Kilka lat temu, kiedy powstawal w Polsce social lending bylem do niego bardzo entuzjastycznie nastawiony. Zycie pokazalo jednak, ze to co dobrze dziala na swiecie w Polsce juz niekoniecznie. Splacalnosc byla kiepska, interpretacje urzedu skarbowego niekorzystne, windykacja kulawa.
Teraz zaczynam watpic w wyzszosc dlugu korporacyjnego nad oferta depozytowa bankow. Mam portfel 20 emitentow, wazonych ryzykiem, kupowanych w dobrych cenach (glownie dzieki temu, ze siedze przez cala sesje przed kompem). Poswiecilem sporo czasu na czytanie dokumentow informacyjnych, forum SW itp. Naiwnie myslalem, ze rynek publiczny, pod piecza KNFu i KDPW spowoduje, ze termin wykupu to bedzie rzecz swieta. Natomiast emitent, ktory nie wykupi obligacji w terminie, po 3 miesiacach bedzie zlicytowany/zlikwidowany.
Przypadek Anti pokazal, ze termin wykupu obligacji jest baardzo "elastyczny", wykup moze byc przeprowadzony transzami i do tego wybiorczo (i to za przyzwoleniem KDPW

). W tym czasie spolka dziala jakby nic sie nie stalo, nadal jest notowana, przenosi majatek do sp. z o.o., podpisuje list intencyjny dot. przejecia itp.
Jeszcze dobrze nie ucichlo echo skandalicznego postepowania Anti i juz pojawil sie Fojud, ktory w podobny sposob zaczyna mydlic oczy obligatariuszom.
Efekt jest taki, ze jesli chocby jeden z moich 20 emitentow nie wykupi swoich papierow, cala moja praca bedzie warta slownie: ZERO (rentownosc portfela osiagnie poziom przecietnej lokaty).
Mam nadzieje, ze w przyszlosci Catalyst bedzie wiekszy, lepiej nadzorowany i przede wszystkim bardziej plynny.
Mam takze nadzieje, ze z czasem powstanie (moze na SW) narzedzie umozliwiajace szybki wybor/wyszukiwanie emitentow wg zadanych kryteriow. Tak aby czas poswiecony na budowe portfela byl blizszy szukaniu najlepszych lokat bankowych, a nie doboru akcji z gpw.
PS. Dla kogo sa te limity emisji po min 50 000 euro ? Zeby zbudowac rozsadny, zdywersyfikowany portfel na rynku pierwotnym trzeba dysponowac min 1 mln euro
PS2. Wg mnie najwiekszym zagrozeniem dla Catalyst jest typowo Polska "bylejakosc" standardow, ladu korporacyjnego, prawa itp.