3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
15 października 2016 21:15:24
@tom239
Dzięki za zwrócenie uwagi. Masz rację. To jest kolejny raz, kiedy dałem się złapać na tym samym błędzie - często zdarza mi się zapomnieć o sprawdzeniu składu indeksu. Udział Mirbudu zmienia postać rzeczy. Sprawdziłem pozostałe spółki i faktycznie rewelacji nie ma.
Co do wspomnianego przez Ciebie Tesgazu i Atremu wykres mnie nie przekonuje. Obydwa papiery pod średnią, w trendzie spadkowym, szorują po dnie konsoli.
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2017 23:21:01
Czołem,
Chwilę mnie nie było. Teraz już mam trochę więcej czasu, więc wznawiam kronikę.
Na początek należy się podsumowanie ubiegłego roku i tradycyjny już rachunek sumienia.
Trochę cyferek: Zakładany plan: +15% Zrealizowany wynik: +38,14%
Ilość zamkniętych transakcji:22 Zyskowne:32% Stratne:68% R/R: 3,31
Najlepsza inwestycja: JSW +275% Najgorsza inwestycja: PMP -15,9% - brak możliwości wyjścia z powodu małej płynności.
Patrząc na powyższe oczywistym jest, że wynik został wykręcony przez JSW. Dodatkowo mam jeszcze cały czas otwartą pozycję na KSG i AGT, które mają solidny wpływ na wynik (AGT +66%; KSG +107%).
Uwzględniając czas i nerwy poświęcone na GPW stwierdzam, że najniższa stopa zwrotu, która wynagrodzi mi ten nakład pracy to +25% i takiej oczekuję w roku 2017.
Pozdrawiam!
P.S. Rachunek sumienia jednak innym razem.
|
|
2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
17 stycznia 2017 23:32:32
Imponujące! Jaki % zysku wypracował JSW? Co do oczekiwań to ja bym raczej je formułował w kontekście % ponad WIG czy inny benchmark. Jak będzie spadek albo konsolidacja, to 25% może być bardzo trudnym do zrealizowania celem.
Edytowany: 17 stycznia 2017 23:35
|
|
|
|
PREMIUM
505 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 288
Wysłane:
17 stycznia 2017 23:44:16
@cyzo
Czyli wybicia działają :). Piękny wynik, a 25% rocznie ? Może nie rok w rok - ale średnia z 10 lat na pewno realna :)
Edytowany: 17 stycznia 2017 23:52
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2017 23:48:30
leniuch napisał(a):Imponujące! Jaki % zysku wypracował JSW? No właśnie tak nie do końca imponujące. Patrzę teraz w statystyki i JSW wykręciło jakieś 30% portfela. Zobaczymy teraz jak się zamknę z KSG i AGT. leniuch napisał(a):Co do oczekiwań to ja bym raczej je formułował w kontekście % ponad WIG czy inny benchmark. Jak będzie spadek albo konsolidacja, to 25% może być bardzo trudnym do zrealizowania celem. Niby tak, ale za % ponad WIG chleba nie kupię. Interesuje mnie stan rachunku na koniec okresu. Jeżeli rynek dopadnie marazm...trudno, uznam rok za nieudany.
|
|
110 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
18 stycznia 2017 08:24:05
Witam Gratuluję wyniku 2016, robi wrażenie na tak trudnym rynku. Dobra strategia, konsekwencja i systematyczność i są wyniki A, że trochę bolało "No pain No gain"Życzę pobicia zamierzonej stopy zwrotu na 2017!
Edytowany: 18 stycznia 2017 08:24
|
|
Wysłane:
18 stycznia 2017 09:27:03
Wojetek napisał(a):@cyzo
Czyli wybicia działają :). Piękny wynik, a 25% rocznie ? Może nie rok w rok - ale średnia z 10 lat na pewno realna :) Działaja działają:) Jednak w tym roku przekonałem sie na własnej skórze, że dobre zajęcie pozycji to zaledwie 1/3 sukcesu. W tym roku muszę koniecznie popracować nad trafnością. Zadowolony będę z 60%. Albo inaczej, zadowolony będę i z 50%, ale 60% da mi większy komfort psychiczny (czyt. współczynnik samozajebistości mi urośnie :) ) A tak poważnie, wolę większą trafność kosztem zyskowności, niż strategię złotego strzału. To potrafi wpędzić w nerwicę żołądka a to nie dla mnie. Pomysł już na to mam - wcześniejsze zajmowanie pozycji przed wybiciem. Przeanalizowałem zagrania i ewidentnie wchodzę za późno, jak dla moich założeń MM, czyli od razu wejście za 100%. Zauważyłem, że korekty przy wybiciach z konsoli, gdzie dochodzi do zmiany trendu mają na naszym rynku tendencję do głębszego spadku niż poziom wybicia - nawet do 2/3 ładnego białego marubozu. Oczywiście lekarstwem na to jest wchodzenie za 1/2 pozycji i czekanie na korektę - ale ten temat już tutaj wałkowaliśmy - to nie dla mnie. Taka sytuacja powoduje, że nie radzę sobie wtedy z emocjami i za wcześnie zamykam pozycję w okolicach BEP. Wieczorem postaram się to zilustrować. Tak BTW, czy w MyFundzie jest opcja dodawania początkowego stopa przy otwieraniu pozycji? Pokazywałoby to później R/R na kazdej pozycji a nie roczne podsumowanie, jak teraz, co nie do końca pokazje rzeczywisty obraz.
Edytowany: 18 stycznia 2017 09:27
|
|
Wysłane:
18 stycznia 2017 11:16:39
Ja analizowałem wybicia ostatnio, ale szczerze mówiąc trudno znaleźć silne prawidłowości. Lekko lepsze są wybicia wyraźne (co oczywiste), prawdopodobnie te najmocniejsze są ryzykowne (typu wzrost 15%), nie ma wielkiego znaczenia czy kurs jest już wcześniej w trendzie... mam też wskaźnik, który mówi, czy to jest pierwsze wybicie w danym trendzie, czy kolejne (wybicie na wyższym poziomie niż poprzednie) - i wychodzi, że pierwsze są lepsze. Co do "strategii złotego strzału" to niestety po prostu to jest częściowo strategia złotego strzału. Wiem, że to kosztuje nerwy ale tak już jest. Patrzyłem na moje backtesty, zwłaszcza robione dla niewielkiej liczby walorów w portfelu i większość różnic pomiędzy nimi wynika z tego ile zaliczą takich "złotych strzałów" w historii. 60% zyskownych transakcji? Bardzo trudny do osiągnięcia wynik w takiej strategii. Do osiągnięcia kosztem zysku z pojedynczej transakcji, a to chyba nie jest dobry tradeoff (zwłaszcza, ze prowizje/poślizgi zjadają jakiś procent z każdej, zyskownej czy nie transakcji). Na dodatek z tego co zrozumiałem sam piszesz o rozluźnieniu stopa na początek. Tak minimalnie obok tematu: zastanawiam się nad tym, żeby sobie liczyć obok zysku z każdej pozycji coś w rodzaju maksymalnej straty (liczonej po prostu jako odległość wejścia od aktualnego stop lossa). Wydaje mi się, że to właśnie ten wskaźnik powinniśmy obserwować, a nie odległość wejścia od ceny :) Przy okazji też zastanawiam się, co dzieje się z ryzykiem w trakcie trade'a. Czy jeśli cena bardzo ucieknie od SL to zgodnie z założeniami SL opartych na ryzyku powinniśmy redukować pozycję? Czy jeśli jest blisko, to powinniśmy ją powiększać? (pomijając aspekt praktyczności takiego rozwiązania).
|
|
0 Dołączył: 2016-10-15 Wpisów: 16
Wysłane:
18 stycznia 2017 12:13:35
Cytat:...wcześniejsze zajmowanie pozycji przed wybiciem. Przeanalizowałem zagrania i ewidentnie wchodzę za późno, jak dla moich założeń MM, czyli od razu wejście za 100%. Zauważyłem, że korekty przy wybiciach z konsoli, gdzie dochodzi do zmiany trendu mają na naszym rynku tendencję do głębszego spadku niż poziom wybicia - nawet do 2/3 ładnego białego marubozu.
Taka sytuacja powoduje, że nie radzę sobie wtedy z emocjami i za wcześnie zamykam pozycję w okolicach BEP. Jeśli chcesz stosować metody z wyprzedzeniem powinieneś zainteresować się metodami, które statystycznie zwiększają prawdopodobieństwo zysku. Zainteresuj się wskaźnikami, które działają z wyprzedzeniem (badające impet i nie tylko). Chyba lepiej jest szukać okazji, gdy trend głównego stopnia (3-5lat) jest wzrostowy i tu szukać potencjalnych wybić (UNW) niż kreślić trójkąty, które są wyłącznie wytworem wyobraźni (MCR).
|
|
Wysłane:
18 stycznia 2017 23:14:20
leniuch napisał(a):Ja analizowałem wybicia ostatnio, ale szczerze mówiąc trudno znaleźć silne prawidłowości. Lekko lepsze są wybicia wyraźne (co oczywiste), prawdopodobnie te najmocniejsze są ryzykowne (typu wzrost 15%), nie ma wielkiego znaczenia czy kurs jest już wcześniej w trendzie To ciekawe. Na jakim interwale robiłeś testy? Wydaje mi się (ale to tak z biegu), że na dziennym obraz może być zamazywany przez "bulltrapy". leniuch napisał(a):Co do "strategii złotego strzału" to niestety po prostu to jest częściowo strategia złotego strzału. Wiem, że to kosztuje nerwy ale tak już jest. Patrzyłem na moje backtesty, zwłaszcza robione dla niewielkiej liczby walorów w portfelu i większość różnic pomiędzy nimi wynika z tego ile zaliczą takich "złotych strzałów" w historii. To chyba nie do końca tak. Po to analizuję poszczególne sektory rynku a następnie zawarte w nich spółki, żeby wybrać "najsilniejszego wśród najsilniejszych" i tylko na takich spółkach szukam zadanych setupów pod wybicie. To znacząco ogranicza fałszywki. Natomiast nie dziwię się, że tak mogą wskazywać Twoje testy...w końcu to bezduszny automat, który kupuje i sprzedaje bez krzty intuicji :) leniuch napisał(a):60% zyskownych transakcji? Bardzo trudny do osiągnięcia wynik w takiej strategii. Do osiągnięcia kosztem zysku z pojedynczej transakcji, a to chyba nie jest dobry tradeoff No właśnie wydaje mi się, że po obniżeniu poziomu wejścia wcale nie będzie to takie trudne. Znacząco powinna zwiększyć się ilość pozycji zamkniętych na BEP zamiast na stracie. leniuch napisał(a): Na dodatek z tego co zrozumiałem sam piszesz o rozluźnieniu stopa na początek. Nie - stop zostaje w tym samym miejscu. Poziom wejścia chcę obniżyć co spowoduje, że ta sama korekta nie wprowadzi mnie na straty. konkretny napisał(a):Chyba lepiej jest szukać okazji, gdy trend głównego stopnia (3-5lat) jest wzrostowy i tu szukać potencjalnych wybić (UNW) niż kreślić trójkąty, które są wyłącznie wytworem wyobraźni (MCR). Przecież nikt tu nie kreśli żadnych trójkątów i kwadratów. A MCR to właśnie dobry przykład zmiany, którą muszę wprowadzić. Z resztą nie dawno miałem w portfelu po wybiciu.  kliknij, aby powiększyćWchodziłem na 1, czyli można powiedzieć, że książkowo a teraz będę szukał miejsc, żeby wejść na 2. O i li w zagraniu 1 miejsca na naturalna korektę jest dużo, o tyle cofka z wybicia 2 ewidentnie neguje sygnał. Niestety często zdarza się tak, że korekta z 1 schodzi w okolice wybicia 2 a to już boli i zamykam pozycję.
|
|
|
|
Wysłane:
18 stycznia 2017 23:56:55
Haha, bezduszny automat! Ma jednak kilka zalet, na przykład w ogóle się nie obraża :) Robiłem testy na interwale tygodniowym. Generalnie potwierdzają (a robiłem ich mnóstwo) to co od początku widzę: cholernie trudno przewidzieć w momencie wejścia wynik transakcji. Ostatnie testy miały wyeliminować (a najpierw sprawdzić, czy warto) "mikrowybicia" (przekroczenie maksimum o np. 0.2%). Trochę to pomaga, ale niewiele. Czasem z małego wybicia rodzi się piękny trend, czasem (częściej) trzeba do tego większego wybicia. W końcu znalazłem lepszy wskaźnik "jakości" wybicia niż stosowany do tej pory (używałem zwykłego RSI(2)). Tylko, że oczywiście na naszym rynku mamy 200 a nie 2000 płynnych spółek i nie możemy wybrzydzać, stosować filtrów itd. W każdym razie wyszło tak, że faktycznie to "siła" wybicia ma jakąś tam prognostyczną wartość. Nie ma jej np. ROC. Ale też przyznam, że mój "framework" do testowania tego nie jest jeszcze doskonały. Testowanie portfolio jest o wiele bardziej skomplikowane niż myślałem, różne czynniki tu wchodzą w grę. Nie zawsze np. wyniki przy braniu wszystkich sygnałów przekładają się wyniki przy ograniczonym kapitale. Co do złotych strzałów, to nie chodzi tu czy to automat, czy nie automat. Po prostu tak to już jest: trzeba takich JSW nałapać jak najwięcej (choć – jak pisałem powyżej – w momencie zakupu bardzo trudno powiedzieć, czy to będzie 250% czy 20% – a często w ogóle będzie minus). Nie wiem, czy strategia szukania najsilniejszych wśród najsilniejszych akurat w tym pomoże, może tak. I będziesz zawdzięczał spory % zysku takim złotym strzałom. Nie ma się co na to obrażać, po prostu ta strategia (jak każda trend following) tak działa. Co do obniżania poziomu wejścia, to nie do końca chyba rozumiem jak to chcesz zrealizować, ale jeśli masz pomysł jak – to super. Mój bezduszny automat (i wielu jego kolegów) mówi, że zamykanie pozycji na BEP pogarsza wyniki strategii (chociaż może poprawiać nastrój). BEP to żaden techniczny poziom, rynek już dawno zapomniał, ze tam coś kupowałeś :) Zachęcam do przeczytania tego, co tam wymodziłem w mojej kronice o "portfolio heat". Dziś pół dnia chodzą za mną pytania: 1) dlaczego na to nie wpadłem wcześniej / 2) co teraz
Edytowany: 18 stycznia 2017 23:58
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2017 13:01:26
leniuch napisał(a):Co do obniżania poziomu wejścia, to nie do końca chyba rozumiem jak to chcesz zrealizować, ale jeśli masz pomysł jak – to super. Mój bezduszny automat (i wielu jego kolegów) mówi, że zamykanie pozycji na BEP pogarsza wyniki strategii (chociaż może poprawiać nastrój). BEP to żaden techniczny poziom, rynek już dawno zapomniał, ze tam coś kupowałeś :)
Jako przykład podam to, co się teraz dzieje na PXM - abstrachując już od tego, czy to dobra inwestycja, czy nie. Kreski ładnie się ułożyły, więc będzie to idealny przykład. Książkowo wypadałoby czekać na 6,58 albo wchodzić juz teraz po wybiciu 5,85- to 11% różnicy. Jak by się uprzeć to można było się ładować przy 4,20. Jedyny problem to umiejscowienie SL 0. Tutaj jedyne miejsce, jakie przychodzi do głowy to czysto psychologiczny poziom 5,0 ale to i tak troche naciągane.  kliknij, aby powiększyćNa interwale dziennym występuje układ średnich sugerujący cyt. "gotowość ceny do dynamicznego ruchu" a kreski sugerują wejście po 4,20. Jest to technika stosowana przez Pawła Biedrzyckiego i całkiem nieźle zarabia jako metoda sama w sobie. Ja planuję używac jej jako sygnału przedwstępnego przez wybiciem "właściwym" w interwale tygodniowym. To powinno mi zapewnić wystarczająca ilość miejsca na korektę. Jeżeli natomiast taki sygnał zostanie zanegowany...nie będe miał juz żadnych zachamwań, żeby zamknąć pozycję na BEP.  kliknij, aby powiększyćleniuch napisał(a):Przy okazji też zastanawiam się, co dzieje się z ryzykiem w trakcie trade'a. Czy jeśli cena bardzo ucieknie od SL to zgodnie z założeniami SL opartych na ryzyku powinniśmy redukować pozycję? Czy jeśli jest blisko, to powinniśmy ją powiększać? (pomijając aspekt praktyczności takiego rozwiązania). Ja juz odszedłem od stawiania SL opartego o ryzyko. Teraz poziom SL 0 wyznaczam w miejscu uzasadnionym technicznie, przy zachowaniu zasady nie przekroczenia max. stratu kapitału. Jezeli jest ona wyższa to redukuje wielkość pozycji do własciwej. Kolejne SLe to juz klasyczna AT i przesuwanie ich pod coraz wyższe dołki. Co do Twojego pomysłu - zastanawia mnie po jakiej cenie byś zwiększał pozycję przy zmniejszonym SLu?
|
|
Wysłane:
19 stycznia 2017 13:15:09
No to oczywiste, że dostosowujesz wielkość pozycji do SL, a nie SL do wielkości pozycji. Pytania chyba nie rozumiem? Natomiast to, co dziś pisałem, też jest ważne, a nawet ważniejsze. Szanse, że SL zostanie wybity są równie istotne jak wielkość pozycji. Jeśli kupię dziś obligacje SP i ustawię SL na 1/10 ich ceny, to czy dokonam przez to strasznie ryzykownej inwestycji?
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2017 10:46:53
WG-CHEMIA w sile, więc czas uzupełnić portfel o coś z tego sektora. Początkowo był to POLWAX i nawet nabyłem pełny pakiet drogą kupna sprzedaży. Wisiały nad tym papierem 3 ryzyka: a) dywergencja z RSI b) ogólna słabość (pomimo ostatnich wzrostów) na tle indeksu i innych spółek koleżanek c) podażowa świeca z ostatniego nieudanego wybicia z października Pomimo tego, zachęcony brakiem podaży z lewej strony i ogólną tendencją do wyciagania się słabszych spółek z silnego indeksu podjąłem ryzyko. Po ponownym podażowym cieniu szybciutko wyskoczyłem tego samego dnia z 1 % stratą.  kliknij, aby powiększyćDzisiaj na celownik trafił CIECH a)duża siła WIG_CHEMIA w ostatnim czasie b)przełamana linia bessy c)rosnące RSI  kliknij, aby powiększyćTeoretycznie mógłbym czekac na potwierdzenie wybicia na poziomie 70, ale zgodnie ze zmianami w metodologii zajmuję pozycję nieco wcześniej na wybiciu ostatniego mniejszego szczytu z ryzykiem 3,4%  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 stycznia 2017 10:53:00
Ciekawy pomysł z CIE. Dla mnie faworytem wśród chemii jest SNS (ale musi się skorekcić...), dla CIE fundamentalnie ryzykiem jest podaż tureckiej sody. Z drugiej strony kurs chyba za mocno przereagował ostatnie zdarzenia dot. CBA. Technicznie faktycznie możliwe utworzenie 2DNO, ew też krzywego oRGRa.
PWX to raczej mało "ruchawy walor", dywidendowy temat jak ktoś nisko kupił ;)
Edytowany: 23 stycznia 2017 10:53
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2017 11:55:12
Wojetek napisał(a):dla CIE fundamentalnie ryzykiem jest podaż tureckiej sody Czasami mnie przerażasz :)
|
|
PREMIUM
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2017 11:33:35
No...the final battle na KSG :)  kliknij, aby powiększyćJeżeli atak na lukę się powiedzie...będe zadowolony. Brak dywergencji z RSI, spore obroty bez podażowych cieni i podobna sytuacja na AGT pozwalaja mieć nadzieję na udana szarżę byków. Na AGT co prawda nie było luki, ale za to ogromne (57%) czarne marubozu, które powoli jest pokrywane. Pozystywny jest fakt, że AGT wyprzedza to co się dzieje na KSG. To drugie zawsze za nim podąża. AGT kupowałem po 2,35 ale w Październiku wywaliło mnie na SL. Odnowiłem pozycje po 3,65. Została przebita linia bessy i kolejne piękna wybicia konsoli i poszczególnych oporów. To mogą być dwa walory, które załatwią wynik za cały rok..albo i 3.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
27 stycznia 2017 08:44:34
Wczoraj uzupełniłem poertfel o ostatnia pozycję. Wybór padł na TORPOL. WIG_BUDOW w fajnym setupie. Startuje z kolejną cześcią wzrostowego trendu.  kliknij, aby powiększyćDla czego TOR ? 1.Na tle WIG_BUDOW i SWIG80 wygląda bardzo dobrze. TOR>WIG_BUDOW>SWIG80 - czyli takiej siły na potrzeba.  kliknij, aby powiększyć2.Żadnych oporów po lewej stronie, korzystny-rosnący układ średnich, rosnące RSI  kliknij, aby powiększyć3. Trochę straszy ostatnia nieudana próba wybicia z końca 2015, ale to było już jakis czas temu. W zasadzie do podjęcia ryzyka zachęciło mnie wczorajsze wyciągniecie kursu pod koniec sesji - znaczy popyt jest. Stop bardzo ciasny - nieznacznie poniżej wczorajszej świecy. Zejście poniżej będe uważał na możliwe zanegowanie wybicia i agresywnie wychodzę. Szkoda mi kasy na czekanie. Normalna korekta może sięgnąć 12.20. Jeżeli tak się stanie, będe szukał ponownej szansy na wejście.  kliknij, aby powiększyć
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 stycznia 2017 10:46:37
Bardzo ciasny ten SL na TOR. Póki co działa poprzedni opór jako wsparcie, sam pewnie ustawiałbym się pod 12,2 bo mogą chcieć jeszcze to przetestować (widoczna korelacja z TRK - a tam korekta się rozpędza). KSG trzymasz ?
Edytowany: 27 stycznia 2017 10:48
|
|