Temat:
SYGNITY
Alexey napisał(a):ja jestem pewien ze duze wzrosty beda w przyszlym tygodniu, bo do konca tego musze sie mocno zredukowac. a to do tej pory zawsze bezblednie dzialalo No, to raz mi sie cos udalo Zredukowalem 90% zaangazowania w czwartek-piatek (nawet na Bankierze ktos napisal ze "ponizej 16.20 kurs byl celowo zwalany", hej to ja  ) Po dzisiejszych wynikach, i komentarzu WD zamierzam calkiem porzucic SGN. Technicznie to wyglada wciaz niezle, ale technicznie Techmex tez w swoim czasie wygladal ladniej niz niezle. Trzeba miec otwarte oczy: interesuje sie SGN od ok roku, i ciagle jest to spolka nastepnego kwartalu. "Nastepny kwartal bedzie dobry". "Wyczyscili wszystkie syfy i teraz juz tylko do przodu". Zdaje sie ze to tak jest nie od roku, tylko od 3-4 lat.  To ja jednak dziekuje, postoje... EDIT: przy czym wydaje mi sie ze swieczka dzisiejsza bedzie jednak biala, i zamkniecie powyzej 15. ale to nic nie zmienia, In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Pinki napisał(a):wcześniej czy później będziemy znowu testować dużo wyższe poziomy, pytanie tylko kiedy? podpisane kontrakty muszą wreszcie wywindować kurs dużo wyżej, stawiam chodzącego Jasia że tak będzie  , tylko zwałka na szerokim mogłaby opóźnić taki scenariusz. ja jestem pewien ze duze wzrosty beda w przyszlym tygodniu, bo do konca tego musze sie mocno zredukowac. a to do tej pory zawsze bezblednie dzialalo In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
czyzby to bylo tak? stromo...  kliknij, aby powiększyćja w okolicach 19.50+ jednak zaczne redukowac, o ile tam dojedziemy. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Silne wsparcie na 16.20-16.25. wydaje mi sie, ze bedzie za tyle do kupienia w tej korekcie, chocby przez chwile. i podstawie koszyk :) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
no tak. to jest to na co czekalem. siedze na SGN od grudnia. glownie usrednialem w dol na tym pierwszym duzym zjezdzie. ze srednia cena 13,62 czuje sie bardzo dobrze. musze w ciagu paru tygodni czesciowo zredukowac zaangazowanie w GPW i okolice 20.00 wydaja sie sensowne do tego celu. natomiast autentycznie wydaje mi sie ze SGN jest sensowna dlugoterminowa inwestycja w wartosc - jak to ladnie napisal Szooler. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
w tym wypadku maja te wade, ze nie da sie zalinkowac wprost do pojedynczego newsa. trzebaby linkowac www.stockwatch.pl/wiadomosci-o... i pisac "szosty news od gory". jest to wszakze chyba jedyna wada jaka umialbym wskazac na STW In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):Alexey napisał(a):white_eagle napisał(a): ing tfi > 5% z 3,24 %
gdzie jest to info? pojawia sie rowniez na bankierze, bez podania zrodla. przeciez ING ma 6% SGN od grudnia... EDIT: "Przyczyną zmiany udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Sygnity było przekształcenie..." stooq.pl/n/?f=322261&c=1&a... tyle ze... nie zwiekszyl. jak napisano powyzej. oglosil sie mniej wiecej wtedy, kiedy wychodzil z TEXa. stooq.pl/n/?f=291951&searc...In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
szykuja niezla luke startowa... ale ja bym wolal zeby na zamknieciu tak szaleli. wyglada jakby chcieli przedobrzyc. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
White_Wolf napisał(a):właśnie lekko naruszyliśmy średnią Ema200, może w tym tygodniu uda się ją pokonać 4,82, dobrze widze? taaak, zlamanie tej %*&@! to by bylo marzenie. niestety kolo tej godziny byki na SGN czesto slabna. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
white_eagle napisał(a): ing tfi > 5% z 3,24 %
gdzie jest to info? pojawia sie rowniez na bankierze, bez podania zrodla. przeciez ING ma 6% SGN od grudnia... EDIT: "Przyczyną zmiany udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Sygnity było przekształcenie..." In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
pop napisał(a):owner napisał(a):no rośnie na złość rynkowi. mogłem odkupić ale stwierdziłem że nie będę podejmował emocjonalnej decyzji. widać od rana że ktoś ustawia zlecenia i zbiera z rynku. może pod to info co ma być w tym tygodniu. jak będzie miało trwalej rosnąć to spokojnie będzie czas na zakup. Owner,nie ma się co przejmować,być może będziemy mieć nieco dłuższą korektę na rynkach,więc albo jeszcze odkupisz sobie taniej,a jak nie-to dziś sporo spółek potaniało i jeszcze potanieje,więc nie ma problemu,gotówkę warto mieć przy takim rynku... skadinad najbezpieczniejsza cena zakupu SGN wydawawalyby mi sie obecnie okolice 16.50... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):poszedł mi SL  w tym tygodniu ma być info o współpracy z tym jakimś dużym podmiotem  no ciekawe czy będzie i co pomoże zlosliwe wobec Ciebie jest to SGN niebywale choc zobaczymy o 16.20 jak to wyglada. na razie niezle... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):White_Wolf napisał(a):Zaczyna brakować cierpliwości, czy coś poruszy ten skostniały papier? Ktoś oddał dzisiaj 5k PKC-em  . Widać że rynek nie ma kompletnie sentymentu do SGN i już nie wierzy w obiecanki świetlanej przyszłości. niecierpliwi dzisiaj popuszczali a to zlecenie z rana ustawiło całą sesję. mimo to nie widać jakiegoś panicznego wywalania, bądźmy cierpliwi  kurs cały czas nad linią trendu wzrostowego niewatpliwie ja naruszyl na chwile. ale to podciagniecie w koncowce ustawilo sprawe. rzeczywiscie wygladalo to na probe wywolania wybicia z trojkata dolem, probe nieudana. jakkolwiek nie wiem czy nie wyjedziemy bokiem z tego trojkata. wlasciwie moim opisem rzeczywistosci jest obecnie konsolidacja w obszarze od dolu dobrze grodzonym w okolicach 13,75, a na gorze trudniej powiedziec, ale w okolicach 14,50 bardzo juz brakuje pary... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):żebyście zobaczyli 12,50 to musiałaby być mocna zwałka na ogólnym rynku bo w tej chwili taka cena wydaje mi się nie realna. ładny dzisiaj arkusz zleceń tak. umacnia sie nam ta pierwsza linia trendu. dziwna, po dlugich cieniach idzie, ale sie umacnia. coraz bardziej to wyglada na klepanie gruntu pod przebicie EMA200. moze jedna dluga biala swieca? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):ktos o 10:02 i 10:03 puścił jakieś 9000k pekacem chyba do mojej lini trendu jeszcze jakieś 40gr od 13,80 jak Ci ona wychodzi na 13.40? u mnie tak czy owak jest powyzej 13.50... mam nadzieje ze obronia to 13.75. obroty mizerne jak na takie zwalanie... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
podstawilem koszyk po 13.80 i troche nalapalem... obronie te watla linie trendu czy nie? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
White_Wolf napisał(a):@Alexey Ja jestem bardziej zaintrygowany tym "dużym graczem" i formą współpracy z nim, niż obietnicami prezesa które oczywiście są pustym gadaniem do momentu kiedy nie zaczną się materializować w kolejnych wynikach kwartalnych, a aby to nastąpiło to jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie. Prezes mowi: "W ciągu kilku dni ogłosimy rozpoczęcie ciekawej współpracy z dużym graczem w sektorze energetycznym" " Po trzecie planujemy identyfikację nisz rynkowych i zakładamy alianse strategiczne, aby w takich niszach zaistnieć" Dla mnie kombinacja slow "nisza rynkowa" i "ciekawa wspolpraca" oznacza jakiegos oneshota z niepewnym potencjalem ale fajnego do opowiedzenia na rynku ("wspolpraca z duzym graczem"). Oczywiscie jak ludzie od tego chca kupowac, to ja popieram  Ale sam bym pod to akurat nie wydal zlotowki. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Jako akcjonariusz oczywiscie jestem za wzrostami  ale te dzisiejsze mnie dziwia, a scislej ich podstawy. Caly wywiad Prezesa to tylko ogolniki, pustoslowie, ogolnie poprawne mysli ale przy zerowych konkretach. W tym momencie taki executive rzeczywiscie wiele wiecej nie moze powiedziec czy obiecac, za malo czasu minelo, to jasne. Ale czym sie tu eskcytowac? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
szybko leci. ma powod? na razie zatrzymalo sie jakby o pierwsza linie trendu, a przy okazji 62% zniesienia fali wzrostowej. i wolalbym zeby jej nie przebilo. dzien jeszcze mlody, moze zrobia dlugi cien... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):oo mój pakiet poszedł na stopie  dzisiejsza świeczka będzie brzydka ale jeszcze zobaczymy jakie na niej będą obroty na razie zatrzymali wzorowo, na 14.00. a i spuszczali na malych obrotach. jakkolwiek to co sie teraz dzieje jest juz bardziej niedzwiedzie. moim zdaniem utrzymanie powyzej 14.00 bedzie spoko. ale nie wykluczam zejscia do 13.20 czy jaktam biegnie dno kanalu. taka korekta moze byc korzystna. nie wierzylbym w pokonanie z marszu 16.00 w tej fali wzrostowej. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):daimond napisał(a):spółka wzrasta w spokoju.
jest tu jakiś technik który by rozprawił się z dzisiejszą sytuacją techniczną? po dzisiaj niewiele się zmieniło. średnioterminowy trend wzrostowy, nowe szczyty, 14,70 pokonane, w najbliższym czasie trzeba będzie odeprzeć atak sprzedających ubranych na górce z grudnia i chcących wyjść na zero  czyli 15,50-16zł przy czym przebicie 16,00 po mojemu otwiera droge prosto w okolice 20,00. i jesli kurs tam dojedzie - tam bede wywalal. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):ładne obroty się dzisiaj zapowiadają i spora podaż w okolicach 14zł poległa. kurs ma ochote pokonać trend spadkowy? jak biegnie ta linia Twoim zdaniem? (ich jest sporo wciaz, rowniez zaleznie czy na liniowym czy na logarytmicznym) mi sie zdaje ze prawdziwa duza proba bedzie teraz w rejonach 16,00. Jesli zwycieska, to wyjdzie nam na tygodniowym W jak jasna cholera. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Wildthing napisał(a):owner napisał(a):ruch się jakiś zrobił?  13,20 opór Wypadałoby w końcu  Mam nadzieję że to nie poczatek jakiegoś wariackiego ruch u w górę, tylko zwykły, stabilny wzrościk z dłuższym horyzontem... na to bym liczyl. plus wzrost obrotow. bo na razie ciagle bieda. tygodniowy wyglada slicznie. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):ciekawe czy tutaj coś się urodzi. można założyć że kurs pogłębił dno na 11,70 ale się w nim nie utrzymał i wrócił ponad 12,15 gdzie można było dokonać wstępnego zakupu  . generalnie spodziewałbym się jakichś wzrostów z pierwszym poważniejszym oporem na 13,20. czas pokaże na tygodniowym to W rowniez wyglada b. ladnie. ja mam dosc looserska srednia cene 13,70 (troche za duzo dorzucilem na gorce), ale czuje sie z nia byczo w perspektywie kwartalu teraz potrzebne obroty, najbardziej potrzebne obroty In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
kaczmarzyk napisał(a):no i sygnity nam sie dzis posypalo :) 13,00 jednak jakos sie chyba znow obroni... wlasciwie sprawdzil sie scenariusz Ownera, czyz nie? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
summus napisał(a):obserwując SGN odnoszę wrażenie, że spekuła robi z nim co chce nie oglądając się na analizę techniczną. i to stanowi o uroku inwestycji w Sygnity. przy takich obrotach mozna sobie latwo wybrac kurs z przedzialu 13,00 - 14,00. to moze potrwac jeszcze i pare tygodni. moj horyzont to co najmniej pol roku, wiec przyjmuje to ze spokojem. wlasciwie to sie ciesze, bo mam mozliwosc dokupic po, jak mi sie zdaje, atrakcyjnej cenie. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
13,00 wszakze na fixie byki obronily a moze to jest tak?   kliknij, aby powiększyćw kazdym razie mysle ze to sie teraz szybko okaze. albo juz w gore, albo na testowanie historycznego denka In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
luka juz blisko. przetestuja na pewno. beda chcieli domknac? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
siwy napisał(a):
Nie będzie ten to będzie następny.
ale 15,00 jutro peknie jak nic. przynajmniej rano. w pesymystycznym wariancie moze nawet potestujemy luke startowa na 13,25?  (oczywiscie nie w skali jednego dnia) mnie to nie zraza, ja jestem tu na sporo dluzej... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
dla porzadku zaznaczam ze przebilismy moim zdaniem WSZYSTKIE linie trendu spadkowego jakie daje sie wyznaczyc w oparciu o poczatek spadkow w styczniu 2007 roku. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
White_Wolf napisał(a):pieniądze lubią cisze, a dzisiaj jak "makiem zasiał" wiec podejrzewam że mamy więcej akcjonariuszy, tylko boją się zapeszyć wzrosty ja sie wyleszczylem przy 13,90. musialem wyprowadzic sporo pieniedzy z GPW na inne cele, wiec moj obecny portfel to 20% poprzedniego, ale w duzym stopniu jest ponownie oparty na SGN :) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
CIGAMES
Kulek napisał(a): CITYINTER RB 68/2009 CITY INTERACTIVE S.A. będzie wydawać gry na konsolę Xbox 360 2009-12-14 17:28 Zarząd CITY INTERACTIVE S.A. informuje, że w dniu 14 grudnia 2009 roku otrzymał podpisaną przez drugą stronę umowę licencyjną, zawartą z Microsoft na produkcję i wydawanie gier na konsolę Xbox 360® (Xbox 360® video game and entertainment system from Microsoft®). Zarząd CITY INTERACTIVE S.A. szacuje, że przychody z tytułu sprzedaży gier na jej podstawie mogą osiągnąć wartość przekraczającą poziom 10% wartości kapitałów własnych Spółki.
Zdaniem Zarządu Emitenta umowa ta ma strategiczny charakter. Konsola Xbox 360 jest jedną z najbardziej popularnych platform gier video na świecie. W przyszłym roku CITY INTERACTIVE S.A. planuje wprowadzić do sprzedaży 3 gry przeznaczone na ten format.
Xbox, Xbox 360, and Xbox LIVE są znakami towarowymi grupy Microsoft. wszystko to piekne, i prawda najszczersza. wszakze jesli z tego beda pieniadze, to akcjonariusze zobacza je w raportach za 2011. i to raczej nie za Q1. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
iktorn napisał(a):No i poleciało po czyichś stop lossach... a ja znowu nie wywaliłem na górce m.in. po moich ;) ale sie nie gniewam, 15% zarobku wystarcza. oczywiscie, moglo byc 25% In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
od 14.00 odbili sie ladnie. choc momentami drzalem, bo o ile nie bylo ukrytego K, to na 14.00 w pewnym momencie staly 34 akcje. a ja ze swoim stopem pare groszy nizej. bardzo ciekawe co dalej. papier na razie wyglada na silny, mimo slabosci rynku. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Ma ten wzrost uzasadnienie fundamentalne czy nie to nie umiem powiedziec. Ale niewatpliwie polamalismy dzisiaj kolejne kreski o ktore sie tak gorliwie spieralismy z mkk w weekend. Niewatpliwie rowniez pan trailing stop podjechal mi o cala zlotowke po dzisiejszej sesji (z okolic sub 12 w okolice sub 13) i to jest moj zysk.  Natomiast 15.00 - tak, polamac 15.00 to by bylo duze, niezaprzeczalne COS. Czy dadza rade tak z rozpedu? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Morpheus ma racje; ta dyskusja nic nie wnosi. W zasadzie to moje dotychczasowe wszystkie dyskusje z mkk nic nie wniosly. Totez meska decyzja: zaprzestaje ich. mkk drogi: over and out. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
MKK szanowny, jak chodzi o cytaty ze slawnej 62. strony Murphy'ego, to badzmy precyzyjni i kompletni. Ja dopisze to co ty pominales ;) "Ogolnie przyjeta regula mowi, ze kiedy przelamanie linii jest nieznaczne i dokonuje sie w ciagu dnia, a cena zamkniecia wraca do pierwotnej linii trendu, wowczas nalezy sie trzymac dotychczasowej linii, i nie zwracac uwagi na przelamanie"Otoz tu mamy doczynienia DOKLADNIE z tym przypadkiem. Szerzej odpisze jutro, dobranoc! In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Maniek napisał(a):summus napisał(a):przecież to tyle co nic: raptem 40 koła To tak ironicznie pisałem a ja nie zwrocilem uwagi ze kupil 1 i 2.XII po 500 akcji, zeby sprzedac caly pakiet 3.XII, realizujac zysk 3,5% (pomniejszony o prowizje). to jakis ostry zawodnik! In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):
co innego przebicie np wierzchołka z 12 listopada chociaż nawet w cenie zamknięcia i to się nie stało.
nie umiem tego autorytarnie zanegowac. tamta kreska miala 3 podparcia, ta ma 9. tamta trwala 4 miesiace, ta 9. to moze calkiem nic nie znaczyc, albo wiele znaczyc. po jednym dniu - zapewnie nic nie znaczy. cala AT to wszak rowniez probabilistyka, kazdy sygnal nie oznacza PEWNOSCI ze cos zajdzie, oznacza zaledwie prawdopodobienstwo. popatrz, za tydzien od teraz o ile bedziemy madrzejsi... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):czy ta kreska będzie zielona czerwona czy różowa i czy będzie łapać 2 wierzchołki czy 10 to jej przebicie znaczy tyle co nic. a dopowiesz dlaczego? ja nie jestem bezkrytycznym fanem AT, ale wierze w trendy, zwlaszcza srednioterminowe. niewatpliwie kazdy trend musi sie kiedys skonczyc, choc nie twierdze ze nasz skonczyl sie dzis.... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Maniek napisał(a):Data sporządzenia:
- w dniu 23 lipca 2009 roku zakup 701 sztuk akcji Sygnity po cenie średniej 17,37 zł za jedną akcję, - w dniu 24 lipca 2009 roku zakup 299 sztuk akcji Sygnity po cenie średniej 17,35 zł za jedną akcję, - w dniu 1 grudnia 2009 roku zakup 500 sztuk akcji Sygnity po cenie 12,30 za jedną akcję, - w dniu 2 grudnia 2009 roku zakup 500 sztuk akcji Sygnity po cenie 11,75 za jedną akcję, - w dniu 3 grudnia 2009 roku sprzedaż 1.000 sztuk akcji Sygnity po cenie 12,45 za jedną akcję.
No to ładnie się obkupił.... jak napisal moj idol (autentyczny!) Edgaar z forum Parkietu "kto gra grubo, wygrac musi" ;) ale jednak - gosc kupuje. nie pokazuje niby nic - poza tym ze jest zmotywowany i wierzy w swoj produkt. niby malo - a czasem nie malo. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
mkk napisał(a): Alexey, nic nie przebiło. Moim zdaniem rysujecie trend, którego NIE MA.
Hmm Nie jest ze mnie zaden wielki technik, ani nawet taki_se technik, ale o ile wiem i Ty dopiero wprawiasz sie w tej sztuce. Ja narysowalem kreche, ktora jest podparta w DZIEWIECIU miejscach, dosc rownomiernie przez trzy kwartaly. jest na niej cale jedno naruszenie, w cenach otwarcia, EOD swieczka schodzi pod linie. Ty to nazywasz trendem ktorego nie ma??? Zeby bylo jasne, ja nie neguje Twojej kreski, ona jest ciekawa, i fajnie wskazuje dzisiejszego maxa. Sam napisalem, ze na SGN da sie narysowac wiele trendow spadkowych. Wciaz twierdze, ze ostatnio dominujacy - mocno naruszylismy, a poniedzialek pokaze co dalej. Ciekawym opinii doswiadczenszych w AT kolegow... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
siekoo napisał(a):owszem przebilo, jakos mnie to nie przekonuje. sam mam nadzieje na wystrzal, acz obawiam sie, ze bedzie to swieczka jak z 09.04.09 - nie wierze w rekurenecje na gieldzie, ale okolicznosci przyrody wygladaja podobnie, a poza tym ostatnio wiele takich falstartow na innych walorach. sytuacja wewnatrz firmy tez sie przeciez nie zmienila no wiec ja mam w sobie taki niedzwiedzi niepokoj rowniez. stopa stawiam scisle, gdzies kolo 13.00, moze wyzej, pomysle przez weekend. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
no wiec ja to widze tak  kliknij, aby powiększyćwalor przebil linie trendu spadkowego na duzym wolumenie. ta linia rzadzila zachowaniem SGN w ostatnich 3 kwartalach. oczywiscie: - ta dzisiejsza szpulka wyglada tak_se - zatrzymanie w okolicach 13,80 jest znamienne - ten dzisiejszy artykul wyglada jak totalna sciema (choc dementi przyszlo zaskakujaco szybko...) ogolnie jednak jestem raczej byczy. przy sredniej cenie zakupu ok 12.10 jestem raczej byczy. choc rzeczywiscie - poniedzialek duzo powie. EDIT: no i oczywiscie - na SGN jest duzo linii trendu spadkowego  ale jak chodzi o srednioterminowe, to obecnie zostaly przebite In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
kaczmarzyk napisał(a):i przeszlo 14 zl.. myslicie ze to na dluzej zmiana trendu??
o 16.20 Ci powiem In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
iktorn napisał(a):Czyli standardowo trzy białe świece z rzędu i w dół poprednie trzy jednak oparly sie o linie trendu. tymczasem na razie wlasnie ja przebilismy... oczywiscie dzien jeszcze mlody i tu wszystko moze sie wydarzyc In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
wkrecilem sie w te akcje (mimo ze stoje z boku) tak bardzo ze sam zadzwonilem do Sadu. W sekretariacie wydzialu gospodarczego bylo zajete, wiec zadzwonilem do sekcji upadlosci, czy jakos tak. Pani potwierdzila upadlosc likwidacyjna oraz powiedziala ze "bylo ogloszone o 13.00" (co widac na wykresie rowniez). No to teraz - na minima. A potem sie zobaczy. PS naprawde luksusowe warunki do wychodzenia maja wychodzacy. Nie wiem kto to odbiera i tym bardziej po co, ale warunki sa luksusowe. EDIT: warunki oczywiscie sa juz nieco mniej luksusowe.  ale gdyby tu byla mozliwa sprzedaz krotka, to bym wciagal PKC. bo to sie rzeczywiscie nie ma prawa zatrzymac na 2 zlotych. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
dramaturgia fantastyczna. zwlaszcza dla kogos kto jest poza papierkiem skadinad kazdy kto zdazyl przed widlami sprzedac dzieki info temu z forum powinien od razu kupic abonament STW, jako metode odplacenia za to zlote info. naprawde czasu zeby wysiasc bylo sporo... jak na taka sytuacje - zadziwiajaco sporo. jak dzialo sie cos podobnego na Monice owego czasu, to na widly wskoczyli chyba w minute. PS nie wykluczam scenariusza spadku w okolice zlotowki, odwolania od wyroku i ponownej jazdy na polnoc (przynajmniej chwilowej). wlasciwie to jestem prawie pewien ze tak bedzie. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
ja sie rowniez zastanawialem czy nie wejsc, i to ponizej 2.5. ale nie wale lbem w sciane. ;) podjalem racjonalna decyzje, uniknalem ryzyka. natomiast duze gratulacje dla posiadaczy, zwlaszcza dla Nocnego, ktory uczciwie nam tu pisal o swoich uczuciach i decyzjach, kiedy to bylo dla niego trudne i wydawalo sie pozbawione perspektyw. ciesz sie chwila Nocny; i jeszcze traf moment na sprzedaz In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
Spodziewam sie tu wybicia (gora ;) w najblizszych dniach. Potencjalna zwala na szerokim moze tu byc raczej sprzyjajaca nawet (odnosze wrazenie ze w takich momentach czesc kapitalu szuka zysku na takich spekulacyjnych spolkach). Moja przeslanka jest dosc podobna sytuacja na TEXie chyba w koncu wakacji: wtedy wywalal Tempelton, i byki to odbieraly na rosnacym wolumenie, nie dopuszczajac do spadku kursu. Gdy Tempelton konczyl sie wysypywac, nastapilo wybicie o, o ile pamietam, kilkanascie procent. Tu sypie nordea, i popyt dotychczas sprawnie radzil sobie z odbieraniem. Wydaje mi sie ze byki czuja swoja sile. Wiem ze ryzykuje publikujac to w takiej chwili  ale takie mam poczucie. W najgorszym razie sie troche posmiejemy razem ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
iktorn napisał(a):W końcu... może w końcu trend się zmieni na dobre... sesja ladna, zwlaszcza to rozebranie 12.20 kolo 16.00. ale knocik nam wyszedl troche za dlugi, byki nie mialy sily nawet na 10 minut szarzy... linia trendu spadkowego jest gdzies w okolicach 13.50, i to tam rozstrzygnie sie walka. ja trzymam... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
trzymam niewielka ilosc od 11.80 i to jedyne moje akcje (wiekszoscia portfela jestem poza rynkiem - nie mam pewnosci co bedzie, vide zacna dyskusja w watku "Kiedy dno bessy"). jesli byki znajda sile dzis wyrysowac trzecia biala swieczke, to bylby to jednak krotkoterminowy pozytywny sygnal... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
nocnygracz napisał(a):Nie mogłem dziś obserwować sesji, a szkoda. Czy ktoś, kto to widział, może mnie poinformować ile mniej więcej akcji, ile zleceń było widoczne w arkuszu po 4,5 zł? To było sypanie z ukrytego czy jak to wyglądało?
po mojemu na 4,5 calkiem nic sie nie dzialo - widly, dosc dlugie. okresami TKO bylonawet w okolicach 4,80, ale popyt zwial na oko glownie po newsie ze Tech Data rowniez zlozyla wniosek o upadlosc. odwiesili chyba dokladnie na 4,50, no ale jeszcze ladnie podciagneli w koncowce. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
trzeba wszakze przytomnie dodac, ze zwolujace owo zebranie firmy (wlasciwie jest to jedna firma, czyli Komputronik, kontrolujacy Karen, i efektywnie wchlaniajacy) jak same sie przyznaja maja cale hohoho, 6,66% lacznego zadluzenia TEXa. o ile graja w sekretnym porozumieniu z innymi, to dobrze, o ile na wlasna reke... "proponują zamianę połowy z nich na akcje Techmeksu" - to moze oznaczac nie tylko nowa emisje, ale i proste zabranie akcji Studenckiemu (oczywiscie musi chcec je oddac ;). i jeszcze cos - po calej historii czuje, jak wiekszosc z nas na watku, skrajna nieufnosc wobec Studenta. wzmocniona faktem ze - zauwazyliscie - od komunikatu o wniosku o upadlosc wypowiada sie tylko wiceprezes, nie sam szef (i praktycznie wlasciciel). In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
mroman napisał(a):Najserdeczniejsze życzenia urodzinowe dla Córeczki. Potwierdzam sprawdziłem co było rok temu, wzrost był imponujacy i ...... trzeba było sprzedawac. pieknie dzieki rok temu nie umialem sprzedac po 6,01, choc o to sie prosilo. sprzedalem po 5,40 na spadkach. a potem cierpiliwe i niezgodnie ze sztuka usrednialem w dol od 3,50 do 1,11 ;) (i to sie rowniez oplacilo) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
discopolo napisał(a):Alexey napisał(a):musze sie czyms bardzo dziwnym podzielic. mam troche tych akcji kupionych ponizej 4.00. nie pisalem o tym na forum, wiec to teraz brzmi lamersko, ale kolega MRoman moze potwierdzic ze korespondowalem z nim o tym na privie pare dni temu. (nie wychylalem sie z czlonkostwem w akcjonariacie, bo czuje sie zwyczajnie glupio z hype'em jaki robilem TEXowi w pierwszej polowie tego roku; tym glupiej ze sam dosc ladnie zarobilem na tej spolce) ale mialem napisac cos dziwnego: wiec mamy dzisiaj ladny odpal. dzisiaj sa urodziny mojej corci. gdy corcia przyszla na swiat rok temu, trzymalem duza ilosc akcji IEA. zobaczcie co bylo rok temu na IEA ;) Utrzymałeś to IEA do dzisiaj? skadze mam pare % IEA w portfelu zaledwie. stracilem wiare we wzrosty w okolicach 8 zlotych. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
musze sie czyms bardzo dziwnym podzielic. mam troche tych akcji kupionych ponizej 4.00. nie pisalem o tym na forum, wiec to teraz brzmi lamersko, ale kolega MRoman moze potwierdzic ze korespondowalem z nim o tym na privie pare dni temu. (nie wychylalem sie z czlonkostwem w akcjonariacie, bo czuje sie zwyczajnie glupio z hype'em jaki robilem TEXowi w pierwszej polowie tego roku; tym glupiej ze sam dosc ladnie zarobilem na tej spolce) ale mialem napisac cos dziwnego: wiec mamy dzisiaj ladny odpal. dzisiaj sa urodziny mojej corci. gdy corcia przyszla na swiat rok temu, trzymalem duza ilosc akcji IEA. zobaczcie co bylo rok temu na IEA ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
JAG napisał(a):Chyba mamy dno na 5.45. Grząskie bo grząskie ale dno trzymam palec na enterze, ale poczekam co najmniej do popoludnia. wtedy moze byc juz 4.90, albo 6.20 ;) wydaje mi sie ze pierwszy oficjalny announcement moze jeszcze wywolac duzy ruch cenowy. jesli to bedzie haslo "wniosek o upadlosc", to jeszcze poplyniemy... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
6,00 runelo bez walki... no w szoku jestem In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
zwazmy jednak, ze na razie poruszamy sie w obszarze scislych domyslow. nie ma zadnego konkretu. wniosek o upadlosc mogl zlozyc prawie kazdy komu firma wisi kase i konsekwentnie nie placi, nawet jesli kwoty sa relatywnie male. publikowane przez Stockwatcha wskazniki nie wygladaja dramatycznie; szczerze rzeklszy wygladaja zupelnie niezle. wg mojej obecnej oceny to wciaz moze byc niezla okazja kupic za 6.00-6.20. byc moze po to zeby wysypac sie po 5.90. ale pokusa jest. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
Zabik napisał(a):Podejrzane są dla mnie tak duże spadki. Oficjalnych komunikatów ze spółki nie ma więc pogmerałem w internecie. Jak wpisałem w wyszukiwarce "Techmex" to wyskoczyło mi trochę wątków o spółce - szczególnie na "bankierze" (rany, co to za forum - resztki włosów mi się zjeżyły od tych głupot i rynsztokowego języka) i m. in. taki wątek niejakiego Radka: "Zadzwoniłem do Sądu Rejonowego Wydział Gospodarczy w BB i okazuje się, że wpłynął wniosek o upadłość od jednego z wierzycieli w postępowaniu likwidacyjnym." Ze względu na mój spokój ducha sprzedałem to co miałem i będę dalej obserwował.
tak, to jest juz na paru forach. jesli to prawda, to 6,00 moze nie wytrzymac w panice. pytanie brzmi to powinno zostac ogloszone oficjalnie, ktos wie? kto i w jakim trybie ma obowiazek poinformowac o zlozeniu takich wnioskow? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
mi sie zdaje ze juz jest tanio. uzupelniajace pytanie wszakze brzmi, czy nie bedzie jeszcze taniej? okolice 6,5 okazywaly sie strefa relatywnie silnych wsparc juz pare razy. ale kupic TEX po 6,00 - to by bylo bezcenne. na razie jeszcze poczekam. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
szulernia straszna, i nerwy ze stali trza miec. tylko na tygodnoowym jako tako wyglada, a na reszcie widze zagadke. niemniej potrzymam, do tego grudnia potrzymam... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
discopolo napisał(a):Przepowiedziane, przepowiedziane szacunek! i jak to dalej widzisz? ... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
andrzej72 napisał(a): Wydaje mi się, że dobrze oznaczyłem formację głowy i ramion, linię ramion i szyi oraz następne dwa szczyty. Wg tego co wyczytałem w książkach i na forach tego typu formacje wieszczą spadki. Autorzy postów wyżej również piszą o spadku do poziomu 4-4,50. Kreska widać opada ale i wolumen maleje... Czy aby rzeczywiście MCI zacznie spadać czy też można liczyć na wyhamowanie spadków w ciągu najbliższych dwóch lub trzech sesji?
ja jestem slaby z AT, ale do tego ze RGR powinien sie ksztaltowac miesiacami, jednak sie u Murphy'ego doczytalem... co do przyszlego zachowania kursu - wiekszosc osob tu i na innych forach przewiduje dalsze spadki. ja jestem w mniejszosci, i na razie cierpie ;) informacje ze insiderzy wywalili w zeszlym tygodniu kolejne >1mln papierow przyjmuje z umiarkowana radoscia, bo to jednak tlumaczy skad brala sie ta chwilowo nieracjonalna podaz. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
plynacyzrynkiem napisał(a):Alexey napisał(a):na razie doswiadczam tego, co Elder brutalnie ale jakze dokladnie nazywa cierpieniem bykow w tym cierpieniu okreslam swoja wytrzymalosc na do konca sesji, bo na MCI potrafili nie raz robic takie zjazdy. ale wiele wiecej sil juz mi nie zostaje. pokora wobec rynku, fakt. heh ciezko jest sprzedawac na wsparciu nieprawdaz? dzis znowu cos wywalilem, ale nie moge sie przemoc ze sprzedawaniem na wsparciu (4,95-5 zl) ciezko jak cholera. zostalem z akcjami. po mojemu stoim dokladnie na linii trendu (5.07). In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
na razie doswiadczam tego, co Elder brutalnie ale jakze dokladnie nazywa cierpieniem bykow w tym cierpieniu okreslam swoja wytrzymalosc na do konca sesji, bo na MCI potrafili nie raz robic takie zjazdy. ale wiele wiecej sil juz mi nie zostaje. pokora wobec rynku, fakt. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
discopolo napisał(a):Alexey napisał(a):no ciekawe. ja troszke podbieram teraz, i wierze w swoja wersje. moze sie srodze natne, i bede wysiadal w biegu. przy czym ruch ponizej 5.00, jesli nastapi, bedzie szyyyyyybki. kolega MRoman obecny na tym watku wysiadl brutalnie ponizej 6.00, i on na pewno mial racje ;) Czyli wolisz kopać się z rynkiem zamiast grzecznie słuchać jego wskazań. Czasem się udaje, ale straty wynikłe na tych pozostałych przypadkach z nawiązką niwelują zyski z kopaniny. na razie wyglada na to ze od poczatku masz racje, a ja slepo brne trzeba sie zamknac i sluchac madrzejszych od siebie In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
no ciekawe. ja troszke podbieram teraz, i wierze w swoja wersje. moze sie srodze natne, i bede wysiadal w biegu. przy czym ruch ponizej 5.00, jesli nastapi, bedzie szyyyyyybki. kolega MRoman obecny na tym watku wysiadl brutalnie ponizej 6.00, i on na pewno mial racje ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
discopolo napisał(a):Jesteś optymistą bo masz akcje. auc a Ty naganiasz na spadki, bo chcesz tanio kupic. ladna dyskusja? prawie jak na Bankierze. otoz: jeszcze mam te akcje BO jestem optymista. moj optymizm opiera sie na: - silnej przeslance technicznej (wykres powyzej)\ - niezlych przeslankach fundamentalnych (ocena WD jest neutralna, ocena specjalizujacego sie w MCI bB86 wskazuje niedowartosciowanie) - fakcie ze kupilem srednio po 4,85, wiec w tragicznej sytuacji zdaze sie ewakuowac bez strat. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
mkk napisał(a):Bardzo krótkoterminowy trend sobie narysowałeś.
Narysuj dłuższy, silniejszy, który zaczyna się od cienia białej świeczki z 13 lipca... Jeszcze trochę wtedy może spaść. Niemniej zgadzam się, że zarówno patrząc w krótkim, jak w średnim terminie technicznie dotarliśmy (lub prawie :) ) do istotnego wsparcia. Twoje zdolnosci do chiromancji i prekognicji sa zdumiewajace, skoro wiesz jaki trend narysowalem moja kreska stale i niezmiennie wyglada tak  kliknij, aby powiększyćna razie dziala wiecej niz dobrze... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
andy_dufresne napisał(a):MCI to ostatnio dziwny papier. Niby słabo się zachowuje, a potem nagle rośnie o jakieś 50-100%. Podobne marudzenie forumowe było przy poziomach 2 PLN i 4,5 PLN. moim zdaniem kurs dzisiaj odbil sie od linii trendu (okolice 5,10). obecne zachowanie jest dosc optymistyczne. w mojej ocenie ta dynamiczna i gleboka korekta wlasnie sie konczy In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
discopolo napisał(a):Alexey napisał(a):obroty mizerne. na takich obrotach +2 albo -2% to wlasciwie nic nie znaczy. linie trendu obroniono; wskazniki ladnie sie chlodza. szczerze mowiac nie obrazilbym sie za jeszcze chwile kiszonki, bo mam miec za moment jakies nowe srodki na usrednianie ;) Uśrednianie w dół czy w górę? w gore w gore. wylacznie by the book. kupowalem za 4,75 srednio, i troszeczke (mniej niz dodatkowe 10%) za 6,25. zamierzam sprzedac jakos do konca roku i za nie mniej niz 8 zlotych, mysle ze stawiam sobie niewygorowane cele In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
obroty mizerne. na takich obrotach +2 albo -2% to wlasciwie nic nie znaczy. linie trendu obroniono; wskazniki ladnie sie chlodza. szczerze mowiac nie obrazilbym sie za jeszcze chwile kiszonki, bo mam miec za moment jakies nowe srodki na usrednianie ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
v3nom napisał(a):Alexey napisał(a):bardzo ciekawa sytuacja. wydawalo mi sie, ze 7,60 to promocja, i wybicie ponad 8,00 zdawalo sie to potwierdzac, ale teraz znow jada... ogolnie zamkniecie powyzej 8.00 odczytam pozytywnie, a jesli ponizej, to trzeba bedzie nadstawic worek... nie wiem, gdzies kolo 7.30? Alexy, właśnie bardzo nieciekawa. Rynek odreagował ładnie, żeby kurs chociaż pozostał w miejscu. Wczoraj na spadkach dokupowałem, bo też wydawało mi się, że TEX'ik w promocji, ale okazało się, że załapałem się na ładne -10%. Dzisiaj puściły stopy i już mnie tu nie ma  a mowi Swieta Ksiega "nie bedziesz lapal noza spadajacego"?  (nie dotyczy Jarbasa ;) widze strefe silnych wsparc w okolicach 7.30 - 7.00 (w tym linie dlugoterminowego trendu wzrostowego) po dzisiejszym zamknieciu i przy wzroscie obrotow wydaje mi sie prawie pewne ze bedziemy to jutro testowac. chyba sie skusze. jak pokaleczy, to bedziem odkupywac za 6,0x, jak za starych dawnych dobrych czasow ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
plynacyzrynkiem napisał(a):poki co strasznie sypia to mci... 5,19 czyli nic nie odbilismy po wczorajszej katastrofie jestesmy scisle skorelowani z szerokim, a tam ciezko mowic o przelomie. na razie wierze w swoja kreske ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
bardzo ciekawa sytuacja. wydawalo mi sie, ze 7,60 to promocja, i wybicie ponad 8,00 zdawalo sie to potwierdzac, ale teraz znow jada... ogolnie zamkniecie powyzej 8.00 odczytam pozytywnie, a jesli ponizej, to trzeba bedzie nadstawic worek... nie wiem, gdzies kolo 7.30? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
jaka piekna katastrofa wszyscy ktorzy chcieli sprzedac chyba juz wykorzystali swoja szanse? po mojemu to niezachwianie wyglada tak  kliknij, aby powiększyćjuz blisko dno... albo armageddon ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Xtzapa napisał(a): Spółka w sprawozdaniu zapisała, że największy obrót na handlu olejkami do opalania ma w II i III kwartale roku tymczasem w porównaniu do I półrocza roku 2008 sprzedaż kosmetyków z grupy OPALANIE spadła z 10,5 mln zł do 7,9 mln zł, jednocześnie w strukturze sprzedaży udział tej grupy (OPALANIE) wzrósł z 20% do 34%. Jedyna nadzieja (oby nie płonna), że III kwartał nadrobi sprzedaż olejków z nawiązką.
dawno juz nie mam Koli, i raczej mial nie bede - uwazam ze spolka jest zle zarzadzana, i strategicznie skazana na porazke, o ile nie zmienia sie dominujacy akcjonariusze. chcialem tylko o nadziei na Q3 - nie mam zadnych twardych przeslanek, ale wczoraj dostalem rachunek za zuzycie wody ogrodowej ;) i bylo najnizsze w mojej historii. powod: zimne, deszczowe lato. calkiem tego samego spodziewalbym sie na kosmetykach do opalania (sprzedawanych wszak na krajowy rynek). In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
brzydko. jesli to jest jak na rysunku ponizej, to jutro rano jedziemy prosciutko na polnoc... albo na poludnie ;)  kliknij, aby powiększyćIn the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
mroman napisał(a):nie mam juz kasy zeby kupowac po 6,3, moze ktos pomoze ;-)) ja tez nie ;) nerwy do konca. ale chyba sie uda In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
bB86 napisał(a): ale pewnie, wklej jak chcesz ;)
dzieki, wklejam! bB86 napisał(a): tłumaczenie jest b proste, króciutko:
1. primo, bierzesz sobie raporcik albo stronę mci i masz dwadzieścia+ inwestycji wyceniasz sobie mniej wiecej abc date, invię, travelka czy geewę żeby podać te nieco większe, zwracasz uwagę też na te perspektywiczne jak belysio czy naviexpert (nie bede tu przytaczal jakichs moich dokladniejszych wyliczen i analiz, z zimowych dośw. z IEA wiem, że i tak mało kto to czyta Laughing ) Jeśli zrobisz to w miarę rzetelnie to już Ci wyjdzie gruuuubo więcej niż oficjalnie podawana WK. Zwracasz uwagę, że te inwestycje są dużo ciekawsze niż portfele podobnych firm z tego sektora z naszej poczciwej giełdy, choćby idm-u z ich 'ochroną' czy 'wierzytelnościami' Wink A jak tamci rosną ostatnio? :>
2. secundo, wyceniasz doświadczenie i uczciwość zarządu - na tym wątku znalazłbyś przez ostatnie kilkanaście m-cy masę hmm ciekawych opinii Wink ale osobiście mam o nim dobre zdanie, nawet jeśli Tomuś sobie załatwia spłatę swoich obligacji po niewiele ponad 1/4 wart. wewnętrznej MCI (ergo na niekorzyść pozostałych drobnych), to jednak megaambitny gość i przede wszystkim z duża porcją swojego net worth w MCI - w inwestycjach to ważne zeby Twoje interesy były spójne z interesami zarządu. Pomińmy zresztą temat nadchodzących rozwodnień - tych obligacji dla Tomusia nie jest tak dużo, 7,3 mln zł bodajże, pokrycie starych obligacji po 6,25zł też mi się niespecjalnie podoba, ale zostawmy już to. Opcje menedżerskie też są ok - zarabiają na tym konkretnie, ale once again - ważne, żeby ich interesy były zbieżne z naszymi. Przydałoby się, żeby nie mogli ich puszczać na rynku dłużej niż przez bodaj 12 mcy, ale niech będzie jak jest.
3. tertio, dodajesz ogólny know-how spółki i ewentualne przewagi konkurencyjne - MCI będzie mocno korzystać z ogólnej koniunktury Polski przez najbliższą dekadę (pomińmy też temat moich horyzontów inw. i od kiedy właściwie jestem w MCI Laughing ) - zatem jeśli inwestujesz na dłużej w spółkę private equity/venture capital to musisz się zastanowić jak świetlane (lub dupne) perspektywy widzisz przed spółkami technologicznymi w PL i jak uważasz, że MCI jest w stanie wyławiać perełki - przez ostatnie niecałe 10lat szło im to niezgorzej.. Popatrz na wieloletnie ROE i ROIC.
4. quattro, w krótszym terminie lub średnim nie ma żadnych czarów - zastanawiasz się jak branża będzie wyceniana na giełdzie - sam widzisz jak idm rośnie, spółki portfelowe mci'ku które sa na NC i GPW też się zaczynają podnosić z kolan - będą z tego zyski księgowe z przeszacowań, tak jak przez ostatnie kwartały straty księgowe kryły różne ciekawe przychody..
5. dodajesz fakt, że MCI po nadchodzących rozwodnieniach będzie czyste po stronie pasywów - będzie można nabrać nową porcję zobowiązań - duża zdolność kredytowo/obligacyjna też ma swoją wartość, jeśli firma rośnie 'zdrowo'
6. bonusik w postaci stałego streamu przychodów z działalności TFI - może nie kocham Nejmana w odroznieniu od wielu innych drobnych inwestorow, ale zawsze to kolejny plus i kolejna cegiełka do budowania reputacji firmy.. (grunt, żeby nie rozpieprzyli tej reputacji jakimiś działaniami zakulisowymi związanymi z tą emisją po 6,25 i emisją dla Tomusia - ale mysle ze dlugo juz nie bedziemy sie w tych okolicach kisic.. lada moment powinien być ostatni raport od BZ AIB Asset Mgmt o zejściu poniżej 5%)
Analiz dogłębniejszych (pełnych liczb Laughing ) wstawiać nie będę, od wielu miechów jak ktoś chce to skrobię coś tam na privie, i niech tak zostanie.
Ja tu uchodzę za amatora i niech tak zostanie Laughing Wink
In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
ladnie buja przy czym to zejscie wygladalo jak czyszczenie stopow jednak no ale - o 16.20 zobaczymy czy sie cieszyc, i jak sie cieszyc. middletermowo jestem jak najlepszej mysli PS bB86 szanowny, czy wkleilbys tutaj swego kapitalnego posta z Parkietu, albo po zwolil mi wkleic? to najlepsza analiza sytuacji MCI jaka widzialem! In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
framed napisał(a):Ja to info odbieram jako zmiękczenie prawdopodobnie negatywnego raportu. Bo niby po co coś takiego publikować jak zaraz będzie raport.To tylko moje subiektywne odczucie że w raporcie pozytywów nie będzie, ale za to na koniec roku to ho ho- wyniki będą malinowe. w rzeczy samej kieruje sie podobna logika. termin publikacji trudno uznac za przypadkowy... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
IMMOEAST
w oderwaniu od biezacej sytuacji dokonalem tylko zdumiewajacej obserwacji ze Immo jest obecnie WYZEJ niz bylo nieco ponad rok temu kiedy zakladalem ten watek zupelnie zdumiewajaca historia spadku i wzrostu... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
odbili dokladnie od 5,90, czyli gornej krawedzi takiej mikroluki z przelomu 19-20.VIII. jesli to sie do konca dnia obroni, to ta luka zacznie byc mocnym wsparciem (stanie sie luka startowa?). ponizej widze jeszcze bardzo silne wsparcie na 5,30. ogolnie jedno-dwusesyjny postoj w okolicach (najlepiej powyzej) 6,00 dla wychlodzenia wskaznikow (pisal o tym kolega MRoman na watku "gwiazdy przyszlego tygodnia") bylby zupelnie normalnym wydarzeniem... In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
mroman napisał(a):moze jak podjedziemy w okolice 8-9 zł to ludziska sie rozpisza hej hej Romek! w imieniu starej ekipy STW witam na forum inwestora z 16-letnim stazem PS a jak chodzi o MCI - po prostu pomilczmy.  jest tyle innych pasjonujacych tematow, np do ilu zjedzie SGN, albo czy Monika jeszcze kiedys odbije, czy juz tylko bedzie spadac. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
kto naplapal po 14, ten intraday juz cos moze zarobic mi jednak ciezko uwierzyc ze przy takim wolumenie i po przebiciu takiego poczwornego denka nowe minimum w sredniookresowej skali to bedzie zaledwie 13,90. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
plynacyzrynkiem napisał(a):przyznac sie, ktory lapie po 15 :) o przepraszam juz 14,20 LOL zdjalem palec z entera jednak superwsparcie runelo; wybijamy dolem bardzo watpie zebysmy zawrocili z tego punktu. w kazdym razie boje sie ryzyka. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
szybko poszlo... EDIT: oooo.... denko sie urywa? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
brzmi jak "spotkamy sie na 15,00" strata zdaje sie rekordowa. przy czym uzasadnienie odpisow powodujacych strate brzmi nie calkiem jakby byly "bezgotowkowe". np. "odpisania nakładów inwestycyjnych poniesionych na projekty, których realizacja została wstrzymana przez klientów oraz odpisy na zagrożone należności." to podobno znany myk pozwalajacy ukrywac czesc kosztow w spolkach IT (koszty wykazuje sie dopiero w chwili zakonczenia projektu; WD mnie poprawi jesli bredze. ja nie trace wiary w spolke, bo to dzialanie - z drugiej strony - wydaje mi sie kolejnym etapem odwaznego czyszczenia. pytanie ile jeszcze trupow w szafach In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
podoba mi sie ta nasza cisza na watku. pieniadz lubi cisze EDIT: (kurka wodna, dwa posty napisali jakem sie meczyl nad tymi dwoma zdaniami). ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
bB86 napisał(a):bulluk napisał(a):Alexey napisał(a): alez alez
Chyba Ci tu gdzies jedno 'l' zjadlo ;) ano, jako emerytowany kolarz nie moge zaprzeczyc ;-) tak, w zakresie tego czasownika ja rowniez znam jezyk Prousta ;) no coz, przejazdzke mamy zapewniona. rakieta dopiero stanela na wyrzutni :) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
bB86 napisał(a):spokojnie, moga sprawdzic jeszcze cierpliwosc, np ostatni ryk arki albo cos ;) jak nie to pewnie osemeczka, walkowana wszedzie, moze dziewiateczka
huk, nie spieszy mi sie, ale po prostu *juz powinnismy tam byc* wg mnie ;-)
p.s. poza tym ja nic nie wiem, immoeastowa fale 8-12zl widzialem juz na koniec czerwca ;) poslizgnelo sie troche ;] te moje 8-10zl na mci moze byc takie same :P alez alez, ja mam tez horyzont typu "do grudnia" spokojnie. i bedzie bujac, no pewnie; na Immo jak pieknie bujalo i wciaz potrafi zabujac. chetniebym lapal te gorki i dolki... tylko nie umiem ;( In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
bB86 napisał(a):Tak sobie.
<lol2> gdzie lecimy? okolice 6,xx powinny peknac z marszu, a dalej? In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):jak widać kurs nie może pokonać linii trendu spadkowego a na dole tworzy się jakiś taki kanał (albo flaga, o rany  ) zadanie na najbliższe dni to się w nim utrzymać kurs szura po wsparciu na 16,30 fajnie. cokolwiek to jest, to - zdaniem Eldera i innych - wiarygodne wybicie z tego powinno byc w pierwszych 2/3 formacji. czyli w zasadzie w najblizszych 2-3 sesjach mamy szanse dowiedziec sie bardzo duzo. mam scenariusz na kazda okazje ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
Jarbas napisał(a):
Mam nadzieję że za mną nie tęskniliście ;)
tesknilem rowniez brakowalo zacnego towarzystwa... i sygnalow inwestycyjnych ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
MCI
tu jestem bardzo spokojny swego, zwlaszcza w skali typu do konca roku. moze jeszcze niezle zabujac, ale sytuacja wydaje mi sie bardzo bycza. widze analogie z Techmexem: wszyscy wiedza ze grubas wywala i oczekuja zwaly. zwala nie nadchodzi, ktos (albo suma ktosiow) odbiera od grubego. kiedy ta swiadomosc przebija sie nawet na forum portalu w ktorym MCI mialo do niedawna udzialy ;) zaczyna sie panika zakupow - zwracam uwage ze na TEX ostatni pakiecik Moebiusa zostal wywalony prawdopodobnie na dlugiej wybiciowej swieczce z 29. lipca, innymi slowy rynek cwanie ruszyl jeszcze ZANIM gruby skonczyl sypac. na MCI wierze w podobny scenariusz. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
TECHMEX
kurka wodna nie sledzilem sesji (urlop) no i nie zdazylem dobrac na wybiciu z choragiewki. o ile nie zajdzie nic nieprzewidzianego to lecimy na 12 zl, i to raczej szybko. wydaje mi sie tez, ze to 12 zl moze byc powazniejsza zapora niz bylo 10,00. In the name of all that which does not suck!
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):prawda jest taka że gdyby nie wczorajszy desperat który zablokował kurs przy 17zł dzisiaj byłobypewnie poniżej 15
btw: to jakiś baran bo mógł zrobić skup sporo niżej. hej Owner co Ty z tym ponizej 15?  15.00 utrzymalo juz pare razy, i jeszcze raz utrzyma. na takich wolumenach tego sie tak po prostu z marszu nie rozjedzie. mi sie zdaje, ze po tym zamknieciu mamy tam przystanek pewny jak w banku. ja czekam. SGN, come to Butt-head... ;) In the name of all that which does not suck!
|
|