by było treści.
|
|
|
|
Zostały zamienione na nowo wyemitowane akcje Polimexu.
|
|
149
|
|
Temat:
PHOENIX
debet napisał(a): Tekst z 2005 r. Sprawdź czy w ciągu 6 lat choć jedna osoba umarła w wyniku choroby jak spekulują.
Potrzebujesz imię, nazwisko i ostatni adres zamieszkania? Tu nie chodzi o chorobę popromienną, którą można jednoznacznie utożsamić z otrzymaną dawką promieniowania jako przyczyną, ale o statystykę - zwiększoną zachorowalność na potencjalnie śmiertelne choroby, w szczególności różne postacie raka. Nawet UNSCEAR w ostatnim raporcie (z 2008 roku) nie neguje obserwowalnego wzrostu (białaczka) bądź znaczącego wzrostu (rak tarczycy). Zgadzając się z Ponkiem co do celu istnienia wątku, EOT ode mnie. @moder: post prawdopodobnie do wycięcia przy okazji porządków
|
|
Temat:
PHOENIX
IAEA jest dla ciebie wystarczająco wiarygodna? Polecam szczególnej uwadze akapit "How many people died and how many more are likely to die in the future?". ps. nie jestem wrogiem wykorzystania energii atomowej, wręcz przeciwnie. Zadziwia mnie tylko bagatelizowanie potencjalnych zagrożeń. O jednym (ryzyku związanym ze składowaniem odpadów) już tu była mowa, drugim dość oczywistym jest zwykła ludzka chciwość, na którą nawet najfajniejsze technologie mogą nie pomóc - Fukushima dla przykładu nie miała by miejsca, gdyby operatorowi nie udało się wymusić przedłużenia działania czegoś co już dawno powinno być zamknięte.
|
|
Temat:
PHOENIX
debet napisał(a): No właśnie może. A możesz mi podać dowody, że tak się chociaż raz stało, że zostało zabitych dużo ludzi? Napromieniowanie w wyniku katastrofy w Czarnobylu zabiło zaledwie 30 osób i tylko dlatego, że byli blisko reaktora. To nie było "dużo" osób. Czarnobyl nie zabił ani jednej osoby postronnej, bo nie ma to najmniejszego dowodu. A przecież od tego czasu jak sam napisałeś, zabezpieczenia reaktorów się znacznie poprawiły.
Ekhm, rzuć okiem na raport WHO. Skutki wybuchu nie były takie jak je malowali prorocy zagłady, ale mówienie o 30 ofiarach to bardzo kiepski żart.
|
|
43,80. A póżniej niewielkie ruchy przez cały dzień.
|
|
Fajna ankieta. Tylko jedna korekta by się przydała. Wykształcenie doktoranckie ma to do siebie, że nie istnieje. W odróżnieniu od takowych studiów, które to, dla zmylenia przeciwnika, prowadzą do stopnia doktora a nie doktoranta ;)
Mała ściąga: wykształcenie - podstawowe, średnie, wyższe (ewentualnie z przymiotnikiem techniczne, ekonomiczne itd.); tytuły zawodowe (uzyskiwane w szkołach wyższych) - licencjat, inżynier, magister, lekarz; stopnie naukowe - doktor, doktor habilitowany; tytuł naukowy - profesor.
|
|
Cytat:Ten arkusz jest aktualny do najbliższej wypłaty odsetek. A to OK.
|
|
Drobna korekta. Oprocentowanie obligacji jest zmienne, oparte o półroczną stawkę WIBOR 6M: - w okresach odsetkowych do lipca 2015 r oprocentowanie jest równe stawce WIBOR 6M powiększonej o marżę w wysokości 350 p.b. - w okresach odsetkowych od lipca 2015 r oprocentowanie jest równe stawce WIBOR 6M powiększonej o marżę w wysokości 550 p.b.
|
|
Byłem przekonany, że jest to na tyle absurdalne, że musisz się mylić. Ale faktycznie masz rację.
|
|
Marcin Osiecki napisał(a):Jest to niestety strata, której nie da się rozliczyć w PIT-38 (sprawdzałem osobiście  ). Dlaczego? Ewentualna strata (ujemna różnica między ceną wykupu i całkowitą ceną zakupu) powinna wejść w rozliczenie w ramach PIT-8C. W takiej sytuacji to już tylko kwestia tego, czy ma się jakiś dochód z inwestycji giełdowych, który mogłaby kompensować.
|
|
Do listy żali dodałbym naprawdę niską jakość prezentacji informacji na gpwcatalyst.pl. Tabelka jak ta wydaje się stanowić minimum informacji na temat notowanych obligacji, które powinny być bardzo łatwo i intuicyjnie (w sensie interfejsu) dostępne. Nie są.
|
|
Temat:
BEDZIN
Gwoli formalności, relacje inwestorskie spółki mi też odpisały kierując na ten sam link.
|
|
Temat:
BEDZIN
Wysłałem do spółki kilka pytań w temacie.
|
|
Temat:
BEDZIN
anty_teresa napisał(a):Tego chyba nie wie nikt poza zarządem, księgowym i audytorem... Napisałem do spółki po raporcie, ale nie odpowiedzieli. Zaatakuję może audytora jak to ktoś większy... Piątkowa prasówka Ministerstwa Środowiska cytuje Dziennik Gazetę Prawną, a ten pisze między innymi Cytat: Impulsem do wyprzedaży mógł być wynik za czwarty kwartał, który wyniósł ok. 0,3 mln zł, wobec ponad 4 mln zł, które firma osiągnęła rok wcześniej. To wynik zawiązanej rezerwy o charakterze jednorazowym, która jest efektem odpisu kosztów likwidacyjnych starego, nieczynnego od pięciu lat kotła wodnego. Spółka zdecydowała się na zawiązanie rezerwy ze względu na bardzo dobry wynik finansowy, jaki uzyskała w ubiegłym roku.
|
|
Pomyliłeś sie w obliczeniach. I to dość poważnie - odsetki w drugim przypadku będą wynosiły: (250000-8333) * 1.75 / 1200 = 325.43 CHF co da ratę 352.43 + 694.44 = 1046.87 CHF = 3454.67 PLN czyli o niecałe 15% (a nie 60%) wyższą niż w pierwszym przypadku
cbdo. ;)
|
|
Temat:
BEDZIN
Prawdopodobnie. Ale parę rzeczy warto wziąć pod uwagę: - płynność jest nieimponująca - drobni relatywnie rzadko wychodzą w lekturze poza Wybrane dane finansowe - w tym roku zdaje się planowany jest spory remont, który może jednorazow zostawić ślad w zyskach - jest resztówka, którą SP (wraz z BGK) raczej planuje sprzedać, Envia raczej planuje kupić, a cena nie jest obojętna żadnej ze stron.
Swoją drogą, czy ktoś wie czy rezerwa wynika z szacowanego kosztu nowej koncesji (zmiana związana ze zwiększeniem udziału biomasy???) jako takiej czy kosztu instalacji z nią związanych?
|
|
Temat:
BEDZIN
Wykazany zysk za IV kwartał był dużo niższy niż można się było spodziewać. Dlaczego zamiast możliwych 6 milionów pojawiło się niewiele ponad zero? Zerknij do noty dotyczącej innych kosztów operacyjnych.
Ed sugeruje jeszcze notę "Podatek dochodowy bieżący" dla pełniejszego obrazu.
|
|
sss56 napisał(a):Japończycy zdaje się mają największe oszczędności na Świecie- to źle że będą mieć pieniądze na emeryturę? Nie jestem pewny ale coś mi się zdaję że tam nie ma takiego systemu emerytalnego jak w Europie tylko każdy odkłada dla siebie. Nie do końca dobrze ci się wydaje. Szczegóły znajdziesz na przykład tu. Ich Social Insurance Agency wstrząsały skandale i skandaliki, na tle których nasz ZUS wyglądałby na ostoję porządku i kompetencji, a które w końcu doprowadziły do likwidacji SIA.
|
|
mila napisał(a): wiek emerytalny: 65 lat statystyczna długość zycia mężczyzny w Polsce: 71 [...] Gdybym chciał przez te statystyczne 6 lat życia (71 minus 65) które mi pozostało
Nie wnikając w resztę rachunków, w tym miejscu pozwolę sobie zaprotestować w imieniu sponiewieranej statystyki. Tak liczyć nie można. To czego chciałbyś użyć to oczekiwana długość życia 65-latka a nie noworodka ( Life expectancy).
|
|
Temat:
BOMI
v3nom napisał(a):Nocny, nie żartuj z tym IDM  Leszczyński, niczym szlachetny rycerz na białym rumaku, próbuje ratować drobnych plebs przed złym i zionącym ogniem smokiem, samemu ponosząc dotkliwe rany i ledwo uchodząc z życiem. Bardzo plastycznie to sobie wyobraziłem, czyż nie?  addi napisał(a):myamlak napisał(a):Ocenianie trafności średnioterminowych (z reguły) rekomendacji na podstawie pięciosesyjnej stopy zwrotu to lekkie nieporozumienie. Oki ... zaprezentuj nam tutaj proszę jakąkolwiek inną No przecież, skoro rekomendacja jest średnio terminowa, to powinna być weryfikowana po 1,2,3,6 miesiącach? Czy może to było podchwytliwe pytanie i jestem w ukrytej kamerze?  Możliwe, że filmują nas obu ;) Odpowiadając addi-emu: - jeśli wywołujesz mnie do tablicy w kwestii maszynki do oceny trafności rekomendacji, to wydłużenie okresu, dla którego raportowana jest stopa zwrotu do kilku miesięcy wydaje się dość oczywistym krokiem, skoro większość wydawanych rekomendacji zakłada 6 - 12 miesięczną perspektywę. - jeśli chodzi ci o to czy posiadam obrobione dane tego rodzaju, to odpowiedź jest negatywna; rekomendacje czytuję, żeby dowiedzieć się czegoś więcej o spółce (pod tym względem czytanie IDM-owskich nie wydaje mi się akurat stratą czasu), a nie żeby ewaluować model wyceny użyty przez analityka.
|
|
Temat:
BOMI
Ocenianie trafności średnioterminowych (z reguły) rekomendacji na podstawie pięciosesyjnej stopy zwrotu to lekkie nieporozumienie.
|
|
Temat:
TAURONPE
Imo po to, żeby umożliwić przyszłe emisje. Poniżej wartości nominalnej robić ich się nie da.
|
|
myamlak: 42,10
|
|
Temat:
IMPERIO
robertus napisał(a): I co mi się rzuciło w oczy. Sama wartość spółek giełdowych jest w przybliżeniu równa kapitalizacji BBI Capital. Czyli nawet gdyby pozostałe spółki z portfela nie były nic warte, czy też zbankrutowały to nadal BBI jest warte swojej kapitalizacji.
Jeśli coś pomyliłem, to wskażcie potencjalne błędy w metodologii.
A odjąłeś zobowiązania?
|
|
Temat:
DEBICA
Odcięcie dywidendy (4.50) nastąpiło wczoraj.
|
|
Temat:
TAURONPE
5,51
|
|
mathu napisał(a):7000 * 75 = 525 000
Przy kredycie 6,5% na 30 lat daje to 3300 zł miesięcznie.
Biorąc 25 zł za metr przy wynajmie daje to 1875 zł miesięcznie, czyli do kieszeni idzie 1425.
Przy rocznej stopie zwrotu 8% mamy z tego po 15 latach 500 000 zł, po 24. latach 1,35 mln.
Czyli tak naprawdę po 25 latach kupujemy mieszkanie za jakieś 700 000 zł, a resztę pakujemy do banku i mamy już zapewnioną emeryturę. Rozumiem, że zakładasz: - zerową inflację cen wynajmu - mikroskopijnie małą inflację cen mieszkań w skali 25 lat?
|
|
mathu napisał(a):Mieszkanie 75m2 kosztuje w Krakowie koło bańki, a nie 350k :) Przy czym płacąc miesięcznie 1200-1500 zł za wynajem można mieszkać w naprawdę komfortowym, nowym i kompletnie wyposażonym mieszkaniu o powierzchni 40-50m2 (z tym że nie w centrum, ale mnie akurat zależało na innej lokalizacji ze względu na pracę). Mówię jakie są realia w Krakowie, bo w Opolu może być oczywiście inaczej. Albo trochę naciągasz argument albo mieszkamy w dwóch różnych Krakowach ;) Średnia cena m2 nowego mieszkania poza centrum to okolice 7000, góra 8000 zł (wliczając koszty wykończenia), stawki wynajmu (nie uwzględniające czynszu) to 20-30 zł/m2 miesięcznie. 75-metrowe za milion oczywiście też można znaleźć w topowych lokalizacjach, tyle że i wynajem takowego będzie kosztował odpowiednio więcej.
|
|
Temat:
ARCTIC
Dla uściślenia, akcji uprawnionych do dywidendy jest zauważalnie więcej niż 45 milionów z haczykiem stanowiące średnią ważoną z raportu rocznego. Mianowicie, 52,4 miliona ("stare" i emisja związana z IPO) + 3 miliony wyemitowane jako część zapłaty za Grycksbo czyli w sumie 55,4 miliona. A to daje przy przy 0,80 zł/akcję jedną trzecią całego zysku netto wypłaconą w formie dywidendy.
|
|
Dapi napisał(a):Sezon 9 (sezon 2 SW) Pozwolę sobie dopisać się do listy (z mocno zdywersyfikowanym portfelem). 1. Majama (majama - 39) 2. Dapi (Dapikus - 224) 3. Joker (bankrut - 460) 4. myamlak (myamlak - 476) 5. Kamil (szkodaGadac89 - 477) 6. Busz (busz - 511) 7. Buldi (buldi - 579) 8. The Black Horse (TBH - 585) 9. WatchDog (WatchDog - 625) 10. AlicjaS (alicjas - 640) 11. Owner (owner - 700) 12. Fidiasz (fidiasz - 714) 13. Taurus80 (taurus80 - 782) 14. Snake (snake - 859) All: 860
|
|
Temat:
ENERGOPN
Giełdową Naftobudowę. O ile kojarzę, to w jej przypadku była przepychanka o parytet. W tym planie połączenia jej nie znalazłem.
|
|
Temat:
ENERGOPN
sbyszek napisał(a):Kiedy to połączenie z Polimeksem? Wczoraj poinformowali o podpisaniu nowego planu połączenia, tym razem nie obejmującego Naftobudowy. Przy okazji podniósł się parytet wymiany dla akcji Energomontażu - z 3,62 na 3,81 :)
|
|
Temat:
NORDEABP
marulkus napisał(a):handel akcjami Norea jest praktycznie niemożliwy. Wszelkie zlecenia kupna czy sprzedaży są odrzucane, pojawia się komunikat: "W fazie Dogrywki cena zlecenia musi byc równa kursowi jednolitemu."
Czy akcje mogą być w fazie dogrywki cały dzień? Kilka dni? Czy ktoś może wyjaśnić??? Harmonogram sesji z dwoma fixingami
|
|
Temat:
FASING
bernie napisał(a):niewiem własnie co ma na celu taka polityka nie informowania o niczym przez zarząd, brak wywiadów czy innych zabiegów mogących poprawić zainteresowanie spółką ze strony inwestorów ma ktoś jakiś pomysł? Trzy możliwe wyjaśnienia: - nie ma o czym informować - zarząd uważa obecność na GPW za zło konieczne i generalnie ma drobnych akcjonariuszy w pupce - zarząd jest absolutnie niezainteresowany tym, żeby kurs odzwierciedlał wartość ze względu na chęć odkupienia przez Karbon udziałów będących w posiadaniu BGK
|
|
Temat:
JUPITER
Vox napisał(a):jest tutaj coś czego nie rozumiem. spółka przynosi zyski, ma niski C/WK Zyski na razie są głównie papierowe. Sama spółka w ostatnim kwartalnym raporcie zeznaje co następuje: Grupa Kapitałowa Jupiter NFI S.A. osiągnęła narastająco w III kwartałach 2009 r. zysk netto w wysokości 49 683 tys. zł. (48 557 tyś. zł przypadające na akcjonariuszy podmiotu dominującego), na którą składały się: - straty w segmencie fundusze inwestycyjne w wysokości 2 239 tys. zł., - zyski w segmencie usługi budowlano-montaŜowe w wysokości 3 392 tys. zł. (udział w stracie netto spółki Energopol-Południe S.A. oraz zysk z inwestycji w kwocie 3 364 tys. zł), - zyski w segmencie działalności deweloperskiej w ramach działalności kontynuowanej w wysokości 37 470 tys zł, powstałej głównie w wyniku rozpoznania ujemnej wartości firmy w rezultacie wyceny na 1 stycznia 2009 r. aktywów w spółce zależnej KCI Krowodrza Sp. z o.o. dokonanej dla potrzeb ustalenia ich wartości godziwej zgodnie z wymogami konsolidacyjnymi w oparciu o MSSF - zyski w segmencie działalności deweloperskiej w ramach działalności zaniechanej 11 060 tys. zł (odwrócenie odpisów aktualizujących przypadających na sprzedane w I kwartale 2009 roku spółki zaleŜne : Globstar Sp. z o.o. w likwidacji, Jupiter Plaza Sp. z o.o., Auto Centrum Puławska Sp. z o.o. oraz korekty w wynikach lat ubiegłych)czyli jeśli odliczysz dyskonto z nabycia KCI i odwrócenie odpisów, to zostaje z tego zysku bardzo niewiele. W 287 milionach wartości księgowej, prawie 90 przypada na udziały mniejszości. A w tym co pozostaje tkwi nie tak łatwa do zweryfikowania wycena KCI (WatchDog mierzył się z nią na poprzedniej stronie).
|
|
Temat:
FASING
No i pojawiła się korekta raportuOczywiście nie byli łaskawi załączyć pełnej poprawionej wersji, a jedynie listę zmian.
|
|
Świeże dane Cormay-a są prawdopodobnie błędne. Wygląda na to, że przygotowującemu sprawozdanie kolumny się pomyliły i wyniki z trzech kwartałów zamieniły się miejscami z wynikami z ostatniego RAPORT - strona 6.
|
|
Temat:
ARCTIC
Trzeba przyznać, że raportują pięknie. Nawet abstrahując od wyników.
|
|
Temat:
FASING
Ale ja bynajmniej nie twierdzę, że cena rynkowa jest nieuzasadniona. Bo: Cytat:komunikacja z rynkiem. Jeśli spólka nam nic nie mówi to znaczy iż istnieje większe ryzyko decyzji. To zmniejsza wycenę. Plus brak wykazywanej trwałej zyskowności. Cytat:A umiesz wycenić majątek FSG? Oczywiście, że nie. Natomiast są dobre powody, żeby uważać, że jego ksiegowa wartość jest zaniżona. Po pierwsze, kwoty na jakie ubezpieczają majątek maja się nijak do jego wartości wykazywanej w sprawozdaniach - strony 11 i 12. Do tego udziały w MOJ-u są liczone po cenie nominalnej akcji (1 PLN).
|
|
Temat:
FASING
Cytat: Wyceny majątkowe są wysokie, ale trzbea umiec wycenić majątek, bo to co powie, a mówi mało nie musi być prawda...
I akurat w przypadku Fasingu, to co mówi o majątku raczej mija się z prawdą. Tylko że w nietypową stronę ;) Co nie zmienia tego, że jeśli chodzi o zyskowność to dwa ostatnie kwartały były zaskakująco niedobre. Niełatwo stwierdzić dlaczego, bo zarząd spółki dbanie o jej przejrzystość dla drobnych udziałowców wydaje się mieć programowo w wielkim poważaniu. Na pewno coś jest nie tak z chińskim joint-venture (nota na stronie 10-tej skonsolidowanego raportu). Co jeszcze, poza prawdopodobnymi kosztami restrukturyzacji Becker Prunte, nie jestem w stanie odgadnąć.
|
|
Wartość księgowa ASSECOSLO wygląda na niepoprawną. Stawiałbym na błąd polegający na użyciu kursu USD/PLN zamiast EUR/PLN przy przeliczaniu danych z raportu.
|
|
Cytat:Zastanawiam się tylko, czy to wystarczy do pokonania 6 zł czy raczej to będzie tegoroczne maksimum. Nad wyceną ciąży chyba trochę połączenie z Getin Bankiem. Wartość aktywów netto na akcję się istotnie nie zmieni, ale już zysk na akcję zmniejszy się o 20-30% nawet biorąc do obliczeń niezły dla Getinu 2008 rok.
|
|
Temat:
MCI
Dzięki, wybacz odgrywanie adwokata diabła, ale lubię być przekonywany :) Jeszcze dwie drobne wątpliwości dzielące niedowiarka od neofity. Jak sądzisz: - czemu nie zależy im na pokazaniu w raportach realnej wartości grupy? - czemu zarządzający Arką byli raczej odmiennego zdania?
|
|
Temat:
MCI
Cytat:Nie rozumiem pytania 1. Mają troche obligacji zamiennych na akcje, zdaje się wyemitowanych już po ostatnim raporcie. 2. Czy dobrze rozumiem, że program opcji menedżerskich na razie nie wygenerował żadnego rozwodnienia ze wzgledu na niespełnienie koniecznych warunków?
|
|
Temat:
MCI
Cytat:No i masz 360-380 mln zł w ultrakonserwatywnym scenariuszu. 9zł. Kontynuując wywiad, ile z zadłużenia MCI juz jest wliczone w ABC Datę? I przez ile to 360-380 milionów należałoby podzielić?
|
|
Temat:
MCI
Dzięki! 3/2 Action daje porównawczo jakieś 300 mln w obecnych cenach. 72% MCI to 220 mln okrągło licząc. Co dalej?
|
|
Temat:
MCI
Sorry, ale to żadne uzasadnienie. Skąd wycena ABCDaty? Cyferki prosiłbym, cyferki :) Cytat:Do tego kolejne fajne perełki w postaci Naviexperta czy Geewy, czy też inne perspektywiczne spółki np. Belysio. Etc. Rest-MCI, że tak to nazwę (poza ABC i Invią) sam w sobie jest wart 100-150mln zł Z popularnymi sektorami problem często polega na tym, że pobożne życzenia dominują nad trzeźwym osądem. Cokolwiek co ma bio- i energo- w opisie jest szczególnie podejrzane. Ile np. musiałby urosnąć w aktywach netto te wszystkie obiecujące przesięwzięcia, żeby uzasadnić wycenę MCI na poziomie np. 10 zł na akcję (biorąc pod uwagę nowe emisje i warranty)? ps. Nie neguję, że spółka jest warta wiecej, ale chętnie zobaczyłbym jakieś twarde dane na dziś zamiast nadziei, że któryś z ich projektów odjedzie w kosmos jutro.
|
|