PARTNER SERWISU
dxwhsopd

kredyt hipoteczny

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 18 kwietnia 2009 12:57:31
Witam
Kolego Watch Dog mam ogromną prośbę o pomoc w nastepującej sprawie.
Ojciec chce wziąsc kredyt na budowę domu , ( dzałkę już ma ).
Na co szczególnie zwrócić uwagę przy braniu takiego kredytu ?
By kredyt spełniał choć trochę zasadę "uczciwego kredytu "

Kolegom którzy mają wiedzę w tym temacie również dziekuję za ewentułalną pomoc .wave

Bardzo dziekuję !!!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 kwietnia 2009 14:45:38
Nie jestem żadnym ekspertem, tylko teoretykiem. W szczególności, nie mam pojęcia o aktualnej ofercie banków, ile można ugrać i tak dalej.
Jest trochę roboty do zrobienia, no chyba że człowiek jest zajęty i z założenia chce zrobić szybko.

Na początek poszedłbym do Expandera i Open Finance, przedstawił potrzeby i nic nie podpisując wysłuchał co mają do powiedzenia. Potem grzecznie podziękował i sobie poszedł samemu przeanalizować przedstawione oferty banków. Do trzech najlepszych wybrałbym się bezpośrednio i również pobrał ofertę, a następnie porównał z tym co wcześniej pokazał pośrednik. To by mi dało jakieś wyobrażenie o tym, w czym można wybierać i ile to kosztuje.

Co do zasad i podstaw, których bym się osobiście trzymał, oto co mi przychodzi teraz do głowy:
- waluta kredytu taka jak waluta, w której mam przychody. Niepotrzebne mi ryzyko wymiany,
- zabezpieczenie na nieruchomości i koniec, bez poręczycieli ani dodatkowego poręczenia majątkowego,
- możliwość wcześniejszej spłaty bez dodatkowych opłat,
- stała marża nad stopę referencyjną.

Jak coś jeszcze wykombinuję to dopiszę.

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 18 kwietnia 2009 21:19:04
WatchDog napisał(a):

Co do zasad i podstaw, których bym się osobiście trzymał, oto co mi przychodzi teraz do głowy:
- waluta kredytu taka jak waluta, w której mam przychody. Niepotrzebne mi ryzyko wymiany,
- zabezpieczenie na nieruchomości i koniec, bez poręczycieli ani dodatkowego poręczenia majątkowego,
- możliwość wcześniejszej spłaty bez dodatkowych opłat,
- stała marża nad stopę referencyjną.

Jak coś jeszcze wykombinuję to dopiszę.

Pare slow ode mnie, jako doswiadczonego posiadacza kredytu salute (na szczescie juz na ukonczeniu king ).
W zasadzie WD wymienil najwazniejsze rzeczy. Jesli chodzi o wczesniejsza splate: chyba nie znajdziesz kredytu z mozliwoscia wczesniejszej splaty calkowitej bez oplaty (ok 1-2%), przynajmniej nie np w pierwszych 5 latach kredytu. Chodzi o mozliwosc nielimitowanych wczesniejszych splat czastkowych, przy niskiej oplacie (ja w Pekao place 150 zlotych za aneks do umowy).
Stala marza - oczywiscie podstawa. Wazna tez czestotliwosc indeksacji - optymalnie to 3 albo 6 miesiecy, wowczas masz mniej wiecej caly czas rynkowe oprocentowanie (tak najzdrowiej).
Nie umiem powiedziec o marzach, sam mam 0,65 ale to ze starych dawnych dobrych czasow. Obecnie zdaje sie 1 - 1,5% w PLN to fajnie, a w walucie w ogole ciezko o kredyt, a marza 3% to nic dziwnego.

Uwaga na gaszcz oplat pomiedzy zawarciem umowy a wpisem do hipoteki: wszystkie dodatkowe ubezpieczenia, marze i takie rzeczy.

Najwazniejsza mysl: taki kredyt jest PRODUKTEM, tak jak samochod, sama nieruchomosc, telewizor czy meble. Zarazem jest NAJDROZSZYM pojedynczym produktem jaki wiekszosc ludzi kupuje w zyciu. To oznacza dwie rzeczy:
1. masz prawo oczekiwac ze ten produkt bedzie tailor made. Ze dostaniesz specjalne warunki, i mozliwosc negocjowania rzeczy na ktorych Ci zalezy. To nie jest produkt i transakcja przy ktorej panienka z okienka przeczyta Ci z tabelki standardowe warunki
2. zeby osiagnac sukces w pkt 1 trzeba, jak napisal WD, samemu poswiecic na to troche czasu. czesto rozne oddzialy tego samego banku nawet beda roznic sie warunkami i obsluga (w zakresie w jakim parametry zmienia sam dyrektor oddzialu). poza zaproponowanymi posrednikami zaproponowalbym jeszcze goldenegg.pl, nieco mniej znani, jakby bardziej selektywni, nie naganiam na ich uslugi, ale sam bylem przez nich obslugiwany bardzo dobrze.
In the name of all that which does not suck!

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 19 kwietnia 2009 20:41:23
Panowie Bardzo Dziękuje !wave wave wave

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 kwietnia 2009 21:31:23
Tak, uważaj na sprzedaż wiązaną. "Doradca" może Ci chcieć sprzedać np. "ubezpieczenie od niewypłacalności" co jest kompletną lipą, poza tym jest dobrowolne, a jeśli inaczej to postrasz go UOKiKiem i zakazem sprzedaży wiązanej. Natomiast na pewno będą wymagać ubezpieczenia zastawu, cesji z polisy i wpisu do hipoteki. To wszystko kosztuje i będzie obciążać Ciebie.

miras8
0
Wpisów: 12
Wysłane: 18 grudnia 2009 17:43:03
Shame on you Temat trochę spłyciliście, ale jeśli jest aktualny, to mogę go nieco przybliżyć... obecnie zajmuję się kredytami - głównie hipoteką.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 18 grudnia 2009 17:49:27
miras8 napisał(a):
Shame on you Temat trochę spłyciliście, ale jeśli jest aktualny, to mogę go nieco przybliżyć... obecnie zajmuję się kredytami - głównie hipoteką.

To prosze abys powiedzial na co zwracac szczegolna uwage przy kredycie pod zakup mieszkania/domu

robertkajzer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 19 grudnia 2009 14:21:39
Przede wszystkim czytac wszystko (nawet w rzeczy w jakis zalacznikach itp.), porownywac oferty wszystkich bankow na rynku, zadawac duzo pytan i probowac utragowac nizsze koszty.
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://abcinwestowania.wordpress.com ---> porady inwestycyjne

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 5 stycznia 2010 18:51:56
sprawdz koniecznie oferte DNB Nordu. Mają fajną ofertę (trzeba by przeliczyć ale wydaję się jedną z najkorzystniejszych na rynku). Kredyt ten jest dla kwot powyżej 200k. Teraz promo - 2,6% przez pierwszy rok, potem 3,24$. Nie płaci się także żadnych prowizji. Kredyt w walucie eur

jakby co mogę więcej powiedzieć na temat tej oferty bo jestem aktualnie sam w temacie :)
Edytowany: 5 stycznia 2010 18:55

robertkajzer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 6 stycznia 2010 10:40:58
Warto sie troche potargowac. Jak ma sie dobra historie to mozna utargowac nizsza prowizje.
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://abcinwestowania.wordpress.com ---> porady inwestycyjne

mroman
1
Wpisów: 195
Wysłane: 6 stycznia 2010 17:59:38
miras8 napisał(a):

NIe krepuj sie przyblizaj, chetnie sie czegos naucze. Tez planuje wziac hipoteke.

enforces
0
Wysłane: 7 stycznia 2010 00:50:10
mroman napisał(a):
miras8 napisał(a):

NIe krepuj sie przyblizaj, chetnie sie czegos naucze. Tez planuje wziac hipoteke.

no właśnie. może zaczniemy od przeanalizowania oferty Dnb nordu?

milik
0
Wpisów: 11
Wysłane: 7 stycznia 2010 22:07:13
Pod koniec wakacji dowiadywałem się o kredyt z dopłatami z BGK oferta bez wkładu własnego (250kzl) w PEKAO 3,5% marży (decyzja w 3 dni w oddziale) w PKO 2,7%, wysyłka do centrali i czekamy 4-5tygodni sezon ogórkowy;)Możliwość wcześniejszej spłaty bez prowizji. Przy wkładzie 20% pekao 3%, możliwość spłaty 15% rocznie kredytu + koszty aneksu.

Spore marże na czasy "kryzysu".

Pozdrawiam.

enforces
0
Wysłane: 13 stycznia 2010 09:54:54
milik napisał(a):
Pod koniec wakacji dowiadywałem się o kredyt z dopłatami z BGK oferta bez wkładu własnego (250kzl) w PEKAO 3,5% marży (decyzja w 3 dni w oddziale) w PKO 2,7%, wysyłka do centrali i czekamy 4-5tygodni sezon ogórkowy;)Możliwość wcześniejszej spłaty bez prowizji. Przy wkładzie 20% pekao 3%, możliwość spłaty 15% rocznie kredytu + koszty aneksu.

Spore marże na czasy "kryzysu".

Pozdrawiam.

a jakie były przed bo nie mam porównania szczerze mówiąc?

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 13 stycznia 2010 09:59:44
enforces napisał(a):

Niecałe trzy lata temu marża 1% - kredyt w PLN na 90% wartości nieruchomości, prowizja też zdaje się jednorazowo 1% (Millenium).
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

enforces
0
Wysłane: 13 stycznia 2010 11:06:28
iktorn napisał(a):
enforces napisał(a):

Niecałe trzy lata temu marża 1% - kredyt w PLN na 90% wartości nieruchomości, prowizja też zdaje się jednorazowo 1% (Millenium).

no to super warunki, ale wtedy banki to rzucały kredytami na prawo i lewo, i chyba w 2010 nadal takich warunków jeszcze nie będzie. nie liczył bym na to. pozyskanie pieniądza z rynku jest nadal drogie (ryzyko). widać to po wiborze

janek31
0
Wpisów: 1
Wysłane: 13 czerwca 2011 12:07:53
DEX napisał(a):
Witam
Kolego Watch Dog mam ogromną prośbę o pomoc w nastepującej sprawie.
Ojciec chce wziąsc kredyt na budowę domu , ( dzałkę już ma ).
Na co szczególnie zwrócić uwagę przy braniu takiego kredytu ?
By kredyt spełniał choć trochę zasadę "uczciwego kredytu "

Kolegom którzy mają wiedzę w tym temacie również dziekuję za ewentułalną pomoc .wave

Idź do doradcy. Szczytów uczciwości to tam możesz nie zaznasz, ale i tal to lepsze niż samodzielne porównywanie 30 ofert kredytów. Kredyt hipoteczny i wszystko wokoło niego to dość skomplikowana materia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,386 sek.

tpgtyzcn
nyhxmuxv
gbvwicdw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jxibbgnb
ftvfmddu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat