PARTNER SERWISU
agqmllmd
Damian Pawłowski

Damian Pawłowski

Ostatnie 10 wpisów
Rzeczywiście do przychodów wkradł się chochlik, już poprawiam ;) Niemniej na szczęście tylko tam i obliczenia były prawidłowe.

Marża powinna być lepsza, nawet na poziomie ZBNS. Ale patrząc na trend rentowności EBIT lepiej podejść do sprawy konserwatywnie i szacować tak jak spółka szacuje. Jeśli będziemy mieć pozytywne zaskoczenie, to zapewne zyskają ci którzy zaryzykują i postawią na taki obrót zdarzeń.

Jeśli chodzi o pozostałe kwestie - będą to zdarzenia jednorazowe. W poszukiwaniu powtarzalnych zysków nie są kluczowe. Jednak każdy zastrzyk gotówki na pewno ułatwi funkcjonowanie (z powodów opisanych w analizie).

Po trupach do celu! - omówienie sprawozdania GK Action za III kwartał 2021

Pandemia COVID wiele namieszała we współczesnym świecie. Globalny trend przeniesienia handlu do internetu był gwoździem do trumny dla wielu działalności. Jak jednak niebawem zobaczymy, dla GK Action stał się on istną przepustką na powrót z zaświatów. Niegdysiejszy niemal trup, będący w postępowaniu sanacyjnym, nabrał wiatru w żagle właśnie dzięki zmianie w tradycyjnym modelu sprzedaży.
[Treść ukryta]

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Szczepienia ratują życie! - omówienie sprawozdania Mabionu za II kwartał 2021

Dawno, dawno temu, w odległym 2013 roku, rozpoczęła swoją karierę giełdową spółka Mabion. Wówczas perspektywy na kolejne lata były świetlane – rozwijanych kilka cząsteczek (MabionCD20, MabionHER2, MabionEGFR, MabionVEGF), rychła rejestracja pierwszego leku biopodobnego w EU (2014/2015 rok) oraz wysoka sprzedaż i marża dzięki wejściu na rynek zaraz po wygaśnięciu patentu. Jak to jednak zwykle bywa, plany świetnie wyglądają na papierze, a zupełnie inaczej w życiu. Mija 8 lat, które zdecydowane wymusiły na inwestorach zdjęcie różowych okularów i zamiast tego uzbrojenie się w cierpliwość.
[Treść ukryta]

Można w PLN, sam niedługo tak wpłacam. A jeśli nie to bez problemu USD czy EUR. I przewalutujesz na platformie, kursy mają świetne.
A walutę kupuję a Alior Kantor i przelew wtedy za free jest.

Eksportowa wizytówka z GPW - omówienie sprawozdania GK Forte za Q3’16

Na warszawskim parkiecie jest garść spółek, które wyrosły na wizytówki polskiego eksportu. Jeden z największych europejskich producentów mebli do samodzielnego montażu z pewnością jest jedną z nich.
[Treść ukryta]

Jasne, mogłem napisać "Przynosi nie za dobre wyniki", "dokładniejsza analiza raportu potwierdza pierwotną tezę", "zwyżka jest OK, super że wynika z przejęcia", "kolejne nie za dobre informacje", "jedną z nie najlepszych informacji jest ponownie niższa marża", "Wynik jest delikatnie słabszy przez koszty sprzedaży", "definitywnie dają wyniki poniżej oczekiwań" i pominąć tekst o podatku. Ale moim zdaniem Colian zasługuje na nieco ostrzejsze traktowanie. Ile można dawać Spółce szanse? Ja byłem nastawiony pozytywniej po 2015 roku. Z resztą tak samo rynek:

kliknij, aby powiększyć

Jak wygląda obecnie kapitalizacja? Bliżej tezom z omówienia. Rok 2016 to kolejne rozczarowujące kwartały. Właściwie OK, mogłem napisać że Colian zwyczajowo zawiódł Inwestorów wynikami i nic złego się nie stało, tak jest i deal with it ;) Zobaczymy jak sobie poradzą w Q4 i Q1, jeśli marża nie skoczy dzięki niższym cenom kakao, to znów dobrych informacji będzie niewiele.

mackopl napisał(a):
Różnie można interpretować fakty, jednak trzeba zauważyć że w końcu wypłacili dywidendę.
Trwa skup akcji, do tego sporo gotówki w kasie - tu w mojej ocenie są postępy.
Zerknąłem jeszcze raz na ostatni raport i tam jest napisane stan gotówki na początek kwartału i na koniec taki jak zaznaczyłem powyżej, skąd ta różnica w interpretacji? :)

Zgadza się, po to mamy forum, ale treść omówienia pisana niczym codziennik "fakt" czemu ma służyć? :P

TPSa płaciła regularnie dywidendy, aż w końcu kiedyś nie ścięła jej drastycznie, co również ścięło wycenę samej spółki. Równie mocno.
Colian zawsze ma sporo gotówki, ale nie umie jej dobrze zagospodarować. Zobacz, zamiast zwrócić ją Akcjonariuszom kupują akcje Vistuli, udzielają pożyczek jednostkom powiązanym. Czy w takim celu Inwestorzy kupowali akcje? Samemu nie mogą kupić Vistuli, jeśli chcą? Czy może lubią Grześki i chcieli na nich zarobić, a Spółka zamiast skupiać się na tym, rozwija jakieś dziwne biznesy?
Postępy widać w tym że pierwszy raz od 7 lat wypłacili dywidendę i robią skup akcji. A co z przychodami, zyskami, rentownością? Gdzie tu postępy? Albo chociaż utrzymanie wyników? Mamy kolejne przejęcie, znacznie wyższe wydatki na marketing, a mimo to EBIT r/r spada. Narastająco za 9M to spadek z 55 mln zł do 36 mln zł. Nawet dziennikarze faktu nie byliby z tego dumni ;)

O gotówce to ja nic nie pisałem ;) Chyba chodzi o wskaźniki na samym SW w sekcji fundamentów Spółki jak mniemam.

Restrukturyzacja i udane inwestycje kluczem do perspektywicznej przyszłości - omówienie sprawozdania GK Eurotel po Q3 2016

Eurotel to mała spółka, która elastycznie dopasowuje się do zmieniającego otoczenia. Zaczynając od sprzedaży produktów T-Mobile, wzbogacając ofertę o produkty Play, kończy właśnie budować kolejny segment działalności – sprzedaż produktów Apple w salonach pod marką iDream. Patrząc po efektach, decyzje o kolejnych inwestycjach były trafne i pozwoliły Spółce uniknąć załamania wyników. Udało się również przełamać większość problemów, które były poruszone w ostatnim omówieniu.
[Treść ukryta]

W tym tyg będzie, do środy ;)

Niestety, tak jak myślałem, w raporcie jest tak mało że szkoda nawet męczyć się z komentarzem. Z wpływów inwestycyjnych możemy szacować prawdopodobną kwotę sprzedaży udziałów jednostek zależnych na 130 tys. zł. Patrząc na wcześniejsze związane z nimi oczekiwania oraz prognozy, to bardzo mało. Nie ma żadnych informacji o nowych kontraktach, kolejny kwartał Spółka kończy na minusie. I tym właściwie można skończyć opowiadanie o tym kwartale na podstawie przekazanych informacji. Może coś więcej zdradzi dopiero raport roczny, szczególnie czytany razem z raportem biegłego rewidenta.

mackopl napisał(a):
Dziękuję za omówienie spółki. Przyznam, że czyta się to niczym dreszczowiec, przez pierwsze akapity miałem wrażenie, że na końcu będzie bankructwo ;)
Napięcie rośnie wraz z każdą przeczytaną linijką, nawet wzrost poprzez akwizycje jest zły?
Hmmm nie chcę bronić spółki, bo sam autor na końcu stwierdza, że generuje ona sporo gotówki (a o to chodzi w biznesie, aby ją ściągać na samym końcu), jednak wydaje mi się, że może być to bardziej wyważone aniżeli: rozczarowanie, nie napawa optymizmem, zwyżka jest pozorna, kolejne negatywne niespodzianki. Jedną z najgorszych jest kontynuacja trendu erozji, Wynik jest jednak pogrzebany, które definitywnie są w kryzysie, A nadchodzący podatek od zużycia wody jeszcze może to utrudnić. itp itd

Może nie jest to perełka na GPW, jednak musiałem sprawdzić czy przypadkiem nie wszedłem na wątek Almy :]

ps
Skąd taki drastyczny wzrost gotówki? 44,7%? :>
Na początek Q 63 785 oraz na koniec Q 74 895 to nie jest przepadkiem 17%?

Bankructwo nie, ale happy endu też póki co nie widzę. Zauważ, że Colian nie jest mistrzem w dzieleniu się zyskami, więc te znaczne przepływy póki co na niewiele się zdają. W ciągu 3 lat wycena niemal nie drgnęła + jako akcjonariusz otrzymałeś na pocieszenie jedną dywidendę. Dodatkowo przejęcie było częściowo finansowane emisją, gdy spojrzymy na EPS to są na niemal niezmienionym poziomie względem 2013 roku. Brak korzyści dla posiadaczy akcji.
Wzrost przez akwizycje dokładnie opisał Anty. Musi budować wartość. Jest np. taka spółka, Valeant Pharmaceuticals. Eksperci w przejęciach. W końcu coś nie zadziałało i ocierają się o bankructwo, przedobrzyli z długiem i zakupami.
W raporcie za Q3'16 nie widzę niemal żadnych dobrych newsów dla Akcjonariusza, dlatego taki a nie inny wydźwięk. Ile razy można dawać komuś szanse ;) Colian dobrze zarabia, nie zbankrutuje, ale póki co nie da też spektakularnie zarobić. Jak nie jedno, to drugie. Zawsze coś gorzej przędzie.

Przyrost gotówki jest kw/kw, czyli z 51 mln zł do 74 mln zł.

Broń spółki, nic tak dobrze nie pokazuje kwintesencji inwestowania jak dwa różne poglądy, ich argumentacje i konsekwencje ;) Po to mamy forum!

P.S. Jak mogłeś myśleć o Almie jak rating AA+ zobaczyłeś ;))

W tygodniu zobaczę co tam ciekawego się kryje. Obawiam się że nic, ale cóż, może EC2 mnie pozytywnie zaskoczy ;)

Omówienie sprawozdania finansowego GK Colian S.A. za Q3'16

Kolejny kwartał w wykonaniu Coliana przynosi rozczarowanie Inwestorom, a dokładniejsza analiza raportu wcale nie napawa optymizmem.
[Treść ukryta]

Wczoraj otrzymałem odpowiedź od Spółki. Niestety, tak jak można się było domyślić, wiele nowego się nie dowiemy i wiele nowego zdradzić nie mogą.

Pan Rafał Czernicki pisze, że więcej informacji otrzymamy 14.11.2016 kiedy ukaże się raport. Dość błaha jest także odpowiedź otrzymana ad jednostek zależnych i stosunkowo niskiej spodziewanej ich ceny sprzedaży:
Cytat:
W sierpniu sprzedali Państwo jednostki zależne. Nie znamy jeszcze oficjalnej ceny sprzedaży, ale wnioskując z treści raportu bieżącego "Łączna wartość ww. udziałów w księgach rachunkowych Emitenta, jak również łączna wartość transakcji nie przekracza 20% kapitałów własnych Emitenta” szacuję że otrzymali Państwo nie więcej niż 240 tys. zł. Jeśli spojrzymy na korektę prognoz z tytułu ww sprzedaży, zauważamy że oczekują Państwo 10 mln zł mniej przychodów i 2,5 mln zł zysku netto mniej. Zestawiając takie prognozowane wartości obrotów jednostek zależnych, bardzo mizernie wygląda cena sprzedaży znacznie poniżej prognozowanego z nich zysku netto. Oczywiście rozumiem, że część kontraktów może być nierentowna, bądź rozwiązana, dalej jednak cena sprzedaży wydaje się nieadekwatna. Proszę o komentarz w tej sprawie.

Cytat:
Co do spółek zależnych powstały w celu uporządkowania zasobów rosnącej grupy kapitałowej w celu rozdzielenia kompetencji i odpowiedzialności. Natomiast realia rynkowe zweryfikowały nasze plany i należało optymalizować koszty ponieważ utrzymanie oddzielnych organizacji kosztuje.

Na pocieszenie zostaje:
Cytat:
Pracujemy dzielnie nad nowymi projektami i mamy nadzieję, że przyniesie to namacalne korzyści dla spółki.

Czekamy więc na raport za Q3 i efekty tej pracy jak i planowane dalsze przedsięwzięcia.

addison napisał(a):
dodatkowo sprzedali aktywa a zysku na tym nie ma a z papieru wynika, że sprzedali najbardziej zyskowne, gdzie kasa misiu, gdzie kasa?

Tak jak pisałem wyżej, umowa jest z sierpnia więc dopiero w Q3 będziemy widzieć jej wpływ na raport.

Jako że Spółka w Halloween postanowiła postraszyć nas i po raz kolejny obniżyć prognozy, musimy nieco inaczej podejść do wyceny EC2.
[Treść ukryta]

Ale wyczuli chwilę, zaraz przed publikacją analizy. Już robię small update.

To dość intrygujące pytanie. Jedna z ostatnich prognoz zakładała 3,3 mln zł zysku netto w 2016, obecnie mamy spadek do 0,8 mln zł. Wychodziło by więc, że 2,5 mln zł zysku miały przynieść te nowe spółki. Dziwi więc ich sprzedanie. Widocznie plan nie wypalił. Pytanie tylko za ile uda się sprzedać firmy, mające całkiem wysoko wycenione kontrakty (nawet 10 mln zł).
Umowa sprzedaży została zawarta w sierpniu 2016, więc jej efekt na bilans itd zobaczymy po raporcie za Q3'16. Jednak w raporcie bieżącym czytamy " Łączna wartość ww. udziałów w księgach rachunkowych Emitenta, jak również łączna wartość transakcji nie przekracza 20% kapitałów własnych Emitenta. " co oznaczało by że zostały one sprzedane za nie więcej niż 240 tys. zł. Więc albo poszły po zaniżonej cenie, albo coś nie do końca wiemy o kontraktach (źle szacowane przychody np.), albo kontrakty zostały źle wycenione, sama Spółka spodziewa się na niej znaczącej straty, dlatego też sprzedała by je taniej niż wynikało to z racjonalnych pobudek. Skrobnę maila i zobaczymy jak się do tego ustosunkują.

Omówienie sprawozdania GK EC2 po Q2 2016

Kapitalizacja EC2 zdecydowanie spadła od czasu ostatniej analizy. Na podstawie dostępnych informacji, postaramy się poszukać przyczyny tak istotnej zmiany w wycenie Spółki.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Medicalgorithmics SA po H1 2016

Na łamach portalu StockWatch.pl ostatnie spotkanie z Medicalgorithmics mieliśmy po raporcie za trzeci kwartał 2015 roku. Od tego czasu zaszło wiele poważnych zmian, nie obyło się również bez wpadek.
[Treść ukryta]

Pomału to.. mało powiedziane. Moje stare notatki mówią że szacowano termin rejestracji leku na połowę 2015 roku, a tymczasem jeszcze badań nie skończyli. Sam szacowałem że może w 2016 je ukończą ale i na to się nie zanosi. A każde opóźnienie w wejściu na rynek to mniejsze szanse na zdobycie znacznego udziału.

No i się wyjaśniło gdzie szły miliony. Poprzednio te akcje były księgowane jako dostępne do sprzedaży, co implikowało by zwykłą spekulację na zmianie kursów. Zobaczymy jak po Q2 będzie to wyglądać i co Spółka w tej sprawie nam wyjaśni.

I potwierdzili tym samym, że jeszcze im na rodzimych inwestorach zależy. Na wzrost ceny akcji ze względu nawet na wynikli raczej nie mamy co liczyć, ryzyko że spółka pozostawi inwestorów jest za wysokie.

Trafne uwagi flesz, coś tam jednak się wyjaśniło.

Komunikat o błędzie w raporcie
Cytat:
W marcu Zarząd Emitenta podjął decyzję o objęciu obligacji korporacyjnych. Celem było korzystne ulokowanie nadwyżek finansowych, ponieważ oprocentowanie obligacji korporacyjnych było znacznie wyższe niż oprocentowanie depozytów prowadzonych przez instytucje finansowe. Emitent złożył deklaracje zainteresowania objęciem obligacji oraz zgodnie z warunkami emisji obligacji, przelał środki pieniężne w kwocie 500.000 zł na objęcie obligacji. Jednakże emisja obligacji nie doszła do skutku (z przyczyn niezależnych od Emitenta),o czym Spółka została poinformowana w dniu 31 marca 2016 r. Obligacje nie zostały Spółce przydzielone a wpłacone środki pieniężne zostały Spółce zwrócone w dniu 1 kwietnia 2016 roku. Niestety księgowość Emitenta w pierwotnej wersji raportu kwartalnego omyłkowo zaksięgowała te środki pieniężne, jako inwestycję długoterminową, zamiast jako należność krótkoterminową. Należy wyraźnie wskazać, iż Emitent nie dokonał inwestycji w obligacje korporacyjne i z tego też powodu Emitent nie publikował raportu bieżącego związanego z dokonaniem istotnej inwestycji.

Więc środki poszły na obligacje, które ostatecznie nie zostały wyemitowane. Może nawet czytają forum SW lub Twoje maile bo wspomnieli czemu nie było komunikatu ;) Niemniej wydawanie 1/3 WK firmy na obligacje korporacyjne, jednego tylko podmiotu, to mega ryzykowne zagranie. Można napisać że dyskwalifikujące.
Słabo też wypada kwestia wydatków na "szczegółową analizę sytuacji finansowej i gospodarczej Emitenta oraz perspektyw kształtowania się tej w przyszłości". Brzmi jak kwestia zadań dla Zarządu. Ogólnie raport za Q1 dość dobrze pokazuje, dlaczego Spółka wyceniana jest tak a nie inaczej. I jeszcze raz udowadnia, że NC to rynek dla odważnych, a niska wycena zawsze znajdzie swoje uzasadnienie. Niezależnie od pięknych baśni które usłyszymy w raportach.

Ponek, wiele nowego on nie wnosi. Jak można się spodziewać mamy słabsze wyniki, mimo pewnego ograniczenia kosztów. Z segmentów jakąkolwiek zyskowność utrzymują tylko usługi. Dalej spada backlog. Rosną zapasy, należności, kto wie czy po półroczu nie pojawią się jakieś nowe odpisy. Z omówieniem poczekajmy do tego czasu, zobaczymy też efekty właśnie przeprowadzanej restrukturyzacji, może też jakieś szczegóły ad przejęcia. Póki co Kopex jest w bardzo słabej sytuacji i raport niewiele zmienia w tej kwestii.

Dywidendę traktuję jako zaletę, nie wyceniam od tej strony spółki. A najlepsze w dywidendzie jest to, że potwierdza wyniki. Czytaj, że Wawel od tych X lat rzeczywiście generuje gotówkę, niezależnie od kreatywności swoich księgowych. W numerkach można namieszać, w przelewaniu gotówki na Twoje konto już mniej ;) No i te 2% to zawsze miły bonus do wzrostu kursu.

Omówienie sprawozdania Wawel SA za Q1 2016.

Wawel wyceniany jest stosunkowo wysoko względem pozostałych spółek z branży. Zobaczmy czy ma to uzasadnienie w raportach.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Vistula za Q1 2016

Pierwszy kwartał roku 2016 GK Vistula zamyka stratą netto. Niewielką, ale zawsze stratą. Obraz wyników zmienia jednak porównanie ich z osiągnięciami zeszłorocznymi.
[Treść ukryta]

Niestety sam nie wiem co to za akcje :) Szukałem w innych spółkach komunikatów ad przekroczenia progu przez Coliana, ale nic nie znalazłem. Nie będą to akcje własne, na nie Colian wydał w Q1 259 tys. zł co zobaczysz w zestawieniu zmian kapitału własnego. One z resztą inaczej są księgowane. Myślałem też że może Colian szykuje się pod przejęcie, ale w takim razie akcje nie byłby by księgowane jako dostępne do sprzedaży. Może po q2 dowiemy się coś więcej, zakładam nawet że do tego czasu je sprzedadzą.

Co do porównania - Wawel to stabilna marka, ma już swoją renomę na giełdzie, długo płaci dywidendy, charakteryzuje się wyższą rentownością. Stąd Wawel może być premiowany. Dawno jednak tam nie zaglądałem to pozwolę sobie zrobić omówienie jakoś w najbliższym czasie, zobaczymy co na to wszystko odpowie raport.

Omówienie sprawozdania GK Colian SA po Q1 2016

Wyniki Coliana za ostatnie kwartały mogliśmy oceniać umiarkowanie pozytywnie. Mieliśmy stopniowy wzrost zysków, odbudowana została marża, brakowało jeszcze "kropki nad i" w postaci wzrostu przychodów i zysku na akcję. Niestety, pierwszy kwartał roku 2016 jej nie postawi.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Farmacol po Q1 2016r.

Farmacol opublikował raport za pierwszy kwartał roku 2016. Mamy więc komplet danych obejmujących dwa sezonowo najważniejsze dla Spółki okresy – Q4 i Q1, co pozwoli na kompleksową analizę.
[Treść ukryta]

Dodajemy. Będzie w przyszłym tygodniu, podobnie jak Vistula

Zajrzałem w raport. I tak jak myślałem, rewolucji nie ma. Przychody spadają o prawie 30 mln zł. O 15 mln zł spada koszt własny sprzedaży, mamy też wzrost zapasów o podobną wartość. Cześć sprzedaży została niesłusznie uznana, stąd transakcja jest cofnięta i towar wraca na zapas Spółki. Pozostałe pozycje zmieniają się kosmetycznie, do momentu kiedy najdziemy na pozostałe koszty operacyjne. Rosną o 24 mln zł. Kryją się za tym odpisy na należności (14 mln zł) oraz utworzone rezerwy (9 mln zł). Należności w bilansie spadają więcej, o 25 mln zł, ale zapewne jest to związane z reklasyfikacją – pozostałe należności rosną o 9 mln zł. Niżej mamy kolejne zmiany, z 368 mln zł odpisów na aktywa niefinansowe (292 mln zł wartość firmy, 62 mln zł udzielona pożyczka) robi nam się 1,2 mld zł odpisu na wartość firmy i 104 mln zł odpisu na aktywa niefinansowe. Odpis jest więc większy o 936 mln zł. O różnicę spada wartość firmy (-910 mln zł), wnip (-15 mln zł) oraz rzeczowe aktywa trwałe (-17 mln zł). Mamy więc długo oczekiwaną czystkę w bilansie. Teza z ostatniego akapitu omówienia pozostaje w mocy, nawet wyliczenia zmienią się kosmetycznie, głównie w pozycji kapitalizacji, która wzrosła z 171 mln zł do 223 mln zł. Na tyle rynek wycenia to co zostało by po likwidacji "aktywów trwałych" + know how i kontakty posiadane przez Spółkę. Jak pokazują poczynania Famuru, wycena ta może być atrakcyjna. Famur jednak przez przeprowadzeniem inwestycji, będzie mógł przeprowadzić dokładne due diligence. Inwestorzy takiej opcji niestety nie mają, stąd ponoszą znacznie większe ryzyko.

Ten weekend zajrzę. Ale wielkich zmian się nie spodziewam, pamiętaj że już poprzednie omówienie uwzględniało postulowane przez nas oczyszczenie bilansu.

Omówienie sprawozdania GK EC2 za Q1 2016

Pierwszy kwartał bieżącego roku Spółka na pewno może uznać za udany. Ryzyka związane z inwestycją w akcje EC2 zostają te same, stopniowo jednak spada szansa na ich realizację. Podstawy ku temu są opisane w poniższym omówieniu.
[Treść ukryta]

Omówienie wyników Blue Ocean Media za rok 2015

Blue Ocean Media powstała z końcem 2011 roku. Spółka nadal jest więc we wczesnej fazie rozwoju, charakteryzującej się brakiem stabilności, większym ryzykiem inwestycyjnym, jak i szansą na ponadprzeciętną stopę zwrotu. Potwierdzenie tego widzimy w raportach.
[Treść ukryta]

Muszą je jeszcze wypełnić. Z przychodami pewnie bez problemu, ale już raz pomylili się ad strony kosztowej i zyski nie były tak kolorowe, mimo dużej sprzedaży. W 2016 roku zobaczymy czy nauczyli się lepiej budżetować koszty.

Zobaczymy jakie zmiany są po tym rocznym ;)

Dodajemy do kolejki. Prognozy prognozami, a wyniki wynikami ;)

Omówienie sprawozdania GK Vistula za rok 2015

Dla Grupy Kapitałowej Vistula rok 2015 był jednym z najlepszych od lat. Na horyzoncie pojawiają się szanse jak i zagrożenia, o których szerzej w poniższym omówieniu.
[Treść ukryta]

Licząc wartość księgową od dawna pomijamy WNiP, które uważaliśmy za zawyżone (same testy na utratę wartości zawierały mocno życzeniowe założenia). Jedyny efekt jest taki, że w końcu wartość majątku jest bliższa realnej. Odpisów na należności też mogliśmy się spodziewać. Nawet przy założeniu mocniejszego ich spisania (30% zamiast obecnych 12%), pozostała część majątku była wyceniona nisko. Nie bez powodu Famur zainteresował się połączeniem. Pytanie tylko co jeszcze odkryje przed nami raport roczny, czy to koniec niespodzianek.

Omówienie sprawozdania GK Próchnik SA po Q4 2015r.

Po słabym 2014 roku, w Próchniku widoczne zaczynają być efekty prowadzonych działań naprawczych. Spółka daleka jest od bycia w dobrej kondycji finansowej, w końcu jednak istnieje nadzieja na poprawę.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Famur SA po Q4 2015r.

Famur jako jeden z nielicznych nie poddaje się trwającemu w górnictwie kryzysowi. Oczywiście, wyniki nie są tak świetne jak kiedyś, nadal jednak Spółka nie znajduje się pod kreską. Szczegóły w poniższym omówieniu.
[Treść ukryta]

Dodajemy do kolejki

Ja natomiast wolałbym skupić się na mojej podstawowej działalności (finanse), zamiast zarządzać spółką z egzotycznej dla mnie branży, bawić się w walne, przepychanki itd. Zarządzanie powierzyłbym komuś z odpowiednim doświadczeniem i umiejętnościami (Famur), samemu pomagając ewentualnie w kwestii płynności finansowej/finansowania inwestycji.

Dodajemy do kolejki z prośbą o odrobinę cierpliwości ;)

Omówienie sprawozdania GK Colian SA po raporcie rocznym za rok 2015

Wyniki Coliana są dobre, ale nie przesadzałbym z optymizmem i nadmiernym zachwytem. Raport ma kilka słabych punktów, nad którymi wypada się zastanowić.
[Treść ukryta]

Vox napisał(a):
Cytat:
TDJ zanim kupi sprawdzi wszystko i przeliczy

TDJ chce restrukturyzacji zadłużenia, także banki też muszą tutaj ustąpić.
wydaje mi się że konwersja długu na akcje dla banków jest prawdopodobna

Ja bym bardziej widział refinansowanie zadłużenia np. na dłuższy termin niż konwersję. Kredyt zawsze nieco bezpieczniejszy z punktu widzenia banku ;)

Będzie ale dopiero na święta :)

Tyle że Kopex od dawna nie podpisał dobrych kontraktów, nie bez powodu backlog leci. Słyszymy o Argentynie, Chinach itd. Udało się tylko coś w Rosji + energetyka, ale to i tak mało. A co dopiero trzy kolejne takie kontrakty.
Gdyby miało być kolorowo, to nie byłoby zgody na deal który kiedyś odrzucono. I to przy parytecie 1:2. Teraz na pewno nie ma co na to liczyć, Kopex jest znacznie bardziej pod ścianą i musi pójść na ustępstwa. Główny akcjonariusz niekoniecznie panikuje - bardziej przyznaje się do porażki. Odrzucając poprzednią ofertę wziął na siebie pewne ryzyko niepowodzenia, które zrealizowało się. Płaci za to niższą wyceną posiadanego pakietu. A fuzja z Famurem może być ostatnią deską ratunku. I szansą na pewną stabilność finansową i dokończenie restrukturyzacji, w końcu przez pewien czas szła całkiem ok, ale kryzys dosłownie zmiótł te efekty i znów wszystko się posypało.

Tym właśnie pachniało. Przy tak trudnym otoczeniu zewnętrznym lepiej razem współpracować niż walczyć. Szkoda że na taki krok nie zdecydowano się wcześniej.

Ta kopalnia to ciężki temat - nie mam pojęcia skąd Kopex miałby wziąć na to środki, skoro nie starcza nawet na spłatę zobowiązań.
Co do aktywów - wiadomo że w przypadku likwidacji ceny sprzedażny będą znacznie niższe niż wartość księgowa. Jednak wycena majątku już teraz jest bardzo niska, a plusem jest to że Kopex ma potencjalnego (?) kupca (Famur), który już wcześniej był gotowy zapłacić nawet wyższą cenę niż obecnie.
Ciekawe też jakie kwiatki wyjdą po sprawdzeniu sprawozdania przez biegłych.

Omówienie sprawozdania GK Kopex SA po Q4 2015r.

Już pierwszy rzut oka na najnowszy raport Kopexu ukazuje nam dramat, jaki przeżywa spółka. Realizują się niemal wszystkie zagrożenia poruszone w omówieniu z zeszłego roku. Ponowne problemy z kontrolą kosztów, załamanie inwestycji w górnictwie oraz ostatnie kłopoty z kredytami jedynie dolewają oliwy do ognia.
[Treść ukryta]

Pod warunkiem że dane finansowe są rzetelne, a spółka nie oleje inwestorów ;) tu jest wysokie ryzyko

A na czym Wam najbardziej zależy? To dziś/jutro dorzucę do omówienia.

Omówienie sprawozdania EC2 SA po Q4 2015r.

Dla EC2 upłynął właśnie najważniejszy sezonowo kwartał. Dzięki publikacji nowego raportu, możemy poddać analizie wyniki roczne i skonfrontować je z publikowanymi prognozami.
[Treść ukryta]

Zobacz sobie XOM ;) W końcu się zawezmę, to i jakąś analizę się zrobi.

Będzie w czwartek, pamiętamy ;)

Omówienie sprawozdania Medicalgorithmics S.A. po Q3 2015r.

Medicalgorithmics zazwyczaj czarowało wynikami, jednak ostatnimi czasy Spółka jak i jej kurs dostały zadyszki. Zobaczmy, co za to odpowiada.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Farmacol po Q3 2015r.

Farmacol dość długo nie gościł w naszych omówieniach, stąd warto zobaczyć na wyniki z dłuższej perspektywy czasu. Pierwsze wrażenia, jak to zwykle bywa, są jak najbardziej pozytywne. Diabeł tkwi jednak w szczegółach.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Vistula po Q3 2015r.

Jak zauważył jeden z Czytelników, kurs akcji Vistuli zachowuje się zdecydowanie lepiej niż szeroki rynek. Możemy zgadywać, że stoi za tym solidna poprawa fundamentów Spółki. Zobaczmy, co na ten temat mówi najnowszy raport.
[Treść ukryta]

Jeszcze info które wywołało dzisiaj drobną panikę akcjonariuszy:
Odwołanie od wyników przetargu CSIOZ "Zapewnienie zasobów eksperckich na potrzeby wsparcia Zamawiającego w realizacji zadań w ramach utrzymania w warstwie aplikacji Platformy P2 oraz Systemów Dziedzinowych"
Reakcja może być oczywiście przesadna, jednak materializuje nam się pewne ryzyko utraty kontraktu, które od razu wycenia rynek.

Omówienie sprawozdania EC2 SA po Q3 2015r.

EC2 od niedawna jest spółką publiczną. Znamy więc niewielki wycinek jej historii, nie mamy zbyt wielu danych, a przez notowanie na NC wymogi co do ujawnień w raportach również są mniejsze. Wszystko to wpływa na transparentność i utrudnia analizę. Przekłada się to w konsekwencji na wyższe ryzyko i wyższą oczekiwaną stopę zwrotu.
[Treść ukryta]

Podsumujemy, będzie na koniec tygodnia jakoś.

Omówienie sprawozdania GK Śnieżka SA po Q3 2015r.

Kurs akcji Śnieżki od dłuższego czasu znajduje się w trendzie wzrostowym. Nie zaburzyły tego nawet opublikowane wyniki za Q3’15, które zostały ciepło przyjęte przez inwestorów. Można więc pozostawić tezę, że były one co najmniej zgodne z oczekiwaniami. Zobaczmy, czy jej potwierdzenie znajdziemy w danych liczbowych.
[Treść ukryta]

Będzie zrobiona ~koniec tygodnia.

Co z tego, że robi smaczne cukierki, jak nie sprzeda ich z oczekiwaną marżą. Trzeba będzie szukać nowych odbiorców, trochę zwiększyć koszty sprzedaży itd. Ale jest to wykonalne. I na szczęście sprzedaż do biedronki nie cechuje się najwyższą rentownością, stąd też spadek zysku operacyjnego nie byłby tak drastyczny jak spadek przychodów.

Omówienie sprawozdania GK Atlasest SA po Q2 2015r.

Jak wspomniał Użytkownik, spółka jest zapomniana i niezbyt popularna. Uwagę inwestorów mogą jednak przykuwać wyniki, gdzie za półrocze Atlasest raportuje 21 mln EUR zysku względem 14 mln EUR straty rok wcześniej. Skąd te zmiany?
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Selvita SA po Q2 2015r.

Selvita to rodzima firma biotechnologiczna pracująca nad innowacyjnymi lekami. Jak na start-up przystało możliwa wysoka stopa zwrotu z inwestycji idzie w parze z wysokim ryzykiem. Przyjrzyjmy się szczegółom.
[Treść ukryta]

Napiszemy, będzie jakoś w połowie tygodnia ;)

rybkasF napisał(a):
Mangekyo napisał
Cytat:
Te wskaźniki tak, ale już ROE, rentowności, cykle rotacji itd ma słabsze. Tak więc kondycja do generowania zwrotu dla akcjonariuszy jest słabsza, co odzwierciedla też AT.

To może trzeba również wspomnieć w tych porównaniach Kopex/Famur o pozostałych wskaźnikach np. wskaźnikach zadłużenia a zwłaszcza tego krótkoterminowego mających wpływ na ocenę awersji do ryzyka w okresie obecnej dekoniunktury w górnictwie ?!
Można by zrobić taka analizę SWOT z AT i AF tylko z wagami trzeba by konsensusu 3some

To zauważmy, że Famur wszystkie wskaźniki płynności ma na lepszym poziomie. Wycena giełdowa dyskontuje wiele czynników, nie tylko płynność i rating Altmana. Pamiętaj, liczą się zyski, a to nadal Famur prezentuje się jako bardziej rentowny. Do tego Kopexowi ciągle spada backlog, udało się jedynie podpisać coś w Rosji (choć przy obecnym rynku to i tak sukces). Kończy się natomiast Argentyna. Famur za to jak widzę utrzymał wynik netto, chociaż mocno wytracił marżę. Z drugiej strony nieźle rośnie eksport. Na pierwszy rzut oka wygląda to lepiej, tak tez to widzi rynek.

Omówienie sprawozdania GK Colian Holding SA po Q1 2015r.

Kurs akcji Coliana z rozkoszą przyjął najnowszy raport kwartalny. Zobaczmy więc, czy pozytywne zmiany w wynikach coraz mocniej okopują się w fundamentach spółki, czy jest to „one-off”.
[Treść ukryta]

rybkasF napisał(a):
Mongekyo pisze
Cytat:
Kurs reaguje na zyski - jeśli oczekiwane są spadki, mamy spadki kursu. Nie zawsze oznacza to zwiększenie zagrożenia bankructwem.

Zauważ, że kondycja Firmy to nie tylko zagrożenie upadłością!
Kopex ( Rating AAA , Altman 8,3) ma lepsze te wskaźniki fundamentalne niż Famur (Rating AA+ , Altman 7,96)..
Zyski to Spółka Kopex generuje cały czas, tylko że oczekiwania rynku są większe. Akcjonariusze mniejszościowi traktowani są przez Spółkę jak intruzi, stąd pewnie ten rozdźwięk wg aktualnych ocen AT I AF ?Whistle

Wskaźniki Kopex ma na szpicy a wizerunkowo wg cen zamknięcia i AT jest na dnie Anxious

Te wskaźniki tak, ale już ROE, rentowności, cykle rotacji itd ma słabsze. Tak więc kondycja do generowania zwrotu dla akcjonariuszy jest słabsza, co odzwierciedla też AT.

rybkasF napisał(a):
Ostatnie wyprzedanie sugeruje obecną złą kondycję Spółki Kopex a tak chyba nie jest skoro wskaźniki sugerują poziom bezpieczny ?!

Wskaźnik Altmana może przekazywać inwestorom bardzo użyteczne i cenne informacje o kondycji firmy
Model EM-Score wyłapuje przedsiębiorstwa, które już mają problemy finansowe, generują straty i są silnie obciążone zadłużeniem.
Mamy aktualnie wskaźniki rating AAA oraz Altmana >8,15 czyli parafrazując "kret jest ślepy" bandhead

To nie do końca tak. Kurs reaguje na zyski - jeśli oczekiwane są spadki, mamy spadki kursu. Nie zawsze oznacza to zwiększenie zagrożenia bankructwem.

Omówienie sytuacji Braster S.A.

W ostatnim czasie ukazało się dość dużo informacji związanych z Brasterem. Mamy raport za 2014 rok, nową strategię komercjalizacji, prospekt emisyjny i świeży raport za Q1’15. Wystarczająco, aby ponownie ocenić postępy w drodze do komercjalizacji Testera Braster.
[Treść ukryta]

Skąd brałeś raport? W komunikacie jest wszystko ok, przepływy na -5770. Na stronę swoją niestety nie wrzucili jeszcze.
link

Daleko, daleko odeszliśmy. A co najlepsze, nasz tok myślenia jest na prawdę podobny, za to jakie różne mogą być wnioski. Ja stanąłem w obronie Kopexu, bo właśnie w długim terminie wszytko może się zdarzyć. Stąd założyłem, że możliwa jest radykalna zmiana w kwestii OZE. Albo powrót węgla do łask np. właśnie za sprawą nowo odkrytych technologii. Takie są realia, taka jest giełda. I takie właśnie różnice powodują, że ktoś chce kupić, a ktoś chce sprzedać. Czyż to nie fantastyczne ;)

Ja nie do końca miałem na myśli nasz rynek. Raczej chodziło mi o Chiny, które robią co chcą i wybitnie na OZE nie lecą. Argumentując to tym, że inne kraje wykorzystywały tanią energię do rozwoju, to i oni mają prawo. Jeśli znajdą się naśladowcy (a przy kryzysie byłoby by o to łatwiej) to mamy i wzrost rynku. W długim terminie może stać się wszystko, OZE paść, węgiel stać się zbawiennym źródłem. Albo może mieć nowe zastosowanie, coś innowacyjnego, motywowanego właśnie rozwojem OZE i wolnymi zasobami węgla.
No i pamiętajmy że przy ich dochodach na osobę, drożyzna OZE będzie odczuwalna zupełnie inaczej.
A górnicy to właśnie zmora naszej konkurencyjności ;) Chociaż i swoje racje mają, nie pracowałem w kopalni, nie znam się, nie wypowiem się jak to jest. Ale nad ziemią oszustów spro ;)

Na początek drobne wyjaśnienia od spółki ad przepływów i pozostałych przychodów.
Wyższe wpływy o których pisałem wynikały z leasingu zwrotnego (39 mln zł wpływów) oraz wykonsolidowania jednej ze spółek zależnych (spada zadłużenie o 30 mln zł).
Natomiast pozostałe przychody to w większości odszkodowania, na łączną kwotę 26 mln zł. Zdarzyły się zarówno w Q4 jak i w kwartałach wcześniejszych.

@rybkasF
Nigdy nie wiadomo jak to się potoczy na świecie, w końcu Kopex jest eksporterem. Nie wszędzie droga energia odnawialna będzie mile widziana. A co dopiero jeśli pojawi się jakiś kryzys. Są szanse, ale póki co.. szału nie ma.

Omówienie sprawozdania GK Colian Holding SA po Q4 2014r.

Patrząc szybko na wyniki Coliana, można powiedzieć że są słodkie i dają radość inwestorom. Mamy jednak pewną nutę goryczy, która wychodzi po głębszym zapoznaniu się z raportem.
[Treść ukryta]

www.stockwatch.pl/gpw/colian,w...">>> Wyceny automatyczne są tutaj

Omówienie sprawozdania GK Synektik SA za rok 2014

Jakkolwiek nie spojrzymy na raport Synektika za rok 2014, widzimy same rozczarowania. Wyniki roczne, kwartalne, dowolne porównania pokazują spadki. Czy gdzieś inwestorzy znajdą choć nutę pocieszenia?
[Treść ukryta]

@rychu
Cóż, jak dla mnie to po prostu wymiana większej ilości akcji, jakiejś sensacji bym się nie doszukiwał.
@Mayo
Nie wiemy kto zakwestionował, ani ile zostało już spłacone (na teraz) spłacone. Ale wygląda na to, że po którejś stronie jest błąd w obliczeniach. Albo opłata była źle naliczona, albo odbiorca źle obliczył wysokość zobowiązania podczas kontroli. Jednak wydaje mi się, że to nie jest jakaś wielka sprawa. Wygląda właśnie na "zwykły problem operacyjny" ;)

Niestety. Ale o eksport też coraz ciężej, co widać w wynikach. Zostają nowe segmenty (usługi) i nadzieja na lepsze czasy.

Omówienie sprawozdania Medicalgorithmics SA po Q4 2014r.

Medicalgorithmics jest spółką o tyle specyficzną, że podczas analizy główną uwagę powinniśmy zwracać na porównanie danych q/q. Spowodowane jest to wymagającą wyceną, którą trzeba dość dynamicznie gonić wynikami. Dlatego oczekuje się nie tylko wzrostu zysków r/r, ale też wysokich dynamik q/q.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Rainbow Tours SA po Q4 2014r.

Rok 2014 był dla Rainbow Tours udany. Na każdej pozycji rachunku wyników mamy dynamiczny wzrost, bez udziału zdarzeń jednorazowych. Spółka generuje gotówkę, zwiększa sprzedaż, ma wyrobioną markę i potrafi przekuć to w zyski.
[Treść ukryta]

Spółka przełożyła termin sprawozdania za 2014 rok na 28.04.2015
Cytat:
The consolidated annual report for 2014 will be published on 28 April 2015 instead of 20 March 2015.

link
Kolejne raporty:
15.05.2015 za Q1
28.08.2015 za Q2
13.11.2015 za Q3
link
Zobaczymy czy się pojawią ;)

Omówienie sprawozdania GK Kopex SA po Q4 2014r.

Wyniki Kopexu za czwarty kwartał 2014 roku, jak i za cały rok, budzą mieszane uczucia. Widzimy spółkę mocno zależną od koniunktury, będącej obecnie w fazie kryzysu, co drastycznie wpływa na sprzedaż. Z drugiej strony, nadzieję dają w końcu widoczne efekty przeprowadzanej od lat restrukturyzacji.
[Treść ukryta]

Gwoli ścisłości Pesa miała problem z homologacją, a nie z jakością. Te same pociągi śmigają w innych krajach, tyle że za naszą zachodnią granicą widocznie ciężej dostać zezwolenia. Sam Newag de facto raczej na tym nie skorzysta, sprawa jest nieco rozdmuchana. Co innego gdyby były problemu z kontraktem dla Deutsche Bahn.

Omówienie sprawozdania GK APS Energia SA po Q4 2014r.

Z pewnością APS Energia jest jedną z ciekawszych spółek na New Connect. Dobre wyniki, stosunkowo mocny fundamentalnie bilans, generowanie gotówki i wspomaganie się kredytami zamiast ciągłych emisji akcji to cechy nieczęsto spotykane u przedstawicieli „mniejszej GPW”.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Śnieżka SA za Q3 2014r.

Przy analizie wyników Śnieżka S.A. pierwsze co rzuca się w oczy to.. chaos informacyjny. W raporcie za Q1’14 spółka wykazuje 111 mln zł przychodów. Kolejny raport to 156 mln zł przychodów za Q2’14 i narastająco 255 mln zł za H1’14. Mamy więc zmianę wyniku za Q1. W Q3’14 Śnieżka prezentuje 171 mln zł przychodów i wynik narastający na 454 mln zł. Znów są zmiany. Dlatego z dużą dawką ostrożności postaram się omówić najnowsze osiągnięcia spółki, skupiając się na wynikach za ostatni kwartał jak i narastających.
[Treść ukryta]

anty_teresa napisał(a):
mkamola napisał(a):
Witam,
Pracowałem kiedyś w spółce kupującej wiele usług w USD
Jeśli sprzedajemy usługę X z marżą Y przy kursie Z, to zakład, że kupimy 2x Z jeśli kurs padnie jest jak najbardziej ok!
Wiele razy, dysponując wolną gotówką dokonywaliśmy zakupu walut nawet jeśli nie były aktualnie potrzebne, bo świadcząc usługi byliśmy zadowoleni z poziomu marży przy aktualnym kursie a im niższy tym lepiej

W drugą stronę oczywiście marża spada ale tutaj można "zarobić" na spekulacji

Może nie do jest to super, że spółka jak piszecie "spekuluje" ale konstrukcja wydaje się dla mnie bardzo ok Nic złego w tym nie widzę jeśli nie będzie rosło znaczenie "spekulacji" w kolejnych kwartałach
Pzdr

Spółka sprzedaje wycieczki, a przyszłe koszty kalkuluje w oparciu o obecny kurs waluty. Jak waluta rośnie, to rosną koszty. Zabezpieczeniem 100 proc. byłoby zabezpieczenie wszystkich kosztów. Gdyby zastosować model z 2 razy większą pozycją w drugą stronę to też będzie ok? Koszty ma przykładowo 100 mln USD, ma opcję call na 100 mln i wystawia put na 200. Czy to jest zabezpieczenie? Nie zabezpieczeniem byłoby 100 i 100, bo wtedy mamy ten sam wynik budżetowy. W takiej konstrukcji 100 mln jest narażone na ryzyko kursowe. Dlatego ta strategia nie jest dobra i nie nadaje się, bo nie można jej wyskalować na pełne zabezpieczenie. Co najwyżej można zabezpieczyć 50 proc., ale czy właśnie o to chodzi? W zamian za potencjale korzyści ze spadku kursu dostała nieco lepsze strike'i
lub premię do obecnego wyniku... Mnie się to nie podoba i jest spekulacją. Sama spekulacja nie jest od razu zła. KGHM spekuluje od lat, ale ta spekulacja musi mieć pewne zasady poparte modelem statystycznym.

Zakład jest tutaj dobrym stwierdzeniem. Zapewne ustalony kurs z korytarza jest niższy niż w dniu zawierania transakcji, ale żeby było to możliwe mamy podwojony obowiązek i wyłącznik. Spekulacja - jeśli się uda, mamy zysk (kupujemy USD taniej niż kurs obecny). Jeśli nie, zostajemy z drogim dolarem i mamy problem. Gdyby był to zwykły forward nastawiony na zabezpieczenie, to kurs byłby podobny do bieżącego, nie wyższy, nie niższy. Wiedzielibyśmy po jakim kursie zapłacimy za 3 miesiące za hotel, czarter itd. Obecnie tego nie ma.

Poprzednio trafił. Czy teraz trafi? Może. Ale może nie trafić. Ta dwukrotnie większa pozycja jeszcze nie jest taka tragiczna, problemem jest wyłącznik. Przez to transakcja nie ma charakteru zabezpieczającego. Gdyby nie to, nie było by aż tak źle. Może po prostu chcieli coś nowego wypróbować, zobaczymy co następny raport przyniesie w kwestii transakcji.
I de facto wpływu zabezpieczenia nie zobaczymy, bo niestety ale wszystko idzie w koszt sprzedaży, a marża jest dość "rozbujana". Ciężko z absolutną pewnością stwierdzić, co konkretnie ma w danym kwartale na nią wpływ. Możemy jedynie spekulować.

Sama transakcja jest dość dziwna. Zobaczcie, że więcej dolarów kupią jeśli kurs spadnie, a mniej jeśli wzrośnie.. Gdzie tu logika? Moim zdaniem prawdopodobieństwo wzrostów było zdecydowanie wyższe niż spadków. Dość wąski korytarz mógł być wystawiony w celu ustawienia wyłącznika dość wysoko, ale patrząc na obecny kurs ciekawe czy nie zadziałał. A wówczas z całego zabezpieczenia nici i spółka zostaje z przymusem kupienia USD na rynku, po 3,60. Dodatkowo nominały pozycji i tak są dość niskie, więc zostaje prowadzenie skutecznej polityki cenowej i przerzucenie wzrostu kursu USD na klientów. Wpływ będzie też miał czas zapłaty za wycieczkę i moment zapłaty hotelom przez RT. Jeśli większość wycieczek z Q4 została zapłacona wcześniej, a płatności za hotele itd. mają odbywać się teraz, to wzrost USD może silnie uderzyć w wyniki.

Omówienie sprawozdania GK Rainbow Tours SA SA za Q3 2014r.

Rainbow Tours ma za sobą sezonowo najlepszy kwartał pod względem sprzedaży. Kolejny raz spółka przebiła wynik z zeszłego roku, do czego inwestorzy powoli już się przyzwyczajają.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania Wawel SA za Q3 2014r.

Trzeci kwartał obecnego roku Wawel zamyka poprawiając wynik netto r/r. Jednak głębsza analiza raportu studzi słodki smak wzrostu na najniższym poziomie rachunku wyników.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania GK Synetktik SA za Q3 2014r.
Czym raczy nas Synektik w nowym kwartale? Przede wszystkim zmianami w prezentacji raportów, wskutek przejścia na GPW. Utraciliśmy rachunek kosztów w układzie porównawczym, a część segmentów operacyjnych została połączona. Niby nic, a jednak przejrzystość spółki na tym ucierpiała. Jako bonus dostaliśmy rentowności na poziomie EBIT, dzięki czemu zmiany można ocenić neutralnie.
[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania finansowego Medicalgorithmics SA za Q3 2014

Medicalgorithmics to jedna z gwiazd naszego parkietu. Spółka rośnie dynamiczne, uzyskuje fantastyczne rentowności, jest wysoce innowacyjna. Skąd więc zawiedzione oczekiwania analityków po wynikach za ostatni kwartał?

[Treść ukryta]

Omówienie sprawozdania finansowego GK Colian za Q3 2014

Colian z pewnością nie należy do spółek, które są powtarzalne. Wyniki dobre są przeplatane ze słabymi, a czynniki które za tym stoją za każdym razem są inne. Zobaczmy, jak wyglądało to w trzecim kwartale obecnego roku.
[Treść ukryta]

To też nie do końca tak. Teoretycznie powinno to mieć wpływ już w Q4, ale jaki? To zależy co tam siedzi w tych kosztach, co jest potrzebne, co można wypowiedzieć a czego nie, jak skomplikowane są umowy i czy w ogóle jednak nie są czasem potrzebne. Wiele znaków zapytania, wiele. Te okresy też będą nieporównywalne, bo zasadniczo co innego się w nich działo.

Z fabryką pojawią się, bo jest dotacja. Poprawka, oby pojawiły się.

Omówienie sprawozdania Braster SA po I półroczu 2014r.

Analiza spółki jest niestety dość utrudniona, ze względu na niski poziom informacyjny sprawozdania. Mimo tego, postaram się pokazać jak najwięcej faktów i domysłów o racjonalnych podstawach.

[Treść ukryta]

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 23 grudnia 2024 10:59:35
Liczba wpisów: 215
[0,05% wszystkich postów / 0,05 postów dziennie]
Punkty respektu: 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,768 sek.

kzhnxjdb
fbcjuvsm
stwopmtw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kswgntlz
ysynmyoy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat