ovfrnois
Advertisement
PARTNER SERWISU
lsdpexxz
9 10 11 12 13

Ewolucja gracza giełdowego

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 18 lipca 2016 13:34:15
KGH sprzedane po 76,03.
Ciężki opór do przebicia ( wyraźniej widać na tygodniowych świeczkach). Po dzisiejszym przebiciu ostatniego szczytu z 21/04 jakoś nie było wysypu oczekujących zleceń kupna, wskaźniki zgrzane.
Jedyne co mi nie pasuje to (póki co) niskie obroty jak na potencjalna dystrybucję przy istotnym szczycie. Tak, czy inaczej 7% w 3 dni to żadna krzywda :). Poczekam na korektę i pewnie powrócę.

cyzo
3
Wysłane: 21 lipca 2016 22:04:34
Dzisiaj zakup JSW na wybiciu po 19,76. Planowałem keszować przy pierwszych oznakach niepewności na 21...a tu taki psikus. Po takim wybiciu (kompletna dominacja popytu) stop od razu na BEP.

Ciekawie się robi na spółkach ukraińskich. Póki co w portfelu ostatnio kupiony KER i dalej trzymam KSG (K-1,33)- mozolnie się to gramoli do góry...ale jakoś systematycznie idzie. Obserwuję AGT - dynamiczne wzrosty na ostatnich sesjach, ale ma przed sobą mocny opór. Zobaczymy w jakim stylu je przebije (jeżeli przebije) i wtedy ewentualne wejście na korekcie.

cyzo
3
Wysłane: 31 sierpnia 2016 18:16:33
Witam po przerwie wakacyjnej. Czas najwyższy na okresowe podsumowanie portfela, bo działo się…dużo.
Okres urlopowy zafundował mi spore wzrosty, dzięki czemu portfel od lipca odrobił wszystkie straty, wypłynął na powierzchnię i obecnie jest na plusie (+25%).

Największą zasługę mają w tym papiery KSG (obecnie +56%) i JSW (+95%).
Nie mogę przeżyć Agrotonu, który był niedawno w moim portfelu, ale wyleciał na stopie. Wcześniej pisałem o potencjalne wzrostowym indeksu WIG-UKRAINA a tutaj sygnał był wręcz książkowy. Niestety błogie leniuchowanie na hamaku i życie w niewiedzy z dala od internetów i GSMów musi kosztować:) Nie ma jednak tego złego(...) przy okazji ostatniej konsolidacji postanowiłem wskoczyć do pociągu i jak na razie jest ogień (+32%).

Przy okazji ostatnich operacji posmakowałem trochę nieco odmiennej metody inwestycyjnej (szybszej), co całkiem mi się spodobało. Zaowocowało to udaną spekulacją na KGH, JSW a obecnie wg. tej metodyki zakupiłem KPX (zagranie podpatrzone). Ogólnie sama koncepcja wiele nie odbiega od mojej standardowej metody. Podstawa to prowzrostowy układ dziennych średnich SMA 50, 100 i 200 i pierwsze oznaki możliwości zmiany trendu poprzez wybicia ostatnich HH + przejawy siły na walorze. Oczywiście walor również musi należeć do silnego sektora. Nie trzeba czekać do właściwego sygnały kupna na W1, co potrafi ładnie podkręcić wyniki.
Kilka tygodni temu pisałem o pomyśle usprawnienia mojej metody (dla przypomnienia interwał W1) poprzez wyszukiwanie wczesnych sygnałów na D1. Chyba właśnie znalazłem odpowiednią „technikę”.
Przede wszystkim jej zaletą jest szybkość i dynamika. Sprawa jest 0/1 – albo jest wybicie, albo od razu negacja. Stop blisko i nie trzeba się męczyć w kilku(nasto) tygodniowej konsoli, jaka ma miejsce np. na IMS.

Czas na podsumowanie i rachunek sumienia:

Skład portfela | udział w %| zysk/strata:

AGT | 13 | +32%
CIG | 12,12 | +15,07%
IMS | 9,10 | -4,92%
JSW | 19,60 | +95,26%
KER | 9,23 | +9,75%
KPX | 9,33 | + 0,45%
KSG | 15,80 | +56,22%
RLP | 11,04 | +19,75%

Wartość jednostki w czasie:

kliknij, aby powiększyć

Przegląd portfela:

AGT:
Wejście w zeszłym tygodniu po 2,51

kliknij, aby powiększyć

Wskoczyłem do pociągu - mam nadzieję, że to międzystacja. Obecnie kurs znajduje się w bardzo wrażliwym miejscu. Od góry linia trendu spadkowego i opór w jednym miejscu. Myślę, że jutro sytuacja się wyjaśni - albo z hukiem wybicie obu linii i wtedy następny przystanek to opór na 5,74 z Lutego 2014 albo...równie huczny powrót do konsolidacji.
SL pod obecną Marubozu (mam nadzieję, że taką się ta świeca ostanie :)
Wykresy reszty spółek wraz z podsumowaniem wkleję później...budowa goni :)

cyzo
3
Wysłane: 4 września 2016 23:16:08
Wojetek napisał(a):
Cytat:
To mnie kolega zaskoczył :)
Na kontraktach TP ok. , ale na akcjach? Nie uważasz, że przy dojściu kursu do oporu, gdzie masz ustawiony TP lepiej mogłoby się sprawdzić zejście na D1 i SL pod świecą atakującą opór? A nóż widelec kurs pójdzie dalej, a SL pod świecą atakująca daje małe ryzyko.

Odnośnie stopów na D1 - w przypadku JSW widziałem jak prowadzone było na SI od 12 zł. Korekta z maja całkowicie ich wybiła wtedy z pozycji (prowadzonej SLami na day), co więcej już do niej nie wrócili. Jak wszystko metoda złap trend i trzymaj ma plusy i minusy. W skrócie:

ZTT:
+ niższe koszta transakcyjne (w jednym trendzie możemy trzymać i kilka lat)
+ potencjalnie ogromne stopy zwrotu (to też może być minus, pisałem już o implozji mózgu tradera/inwestora)
+ mniej pracy przy przy prowadzeniu pozycji (jedynie ustawienie i podnoszenie SLi)
+ mniejsza aktywność jeśli mamy wypełniony portfel (tylko podnosić SLe pozostaje, więc mniej śledzenia rynku)
+ Częściej zbieramy dywidendy jeśli są wypłacane (a mamy spółkę w trendzie).

- możliwe spore dropdowny na wyniku (najczęściej jest tak że jak mamy w trendzie spółki i rosną to wszystkie a jak jest korekta to też na wszystkich i nagle ucieka nam w tydzień, dwa pół zysku wypracowanego w miesiąc/kwartał)
- wymaga większej dyscypliny (zwłaszcza kusi chęć kasowania zysków, szczególnie tych bardzo dużych - czyt. implozja)
- niższa skuteczność względem TP, wg jednego z funduszy który gra podobnie mają oni tylko 15% takich transakcji które dają duże zyski na 42% w ogóle zyskownych.
- trochę to wszystko trwa (trendy najczęściej trwają od 3 miesięcy do 3 lat - jak ktoś oczekuje szybkiego wyniku to może się nie doczekać)
- O ile znamy SL (np 2% na kap) i potencjalne straty to zyski trudno obliczyć. Dlatego trudno szacować R/R - co nie znaczy że nie będzie ono dobre, ba może być znakomite pokroju 10:1 i więcej.

TP:
+ Łatwo obliczyć R/R
+ Większa wymierność wyników i ich przewidywalność
+ Z reguły też jest to szybsza metoda, co dla wielu osób jest plusem bo chcą widzieć zyski częściej
+ Większa skuteczność tradeów (ok. 50-60% hist.) i mniejsze DD
+ Mamy jasny plan co do pozycji, wystarczy się go trzymać (mniej niewiadomych)
+ Potencjalnie więcej setupów do gry (np. gra w konsoli góra/dół, gra w długim trendzie) - to też może być wadą

- Więcej pracy do wykonania przy wejściu w pozycję (nie tylko SLe, ale i dobre TP trzeba wyznaczyć)
- Wyższe koszty transakcyjne, większa aktywność i przez to mniej wolnego czasu
- Potencjalnie niższe stopy zwrotu z transakcji
- Również wymaga dyscypliny - np. przy sprzedawaniu

Sam używam obu metod i obie są dobre i sprawdzone przez lata na różnych rynkach. Obie mają wady i zalety i bardziej zależy od inwestora/tradera jak i rynku która się lepiej na daną chwilę sprawdza. Metoda z TP np. jest faktycznie podstawą na rynkach lewarowanych (futures i fx), ZTT lepsze jest faktycznie na akcjach których trzymanie "nic nie kosztuje". Z racji jednak że setupy na CMR, AST i KER pod ZTT się nie nadają (zbyt długo już są w trendach wzrostowych) ustawiam się na TP. JSW nie wiem czy też bym nie wolał na TP po 27 czy 40 zł sprzedać na oporze, znając średnie fundamenty tej spółki. ZTT świetnie sprawdzi się za to przy spółkach rozwijających się o mocnych fundamentach - wtedy faktycznie wystarczy tylko trzymać i podnosić SL skoro fundamenty są też dobre.

Niezłe podsumowanie ! Dobrze oddaje faktyczny stan rzeczy i spotyka się z moimi ostatnimi przemyśleniami...ale zrozumieć to można dopiero jako się to wszystko przeżyje na własnym rachunku.

Co do tej implozji to teraz mam (nie)przyjemność tego doświadczyć. Najzwyczajniej na świecie nie radzę sobie z tymi emocjami. Wzrost jednego waloru o 100% a drugiego o 50 to zagrania, które wyciągnęły mój portfel na prostą i sen z oczu spędza mi myśl o nieuchronnie zbliżającej się korekcie. Jednak do głosu dochodzi też zachłanność, która każe trzymać pozycję.
Gra na W1 jest dla mnie chyba za długa. O ile mamy silny trend bez oporów po drodze, gdzie można wygodnie siedzieć w kapciach i liczyć kolejne Highest High to jest to sprawa fantastyczną i niezwykle wygodna. Ale gdy dochodzi do konsolidacji, która trwa tydzień, dwa, sześć i nic się nie dzieje a po drodze uciekają super setupy, nawet takie kilkudniowe z potencjałem "zaledwie" kilku procent, bo Twój kapitał jest zamrożony...w głowie zaczyna być nieprzyjemnie. Chciałbym w cholerę się papieru pozbyć, nawet zysk jest 2% albo strata mała (też 2%) ale zaraz odzywa się głos mówiący...sprzedaj a jutro wystrzeli do góry. Tyle trzymałeś to jeszcze trochę się pomęcz. Trzymaj się zasad, tyle nad tym pracowałeś - nie ma sygnału sprzedaży to siedź na pozycji! Najgorsze jest to, że jak patrzę na wykres to teraz też bym kupił z oczekiwaniem na wybicie z konsoli.
Podsumowując - przedstawiona przez Wojekta teoria zagrań na TP całkiem mi pasuje :) i co nieco z niej do swojego portfela przemycę.

No dobra. To tyle przemyśleń...czas na dokończenie podsumowania portfela.
CIG:
Myślę, że wykres D1 wszystko wyjaśnia:

kliknij, aby powiększyć

Jeżeli zaś chodzi o wykres W1 to jest to idealny przykład opisanej powyżej problematyki emocjonalnej.

kliknij, aby powiększyć

Tutaj SL mógłbym mieć co najwyżej na BEP. Chyba bym się wściekł ( a nawet na pewno), gdybym czekał tyle tygodni, żeby raptem wyjść na 0.
IMS:
O tym przeciągającym się problemie mowa powyżej. 6 m-cy w konsoli. Jeżeli do końca tygodnia nic się nie ruszy to sprzedaję i ustawiam zlecenie oczekujące na wybicie z powstałej konsolidacji.

kliknij, aby powiększyć

JSW:
Pozycja prowadzona następująco:

kliknij, aby powiększyć

Po takich wzrostach należy się korekta i może być całkiem spora. Ostania większa korekta z maja zniosła 50% ceny...nie zamierzam się temu bezczynnie przyglądać i SL stawiam pod zeszłotygodniowym dołkiem.
Tygodniowa perspektywa lepiej pokazuje problematykę:

kliknij, aby powiększyć

Jeżeli poziom 40 pln nie zostanie w tym tygodniu wybity prawdopodobnie kurs będzie się korekcił do poziomu 30 pln i może to potrwać kilka tygodni zanim się wygramoli z powrotem. Jest sporo osób chętnych do realizacji sporych juz zysków.
KER:
Zakup po 54,24. Po wybiciu zrealizowała się korekta, która właśnie wydaje się dobiegać końca. Gdybym miał tu grań na TP ( i może tak zrobię) to TP postawiłbym na 66,78.

kliknij, aby powiększyć

Gdybym grał to na D1 juz by mnie na pozycji nie było:

kliknij, aby powiększyć

KPX:
Książkowo i zgodnie z moim obecnym systemem powinienem grać to dopiero po wybiciu 3,97 - 4,0.
hmmm....Bank Fotek odmówił posłuszeństwa. Dokończenie następnym razem :)

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 4 września 2016 23:23:10
Masz świetny wynik, nie marudź :) Ja na przykład do tego stopnia sobie nie radzę z emocjami, że gram wyłącznie mechanicznie.

Ważne jest też uświadomienie sobie, że kiedy grasz coś w rodzaju momentum, to drawdown jest po po prostu wpisany w strategię. Przesuwasz te SL cały czas, ale przecież zawsze są pod ceną. Nie złapiesz szczytu nigdy.

Ja mam teraz sygnał na AGT i chyba zaryzykuję, choć wiadomo, ze spółka mocno "przegrzana", a poza tym sygnał spóźniony.

cyzo
3
Wysłane: 4 września 2016 23:28:46
Nie marudzę :) Pokazuję ciemną stronę prowadzenia pozycji na tygodniach. Jeżeli pojadę po SLach wszystkich spółek zgodnie z wytycznymi - na tygodniach to nie wiele z tego zysku zostanie. Jako głównego winowajcę wskazuję niestabilność polityczną naszego pięknego kraju. Do długich trendów potrzeba ciszy i spokoju a nie Antoniego z coraz to nowymi rewelacjami.
Edytowany: 4 września 2016 23:29

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 4 września 2016 23:33:06
No ale tak to jest. Mój portfel sobie ładnie tydzień za tygodniem rośnie, a jak patrzę gdzie mam SL to one dopiero przekraczają BEP na większości spółek. Jak to się cofnie, to zostanę na 1/3 tego zysku który mam obecnie.

Niestabilność polityczna nie ma wielkiego znaczenia. Spróbuj amerykańskiego rynku, tam jest jeszcze gorzej. Próbowałem śledzić trendy na spółkach z SP500: koszmar.

Wojetek
PREMIUM
505
Wpisów: 7 288
Wysłane: 5 września 2016 12:05:30
Cytat:
Po takich wzrostach należy się korekta i może być całkiem spora. Ostania większa korekta z maja zniosła 50% ceny...nie zamierzam się temu bezczynnie przyglądać i SL stawiam pod zeszłotygodniowym dołkiem.

Przy takiej sile JSW to pozostaje tylko trzymać. Tak długo jak będzie silne ;)

cyzo
3
Wysłane: 5 września 2016 13:04:04
Panie daj Pan spokój...jak żyć w takim stresie:)
Zastanawiam się nad zahedgowaniem pozycji kontraktem...w nieskończonosc rosnąć nie będzie a 50 plnów wydaje się być dobrym psyhologicznym poziomem na cofkę.
W zeszłym tygodniu zrobiła się fajna konsolidacja - po wybiciu dołem 36,81 było eleganckie miejsce na S-kę. Przy obecnym setupie nie bardzo mam pomysł jak to zagrać, a kanał 40-50 pln wygląda na idealny do schłodzenia wskaźników.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 5 września 2016 15:00:16
cyzo napisał(a):
Panie daj Pan spokój...jak żyć w takim stresie:)

Przyzwyczaić się ;). Zwrotka "kiedyś" będzie, ale można nieźle przejechać się na próbie łapania szorta.
Chętnych na taki setup było już sporo po środowej sesji.
Dzisiaj panika - 4 tysiące operacji na kontraktach, a LOP ciągle w podobnym przedziale 2600-2900.

cyzo
3
Wysłane: 5 września 2016 16:14:31
Dokończenie podsumowania:

KPX:
Jeżeli chodzi o sam kurs to trochę zatrzymał się powietrzu. Na wykresie miesięcznym obowiązuje trend spadkowy.

kliknij, aby powiększyć

ale...

kliknij, aby powiększyć

Spółka należy do dość silnego ostatnio na tle swig80 sektora elektormechanicznego. Przy zawróceniu kursu pojawiły się olbrzymie jak na spółke obroty, doszło do utworzenia się nowego HL a kurs zbliża się do utworzenia nowego HH, średnia SMA30 zawija się do góry, papier nabiera na sile (rosnące RSI). Do tego dochodzi wariactwo na węglu. Zgodnie z podstawową techniką powinienem grać wybicie 4,0 - 4,22...ale zgodnie z nowym pomysłem zdecydowałem się zagrac na wybicie lokalnej górki z sierpnia. Ryzyko 8 % a zdecydowanie zwiększa potencjalny upside.

kliknij, aby powiększyć

Dzisiaj ożywienie na papierze - próba podejścia pod 4,0 na obrotach. Podnoszę na tą okolicznosć na BEP. Jeżeli ma dojść do wybicia 4,0 to właśnie teraz. Jezeli do tego nie dojdzie to będe bez bólu na "0". Pierwszy potencjalny opór "za 35%", więc jest o co powalczyc.

KSG:

kliknij, aby powiększyć

Następna gwiazda portfela, jednak bardziej chimeryczna niż AGT. Komentarz krótki: wchodzi w skład silnego WIG_UKRAINA, setup wejścia i SL widoczny na wykresie. Straszy to ogromna luka z 2014, ale póki co spokojnie siedzę i podnosze SLe.

RLP:

kliknij, aby powiększyć

Strasznie sie gramoli, ale w końcu doszło do wybicia. Podobnie jak KPX wchodzi w skład sektora elektromechanicznego, który pokazuje całkiem niezła siłę na tle swig80. Po ostatnim wybiciu podnoszę obronę prawie na BEP. Ostatnie opory sa 2006 r. więc tak, jak by ich nie było. Teoretycznie nieograniczony upside. Jedyne co straszy to linia trendu, od której kurs już mocno odbił. Możliwe, że kurs sie będzie do niej korekcił przy zachowaniu trendu wzrostowego. niestety wczesniej wywali mnie na Stopie.

No...to by było na tyle. Chyba pora na bardziej systematyczne prowadzenie kroniki.

cyzo
3
Wysłane: 6 września 2016 17:23:00
Dzisiaj ładne wybicie na obrotach na Kopexie. Zobaczymy jak i czy w ogóle wybije kolejny opór na 4,23, gdzie straszą podażowe cienie z lutego i kwietnia. Po tym droga wolna.

cyzo
3
Wysłane: 7 września 2016 10:31:22
Czas przeszkolić się troche w kontraktach.

K 2xFPKOU16 na wybiciu 26,86. TP na 31,56 więc R/R 1:4
SL na 25,76
Po drodze opór na 27,83, ale liczę na jego wybicie. Jeżeli kurs tam dotrze to od razu przestawiam SL na BEP. Dla tego R/R liczę od poziomu ustalonego TP.

Bankfotek znowu nawala, więc wykres później.

cyzo
3
Wysłane: 7 września 2016 13:29:27

Wojetek
PREMIUM
505
Wpisów: 7 288
Wysłane: 7 września 2016 18:31:23
Odnośnie PKO - podobnie jak z innymi spółkami SP moje doświadczenia raczej nie należały do dobrych i staram się wszystkiego z udziałem tego "akcjonariusza" nie tykać ;). A widzę że pomysły obecnej ekipy (vide PGE) są coraz "mądrzejsze"... Ale setup potencjalnie na oRGRa niezły.
Edytowany: 7 września 2016 18:32

cyzo
3
Wysłane: 8 września 2016 08:38:31
Wojetek napisał(a):
Odnośnie PKO - podobnie jak z innymi spółkami SP moje doświadczenia raczej nie należały do dobrych i staram się wszystkiego z udziałem tego "akcjonariusza" nie tykać ;). A widzę że pomysły obecnej ekipy (vide PGE) są coraz "mądrzejsze"... Ale setup potencjalnie na oRGRa niezły.

Niby tak, ale przy takim podejściu musiałbym się w ogóle wycofać z rynku. Jak nie jakiś Misiewicz, to Uraina. Jak nie Ukraina to inny Trump albo rating Moody's. Każdego ranka wstajesz i nie wiadomo, czy czymś na otwarciu nie oberwiesz.

StopLoss moją tarczą:)

cyzo
3
Wysłane: 8 września 2016 10:25:25
KOPEX wpadł w "objęcie bessy" więc out z portfela. Tak się oporów nie wybija. Po próbie wybicia 4,25 spore obroty i nurek w dół.

Gdybym grał standard z na wybicie 4,25 pozycja byłaby zamknięta na stracie a tak zamykam z zyskiem 4,7%. Zobaczymy jeszcze jak się kurs zachowa dochodzac do linii trendu, ale nawet, jeżeli odbije to wczorajsza i dzisiejsza podaż nie zachęcają.

kliknij, aby powiększyć

cyzo
3
Wysłane: 16 września 2016 10:32:35
Do portfela wpada SMS.
To moja pierwsza spółka z NC. Powody:
-silny sektor usług finansowych, w którego wskład wchodzi SMS,
-rosnące RSI pokazujące wzrost siły waloru
-konsolidacja po sporych wzrostach oraz dalsze wykręcanie SMA30 do góry co tworzy jeden z moich podstawowych setupów
-atak na opory przy 1,7 przy wyraźnym wzroście obrotów.

Po wybiciu poziomów 1,7 żadnych przeszkód do wzrostów na HH z 2012 r, więc uspisde spory.

SL pod świecą atakującą. Ryzyko 11%

kliknij, aby powiększyć

Rolowałem kontrakt FPKO na serie grudniową. Gładkie przejście po 27,01 na obu transakcjach, więc jestem w plecy 2 x prowizja...gad demyt :)

WIG_UKRAINA dalej zaskakuję siłą. Następny przystanek za 20%. Dzięki temu 2/3 koni pociągowych (AGT i KSG) skutecznie pompuja portfel.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 16 września 2016 10:33

cyzo
3
Wysłane: 19 września 2016 22:50:53
Takie cuś mi dzisiaj wpadło w oko:

CLE

kliknij, aby powiększyć

Co prawda konsolidacja nie za długa, bo dopiero 1 rok, ale zwróćcie uwagę na obroty (lepiej widać na dziennym), tworzącą się dywergencję na RSI oraz świeżutki trend na surowcach:

kliknij, aby powiększyć

Jedyny minus to fakt, że to groszówka. Tylko nie wiem co gorsze...groszóka, czy spółka z NCThink

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 20 września 2016 09:09:43
a -165mln wartości księgowej Cie nie przeraża?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,222 sek.

dtzdbkxu
jowaehav
dvhvkmga
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrbytvyh
dopcpoad
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat