Nie wiem czemu nie mogę edytować posta, dlatego muszę napisać w następnym.. Chodzi o przelew z Lloyds do Alior Banku (konto w GBP). Z tego co widzę to opłata za przelew to 15funtów international.lloydsbank.com/p...Czy dla kwot rzędu 1000 - 2000 funtów to najtańsza opcja przelewu? Czy ma ktoś może jakieś doświadczenie w tym zakresie?
|
|
Mam takie dość zasadnicze pytanie odnośnie przelewania pieniędzy z Anglii do Polski.
Czy jeżeli posiadam konto w angielskim banku i przeleje je na polski rachunek prowadzony w GBP, to mimo to przelew będzie dwa razy przeliczane, tzn. najpierw GBP-PLN a później PLN-GBP? Bo gdzieś znalazłem taką informacje, ale nie zupełnie mi to nie pasuje.
|
|
A jak odbierasz to co się dzieje w tym momencie na PGS? W moim odczuciu nic nadzwyczajnego się w Spółce nie wydarzyło, a przynajmniej nie wydarzyło się to w piątek, żeby taka reakcja była w ostatnich dniach.
|
|
Daje dwa długie terminy :) a) do końca roku, tj. pół roku b) 1 rok
Co masz myśli pisząc o ciekawych informacjach z K2I? Bo o pozytywy to ciężko póki co wg mnie.
|
|
Myślisz, że długoterminowo?
|
|
Wojetek napisał(a):@mp1 Jako rozwiązanie twoich problemów proponuję wstawienie w weekend/poza sesją w arkusz zleceń oczekujących. Do gry na wsparcia wystarczy zwykłe z limitem, do gry na wybicie z limitem aktywacji i limitem ceny kupna po aktywacji (aby nie przepłacić na mniej płynnym walorze gdyby odpalił PKC). Wtedy automat działa za Ciebie, podobnie jak przy SLu.
PSW i K2I jeśli kupione jeszcze w zeszłym roku to faktycznie ładnie, MAB też sygnalizowałem że jest ciekawy i może taki być w tym roku dalej jeśli przebije max z marca. NWG krótko miałem ale technicznie nie wygląda dobrze, ZUE trochę się męczy no ale jednak nieco rośnie ;). Bytomia faktycznie szkoda widząc na tygodniach tą święcę z dzisiejszej perspektywy...
O tych wystawieniu zleceń z aktywacją muszę rzeczywiście pomyśleć w wolnej chwili. PSW i K2I u mnie w portfelu już od jakiegoś czasu są, K2I kupowałem jeszcze początkowo po 12-13 zł zanim jeszcze spadł do 10 zł. Później przy 10 jeszce dobierałem i średnią cenę mam przy 11,22. PSW pierwsze zakupy robiłem bodaj po 2,85, później jeszcze dobierałem w okolicach 4,50, tak że średnią cenę mam 4,25. Także choduje te spółki akurat w portfelu już jakiś czas, K2I to chyba już ze 3-4 lata, PSW troszkę krócej. W końcu się odwdzięczają za moją cierpliwość :)
|
|
Czytam z wielkim zaciekawieniem Wojtku Twoją kronikę. Najbardziej się uśmiecham na widok posta o kupnie OPN po 31 - ja na Oponeo czaje się już od momentu kiedy kurs był 24 zł... Potem spadł do 22 zł, zanim się zorientowałem (bo jednak moja podstawowa praca na czym innym polega), to już było 27. Później szybkie korekty w locie i tak cały czas szukam momentu na wejście, jednym z momentów był również ten kiedy OPN spadło do 31 ;) Ale chyba już nie dla mnie, za daleko odjechało.
Jako ciekawostkę podam, że mój portfel też się klonuje trochę z Twoim i bankrucika - 22% PSW, 22% K2I, 9% NWG, 6% MAB, 5% ZUE i trochę gotówki i symboliczne (udziałowo) akcje innych spółek (SGN, AMC, AML, KTY, BHW). Bytom miałem od 1,60 ale w trakcie paniki sierpniowej oddałem po 3,0. Później jeszcze odkupiłem po 2,9 i sprzedałem po 3,2 ale nie widziałem wtedy potencjału do wzrostu, wydawało mi się że będzie dłuuga konsolidacja. Jak widać niesłusznie.
|
|
Temat:
NEWAG
Co masz na myśli mówiąc, że Nevelo w najbliższej przyszłości? Tak jak Newagowi kibicuje, bo ma świetne (przynajmniej zdaniem wielu kolejarzy) Impulsy, tak projekt Nevelo przynajmniej na moje oko delikatnie stoi w miejscu od dłuższego czasu. Chyba, że się coś w tym temacie dzieje, a ja po prostu o tym nie wiem?
|
|
Czyżbyśmy osiągneli szczyt hossy? Przynajmniej na jakiś czas?
|
|
poproszę o zakup QRS po cenie zamknięcia.
|
|
Ja również chciałem wziąć udział w zabawie, ale decyzję inwestycyjną podejmę w ciągu kilku najbliższych dni. (nie chciałbym żeby miejsca dla mnie zabrakło  )
|
|
Też się właśnie zastanawiam co robić, ale póki co wydaje mi się, że na sprzedawanie jest już za późno, stoplossy nie postawione, na niektórych papierach jesteśmy powyżej dziennych minimów - jak do nich wrócimy to będzie na pewno dość ciekawie. Obserwuje sytuacje i rozważam zarówno kupno jak i sprzedaż.
|
|
Z portfela wyleciało Kredyt Inkaso. Zwrot z inwestycji to 18,06%. Szczerze powiedziawszy to przestraszyłem się trochę możliwej podaży ze strony Quercusa, zresztą poleciało kilka pakietów na ustawione zlecenia kupna (np. 1000 sztuk). Nie wiem czy słusznie, bo póki co kurs się broni i moim zdaniem jest jeszcze szansa na osiągnięcie przez KRI ceny 27-28zł w ciągu najbliższych kilku miesięcy. Może uda się wejść ponownie w trakcie jakiejś korekty.
Do portfela wpadła nieznaczna ilość Indygo - spekalucyjnie po 1,61 i ZUE po 9,08. Zue ten sam powód co Trakcja + to, że z tego co mi wiadomo jest to spółka bardzo dobrze zarządzana, wreszcie zauważona przez rynek, a jeżeli branża budowlana ma brać udział w tym najbliższym (ostatnim?) podrygu hossy to może ta zdrowa funtamentalnie spółka też w tym weźmie udział. Powiększyłem również pozycje K2I i w tym momencie stanowi 10% całego portfela.
|
|
Trochę zaniechałem prowadzenie kroniki w ostatnim czasie i w ogóle aktywność na forum, szczególnie w okresie ostatniego pół roku, ale sumarycznie to się z tego ciesze, bo po prostu nie miałem na to czasu :) Za to udało mi się znacząco rozwinąć i zrobić kilka fajnych rzeczy w zawodzie, a i na giełdzie jest nieźle. Na początku września jak Donald zaczął mówić o szczegółach zmian w OFE w trakcie sesji giełdowej to zrobił mi bardzo duży prezent co wykorzystałem poprzez podwojenie pierwotnych środków na koncie i na obkupienie się w różne spółki. W tym momencie jestem zapakowany w akcje po uszy i zainwestowany kapitał stanowi 4krotność tego z czym zaczynałem :) Lista aktualnych spółek  kliknij, aby powiększyćGroclin tak naprawde jest na plusie, bo zrealizowalem zysk, ale później mnie pieniądze parzyły i kupiłem z powrotem troszkę niżej i troszkę mniej :) Lista transakcji zrealizowanych od września 2013r.  kliknij, aby powiększyćPróbowałem się zabezpieczyć kontraktem mniej więcej grudniu na FW40, ale niestety wszedłem 2 dni za wcześnie i 2 dni za wcześnie zamknąłem pozycje przez co straciłem 50 punktów :) Jeszcze będzie trzeba to ćwiczyć. Przy PSW i Dudzie nie ma kwot % bo tam tylko w następnej kolumnie, którą wyciąłem zapisałem ile zarobiłem zł - ale to były małe kwoty, krótka zabawa w DT. Historia mojej kariery giełdowej:  kliknij, aby powiększyćJeśli chodzi o plany na przyszłość to coś czuje, że od połowy marca mogę stopniowo zmniejszać zaangażowanie w akcje, ale to w zależności od tego jak się będzie sytuacja rozwijała. Niektórzy widzą szczyt hossy już pod koniec marca, inni w wakacje, a jeszcze inni mówią zupełnie co innego, ale ja się skłaniam raczej ku opcji marzec-lipiec. Jeśli chodzi o aktualny stan portfela to uważam, że mam za dużo spółek i właśnie przed weekendem wyleciało PKP Cargo. A i jeszcze jedno - już nie daytraduje (albo bardzo rzadko). W ciągu ostatniego pół roku zdarzyło mi się kilka razy tak zrobić, ale to polegało raczej na sprzedaniu wyżej podczas małej hiperboli w trakcie sesji i odkupieniu niżej po opadnięciu emocji :)
|
|
A można zapytać dlaczego sprzedałeś Kredyt Inkaso? Czy chodzi tylko o to, że zysk jest zadowalający czy może nie widzisz dalszej możliwości wzrostu kursu?
|
|
poprosze o zakup TRAKCJI na zamknięciu. Tak szczerze powiedziawszy myślałem, że korekta będzie głębsza na tym walorze i czekałem czekałem czekałem... i w sumie jest w tym samym miejscu co na początku stycznia. A teraz widze, że z powrotem na zleceniach stoi po 200-300 tys. akcji czego nie było podczas korekty, a w przypadku tego waloru oznaczało to wcześniej intensywny handel i boje się żeby pociąg w razie czego nie odjechał :)
|
|
Ja wybieram spółkę TRAKCJA.
W spółce postępuje restrukturyzacja i ostatnie wyniki pokazały, że powoli zaczyna być lepiej. Dodatkowo branża kolejowa ma ogromny potencjał, pytanie tylko czy w końcu postawimy na zrównoważony rozwój, czy kierunek wskazała Bieńkowska usuwając Massela ze struktur ministerialnych i będą nam się równoważyły tylko samochody i branża busowa na autostradach. Osobną kwestią jest czy w wyścigu po różne zamówienia to trakcja będzie na pierwszym miejscu, a konkurencja nie śpi - np. zue czy mitex. Zastanawiałem się jeszcze nad Newagiem i PKP Cargo, ale uważam, że tam potencjał do wzrostów jest zdecydowanie mniejszy, a gram va banque! :D
Z kupnem póki co się wstrzymuje.
|
|
rafsty napisał(a):Cóż, jest spore prawdopodobieństwo, że ten co jeździ będzie wiedział lepiej, niż ten, co nigdy nie siedział za kierownicą. A co jeżeli ktoś jeździ samochodem, ale świadomie na codzienne dojazdy do pracy używa komunikacji miejskiej i w dodatku całą swoją kariere zawodową się zajmuje systemami komunikacyjnymi? To wtedy wiesz Ty lepiej, bo dużo widziałeś czy ten który przez całe życie się zajmuje transportem i też dużo widział? Podejrzewam, że Ty bo dużo jeździsz i na pewno nie widziałeś mniej, a że jeszcze raz dużo jeździsz to już na pewno wiesz lepiej. Cytat: Ale w tym przypadku ja mam akurat inne podejście:
Jeżdżę u innych, to mam wyrobione i praktycznie przetestowane na własnej skórze, co działa dobrze, co gorzej, a co nie działa wcale. Po wszystkich profesorsko-naukowych wyliczeniach proponuję przejechać się gdzieś komunikacją miejską w warunkach 'bojowych', czyli np. 'przez tydzień jeździmy, jak do pracy metrem/tramwajem/autobusem'.
A że 'trochę' rozwiązań już widziałem (wszystkie wyżej wymienione plus parę innych), to nie pasuje mi dziadowanie, że niby jesteśmy biedni. Tym bardziej - róbmy coś z sensem, żeby nie robić potem dwa razy. Albo nie tkwić godzinami, jak śledź w beczce, w zatłoczonym wagonie. Szkoda kasy? Szkoda życia.
No niestety rafsty, ale swoimi wypowiedziami nie dajesz mi innego wyboru jak wrzucić Cię do jednego worka, którzy cuda na kiju widzieli i wiedzą najlepiej, a w życiu żadnej analizy transportowej nie zrobili i jedyne co można stwierdzić to na oko. Mam nadzieje, że Twoja pewność w wygłaszanych opinia w innych dziedzin wynika z doświadczenia i wiedzy, a nie tak jak w przypadku wiedzy o transporcie z... niewiedzy. Bo na inne tematy czytam z ciekawością, a na ten temat niestety z litością. Podejrzewam, że byłeś na studiach, ale zastanawia mnie fakt, że szacunku do nauki to u Ciebie chyba za grosz. Ja jako anonimowa osoba może Cię nie przekonam skoro wiesz lepiej, ale poszukaj sobie wypowiedzi profesora Wojciecha Suchorzewskiego, który jest żywą legendą w Polsce jeśli chodzi o szeroko rozumiany transport, a na Warszawie to zęby zjadł. Bo póki co otwarte drzwi to Ty zamierzasz wyważyć, a nie ja. Coś tam piszesz o skali, to wyobraź sobie i przemyśl jeszcze raz, że przy obecnej linii metra w Warszawie, gdy jeszcze w pełni funkcjonowała, do każdej podróży metrem, czyli rano wsiadasz do metra jedziesz do pracy, wieczorem wsiadasz do metra i wracasz, miasto dopłaca za każdym razem 9zł. Mimo, że już masz skasowany bilet (lub kupiony miesięczny). Zresztą ww. Prof. Wojciech Suchorzewski zawsze mówi, że jest bogatym człowiekiem, ponieważ za każdym razem, gdy wsiada do metra, miasto dopłaca mu… dziewięć złotychA przy nowej linii metra każda taka podróż to będzie dopłata 18zł. A potoki pasażerskie są ogromne, nieporównywalne do żadnego miasta w Polsce, a to i tak tyle kosztuje... Później nagle okazuje się, że w warszawski system transportowy nie robi wiele więcej wozokilometrów niż krakowski, tylko że jego budżet to 2mld zł, a w Krakowie niecałe 400 mln zł. Brakującej różnicy proponuje poszukać w jeżdżących pociągach metra ;) Jeszcze tylko tak o co tak naprawdę mi chodzi, żeby nikt nie miał wątpliwości. Metro to (w dużej większości) koszty niewspółmierne do korzyści, ponieważ lepiej wybudować 20km metra, które ułatwi życie np. 500 tys. mieszkańcom niż, 1 km metra, który ułatwi życie 20 tys. I jak będziemy mieli całe miasta opasane tramwajami, buspasami, BRT (bus rapid transit) i skmką i to nie będzie wystarczać, wtedy należy sięgać po najdroższe środki, ale nie w odwrotnej kolejności. Żeby porównać to równie bezsensownie jak Ty to zrobiłeś na moje słowa o tunelach "rafsty" napisał(a):Może dajmy sobie spokój z czymkolwiek, bo przecież jesteśmy biedni. Chodźmy ma piechotę, albo zróbmy sobie riksze, bo tramwaj to też kupa kasy. (tak swoją drogą standardowa wypowiedź w takich dyskusjach) To powiem, że zgodnie z tym co mówisz to receptą na jak największy obrót firmy kurierskiej będzie kupienie jednego ferrari, a niech dziewięciu patrzy i nic nie robi. Tak samo jest z metrem - niech jeden jeździ, a 9 ogląda w telewizji i stoi w korkach, jakie fajne mają metro w centrum. Wybacz rafsty, ale nie będę mógł odpisywać w najbliższym czasie ponieważ wyjeżdżam na wakacje, pozdrawiam ;) Aha i nieco przepraszam wszystkich za ton moich wypowiedzi, ale podobne dyskusje prowadzę już po raz n-ty i ciągle słyszę te same argumenty, natomiast z różnych ust od osób na różnych stanowiskach i zawsze w sumie ta sama gadka ;)
|
|
"rafsty" napisał(a):A kto powiedział, że uwielbiam tunele? Jak się tym jeździ, to męczą strasznie, więc są niebezpieczne. A wypadek w tunelu, to jest prawdziwa masakra. I szczerze mówiąc tunele mnie z tego powodu stresują. Ale jak trzeba zapylać naokoło gór, to akurat fajnie mieć. Nie chciałbym tutaj mocno schodzić z głównego wątku, dlatego odpisze Ci po raz ostatni tutaj w nim. Resztę ewentualnie albo na pw, albo Ci mogę kiedyś poopowiadać. Drogie ferrari też fajnie mieć, ale rozsądek podpowiada, że lepiej kupić tańszy samochód i korzystać z niego na co dzień w podobny sposób, a bogatemu i tak nikt nie zabroni... Tylko właśnie czy my jesteśmy bogaci... Cytat:Swoją drogą: ciekawe, jak to się przelicza na zyski / koszty społeczne (odsyłam na wątek Kopexu i krótkiej dyskusji nt. FIRR i EIRR). Takie metro versus tramwaj. Bo sporo dużych miast na Zachodzie ma metro. Czyli to nie może być takie głupie. Zresztą z moich odczuć z przemieszczania się po różnych miastach - metro to bajka w porównaniu z (sorry!) chrzanieniem się tramwajem. Myślę sobie więc, że pewnie jednak społecznie się opłaca bardziej.
To co piszesz o opłacalności przypomina mi dyskusję, która swego czasu (na szczęście) na krótko pojawiła się w przestrzeni społecznej. Czy nas stać na odsuwanie autostrad od miast, przecież to kosztuje budowę dróg dojazdowych. Pewnie kosztuje, więc czemu nie walnąć autostrady do centrum każdego miasta? Z takich kalkulacji à la polonaise biorą się właśnie pomysły, żeby przyoszczędzić parę złotych na betonie w Modlinie. Te systemy metra, które są na zachodzie w dużej mierze były budowane ładnych kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt lat temu, w ostatnim czasie bardziej było juz ich rozwijanie lub dokańczanie istniejących planów i jeśli chodzi o budowanie od podstaw to teraz jest trend na budowanie od podstaw sieci tramwajowych, jak na przykład w Olsztynie :) Metro głupie nie jest, ale według istniejących wyliczeń, metro jest szybsze od przyzwoitego tramwaju (lub szybkiego tramwaju), dopiero na odcinku pow. 5 km - m.in. ze względu na czas potrzebny na wyjście ze stacji na pow. ziemi, czy też duże odległości międzyprzystankowe (bo inaczej nie może się rozpędzić), które to powodują, że nigdy nie podjedziemy tak blisko celu podróży jak jest to możliwe w przypadku tramwaju i jeszcze kilka innych rzeczy. I przede wszystkim dla bogatych. Podam Ci przykład nieszczęsnego metra w Krakowie. Aktualnie toczy się tam silna batalia czy budować tramwaj czy nie. Po jednej stronie są naukowcy z dziedziny transportu, którzy takimi wyliczeniami się zajmują i wiedzą, że w takim mieście jak Kraków nie ma takich potoków pasażerskich, żeby to metro nawet w odległej przyszłości było opłacalne i nie chcą, żeby miasto się pakowało w takie bagno. Po drugiej stronie są geologowie (profesorowie!) na najwyższych stanowiskach najlepszych uczelni w Polsce, którzy w porozumieniu lobbują za tym, żeby zrobić badania geologiczne za kwotę około 60 mln złotych :) Chodzą i mamią oczy urzędnikom, opowiadają jakieś dyrdymały o prędkościach komunikacyjnych rzędu 70km/h (do osiągnięcia przy odległościach między stacjami 2.5-3km, a nie 700-900m jak jest wszędzie) Teraz tramwaj przeżywa na całym świecie renesans, ale no nie będę na ten temat tutaj wywodów robił. Przestrzegam jednak przed wszechobecnym w Polsce podejściem "jeżdże samochodem to wiem jak szerokie drogi muszą być", ale w tym temacie nikt nie ma absolutnie żadnych zahamowań i chyba się prędko to nie zmieni.
|
|
Z tym uwielbieniem do tuneli to bym uważał, bo oprócz tego, że "fajnie mieć" to najwięcej korzyści z tego jest nie dla społeczeństwa, ale dla projektantów (a przeważnie przy skomplikowanych projektach jakimi są tunele w miastach są to nieskazitelnie czyści wysoko postawieni profesorowie czołowych uczelni w Polsce) i firm je budujących. Dlatego też teraz Warszawa zamiast mieć około 120km nowych linii tramwajowych (ok. 30mln zł/km) o przyzwoitej rentowności, będzie miała 6km metra (ok. 700mln zł/km), do którego miasto do każdego przejazdu (nawet osób z biletami miesięcznymi) będzie dopłacało 18 zł :) DO KAŻDEGO. Bo koszty utrzymania tuneli są OGROMNE.
|
|
|
|
|
|
Temat:
GRAAL
Dzisiejszemu odbiciu z 10.42 nie towarzyszyły jakieś zawrotne obroty, także chyba ciężko tu póki co dostrzec coś pozytywnego. Wg. mnie bardziej to wygląda póki co na jakąś korekte spadków niż na uznanie poziomu 10.58 przez rynek za ważny ( www.attrader.pl/pl/akcje/GRAAL... ), ale no jeżeli ja tak twierdze, to znaczy, że trzeba mocno przemyśleć pozycje przeciwną do mojej opinii
|
|
Temat:
GRAAL
|
|
Temat:
GRAAL
Rzeczywiście trochę ta linia trendu wygląda jak prowadzona po pijaku, a nie po dołkach.  kliknij, aby powiększyćCzerwona to poprawiona poprzednia linia trendu, a zielona to kopia tej linii trendu, którą rysował kilka dni temu sasky.
|
|
Temat:
GRAAL
 kliknij, aby powiększyćmoże to czas na jakieś odbicie? Co sądzicie? Z tego mojego rysowania wynika, że coś się może dziać w okolicach 11.50, następny poziom to ok. 10.50.
|
|
Temat:
PBG
Dla fanów wrażeń, poziom 6.50 wydaje się być całkiem ciekawy jako wsparcie.  kliknij, aby powiększyćWskaźnik AD jednak nie jest tak optymistyczny jak wsparcie na 6.50.
|
|
Jakie plany wobec oferty AliorBanku macie? Chętnie wysłucham opinii, bo się mocno zastanawiam..
|
|
Hmm, Boryszewa trzymam już dłuższy czas i w sytuacjach o których mówisz póki co nie sprzedawałem, bo bardziej interesuje mnie cena zamknięcia.
Jeśli chodzi o take profit to nie ustawiam, gdyż ja gram pod scenariusz, że to co jest teraz to kończąca się korekta i będę obserwował rozwój sytuacji i podejmował decyzje wtedy. Nie chcę popełnić błędu jak z PZU gdzie kupowałem po 297, a sprzedałem po 324 i nie zdążyłem wrócić. Gdzie mamy PZU wie każdy ;)
Dzięki za pytania :)
|
|
W portfelu aktualnie cena zakupu / cena aktualna BRS 0.58 / 0.55 (-5,17%) TPE 4.60 / 4.45 (-3,25%) MDS 0.67 / 0.70 (+4,5%) Portfel dalej -30% :P Jeśli chodzi o brs to jestem dobrej myśli i czekam na ruch w górę w tym momencie, stop loss mentalny 0.52. TPE  kliknij, aby powiększyćRSI = 24 Bardzo ważny moment, stop loss mentalny na 4.39, jeśli będzie ruch w górę to dokupie. Na tym wykresie tego może nie widać, ale mamy chyba doczynienia z doji i być może będziemy obserwować odwrócenie trendu, jeżeli nie to wywalam.
|
|
|
|
|
|
|
|
Brałem bardzo mocno to pod uwagę, ale ze względu na to, że nie miałem czasu siedzieć cały dzień w czwartek i piątek i dziś przy komputerze nie bardzo czuje co się dzieje na midasie, dlatego podjąłem decyzję o wycofaniu środków. Myślę, że jeśli tylko na giełdzie będą lepsze humory to i midas będzie jechał do góry, ale bez tego chyba ciężko... Zresztą po arkuszu zleceń widać, że chyba chętnych do handlowania jest troszke mniej niż było to w ostatnich dniach... A już tyle razy pieniądze straciłem, że chociaż raz mogę stracić okazje ;)
|
|
Midas oddany po 0.56 (-2,3% łącznie z prowizją) - czekam na korektę całego rynku...
W portfelu tylko ZUE.
|
|
PZU sprzedane 324.30
W portfelu ZUE i Midas
|
|
Dzięki za wszystkie rady, liczę oczywiście na więcej ;)
Midas 0.533 / 0.59 (+10.5%) sprzedany 0.59, odkupiony 0.57 PZU 297 / 324 (+9,1%) stop loss 319 ZUE 7.87 / 6.79 (-13,7%) brak stop lossa ze względu na brak płynności...
PXM 1.02 (-3,9%) stop loss 0.99, sprzedane po 0.98 EEX 18.13 (+3,7%) stop loss 18.80, sprzedane 18.80
|
|
Ogólnie pytam o akcje. Mam właśnie dylemat, czy dla bezpieczeństwa nie poskracać Trochę swoich pozycji - opisałem conieco w swojej kronice skład portfela.
|
|
Długo mnie tu nie było. Wynik niestety, jest gorszy niż był :P aktualnie -25%, chociaż było i jeszcze lepiej...
Aktualnie w portfelu - cena zakupu / aktualna wartość: Midas 0.533 / 0.59 (+10.5%) PZU 297 / 327 (+10%) stop loss 319 ZUE 7.87 / 6.79 (-13,7%) brak stop lossa ze względu na brak płynności... PXM 1.02 1.04 (+1,9%) stop loss 0.99 EEX 18.13 / 19.79 (+9%) stop loss 18.80
Przed chwilą poszedł Ciech 18.75/ 20.79. Planuje odkupić niżej (dzięki Szutnik :P) Długo trzymałem też KGH (119 / 124.70) i TPE (4.25 / ~4.21), ale niestety zgubiły mnie za wąskie stop lossy i pociągi beze mnie pojechały, a ja oddałem po dziennych minimach... Trzeba się tu będzie podszkolić.
Zastanawiam się co teraz robić z akcjami - przed końcem dnia. Z jednej strony ważna dla mnie jest ochrona kapitału, z drugiej strony ceny większość tych walorów mam branych po bardzo fajnych cenach, co w razie jakby jutro (tfutfu) wodospad to i tak będę miał dużą szanse oddać bez straty.
Kolejna moja wątpliwość to co robić z ZUE. Jeśli chodzi o samą spółkę, to nie obawiam się o jej fundamenty, natomiast płynność jest fatalna. Z jednej strony już nie spada, ale rosnąć też nie chce - myślę, że aż do momentu jak ktoś sobie o niej przypomni.. Natomiast pieniądze leżą już dłuższy czas i nie zarabiają (1/3 kapitału, bo uśredniałem...).
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam,
|
|
Jakieś pomysły na dziś? Skracacie pozycje, zostajecie? Bo sam nie wiem co myśleć...
|
|
Cytat:Reuters puszcza plotkę, że w razie zwycięstwa Syrizy w Grecji, w poniedziałek będzie skoordynowana interwencja banków centralnych na rynkach Rafał Hirsch na tłiterze
|
|
Temat:
ZUE
Cytat:W dniu 30 maja 2012 roku funkcjonariusze Delegatury Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Krakowie, działając na zlecenie Prokuratury Okręgowej w Krakowie, zatrzymali cztery osoby pod zarzutem popełnienia między innymi przestępstw oszustwa oraz poświadczenia nieprawdy, w związku z realizacją inwestycji Krakowskiego Szybkiego Tramwaju etap II A. W stosunku do dwóch podejrzanych sąd zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania, na okres 3 miesięcy.
Podejrzani to pracownicy firm: Strabag sp. z o.o., TPA Instytut Badań Technicznych sp. z o.o., realizujące prace drogowe w ramach wymienionej inwestycji, którzy poprzez swoje przestępcze działania doprowadzili do szkody w kwocie około 15 milionów złotych.
Przeprowadzone czynności były wynikiem, prowadzonego przez Delegaturę Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Krakowie, śledztwa w sprawie nieprawidłowości dotyczących realizacji inwestycji krakowskiego szybkiego tramwaju. Nieprawidłowości te polegały na zastosowaniu niewłaściwych materiałów o parametrach niższych niż te, które przewidywała dokumentacja techniczna całej inwestycji. Przedmiotowe postępowanie przygotowawcze jest nadzorowane przez Prokuraturę Okręgową w Krakowie.
Czynności procesowe w tej sprawie są w dalszym ciągu prowadzone i będą zmierzały między innymi do przedstawienia zarzutów kolejnym osobom. www.abw.gov.pl/portal/pl/8/841...Nie siejcie fermentu, długo nie trzeba było tego szukać ;)
|
|
|
|
|
|
Temat:
CEDC
15:30 i roboty szalały... Codziennie na początek sesji w stanach tak jest na CEDC?
|
|
Bankrucik jesteś w stanie określić i czy zechciałbyś się pochwalić jaki masz wynik portfela np. z ostatniego roku, pół roku? Bo jestem pod dosyć dużym wrażeniem skuteczności inwestycji :)
|
|
Temat:
ZUE
|
|
Troszkę tu nie pisałem, w portfelu po drodze było kilka zmian:
TRK kupno 1.38 sprzedaż 1.26 (musiałem zamknąć którąś pozycje, bo chce część środków przeznaczyć na kontrakty na dzienną zabawe :) )
CDR kupno 5.88 sprzedaż 6.12, kupno 6.03, sprzedaż 6.28 (1/3 akcji) i 6.63 (2/3 akcji), planuje odkupić troszkę niżej.
FRO pięknie mi się z raportem udało wczoraj, sprzedałem po 9.21, zamierzam odkupić troszkę niżej jak opadną emocje o ile pociąg beze mnie nie odjedzie.
ZUE aktualnie strata ok. 4%, 20 marca chyba raport roczny, również liczę na coś co drgnie kurs do góry, bo aktualnie wydaje mi się, że dostaje po dupie za GTC PBG HBP DSS i TRK - działalności tych nieco powiązana z ZUE :)
nad BRSem będę musiał się poważnie zastanowić co zrobić, ale to później może kolejny wpis będzie:)
Pozdrawiam
|
|
TRK sprzedaż 1.41 (1,5% zysku)
|
|
w piątek CDR 5.91 kupno
dziś TRK 1.38
|
|
kupno ZUE 8.11 (średnio) kupno FRO 7.51 - wpadł pokaźny pakiecik 75 sztuk :P co prawda byłem ustawiony po więcej, ale ktoś mnie tylko tyloma raczył ukąsić.
Wcześniej jak kupowałem akcje, to tylko z wiszących już zleceń, teraz ustawiam się po interesującej mnie cenie i zawsze coś ciekawego wpadnie :)
Ważne chwile na Boryszewie, nie mam w planach uśredniać, chociaż mam nadzieje na odwrót przy 0.80. Aktualny pakiet kupiony po 0.84, wcześniej kupione po 0.74 i sprzedane po 0.86 - taka mała uwaga.
Dzięki za uwage bB86, wezmę pod uwagę :) Rzuciłbyś jakimś linkiem o tym o czym mówisz? :)
|
|
Nieważne w którą strone, ważne, że 15% jest :P
Wczoraj TRK sprzedane 1.44 (-0,68 straty) - mam zamiar odkupić niżej, wcześniej kupione 1.42 i sprzedane 1.48, troszkę za wysoko odkupiłem.
DSS sprzedane 7.90 (11% straty) - ustawione zlecenie przy cenie 7.50, odszedłem od komputera no i międzyczasie podbili do 8.20, jak przyszedłem było po fakcie. Ale może to i dobrze, spółka zadłużona po uszy... 11% straty, przy czym wcześniej po 7.73 było odkupione po DT (K 8.55, S 8.90)
Odnośnie obligacji, będę musiał temat przemyśleć i się dokształcić, chociaż to co mam w akcjach to 1/3 kapitału, 2/3 są na lokatach.
|
|
CDR sprzedane 6.02, 1,5% zysku
|
|
Niestety nie..
|
|
Witam wszystkich.
Nieco natchniony Waszymi kronikami, a w ostatnim czasie zwłaszcza Phobosa, w końcu jednak przełamałem się i postanowiłem założyć własną. Jestem studentem II roku Budownictwa, przy okazji się finansami troszke interesuje, a na giełdzie jestem od nieszczęsnego debiutu JSW, a więc powoli możecie domyślać się, że nie jestem do przodu :P
Przy okazji przejechałem się jeszcze na KGHM dosyć miło spadając ze 157zł do ~133zł, także jak widzicie inwestowanie w spółki surowcowe nie jest moją mocną stroną (nie wspominając o umiejętności używania zleceń stop-loss).
Na końcu napisze o tym co powinno być na początku - tytuł kroniki nieprzypadkowy - taki jest mój cel. Jako że do końca mojego raportu rocznego już tylko 5 miesięcy, także czas się spiąć i zarabiać.
Preferuje day trading, raczej nie zdarza mi się mieć żadnej spółki dłużej niż 2-3 tygodnie.
Liczę na liczne uwagi z waszej strony, podpowiedzi, krytykę (dużo krytyki)... Nie będę się tutaj rozpisywał nad moimi transkacjami, bo nie ma to raczej żadnego znaczenia :) Dodam tylko, że poniższe spółki są odkupione po sprzedaży na wyższych poziomach
Aktualny wynik portfela: -15,28%
DSS (8.73) BRS (0.84) TRK (1.45) CDR (5.92)
|
|
 kliknij, aby powiększyćCo robie źle? Z całym szacunkiem do pracy, przyznam szczerze, że po 15minutach korzystania z arkusza, czuje się dobrze wyprowadzony z równowagi, a do komputerów jakiś oporny nie jestem.
|
|
 kliknij, aby powiększyćCo sądzicie o takim kanale? Od piątku go czymię i pacze na niego, biorąc pod uwagę wasze rozważania to może by coś było z tego? :D Chociaż fakt faktem, jest mocno naciągany.
|
|
Dzisiaj prawdopodobnie padł sygnał kupna na LBW, bo wyszedłem z tej spółki koło 15 po 0.84 po ponad tygodniu koczowania na niej od 0.82. Spółka osiągnęła maksimum z ostatnich 7 sesji.
Powyższy sygnał kupny sprawdził się już ostatnio na: 1. GTC , gdy wszedłem po 8.60 i 8.40 oddając po 8.15 nastąpił odwrót do stanu jaki mamy dziś 2. CDRED, gdy ostatnim razem wszedłem po 5.22 i oddałem po 5.61, chwilę później akcje poszybowały w miejsce, w którym mamy je dziś.
Radze się bacznie przyglądać, bo timing mam jak widać niezły :P
Jak coś to w portfelu mam jeszcze ABC, DUD i BRS, jeżeli wskaźnik będzie miał dużą skuteczność - będę informował!:D
|
|
Temat:
ABCDATA
|
|
Ja się pochwale, wczoraj koło godziny 09:40 wszedłem w CDRED po 5.22 i jakieś 2h później oddałem po 5.61. Miało być do skarpety ale za bardzo się podjarałem takim skokiem no i stety niestety ;)
|
|
krewa napisał(a):starość nie radość. pamiętam takie końcówki sesji, gdy kontrakty pozostawały niewzruszone, a pochodna zaliczała zjazd. lecz wyleciało z głowy najważniejsze - co działo się na następnych sesjach. grzebie w zapiskach psychopaty, lecz na razie bez skutku. może ktoś z Was lepszą pamięcią wykaże się? edit: Buldi napisał(a):...Dzisiaj Moody's podało że chce ciąć ratingi 87 europejskich banków w tym ma byc jeden polski... Getin dostał dzisiaj -8.09%, ale obroty nie były przerażające Jeśli chodzi o Getin to z tego co mi wiadomo, to bardziej chodzi o coraz bardziej aktualną sprawe Getin Holding - Getbank - Allianz (i związanego z tym podziału akcji) oraz o przyszłość Getinu w wigu20
|
|
Jak to mowi Jan Niedziałek, bez obrotu nie ma odwrotu!
|
|
Huhu, czyżby przyszła mała korekta w góre? Fjuczersy w tym momencie na 0,7% plusach, miedź już 1.60%, zobaczymy co z tego zostanie do 9, 'ale oby jak najwięcy!'
|
|
15minut handlu i mamy 105 milionów na KGHMie, masakra jakaś.
|
|
Panowie i Panie, ktoś ostatnio wrzucał tutaj kreski dotyczące analogii do 2009 roku, tylko nie mogę ich znaleźć.. Wydaje mi się, że były autorstwa Zielonego. Pomożecie?
|
|
|
|
Frog napisał(a):@mathu
Dzisiaj Ty rozliczysz kogoś wbrew jego opinii spadnie, jutro on Ciebie bo wzrośnie i tak w kółko Macieju. Kto i co na tym zyska?
A co do dzisiejszej sesji, to mam wrażenie że spadki na GPW były dyskontowaniem spodziewanych jutrzejszych spadków, na które nie będziemy mogli zareagować. Jednak już samo zamknięcie wskazuje na otwarcie L/zamknięcie S.
|
|
2300pkt - otwierasz pozycją długą - kupujesz 1 kontrakt - stan konta: +1 (pozycja) 2350pkt - zamykasz pozycję długą - sprzedajesz 1 kontrakt - stan konta: 0
Do Twojego stanu konta dopisuje się 500zł (minus prowizje).
2350pkt - otwierasz pozycją krótką - sprzedajesz 1 kontrakt - stan konta: -1 (pozycja) 2400pkt - zamykasz pozycję krótką - kupujesz 1 kontrakt - stan konta: 0
Takim sposobem straciłeś 500zł bo pozycja krótka oznacza, że obstawiasz spadki, a wig20 jednak urósł. Mam nadzieje, że w jakiś sposób pomogłem. Jeśli chodzi o nauke to polecam założenie konta demo na forexie, np. w Aliorze albo Noble Markets.
|
|
pardi napisał(a):zakupiłem spadający nóż Midas 1,10zł stop ustawiony na 1,11zł w najgorszym razie będę na zero złapać za trzonek nie każdy umie, pogratulować :)
|
|
Frog odpal Nola, Sidome czy co tam masz i zobacz - v3nom cały czas ustawiony tylko ofert brak ;)
|
|
Ja z JSW o którym pisałem ostatnio się wycofałem z poniedziałek po 93.00, strata około -1.5%, dzisiaj rano GTN po 8.16, zobaczymy co z tego będzie :) Chyba powoli czas zakładać swoją kronike :P
|
|
Pan Rybiński w szeregach niedźwiedzi myślę, że jest już dłuższy czas, ja w miarę śledzę jego wypowiedzi od ~1,5roku i niedźwiedź z niego jak siemasz! :) Polecam blog rybinski.eu, tym co jeszcze go nie znają :)
|
|
Akurat wtedy nie byłem przy komputerze, także jeśli chodzi o dzienne minimum to nie widziałem na własne oczy, ale trochę już ochłonąłem:D Wszedłem w JSW po 94.00, strasznie KOL.US odjeżdża, liczę na +5% w przeciągu kilku dni.
|
|
Dzisiaj czułem się strasznie wyleszczony jak oddałem drugiego kora na KGHM po 156.35 (otwarty po 156.30 przed infem o PKB, pierwszy 156.00 -> 156.70), a zaraz potem wystartowało pod 158.xx, a od samego rana mówiłem sobie, że dzisiaj dla mnie granica na kghm to 158. Ale jak widze, że dzisiaj mało kto mimo wszystko się zdecydował na kupowanie czegoś pod wzrost, to mnie trochę to podbudowało, że bynajmniej nie straciłem, a zawsze jakieś grosze się uzbiera. Pół godziny grania i jak dniówka w normalnej studenckiej pracy, a i na studia jest czas.
|
|
Temat:
JSW
 kliknij, aby powiększyćTroche ostatnio urwało korelacje, być może to o czym piszecie powyżej miało na to wpływ. Jeżeli nie to przy dobrym nastroju rynku można liczyć na jakiś start do góry. Będę obserwował, ale osobiście trzymam się z dala od JSW, zawsze dostaje po dupie najmocniej, a odrabia strata najwolniej i jako ostatnie :P
|
|
mnie tez podkusilo brac jsw po 93,15 za 1/3 takze ciesze sie rowniez;) może w końcu wyjde na 0 po moim debiucie na giełdzie razem z JSW...
|
|
doncarlos napisał(a):A kiedy maja strajkowac? Strajk to ostatnia mozliwosc protestu przeciwko - pytanie komu??
My mamy inny problem - media (ewentulanie niewidzialna sila rynku;-)) kreuja rzeczywistosc i tematem nr 1 jest Grecja.. czy pamieta ktos panike po awarii elektrowni atomowej w Japonii? Jest niewiele lepiej, ale temat jest zdjety z czolowek.. kolejnym byla wojna w Libii.. sytuacja jest nadal napieta, ale temat jest zdjety.. kolejny temat - problemy z zadluzeniem USA.. sytuacja bez zmian a moze nawet gorsza, gdy gieldy ogarnela sterowana panika.. a temat jakby zapomniany -chwilowo, bo imo wroci jak tylko sie skoncza problemy europejskie i trzeba bedzie grac pod cos innego.. teraz gramy pod Grecje? nie sadze..
Podobno wszystkie te problemy o których piszesz są już w cenach, a teraz realnym problemem jest, a właściwie może się okazać, spowolnienie w chinach. Jeżeli zaczną takie dane płynąć to dopiero może być zwała... Tak ptaszki ćwierkają ;)
|
|
Jakies pomysły na dziś? :)
L po 2131
świetna sprawa ten Trailing Stop w bossie :) zamknęło po 2138, na hamburgera i cole na uczelnie wystarczy ;p
|
|
Otwarcie S 2050, zamknięcie 2048, otwarcie L po 2078 i póki co jest dobrze. Ale niewiele brakło a bym i tą L-ke zamknął, tylko zamiast 2080 wpisałem 2180 i mi odrzuciło :P
czyli w skrócie: S 2050 -> 2048 L 2078 -> 2110
Teraz nie wiem już nic.
|
|
Takie pytanie 'warsztatowe' - łapiesz od razu na otwarciu i liczysz od razu na zjazd czy chwile popatrzysz i dopiero? :>
|
|
Otwarcie S 2090, zamkniecie PCR - 2078 (to juz po dołku na 2061), co prawda chciałem zamykać przy 2071, ale problemy z NOLem i potwierdzeniem zlecenia przez sms kosztowały mnie 7pkt
|
|
Miedź i wyngiel nowe minima - dobrze wróży...
|
|
Ja dzisiaj koło 9:30 otworzyłem S na 2228, poczekałem godzinę, coś zaczeło odbijać to na 2183 zamknąłem - 45pkt to i tak dla mnie największy zarobek na giełdzie w mojej krótkiej 3 miesięcznej karierze, a do tego pierwszy kontrakt. Jeszcze niedługo a dostane z powrotem swoje wpisowe:P Jutro chyba mimo wszystko otworze znowu S z kilkupunktowym stop losem bo mój żółtry umysł mówi, że to jeszcze nie koniec spadków, ale oczywiście wszystko okaże się rano.
|
|
Czy widzicie, Scarry oraz mathu, sens brania shortów na WIG20 na jutrzejszym otwarciu czy już będzie po herbacie? Dzisiaj przy 2310 wydawała mi się piękna okazja (pod waszym natchnieniem) to mnie przyblokowało brak rozliczenia z akcji no i stanąłem w miejscu... (wiem, w myślach każdy miał plan na świetny zarobek)
|
|
Ktoś ogarnia co takiego fatalnego powiedziano, że taką ładną kreche na DAXie narysowali?
|
|
One razem ze złotem nie wyglądają za ciekawie już od samego rana. update: teraz się troszke ruszyło, ale troche tak niemrawo..
|
|
Scarry napisał(a):.... to reszta będzie nieźle boki zrywac jak się nam jutro -12% otworzy btw: nei wiem jak reszta - póki jest odreagowanie ja się przymierzam na banki ( Getin) i do tego Synthos. Dzisiaj kupiłbym jedno i drugie gdyby nie ta [biiiiiiiip] awaria w Aliorze. edit: mrk ja też CDRED obserwuje cały czas.... miałem nadzieję na okolice 2,90 ;) Getin to świetna spółka na daytrading, przynajmniej w ciągu ostatniu 2-3 tygodni tak gram i da rade zrealizować zyski rzędu 2-4% :) a i bardzo duża płynność jest :)
|
|
Dax w imponującym stylu nurkuje
|
|
Temat:
PZU
Coś konkretnego się dzisiaj wydarzyło, że PZU spada szybciej niż inni?
|
|
Temat:
JSW
jaco1 napisał(a):mamy nową rekomendację dla JSW 16.08. Warszawa (PAP) - Noble Securities, w raporcie z 9 sierpnia, wystawiło rekomendację "kupuj" dla Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Cena docelowa została ustalona na poziomie 170 zł.Rekomendację wydano przy cenie 94,3 zł za akcję JSW. www.bankier.pl/wiadomosc/Noble... już podawałem kilka dni temu. noblesecurities.pl/_gAllery/20...
|
|
Temat:
JSW
Rekomendacja Noble Securities dla JSW, cena docelowa 170zł. Źródło: mój email ;)
|
|
Temat:
JSW
donatel napisał(a):Wygląda źle, kurs "przykleił" się do ceny emisyjnej czyli widać że działa opcja stabilizacyjna. Do kiedy opcja jeszcze będzie aktywna? Bo dopóki ona działa to ryzyko jest zerowe Co innego potem... „Okres Stabilizacji” okres nie dłuższy niż 30 dni od dnia rozpoczęcia notowań Akcji Spółki na GPW czyli 4 sierpnia będzie ostatnim dniem w którym opcja będzie działała chyba.
|
|
141
|
|