PARTNER SERWISU
hfipgech
1 2 3

FERRO [Catalyst]

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 17 sierpnia 2011 14:25:51
zdecydowałem się na kupno badzo umiarkowanej ilości FERRO, nic na temat tej firmy na Forum nie było, a z chęcią bym jeszcze coś dokupił. Na pierwszy rzut oka Firma mi się podoba, najbardziej realna gospodarka, ani śladu HIGCH TECH. Jako kompletnemu amatorowi dokument emisyjny także mi się spodobał, ale z dokupieniem, poczekałbym na opinię naszych Ekspertów
Edytowany: 18 sierpnia 2011 15:31

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 17 sierpnia 2011 15:41:23
Byłem na debiucie tych papierów na Catalyst. Z prezentacji podczas niego dowiedziałem się, że kupili podobną do siebie firmę w Czechach (chyba tutaj). Tamta firma ma nawet lepsza pozycję niż Ferro w Polsce. Ogólnie firma mi się spodobała i widać, że mają przemyślane to co robią i chcą robić. Poproszę Marcina to zrobi analizę sytuacji finansowej.

yayurek
0
Wysłane: 17 sierpnia 2011 17:47:43
tak, jest w dokumencie, że całość pieniędzy idzie na zakup firmy NOVASERVIS BRNO, dawnej znanej jako ZNOJMO (niegdyś popularna w Polsce, sam mam między innymi kibelek od nich) tutaj FERRO, prezentuje swoją nową fabrykę

instalreporter.pl/artykul/po-w...

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 17 sierpnia 2011 19:59:47
A stopa zwrotu do ryzyka Ci się opłacała po tych cenach ? "Na oko" netto mi wychodzi jakieś 7%... czyli 1% więcej niż ostatnia lokata w Getinie...
Edytowany: 17 sierpnia 2011 20:02

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 17 sierpnia 2011 20:09:47
Mi coś się w ogóle nie zgadza. Wypłata odsetek we wrześniu, więc już sporo odsetek się nazbierało.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 17 sierpnia 2011 21:17:10
Fakt jest faktem, że Getin ze swoimi lokatami sporo namieszał również na Catalyst.

yayurek
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 07:24:31
jak to powiedziano w MISIU "nie mieszajmy dwóch systemów walutowych". Zwykliśmy podawać dla lokat oprocentowanie brutto, zaś dla obligacji korporacyjnych rentowność netto. Ja w obu przypadkach obliczam brutto. Biorąc pod uwagę rentowność najlepszych lokat rocznych o gwarantowanej (bez względu na zmiany w prawie) wysokości odsetek brutto 7,5% (nie biorę pod uwagę przeróżnych dwumiesięcznych lokat na "start"). Obliczam rentowność brutto dla FERRO. Przy cenie 100,8%, sporych narosłych odsetkach (38,01 na 22.08.2011), które do samej kwoty zakupu wymagają dodania 0,8% na podatek, plus 0,2% na prowizję. To rentowność brutto na 22.08.2011 wychodzi mi 9,59%. Mnie to zadowala. A z czasem robię się zresztą coraz bardziej konserwatywny jeśli chodzi o dług korporacyjny i według mnie firmy z High Tech z NC są do inwestowania w akcje, gdzie możemy uzyskać nawet kilkaset procent zwrotu (ryzykując oczywiście stratę wszystkiego). Jeżeli w porównaniu z "nudną gospodarką", High Tech obligacyjny daje 2% więcej zwrotu (też przy sporej szansie utraty wszystkiego), to ja wybieram dług nudnej firmy

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 18 sierpnia 2011 15:44:07
Profil działalności emitenta: Grupa jest jednym z liderów sprzedaży branży sanitarnej i grzewczej na rynku polskim. Spółka oferuje armaturę sanitarną i instalacyjną pod własną marką FERRO oraz elementy instalacji grzewczych pod własną marką Weberman. Sprzedaż tych produktów dominuje w strukturze sprzedaży ogółem. Ponadto spółka prowadzi sprzedaż na rynki zagraniczne, m.in. rumuński, francuski, ukraiński, białoruski, bułgarski i rosyjski. Produkcja Grupy realizowana jest głównie w Chinach, poprzez spółkę Yuhuan AMG Just Valve Co Ltd., w której Ferro SA posiada 50% udziałów, oraz dodatkowo przez innych producentów w Chinach, Turcji, oraz Polsce.

Strona internetowa: http://www.ferro.pl

Podstawowe dane:

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 19 sierpnia 2011 16:10:10
FRO0416: Analiza wypłacalności FERRO SA na podstawie danych finansowych za II kwartał 2011 r.

Wersja PDF

Tylko jedna seria (A) papierów dłużnych Spółki jest dostępna na Catalyst, za to była to emisja znacząca o całkowitej wartości nominalnej 45 mln zł. Obligacje zostały oznaczone kodem FRO0416 i są notowane w alternatywnym systemie obrotu zarówno w segmencie detalicznym (GPW), jak i hurtowym (BondSpot). Nominał jednej sztuki to 1000 zł. Konstrukcja omawianych walorów jest dość skomplikowana. Oprocentowanie jest zmienne, stopą referencyjną jest WIBOR 6M, a kupony są wypłacane dwa razy do roku przy konwencji ACT/365. Marża nominalna nie jest stała i wynosi od 5,5 proc. do 7,5 proc. w zależności od kształtowania się wskaźnika dług netto / EBITDA. Są to zwykłe niezabezpieczone papiery dłużne. Nie są zamienne na akcje Ferro SA, które są notowane na rynku regulowanym GPW, co jest świetną wiadomością dla obligatariuszy ze względu na dostęp do porządnych raportów bieżących i okresowych. Do wykupu w pierwotnym terminie zapadalności pozostało jeszcze ponad 4,5 roku. Niemniej jednak obligacje posiadają wbudowane opcje przedterminowego wykupu zarówno dla Emitenta, jak i dla inwestora. Opcja call jest bezwarunkowa, lecz okres karencji trwa przez 37 miesięcy od daty przydziału (4 kwietnia 2011 r.). Zatem pierwszy możliwy termin wykonania tej opcji będzie w maju 2014 r. Wykonanie opcji put przez inwestora jest natomiast uzależnione od zaistnienia określonych w dokumencie informacyjnym warunków.

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl; * - wg metodologii Spółki wskaźnik ten wynosi ok. 7

Poziom zadłużenia, zdolność do obsługi długu oraz płynność finansowa
Na pierwszy rzut oka poziom zadłużenia wygląda na racjonalny i bezpieczny. Wskaźnik ogólny wynosi 55 proc., czyli na 1 zł kapitałów własnych przypada 1,24 zł zobowiązań. Trochę gorzej to wygląda po ujrzeniu szczegółów. Warto pamiętać, że emisja obligacji była potrzebna, aby zgromadzić część środków potrzebnych na przejęcie czeskiej spółki Novaservis. Cała transakcja wygenerowała ogromną wartość firmy w skonsolidowanym bilansie Ferro SA (118 mln zł). Ponadto pojawiły się także pozostałe wartości niematerialne i prawne (ok. 42 mln zł). Wygląda na to, że czeskie przedsiębiorstwo zostało przejęte z dużą premią. Wartość firmy powstaje w przypadku zakupu po wyższej cenie niż wynosi wartość godziwa aktywów netto. W raporcie półrocznym z bieżącego roku widać skokowy, mocny wzrost przychodów i rezultatów operacyjnych po tym przejęciu. Możliwe zatem, że będzie to transakcja opłacalna. Niemniej jednak wartości niematerialnych w wypadku likwidacji nie da się sprzedać. Gdyby je odliczyć od aktywów miernik ogólny zadłużenia wzrósłby do ponad 100 proc., czyli Ferro miałoby ujemne kapitały własne.

Zdolność do obsługi długu należy ocenić umiarkowanie dobrze. Przede wszystkim bardzo korzystne są mierniki pokrycia odsetek zyskami operacyjnymi (nawet ponad 7). Niestety po emisji omawianych papierów dłużnych znacznie zwiększą się koszty odsetkowe. Pomimo tego faktu rezultaty EBITDA powinny być w najbliższej przyszłości przynajmniej trzykrotnie większe od wymaganych przez wierzycieli odsetek. Jest to relacja pozytywna. Liczony bardzo konserwatywnie wskaźnik dług netto / EBITDA wynosi nieco ponad 9, ale to i tak niezła wartość w porównaniu do wielu innych emitentów notowanych na Catalyst. Wspomniany miernik jest bardzo ważny dla obligatariuszy, ponieważ od jego poziomu będzie uzależniony ewentualny wzrost marży nawet do poziomu 7,5 proc. ponad WIBOR 6M. Tylko, że Ferro ma swój własny sposób na jego kalkulacje. Dług netto uwzględnia tylko zobowiązania długoterminowe plus krótkoterminowe odsetkowe (np. kredyty w rachunku bieżącym) pomniejszone o środki pieniężne. Natomiast EBITDA zawiera też zysk netto spółki Yuhuan AMG za ostatnie 12 miesięcy, który przypada na Emitenta. To wszystko sprawia, że ten wskaźnik wynosi obecnie ok. 7.

Relacja długu netto do EBITDA w zakresie od 4,7 do 5,2 oznacza marżę 6,5 proc., a wskaźnik od 5,2 do 5,7 oznacza marżę 7,5 proc. Warunki zwiększania marży są jednak dużo bardziej skomplikowane. Przede wszystkim wzrost marży ponad podstawową może nastąpić tylko, jeśli nastąpi spadek wyników EBITDA. Po drugie zgodnie z warunkami emisji przekroczenie poziomu 5,7 nie powoduje wzrostu marży, lecz jedynie możliwość wykonania opcji przedterminowego wykupu przez inwestora. Widać zatem, że jest mało prawdopodobne, aby Ferro zapłaciło więcej niż 5,5 proc. marży. Rzecz jasna opisane powyżej zasady są na tyle niejasne i pogmatwane, że warto by zapytać Spółkę o ich potwierdzenie na przejrzystych przykładach.

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Rating portalu StockWatch.pl spadł po ostatnim raporcie do BBB. Nadal jednak jest to wysoka ocena wypłacalności – poziom inwestycyjny, a nie spekulacyjny. Większość czynników działa ciągle na plus, stąd miernik Altmana jest korzystny. Kapitał obrotowy netto jest pokaźnych rozmiarów (ok. 60 mln zł), a co jeszcze ważniejsze Spółka jest rentowna i wypracowuje regularnie zyski operacyjne. W ciągu ostatnich 12 miesięcy rezultat EBITDA wyniósł ok. 19 mln zł. Dodatkowo w zyskach zatrzymanych jest aż 52 mln zł, co świadczy o tym, iż także w przeszłości firma nie traciła pieniędzy, a ponadto nie wypłacała dywidend.

Analiza dostępna dla wszystkich użytkowników portalu. Więcej informacji o rynku Catalyst na http://www.gpwcatalyst.pl. Analiza została sporządzona wyłącznie w celach edukacyjnych i jest subiektywną oceną autora. Zawarte informacje nie mogą być podstawą do podejmowania jakichkolwiek decyzji inwestycyjnych. Analiza nie jest rekomendacją w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz.U. 2005 nr 206 poz. 1715).
Edytowany: 20 marca 2012 15:56

yayurek
0
Wysłane: 20 sierpnia 2011 17:13:09
dziękuję za analizę

intelekt
0
Wysłane: 26 sierpnia 2011 17:43:20
Po tej analizie kurs skoczył do 102,5 :)

A tak na serio - ten papier to kolejny przykład na to że na Catalyst normalny, szary człowiek poświęcający na swoje inwestycje 15-30 minut "po pracy" nic porządnego "od tak" po przyzwoitej cenie nie kupi - wyjątkiem jest Gant. Przecież przy takiej stopie zwrotu te obligacje powinny chodzić nie więcej niż 100-100,5% tymczasem ktoś je wystawia za 102,5-103 i co więcej znajduje kupców - kto się godzi na stopę niższą niż 3 mc lokata w pierwszym lepszym banku to dla mnie totalny bezsens...
Edytowany: 26 sierpnia 2011 17:45

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 26 sierpnia 2011 18:13:00
Jesli ktos kupuje na min. rok (a najlepiej do wygasniecia) to nie jest z rentownoscia jeszcze tak zle. Dzisiejszy obrot to moja sprawka, ale w sumie sprzedawalem niechetnie.
Z zakupami tez nie jest tak tragicznie, bo 100 szt lezalo przez ostatnie kilka dni na 101%.

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 26 sierpnia 2011 21:31:19
Witam
Ja potwierdzam, że ciężko coś złapać w rozsądnej cenie. Skoro mam troche ponad 6% netto w Getinonline to tutaj szukam czegoś ponad 8% netto. Ostatnio złapałem GND0513, ale nic więcej ciekawego nie znalazłem.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 27 sierpnia 2011 10:44:00
Ferro dało się kupić przez spory okres czasu po kursie 101, co dawało ok. 7,85 proc. Myślę, że to o wiele lepszy deal niż kupować Ganta po ponad 8 proc.

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 27 sierpnia 2011 20:47:01
Raport Ganta wypadł chyba dobrze i kurs wyskoczył o 8%. Możesz podzielić się swoimi przemyśleniami nt Ganta? Może na priv, żeby nie robić off-topicu. Z góry dziękuję.

intelekt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2011 10:49:41
Marcin Osiecki napisał(a):
Ferro dało się kupić przez spory okres czasu po kursie 101, co dawało ok. 7,85 proc. Myślę, że to o wiele lepszy deal niż kupować Ganta po ponad 8 proc.

Tak tylko ze Gant jest na tyle płynny że w każdej chwili możesz go kupić po normalnej cenie. Wszystkie pozostałe obligacje kupujemy na zasadzie - "łap okazję bo przez kilka dni ktoś sypie po fajnej cenie" albo "wchodzę w emisję za 100tys a później będę to opylał frajerom za 103-104 - ktoś przecież kiedyś i tak kupi". I to mi się w Catalyst bardzo nie podoba. Dopóki nie uwolnią emisji żeby zwykły Kowalski mógł za 2-5tys zł swoich oszczędności kupić obligacje za 100% ceny dopóty lepiej z płynnością nie będzie.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 28 sierpnia 2011 10:59:24
No to trzeba by zmienić prawo, żeby w emisji prywatnej też można się było reklamować i sprzedawać nieograniczonej ilości inwestorów.

Akurat jeśli Ci się już uda kupić dobry papier po niskiej cenie to nie będzie żadnego problemu ze sprzedażą, jeśli naprawdę będziesz chciał go sprzedać (czyli po rozsądnej dla kupującego cenie). Z tej perspektywy nie widzę dla posiadacza problemów z płynnością.

Edit: Przypomniał mi się niezły przykład. Obligacje PCC Rokita PCR0613. To było prawdziwe IPO i każdy mógł się zapisać nawet na 1 szt. za 100 zł. I co? I nic. Ani nie ma dużych obrotów, ani niskiej ceny na rynku wtórnym (102,80). A niby papiery powinny być w rękach wielu małych, indywidualnych inwestorów. To wszystko nie jest czasami aż takie proste, jak się wydaje.
Edytowany: 28 sierpnia 2011 11:59

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 28 sierpnia 2011 13:04:42
Płynność na papierach o nominale 100zł jest i tak mniejsza, bo gdy ktoś kupi od nas jedną obligację to prowizja jest relatywnie większa niż w przypadku nominału 1000zł.

intelekt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2011 13:07:04
Cytat:
Edit: Przypomniał mi się niezły przykład. Obligacje PCC Rokita PCR0613. To było prawdziwe IPO i każdy mógł się zapisać nawet na 1 szt. za 100 zł. I co? I nic. Ani nie ma dużych obrotów, ani niskiej ceny na rynku wtórnym (102,80). A niby papiery powinny być w rękach wielu małych, indywidualnych inwestorów. To wszystko nie jest czasami aż takie proste, jak się wydaje.

Z całym szacunkiem ale to kiepski przykład bo PCR0613 ma oprocentowanie brutto 9% (na dodatek stałe) czyli nawet wchodząc w cenie bez premii netto wychodzi jakieś 7,3%... no sorry ale za tyle to ja też bym w to nie wszedł w emisji bo po co skoro nawet dziś założyłem sobie 3 lokaty na 6,86% netto ? 0,5% premia + ryzyko w stosunku do lokaty nie ma przecież żadnego sensu.

Znajdź otwartą emisję porządnej spółki w której zwykły śmiertelnik mógł zyskać min. 8,5% netto :)
Edytowany: 28 sierpnia 2011 13:09

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 28 sierpnia 2011 13:20:09
Kilka rzeczy, ciekawe co powiesz jak za chwilę skasują lokaty anty-belkowe. Gdzie ta lokata na 6,86% netto? Chętnie założę. Chyba, że to oferta negocjowana. Akurat stałe oprocentowanie niedługo stanie się zaletą, bo znając rozkład głosów w RPP oraz rozwój sytuacji gospodarczej może nie być już znaczących podwyżek. A niedługo nawet stopy pójdą w dół. Ja takiego rozwoju wydarzeń wcale nie wykluczam.

Aha już wiem, to była 4-miesięczna w Getinie - już niedostępna. Zresztą 6,5 proc. nominalnie. Tak, tak, wiem optymalizacja.
Edytowany: 28 sierpnia 2011 13:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,356 sek.

hlfahxcq
ncgiuyob
owbpxwua
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bnnfuaji
bnymnwop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat