PARTNER SERWISU
tseljnov

Początkujący fundamentalista- Portfel Grahama

bzykx17x
0
Wpisów: 10
Wysłane: 8 października 2014 22:53:59
Witam . Jestem początkującym fundamentalistą. postanowiłem trzymać się rad Grahama. Niestety raczej kiepsko mi to wychodzi ponieważ ciężko jest wybrać spółki na GPW spełniające jego surowe wymagania 10 miesięcy temu stworzyłem portfel w skład którego wchodzą akcje takie jak :
ASSECOPOL
KGHM
TAURONPE
PULAWY
KOGENERA
LOTOS
PEKAO
PKO BP
PGNIG
IMPEXMET
FASING
COLIAN
RONSON
(Wiem że Ronson i Colian nie spełniają jego wymogów ale są to pierwsze akcje jakie kupiłem i dlatego wstrzymywałem się z ich sprzedażą) Uśredniam cenę wszystkich akcji dokupując je co miesiąc. Chciałem dowiedzieć się co doświadczeni fundamentaliści sądzą o tym portfelu. jakich ewentualnie akcji byście się pozbyli i dlaczego. czy portfel jest wystarczająco zdywersyfikowany ?
Przepraszam jeśli zadałem wręcz jakieś śmieszne pytanie ale wciąż się uczę:)
Z góry dziękuje za każdą odpowiedz.
Pozdrawiam

wieslawzk11
0
Wpisów: 22
Wysłane: 16 października 2014 12:21:28
Pewnie do każdej z tych spółek znajdziesz tu zarówno zwolenników i przeciwników trzymania danych akcji jako fundamentalne. Mogę Ci dać 2 wskazówki:
1. Wiem, że może Ci być trudno to przyjąć, bo każdy naturalnie na początku szuka kogoś, od kogo mógłby się uczyć, ale gdy już kupisz jakieś akcje, to najlepiej na tym wyjdziesz, jeśli po prostu je utrzymasz w portfelu i nie pozwolisz, żeby czyjaś opinia Cię rozproszyła. Inaczej możesz wpaść w pokusę częstego obracania akcjami, nadmiernej rotacji portfela.
2. Kryteria Grahama są bardzo ostre, wiem po sobie, że po przeczytaniu książki Grahama miałem pokusę natychmiastowego znalezienia spółek, które spełniały te kryteria. Bardzo często jednak warto poczekać aż kryteria danej strategii będą spełnione i nie naginać ich. Warto też nie ograniczać się tylko do rynku polskiego, wtedy jest mniejsza pokusa ,,naginania'' kryteriów.

Oczywiście, to co napisałem w punkcie 1 dotyczy syt. już po kupnie akcji. Przed kupnem można oczywiście kogoś się poradzić, co sądzi o danej spółce, ale najlepiej na giełdzie wyjdziesz, jak będziesz myślał samodzielnie. Na początku pewnie popełnisz masę błędów ale i tak będzie to lepsze niż gdy będziesz zbyt na serio traktował opinie innych osób o danych akcjach.
Pozdrawiam,
Wiesław Zajiczek

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 16 grudnia 2014 18:36:31
Wyczytałem w książce, że jedno z kryteriów oceny niedowartościowania spółki jest to:
Cytat:

Stosunek ceny do zysku powinien równać się 4/10 najwyższego średniego C/Z osiągniętego przez daną akcję w ostatnich 5 latach

Nie za bardzo rozumiem, czy PE = 4/10 x średnie P/E z 5 ostatnich lat czy PE = 4/10 x najwyższe P/E z ost. 5 lat ? Już pomijam co gdy jest większe czy mniejsze...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 grudnia 2014 22:03:05
To takie voodoo, przepis na magiczny napar...
W każdym razie czytam tak:
Okazją jest P/E na poziomie 40% najwyższego średniorocznego P/E z ostatnich 5 lat. = Twój wariant nr 2, podkreślając że dla każdego roku oblicza się osobno P/E i potem bierze najwyższe.

Z naszych wszelkich backtestów wynika, że Graham w Polsce nie działa (jeszcze). Wyniki są za mało ustabilizowane, a działalność spółek nie wystarczająco długofalowa. Zresztą to co do niedawna było cykliczne i long termowe, teraz staje się jakieś takie nerwowe i za nic w świecie nie chce iść wcześniejszą sinusoidą.

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 16 grudnia 2014 22:42:04
A czy nie chodzi o rok1+rok2/2, rok2+rok3/2 itd.. i wtedy najwyższe średnie P/E?

Tak rzeczywiście brzmi to jak magiczny napar. Jest to jedna z ocen niedowartościowania. Ogólnie masz 10 takich wskazówek i w zależności od Twojego nastawienia dobrze spełnić.. 7. Ogólnie takie sztywne reguły wydają mi się odbiegać od wartościowego podejścia (w kontekście filozofii inwestowania). Poza tym czemu równe a nie mniejsze? Wydaje się, że chodzi tutaj o akcje drugorzędne, czyli że kiedyś spółka była popularna, a teraz ma jakiś zator. Jeżeli sytuacja z płynnością i zyskownością jest dobra to powinna być doceniona.

A masz gdzieś linki do tych backtestów, bo ciekawią mnie założenia. Jeżeli Graham to był tylko Aktywa net net (CWK grahama), to mogło nie działać, poza tym wydaje mi się, że z Grahamem to się po prostu czeka na hossę, ostatnia była 8 lat temu, a rynek przed nią był za młody na backtesty.

Sam teraz myślę nad opracowaniem własnej strategii inwestowania w wartość. Myślę o:
- stabilnych firmach (wig30 i wig50, może warto pomyśleć o NYSE bo o ile pamiętam chyba dawał tam dostęp Deutsche Bank)
- z wysoką płynnością (Current Ratio) <1,5-2>
- z dodatnimi przepływami operacyjnymi i ujemnymi finansowymi (to już zależy od innych czynników czy będę zwracał na to uwagę),
- ROE > 10,
- Aktywa/Zobowiązania > 2
- C/Z mniejsze od 10
- rzeczowe P/BV < 1.2 (czyli aktywa ogółem - WNiP - zobowiązania)
- ze stabilnymi zyskami (może nie tak ostrymi jak graham), ale żeby były dodatnie
- 0 strat w ciągu 10 lat
- długi staż na rynku (7 lat minimum),
- a i dorzuce Piotroski Score na dokładkę + zobacze co tam Altman przewiduje,
- pomyślę co jeszcze ze zobowiązaniami
- coś jeszcze warto zauważyć?
W skrócie: stabilnie, tanio, bezpiecznie.

Jeszcze zrewiduję swoje poglądy na te sprawy, ale ogólnie poszukuję strategii.

Cóż tylko Graham pozostał, na spekulacji się nie sprawdzam (próbowałem opcje binarne ale to hazard jak dla mnie). Graham brzmi rozsądnie.

A już tak frywolnie zapytam, wiecie jak tam z płynnością ETFów jest, np S&P500, oraz jak uzyskać dostęp do rynków S&P500, DJIA? Bo Polska jako kraj przedsiębiorczy mi się nie podoba - nie w tej sytuacji politycznej.

Przepraszam za składnię, ale myślę o 3 rzeczach na raz, i może być coś mało zrozumiane.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,109 sek.

cflycmpv
aumglrbj
cpjlngxm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qulqxogn
qcwtqzfd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat