Temat:
Pomocy
Witam moglibyście mi polecić jakieś lektury dotyczące 1. Klasyfikacji i charakterystyki przychodów w poszczególnych segmentach działalności oraz 2. Klasyfikacji i charakterystyki kosztów w poszczególnych segmentach działalności mam przygotować referaty na ten temat i chciałbym się w to bardziej zagłębić a niestety nie mogę znaleźć obszerniejszej wiedzy na ten temat w internecie.
|
|
Witam . Jestem początkującym fundamentalistą. postanowiłem trzymać się rad Grahama. Niestety raczej kiepsko mi to wychodzi ponieważ ciężko jest wybrać spółki na GPW spełniające jego surowe wymagania 10 miesięcy temu stworzyłem portfel w skład którego wchodzą akcje takie jak : ASSECOPOL KGHM TAURONPE PULAWY KOGENERA LOTOS PEKAO PKO BP PGNIG IMPEXMET FASING COLIAN RONSON (Wiem że Ronson i Colian nie spełniają jego wymogów ale są to pierwsze akcje jakie kupiłem i dlatego wstrzymywałem się z ich sprzedażą) Uśredniam cenę wszystkich akcji dokupując je co miesiąc. Chciałem dowiedzieć się co doświadczeni fundamentaliści sądzą o tym portfelu. jakich ewentualnie akcji byście się pozbyli i dlaczego. czy portfel jest wystarczająco zdywersyfikowany ? Przepraszam jeśli zadałem wręcz jakieś śmieszne pytanie ale wciąż się uczę:) Z góry dziękuje za każdą odpowiedz. Pozdrawiam
|
|
bzykx17x napisał(a): Zakładając ten wątek pytałem jakie OBLIGACJE byście mi doradzili.
Rozwiń myśl, bo powiem Ci szczerze - mistrzem wiedzy tajemnej jeszcze nie jestem a pewnie i inni użytkownicy z chęcią by się dowiedzieli o co Ci konkretnie chodzi.
bzykx17x napisał(a): Jednak jeśli chodzi o lokaty mam do wyboru tylko dwie możliwości albo konto oszczędnościowe w db easyNET gdzie oprocentowanie wynosi 3% jeśli lokujesz kwotę do 10 tyś . od 10 tyś w górę oprocentowanie wynosi 2 % i konto oszczędnościowe w pko gdzie oprocentowanie wynosi 1.50% jeśli ulokuję od 10000zł do 20000zł.
Jakaś pseudo-reklama ?
Chodziło mi o to jakie obligacje skarbu państwa inni użytkownicy tego forum by wybrali. Stałokuponowe czy raczej zmiennokuponowe i na jaki okres czasu. czteroletnie, dziesięcioletnie czy może wybrać jakieś obligacje skarbu państwa dwuletnie? O lokatach napisałem tylko i wyłącznie z tego powodu ponieważ Kalashnikov wyśmiewasz się z obligacji państwa niesamowicie. Dla mnie osobiście w porównaniu z lokatami do jakich mam dostęp obligacje wydają się korzystne. Jedni chcą otrzymać stopę zwrotu wynoszącą minimum 20% inni mniej. Dopiero się uczę, kiepsko znam się na obligacjach więc nie mam zamiaru wypływać od razu na głęboką wodę żebym stracił wszystkie pieniądze. Jeśli inni mają większą tolerancję na ryzyko to gratulacje. Tak trzymać. Ja osobiście wolę być ostrożny.
|
|
Zdania na ten temat są podzielone. Część osób uważa że obligacje skarbu państwa są bezpieczniejsze. Świetnym przykładem jest ten post: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Zakładając ten wątek pytałem jakie OBLIGACJE byście mi doradzili. Lokaty terminowe są dobre na krótki okres inwestowania gotówki.Zgadzam się z tobą gauss . Rzeczywiście wyższą stopę zwrotu osiągną bym wybierając najlepsze lokaty oszczędnościowe Jednak jeśli chodzi o lokaty mam do wyboru tylko dwie możliwości albo konto oszczędnościowe w db easyNET gdzie oprocentowanie wynosi 3% jeśli lokujesz kwotę do 10 tyś . od 10 tyś w górę oprocentowanie wynosi 2 % i konto oszczędnościowe w pko gdzie oprocentowanie wynosi 1.50% jeśli ulokuję od 10000zł do 20000zł.
|
|
zdaje sobie sprawę z tego że oblgacje skarbu państwa są kiepsko oprocentowane ale bardziej zależy mi na bezpieczeństwie niż na wysokim oprocentowaniu.
|
|
Witam. Chciałbym zainwestować trochę wolnej gotówki w obligacje skarbu państwa z datą wykupu za minimum 4 lata oraz z odsetkami płaconymi co pół roku lub co rok. Moglibyście doradzić mi jakieś obligacje spełniające te kryteria ?
|
|
Witam wszystkich .Po czy można zauważyć kiedy zbliża się bessa lub hossa ? domyślam się że można to zauważyć dzięki śledzeniu wiadomości ale czy istnieje jakieś źródło informacji dzięki któremu będzie można przewidzieć to parę miesięcy wcześniej ?
|
|
Witam. Mam parę pytań Sprzedałem ostatnio akcję spółki euroimplant a na koncie maklerskim pisze że mam 1000 praw własności .Co mam przez to rozumieć ? jakie korzyści za tym idą ? kolejne pytanie jest następujące parę dni temu chciałem sprawdzić łączną wartość mojego konta i dostałem taką wiadomość : Rejestr należności: +----------+----------------------+------------------------+-----------------------+-------+---+---+ |Data rozl.| Kwota rozliczenia | Zablokowane należnosci | Wolne należnosci |DEPOZYT|WAL|TYP+ +----------+----------------------+------------------------+-----------------------+-------+---+---+ |2013-11-21| 110.71| 110.71| 0.00| KDPW|PLN|OPR| +----------+----------------------+------------------------+-----------------------+-------+---+---+ czy dom maklerski od razu przy kupnie bądz sprzedaży pobiera prowizje ? o co dokładnie chodzi z kwotą rozliczenia oraz z zablokowanymi należnościami . przepraszam za moję pytania ale dopiero się uczę grać na GPW :) Z góry dziękuje za odpowiedz :)
|
|
Witam. Co oznacza potencjał zmian [b.d]? od niedawna interesuje się GPW więc proszę o wyrozumiałość.
|
|