PARTNER SERWISU
djhwajog
firemann

firemann

Ostatnie 10 wpisów
W pierwszej z brzegu księdze wieczystej pole wierzyciel hipoteczny jest puste tzn. pisze: brak wpisu. Więc może nie został nikt ustalony na to stanowisko ?

robertokot25 napisał(a):
gdzie szukać tej księgi wieczystej? w internecie można to znaleźć?

Do ustalenia numeru księgi potrzebny jest adres nieruchomości, później na podstawie map geoportalu można odczytać numer działki. Z takim numerem działki można już działać.

GCI0414, obligacje zabezpieczone hipoteką - na prawie użytkowania wieczystego gruntu w Bytomiu Szombierkach przysługujące spółce zależnej Armada Development SA
W księdze wieczystej powinien być wpisany administrator pod pozycją: wierzyciel hipoteczny.

W kalkulatorze na stronie GPW jest chyba mały bug: przy wybraniu prowizji maklerskiej innej niż 0 i kliknięciu przycisku oblicz, wartość zawsze wraca na 0,19.

Spróbuj jeszcze usunąć pliki z temp'a.

ps. windows 7 wygląda to tak: start -> panel sterowania -> java -> temporary internet files ( settings ) -> delete files

Też wydaje mi się, że Marvipol jest w dużo lepszej sytuacji niż Gant. Mimo to, że spodziewałem się zjazdu na wszystkich emisjach obligacji tej spółki jestem zaskoczony, że aż tak bardzo cena spadła (pewnie to jeszcze nie koniec).

BTW Alior jest podobno bardzo awaryjny, sam nie miałem tam rachunku więc to info tylko z opowieści.

Też czytałem dokument i twierdzę, że nie ma nic na temat wcześniejszego wykupu.
ps. widzę, że ostro zabrałeś się za rynek Catalyst :)

Dodam tylko do tego co napisał już czosnek: w KBC Securities prowizja za zakup obligacji przez Internet - 0,08%, kwota minimalna 3pln. Ja mam u nich rachunek i jak narazie jest ok.

W dniu dzisiejszym AB wykupiło obligacje za 5mln pln.

Ja mam takie pytanie: czy koszt abonamentu można odliczyć od podatku ? Bo jeżeli tak to powinno być to łatwiejsze do przełknięcia nawet dla małych inwestorów jak ja.
Mnie również interesują analizy jak i skaner, który nie ukrywajmy jest bezkonkurencyjny i jakbyśmy chcieli uzyskać informacje, które on podaje na własną rękę to stracilibyśmy na to strasznie dużo czasu. Z drugiej strony przetasowania w portfelu obligacji u mnie dzieją się bardzo rzadko także korzystałem ze skanera może dwa razy w miesiącu w celach informacyjnych, a inwestycyjnych dużo rzadziej.

Dziękuje w imieniu swoim i innych zainteresowanych :)

Rating wysoki, oprocentowanie (jak dla mnie) wysokie, są trzy serie zabezpieczone, to może nie jest "najlepszy" czas dla developerów, ale ja zakupiłem trochę MVF1213 i mam jeszcze po parę sztuk z innych serii, które wpadły przypadkiem na zostawione zlecenia. To jest mój jedyny deweloper w portfelu po wykupieniu przez Ganta serii jesiennej.

Może będzie następna seria obligacji zabezpieczonych ?

Witam, czy można dorzucić do kalkulatora obligacje GNB0218, GNB0318, GNB0518 wydaje mi się że GNB0418 już są.

Zwykle jakieś 30dni, jak nic nie wyskoczy w trakcie procesu.

Nie chciało mi się sprawdzać jaki był wolumen na ADM1013 więc trochę będę strzelał. Najpierw pomyślałem, że data wykupu jest bliższa na ADM1013, ale przecież to nie lokata i można obligacje sprzedać "prawie" w każdym momencie, oczywiście ważne jest ile się ma danego papieru w portfelu.
Stawiam więc, że dzieje się tak dlatego, że ludzie którzy kupują obligacje na Catalyst nie zawsze się interesują do końca co kupują (Amber Gold przychodzi na myśl...) bo nie dość, że ADM0415 jest lepiej oprocentowany to ma jeszcze jakieś zabezpieczenie na wypadek kłopotów spółki, a emisja ADM1013 jest chyba niezabezpieczona (jakbym się mylił to niech mnie ktoś mądrzejszy poprawi).
Stwarza to lepsze warunki do inwestycji dla tych co się interesują blackeye bo lepiej oprocentowany papier chodzi po lepszych cenach, ostatnio często można zobaczyć ceny poniżej ceny nominalnej, co powoduje panikę u niektórych i jeszcze lepsze ceny dla tych, którzy liczą wszystko dokładnie i kalkulują ryzyko.

To tylko pokazuje, że dużo ludzi działa dalej w nieświadomości, skoro można było kupić papiery tej spółki na rynku z bliższym terminem wykupu i wyższą stopą zwrotu...
Wiem, że ta emisja (według tego co mówił/pisał prezes) nie była po to aby rolować inne papiery już na rynku, ale myślę, że trochę to psychologicznie może pomóc posiadaczom innych serii, które zbliżają się do wykupu (GNT0912 np.)

No tak, jeżeli wypłata odsetek wypada dopiero w październiku to pewnie nic się tutaj ciekawego nie wydarzy.

Dzisiaj pierwszy dzień notowania serii C (ADM0415) na Catalyst, jestem ciekaw jakie będą ceny.

Myślę, że gdyby płynność była większa, byłoby dużo łatwiej. Teraz jak tylko cena spadnie na 99% albo niżej to od razu jest panika i wywalanie bez względu na to czy coś się dzieje złego w spółce czy nie. Z drugiej strony dla tych co się orientują to wprost wymarzona sytuacja bo mogą zakupić papiery z dużym dyskontem.

Jest jeszcze MVP0813, tej serii również zostało 12 miesięcy do wykupu.

Czy ocalił to się okaże przy wykupie ;) ja też obliczałem jak by się ta inwestycja zakończyła gdybym sprzedał dzisiaj, nawet po najlepszym kursie i niestety wyszło na to, że równie dobrze mógłbym wsadzić kasę zamiast w obligi to pod materac :( taka sama stopa zwrotu, ale jakie bezpieczeństwo kapitału. blackeye

Zgadzam się z tym co pisze yayurek, panika (ta dobra) nie jest zła. Ale w przypadku Rodanu nie panikuję i trzymam swoje obligacje na rachunku, czekam na rozwój wydarzeń. Obym nie był skończył jak kupka węgla w kinie ;)
Ciężko nie zgodzić się również z tym co pisze intelekt, rating SW jest chyba dla co poniektórych wyrocznią czy wchodzić czy nie.

Ktoś sypie, że tak kurs leci ? Nigdy nie widziałem czegoś takiego na tych obligacjach.

Podobno była awaria serwera, może akurat trafiłeś na ten moment.

Myślę, że minimalny zapis dyskwalifikuje tą serie obligacji dla 99% osób przebywających na tym forum.

Musimy założyć spółkę forum.stockwatch s.a., zebrać kapitał od chętnych do udziału w emisjach obligacji i problemy z brakiem kasy nie będą miały miejsca. Będzie można brać udział w emisjach pierwotnych, bez wpłacania dużej kasy co daje dobrą dywersyfikację i obligacje w dobrej cenie :)

Jeżeli się nie mylę to może się zdarzyć, że (niestety) przekonamy się w praktyce ile warte jest zabezpieczenie obligacji w postaci nieruchomości bo Religa Dev. przeciąga coś z raportem i spłatą odsetek...

Raczej spodziewałbym się wykupu serii A za kasę z serii B i mniejszy procent na serii B. Spółka z taką sytuacją finansową nie musi emitować obligacji na 14%.

rafklopo napisał(a):
firemann napisał(a):
Zastanawia mnie tylko dlaczego ktoś oddaje po takiej cenie, przecież to w miarę bezpieczny papier na te warunki. Przychodzą mi tylko dwie rzeczy do głowy: a) ja nie wiem czegoś co wie sypiący, b) sypiący potrzebuje szybko gotówki na inne zakupy.

A może chodzi o kolejną emisję, która będzie lepiej oprocentowana?

Po fuzji Getin Noble Banku z Get Bankiem "stary" Getin nie może wypuszczać nowych serii obligacji na podstawie "starego" prospektu emisyjnego. "Nowy" Getin musi mieć nowy prospekt emisyjny zatwierdzony przez KNF. Dlatego nie biorę pod uwagę nowej emisji obligacji od Getina, do tej pory zebrali już około 600 mln pln. więc może na razie im wystarczy.

Zastanawia mnie tylko dlaczego ktoś oddaje po takiej cenie, przecież to w miarę bezpieczny papier na te warunki. Przychodzą mi tylko dwie rzeczy do głowy: a) ja nie wiem czegoś co wie sypiący, b) sypiący potrzebuje szybko gotówki na inne zakupy.

Jezeli zakupisz papier po cenie nominalnej to podatek zapłacisz tylko od odsetek (potrąci je DM), zakup obligacji poniżej ceny nominalnej wiąże się z osobnym podatkiem (ryczałt o ile się nie mylę). Tzn że przy zakupie poniżej ceny nominalnej i sprzedaży po kursie wyższym niż kurs zakupu będziesz musiał zapłacić podatek od różnicy ( cena sprzedaży - cena zakupu = kwota od której płacisz podatek) Jak nic nie pokręciłem to tak właśnie jest blackeye

Tak przy okazji zapytam jaki % netto wam wychodzi z obliczeń przy zakupie 99,oo ? (prowizji oczywiście)

Standardowo płacisz podatek od całości odsetek jakie wypadają na ten okres odsetkowy, a to powinno się równać odsetkom jakie DM przeleje na twój rachunek, jeżeli trzymasz dany papier do końca okresu odsetkowego. Więc tutaj raczej nie doszukiwałbym się jakiś innych reguł, jeżeli się mylę to niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi.

Właśnie dlatego, że poprzednie dwie serie są już w obrocie Catalyst spodziewałem się, że z tą serią nie będzie problemu... No ale tak jak piszesz to pierwsza seria, która jest zabezpieczona. Do końca miesiąca pozostał jeszcze tydzień więc zobaczymy czy się uda.

A masz może informacje jak długo już wniosek leży i czeka na rozpatrzenie ? Spodziewałem się, że w połowie czerwca seria C będzie już notowana na Catalyst.

Tak na marginesie : bezpieczne obligacje to mogą być takie co dają 4-5% (chociaż w dzisiejszym świecie chyba nie ma bezpiecznych instrumentów finansowych), jak ktoś kupuje obligacje które płacą 10-14% to chyba nie oczekuje, że będą one "bezpieczne".

Oferujący: Dom Maklerski Invista

Minimalny zapis na Inviste - 50k pln.

Nie znam wielkości minimalnego zapisu, ale dodam że obligacje mają być notowane na Catalyst.

Dziękuję za analizę :)

I znowu Pragma Inkaso tym razem PRI1212 dzisiaj ktoś oddał 99,50 to daje -1,37% do kursu odniesienia, czy poszło jakieś info czy to tylko wypadek przy pracy ?

Dodam tylko że KBC Securities - prowizja 0,08%, xtb - 0,15%. W KBC mozna złożyc zlecenie na 50% wartości posiadanego portfela papierów mając 0,00 zl na rachunku.

Spółka wyemitowała już dwie serie obligacji (ADM1013, ADM1212) w drodze na Catalyst jest już trzecia seria tym razem z zabezpieczeniem. Całkiem niezłe oprocentowanie i obecność na NewConnect, dostępny jest raport roczny za rok 2011 i ostatni raport miesięczny za miesiąc marzec, może ktoś z załogi Stockwatch pokusi się o prześwietlenie spółki od strony obligacji. Wszystkich zachęcam do dzielenia się uwagami i przemyśleniami na temat spółki.

Kamil Gemra napisał(a):
Zrobimy na początku maja analizę jej sytuacji, proszę ewentualnie sie przypomnieć na forum salute

Przypominamy sie bo to już pierwszy tydzień maja za nami :)

Okres bez odsetkowy się chyba rozpoczął dla tej serii obligacji... Też coś zakupiłem, po cenie 102% wyszło mi jakieś 8,1% netto czy coś takiego, więc całkiem znośnie za obligacje z takim ratingiem.

Bardzo fajny klip, na temat i konkretnie. Tak jak pisze Marcin: oby więcej takich emitentów. Dzięki za linka :)

hmm a w ING jeszcze cisza... może coś po dzisiejszym zamknięciu będzie wiadomo.

Dzięki yayurek, szukałem wczoraj jakiegoś info na ten temat, ale nie udało mi się nic znaleźć (pewnie dlatego, że szukałem po PRI0912, a powinienem po PLPRGNK00033). Teraz dodatkowe ( bonusowe ;) ) pytanie, kiedy i w jaki sposób zarząd podzieli się informacją na temat daty przedterminowego wykupu ?

Pragma Inkaso (PRI0912) - status: zawieszone. Ktoś coś słyszał ?, ktoś coś wie na ten temat ?

Nasuwa się myśl, że skoro fundusz popełnił taki "błąd", jakie szanse mamy my malutcy żeby tego nie zrobić. Mam tutaj na myśli to, że zarządzający funduszem zajmują się tym full time, a nie tak jak niektórzy z nas w sobotę wieczorem ;).

Marcin Osiecki napisał(a):
Mnie wychodzi zarówno z moich arkuszy, jak również funkcji Yield w Excelu 9,45% netto, przy dacie zakupu 2011-08-30, prowizji 0,19% i założeniu, że kupon jest stały 12,8%.

=YIELD(DATA(2011;8;30);DATA(2013;8;4);12,8%*0,81;(101,2 + 0,19*0,91) * 1,0019;100;2)

chciałem zapytać o ten fragment w którym wyliczana jest cena a dokładniej skąd wzięło się:1,0019, nie powinno być 0,0019 ?

Jakie macie plany odnośnie marca i obligacji Ganta ? Sprzedajecie przed wypłaceniem odsetek (i wykupu w przypadku GNT0312) czy twardo trzymacie papiery ?

Byłoby miło zobaczyć analizę wykonaną przez SW, więc przyłączam się do pytania.

@up

... bo nie mam wyjścia.

Zupełnie niezłośliwie to było (sam jestem w takiej sytuacji) po prostu samo ciśnie się na usta.

intelekt napisał(a):
Pewnie tak - zastanawiające że to już drugi emitent który z tego sposobu pozyskiwania kasy ucieka.

Dokładnie to samo przeszło mi przez myśl, liczę na to że rynek obligacji będzie się rozwijał i upłynniał, a takie historie jak ta trochę inaczej kształtują rynek, chociaż ruch w "interesie" jest.

Przycisk edytuj nie działa Eh?

dla zainteresowanych obligacje serii WDK1111 zostały szczęśliwie wykupione :)

O ile się nie mylę to zbliża się wykup obligacji serii WDK1111, mam nadzieję że wszystko przebiegnie bez problemu :)

To jeszcze jedno pytanie (muszę przyznać, że jestem oszołomiony liczbą papierów w twoim portfelu, nie wiem czy potrafiłbym nadążyć za wszystkimi informacjami jakie mogą się pojawić w związku z taka liczbą spółek w portfelu) jaką uzyskujesz średnią stopą w swoim portfelu obligacyjnym ? Ja staram się utrzymywać powyżej 8% netto,ostatnio zastanawiałem się czy to będzie nadal możliwe gdybym podwoił albo potroił kwotę za jaką zakupiłbym papiery.

yayurek, ale tak poważnie, czy są jakieś obligacje których nie masz w portfelu ?;) przepraszam za OT

Dla MVP0415 YTM netto wyszło mi 7,85% więc nie najgorzej, ale byłbym bardziej zadowolony z 8%. Zobaczymy co się z ceną będzie działo (pewnie po przeczytaniu tego wątku skoczy ;) )

WIB3+2.5% i WIB3+3.3% szaleństwa nie ma, że się tak wyrażę. Liczyłem na coś więcej niż oprocentowanie na lokacie.

Czy to może oznaczać, że poręczyciel w przypadku nie wywiązania się spółki z wypłaty odsetek lub wykupu obligacji przejmie zobowiązania wobec obligatariuszy ?

Ostatnie zdanie bardzo mnie cieszy, jeżeli tylko faktycznie cena minimalna nie będzie zaporowa, bo trzeba pamiętać, że dla jednego "niedużo" może być dla drugiego "bardzo dużo". Poczekamy zobaczymy, ale news jak najbardziej pozytywny, niech się rynek obligacji w Polsce rozkręca.

Ja też się skusiłem (udało mi się zakupić po 100,5%, aż się dziwię dlaczego tak tanio ktoś oddaje), do wykupu obligacji jeszcze daleko więc wiele się może zmienić, a na razie niezły %.

Nie wiem dlaczego edycja nie działa...
Duży wolumen dzisiaj na tej obligacji (w porównaniu do poprzednich dni) skusił się ktoś na 14% brutto?

Wygląda na to, że tym razem decyzje trzeba będzie podjąć bez pomoc SW. Okres bez odsetkowy zaczyna się w przyszłym tygodniu.

@SirHoe jak obliczyć XIRR i YTM oraz dlaczego liczy się oba znajdziesz w tym arcie (nie zapomnij zaglądnąć do komentarzy) www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
@barca100 ja liczyłem XIRR i YTM od 19.09 i przy cenie 102% otrzymałem brutto: xirr = 9,23% ytm = 8,93% netto: xirr = 7,31% ytm = 7,12%. Do ceny zakupu netto doliczyłem 0,19% prowizji.

Panie Marcinie było by mi niezwykle miło gdyby znalazł Pan czas na analizę tej spółki bo oprocentowanie jest kuszące.

Witam,
jakie Wam wyszło YTM netto ? Ja otrzymałem 7,09% i myślę, że coś sknociłem w obliczeniach :/

Odsetki z obligacji GNT0912 są już na rachunku w ING

W ING już są.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 2 listopada 2015 17:18:49
Liczba wpisów: 74
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,407 sek.

ocllakks
qtqcxfdf
chtqpwsr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
quaitwbl
qtqcyarl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat