WatchDog napisał(a):
Co do zasad i podstaw, których bym się osobiście trzymał, oto co mi przychodzi teraz do głowy:
- waluta kredytu taka jak waluta, w której mam przychody. Niepotrzebne mi ryzyko wymiany,
- zabezpieczenie na nieruchomości i koniec, bez poręczycieli ani dodatkowego poręczenia majątkowego,
- możliwość wcześniejszej spłaty bez dodatkowych opłat,
- stała marża nad stopę referencyjną.
Jak coś jeszcze wykombinuję to dopiszę.
Pare slow ode mnie, jako doswiadczonego posiadacza kredytu

(na szczescie juz na ukonczeniu

).
W zasadzie WD wymienil najwazniejsze rzeczy. Jesli chodzi o wczesniejsza splate: chyba nie znajdziesz kredytu z mozliwoscia wczesniejszej splaty calkowitej bez oplaty (ok 1-2%), przynajmniej nie np w pierwszych 5 latach kredytu. Chodzi o mozliwosc nielimitowanych wczesniejszych splat czastkowych, przy niskiej oplacie (ja w Pekao place 150 zlotych za aneks do umowy).
Stala marza - oczywiscie podstawa. Wazna tez czestotliwosc indeksacji - optymalnie to 3 albo 6 miesiecy, wowczas masz mniej wiecej caly czas rynkowe oprocentowanie (tak najzdrowiej).
Nie umiem powiedziec o marzach, sam mam 0,65 ale to ze starych dawnych dobrych czasow. Obecnie zdaje sie 1 - 1,5% w PLN to fajnie, a w walucie w ogole ciezko o kredyt, a marza 3% to nic dziwnego.
Uwaga na gaszcz oplat pomiedzy zawarciem umowy a wpisem do hipoteki: wszystkie dodatkowe ubezpieczenia, marze i takie rzeczy.
Najwazniejsza mysl: taki kredyt jest PRODUKTEM, tak jak samochod, sama nieruchomosc, telewizor czy meble. Zarazem jest NAJDROZSZYM pojedynczym produktem jaki wiekszosc ludzi kupuje w zyciu. To oznacza dwie rzeczy:
1. masz prawo oczekiwac ze ten produkt bedzie
tailor made. Ze dostaniesz specjalne warunki, i mozliwosc negocjowania rzeczy na ktorych Ci zalezy. To nie jest produkt i transakcja przy ktorej panienka z okienka przeczyta Ci z tabelki standardowe warunki
2. zeby osiagnac sukces w pkt 1 trzeba, jak napisal WD, samemu poswiecic na to troche czasu. czesto rozne oddzialy tego samego banku nawet beda roznic sie warunkami i obsluga (w zakresie w jakim parametry zmienia sam dyrektor oddzialu). poza zaproponowanymi posrednikami zaproponowalbym jeszcze goldenegg.pl, nieco mniej znani, jakby bardziej selektywni, nie naganiam na ich uslugi, ale sam bylem przez nich obslugiwany bardzo dobrze.
In the name of all that which does not suck!